Телесоціологічні ерзаци на фініші виборчих перегонів

8 Січня 2010
12175
8 Січня 2010
09:14

Телесоціологічні ерзаци на фініші виборчих перегонів

12175
Які б опитування не замовляли телеканали, справжня ціна їм 4 копійки у базарний день
Телесоціологічні ерзаци на фініші виборчих перегонів

Увечері 5 січня ICTV гордо повідомив, що в Україні, схоже, буде не один екзит-пол. Крім запланованого консорціумом «Національний екзит-пол'2010», проводитиметься ще й усеукраїнське опитування на виході з виборчих дільниць, фінансоване згаданим телеканалом. Це соціологічне дослідження так само, як і перше, відбудеться 17 січня, у день першого туру виборів Президента України, і відповідатиме міжнародним стандартам. Буде опитано 20 тисяч виборців на 300 виборчих дільницях у різних регіонах України, чим займатиметься 900 інтерв'юерів. Опитування розпочнуть із відкриттям виборчих дільниць о 8:00. Робота триватиме до закриття дільниць. Результати екзит-полу будуть оголошені того ж 17 січня о 20:00 ексклюзивно в ефірі каналу (пізніше стало відомо про аналогічну інціативу газети «Аргументы и факты в Украине» - замовити екзит -пол Українському інституту соціальних досліджень ім. Олександра Яременка - ред.).

 

Але що цікаво: однією з головних цілей екзит-полів у країнах із неусталеною демократією завжди є контроль за владою, тобто перевірка правдивості офіційних результатів голосування. Тим часом, за інформацією ICTV, проводячи свій екзит-пол, телеканал має на меті не перевірити результати виборів, а лише надати глядачам найоперативнішу та максимально точну інформацію про голосування. Все! А от національний екзит-пол має на меті саме перевірку офіційних даних, але...

 

Ось фрагмент із передноворічного інтерв'ю директора Фонду «Демократичні ініціативи» Ілька Кучерева газеті «День»:

 

«- Традиція проведення екзит-полів започаткована ще під час парламентських виборів 1998 року. Я пишаюся тим, що зміг тоді привнести цю ідею в Україну з Канади та США. Це буде вже наш десятий екзит-пол, який ми проводимо. Особливість його в Україні полягає в тому, що екзит-пол проводиться як інструмент контролю за підсумками голосування.

 

Раніше всі ці опитування фінансувалися міжнародними донорами, тобто фондами, посольствами і один раз навіть української діаспорою в Канаді. Цього року ми вперше звернулися до українських громадян, щоб вони самі профінансували екзит-пол. Чому платники податків інших держав мусять фінансувати нашу демократію? Українці мають навчитися самі фінансувати свою демократію.

 

Чому проблеми виникли саме цього року? Як правило, вважається нормальним, коли фонди підтримують 10% проектів, які їм надходять. Тому ми були готові до того, що можуть виникнути проблеми з фінансуванням. Просто цього року вперше деякі фонди і посольства, які нас завжди підтримували, сказали, що така діяльність для них не є приоритетною.

 

- Можливо, це пов'язано з економічною кризою.

 

- Аргументів щодо економічної кризи не було. Формальні думки звучали так: скільки не витрачай грошей, все одно результатів мало - корупція росте і т. д. Тому, за їхніми словами, українці мусять самі підтримувати свою демократію».

 

Усе правильно: українці самі мусять підтримувати демократію. Тільки от лихо: здебільшого ті, хто прагне підтримати демократію, не мають достатньо грошей, а ті, у кого грошей вистачає, розуміють демократію як свою власну свободу від свого ж народу. Отож національний екзит-пол - під загрозою. Звісно, вже зібрано якісь кошти, звісно, деякі зарубіжні фонди таки вирішили взяти участь (не надто масштабну, щоправда) у фінансуванні проекту, звісно, можна провести опитування і за дещо скороченою вибіркою - результат усе одно залишиться достатньо точним (хіба що голосувати вдома захоче кожен десятий - і більше - український громадянин), так що цю загрозу цілком реально подолати, але...

 

Чергове «але» означає, що розтиражовані впродовж останнього місяця ледь не на всіх телеканалах та у друкованих ЗМІ повідомлення про критичну ситуацію із загальнонаціональним екзит-полом і про можливість проведення опитування за скороченою вибіркою, переконаний, справили враження на масову свідомість і підсвідомість. А саме: пересічний глядач/читач/виборець твердо знає, що із національним екзит-полом, який на всіх минулих виборах був своєрідними «контрольними вагами» щодо реально набраних суб'єктами виборчих перегонів голосів, - з цим екзит-полом (слово, яке знають навіть у селах) тепер щось не так. Отже, до його показників апелювати у разі підозр у фальсифікації результатів голосування вже якось не дуже випадає.

 

А організатори екзит-полу з ICTV заздалегідь заявили - вони проводять своє дослідження не для контролю за правильністю підрахунку голосів.

 

Іншими словами, соціологія, яка ще кілька років тому відігравала серйозну роль у політичних процесах, повертається до статусу «буржуазної лженауки», десять раз куплено-перекупленої, неточної, ненадійної і непопулярної.

 

І справа тут далеко не у самих екзит-полах (про певні нюанси, з ними пов'язані - дещо пізніше). Кампанія з дискредитації соціології як такої - а одночасно із використання решток її колишнього авторитету для бажаного впливу на громадські настрої - ведеться вже не перший рік, хіба що останнім часом більш масовано й успішно, ніж раніше. Як це робиться, добре описав у своєму блозі, а потім і в статті, Отар Довженко, взявши за приклад одну лише квазісоціологічну маніпуляцію Першого національного телеканалу:

 

«Першого січня увечері в ефірі державного Першого національного телеканалу відбулась подія, яка  ніби перенесла нас у ганебні часи телевізійних маніпуляцій: проект із цинічною назвою "Чесний вимір". Організатори проекту - однойменне громадське об'єднання - вирішили виправити проблему розбіжностей між результатами соціологічних опитувань, провівши своє власне "дослідження громадської думки". При цьому, декларуючи недовіру до вітчизняної соціології, організатори вирішили піти своїм, ненауковим шляхом  - просто випустили на вулиці обласних центрів людей із анкетами у вигляді бюлетенів... Легітимізувати свою задумку організатори намагались за допомогою демонстрації величезного розриву між результатами опитувань різних соціологічних компаній. Науковий керівник фонду "Демократичні ініціативи" Ірина Бекешкіна, присутня у студії, відразу запротестувала, пояснивши, що порівнювати результати досліджень справжніх соціологів та шахрайських фірм-симулякрів некоректно... Спосіб проведення опитування викликав справжній шок навіть у вашого автора, поверхово знайомого з соціологією: молоді люди зупиняють перехожих на вулиці, дають їм бюлетень, щось пояснюють, показують пальцем і дивляться через плече; навколо наметів гуртуються, як завжди, політично стурбовані пенсіонери, вони й становлять переважну більшість "виборців". Усе це пересипано "вокс-попами" під веселу музику. Шокована була й Ірина Бекешкіна, яка намагалась висловити своє обурення та пояснити, що продемонстроване опитування є профанацією, не має нічого спільного з соціологією, а його результати - із правдою. У відповідь ведуча знов заговорила... про розбіжності в результатах соціологічних опитувань. Її палко підтримав присутній у студії Володимир Кацман, який звинуватив соціологію у закритості та клановості, а Вікторія Чирва закликала журналістів "перевіряти соціологічні дані..." Ну, а далі взагалі шедевр студійної казуїстики: "пан Кацман заявляє, що корупцію в українське суспільство принесли... "соціологи і політологи"».

 

І хоча безпосередньою метою авторів «телесоціодослідження» було довести, що Віктор Ющенко впевнено набирає рейтинг і вже вирвався на другу позицію у гонитві претендентів, а Юлія Тимошенко відступила на п'яту, але більшого успіху керівництво Першого національного досягло, мабуть, в іншому: у дискредитації соціології як такої. Незалежно від того, йдеться про чергові передвиборні «Рога і копита» з проФФесорами на чолі, чи про такий телевізійний кунштюк, як його описав Отар Довженко, чи про справжню дослідницьку структуру з серйозною репутацією. А якщо згадати, скільки разів у теленовинах різних каналів та на шпальтах ледь не усіх газет журналісти подавали «рейтинги», подані навіть не фірмами-симулякрами (тут потрібна бодай приблизна правдоподібність), а відвертими шахрайськими конторами, якщо перерахувати випадки елементарної непрофесійності (коли, скажімо, плутають відсотки від усього числа опитаних виборців і від тієї кількості, яка твердо вирішила йти голосувати - тут-бо зовсім різні рейтинги  виходять, а їх валять докупи) - і таке інше, то результат матимемо сумний, а водночас і реальний. А саме: довіри соціологічним даним у виборців не буде.

 

А якщо ще раптом в останній момент виявиться, що разом із тим проводиться іще декілька «екзит-полів» імені»Рогів і копит» (назви фірм мало що говорять пересічному виборцеві, а звучать дуже гучно), якщо 17 січня їх оприлюднять різні телеканали, то це вже буде майже повний капець...

 

Та повний капець настане в іншому випадку. Адже про реальні результати виборів ми можемо і не дізнатися, якщо національний екзит-пол зірветься або проводитиметься надто стиснено, з більшою похибкою, ніж до цього.

 

Сумно? Так. Але ще сумніше від того, що ці реальні результати, схоже, вже мало кого цікавлять на Заході. Адже те, що більшість традиційних донорів національного екзит-полу тепер проігнорувала цей справді реальний інститут української демократії, який зіграв безумовно позитивну роль у політичних подіях останнього десятиліття, засвідчує справедливість такого висновку. Ми нецікаві. Ми ніхто. Ми захланні чухраїнці, нездатні сформувати дієздатну, ефективну і хоча б трішечки чесну політичну еліту. Крапка.

 

А журналісти, які впродовж усіх цих місяців чи то з непрофесійності, чи то за плату дискредитували соціологію, додали куті меду: адже якщо дослідницькі структури дають такі суперечливі дані, значить, вони так само корумповані, як і політична еліта, і такі ж бездарні. Принаймні, такі висновки просто-таки напрошуються з аналізу телевізійної та газетної інформації, якщо працівники посольств не так давно приїхали до України і не мають фахової соціологічної підготовки. Отож справді - приїхали...

 

І тепер, які б опитування не замовляли телеканали, справжня ціна їм 4 копійки у базарний день. Бо ж це, мабуть, тільки в Україні мас-медіа однією рукою руйнують потужний інструмент дослідження громадських настроїв та мобілізації громадянського суспільства, а іншою рукою ліплять соціологічні ерзац-продукти разового використання.
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
, для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
12175
Читайте також
06.07.2010 11:35
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 627
21.06.2010 12:35
Сергій Грабовський
, ля «Детектор медіа»
36 539
06.05.2010 08:44
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
35 968
13.04.2010 11:06
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
34 137
01.04.2010 10:42
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
16 729
10.03.2010 10:19
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
22 713
01.02.2010 12:00
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
22 840
15.01.2010 17:27
Сергій Грабовський
, для «Детектор медіа»
14 562
Коментарі
20
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
micka
5220 дн. тому
ну от - пір-директор шустера заявила, що в них буде ще і свій власний екзит-пол)))
micka
5222 дн. тому
варто додати, що буде і четвертий екзит-пол: штаб партії регіонів на всіх виборах проводить свій безіменний екзит-пол для контролю і за цвк, і за соціологами) Так от, цей 4й екзит-пол найвірогідніше проводитиме R&B, як завжди, не зізнаючись у цьому. інакше чого ви думаєте вони затихли і не увійшли до пулів перших трьох екзит-полів. думаєте, вони теж не хочуть підзаробити? вони отримали це замовлення ще у 2005 році, для чого, власне, і були засновані.
.
5222 дн. тому
Два момента: 1. Так определились уже кто будет проводить экзит пол для ИСТВ? Таки компания "Пупкин и сыновья", как предпологается в статье или же нечто солидное и уважаемое? Это таки имеет значение. 2. Не очень понятно, почему ставится под сомнение возможности маркетинговых агентств провести качественный экзит пол. Количественные опросы, чем экзит пол и является, -- это их прямой хлеб.
micka
5223 дн. тому
ну так я вам про що і кажу: по-перше, мереж немає, є незалежні від дослідницьких компаній бригадири та інтерв'юери, які зараз будуть працювати на всіх трьох екзит-полах. і по-друге, якщо навіть у кращих компаній трапляються серйозні ляпи, то що можна казати про легіон самозваних "соціологічних служб", які навіть не прикриваються якимись серйозними стандартами, зате мають пістряві назви типу "фонд глобальних стратегій", "інститут геополітики", "імені одного", "імені другого". Професійні дослідники НЕ КОМЕНТУЮТЬ результати політичних опитувань, вони показують ЛИШЕ цифри, а не лізуть на пнуться на прес-конференцію, де під виглядом "коментарів експертів" плетуть байки, мовляв у того високий рейтинг, бо в нього краща команда працює, а в того низький, бо у нього був скандал щодо того і того... Якщо ви чуєте подібний коментар від "соціолога", в якому вживаються не цифри, а прикметники, то це вже не соціолог, а політолог чи піарник, а останні працюють на одну зі сторін, і з правдою немають нічого спільного за визначенням. Чому ж ви, медійники, їх так рясно публікуєте і цитуєте? Ви ж не станете цитувати якогось бомжа у серйозній аналітичній статті чи телепрограмі. То чому ж ви робите виняток для "бомжів від соціології"? Чим вони вас підкупають? Тим, що ви не розбираєтеся у предметі їх професії? Так це не додає поваги вам самим, на жаль. Я працюю в маркетингових дослідженнях уже 11 рік, і мені чесно кажучи уже в печінках сидить оця редакторська тупість. Вас тупо розводять, представляючись вам соціологами. І ви тупо це хаваєте. Зрозуміло, що читачі-глядачі-слухачі взагалі мало розбираються у цій темі, але ж ви-то маєте бути якоюсь інформаційною елітою у суспільстві, а не гімноводом за перепрошенням. А так воно виходить. Бо через наші медіа можна злити любе...
Сергій Грабовський
5223 дн. тому
2006 року я консультував своїх давніх знайомих зі штабу однієї з партій другого ешелону, котрі замовили КМІСу всеукраїнське опитування. Якщо описати все те, шо було зроблено (точніше, нароблено, накоєно) їхніми давніми інтерв"юєрами на чолі з досвідченим бригадиром у Черкаській області (її взяли вибірково для перевірки разом із іще однією, там було майже нормально), то вийшов би непоганий трілер для посвячених. А це ж чи не краща мережа! Сподіваюсь, вони її після цього підремонтували. А взагалі-то процеси загального гниття не могли не зачепити соціологію. Якщо навіть на Банковій і на Хрещатику фактично не прибирають сніг, то з якого дива хтось, крім диваків, чесно відпрацьовуватиме гроші під час екзит-полів?
micka
5223 дн. тому
"реальних структур", які проводять дослідження в Україні кілька сотень. Але це ж нічого не значить, що вони усі бездоганні, білі і пухнасті. Їхні стандарти невідомі, а це той випадок, коли немає ні других, ні третіх легітимних стандартів в Україні - є тільки одні. Тих же, хто може провести національне дослідження - не більше десяти компаній. І в жодної з тих десяти немає офісів, крім Києва і ще одного-двох міст максимум. Вони послуговуються практично тими самими бригадами інтерв'юерів, які працюють на різні компанії.
micka
5223 дн. тому
з УСІХ компаній, які ОФІЦІЙНО є носіями стандартів ESOMAR (або напряму через членство в ESOMAR у Амстердамі - як у дюжини компаній з України, або опосередковано як у ще двох дюжин компаній - через офіційну угоду з Національним представником ESOMAR в Україні - Українську Асоціацію Маркетингу - про дотримання стандартів ESOMAR) ЛИШЕ ТРИ компанії проводили опитування під ці вибори: КМІС/KIIS, TNS та R&B. Усі інші три дюжини професійних дослідників (серед них є і крупніші компанії), які офіційно працюють в Україні за стандартами ESOMAR, на цих виборах не займалися опитуваннями. А стандарти ESOMAR це не закрита фількіна грамота - за відсутності українського законодавства у цій галузі вони адаптовані і зареєстровані у Держстандарті як нормативний документ. Ними послуговуються понад 2000 дослідницьких компаній по всьому світу. ESOMAR має 70 Національних представництв у різних країнах, в т.ч. в Україні. І якщо ви маєте сумніви щодо надійності дослідника, підкріплені фактами, ви можете звернутися як до Національного представника, так і напряму у штаб-квартиру у Амстердамі. ESOMAR розробив рекомендації для медіа з приводу того, які норми мають бути дотримані при публікації результатів досліджень. Ви ж їх не знаєте, не читаєте і не дотримуєтеся. Отже, ви не розбираєтеся у цьому фахово, це не ваша спеціальність - тому, як у випадку з будь-якою іншою галуззю бізнесу, медіа-редактори ПОВИННІ консультуватися з експертами, а не один з одним, або тим більше не вислуховувати думки політиків чи політтехнологів про те, яка продажна у нас соціологія. Ви ж самі публікуєте всіх підряд, вам же аби були рейтинги які-небудь. Ви самі придумали собі експертів, яких вам хочеться вважати експертами, але вони такими не є. Ви обманюєте самі себе і всі свої аудиторії.
Сергій Грабовський
5223 дн. тому
Пані Вікторія Чирва, у мене у статті згадка про Вас - лише у ЦИТАТІ, тому, будь ласка, зверніться за належною адресою. Передачу ж за Вашою участю я зміг дивитися лише зо 5 хвилин, бо маючи, на додачу до всього, ще й певний досвід участі у соціологічних дослідженнях і відповідну фахову підготовку, - моральних сил дивитися це дійство не мав. Тому не треба по-базарному. Це на телебаченні так можно, і то лише Гані Гебельс та Інні Богохульській. А от щодо перевірки освіти... У більшості своїй "рогами й копитами" керують люди зі званнями доцентів та професорів. А ви як думали? Зіц-голови Фукси. Ба більше: деякі з-поміж цих структур проводять реальні опитування. І навіть більш-менш граомотно планують їх. Та постає запитання - а якою опитувальною мережею вони користуються? Що ж стосується ESOMAR, то вони також не зовсім білі й пухнасті, у мене є певні сумніви стосовно спросожності R&B, бо то все ж маркетингова компанія. А от, скажімо, у ESOMAR немає USS, а тим часом це реальна структура, здатна (принаймні, у минулому) дати точний результат. Але справді - в Україні є 5-6 реальних соціологічних структур. Усе інше - це від лукавого. І дуже добре оплачуваного лукавого.
Andre
5224 дн. тому
1.-----Усе правильно: українці самі мусять підтримувати демократію------написал автор,но как можно поддерживаеь то чего нет.Автор прекрасно понимает,что в Украине демократии в полном и даже полуполном смысле этого слова не сущесетвует---так почему же об этом не заявить ведь это же понятно любому нормальному человеку. 2.Любое действие имеет цель и последствия-----ну скажите что толку в Украине от того что самый супер экзит-пул покажет что где то что то не сходится пусть даже серьёзно ----всё равно последствий не будет---потому что в Украинцах в основной массе отсутствуют ген реального реагирования на ситуацию(Майдан это исключение которое подтверждает правило).Поэтому прогресивной украинской интеллигенции к которой без сомнения относится автор нужно взять на себя эту историческую ношу по возрождению этого гена,без которого ничего не произойдет никогда. Желаю успехов и удовольствия на этом поприще.
micka
5224 дн. тому
і відповідно медіа не повинні публікувати такі сумнівні результати, і не передруковувати їх, капаючи слиною від задоволення отримати які-небудь рейтинги. це все одно, що ви поставите в назву своїх видань слово "плітка" і отримаєте: "Аргументы и сплетни", "Зеркало сплетен", "Українська плітка", "Сплетня Сегодня", "Сплетни и комментарии", "Комсомольская сплетня в Украине" і так далі...
Виктория Чирва
5224 дн. тому
Слушайте, ну я просто диву даюсь! Уважаемый автор, Вы, видимо, 1 января еще не вполне пришли в себя после празднования Нового года, если посчитали, что я "призывала проверять социологические данные". Я призывала проверять фактические адреса и образование так называемых социологов, которых появляется великое множество перед выборами и которые обнародуют заведомо проплаченные рейтинги. Будьте внимательнее, уважаемый. Журналистика хоть и не считается наукой, как социология, но все же и здесь надо "отвечать за базар".
Бекешкіна
5224 дн. тому
Повторюю, якщо екзит-пол проводять якісь не названі "американці" і не оголошується, які саме українські соціологічні фіпми є підрядчиками, то це викликає законні сумніви. Це означає, що можуть бути підробки, за які реальні соціологічні фірми, які будуть виконувати екзит-пол, не хочуть нести відповідальність.
micka
5224 дн. тому
крім того, існує ВИЧЕРПНИЙ міжнародний перелік професійних дослідників - так звана Директорія ESOMAR (Амстердам). З усіх соціологів, дані яких наші бездарні медіа-редактори публікували за всі ці перегони, лише три компанії входять у цю Директорію: КМІС, ТНС і R&B. Що стосується екзит-полів, то в пулі Демініціатив лише один КМІС входить у Директорію ESOMAR. Екзит-пол Аргументівіфактів проводить сумнівна компанія, яка не має відношення до стандартів якості соціологічних досліджень. Хто буде проводити екзит-пол для Айсітіві - теж невідомо досі, чи є вони у директорії професійних дослідників теж невідомо. А дані сумнівних джерел не можуть бути опубліковані професійними медіа. Якщо ці медіа у нас звичайно професійні, а не такі, що по 4 коп. у базарний день. Тому профанацією соціології у нас займаються уже давно профановані медіа, які навіть не вміють перевіряти свої джерела інформації, адже соціологи-симулякри за визначенням НЕ Є надійними джерелами інформації - невже це так тяжко вдовбити в свої редакторські головешки???
micka
5224 дн. тому
але зараз ми маємо унікальну ситуацію перевірити, хто з організаторів трьох екзит-полів є, м'яко кажучи, недобросовісним і непрофесійним. Адже всі три екзит-поли проводитимуться в 1 день. Різність вибірок ролі не грає - вона впливає лише на похибку, відповідно, якщо вибірки будуть різні, то і похибки теж будуть різні. Якщо довірчі інтервали (відповідь мінус похибка - відповідь плюс похибка) по одному і тому ж кандидату у всіх трьох екзит-полах буде перетинатися, то всі три організатори добросовісні і професійні. Якщо не буде перетинатися - то у когось проблеми з добросовісністю. Третього тут не дано. Наприклад, 35% Януковича з похибкою 0,66% (на вибірці 20 тис. респондентів) дасть довірчий інтервал 34,34%-35,66% в одного організатора екзит-полу. І, якщо в другого організатора екзит-полу рейтинг Януковича буде всього на 2% менший - 33% - з похибкою 0,92% (на вибірці 10 тис. респондентів) - то довірчий інтервал становитиме 32,08%-33,92%. За таких обставин довірчі інтервали НЕ ПЕРЕТИНАЮТЬСЯ. І це вже повід сумніватися у достовірності даних принаймні одного з організаторів екзит-полу. Крім того, результати екзит-полів можна порівняти і з результатами ЦВК. Опитування ЦВК це також дослідження, тільки воно поголівне а не вибіркове, як екзит-поли, тому в ньому немає ні похибки, ні довірчих інтервалів. Точковий рейтинг кандидата (його кінцевий відсоток) має потрапити у довірчий інтервал екзит-полів. Якщо він не потрапить у довірчий інтервал жодного з трьох екзит-полів, то або усі три екзит-поли недостовірні, або дані ЦВК сфальсифіковані. І тут теж третього не дано. І це завжди дуже просто перевірити.
micka
5224 дн. тому
2Otar найменування "екзит-пулом" цілком обгрунтоване: пул це сукупність резервів кількох дослідницьких компаній, адже айсітіві замовляли свій попередній екзит пол у кількох американських дослідницьких компаній, хоча й дуже мало відомих насправді. тому тут усе нормально. інше питання, що за екзит-пол (як кількісне дослідження) на айсітіві відповідає "керівник якісницьких досліджень". "якісницьких" у природі не існує взагалі. натомість, існують "якісні дослідження" - але до них відносять фокус-групи, глибинні інтерв'ю тощо, та аж ніяк не екзит-поли))) отут айсітівішники вперто продовжують демонструвати свою дупкуватість. А якщо говорити про їх новий екзит-пол, то невідомо, які фірми цього разу його проводитимуть і хто, як правильно зауважила Бекешкіна, у них буде підрядником в Україні. Красна ціна екзит-полу 75-80 тис. долларів за 1 тур при вибірці 20 тис. респондентів. усе, що вище - це вже понти, усе, що нижче 50 тис. долларів - це відвертий демпінг заради фальсифікації.
Jew
5224 дн. тому
«екзит-пол» должны оплачивать заинтересованные коммерческие СМИ, как это принято делать у людей, а не устраивать из этого «заробітчан скую схему …по сути «екзит-пол» в первом туре виборов 2010 интересен кучке лузеров не более
Бекешкіна
5224 дн. тому
Пане Романе, я ж не кажу рпро якесь особливе розслідування. Просто це ж природне питання, яке мав поставити хоч один із присутніх на прес-конференції журналістів: я хто саме, яка фірма буде проводити цей екзит-пол? Як я зрозуміла, ніхто цього питання навіть не поставив.
Rroman
5224 дн. тому
Пані, Бекешкіна, журналісти є різні. І допитливі теж)) Просто тут діє вже принцип - цехової солідарності. Один канал не буде паклюжити інший і розкопувати - хто і як проводить для нього екзит пУл)))). Бо менеджери каналів, та й інших видань не воюють між собою, зберігають якщо не дружні стосунки, то нейтралітет.
Бекешкіна
5224 дн. тому
Мене дивує недопитливість наших журналістів. Хто саме з соціологів проводитиме екзит-пол для ICTV? Керівництво "закордонних фахівців" не означає ж, що тут буде висаджений закордонний "десант" із 800-900 інтерв'юерів? Чому не кажуть, яка саме фірма, хто саме із вітчизняних соціологів проводитиме цей екзит-пол і, отже, відповідатиме за його результати своєю репутацією? Щодо другого екзит-полу, що його, начебто, фінансує газета "Аргументы и факты в Украине" - чи вірить хтось, що газета отак за здорово живеш, викладе $150-160 за екзит-пол у першому турі (та, можливо, стільки ж - за другий?) Загалом у світі екзит-пол замовляють не газети, а телеканали для своїх нічних шоу. А газеті - нащо? Хоча, принаймні, тут є відповідальний - Ольга Балакірева, і маю надію, що на такі фокуси, як у 2004 році, вона вже не піде (хоча, може. я справді патологічний оптиміст).
Otar Dovzhenko
5224 дн. тому
Слід додати, що ICTV уже 5-й рік поспіль називає свою версію соцопитування екзит-ПУЛОМ. На численні звернення з проханнями виправити цю помилку відповідають, що їм видніше. Видно, Богуцький знає слово pool і не знає слова poll; але можливо, що до екзит-ПУЛІВ зовсім інші вимоги, ніж до екзит-полів :)
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду