Про що мовчали новини в травні 2021 року

Про що мовчали новини в травні 2021 року

24 Травня 2021
2505

Про що мовчали новини в травні 2021 року

2505
Узагальнений моніторинг за 10-15 травня 2021 року матеріалів суспільно-політичної тематики з ознаками замовності (або цензури) в теленовинах, а також випадків замовчування важливої для суспільства інформації.
Про що мовчали новини в травні 2021 року
Про що мовчали новини в травні 2021 року

Примітка: за 2021 рік — дані за 10–15 травня, 1–6 лютого; за 2020 рік — дані за 12–17 жовтня10–15 серпня18–23 травня17–22 лютого, за 2019 рік — дані за 14–20 жовтня8–14 липня.

1. МАТЕРІАЛИ З ПОРУШЕННЯМИ ПРОФЕСІЙНИХ СТАНДАРТІВ, ЯКІ МОЖУТЬ СВІДЧИТИ ПРО ОЗНАКИ ЗАМОВНОСТІ (ЦЕНЗУРИ)

Загалом протягом звітного тижня в підсумкових випусках щоденних новин досліджуваних телеканалів була така кількість матеріалів суспільно-політичної тематики з порушеннями професійних стандартів, які можуть свідчити про ознаки замовності (цензури):

Лідером антирейтингу продовжує залишатися канал «Інтер» приблизно з таким же показником, як і в попередньому періоді моніторингу (за лютий цього року). Порівняно з лютим загальна кількість матеріалів суспільно-політичної тематики з ознаками замовності відчутно зросла на трьох каналах — «Україні» (яка майже наздогнала «Інтер»), на ICTV і «1+1». На решті каналів кількість матеріалів з ознаками замовності істотно не змінилася.

***

На всіх каналах протягом звітного тижня традиційно великою була кількість «паркетних» матеріалів з ознаками замовності (без балансу думок, з оцінною лексикою тощо).

11 травня

Звіти з Всеукраїнського форуму «Україна 30. Безпека країни», де слово всі канали надавали президенту Володимиру Зеленському і ще вибірково кожен канал надавав слово комусь з інших посадовців — міністру оборони Андрію Тарану, секретареві РНБО Олексію Данілову, голові СБУ Івану Баканову, міністру закордонних справ Дмитру Кулебі чи міністру внутрішніх справ Арсену Авакову («UA: Перший», «1+1», «Інтер», СТБ, ICTV, 5 канал, «Україна»).

Звіти з брифінгу голови СБУ Івана Баканова і генпрокурорки Ірини Венедіктової щодо справ Віктора Медведчука і Тараса Козака («UA: Перший», «1+1», СТБ, ICTV, 5 канал, «Україна»).

Максим Степанов про подолання третьої хвилі епідемії та про достатню кількість законтрактованих Україною вакцин («Інтер», СТБ, ICTV).

Президент провів селекторну нараду з питань епідемії («Інтер», ICTV, «Україна»).

Денис Шмигаль каже про зменшення безробіття завдяки діям уряду (ICTV).

Денис Шмигаль про четверту хвилю епідемії («Україна»).

Арсен Аваков про листи щодо штрафів водіям («Україна»).

Дмитро Разумков про децентралізацію («Україна»).

12 травня

Володимир Зеленський про обстріли в Ізраїлі («Інтер», «Україна»).

Звіт зі Всеукраїнського форуму «Україна 30» («Інтер», «Україна»).

Степанов про вакцинацію («Інтер»).

Зеленський із дружиною побував на ювілейній виставці художника Івана Марчука («Інтер»).

Шмигаль про вакцинацію (ICTV).

Степанов про вакцинацію («Україна»).

Шмигаль про пенсії («Україна»).

13 травня

Зеленський відкрив Центр кібербезпеки («1+1», «Інтер», ICTV).

Андрій Єрмак зустрівся з послами «Великої сімки» та ЄС (5 канал).

14 травня

Звіт із засідання РНБО («1+1», «Інтер», СТБ, ICTV, 5 канал, «Україна»).

Венедіктова побувала на конференції жіночих організацій проти домашнього насильства («1+1», «Україна»).

Шмигаль і Єрмак на відкритті синагоги в Бабиному Яру («Інтер», СТБ, ICTV, «Україна»).

15 травня

Зеленський привітав українців із Днем Європи («Україна»).

Загалом протягом звітного тижня абсолютним лідером за згадками в позитивному контексті в матеріалах з ознаками замовності був президент Зеленський (у 28 матеріалах на всіх семи каналах), міністра Авакова позитивно згадували у 8 матеріалах на п’яти каналах, прем’єра Шмигаля і генпрокурорку Венедіктову згадували кожного в 7 матеріалах, голову СБУ Баканова, секретаря РНБО Данілова і міністра Степанова — у 6 матеріалах кожного. Із політичних сил найбільше матеріалів у позитивному контексті мала «Опозиційна платформа — За життя» — 7 (із них 6 — на «Інтері»). Набагато менше — лише по 3 — було таких згадок у «Слуги народу» і партії «Удар». Із владних структур позитивно найбільше згадувалися в таких матеріалах Генпрокуратура і СБУ — по 7 разів, по 6 матеріалів позитивно згадували Кабмін, МОЗ і РНБО.

Найбільше згадок у негативному контексті цього тижня мала чинна влада загалом (у 6 матеріалах — переважно на «Інтері») і, зі зрозумілих причин, нардепи від «ОПЗЖ» Медведчук (6 матеріалів) і Козак (5 матеріалів).

***

На каналі «Інтер», крім згаданих вище «паркетних» матеріалів, були й інші. Зокрема, 10 травня був матеріал про те, що «Опозиційна платформа — За життя» проводила автопробіг для вшанування ветеранів. Ветеранам слова в матеріалі не дали, говорили лише Юрій Бойко й Віктор Медведчук. У матеріалі про прихід Медведчука до Офісу генпрокурора (12 травня) грубо порушувався стандарт балансу думок, слово було надано — синхронами й переказами — лише Медведчуку, слова у відповідь на його звинувачення не було. В аналітичному матеріалі про презентовані урядом зміни до Податкового кодексу (12 травня) були маніпулятивні моменти. Як баланс думок наміри уряду змінити податки для видобувних галузей коментувала представниця дрібного бізнесу. Крім того, думки однієї експертки (Тетяни Острікової) автори матеріалу безпідставно узагальнювали на «економічних експертів» загалом (що є і порушенням стандарту точності). 12 травня у випуску вийшов матеріал про те, що депутати «ОПЗЖ» побували у Світлодарську. 13 квітня висвітлення суду по обранню запобіжного заходу Медведчуку було незбалансованим на користь «ОПЗЖ» і його лідерів, з однобічними звинуваченнями на адресу влади. Ці ж звинувачення продовжив і Юрій Бойко в інтерв’ю в прямому ефірі новин. Того ж дня в ефірі був незбалансований і без належних бекґраундів матеріал про те, що Всеукраїнська асоціація адмінсудів «звернулася до європейських колег» із проханням надати оцінку законопроєкту Зеленського щодо закриття Окружного адмінсуду Києва. Цього ж дня в матеріалі про те, що Франція дає Україні кредит на локомотиви і станції очищення води, крім Зеленського коментує Аваков (не за компетенцією). У матеріалі про те, що «в Київраді обговорювали зниження тарифів» — слово надано депутату Олександру Попову від «ОПЗЖ» і депутатці Ксенії Семеновій від «Слуги народу». 14 травня в ефір вийшов грубо незбалансований матеріал про те, що СБУ оголосила екснардепу Семену Семенченку підозру в обстрілі телеканалу «112». Інформація подавалася винятково з позиції СБУ. 15 травня в ефір вийшов сюжет про підсумки майже річної роботи камер відеофіксації ПДР, однобічно позитивний щодо МВС і його очільників. Крім грубих порушень стандартів достовірності й відокремлення фактів від думок була і фактична неточність: заступника міністра Антона Геращенка в титрі назвали Анатолієм. Того ж дня в матеріалі про святкування Дня Європи у столиці слово було надано лише Віталію Кличку.

В усіх згаданих вище матеріалах «Інтера», крім стандарту балансу думок часто грубо порушувався стандарт відокремлення фактів від думок, за рахунок висновків і оцінок журналістів, безпідставних узагальнень та сумнівної образності:

«У планах — відкрити новий університет, який готуватиме фахівців. А вже зараз працюють два центри» (11 травня).

«Важливим є й питання громадської безпеки» (11 травня).

«Спад коронавірусної хвилі» (11 травня).

«А вже із вересня лікарняний онлайн можна буде оформити у всіх медзакладах України» (11 травня).

«Зупинити ескалацію насильства закликав Ізраїль та Сектор Газа і президент Володимир Зеленський» (12 травня).

«Там зібралися чи не всі українські генерали» (12 травня).

«Таку кількість генералів у одному місці рідко побачиш» (12 травня).

«Майже стовідсоткове укомплектування війська до кінця року та оновлення військової техніки. Плани амбітні» (12 травня).

«Українська армія має бути у всеозброєнні. На це вказують дані розвідки» (12 травня).

«Українська армія готова до будь-яких сценаріїв» (12 травня).

«У разі відкритої агресії українські моряки діятимуть миттєво» (12 травня).

«В Офісі генпрокурора Віктор Медведчук провів близько трьох годин, а відтак заявив, що із текстом підозри ознайомився...» (12 травня).

«Насторожені податковими ініціативами також експерти» (12 травня).

«Такі приймальні опозиціонери хочуть відкрити чи не в усіх прифронтових селах і містечках Донеччини та Луганщини» (12 травня).

«Президент запропонував Іванові Марчуку дім для створення музею і навіть пообіцяв зробити там ремонт» (12 травня).

«Перед засіданням Віктор Медведчук знову заявляє — жодних звинувачень не визнає» (13 травня).

«Підтримати політика в суд прийшли чимало нардепів: співголова партії "Опозиційна платформа — За життя" Юрій Бойко та однопартійці» (13 травня).

«Тож просять європейську асоціацію адмінсудів надати незалежну експертну оцінку діям української влади — чому зазіхає вона на незалежність суддів?» (13 травня).

«Перевіряють чи не всі великі комунальні підприємства» (13 травня).

«Тож сьогодні масові обшуки стали чи не головною темою столичних депутатів у кулуарах Київради» (13 травня).

«На сторожі кібербезпеки відтепер стоятиме спеціальна урядова команда» (13 травня).

«Як знизити непомірно високі комунальні тарифи, обговорювали сьогодні в Київраді» (13 травня).

«Чорна п'ятниця для кримінальних авторитетів, злодіїв у законі, та мешканців Конча-Заспи. Сьогодні після доволі тривалої перерви Радбез знову зібрався на засідання і цього разу вдарили санкціями по криміналу, та по незрозумілих особах, які оселилися на держдачах» (14 травня).

«Її автор знаменитий архітектор зі Швейцарії Мануель Герц. І за задумом це не просто красива будівля» (14 травня).

«Її відкриття чекали 13 років» (14 травня).

«Рік "листів щастя". Система відеофіксації порушень працює вже майже дванадцять місяців. Після тривалих випробувань першого червня минулого року вона таки запрацювала» (15 травня).

«І автоматизована система охопить уже всі області країни» (15 травня).

І в більшості цих матеріалів «Інтера» грубо порушувався стандарт достовірності інформації. Значна кількість фактів і частина суб’єктивних думок подавалася або взагалі без посилань на джерела інформації, або з некоректними посиланнями (не персоналізованими, узагальненими, розмитими чи повністю невизначеними):

«У МОЗ обіцяють, що до кінця року Україна одержить 42 мільйони доз вакцини» (11 травня).

«Це вирішили сьогодні на селекторній нараді в Офісі президента... На нараді також затвердили етапи впровадження електронних лікарняних» (11 травня).

«... Президент Володимир Зеленський. У твітері він написав, що неможливо дивитися на це без жалю та смутку» (12 травня).

«У нинішніх же реаліях російської агресії Україна має посилити власну систему протиповітряної оборони, переконане військове керівництво» (12 травня).

«В оприлюдненій на сайті партії "ОПЗЖ" заяві, дії влади назвали беззаконням, розправою та помстою за народну підтримку» (12 травня).

«В уряді презентували проєкт змін до Податкового кодексу. Кажуть: хочуть змусити великий бізнес, який раніше ховався від таких зборів, платити в бюджет» (12 травня).

«І чому експерти вже назвали рішення уряду неефективним?» (12 травня).

«В уряді запевняють: податковим катком хочуть пройтися по великих підприємцях, які ухилялися від податкового збору» (12 травня).

«Насторожені податковими ініціативами також експерти. Кажуть: у документі багато суперечливих норм» (12 травня).

«Експерти переконані: такі заходи — неефективні» (12 травня).

«Судді вважають, що радикально з ними вирішили боротися через низку рішень, які не влаштовували уряд» (13 травня).

«Тож сьогодні масові обшуки стали чи не головною темою столичних депутатів у кулуарах Київради. Там кажуть: те, що відбувається має однозначно політичний підтекст» (13 травня).

«Депутати кажуть: платити за комірне киянам стає дедалі важче» (13 травня).

«Тож у Київраді пропонують не сподіватися на уряд, а брати ініціативу у свої руки» (13 травня).

«І цей теракт, повідомляють в СБУ, був використаний державою-агресором у гібридній війні проти нашої країни» (14 травня).

«Свідки жахливих подій ліквідації гетто кажуть, що день відкриття меморіальної синагоги для них історичний» (14 травня).

«В МВС звітують: за період роботи системи кількість ДТП з постраждалими на цих ділянках знизилася втричі» (15 травня).

«Утім, тих, хто полюбляє проїхатися з вітерцем, багато, кажуть у поліції» (15 травня).

«Те, що стали їздити повільніше, помічають і самі водії. Ефект від камер, кажуть, є» (15 травня).

«Запобіжником стали штрафи, переконані громадські активісти» (15 травня).

«Збільшувати кількість камер на дорогах у поліції планують і надалі» (15 травня).

***

На телеканалі «Україна», крім згаданих вище матеріалів, було 5 матеріалів про заходи Фонду Ахметова (по матеріалу щодня, крім 15 травня). 12 травня був матеріал з однобічною критикою законопроєкту про зменшення промислових викидів нардепом Сергієм Шаховим із депутатської групи «Довіра». 15 травня в ефір вийшов звіт з онлайн-дискусії, влаштованої Фондом Арсенія Яценюка. Того ж дня вийшов матеріал, у якому цитувалася колонка директорки зі зв’язків із громадськістю ахметовського холдингу «СКМ», де вона робила політичні оцінки.

В усіх матеріалах з ознаками замовності крім порушення стандарту балансу думок порушувався також стандарт відокремлення фактів від думок, ведучі й репортери вдавалися до власних висновків і оцінок, припущень і тверджень:

«Велику сім'ю протягом років підтримує Фонд Ріната Ахметова. Це і продуктова допомога під час конфлікту на Донбасі, і підтримка родини великою системною програмою Фонду "Сирітству — ні!" (10 травня);

«Разом зі своїм поплічником Тарасом Козаком — йому також Ірина Венедиктова сьогодні підписала про підозру» (11 травня);

«Проте опозиційний депутат цієї партії, поплічник Медведчука Ілля Кива повідомив, що він точно знає, що Віктор Медведчук зараз перебуває в Україні» (11 травня);

«Повномасштабного вторгнення з боку Росії не буде — про це заявив президент Володимир Зеленський під час форуму "Україна 30"» (11 травня);

«Тож верховний головнокомандувач підкреслив: гарантувати мир неможливо, адже план агресора спланувати складно» (11 травня);

«Саме ця мутація коронавірусу непокоїть Всесвітню організацію охорони здоров'я. В Індії від нього загинули, тільки вдумайтеся, чверть мільйона» (11 травня);

«І в уряді нарешті придумали, як вакцинувати тих, хто записався в додатку "Дія"» (11 травня);

«Сенсаційна заява від Наталії Виноград сталася під час онлайн конференції від Фонду Ріната Ахметова. Це унікальна платформа не тільки для звичайних людей, а й для медиків» (11 травня);

«Виходячи із запитань людей, стає зрозуміло, що страх сьогодні в суспільстві є, бо кожного дня виникають нові штами. І ще раз переконуєшся, щеплення не захищає від повторного зараження» (11 травня);

«До цього закликав спікер парламенту Дмитро Разумков на засіданні Консультативної ради з питань місцевого самоврядування» (11 травня);

«Разумков зазначив, що завершення реформи децентралізації неможливе без змін до Конституції України» (11 травня);

«Про це сьогодні на Всеукраїнському форумі "Україна 30" заявили головнокомандувач Збройних Сил і міністр оборони» (12 травня);

«Адже російські підрозділи не поспішають відходити від українського кордону. Лише чотири тисячі вивели з окупованого Криму» (12 травня);

«Про це в ексклюзивному інтерв'ю новинам "Сьогодні" заявив міністр охорони здоров'я» (12 травня);

«По допомогу звернулися до Фонду Ріната Ахметова, бо знали — у благодійній організації підтримують дітей із вадами слуху від народження до семи років. Коли отримали позитивну відповідь, зраділи» (12 травня).

«Економіка в обмін на екологію. Скандальний законопроєкт про зменшення викидів профільний комітет підготував до голосування наступного тижня» (12 травня);

«Депутати схвалили проєкт документа всупереч зауваги РНБО, яка наголосила: промисловість не вистоїть» (12 травня);

«І миттю цього не виправити, заявив депутат Сергій Шахов» (12 травня);

«Та закликав негайно зупинити ескалацію заради життя людей» (12 травня);

«В Україні втішні дані про наповнення держскарбниці. Після чергової хвилі пандемії, полегшення відчули вітчизняні експортери, через пожвавлення на іноземних ринках» (13 травня);

«Пам'ятаєте, як президент назвав санкції, які запроваджуються ледь не на кожному засіданні Ради національної безпеки та оборони "чорною п'ятницею"? Схоже, ось ця тенденція продовжується» (14 травня);

«По суті, усі їхні гроші будуть заблоковані» (14 травня);

«Говорили сьогодні під час РНБО і про ще одну важливу тему» (14 травня);

«Малого Євгена вдалося відшукати лише потому, як справу під особистий контроль взяла генпрокурорка» (14 травня);

«Як заявила генпрокурорка, Україна готова ратифікувати Стамбульську конвенцію» (14 травня);

«Про це заявив Володимир Зеленський, вітаючи громадян із Днем Європи» (15 травня);

«Україна і справді очікує, що наступного року Брюссель перегляне політику сусідства» (15 травня);

«Надихає зокрема приклад сусідньої Польщі» (15 травня);

«Київ чекає, що наступного року Брюссель почне перегляд політики сусідства» (15 травня);

«На цьому наголосила у своїй колонці для агентства "Інтерфакс-Україна" директорка зі зв'язків з громадськістю та комунікацій "СКМ" Наталія Ємченко» (15 травня);

«Наталія Ємченко зауважила: і національні, і міжнародні інвестори не застраховані від атак нечесних конкурентів і корупціонерів» (15 травня).

У багатьох матеріалах «України» грубо порушувався стандарт достовірності подачі інформації. Як за рахунок подачі фактів взагалі без будь-яких посилань, так і з різного роду псевдопосиланнями. Крім того, були також узагальнені псевдопосилання на авторство суб’єктивних думок:

«У партії "Опозиційна платформа — За життя" вже назвали це політичним переслідуванням» (11 травня);

«Коли вона накриє територію держави, в МОЗі не сказали, але прогнозують, що на цей раз до нас може дістатися індійський штам» (11 травня);

«Таку можливість сьогодні обговорили на нараді в Офісі президента» (11 травня);

«Саме так на своїй сторінці у твіттері відреагував президент України Володимир Зеленський на ракетний обстріл Ізраїлю з боку Сектора Гази» (12 травня);

«У компанії "Метінвест" заявили: у першому півріччі заплатять у 7,5 разів більше податків, ніж роком раніше» (13 травня);

«Фінансова пожива на місцях як ніколи необхідна комунальникам, освітянам і лікарям, кажуть промисловці» (13 травня);

«Водночас американські дипломати зауважують, Альянс навмисно зволікав із наданням Україні членства» (15 травня).

***

На ICTV крім уже згаданих матеріалів були ще інші. 12 травня вийшов матеріал про презентацію нардепами Кисилевським і Марчуком законопроєкту про індустріальні парки. 13 травня в матеріалі про угоди українського і французького урядів міністр внутрішніх справ Аваков коментував не за компетенцією питання очисних споруд для води. Того ж дня матеріал про обшуки в київських комунальних підприємствах і департаментах КМДА був незбалансованим, слово переказом і синхроном було надано лише Кличку. А 14 травня в ефір вийшов незбалансований матеріал про заяву партії «Удар» стосовно цих обшуків. 15 травня в ефірі каналу був сюжет про поїздку експрем’єра Володимира Гройсмана до фермерів Вінниччини з однобічною критикою урядової реформи ринку землі. Того ж дня в матеріалі про святкування Дня Європи в столиці слово було надано лише Кличку.

У матеріалах з ознаками замовності на каналі, крім стандарту балансу думок і повноти інформації, грубо порушувався стандарт відокремлення фактів від думок, переважно за рахунок використання журналістами оцінної лексики:

«Тому президент наполягає, треба виробити стратегію щодо вакцинації» (11 травня);

«Володимир Зеленський запевнив, що головні засади представленої ним стратегії національної безпеки — це стримування, стійкість, взаємодія» (11 травня);

«Володимир Зеленський наголосив, що нині напруга дещо спала» (11 травня);

«Натомість голова СБУ закликав не забувати про Білорусь, яка є потенційним союзником Москви» (11 травня);

«Очільник МВС похвалився одним із поліцейських гелікоптерів, закуплених у Франції» (11 травня);

«Йдеться про мільярди гривень збитків, заявив голова СБУ Баканов» (11 травня);

«А генпрокурорка підкреслила, що правоохоронці провели багато слідчих дій, отримали експертні висновки, допитали цінних свідків» (11 травня);

«<Шмигаль> зазначив: це не стосуватиметься фізосіб або малого та середнього бізнесу» (11 травня).

«Та все ж Україна вийшла із "червоної" зони» (12 травня).

«Знизити темпи інфікувань вдалося завдяки ефективній роботі місцевої влади та адаптивному карантину, заявив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на виїзному засіданні Кабміну в Чернігові» (12 травня);

«На наступний рік з'явилася надія на щеплення всіх, хто зареєструвався через додаток "Дія"» (12 травня);

«Мер столиці Віталій Кличко закликав лідерів місцевого самоврядування, мерів міст, голів ОТГ, місцевих депутатів та всіх громадян консолідуватися для боротьби із серйозними викликами, які стоять перед Україною» (12 травня);

«Кличко переконаний, що об'єднувати зусилля потрібно нині, а не напередодні виборів» (12 травня);

«Причина успіху — фінансові та податкові стимули, які надає держава» (12 травня);

«В Україні є закон про індустріальні парки. Та його треба суттєво вдосконалити» (12 травня);

«Треба лише аби народні обранці проголосували за поправки у другому читанні» (12 травня);

«Президент жартує: мабуть, тому і назва — "UA 30"» (13 травня);

«Йдеться про унікальні спільні проєкти, зокрема найважливіший — постачання 130 французьких електровозів на загальну суму до 900 мільйонів євро» (13 травня);

«І надзвичайно важливо, що рівень локалізації виробництва сягне 3035 %» (13 травня);

«Україна має потужний економічний потенціал і може розраховувати на великі інвестиції. Підтвердження цьому — чотири ранкові угоди, які уклали уряди України та Франції» (13 травня);

«Та найбільший успіх в іншому — нам вдалося відстояти 35 % локалізації виробництва» (13 травня);

«Для лінії розмежування це надзвичайно важливий гуманітарний проєкт, адже завдяки йому доступ до якісної прісної води отримають майже мільйон людей із 20 населених пунктів» (13 травня);

«Задоволений таким рівнем співробітництва і президент України» (13 травня);

«Певен, дії правоохоронців пов'язані з тим, що центральній владі не подобається, що управління міста не залежить від їхніх вказівок» (13 травня);

«Синагогу освятили і предстоятелі УГКЦ, і головний рабин України. Вони дуже хочуть, щоб подію не політизували» (14 травня);

«В "Ударі" переконані: це реакція державної влади на нещодавню зустріч лідера партії, Віталія Кличка, з високопосадовцями та дипломатами США» (14 травня);

«У політсилі закликали припинити незаконні дії» (14 травня);

«На переконання лідера партії "Українська стратегія" Володимира Гройсмана, просто необхідно захистити насамперед того, хто працює на землі» (15 травня);

«Але тепер, зі скасуванням мораторію на землю, підприємець переймається, щоб власники паїв, які він орендує, не почали їх продавати» (15 травня);

«Про аграрну реформу і проблеми українського села фермери говорили із колишнім прем'єром Володимиром Гройсманом. Його уряд планував зміни, які мали захистити насамперед того, хто працює на землі» (15 травня);

«Аграрії просять чинний уряд переглянути реформу і обмежити закупівлю землі великими холдингами, які реально можуть вбити малого та середнього фермера, а разом з ним і село, яке тільки-но почало відновлюватися завдяки децентралізації» (15 травня).

Також порушувався в різні способи стандарт достовірності інформації:

«А в МОЗ кажуть, очікують четвертої хвилі» (11 травня);

«Нині влада думає, як забезпечити українців вакциною» (12 травня);

«Та із державними стимулами і компенсаціями таких міст може бути значно більше, переконані нардепи» (12 травня);

«Вітають укладену угоду і у Федерації роботодавців України. Кажуть, вітчизняна інфраструктура спрацьована на 90 %» (13 травня);

«Тим часом у профільному комітеті парламенту наголошують: локалізація — це звична практика для Європи» (13 травня);

«Так у партії "Удар" прокоментували обшуки у департаментах Київської адміністрації та на комунальних підприємствах, які проводить податкова та столична прокуратура» (14 травня);

«В "Ударі" переконані: це реакція державної влади на нещодавню зустріч лідера партії, Віталія Кличка, з високопосадовцями та дипломатами США» (14 травня);

«У політсилі закликали припинити незаконні дії» (14 травня);

«Земля родюча і конкурентна, про це ще на початку впровадження реформи говорили в Держгеокадастрі» (15 травня);

«Аграрії просять чинний уряд переглянути реформу» (15 травня).

***

У новинах каналу «1+1», крім згаданих вище «паркетних» матеріалів, були й інші. 12 травня канал повідомляв про обшуки в комунальних підприємствах столиці та в департаментах КМДА — із грубим порушенням стандарту балансу думок, без відповідей представників цих структур на звинувачення силовиків. У продовження теми 13 травня баланс думок імітувався двома короткими репліками столичного голови Кличка не по суті звинувачень. Натомість у цьому ж матеріалі коментаторами зі сторони обвинувачення були народний депутат Роман Грищук і депутат Київради Андрій Вітренко — обоє від владної партії «Слуга народу». 13 травня в матеріалі про виділення Францією допомоги Україні тему побудови станцій очищення води коментував міністр внутрішніх справ Арсен Аваков (не за своєю компетенцією). Крім того, в цьому ж матеріалі була фактична неточність: Франція не «виділила Україні» гроші, а дає їх як пільговий довгостроковий кредит. 13 травня в рамках випуску новин був розширений анонс інтерв’ю з Оленою Зеленською з позитивними оцінками авторки інтерв’ю Наталії Мосейчук на адресу першої леді.

У цих матеріалах каналу часто грубо порушувався стандарт відокремлення фактів від думок, використовувалася оцінкова лексика, робилися висновки і безпідставні узагальнення:

«І вже після окупації Криму отакими хитрими певними методами всі ці ділянки, вони були переоформлені на підставних осіб із Російської Федерації. Власне, фактично легалізували їх перед окупантами в такий спосіб» (11 травня);

«Власне, фактично вони отримали готовий об'єкт з усіма документаціями» (11 травня);

«Перша (і така, дуже зворушлива. насправді, для всіх, хто є патріотами України) — це те, що у серпні 20-го року інформацію про спецпідзрозділ один із українських Збройних сил було передано через Тараса Козака до російських спецслужб» (11 травня);

«Ну, тобто, фактично створювалася така агентурна мережа» (11 травня);

«Головною загрозою для України залишається Росія  запевняють учасники зібрання» (11 травня);

«Карусель обшуків у Києві. Працівники фіскальної служби разом зі столичною прокуратурою сьогодні трусили відразу кілька державних установ» (12 травня);

«Вартість оборудки 12 мільйонів гривень» (12 травня);

«Київський голова реагує емоційно» (13 травня);

«Із трибуни Київради наголошує, що діє на упередження» (13 травня);

«Незабаром кіберзловмисникам завдати шкоди Україні може бути ще важче — таке пророкує президент Зеленський» (13 травня);

«І я точно, що я зрозуміла про дружину нашого президента, це те, що вона не буде першою леді в такому широкому розумінні цього слова, тобто, вона не буде ходити і перерізати стрічки. Це абсолютно не її справа, але я точно знаю, що, наприклад, вже 1 вересня їй буде чим похвалитися, тому що її робота, її завдання — змінити, наприклад, дитяче харчування в школах і з 1 вересня воно буде здоровішим і якіснішим» (13 травня);

«Про це рішення він заявив після засідання Ради нацбезпеки і оборони» (14 травня);

«... Дбати про рівний доступ до можливостей закликали на спільній конференції одразу кілька жіночих організацій » (14 травня);

«Тому закликали потерпілих і самовидців не мовчати» (14 травня).

У згаданих матеріалах були порушення стандарту достовірності подачі інформації. У частині матеріалів факти подаються взагалі без жодних посилань. Крім того було кілька неавторизованих і розмитих посилань на джерела інформації:

«Пан Медведчук, як стверджують у СБУ, нібито передав документи, які дають повну, детальну інформацію про ці шельфи» (11 травня);

«І, як сказали в СБУ, це такий собі був подарунок від Віктора Медведчука росіянам» (11 травня);

«Українська сторона не фіксує суттєвого зменшення кількості російських військ на кордоні» (11 травня);

«До незаконних схем можуть бути причетні колишні й нинішні впливові посадовці, кажуть у прокуратурі» (13 травня);

«...На спільній конференції одразу кілька жіночих організацій. Кажуть: попри поліпшення законодавчої бази, ця проблема в Україні і досі стоїть гостро» (14 травня).

***

У новинах 5 каналу, крім згаданих вище чотирьох «паркетних» матеріалів, 15 травня в ефір вийшов матеріал з однобічною критикою урядових дій під час пандемії з боку власника каналу п’ятого президента Петра Порошенка.

У  згаданих вище матеріалах каналу грубо порушувався стандарт відокремлення фактів від думок за рахунок використання оцінної лексики:

«... Які епізоди злочинної діяльності проросійських політиків озвучили на брифінгу» (11 травня);

«Найбільший резонанс викликав перший епізод» (11 травня);

«На брифінгу також наголосили, що для перереєстрації цього підприємства і видобутку корисних копалень був залучений також і Тарас Козак» (11 травня);

«Як зазначила Ірина Венедіктова уже після завершення брифінгу, що це ще далеко не всі епізоди, про які йдеться і які мають у себе слідчі» (11 травня);

«Про це заявив Іван Баканов» (11 травня);

«Ймовірність повномасштабного вторгнення Росії в Україну була, проте ескалація зупинилася — про це заявив Володимир Зеленський на Всеукраїнському безпековому форумі "Україна 30". Президент зазначив, що прагнення країни до Північноатлантичного альянсу не варто пов'язувати з агресією Росії: причини стягування кремлівських військ до наших кордонів були інші. Водночас міністр закордонних справ Дмитро Кулеба зазначив: окупаційні війська продовжують перебувати поблизу українського кордону» (11 травня);

«Терміново скликати зустріч політичних радників і міністрів закордонних справ Нормандської четвірки закликав Андрій Єрмак, керівник офісу президента. Зазначив: краще якщо вона буде особистою, а не в онлайні» (13 травня);

«Президент зазначив, що деяких фігурантів знають в усьому світі» (14 травня).

Порушення стандарту достовірності подачі інформації було лише в одному матеріалі 14 травня: «У Штатах заявили про причетність його до корупції».

У матеріалі 11 травня про брифінг Венедіктової і Баканова було сказано: «в Криму заподіяно діями Віктора Медведчука два трильйони гривень шкоди». В підозрі ж ідеться про 38,85 мільярдів гривень збитків.

***

На каналі СТБ, крім згаданих вище п’яти «паркетних», інших матеріалів з ознаками замовності не було. У «паркетних» же порушувався стандарт відокремлення фактів від думок — використовувалася оцінна лексика, переважно лексика урочистого стилю на позначення простих дій:

«Утім міністр охорони здоров'я сьогодні уже заявив, що третю хвилю епідемії в Україні подолано» (11 травня);

«Про це сьогодні заявив Володимир Зеленський під час Всеукраїнського форуму "Україна 30. Безпека країни" і зазначив: агресія Росії із наміром України вступити до НАТО, не пов'язана» (11 травня);

«Жвава дискусія сьогодні була присвячена членству України в НАТО. Президент заявив, що саме вступ в ЄС та НАТО — це справді курс України. Також Володимир Зеленський сподівається, що вже на саміті в червні Україна отримає, цитую: потужний сигнал від країн Альянсу» (11 травня);

«Представники МВС навіть влаштували журналістам невеличку екскурсію вертолітним майданчиком» (11 травня);

«Володимир Зеленський, коментуючи рішення РНБО, наголосив: більшість "злодіїв у законі" перебувають поза межами України» (14 травня).

Також порушувався стандарт достовірності — посиланнями на невизначене коло людей, узагальненими посилання і було одне посилання на допис в соцмережі:

«Це поліпшення статистики пояснюють малою кількістю тестувань» (11 травня);

«Тим часом у МОЗі повідомили, що вдалося узгодити збільшення поставок вакцини "Пфайзер" з 10 мільйонів доз до 20» (11 травня);

«За словами натхненників проєкту, меморіальний комплекс у Бабиному Яру має стати місцем, де панує тиша» (14 травня);

«Президент у соцмережах написав: "Україна на 4-му місці за кількістю праведників народів світу» (14 травня).

***

На «UA: Першому», крім згаданих вище двох «паркетних» матеріалів, був ще один з ознаками замовності. 12 травня в повідомленні про те, що Медведчук прийшов до Офісу генпрокурора для отримання підозри, грубо порушувався стандарт балансу думок — слово в цьому матеріалі канал надав лише Медведчуку, який звинувачував Генпрокуратуру і владу в цілому в політичному переслідуванні й позитивно висловлювався про «ОПЗЖ». Крім того, в матеріалі повністю був відсутній будь-який, вкрай важливий у цій темі, бекґраунд, зокрема й той, який міг певною мірою бути балансом до сказаного цього дня Медведчуком (зокрема, обвинувачення на його адресу, озвучені напередодні генпрокуроркою і головою СБУ).

В одному з матеріалів 11 травня, крім стандартів балансу думок і повноти інформації, порушувався також стандарт відокремлення фактів від думок («Він зазначив, що за останні роки Україна прийняла низку законів, які допоможуть їй у майбутньому стати членом НАТО») і стандарт достовірності («За даними СБУ, зараз там близько ста тисяч російських військових»).

На звітному тижні матеріалів бізнесової тематики з ознаками замовності було небагато. На каналі «Україна» 12 травня в ефір вийшов матеріал з однобічною критикою законопроєкту про зменшення промислових викидів, який зачіпає бізнесінтереси власника телеканалу Ахметова. 13 травня — матеріал про те, що компанія «Метінвест» (яка належить власнику телеканалу) заплатить у першому півріччі більше податків, ніж торік. 15 травня в ефірі новин каналу виходить окремий матеріал висловлювань директорки зі зв’язків із громадськістю холдингу власника каналу «СКМ». На каналі «1+1» 14 травня був рекламний сюжет про те, що авіакомпанія «МАУ» (яка належить власнику телеканалу Коломойському) відкриває для туристів новий рейс до Арабських Еміратів.

Велика кількість цих негативів на звітному тижні пояснюється насамперед протистоянням центральної й київської влади (обшуки в структурах КМДА і комунальних підприємствах Києва і відповідні негативні коментарі з обох сторін).

У матеріалах із порушеннями стандартів, що можуть свідчити про ознаки замовності (цензури), канали порушують такі стандарти:

2. ЗАМОВЧАННЯ КАНАЛАМИ СУСПІЛЬНО ВАЖЛИВОЇ ІНФОРМАЦІЇ У ТРАВНІ 2021:

Жоден із каналів не повідомляв про такі події цієї тематики:

«Жителів Сімферополя окупанти попередили про нові обмеження водопостачання» (10 травня);

«Росія прискорює видачу своїх паспортів на окупованих українських територіях» (12 травня);

«Біля Південного російські окупанти здійснили дистанційне мінування забороненими мінами» (12 травня).

Жоден із каналів не повідомляв про таку подію цієї тематики:

«У Раді Європи закликали РФ припинити порушення у Криму і скасувати заборону Меджлісу» (11травня).

Інші прикметні теми і факти, замовчані всіма каналами:

«Нардепів пускатимуть в Офіс президента лише по запису» (12 травня);

«Шкарлет став лауреатом антипремії "Академічна негідність року"» (13 травня);

«5 із 6 членів Наглядової ради "Нафтогазу" припиняють свої повноваження» (14 травня).

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2505
Читайте також
15.02.2022 16:00
Детектор медіа
«Детектор медіа»
2 668
07.06.2019 17:20
ГО «Детектор медіа»
«Детектор медіа»
2 268
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду