Задобрити рядового виборця. Огляд політичних відеоблогів за 21-27 вересня 2020 року

Задобрити рядового виборця. Огляд політичних відеоблогів за 21-27 вересня 2020 року

30 Вересня 2020
2582
30 Вересня 2020
21:00

Задобрити рядового виборця. Огляд політичних відеоблогів за 21-27 вересня 2020 року

2582
Карпов змагається з іншими кандидатами в мери у проукраїнськості, Дубінський атакує Богуслаєва, а Стерненко вкотре ловить канали Медведчука на маніпуляціях та пересмикуваннях.
Задобрити рядового виборця. Огляд політичних відеоблогів за 21-27 вересня 2020 року
Задобрити рядового виборця. Огляд політичних відеоблогів за 21-27 вересня 2020 року

Що ближче до виборів, то дужче блогери занурюються в передвиборчу тематику. До того ж частина з них і самі є кандидатами. А тим часом у підписників — дилема: в потоці красивих обіцянок та «викриттів» (а говорити блогери справді вміють красиво й багато) виокремити, де мовиться правда, а де ютубери маніпулюють задля передвиборчого хайпу.

Ютуб-битва за голоси

До місцевих виборів залишається менше місяця. Тож частина блогерів, які раніше чи нещодавно перейшли у статус кандидатів до органів місцевого самоврядування, ввійшла в активну фазу битви за прихильність виборців. А тут, як кажуть, усі засоби згодяться.

Можна, наприклад, поіронізувати над конкурентами. Що на тижні зробила дружина любителя червоних кульок і російської пропаганди Ольга Шарій. Тільки, на відміну від чоловіка, для якого в публічній площині зараз існує єдине головне зло — команда Зеленського, дружина охопила більше коло потенційних конкурентів. І якщо Андрію Пальчевському Шарій і надалі присвячує персональні відео, то для Зеленського, Смешка та Порошенка блогерка заготувала спільний ролик.

Нагадавши тим, хто міг забути, що Партія Шарія «идет в 49 советов», Ольга починає хвалитися масштабом виконаної роботи. Саме їхня політсила, мовляв, розпочала кампанію ще в жовтні 2019 року, а потім вони з Анатолієм та однодумцями «занимались партстроительством, набором людей в партию, печатали первые газеты… провели много встреч». Тоді як конкуренти, мовляв, розпочали активності лише в останні місяці. Висновок після відео має бути простим: системно в електоральному полі працює лише Партія Шарія, а всі інші — так, заскочили нашвидкуруч. Тільки Ольга Шарій чомусь скромно мовчить, що всі розкритиковані нею політики хоча б їздять на партійні збори та зустрічі з виборцями. Тоді як солодка парочка Шаріїв продовжує «підкорювати Україну», мешкаючи в розвинутих європейських країнах. І повертатися на батьківщину, схоже, не збирається, посилаючись на небезпеку для життя через «політичні переслідування».

Набирати електоральні бали продовжив і кандидат у мери Києва від партії «Голос» Сергій Притула. Цього разу шоумен-політик розповів про чергові проблеми, що, на його думку, турбують киян. Як-от якість води, вивезення сміття чи стан пам’яток архітектури. При цьому ситуацію в українській столиці Притула порівнював зі станом справ у мегаполісах розвинутих держав на кшталт канадського Торонто чи австрійського Відня. Звісно ж, не на користь Києва. «Є куди рости і що покращувати. Було б тільки бажання», — резюмує новоспечений політик. Завзяттю Сергія Притули можна лише позаздрити. І щиро хочеться сподіватися, що в разі ймовірного обрання на посаду очільника столиці бажання змінювати Київ у телевізійника не зникне на півдорозі. Адже подібні прецеденти (коли людині з шоубізу на півдорозі перехотілося бути політиком) у «Голосі» вже були.

Не так усе й погано в Києві, як кричать конкуренти. Десь такого змісту меседж зашифрував у черговому відео чинний столичний голова та найбільш вірогідний претендент на нову каденцію — Віталій Кличко. Адже відео має назву «Київ-2014 vs Київ-2020». На стартових кадрах — зруйновані столичні паркани, розбиті під’їзди та захаращені вулиці. А далі — кадри робіт, які ведуться в місті за часів Кличка і «квітучий Київ» наприкінці.

А от кандидат у мери Полтави — блогер Андрій Карпов — узявся тролити суперників у боротьбі за крісло. Тільки замість очікуваного для представника «Європейської солідарності» хейтспічу в бік кандидата від «Слуги народу» Карпов став критикувати висуванця від «Свободи», колишнього нардепа Юрія Бублика. Соратника Порошенка неприємно вразили слова конкурента про те, що він (Бублик) — мовляв, «єдиний кандидат від проукраїнських сил».

Із таким формулюванням представник «ЄС», члени якої вперто намагаються монополізувати право на патріотизм, очікувано не погодився. Нагадавши підписникам, що найбільш проукраїнський та проєвропейський кандидат у мери Полтави, звісно ж, тільки він. Але навіщо тролити суперника, який має не надто високі шанси на крісло міського голови, замість того, щоб «розібратися» з реальними конкурентами, — не зрозуміло. Хоча, судячи зі влогів Карпова, далі, напевно, перепаде й решті суперників.

Катастрофа літака? Гарна нагода набрати перегляди

Відрефлексували блогери й на страшну трагедію, що сталася на Харківщині у п’ятницю, 25 вересня, коли авіакатастрофа трапилася з літаком Ан-26 із майже трьома десятками курсантів на борту. Адже ця тема обіцяла численні перегляди й коментарі.

«Експертну думку» з приводу висловив, зокрема, й нардеп від «Слуги народу», ексведучий «1+1» Олександр Дубінський. «Виноваты армейские чиновники, которые продлевали ресурс самолета, истекший еще в 2003 году», — каже прихильний до Коломойського медійник. А ще у списку винних від Дубінського — президент АТ «Мотор Січ» Вячеслав Богуслаєв та СБУ, яка, мовляв, діяння посадовця зі штучного подовження ресурсу літаків покриває. Щоб розібратися в ситуації, запевняє депутат, він звернувся до президента, СБУ й Офісу генпрокурора. Хоча претензії до керманича «Мотор Січі» нардеп мав і раніше, звинувачуючи Вячеслава Богуслаєва у свідомій руйнації стратегічного підприємства.

А от Сергій Стерненко звернув увагу, як хайпити на страшній темі взялися телеканали Віктора Медведчука. «Вони перетворили цю трагедію на свято: піару, пропаганди, просування ідей русского мира», — стверджує блогер. Наприклад, надавши слово представнику «Опозиційної платформи — За життя» Андрію Лесику, якого свого часу звинувачували в сепаратизмі. На каналах Медведчука Лесик піарив власну політсилу, яка «готова помогать» родинам жертв авіакатастрофи (хоча влада практично відразу пообіцяла родинам загиблих поважну грошову допомогу). Найбільший же подив у Стерненка викликали висловлювання ведучого NewsOne Олександра Шелеста, який поставив в один ланцюжок авіакатастрофу на Харківщині та спільні україно-американські військові навчання. «Ці виродки використали тему трагедії… аби розповісти, яке погане НАТО», — не добирає слів блогер. Резюмувавши традиційно: закликом не ходити на етери «інформаційних помийок».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2582
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду