Рішення британського суду щодо «Оглядача» не підлягає виконанню в Україні

16 Лютого 2008
27528
16 Лютого 2008
17:48

Рішення британського суду щодо «Оглядача» не підлягає виконанню в Україні

27528
Рішення британського суду щодо «Оглядача» не підлягає виконанню в Україні
«Віртуальною, але надзвичайно резонансною» називає судову справу «Рінат Ахметов проти «Оглядача», деякі документи якої були опубліковані «Детектор медіаю», президент Асоціації медіа-юристів України Тетяна Котюжинська. Проте, за її словами, навіть якщо Високий Суд Лондона ухвалив рішення на користь позивача, це не тягне за собою жодних наслідків для відповідачів (ТОВ «Золота середина», Тетяни Чорновіл, Олега Медведєва та Ярослава Білика) без рішення українського суду.
 
«Цивільний процесуальний Кодекс України регулює питання визнання та звернення до виконання рішення іноземного суду. Рішення іноземного суду визнається  та  виконується  в Україні, якщо його визнання та виконання передбачено міжнародними договорами,  згода  на  обов'язковість яких надана Верховною Радою України,  або за принципом взаємності за  домовленістю  ad  hoc  з іноземною державою, рішення суду якої має виконуватися в Україні», -  пояснює Тетяна Котюжинська. Дозвіл на примусове виконання рішення іноземного суду може бути надано тільки українським судом на  клопотання стягувача за місцем проживання (перебування) або місцезнаходженням боржника. «ЦПК встановлює також підстави для відмови у задоволенні такого клопотання, - каже пані Котюжинська. - Серед іншого: у   випадках, передбачених міжнародними договорами; якщо сторона,   стосовно   якої   постановлено   рішення була  позбавлена  можливості  взяти  участь  у судовому  процесі  через  те,  що  їй  не  було   належним   чином повідомлено про розгляд справи; якщо  рішення  ухвалене  у  справі,  розгляд якої належить виключно до компетенції суду або іншого уповноваженого  відповідно до закону органу України; якщо виконання рішення загрожувало б інтересам України».
 
Таким чином, рішення лондонського суду на користь позивача Ріната Ахметова не підлягає виконанню в Україні. «Звичайно, якщо Партія регіонів для цього не внесе зміни до ЦПК України», - додає Тетяна Котюжинська.
 
«Детектор медіа»
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27528
Читайте також
23.01.2008 11:20
Юрій Луканов
для «Детектор медіа»
54 794
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду