Ахметов створив прецедент у війні з журналістами

1 Червня 2007
24272
1 Червня 2007
14:27

Ахметов створив прецедент у війні з журналістами

24272
Ахметов створив прецедент у війні з журналістами

Будь-який видавець і журналіст, що розміщає в Інтернеті статтю, доступну для перегляду у Великобританії, підпадає під дію британських законів.

Про це в інтерв'ю газеті "Факти" заявив партнер юридичної фірми Schillings (Великобританія) Саймон Сміт.

"Тому, якщо існує хоча б найменша імовірність того, що стаття, опублікована в Інтернеті, може бути прочитана нехай лише кількома людьми в Англії, видавець і журналіст повинні дотримуватися не тільки, наприклад, українського законодавства, але й законів Великобританії", - підкреслив адвокат.

У той же час Сміт відзначив, що "не менш важливо, щоб людина, що подає позов у британський суд, мала репутацію у Великобританії".

"Тобто ця особистість повинна бути відома не тільки в країні, у якій була опублікована стаття, але й у Великобританії", - пояснив він.

Зараз Саймон Сміт веде справу відомого українського бізнесмена і політика Рината Ахметова, заперечуючи законність публікації низки статей на інтернет-сайті "Оглядач".

На його думку, позов Ахметова може мати значні наслідки для української журналістики.

"Ми сподіваємося, що представники української преси зрозуміють: хто б не був героєм публікації, він у будь-який момент може бути викликаний у лондонський суд, щоб довести правдивість розповсюджених ним заяв", - заявив Сміт.

"Представники мас-медіа повинні розуміти важливість свободи самовираження і користуватися нею з максимальною відповідальністю. Якщо якась інформація не відповідає дійсності, професійний журналіст повинен виправити її і принести свої вибачення", - додав він.

Ахметов перший, хто подав позов у Великобританії. На думку юриста, термін його розгляду в суді може скласти близько року.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24272
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду