Нацрада планує моніторинг всіх іноземних адаптованих каналів

Нацрада планує моніторинг всіх іноземних адаптованих каналів

29 Листопада 2021
2796
29 Листопада 2021
10:11

Нацрада планує моніторинг всіх іноземних адаптованих каналів

2796
Однак перелік адаптованих каналів наново формуватися не буде.
Нацрада планує моніторинг всіх іноземних адаптованих каналів
Нацрада планує моніторинг всіх іноземних адаптованих каналів

Після  затвердження Міністерства юстиції нового «Порядку формування переліку програм іноземних телерадіоорганізацій, що ретранслюються» регулятор планує провести моніторинг усіх адаптованих каналів. По це у коментарі «Детектору медіа» розказав член Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення Максим Онопрієнко.

Оновлений порядок, який у листопаді прийняла Нацрада, визначає механізм ретрансляції іноземних телеканалів на території України, який передбачений законодавчими нормами.

Зокрема, у ньому йдеться про те, що «іноземні телерадіоорганізації, програми яких на момент набрання чинності цього порядку включені до Переліку, протягом шести місяців з дня набрання чинності цього Порядку, оновлюють інформацію та документи, на основі яких приймалося рішення про включення до Переліку».

Втім, Максим Онопрієнко запевняє, що новий перелік формуватися не буде. Однак кожен правовласник або уповноважений представник мають упродовж шести місяців після того, як порядок набере чинності, надати документи щодо кожного каналу з цього переліку.

«Це потрібно, щоб пакет документів був уніфікований для всіх програм і містив вичерпний перелік правовстановлюючих документів. Одна з цілей прийняття порядку – оновити інформацію для Національної Ради щодо адаптованих програм, оскільки наразі не існувало законодавчих зобов’язань щодо надання оновленої інформації. Я вважаю, що Національна рада зобов’язана володіти актуальною інформацією щодо адаптованих програм. Інформація прийматиметься до відома та долучатиметься до справи кожної програми. Або ж такі зміни будуть розглянуті та враховані», – каже Максим Онопрієнко.

За його словами, на сьогодні не передбачений єдиний механізм для оновлення даної інформації. При цьому ті канали, які не відповідатимуть вимогам законодавства України та Європейської конвенції про транскордонне мовлення,  можуть бути виключені з переліку.

«Згідно з новим порядком, відповідними управліннями вивчатимуться пакети наданих документів. Якщо зміни не відбулися, канал залишається в переліку адаптованих і не потребує повторного рішення про включення. Якщо надана інформація потребує внесення змін в рішення Національної ради про включення в перелік адаптованих каналів, то відповідне рішення буде прийнято. Вказана процедура забезпечить виконання статті 42 Закону України "Про телебачення і радіомовлення"», – зазначив член Нацради.

При цьому для виключення програми з переліку адаптованих існує низка певних довготривалих процедур, яких необхідно дотриматись.

Також Максим Онопрієнко каже, що регулятор не розглядатиме заяв у тих випадках, коли правовласник каналу підпадає під юрисдикцію РФ.

«Тобто правовласник каналу, кінцевий бенефіціар або ж адреса, за якою приймаються редакційні рішення, – походження РФ. Юрисдикція – це питання походження програми, а не її змісту», – додав він.

Через обмежений технічний ресурс регулятор проводить моніторинги адаптованих телеканалів з певною періодичністю та згідно з календарним планом.

Нагадаємо, 18 листопада Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення затвердила «Порядок формування переліку програм іноземних телерадіоорганізацій, що ретранслюються». Іноземні програми в Україні можуть ретранслюватися за кількох вимог: їхній зміст відповідає вимогам законодавства України, а також Європейської конвенції про транскордонне телебачення; вони внесені до переліку програм, що ретранслюються. Такий перелік затверджує своїм рішенням Національна рада. Зазначені вимоги передбачені статтею 42 Закону України «Про телебачення і радіомовлення».

Колаж: Національна рада з питань телебачення та радіомовлення

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2796
Читайте також
25.02.2021 17:39
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
2 740
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду