«Оглядачу» не дали захищатися від Ахметова в суді через відсутність британської адреси

15 Лютого 2008
21657
15 Лютого 2008
12:42

«Оглядачу» не дали захищатися від Ахметова в суді через відсутність британської адреси

21657
«Оглядачу» не дали захищатися від Ахметова в суді через відсутність британської адреси
Представники інтернет-видання «Оглядач» не змогли захиститись у британському суді через відсутність офіційної юридичної адреси у Великій Британії. Про це йдеться в листі суду до відповідачів у справі «Рінат Ахметов проти «Оглядача».
 
14 лютого 2008 року в Лондоні в Офісі WGO Королівського суду правосуддя мав відбутися суд з засідання з номенклатурних питань у так справі «Рінат Ахметов проти ТОВ «Золота середина» й інших», відомій як «Ахметов проти «Оглядача». Про це сторони були сповіщені листом суду від 4 лютого 2008 року.
 
В цьому листі зазначається, що суд уже раніше повідомляв відповідачів про те, що для участі у судовому процесі вони повинні надати адресу в Англії або Уельсі, бо у цій справі вони не можуть вести захист з чинною українською адресою. «Незважаючи на це, – йдеться у листі, – ви подали документи, що ймовірно є відповіддю на позов, не надавши адреси в Англії чи Уельсі. Нашому клієнтові було невідомо про всю цю переписку між вами й Судом».
 
Увагу представників «Оглядача» (відповідачів) звертають на те, що їм дозволяється скасувати рішення, прийняте за відсутності відповідачів. Таке прохання повинно бути подане протягом 28 днів з моменту вручення постанови і подаватися цій фірмі у письмовій формі поштою, факсом або електронною поштою.
 
«Ми не забовязані вручати вам даний документ до 28 лютого 2008 року, але, зважаючи на вашу спробу взяти участь у цій справі, наш клієнт має намір дати вам можливість негайно надати відповідь», – зазначається у листі.
 
Журналіст «Оглядача» Тетяна Чорновіл, яка є одним із відповідачів у цій справі, повідомила «Детектор медіа», що не проти брати участь у судовому процесі, але не має такої змоги. «Ми надіслали пакет документів на наш захист, але лондонський суд ці документи не прийняв. Наших доказів не розглядають, тому що ми не маємо офіційно зареєстрованої адреси в Лондоні. Але ми не маємо можливості зареєструвати адресу в Англії. Особисто я не можу поїхати в Лондон, знайти потрібних адвокатів, оформити юридичну адресу. На це потрібні великі кошти», – сказала Тетяна Чорновіл.
 
Наталя Петрова, юрист, заступник керівника проекту USAID «Україна: верховенство права», зазначила, що юристи, які захищають відповідачів у справі «Ахметов проти «Оглядача», повелися непрофесійно. «Я думаю, що відповідачі продемонстрували правове невігластво, - сказала пані Петрова. - Замість того, щоб організовувати прес-конференції, вони повинні були проконсультуватися з фаховими юристами і послати відповідну інформацію в Англію. Зокрема про те, чому вони вважають, що не повинні відповідати за цей матеріал, в чому полягала важливість цих публікацій. Я читала інтерв’ю з юристом пана Ахметова в Інтернеті, він повідомив, що суд послав інформацію до відповідачів, і якби вони хоча б повідомили, про свій намір захищатися, тоді ніколи б це рішення не було винесено в їхню відсутність. Очевидно, юристи, які їх консультували, виходили з того досвіду, який вони мають в Україні, де завжди важлива участь відповідача в засіданні. Якщо учасники не зявилися, то засідання не може відбутися. У країнах, де існує прецедентне право, як приміром в Англії, зазвичай рішення виноситься на користь того, хто з’явився перед суддею, а не на користь того, хто ніяким чином не виявив бажання брати участь у судовому процесі».
 
Наводимо нижче два документи, які надійшли з Великої Британії до відповідачів (лист та розпорядження суду).
 
Україна
 
 
СЛУЖБОЮ КУР’ЄРСЬКОЇ ДОСТАВКИ
 
Реєстраційний номер: (……)
 
6 лютого 2008 р.
 
Шановні панове!
 
У справі: Ринат Ахметов проти ТОВ «Золота середина» й інших
 
     Цей лист є продовженням нашого листа від 10 жовтня 2007 року.
 
До цього листа ми додаємо такі документи англійською мовою з українським і російським перекладом:
 
  1. Повідомлення про подання заяви від 11 січня 2008 року у зв’язку із проханням винести Постанову про ухвалення рішення за відсутності Відповідачів.
 
  1. Протокол Постанови судового розпорядника Леслі від 22 січня 2008 року.
 
  1. Лист Суду від 4 лютого 2008 року, яким сторони сповіщаються про те, що засідання з номенклатурних питань відбудеться в Офісі WGO Королівського суду правосуддя 14 лютого 2008 року в Лондоні об 11:35.
 
 Як вам відомо, ми звернулися із проханням й одержали Рішення за відсутності Відповідачів проти вас на слуханні в присутності судового розпорядника Леслі, що відбулося 11 січня 2008 року.
 
У результаті, проти вас було ухвалено Рішення, що передбачає оцінку суми компенсації шкоди й право нашого клієнта на судову заборону, а у випадку визнання цього права умови судової заборони підлягають визначенню на слуханні в присутності судді, що відбудеться в червні або липні 2008 року й триватиме за попередніми оцінками 1 день. Рішення про дату цього слухання буде прийнято 14 лютого 2008 року об 11:35 в Офісі WG08  Королівського суду правосуддя в Лондоні (див. вкладений лист Суду, що ми додаємо в рамках процедури вручення судових документів). Ви маєте право з’явитися або бути представленими на цьому слуханні. Будь ласка, ознайомтеся з Протоколом постанови судового розпорядника Леслі про графік обміну доказами для цього слухання.
 
З моменту винесення Рішення нам стало відомо, що ви відправили Суду документ, що ймовірно є підтвердженням факту вручення судових документів. Після цього Суд повідомив вас у листі від 22 листопада 2007 року про те, що:
 
    
 
     Незважаючи на це, ви подали документи, що ймовірно є Відповіддю на позов, не надавши адреси в Англії чи Уельсі. Нашому клієнтові було невідомо про всю цю переписку між вами й Судом.
 
     Будь ласка, ознайомтеся з пунктом 11 доданого Протоколу постанови судового розпорядника Леслі. Зверніть увагу на те, що вам дозволяється скасувати Рішення, прийняте за відсутності Відповідачів, або будь-яке положення Постанови. Таке прохання повинно бути подане протягом 28 днів з моменту вручення Постанови і подаватися цій фірмі у письмовій формі поштою, факсом або електронною поштою.
 
     Ми не забов’язані вручати вам даний документ до 28 лютого 2008 року, але, зважаючи на вашу спробу взяти участь у цій справі, наш клієнт має намір дати вам можливість негайно надати відповідь.
 
     У будь-якому разі, ми братимемо участь у засіданні з номенклатурних питань 5 лютого 2008 року об 11:45. Якщо ви не плануєте брати участь у засіданні з номенклатурних питань, ми просимо вас сповістити нас про кращі для вас дати слухання в період з 1 червня по 31 липня 2008 року. Ми також вручимо вам докази нашого клієнта в підтримку його вимоги компенсації шкоди, як викладено в пункті 3 (III) доданого Протоколу постанови, 28 лютого 2008 року.
 
 
 
ВИСОКИЙ СУД ПРАВОСУДДЯ
ВІДДІЛЕННЯ КОРОЛІВСЬКОЇ ЛАВИ
 
У присутності судового розпорядника ЛЕСЛІ (LESLI                                                                             
Кругла печатка
Верховний Суд Англії та Уельсу
11 січня 2008 р.
Центральний департамент
Відділ розгляду позові
МІЖ:
 
 
РІНАТ АХМЕТОВ      Позивач
Проти
(1)   ТОВ «ЗОЛОТА СЕРЕДИНА» 
(2)   ТЕТЯНА ЧОРНОВІЛ
(3)   ОЛЕГ МЕДВЕДЄВ
(4)   ЯРОСЛАВА БІЛИК     Відповідачі
 
 
РОЗПОРЯДЖЕННЯ СУДУ
НА ПІДСТАВІ заяви Позивача від 11 січня 2008 року про винесення судового рішення на користь Позивача внаслідок неявки Першого, Другого, Третього та Четвертого відповідачів
НАКАЗУЮ:
  1. Призначити багатостадійний розгляд питання щодо прийняття справи до виконання.
  2. Винести судове рішення щодо матеріального відшкодування Першим, Другим, Третім і Четвертим Відповідачами.
  3. Надати позивачеві право ознайомити Відповідачів з:
(I) Повідомленням про подачу позову від 11 січня 2008 року
(II) Цим розпорядженням
(III) Доказами, які будуть надані їм на нажчезазначеному слуханні суми по визначенню розміру відшкодування, разом із наданими документами, що стосуються справи, та/або документами, які він буде зобов’язаний розголосити і надати на розгляд відповідно до Стандартної Процедури Розголошення.
(IY) Перекладами всіх документів російською мовою, наданими Першому Відповідачеві за адресою його офісу: П. Мирного, б. 17, 01011 Київ, Україна, та Другому, Третьому й Четвертому Відповідачам за адресою Першого Відповідача: П. Мирного, б. 17, 01011 Київ, Україна, або за іншою адресою в Україні.
  1. Надати Позивачеві право вручити на ознайомлення Відповідачам документи, згадані вище у п. 3 ( I) – (IY) будь-яким доступним шляхом, а саме кур’єром або з залученням інших служб, дозволених законодавством України, до 29 лютого 2008 року.
  2. Не пізніше 11 квітня 2008 року Відповідачі у відповідь повинні надати докази разом із всіма документами, що стосуються справи, та/або документами, які вони будуть зобов’язані розголосити та надати на розгляд відповідно до Стандартної Процедури Розголошення.
  3. Позивач повинен надати будь-які докази у своїй Відповіді до 2 травня 2008 року.
  4. Слухання справи щодо встановлення розміру відшкодування відбудеться в Лондоні у присутності судді; час на розгляд – 1 день. Період слухання – Літня судова сесія 2008 року. Не пізніше 1 лютого 2008 року позивач зобов’язаний повідомити Секретареві суду про свою присутність на слуханні, спочатку підтвердивши присутність усіх сторін, їхніх представників та свідків.
  5. На зазначеному слуханні суд має винести рішення щодо задоволення прохання Позивача про судову заборону відносно Відповідачів, зазначену в докладному описі позову та заяві про подання позову, і в разі ухвали рішення, встановить термін його виконання.
  6. Розгляд справи має бути відкладений до подальших вказівок.
  7. Оцінити витрати Позивача за позовом на сьогоднішній день, з урахуванням витрат на ведення справи зі встановлення розміру відшкодування.
  8. Відповідачі, та кожен з них окремо, мають право подати заяву про скасування судового рішення та будь-якої частини цього розпорядження. Будь-яку таку заяву має бути подано протягом 28 днів з дати набуття цим розпорядженням чинності, заява має бути подана в письмовому вигляді адвокатам Позивача за адресою: … Лондон (London); або факсом …; або на e-mail: ….
 
11 січня 2008 року
 
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
21657
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду