Колектив «Оглядача» звернувся з відкритим листом до Ріната Ахметова

13 Липня 2007
20244
13 Липня 2007
13:02

Колектив «Оглядача» звернувся з відкритим листом до Ріната Ахметова

20244
Колектив «Оглядача» звернувся з відкритим листом до Ріната Ахметова

Колектив Інтернет-видання «Оглядач» звернувся з відкритим листом до Ріната Ахметова. Нагадаємо, український бізнесмен і народний депутат V скликання позивається до «Оглядача» в англійському суді через серію публікацій Тетяни Чорновол.

 

Шановний пане Ахметов!

 

Ваші британські адвокати надіслали копію позовної заяви, поданої до Високого суду Лондону, в якій містяться претензії щодо змісту статей, опублікованих в Інтернет-виданні «Обозреватель»: «Ахметов працював у «нічну зміну», «У Рината Ахметова стріляли. Правдива історія олігарха». Паралельно Ваші представники запропонували «Обозревателю» від Вашого імені укласти мирову угоду. Нині ми заявляємо про готовність укласти таку угоду, в якій єдиним зобов’язанням нашого колективу буде надати Вам, Ринате Леонідовичу, право опублікувати статтю-відповідь, в якій ви матимете право викласти свою версію про те, чим займалися останніх 15 років до обрання народним депутатом України.

 

Зрештою, правом публікації в Інтернет-виданні «Обозреватель» Ви могли скористатися і без укладення мирової угоди, про що ми Вас неодноразово сповіщали. Ми також готові надати копії диктофонних записів розмов зі свідками подій Вашої молодості, котрі, власне, і ділилися з нашим кореспондентом тими спогадами, що, на думку Ваших адвокатів, є наклепницькими щодо Вас.

 

На нашу думку, це дуже показовий факт, що Ви подали до суду за фактом публікацій. До того ж, наприклад, не Харцизького, а до Високого суду Лондону: це безпечний спосіб з’ясування істини. Бо донецького журналіста Ігоря Александрова не судили, а до смерті забили бейсбольними битами. Журналістові Георгію Гонгадзе відрізали голову. І наших колег з Росії Влада Лист’єва, Анну Політковську і Пола Хлебнікова також не тягли на лаву підсудних, а розстріляли впритул.

 

Оскільки судовий позов проти «Обозревателя» набув широкого резонансу, ми вважаємо своїм обов’язком, по-перше, продовжити ретельне вивчення Вашої біографії; по-друге, отримуємо повне моральне право озвучити в Лондонському суді ті зібрані в ході розслідування факти, котрих не зважилися оприлюднити у згаданих публікаціях.

 

Дивно було дізнатися, що Ваші адвокати у своєму зверненні до суду говорять про образу Вашої честі і гідності як бізнесмена. І як доказ вашої високої платоспроможності наводять рейтинги найбагатших людей світу журналу «Форбс», у яких Ви фігуруєте останніми роками. Нагадуємо, що з того часу, як Ви, Ринате Леонідовичу, склали присягу народного депутата України, ви не можете займатись підприємницькою діяльністю. Інакше це — грубе порушення вже не британського, а українського закону про статус народного депутата. Ви неодноразово заявляли, що ви є законослухняним громадянином України. Виходячи з цього, ви не могли займатись підприємницькою діяльністю в час, коли були розміщені на сайті «Обозреватель» матеріали про Вас. А значить, ми не могли завдати шкоди Вашій діловій репутації. Інакше доведеться визнати, що ви поєднуєте політичну діяльність із підприємницькою, що є грубим порушенням як українського, так і загальноприйнятого у світі права.

 

Ми нагадуємо Вам, пане Ахметов, що йдучи у політику, Ви де-факто погодилися стати публічною людиною. Це — поширена у світі практика. Як і наполеглива цікавість журналістів до деталей біографії відомих політиків та бізнесменів. Ми свідомі того, що багато українських підприємців йдуть у владу для того, щоб захистити і розвинути свій бізнес. Але прагнемо допомогти кожному політику зрозуміти, що влада – це не синекура, а Голгофа.

 

З повагою,

журналістський колектив «Обозревателя»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
20244
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду