Суд проти «Оглядача»: Ахметова розвели на бабки?

23 Січня 2008
54794
23 Січня 2008
11:20

Суд проти «Оглядача»: Ахметова розвели на бабки?

54794
Суд проти «Оглядача»: Ахметова розвели на бабки?

На повідомлення про те, що лондонський суд визнав правомірність претензій Рината Ахметова до сайта «Оглядач», відреагували два автори «Детектор медіа» – Юрій Луканов та Сергій Грабовський. Ці тексти ми публікуємо разом, оскільки, з’явившись майже одночасно, вони розглядають наявну ситуацію з різних точок зору. Пан Луканов аналізує можливі причини звернення до закордонного суду в цій, здавалося б, локальній справі, а пан Грабовський – потенційні наслідки цього рішення для українських мас-медіа.

Усі повинні про це знати: я подаю до суду на «Детектор медіа», бо вона колись написала про мене якусь мульку, котра мені не сподобалася. Але це ще не все. Я подаю на неї не куди-небудь, а до гондураського суду. Чому саме туди? А чому олігарху Ринату Ахметову до Високого суду правосуддя у Лондоні можна подавати на інтернет-видання «Оглядач», а мені до найвищого серед найвищих судів у Гондурасі – зась?

Треба зазначити, що добродій Ахметов не тільки подав позов, а вже нібито й виграв процес, про що повідомила прес-релізом адвокатська компанія Akin Gump Strauss Hauer & Feld LLP. Правда, перемога якась дивна: головний редактор «Оглядача» Юрій Пільчевський заявив на прес-конференції, що він ні сном ні духом не відає про хід процесу, оскільки представників видання туди не запрошували, і коли такий суд справді відбувся, то відповідач не мав можливості викласти там свою точку зору. Крім того, на сайті вищезгаданої адвокатської фірми не міститься жодної згадки про цей процес – у зв’язку з Ахметовим там можна знайти тільки інформацію річної давності про вибачення перед нашим олігархом швейцарської газети Neue Züricher Zeitung, котра необачно пов’язала його з організованою злочинністю.

Ми тут сушимо мізки: а чому український бізнесмен подав позов на українське видання до іноземного суду? Раніше було пояснення, мовляв, у шановного українського олігарха існують бізнесові інтереси в Англії і коли хоч хтось у цій країні почитає публікації репортерки «Оглядача» Тетяни Чорновіл про дитячі і юнацькі роки Рината, то ахметовським справам у цій країні буде завдано непоправної шкоди. Якщо цю логіку поширити у світі, то вона дозволить кому завгодно подавати до якого завгодно у світі суду на який завгодно засіб масової інформації. Схоже, що Ахметова банально розвели на бабки його адвокати.

Не може бути? Він же та-а-акий розумний? Він стільки мільярдів заробив? Та ще й депутатом Верховної Ради став? Він таки справді розумний, коли треба на когось у кулуарах натиснути або приватизувати щось таким чином, аби всі потім тільки й гадали – і як це йому вдалося? А коли щось прозоро треба робити, відкрито і публічно – тут олігарх явно плаває. Він уже здогадується про важливість відповідної репутації для бізнесу – принаймні у розвинутих країнах. Але як вона здобувається і підтримується – для Ахметова лишається цілковитою загадкою. Інакше позов до «Оглядача» та нібито виграш цього процесу пояснити не можна.

Перемога в лондонському суді нічого йому не дала, крім зайвих матеріальних витрат та втрат для репутації у власній країні. По-перше, рішення суду щодо бездоганності його біографії нікого не переконає в тому, що пан Ахметов насправді білий і пухнастий. Досить лише нагадати, що відомого американця Аль Капоне засудили не за гангстерську діяльність, а за несплату податків. Тим не менше він був і залишається відомим як найбільший мафіозі двадцятого століття. Отож, боротися за свою репутацію шляхом судових рішень для публічної людини справа далеко не найефективніша.

По-друге, позов проти українських журналістів на цілком безневинну публікацію викликає запитання відносно адекватності Ахметова. У статтях Тетяни Чорновіл наводяться як негативні, так і позитивні свідчення про олігарха від його земляків. Інформацію подано досить збалансовано і нічого такого, про що б не здогадувалися пересічні українці, там не наведено. Тож Ахметов уподібнився до свого однопартійця, колишнього народного депутата Олега Калашникова, котрий вирішив пограти м’язами у стосунках із журналістами. Тільки Калашников робив це в буквальному розумінні слова, а Ахметов – через судовий позов. Коли Ахметова тепер називатимуть ворогом преси, то йому не варто дивуватися. Чим це закінчилося для Калашникова – відомо. Навряд чи Ахметова чекає шлях виключення з партійних списків, але існує чимало інших мульок, котрі можуть завдати йому шкоди.

Коротше, ви собі можете зі мною не погоджуватися, а я тим часом передумав звертатися до гондураського суду. Бо таки є різниця між мною й Ахметовим. На відміну від нього, кількість грошей на моєму рахунку не спонукає жодну юридичну фірму розвести мене на бабки. А без цього моя рішучість зникає.

Юрій Луканов

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
54794
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду