Громадськість збирає кошти на проведення незалежного екзит-полу

2 Січня 2010
11209
2 Січня 2010
11:26

Громадськість збирає кошти на проведення незалежного екзит-полу

11209
Громадськість збирає кошти на проведення незалежного екзит-полу

Розпочався збір коштів для проведення незалежного «Екзит-полу 2010», ініційований фондом «Демократичні ініціативи» в рамках громадської кампанії «Новий Громадянин». Про це «Детектор медіа» дізналася від представників фонду.

 

Головна мета проекту - забезпечити ефективний громадський контроль за чесністю виборчої процедури та запобігти фальсифікації із підрахунком голосів. Його реалізовуватиме консорціум «Національний екзит-пол'2010», до складу якого, окрім зазначеного фонду, входить Київський міжнародний інститут соціології та Український центр економічних і політичних досліджень імені Олександра Разумкова. Ініціативу вже підтримали понад 30 незалежних та політично незаангажованих громадських організацій.

 

Під час 1 та 2 турів Президентських виборів - 17 січня та 7 лютого - планується опитати близько 13 000 респондентів на 240 виборчих дільницях. Похибка вибірки не перевищить 2.5 % для лідерів перегонів і становитиме 0.7 - 1.5% для інших кандидатів. Результати загальнонаціонального опитування будуть оприлюднені після закінчення голосування о 20:01. Уточнені результати екзит-полу планують оголосити близько 23-ї години.

 

Однією з особливостей проекту стане використання «Нових медіа» - прямої трансляції оголошення результатів екзит-полу в мережі YouTube. Крім того, ці дані будуть синхронно опубліковані українською та англійською мовами на сайтах: www.exitpoll.org.ua, dif.org.ua, newcitizen.org.ua та поширена за допомогою сервера електронної пошти.

 

«Екзит-пол 2010» частково фінансує форум міжнародних донорів, до складу якого сьогодні входять Посольство Королівства Нідерландів в Україні, Міжнародний Фонд «Відродження», Національний фонд підтримки демократії (США). Ведуться переговори з іншими донорами. Реалізація проекту перебуватиме під аудитом зарубіжних експертів, зокрема, QEV Analytics (США), PBS Compani (Польща) й Аналітичного центру Юрія Левади (Росія).

 

Водночас Фонд «Демократичні ініціативи» звернувся до інших іноземних представництв, українських громадських організацій, штабів кандидатів у Президенти, юридичних та фізичних осіб за фінансовою підтримкою у проведенні опитування під час другого туру 7 лютого.

 

Для контролю над використанням коштів створено громадську Раду, до якої увійшли авторитетні та незаангажовані представники засобів масової інформації, громадських організацій, іноземні спостерігачі.

 

Екзит-пол (опитування виборців на виході із дільниць) є одним із найважливіших елементів контролю за чесністю і прозорістю виборів. В Україні вже склалася традиція проведення екзит-полів, яку започаткував Фонд «Демократичні ініціативи», вперше організувавши екзит-пол і телешоу «Ніч виборів» під час виборів парламенту 1998 року. Відтоді учасники проекту набули значного досвіду в організації і здійсненні опитувань на виході з виборчої дільниці.

 

Фонд «Демократичні ініціативи» організовував загальнонаціональні екзит-поли уже 10 разів: під час парламентських виборів 1998 , 2002 , 2006 років, позачергових парламентських виборів у 2007 році, двох турів виборів Президента 1999 року та трьох турів виборів Президента України у 2004 році.

 

Переказати кошти на проведення «Екзит-полу 2010» можна, скориставшись цією формою.

 

«Детектор медіа»

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
11209
Теги:
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду