Одинадцять друзів Медведчука. Найпопулярніші гості ток-шоу NewsOne та «112»

Одинадцять друзів Медведчука. Найпопулярніші гості ток-шоу NewsOne та «112»

7 Травня 2019
13990
7 Травня 2019
12:00

Одинадцять друзів Медведчука. Найпопулярніші гості ток-шоу NewsOne та «112»

13990
Ким треба бути, щоб тебе запросили на сім ток-шоу поспіль.
Одинадцять друзів Медведчука. Найпопулярніші гості ток-шоу NewsOne та «112»
Одинадцять друзів Медведчука. Найпопулярніші гості ток-шоу NewsOne та «112»

Різноманіття думок для ток-шоу важливе настільки ж, наскільки для популяції важливе різноманіття генів. Його наявність забезпечує пристосування та розвиток, відсутність —  виродження. За чотири місяці президентської кампанії українське телебачення обговорило (щоправда, у форматі інфотейнменту, а не серйозних дискусій) безліч тем: корупцію в оборонці, відбір на «Євробачення», законопроект про мову, річницю Революції гідності, зміни до Конституції, дебати, фальсифікації, геополітику і, звісно, стратегії кандидатів у президенти. І якимось чином про всі ці речі на каналах Віктора Медведчука дискутували одні й ті ж люди. Андрій Пальчевський відвідав 66 % випусків ток-шоу «Український формат» на NewsOne. Євгеній Червоненко сходив на 53 % випусків «Пульсу» на «112». Із часом місцеві ток-шоу просто почали нагадувати «Прожектор Періс Гілтон», де одна й та ж компанія друзів збирається щотижня, аби обговорити актуальні події. Експертність та риторика цих людей теж багато в чому нагадувала російських коміків, про що ви детальніше можете прочитати в наших моніторингах.

«Детектор медіа» проаналізував усі випуски ток-шоу «Український формат» та «Протистояння» на NewsOne і «Пульс» на «112», які вийшли за час президентської кампанії, та виділив гостей, що відвідали більше 33 % ефірів. Підсумки 41 програми такі.

Головним героєм ток-шоу Медведчука став Ілля Кива: він сходив на 22 із 41 програми. Жоден інший кандидат у президенти навіть не наблизився до такого результату, хоча голова Соціалістичної партії теж нічим не видавав своїх амбіцій. Замість піаритися, екс-радник Авакова критикував нинішню владу й розповідав, як треба виховувати дітей.

Друге місце із відставанням усього на один випуск (21 програма) посів Андрій Пальчевський, президент клініки Eurolab і телеведучий. Принаймні, так його представляють ведучі шоу. Минулого екс-росіянина, зокрема його балотування в Держдуму від Партії любителів пива та коротке перебування на посаді заступника міністра в уряді Азарова, ніхто чомусь не згадує. Навіщо Пальчевського запрошують на телебачення, нормальній людині зрозуміти складно: його прогнози не збуваються (Порошенко досі не втік із країни), його висновки помилкові (бізнесмен вирішив, що дзвінок про замінування зірве дебати, хоча йому пояснювали, що це не так), його заяви маніпулятивні (мовляв, Порошенко за 30 років найбільше фігурував на телебаченні), його риторика неприпустима (не бажаєте жартів про косоокість інших гостей?) Але на «112» та NewsOne, очевидно, діють інші критерії: симпатизуєш членам «За життя» — ласкаво просимо.

Третє місце символічно розділяють Нестор Шуфрич із «Опозиційної платформи — За життя» та Олександр Горган із Блоку Петра Порошенка. Обоє відвідали по 18 випусків ток-шоу та агітували там на користь своїх кандидатів.

Незважаючи на те, що більшість ток-шоу Медведчука використовують один і той же набір гостей, між преференціями окремих програм усе ж є невеликі відмінності.

Трьома китами «Українського формату» виявилися Вадим Карасьов, Ілля Кива та Андрій Пальчевський, кожен із яких відвідав по 66 % випусків програми. Два з трьох вечорів середи ці чоловіки проводили на NewsOne, інколи сидячи там по чотири години. Андрій Пальчевський сходив на сім останніх випусків шоу підряд. А ви ще думаєте, що у вас немає життя. Відзначимо також неперебірливість самої програми, адже, якщо Вадима Карасьова ще можна назвати експертом (хоч і замовним), то компетенція Киви й Пальчевського — це питання. Загалом, 14 людей відвідали понад третину всіх місцевих програм за час президентської кампанії. Серед них чомусь і двоє журналістів: Сергій Щербина та Юрій Луканов.

 

Понад третину випусків «Пульсу» відвідало 15 людей, а трьома найчастішими гостями стали Ілля Кива, Олексій Гончаренко та Євген Червоненко. Кожен із них сходив на 53 % ефірів. Останні двоє, до речі, люблять «побитися» на шоу, очевидно, намагаючись виявити єдиного лідера. Із присутністю на половині програм Євгена Червоненка теж пов’язана й серйозна загадка: навіщо його туди кличуть? Цей чоловік уже 12 років не обіймає жодних важливих посад, розмовляє цитатами із шансону та прогнозує об’єднання Зеленського, Гриценка й «За життя». Також зазначимо, що саме на «Пульс» найчастіше серед інших шоу каналу Медведчука ходили симпатики БПП.

«Протистояння» виходить в ефір тільки із середини лютого, але нову програму вже встигла окупувати стара гвардія. Десять чоловіків сходили на більш ніж 33 % місцевих ефірів. Найпопулярнішими гостями були «свої» політкоментатори — Ігор Рейтерович (63 % випусків) та Руслан Бортник (54 %).

 

Подібна ситуація з гостями ток-шоу нівелює саму суть подібних програм. Глядачі повинні були б отримувати від них тематичні дискусії, де профільні експерти та політики, що представляють різні точки зору, обговорюють важливі соціально-політичні питання. На ділі ж ми маємо вузьке коло людей, які часто не мають жодної профільної компетенції, представляють одну точку зору і пропагують одні й ті ж сенси та маніпуляції. За всю виборчу кампанію не вийшло жодної програми, на якій не було хоча б одного члена «За життя». Навіть «Євробачення» на NewsOne коментував Шуфрич.

Оновлення — критично важлива річ для ток-шоу. Коли одні й ті ж люди обмінюються одними й тими ж ідеями з приводу одних і тих же тем (корупція, тарифи, війна, суди, ідеологія), це неодмінно призводить до поступової деградації дискусії. Найкраще це було помітно після другого туру виборів, коли політична реальність змінилася, але виявилося, що штатні спікери не знають інших трюків. І глядачі по чотири години слухали критику чинної влади замість прогнозів на президентство Володимира Зеленського. При цьому не можна сказати, що часта присутність на ефірах іде на користь і самим гостям: Ілля Кива сходив на половину програм каналів Медведчука й отримав на виборах шість тисяч голосів.

Звісно, подібна гостьова політика існує не просто так: хтось працює на успіх політсили Медведчука та відбілювання Росії, хтось одноосібно презентує на програмах цілі фракції, хтось просто епатажний і подобається глядачам. І телеканали мають повне право формувати списки гостей саме з таких людей. Просто, заради Бога, перестаньте називати ці посиденьки ток-шоу.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
13990
Читайте також
12.05.2019 12:25
Олександр Крумін
«Детектор медіа»
3 796
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду