detector.media
Олександр Крумін
для «Детектора медіа»
30.09.2020 21:00
Задобрити рядового виборця. Огляд політичних відеоблогів за 21-27 вересня 2020 року
Задобрити рядового виборця. Огляд політичних відеоблогів за 21-27 вересня 2020 року
Карпов змагається з іншими кандидатами в мери у проукраїнськості, Дубінський атакує Богуслаєва, а Стерненко вкотре ловить канали Медведчука на маніпуляціях та пересмикуваннях.

Що ближче до виборів, то дужче блогери занурюються в передвиборчу тематику. До того ж частина з них і самі є кандидатами. А тим часом у підписників — дилема: в потоці красивих обіцянок та «викриттів» (а говорити блогери справді вміють красиво й багато) виокремити, де мовиться правда, а де ютубери маніпулюють задля передвиборчого хайпу.

Ютуб-битва за голоси

До місцевих виборів залишається менше місяця. Тож частина блогерів, які раніше чи нещодавно перейшли у статус кандидатів до органів місцевого самоврядування, ввійшла в активну фазу битви за прихильність виборців. А тут, як кажуть, усі засоби згодяться.

Можна, наприклад, поіронізувати над конкурентами. Що на тижні зробила дружина любителя червоних кульок і російської пропаганди Ольга Шарій. Тільки, на відміну від чоловіка, для якого в публічній площині зараз існує єдине головне зло — команда Зеленського, дружина охопила більше коло потенційних конкурентів. І якщо Андрію Пальчевському Шарій і надалі присвячує персональні відео, то для Зеленського, Смешка та Порошенка блогерка заготувала спільний ролик.

Нагадавши тим, хто міг забути, що Партія Шарія «идет в 49 советов», Ольга починає хвалитися масштабом виконаної роботи. Саме їхня політсила, мовляв, розпочала кампанію ще в жовтні 2019 року, а потім вони з Анатолієм та однодумцями «занимались партстроительством, набором людей в партию, печатали первые газеты… провели много встреч». Тоді як конкуренти, мовляв, розпочали активності лише в останні місяці. Висновок після відео має бути простим: системно в електоральному полі працює лише Партія Шарія, а всі інші — так, заскочили нашвидкуруч. Тільки Ольга Шарій чомусь скромно мовчить, що всі розкритиковані нею політики хоча б їздять на партійні збори та зустрічі з виборцями. Тоді як солодка парочка Шаріїв продовжує «підкорювати Україну», мешкаючи в розвинутих європейських країнах. І повертатися на батьківщину, схоже, не збирається, посилаючись на небезпеку для життя через «політичні переслідування».

Набирати електоральні бали продовжив і кандидат у мери Києва від партії «Голос» Сергій Притула. Цього разу шоумен-політик розповів про чергові проблеми, що, на його думку, турбують киян. Як-от якість води, вивезення сміття чи стан пам’яток архітектури. При цьому ситуацію в українській столиці Притула порівнював зі станом справ у мегаполісах розвинутих держав на кшталт канадського Торонто чи австрійського Відня. Звісно ж, не на користь Києва. «Є куди рости і що покращувати. Було б тільки бажання», — резюмує новоспечений політик. Завзяттю Сергія Притули можна лише позаздрити. І щиро хочеться сподіватися, що в разі ймовірного обрання на посаду очільника столиці бажання змінювати Київ у телевізійника не зникне на півдорозі. Адже подібні прецеденти (коли людині з шоубізу на півдорозі перехотілося бути політиком) у «Голосі» вже були.

Не так усе й погано в Києві, як кричать конкуренти. Десь такого змісту меседж зашифрував у черговому відео чинний столичний голова та найбільш вірогідний претендент на нову каденцію — Віталій Кличко. Адже відео має назву «Київ-2014 vs Київ-2020». На стартових кадрах — зруйновані столичні паркани, розбиті під’їзди та захаращені вулиці. А далі — кадри робіт, які ведуться в місті за часів Кличка і «квітучий Київ» наприкінці.

А от кандидат у мери Полтави — блогер Андрій Карпов — узявся тролити суперників у боротьбі за крісло. Тільки замість очікуваного для представника «Європейської солідарності» хейтспічу в бік кандидата від «Слуги народу» Карпов став критикувати висуванця від «Свободи», колишнього нардепа Юрія Бублика. Соратника Порошенка неприємно вразили слова конкурента про те, що він (Бублик) — мовляв, «єдиний кандидат від проукраїнських сил».

Із таким формулюванням представник «ЄС», члени якої вперто намагаються монополізувати право на патріотизм, очікувано не погодився. Нагадавши підписникам, що найбільш проукраїнський та проєвропейський кандидат у мери Полтави, звісно ж, тільки він. Але навіщо тролити суперника, який має не надто високі шанси на крісло міського голови, замість того, щоб «розібратися» з реальними конкурентами, — не зрозуміло. Хоча, судячи зі влогів Карпова, далі, напевно, перепаде й решті суперників.

Катастрофа літака? Гарна нагода набрати перегляди

Відрефлексували блогери й на страшну трагедію, що сталася на Харківщині у п’ятницю, 25 вересня, коли авіакатастрофа трапилася з літаком Ан-26 із майже трьома десятками курсантів на борту. Адже ця тема обіцяла численні перегляди й коментарі.

«Експертну думку» з приводу висловив, зокрема, й нардеп від «Слуги народу», ексведучий «1+1» Олександр Дубінський. «Виноваты армейские чиновники, которые продлевали ресурс самолета, истекший еще в 2003 году», — каже прихильний до Коломойського медійник. А ще у списку винних від Дубінського — президент АТ «Мотор Січ» Вячеслав Богуслаєв та СБУ, яка, мовляв, діяння посадовця зі штучного подовження ресурсу літаків покриває. Щоб розібратися в ситуації, запевняє депутат, він звернувся до президента, СБУ й Офісу генпрокурора. Хоча претензії до керманича «Мотор Січі» нардеп мав і раніше, звинувачуючи Вячеслава Богуслаєва у свідомій руйнації стратегічного підприємства.

А от Сергій Стерненко звернув увагу, як хайпити на страшній темі взялися телеканали Віктора Медведчука. «Вони перетворили цю трагедію на свято: піару, пропаганди, просування ідей русского мира», — стверджує блогер. Наприклад, надавши слово представнику «Опозиційної платформи — За життя» Андрію Лесику, якого свого часу звинувачували в сепаратизмі. На каналах Медведчука Лесик піарив власну політсилу, яка «готова помогать» родинам жертв авіакатастрофи (хоча влада практично відразу пообіцяла родинам загиблих поважну грошову допомогу). Найбільший же подив у Стерненка викликали висловлювання ведучого NewsOne Олександра Шелеста, який поставив в один ланцюжок авіакатастрофу на Харківщині та спільні україно-американські військові навчання. «Ці виродки використали тему трагедії… аби розповісти, яке погане НАТО», — не добирає слів блогер. Резюмувавши традиційно: закликом не ходити на етери «інформаційних помийок».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY