Не вір. Не бійся. Не проси

23 Серпня 2009
14929
23 Серпня 2009
11:23

Не вір. Не бійся. Не проси

14929
23 серпня – 70-та річниця підписання Пакту Молотова-Ріббентропа. Про що змовчать у цей день російські та деякі українські телеканали.
Не вір. Не бійся. Не проси

22 - 23 серпня нинішнього року ця стара формула ув'язнених сталінських таборів, тюрем і «шарашок» знову стає актуальною. Для тих вільних людей, які нині в силу тих чи інших причин вмикають телевізори і дивляться чи то російські (будь-які) чи то деякі вітчизняні телеканали. Адже ці два дні на телебаченні беззастережно домінуватимуть певного ґатунку історики і політологи в цивільному, котрі прорікатимуть брехливі на 50%, 70% і навіть 105% твердження. А ще погрожуватимуть усілякими карами, від земних до небесних тим, хто їм (себто їхнім луб'янсько-кремлівським настановам) матиме сміливість суперечити. І не в останню чергу, ясна річ, - українським націоналістам (обов'язковий раніше прикметник «буржуазний» стосовно навіть Винниченка з Грушевським нинішні чекісти сором'язливо прибрали).

 

І вся ця веремія - у зв'язку з 70-ліття Пакту Молотова-Ріббентропа.

 

Переконаний, якщо поклацати перемикачем з каналу на канал, ми у ці дні почуємо дуже цікаві речі. Навіть екстравагантні - мовляв, ніякого Пакту не було, а існувала тільки угода про ненапад і таємний протокол до неї з дуже розмитим змістом, про якісь сфери впливу. Чи що Пакт був благом для двох народів, німецького і радянського, а підлі підступи заокеанських плутократів призвели до згубної війни між ними...

 

Але це екзотика. Офіційна ж версія Москви нині дуже проста. Виявляється, бувають «погані» й «хороші» тоталітарні режими (до останніх, звісна річ, відносять сталінський); «хороші» не зовсім гуманними методами рятують людство від всіляких неймовірних лих, з якими нездатні упоратися прогнилі західні демократії. Саме ці демократії і відкрили Мюнхенською угодою шлюзи воєнній лавини, а потім свідомо зірвали переговори з Москвою про спільну відсіч агресорам. У тій ситуації СРСР вчинив мужній і правильний крок - підписав угоду про ненапад із нацистами, бо це за тих обставин було єдино можливим засобом самооборони.

 

А щодо територіальних набутків, то тут зовсім просто: «братні народи» тяжко страждали у ярмі, їхні кращі представники мучилися у в'язницях, прийшла Червона армія і всіх порятувала. А на додачу відсунула кордон на Захід, не давши нацистам використати ці території як плацдарм для нападу на СРСР.

 

І взагалі: саме СРСР виграв війну з нацистами, всі інші у кращому разі йому допомагали, тому ми, Кремль і нинішня Росія, навіки перебуваємо поза зоною критики, а от на західних демократіях гріхів чимало.

 

Ясна річ, на телеекранах у ці дні ми не побачимо (а якщо побачимо, то лише на хвильку, на дві-три фрази) Володимира Бешанова, Андрія Буровського, Олександра Гогуна, Ірину Павлову, Бориса Соколова, Марка Солоніна, Дмитра Хмельницького і (свят-свят!) головного супостата-фальсифікатора Віктора Суворова (Різуна). А ті, хто там буде представлений, вестимуть мову про «ефективного менеджера» Й.В.Сталіна та виплеканих ним полководців і вождів соціндустрії. Мовляв, саме для того, щоб виростити в походах і боях оцю генерацію «сталінських соколів», освоїти нові території, приєднані до СРСР, дати практику Червоній армії та НКВС, випробувати нові види озброєнь і був підписаний Пакт. Іншими словами, сам цей договір був виявом сталінської мудрості, він вивів більшовицьку Росію на нові рубежі, і десь 1942-43 року товариш Сталін був би готовий зламати хребет нацистам, але підступи англо-американських імперіалістів спровокували дочасну війну...

 

І гарантовано будуть промовляти з екранів такі спеціалісти з діяльності певного ґатунку, як військовий історик Олег Вішлєв, котрий стверджує, наче «ані за договором, ані за протоколом СРСР не брав на себе зобов'язань вести війну проти Польщі, брати участь у війні Німеччини проти Польщі чи допомагати німецьким збройним силам у веденні бойових дій проти польської армії». Відтак дії СРСР не можуть розглядатися як участь у ліквідації польської держави і її розділі, бо «командування Червоної армії не розробляло спільно з командуванням вермахту оперативних планів... не планувало спільних з німецькими збройними силами бойових операцій... і не проводило таких». А висування радянських військ у східні райони Польщі зовсім не передбачалося таємним протоколом і було викликане побоюванням радянського керівництва, що Німеччина спробує окупувати всю Польщу и по завершенні бойових дій не відведе свої війська на заздалегідь узгоджену лінію розмежування державних інтересів, пише Олег Вішлєв.

 

А от чого майже точно не розкажуть - так це того, що Друга світова війна розпочалася наступного дня після ратифікації Верховною Радою СРСР Пакту; що у виступі під час процедури ратифікації Молотов на весь світ заявив: «Договір про ненапад між СРСР і Німеччиною є поворотним пунктом в історії Європи, та і не тільки Європи»; що за три дні до війни Червона армія була приведена у стан бойової готовності, що 4-5 вересня розпочалася мобілізація до її лав, а 9 вересня у війська пішла директива наркома оборони Ворошилова і начальника Генштабу Шапошникова: «До кінця дня 11 вересня 1939 року потайно зосередитися і бути готовими до рішучого наступу з метою блискавичним ударом розгромити протистійні  війська противника».

 

Тобто - Польщі, яка вела війну з нацизмом...

 

А 5 вересня польський посол у Москві Гжибовський звернувся до Молотова з проханням дозволити транзит військових матеріалів і закупівлю військового спорядження в СРСР. Молотов, зрозуміло, відмовив, водночас давши дозвіл німецькій стороні використовувати радянські порти для військових вантажів.

 

На базі Білоруського і Київського військових округів були створені два фронти - Білоруський та Український. У німців запросили розвіддані про польську армію. За командою Кремля у всіх ЗМІ проводилася думка, що головним ворогом СССР стали Велика Британія та Франція - «імперіалістичні держави» і «палії війни». Це негайно помітили в німецькому посольстві. 6 вересня посол Німеччини у Москві Шуленбург доповів у Берлін, що в СССР робиться все можливе, щоб змінити недоброзичливе ставлення населення до Німеччини: «Пресу наче підмінили. Не тільки припинилися всі випади проти Німеччини, а і описувані тепер події зовнішньої політики ґрунтуються переважно на німецьких повідомленнях, а антинімецька література вилучається з книжкової торгівлі тощо».

 

Можна і далі розповідати дуже цікаві подробиці про події, які стали прямим наслідком Пакту і які вочевидь не будуть предметом уваги російського телебачення у ці дні. Але зауважу тільки, що 28 вересня німецькі війська захопили Варшаву, а повністю регулярна польська армія припинила опір 5 жовтня, Окрема оперативна група «Полісся» генерала Клеберга, атакована одночасно німецькими і радянськими військами, здалася Вермахту. Це було торжество «дружби, скріпленої кров'ю», як трохи пізніше, у грудні 1939 року, оцінив Сталін спільні радянсько-німецькі бойові дії проти Польщі. Було проведено кілька спільних «парадів перемоги», в тому числі й у Бресті, поряд із фортецею, яку перед цим війська двох держав успішно спільно здобули...

 

Та досить про те, про що не розповість російське телебачення у найближчі кілька десятків років, поки нинішня «тандемократія» не перетвориться на банальну геронтократію і кремлівський режим з гуркотом не впаде (хоча, звісно, у разі раптового різкого зниження світових цін на нафту і газ це падіння станеться значно раніше). Мова про інше: про банальну істину, або ж трюїзм: без цілісного інформаційного простору, без потужного й ефективного національного телебачення, без залучення до формування історичної свідомості кращих експертів-науковців України, Росії (тих, кого там в ефір не пускають і не пустять) та Європи нічого у нас з нашою країною гарного не вийде. І далі мільйони наших співгромадян, які не керуються принципом «не читати більшовицьких газет і не дивитися луб'янське телебачення», віритимуть у всі казки «істориків у цивільному». Вони й далі «знатимуть», що тільки СРСР 1939 року був послідовним противником фашизму, на відміну від «брехливих західних демократій», хоча насправді це радянський прем'єр Молотов виголосив тоді на адресу Англії і Франції: «Не тільки не має сенсу, але і злочинно вести таку війну, як війна за "знищення гітлеризму", прикриту фальшивим стягом боротьби за "демократію"». Але...

 

Але вірно сказано: не вір, не бійся, не проси у луб'янських ні хліба, ні істини.

 

Сергій Грабовський,кандидат філософських наук, член Асоціації українських письменників

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
14929
Читайте також
21.06.2010 12:35
Сергій Грабовський
, ля «Детектор медіа»
36 541
01.04.2010 10:42
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 731
01.02.2010 12:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
22 840
25.11.2009 09:40
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
36 248
30.10.2009 13:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
24 297
15.10.2009 10:20
Сергій Грабовський, «День»
38 475
29.09.2009 07:09
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
13 978
28.09.2009 16:51
Сергій Грабовський, для «Радіо Свобода»
20 219
07.09.2009 08:21
Олександр Дубина
, для «Детектор медіа»
13 888
30.07.2009 11:55
Сергій Грабовський
2 873
20.07.2009 09:23
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
25 655
06.07.2009 08:36
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
11 727
30.06.2009 11:54
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
23 171
19.06.2009 10:07
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
36 932
10.06.2009 10:17
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
30 164
05.06.2009 10:25
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
12 888
21.05.2009 10:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
25 181
07.05.2009 10:12
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
41 470
25.02.2009 13:09
Сергій Грабовський
, Ігор Лосєв, для «Детектор медіа»
14 120
22.02.2009 10:27
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
5 999
11.02.2009 11:49
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
44 278
06.02.2009 11:40
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
26 382
Коментарі
8
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Сергій_Трегубенко
5357 дн. тому
І все-таки, пане Сергію Грабовський, Ви ведете мову про побічні ознаки. Вони завжди менш надійні, чим прямі, безпосередні.
ingvar
5362 дн. тому
Ув.читатель!Степень лжи не определяется размером страны и ее ядерным потенциалом.Надо признать,что Кремль ведет политику на доминирование в ,,своем " регионе,но это не говорит о том,что они собираются на кого-то нападать.Исторические аналогии с нацистской Германией и сталинским СССР неуместны,коль скоро сегодня пространства завоевываются несколько другими способами.При том,что я не поддерживаю признание Москвой двух новых государств на Кавказе,с пониманием отношусь к действиям российского руководства в данном конфликте и не считаю это проявлением имперской политики.А вопрос о степени заангажированности украинских историков и их российских коллег достаточно дискуссионный.
Злой
5362 дн. тому
Ты, Дмитро, еще слезы пролей, как Цхинвал полоскали из "града". Не Тбилиси, а те москали, осетин выжигали как стадо. И как мы, украинский народ, миром руку свою протянули, как "Артек", принимал осетинских детей, мы их в море, любя окунули. Нам привычно в истории многих годов, предавать, что поляка, что шведа, кинуть турок, татар, москалей, то для нас привычное дело. Так, что Дима, кричи не кричи, сало в ухах, в утробе и в роте, а Чечня без тебя заживет молодцом, нам бы вот, не залышиться в жо...!
Дмитро ПАВЛИЧКО "Ічкерія"
5362 дн. тому
Знов Москва розпинає народ, Що повстав за державу свою, Знов закутих в залізо заброд Зустрічає чеченець в бою. Двоголовий орел в два дзьоби П'є чеченську палаючу кров! Ну, а ми мовчимо, як раби, Що збоялись вчорашніх заков. Це фальшивої волі мораль, Честь лукава, сповита в брехню, Та прийде знахабнілий москаль І до нас, як зруйнує Чечню. Прометею, кривава красо, Ти й з Парижа підмоги не жди! Може, тільки хлопчина з УНСО Принесе тобі в жмені води. А Європа, та курва стара, Посміхатися буде здалік, Як наповниться кров'ю Кура І — всі русла зросійщених рік. Буде лиця ховать у вуаль, Видавати за жар порохню, Та прийде знахабнілий москаль І в Париж, як зруйнує Чечню. Там — вогонь. У вогні — Прометей! Люди, гляньте, там діють кати! Я кричу, та не бачу людей, Бачу тільки глухі животи.
читаДтч
5362 дн. тому
Автору: а можно ссылки на источники, прямо в теле текста?
читателль
5363 дн. тому
ingvar - ваши "подозрения", как и "подозрения" грабовского - вопрос вкуса. а вот давайте лучше употребим слово "опасения". ведь если попытаться мыслить сугубо рационально, то лубянские все-таки - угроза неизмеримо большая, чем те, кого вы именуете "свидомыми". приведу простой пример как раз по теме: националистическая польша и нацистская германия конца 30-х. демократией не пахло ни там, ни там. историю тоже извращали и те? и другие одинаково. но угрозы европе, да и всему миру, польша не несла. потому что не жаждала мирового величия, потому что была в известной степени подконтрольна западным либеральным режимам, наконец, потому, что была неизмеримо слабее германии. согласны? так вот, нынешняя украина - это даже не польша 30-х годов. в то время как нынешняя россия? в виду наличия у нее ядерного оружия - это куда круче германии 30-х годов... так что, в общем, очевидно, кто вызывает бОльшие опасения :((( подчеркну - я не оправдываю известных перекосов официального киева. я просто констатирую тот факт, что они даже самой украине (не говоря о других странах) несут куда меньше угрозы, чем известные перекосы москвы.
ingvar
5363 дн. тому
Конечно же,учить историю по ,,лубянским" передачам,фильмам и т.д. не стоит.Но еще большее подозрение вызывает трактовка национал-свидомых пропагандистов.Им ведь тоже не нужна вся правда.Новейшая история стоит на Окружной и ждет того,кто подъедет первым.
Алегарф
5364 дн. тому
Статью не читал, не осуждаю, сочувствую автору.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду