Про що мовчали новини в серпні 2021 року

Про що мовчали новини в серпні 2021 року

27 Серпня 2021
3361

Про що мовчали новини в серпні 2021 року

3361
Узагальнений моніторинг за 9-14 серпня 2021 року матеріалів суспільно-політичної тематики з ознаками замовності (або цензури) в теленовинах, а також випадків замовчування важливої для суспільства інформації.
Про що мовчали новини в серпні 2021 року
Про що мовчали новини в серпні 2021 року

Примітка: за 2021 рік — дані за 9–14 серпня, 10–15 травня1–6 лютого; за 2020 рік — дані за 12–17 жовтня10–15 серпня18–23 травня17–22 лютого, за 2019 рік — дані за 14–20 жовтня8–14 липня.

1. МАТЕРІАЛИ З ПОРУШЕННЯМИ ПРОФЕСІЙНИХ СТАНДАРТІВ, ЯКІ МОЖУТЬ СВІДЧИТИ ПРО ОЗНАКИ ЗАМОВНОСТІ (ЦЕНЗУРИ)

Загалом протягом звітного тижня в підсумкових випусках щоденних новин досліджуваних телеканалів була така кількість матеріалів суспільно-політичної тематики з порушеннями професійних стандартів, які можуть свідчити про ознаки замовності (цензури):

На звітному тижні серпня загальна кількість матеріалів з ознаками замовності на каналах була відчутно меншою за два попередніх періоди цього року. Це може пояснюватися сезонним літнім зменшенням політичної активності у країні загалом. Трійка лідерів антирейтингу при цьому залишається незмінною, хоча, на відміну від травня, на звітному тижні «Інтер» значно випередив «Україну» й ICTV. Кількість подібних матеріалів на 5 каналі була такою ж, як і в попередньому періоді моніторингу, на решті каналів кількість таких матеріалів була незначною.

***

Традиційних «паркетних» матеріалів на звітному тижні серпня було значно менше, ніж зазвичай (як, відповідно, значно менше було цього тижня подібних «паркетних» заходів).

9 серпня:

Зеленський спостерігав за військовими навчаннями на Миколаївщині («Інтер», ICTV).

Зеленський відреагував на заяви Лукашенка (ICTV).

11 серпня:

Звіти з брифінгу прессекретаря президента («Інтер», ICTV, 5 канал).

Кабмін зменшив тарифи на електрику для заощадливих домогосподарств («1+1», ICTV).

Шмигаль про продовження адаптивного карантину («Інтер», ICTV, 5 канал, «Україна»).

12 серпня:

Зеленський на проводах паралімпійців до Токіо («UA: Перший», «1+1», «Інтер», 5 канал).

Абсолютним лідером по згадуваннях у позитивному контексті в матеріалах з ознаками замовності знову був президент Володимир Зеленський (у 14 матеріалах на шести каналах), прем’єра Дениса Шмигаля згадували у 6 матеріалах чотири канали. Так само 6 разів згадували і лідера «Опозиційної платформи — за життя» Юрія Бойка, але лише на телеканалі «Інтер». Інших політиків і топчиновників згадували в позитивному контексті епізодично. Так само лише зусиллями «Інтера» «ОПЗЖ» була на звітному тижні лідеркою за позитивними згадками серед політичних сил (у 7 матеріалах), набагато менше (3 матеріали на двох каналах) було позитивних згадок про «Європейську солідарність». Інші політсили в позитивному контексті не згадувалися взагалі. В негативному — в двох матеріалах на двох каналах згадувався «Національний корпус». Із владних структур найбільше позитивних згадок отримав Кабінет міністрів (у 8 матеріалах на п’яти каналах), по дві позитивних згадки мали Нацполіція і Рада нацбезпеки і оборони.

У негативному контексті цього тижня найбільше згадувалася неперсоналізовано чинна влада загалом — у 8 матеріалах і винятково на «Інтері». І там же тричі в негативному контексті згадувався уряд.

***

На каналі «Інтер», крім наведених вище чотирьох «паркетних» матеріалів, щодня слово надавалося лідерові «ОПЗЖ» Бойку, який без прив’язки до реальних подій коментував найрізноманітніші теми: вимагав від влади дотримання мінських угод, переговорів із ватажками самоназваних «ДНР» і «ЛНР», критикував МВФ за безоплатну допомогу, говорив про недоліки ринку землі, про гроші на локдаун тощо. У випуску 13 серпня так само одноосібно канал надав слово лідеру «ЄС» Петру Порошенку, який критикував чинну владу за ситуацію із субсидіями, і Сергію Капліну (представленому цього разу як «представник Федерації профспілок»), який критикував чинну владу за високі зарплати чиновників і пропонував їй підвищити людям мінімальну зарплату. 11 серпня на каналі вийшов матеріал про те, що УПЦ (Московського патріархату) провела у Лаврі фестиваль. Ще на каналі протягом тижня вийшли в ефір «аналітичні» сюжети, в яких за рахунок незбалансованого підбору коментаторів (і експертів, і політиків), а також грубих порушень інших стандартів, критикувалася чинна влада та її окремі рішення: зниження тарифів на електроенергію, тарифна політика на ринку газу (обидва матеріали — 11 серпня) і передача урядом кількох ТЕЦ «Нафтогазу». 14 серпня репортаж про акцію протесту «Нацкорпусу» на Банковій був однобічний, незбалансований на користь поліції.

В усіх згаданих вище матеріалах «Інтера», крім стандарту балансу думок часто грубо порушувався стандарт відокремлення фактів від думок, за рахунок висновків і оцінок журналістів та безпідставних узагальнень (які водночас є і порушенням стандарту точності):

«Про це заявляють в опозиції, насамперед, кажуть, потрібно звільняти полонених та домовлятися про розведення військ» (9 серпня).

«Бійці вражають майстерністю» (9 серпня).

«Частина коштів, отриманих від Міжнародного валютного фонду, піде на золотовалютні резерви, принаймні так запевняють у Офісі президента» (10 серпня).

«У Кабміні запевняють, що до можливого нового спалаху підготувалися» (11 серпня).

«В Україні подешевшає електроенергія для населення на 24 копійки, щоправда, стосується це не всіх споживачів, а лише економних» (11 серпня).

«Попри запевнення можновладців про неминуче здорожчання, якими українців лякали протягом кількох місяців, урядовці неочікувано знизили вартість електроенергії» (11 серпня).

«Багатіям, незважаючи на обіцянки, тариф не підвищили» (11 серпня).

«У цифрах це означає зменшення платіжки на 20-30 гривень» (11 серпня).

«І хоч новина для більшості споживачів приємна, проте не така втішна для галузі в цілому» (11 серпня).

«У випадку з теперішнім зниженням можна очікувати різкого скорочення видатків на ремонти обладнання та ліній електропередач, 70 відсотків яких і так знаходяться в аварійному стані» (11 серпня).

«Крім того зниження тарифу зашкодить інтеграції України до енергосистеми ЄС» (11 серпня).

«Це благодійний проєкт Української православної церкви з благословення преблаженнішого митрополита Київського і всієї України Онуфрія. Мета шляхетнаподарувати свято дітям з нелегкою долею, та надихнути інших на добрі вчинки» (11 серпня).

«Після слова настоятеля церква презентувала особливий торт» (11 серпня).

«Нагороди, оплески, слова подяки і сльози радості — шостий фестиваль "Божі діти" добіг кінця» (11 серпня).

«Про це заявляють в опозиції й наголошують, що гроші мають доходити до лікарень» (12 серпня).

«У цьому впевнені в опозиції. Там наголошують, що усі сторони конфлікту мають повернутися до виконання мінських домовленостей» (13 серпня).

«Найбільше стурбовані в Одесі» (13 серпня).

«Це рішення обурило одеситів» (13 серпня).

«Опалювальний сезон ще не настав, а гроші на субсидії майже витратили. Попереду ще й зростання тарифів» (13 серпня).

«Ситуацією занепокоїлися нардепи, адже зараз в Україні субсидій потребують чотири мільйони сімей» (13 серпня).

«Тож у Федерації профспілок України вважають це несправедливим і закликають владу збільшити зарплати і решті українців» (13 серпня).

«Монастирський заявив, що така поведінка мітингарів не залишиться безкарною. Вже розпочали кримінальне провадження» (14 серпня).

І в більшості цих матеріалів «Інтера» грубо порушувався стандарт достовірності інформації. Значна кількість фактів і частина суб’єктивних думок подавалася або взагалі без посилань на джерела інформації, або з некоректними посиланнями (не персоналізованими, узагальненими, розмитими чи повністю невизначеними):

«Про це заявляють в опозиції, насамперед, кажуть, потрібно звільняти полонених та домовлятися про розведення військ» (9 серпня).

«А от військові зізнаються: навчаннями й результатами задоволені» (9 серпня).

«Частина коштів, отриманих від Міжнародного валютного фонду, піде на золотовалютні резерви, принаймні так запевняють у Офісі президента» (10 серпня).

«В опозиції ж стверджують: це Україні не допоможе» (10 серпня).

«У Кабміні запевняють, що до можливого нового спалаху підготувалися» (11 серпня).

«Про це вже попередили фахівці галузі» (11 серпня).

«Україні ж ї вартість стримують штучно, вважають експерти» (11 серпня).

«Перенавантаження мережі, аварії — це наслідки, які можуть настати, кажуть експерти» (11 серпня).

«За даними Мінагрополітики, найбільше продали угідь на Полтавщині, Харківщині, Кіровоградщині та Київщині» (11 серпня).

«Нагадаю, ринок запрацював із 1 липня і в опозиції запевняють, що землю продають дешевше, ніж планувалося» (11 серпня).

«На завершення святковий торт, організатори обіцяють наступного разу зробити свято масштабнішим» (11 серпня).

«Про це заявляють в опозиції й наголошують, що гроші мають доходити до лікарень» (12 серпня).

«У цьому впевнені в опозиції. Там наголошують, що усі сторони конфлікту мають повернутися до виконання мінських домовленостей» (13 серпня).

«Так експерти коментують нещодавнє рішення уряду передати "Нафтогазу" низку регіональних ТЕЦ» (13 серпня).

«Експерти припускають: рішення становить загрозу передусім для простих громадян» (13 серпня).

«Ба більше, зазначають в Одеській міськраді, тепер за умов вертикальної монополії "Нафтогаз" зможе самостійно встановлювати тарифи на опалення для абонентів таких теплоелектроцентралей» (13 серпня).

«Тож у Федерації профспілок України вважають це несправедливим і закликають владу збільшити зарплати і решті українців» (13 серпня).

«На події вже відреагували у Міністерстві внутрішніх справ» (14 серпня).

***

На телеканалі «Україна», крім згаданого вище «паркетного» матеріалу, були 5 матеріалів про діяльність Фонду Ахметова (по матеріалу щодня, крім 14 серпня). Крім того, в ефірі новин каналу протягом звітного тижня було три матеріали, в яких, крім просування бізнес-інтересів власника каналу, робилися й позитивні згадки на користь президента (матеріал 9 серпня про те, що «ДТЕК Київські електромережі» ремонтує електропідстанцію) і уряду (матеріал 11 серпня про те, що уряд і концерн «ДТЕК» працюють над перепрофілюванням мономіст), а в матеріалі 14 серпня про те, що Україна не розробляє поклади літію, навпаки, була критика влади, зокрема Міндовкілля. 14 серпня на «Україні» репортаж про акцію «Нацкорпусу» на Банковій був незбалансований на користь поліції.

В усіх матеріалах з ознаками замовності, крім порушення стандарту балансу думок, порушувався також стандарт відокремлення фактів від думок, ведучі і репортери вдавалися до власних висновків і оцінок, припущень і тверджень:

«Велике будівництво електромереж» (9 серпня).

«Вкласти стільки в модернізацію енергетики змогли завдяки тарифу, який в Україні ухвалили минулоріч за підтримки президента Володимира Зеленського» (9 серпня).

«Ціни на нерухомість в Україні знову зростуть, цього разу через апетити «Укрзалізниці» (9 серпня).

«І це не кінець. 12 мільярдів гривень додаткового заробітку на вантажних перевезеннях, що собі запланувала "Укрзалізниця", неминуче вплине мало не на усі сфери економіки. Будівництво та ринок нерухомості чи не перші під найболючішим ударом» (9 серпня).

«"Укрзалізниця" знову хоче підмінити таку необхідну реформу додатковими прибутками, певен ексміністр інфраструктури Володимир Омелян» (9 серпня).

«Як Фонд Ріната Ахметова лікує красою, дивимося» (9 серпня).

«Справжнє лікування мистецтвом» (9 серпня).

«Музей "Голоси мирних" Фонду Ріната Ахметова — це перше і найбільше в Україні зібрання свідчень мирних жителів Донбасу, в якому кожна, навіть найменша історія, має значення» (9 серпня).

«З таким закликом виступив "Київводоканал", але кияни на то вибухнули обурливими коментарями» (9 серпня).

«Її результати вас точно шокують» (9 серпня).

«Мої слова Ірину спантеличили» (9 серпня).

«Зараз важливо вакцинувати якомога більше українців» (11 серпня).

«Препаратів вдосталь, наголосив прем'єр Денис Шмигаль» (11 серпня).

«Водночас ситуація з коронавірусом в Україні поступово погіршується» (11 серпня).

«І такі промислові центри годують усю державу» (11 серпня).

«Вмерли всі надії. Фермер Анатолій Бойко з Київщини у розпачі» (11 серпня).

«Родзинкою цьогорічної зміни стало кіноліто» (11 серпня).

«Із 2015 року завдяки Фонду Ріната Ахметова вже оздоровилися понад 4,5 тисячі хлопчиків і дівчаток» (11 серпня).

«Вона порадила подружжю звернутися до Фонду Ріната Ахметова по допомогу: з благодійною організацією місцевий Центр слуху успішно співпрацює роками» (12 серпня).

«У Фонді на прохання відгукнулися миттєво» (12 серпня).

«Завдяки проєкту "Рінат Ахметов — дітям. Тепер я чую" вже понад двісті дітей змогли повернутися до повноцінного життя» (12 серпня).

«І хоча діставалася табору 26 годин, не жалкує, бо дуже хотіла стати учасницею проєкту Фонду Ріната Ахметова "Мирне літо"» (13 серпня).

«Президент вимагає розсекретити дані про літієві родовища та Міндовкілля не поспішає» (14 серпня).

«Щоправда, по одному триває суд і на аукціон його не виставиш. А ще одне треба дослідити. Ось кулька, зразок руди, якщо почнеться ї видобуток, заробить вся країна: податки підуть до бюджетів» (14 серпня).

«Президент ще у березні вимагав від Міндовклілля та Мінекономіки відкрити доступ до інформації, але цього досі не зроблено. Засідання комісії має відбутися лише у вересні» (14 серпня).

«Тож ми долаємо бюрократію, а прогресивні економіки світу мчать попереду нас» (14 серпня).

«Ще б пак. За прогнозами експертів, у найближчі роки літію світу треба буде вдесятеро більше» (14 серпня).

«Опалювальний сезон врятовано. Україна закупить 320 тисяч тонн вугілля у Польщі. Про це домовилась компанія «ДТЕК». Перші поставки розпочнуться уже з наступного тижня» (14 серпня).

«В Україні багато енергоблоків уже зупинилися, а сама підготовка до опалювального сезону була під загрозою зриву» (14 серпня).

У багатьох матеріалах «України» також грубо порушувався стандарт достовірності подачі інформації. Як за рахунок подачі фактів взагалі без будь-яких посилань, так і з різного роду псевдопосиланнями. Крім того, були також узагальнені псевдопосилання на авторство суб’єктивних думок:

«Експерти кажуть, підвищення тарифів на вантажні перевезення, яких зажадав монополіст, почне руйнівну ланцюгову реакцію» (9 серпня).

«Одностайні виробники сталі та енергетики» (9 серпня).

«Це регіони, де люди мешкають навколо та коштом одного підприємства чи шахти, ну а це 20 мільйонів громадян у невеликих поселеннях, кажуть урядовці» (11 серпня).

«У Мінекономіки відповіли: надто багато» (11 серпня).

«Втім, аби бізнес і справді став подушкою безпеки, на яку можуть впасти мономіста, має бути ідея, наголошують реформатори Славутича» (11 серпня).

«Спеціалісти кажуть, цього страху можна позбутися» (11 серпня).

«Батьки спромоглися досягти неймовірних результатів, зазначають лікарі» (12 серпня).

«Цей метал докорінно змінить енергетику, кажуть у «ДТЕК» (14 серпня).

«Та не на камеру усі чиновники визнають: це секрет, відомий на весь світ» (14 серпня).

«За прогнозами експертів, у найближчі роки літію світу треба буде вдесятеро більше» (14 серпня).

«У компанії пояснюють, вдалися до крайніх заходів, аби українці були зі світлом без перебоїв, бо на теплоелектростанціях вугілля катастрофічно бракує» (14 серпня).

***

На ICTV крім уже згаданих п’яти «паркетних», були ще три матеріали з ознаками замовності. 10 серпня в повідомленні про приїзд в Україну оригіналу Конституції Пилипа Орлика — позитивні згадування президента Зеленського і міністра закордонних справ Дмитра Кулеби. 12 серпня — незбалансований матеріал про те, що міністр спорту Вадим Гутцайт вважає виступ українців у Токіо успішним. 14 серпня в ефір каналу вийшов «аналітичний» сюжет про те, як президент з урядом «подбали про вразливі верстви населення», знизивши тарифи на електрику для заощадливих домогосподарств.

У матеріалах з ознаками замовності на каналі, крім стандартів балансу думок і повноти інформації, грубо порушувався стандарт відокремлення фактів від думок, переважно за рахунок використання журналістами оцінної лексики:

«Володимир Зеленський пересвідчився у готовності Збройних сил дати адекватну відповідь на будь-які загрози» (9 серпня).

«Перебуваючи на острові Зміїний, глава держави наголосив, що українська влада зосереджена на досягненні безпеки всередині країни і на поверненні окупованих територій» (9 серпня).

«Після тривалих переговорів зі шведською стороною, таки вдалося домовитися, що унікальний раритет передадуть на тимчасове експонування до 30-ї річниці Незалежності України» (10 серпня).

«Утім, в уряді переконані, що здешевлення електрики відчують 80 відсотків споживачів» (11 серпня).

«Обмеження у 250 кіловат — це стимул економити електроенергію, зазначив сьогодні прессекретар президента Сергій Нікіфоров на брифінгу» (11 серпня).

«На засіданні уряду прем'єр Денис Шмигаль зазначив, що поки ситуація контрольована, але кількість госпіталізацій важких хворих зростає» (11 серпня).

«На Олімпіаді у Токіо українці виступили успішно, вважає міністр спорту Вадим Гутцайт і зазначає, що за кожною із 19 медалей стоїть важка праця спортсменів і тренерів» (12 серпня).

«Міністр спорту запевнив, що за 3 роки в наступних іграх у Парижі буде більше золотих медалей» (12 серпня).

«До речі, сьогодні олімпійська чемпіонка підкреслила, що у привітанні російської колеги не було жодного прихованого політичного підтексту» (12 серпня).

«З 1 жовтня постачати електроенергію по ціні гривня 44 для тих, хто споживає не більше 250 кіловат. Тож 80 % українських родин матимуть нижчу ціну» (14 серпня).

«У січні Україну охоплюють тарифні протести. Люди обурені зростанням цін на комуналку. Все це цілком реально могло повторитися вже й наприкінці літа» (14 серпня).

«Аби цього не сталося, на ситуацію швидко відреагували в Офісі президента та уряді. Кабінет Міністрів за дорученням Володимира Зеленського подбав про вразливі верстви населення» (14 серпня).

«А ще такі механізми зроблять роботу енергоринку більш прозорою» (14 серпня).

Також у деяких матеріалах порушувався в різні способи і стандарт достовірності інформації:

«Утім, в уряді переконані, що здешевлення електрики відчують 80 відсотків споживачів» (11 серпня).

«У МОЗ очікують погіршення епідемічної ситуації вже у вересні та жовтні» (11 серпня).

«Згідно з прогнозами, вже наступного тижня, щодня додаватиметься 1200 недужих» (11 серпня).

«На місцях кажуть, таке рішення дуже на часі» (14 серпня).

«Фахівці вважають, така політика обґрунтована» (14 серпня).

***

У новинах каналу «1+1», крім згаданих вище двох «паркетних» матеріалів, у репортажі з похорону художника Олександра Ройтбурда було позитивно згадано Мінкульт, програму президента «Велика реставрація» й голову Одеської ОДА Сергія Гриневецького.

У матеріалах каналу порушувався стандарт відокремлення фактів від думок, використовувалася оцінна лексика і власні припущення журналістів:

«...Спілкуються із президентом України, який теж прийшов провести наших параолімпійців і дати напутнє слово» (12 серпня).

«У перемогу, принаймні, дуже високі результати, вірять тут усі, бо ж так склалося історично, що наші паралімпійці завжди на висоті» (12 серпня).

«Знаєте, є сподівання, що і цього року паралімпійці тільки покращать свої результати, бо дуже символічно, що Паралімпійські ігри стартують 24 серпня, себто на 30-ту річницю незалежності України» (12 серпня).

У згаданих матеріалах були також порушення стандарту достовірності подачі інформації — в одному не було посилань на джерела взагалі, ще в одному — розмите, неконкретне посилання:

«В Міністерстві культури та області пообіцяли фінансування» (11 серпня).

***

У новинах 5 каналу, крім трьох згаданих вище «паркетних» матеріалів, 10 серпня вийшов в ефір сюжет про те, що канал знімає святковий концерт до Дня незалежності, де в позитивному контексті фігурували нардепка від «ЄС» Ірина Луценко і дружина п’ятого президента Марина Порошенко, представлена як «лідерка команди "Європейської солідарності" в Київраді». А в репортажі з похорону Ройтбурда 11 серпня коментував сам Порошенко.

У згаданих матеріалах каналу порушувався стандарт відокремлення фактів від думок за рахунок використання оцінної лексики, зокрема лексики урочистого стилю:

«Так само прочитає красиву поезію про Україну Ірина Луценко» (10 серпня).

«А от лідерка команди "Європейської солідарності" в Київраді, дружина 5-го президента, Марина Порошенко обрала твір поета-шістдесятника Василя Симоненка» (10 серпня).

«В Офісі президента наголошують, що сторони говоритимуть про безпекові питання в Європі» (11 серпня).

«Про підтримку з боку України та української влади заявив ї президент» (12 серпня).

Двічі порушувався стандарт достовірності подачі інформації:

«В Офісі президента наголошують, що сторони говоритимуть про безпекові питання в Європі» (11 серпня).

«Про це відзвітували в МОЗ» (11 серпня).

***

На каналі СТБ 13 серпня в репортажі про відправлення з Києва артпотягу «Гогольtrain» у позитивному контексті згадувався міністр культури Олександр Ткаченко.

У цьому і в матеріалах з ознаками замовності бізнесового характеру (про які нижче), крім стандартів балансу думок і повноти інформації, часом порушувався стандарт відокремлення фактів від думок:

«Це ще один крок, наприклад, до відкриття нової "Дачі" — будинку, де ніщо не нагадує про лікарню, бо допомогти втіленню чиєїсь мрії — надзвичайне задоволення» (12 серпня).

«Бо благодійники знають — їхні гроші гарантовано підуть за призначенням» (12 серпня).

«Jerry Heil, авторка суперхіта "Охрана, отмєна" влаштувала сьогодні весілля. Утім, замість нареченого було дзеркало» (13 серпня).

«Гості в щоці, батьки нареченої приголомшені новиною» (13 серпня).

«Весілля Jerry Heil влаштувала ще й аби презентувати гостям свій новий кліп. Каже, що це буде найбезцінніша пісня» (13 серпня).

Також двічі порушувався стандарт достовірності:

«Бо благодійники знають — їхні гроші гарантовано підуть за призначенням» (12 серпня).

«Рідні співачки певнять: не знали за кого вона виходить, і щасливі йшли знайомитися з обранцем дівчини» (13 серпня).

**

На «UA: Першому», крім згаданого вже вище «паркетного» матеріалу, інших з ознаками замовності не було.

На звітному тижні багато таких матеріалів було на каналі «Україна». У трьох із них розповідалося про діяльність концерну «ДТЕК»: про ремонт електропідстанції в Києві (9 серпня), про плани концерну щодо участі в перепрофілюванні мономіст (11 серпня), про встановлення концерном літієвого павербанку і про те, що концерн купуватиме вугілля в Польщі (обидва — 14 серпня). Ще два матеріали (9 і 10 серпня) подавали в позитивному контексті «Київводоканал». А в матеріалі 9 серпня канал незбалансовано і з грубими порушеннями інших стандартів критикував підвищення «Укрзалізницею» цін на вантажні перевезення. На каналі СТБ у сюжеті про смерть художника Ройтбурда (9 серпня) в позитивному контексті виступав власник каналу Віктор Пінчук і його «PinchukArtCentre». Позитивно згадувався Фонд Пінчука в матеріалі про ювілей платформи «dobro.ua» (12 серпня). 13 серпня в новинах вийшов сюжет, у якому співачка Jerry Heil презентувала новий кліп. На «Інтері» 14 серпня вийшов в ефір матеріал про благодійну діяльність «PinchukArtCentre».

У матеріалах із порушеннями стандартів, що можуть свідчити про ознаки замовності (цензури), канали порушують такі стандарти:

2. ЗАМОВЧАННЯ КАНАЛАМИ СУСПІЛЬНО ВАЖЛИВОЇ ІНФОРМАЦІЇ У СЕРПНІ 2021

Жоден із каналів не повідомляв про таке:

Шахтарі погрожують пікетуванням ОПУ та перекриттям доріг через 5-місячний борг по зарплаті (13 серпня).

Жоден із каналів не повідомляв про таку подію на цю тему:

Обвинуваченого у вбивстві журналіста Веремія суд відпустив із-під варти (9 серпня).

Жоден із каналів не повідомляв про таку подію цієї тематики:

Окупанти розміщують бойову техніку на Донбасі з порушенням ліній відведення — СММ ОБСЄ (13 серпня).

Інші прикметні теми, про які не повідомляв жоден із каналів:

Інфляція в Україні побила трирічний рекорд (9 серпня).

Ціна електроенергії на оптовому ринку зросла на 80 % протягом місяця (14 серпня).

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3361
Читайте також
15.02.2022 16:00
Детектор медіа
«Детектор медіа»
2 657
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду