Про що мовчали новини у лютому 2022 року

Про що мовчали новини у лютому 2022 року

15 Лютого 2022
2659

Про що мовчали новини у лютому 2022 року

2659
Узагальнений моніторинг за 31 січня – 5 лютого 2022 року матеріалів суспільно-політичної тематики з ознаками замовності (або цензури) в теленовинах, а також випадків замовчування важливої для суспільства інформації.
Про що мовчали новини у лютому 2022 року
Про що мовчали новини у лютому 2022 року

Примітка: за 2022 рік — дані за 31 січня — 5 лютого, за 2021 рік — дані за 25–30 жовтня9–14 серпня10–15 травня1–6 лютого; за 2020 рік — дані за 12–17 жовтня10–15 серпня18–23 травня17–22 лютого, за 2019 рік — дані за 14–20 жовтня8–14 липня.

1. МАТЕРІАЛИ З ПОРУШЕННЯМИ ПРОФЕСІЙНИХ СТАНДАРТІВ, ЯКІ МОЖУТЬ СВІДЧИТИ ПРО ОЗНАКИ ЗАМОВНОСТІ (ЦЕНЗУРИ)

Загалом протягом звітного тижня в підсумкових випусках щоденних новин досліджуваних телеканалів була така кількість матеріалів суспільно-політичної тематики з порушеннями професійних стандартів, які можуть свідчити про ознаки замовності (цензури):

Таблиця 1. Загальна кількість матеріалів суспільно-політичної тематики з порушеннями професійних стандартів, які можуть свідчити про ознаки замовності (цензури):

На звітному тижні лютого значно зросла кількість матеріалів з ознаками замовності на «Україні», вона наздогнала «Інтер» (схожа ситуація була в травні минулого року). І відчутно зросла кількість таких матеріалів на 5 каналі, який цього разу випередив за кількістю таких матеріалів ICTV і «1+1». На «Інтері», ICTV та СТБ кількість таких матеріалів залишалася сталою. На «UA: Першому» матеріалів з ознаками замовності на звітному тижні лютого не було.

***

Традиційних «паркетних» матеріалів з ознаками замовності на звітному тижні було менше, ніж у попередньому періоді дослідження, попри те, що цього тижня лютого була дуже великою кількість зустрічей українських і західних керівників. Значна частина цих матеріалів була в цілому збалансованою. З тих, у яких були грубі порушення стандартів інформаційної журналістики, можна згадати такі:

31 січня:

Звіт з погоджувальної ради парламенту (ICTV).

Шмигаль зустрівся з президентом Єврокомісії («Інтер»).

1 лютого:

Звіт із сесії ВР («Інтер», ICTV, 5 канал).

Данілов і Подоляк про мінські угоди («Інтер», 5 канал).

Зеленський підписав указ по армії (СТБ).

Зустріч Зеленського з Джонсоном («Україна»).

2 лютого:

Зеленський зустрівся з прем’єром Нідерландів («1+1», «Інтер», ICTV, «Україна»).

Шмигаль про «ковідну тисячу» для підлітків («Інтер»).

Шмигаль зустрічався з президентом Єврокомісії («Інтер»).

Шмигаль про вільну торгівлю з Туреччиною («Україна»).

3 лютого:

Зеленський зустрівся з Ердоганом («Інтер», «Україна»).

Олена Зеленська відвідала з дружиною Ердогана Софію Київську («Інтер», «Україна»).

4 лютого:

Порошенко про підтримку безпеки України (5 канал).

5 лютого:

Зеленський поговорив телефоном з головою Європейської Ради («Україна»).

Із-поміж персоналій абсолютним лідером по згадуваннях у позитивному контексті в матеріалах з ознаками замовності залишається президент Зеленський — 15 матеріалів на п’яти каналах. Друге місце за позитивними згадками поділили київський міський голова і лідер партії «УДАР» Віталій Кличко (8 згадок на п’яти каналах) і міністр внутрішніх справ Денис Монастирський (8 згадок на шести каналах). Третє місце поділили прем’єр-міністр Денис Шмигаль (6 згадок на трьох каналах) і лідер «Європейської солідарності» Петро Порошенко (6 згадок також на трьох каналах). Зі структур першою за згадками в позитивному контексті була партія «Європейська солідарність» — 9 позитивних згадок на чотирьох каналах (із них — 6 згадок на 5 каналі). На другому місці — Міністерство внутрішніх справ України (7 позитивних згадувань на шести каналах), на третьому — партія «Опозиційна платформа — За життя» (5 згадок на каналі «Інтер»).

У негативному контексті найчастіше згадувалася чинна влада загалом (10 згадок на трьох каналах), народний депутат Олександр Трухін (9 згадок на трьох каналах) і президент Володимир Зеленський (7 негативних згадок на 5 каналі).

***

На каналі «Інтер», крім наведених вище восьми «паркетних» матеріалів, були й інші.

31 січня матеріал про брифінг МВС щодо затримання ймовірних організаторів масових заворушень. У матеріалі порушено майже всі (крім оперативності) стандарти інформаційної журналістики. Стандарт балансу думок: все подається винятково за версією правоохоронців, нема позиції підозрюваних чи їх адвокатів. Порушено також стандарт точності подачі інформації: підозрюваних журналісти визначають як «групу провокаторів, які збиралися влаштувати масові безлади» і «зловмисників». Того ж дня — незбалансоване і з іншими порушеннями стандартів повідомлення про те, що прокуратура затримала двох депутатів Полтавської облради від партії «Довіра» нібито за вимагання грошей.

2 лютого — матеріал про те, що Кличко-молодший записався до тероборони із синхроном Віталія Кличка. Цього ж дня — матеріал про те, що нардепи від «ОПЗЖ» з’їздили на Сумщину.

3 лютого — матеріал про те, що Віктор Медведчук вимагає від США примушувати Україну до виконання мінських домовленостей. Цього ж дня — матеріал про те, що міністр юстиції Денис Малюська попередив олігархів, що закон проти них скоро почне діяти. 3 лютого в матеріалі про наслідки вибуху будинку в Кропивницькому в позитивному контексті згадується Офіс президента, який «допомагає» потерпілим (що не є функцією президентської канцелярії). У матеріалі про відновлення районних рад у Києві основним коментатором виступає депутат Київради від «ОПЗЖ» Олександр Попов, а не представники більшості Київради, які ініціювали й ухвалили це рішення. Цього ж дня — сюжет про те, що заводи Фірташа постачають кисень до лікарень.

4 лютого — незбалансований звіт зі з’їзду партії «УДАР». Цього ж дня — в репортажі про спільний вишкіл військових, нацгвардійців і рятувальників у Прип’яті основну увагу приділено успішним діям Нацгвардії і слово з усіх керівників навчань надано лише міністру внутрішніх справ Монастирському.

5 лютого в сюжеті про аварійний стан одеської дамби на Хаджибейському лимані — єдиними коментаторами від міської влади є депутати від «ОПЗЖ» Саутьонков і Баранський. Так само цього дня в матеріалі про ювілей Асоціації міст України — слово надано лише Віталію Кличку.

В усіх згаданих вище матеріалах «Інтера», крім стандарту балансу думок і повноти подачі інформації, часто грубо порушувався стандарт відокремлення фактів від думок, за рахунок висновків і оцінок журналістів, використання лексики урочистого стилю тощо:

«Зіграли на випередження. Поліція накрила групу провокаторів, які збиралися влаштувати масові безлади в центрі Києва та ще в кількох областях на межі з Росією» (31 січня).

«Розхитувати ситуацію мали так звані тітушки» (31 січня).

«Їм підготували шини, фаєри, спецзасоби й навіть бутафорську кров. Планували організатори й масові бійки з поліцією. І за все це учасникам обіцяли чималі гроші» (31 січня).

«Правоохоронці скликали брифінг і заявили…» (31 січня).

«Крім Києва, масові акції протесту зловмисники планували провести у Сумах, Чернігові, Полтаві та Черкасах» (31 січня).

«Полтавські депутати погоріли на вимаганні грошей» (31 січня).

«З ним уже зустрівся прем'єр Денис Шмигаль» (31 січня).

«Допомога не лише на словах, а й на ділі» (31 січня).

«Обіцяв і повний перехід на професійну армію за два роки, а це означає відмову від призову і відчутне підвищення зарплат воякам» (1 лютого).

«Президент закликає до єдності і просто під час виступу підписує указ про заходи щодо зміцнення обороноздатності» (1 лютого).

«І гроші знайдуть, і законопроєкти розроблять — запевняють у монобільшості. Втім з'являться вони не раніше наступного пленарного тижня» (1 лютого).

«Про це напередодні заявив секретар Радбезу Олексій Данілов, а вже сьогодні радник керівника Офісу президента Михайло Подоляк уточнив: українська влада вважає мінські угоди рамковими і шукатиме кроки для їхнього виконання» (1 лютого).

«Тож на Банковій запевнили: про відмову від мінського формату не йдеться» (1 лютого).

«Розмову провели у будинку Городецького. Вона була нетривалою» (2 лютого).

«Де брати гроші? Про це місцеві сьогодні питали в опозиційних політиків, які з робочою поїздкою в регіонах. Ті відвідали одразу кілька областей на межі з Росією» (2 лютого).

«І непокоять місцевих більше за російську агресію проблеми зовсім інші — комунальні» (2 лютого).

«І проблемних питань у людей чимало. Політики все занотували і пообіцяли вирішувати вже в Києві» (2 лютого).

«У Києві грошей ще не бачили, але за підтримку партнерам дякують» (2 лютого).

«Стратегічна співпраця по всіх фронтах: торгівля, економіка і, звісно, безпека» (3 лютого).

«Візит президента Туреччини до Києва почався з дипломатичного казусу. Його на ґанку Маріїнського палацу не зустрів президент України, як цього вимагає протокол. Тож Реджеп Таїп Ердоган разом із дружиною просто зайшли всередину. А сталося так, бо приїхав турецький лідер на п’ять хвилин раніше, ніж було заплановано. Утім, на зустріч це ніяк не вплинуло» (3 лютого).

«Порядок денний візиту доволі насичений» (3 лютого).

«Діалог затягнувся майже на чотири години. Тема мирного врегулювання конфлікту на Донбасі була головною» (3 лютого).

«Цей документ сторони обговорювали цілих десять років» (3 лютого).

«І поки президенти вирішували питання стратегічні, перші леді говорили про дипломатію культурну» (3 лютого).

«Цей пілотний проєкт став зустрічним кроком, бо за ініціативи нашої першої леді в усьому світі запущено вже понад 30 аудіогідів українською» (3 лютого).

«Олігархам приготуватися. Міністр юстиції Денис Малюська попередив українських багатіїв» (3 лютого).

«Та зрештою таки вирішили поновити роботу райрад, які ліквідували ще у 2010-му» (3 лютого).

«Медичний кисень на вагу золота. На піку попередньої хвилі ковіду багато лікарень гостро його потребували, були ситуації, коли кисневозалежних пацієнтів буквально серед ночі екстрено везли до інших відділень. Тож деякі українські заводи безкоштовно виготовляють і доставляють медичний кисень у лікарні. Сьогодні ми розповімо про тих, хто дає дихати пацієнтам Луганщини і Донеччини» (3 лютого).

«Бо сєвєродонецький “Азот” забезпечує медичним киснем усі лікарні Луганщини. Промисловий гігант входить до групи підприємств групи DF підприємця Дмитра Фірташа» (3 лютого).

«З головного на з'їзді — “УДАР” іде на вибори до парламенту, причому іде самостійно, але закликає всіх до єднання. А єднатися є з ким» (4 лютого).

«На сьогоднішніх навчаннях наші захисники довели: українські міста обороняти вміємо. ... І так би хотілося вірити, що бойова зброя пригодиться тільки тут, на навчаннях, а сценарій2014 року у нашій державі більше ніколи не повториться» (4 лютого).

«В Одесі точиться паперова війна через аварійну дамбу Хаджибейського лиману» (5 лютого).

«Але проблема нікуди не ділася. Ситуація істотно погіршилася після ураганів останніх років» (5 лютого).

«Вирішити проблему заважає те, що дамба не перебуває на чиємусь балансі» (5 лютого).

«Прокуратура навіть подала відповідний позов» (5 лютого).

«Зрозуміло: хто буде балансоотримувачем, той і нестиме відповідальність» (5 лютого).

І в більшості цих матеріалів «Інтера» грубо порушувався стандарт достовірності інформації. Значна кількість фактів і частина суб’єктивних думок подавалася або взагалі без посилань на джерела інформації, або з некоректними посиланнями — неперсоналізованими, узагальненими, розмитими чи повністю на невизначені групи людей. І посилання на сторінки в соцмережах: 

«На такі псевдоакції, кажуть у поліції, хотіли зібрати до п’яти тисяч людей» (31 січня).

«Принаймні так стверджують у Національній поліції» (31 січня).

«На все про все організатори отримали аванс мільйон гривень, кажуть правоохоронці» (31 січня).

«Про це повідомила у фейсбуці генпрокурор Ірина Венедіктова» (31 січня).

«Американська сторона запевняє: постачатиме Україні озброєння і надалі» (31 січня).

«Українська сторона заявляє про початок іншої війни — гібридної» (31 січня).

«І гроші знайдуть, і законопроєкти розроблять — запевняють у монобільшості» (1 лютого).

«А от порядок денний в опозиції розкритикували. Кажуть, питання не нагальні» (1 лютого).

«На брак голосів скаржаться і в монобільшості» (1 лютого).

«Тож на Банковій запевнили: про відмову від мінського формату не йдеться» (1 лютого).

«Опозиційні політики, які сьогодні перебувають із візитом у регіоні, переконані: влада намагається спрямувати проблеми людей в інше русло» (2 лютого).

«Саме за рахунок тарифів на послуги, кажуть медики, і фінансують лікарні та платять зарплати» (2 лютого).

«Порушити це питання якнайшвидше на національному рівні людям обіцяють депутати» (2 лютого).

«(Експерти) кажуть, через військову загрозу зовнішні ринки запозичень для Києва фактично закриті» (2 лютого).

«... Єврокомісія вимагає від Києва виконати обіцянки, раніше дані МВФ, і в цьому представники профспілок вбачають загрозу. Мовляв, умови співпраці з Фондом треба змінювати» (2 лютого).

«Гроші від ЄС, звісно, допомога, але далеко не подарунок, наголошують економісти» (2 лютого).

«За цією угодою, кажуть в уряді, товарообіг між країнами збільшиться до десяти мільярдів доларів. Торік він становив сім мільярдів. Також очікують зростання й турецьких інвестицій в Україну» (3 лютого).

«Сполучені Штати мають сприяти виконанню мінських домовленостей з огляду на офіційну позицію американських високопосадовців. Так вважають опозиційні українські політики» (3 лютого).

«Допомогти і травмованим дівчатам, і іншім мешканцям будинку вже пообіцяли в Офісі президента» (3 лютого).

«Нацгвардійці своєю роботою пишаються. Кажуть, помилок не допустили» (4 лютого).

«Спеціалісти тим часом наголошують: зволікати з ремонтом не можна» (5 лютого).

«Держава вимагає, щоб її прийняла у власність Одеська міськрада» (5 лютого).

***

На телеканалі «Україна», крім згаданих вище шести «паркетних» матеріалів, були 5 матеріалів про діяльність Фонду Ахметова (по матеріалу щодня, крім 5 лютого). 31 січня, як і інші канали, «Україна» подавала звіт із брифінгу МВС щодо ймовірних організаторів масових заворушень із порушеннями стандарту балансу думок (лише за словами правоохоронців, без позиції підозрюваних чи їх адвокатів) і точності (називали підозрюваних «угрупованням, що планувало провокації та масові заворушення») та з порушеннями інших стандартів. Цього ж дня був матеріал про те, що спікер парламенту Стефанчук казав про план дій народних депутатів на випадок надзвичайної ситуації.

1 лютого в ефірі був матеріал про те, що на Закарпатті пошкодили автівку депутата Радикальної партії із синхроном лідера «радикалів» Олега Ляшка про нібито політичний підтекст події. 1 і 2 лютого — незбалансовані та з порушеннями інших стандартів матеріали про обшуки на підприємствах концерну «Метінвест». В обох не називаються правоохоронні органи, які ці обшуки проводили, однобічно критикуються правоохоронні органи і чинна влада загалом.

2 лютого в одному матеріалі — позитивно стосовно політичних реакцій різних гілок влади на оприлюднення відео з ДТП Трухіна, в іншому — негативно стосовно дій правоохоронних органів. В обох матеріалах грубо порушуються баланс думок та інші стандарти інформаційної журналістики. Цього ж дня — матеріал про те, що «громадський діяч» (так він представлений у матеріалі) Дмитро Співак створив «громадське об’єднання».

4 лютого — незбалансований і без належних бекґраундів матеріал, де міністр внутрішніх справ Монастирський стверджує, що нічого не знав про відео з ДТП Трухіна. Цього ж дня — незбалансований матеріал про з’їзд партії «УДАР».

В усіх матеріалах з ознаками замовності, крім порушення стандартів балансу думок і повноти інформації, порушувався також стандарт відокремлення фактів від думок, ведучі й репортери вдавалися до власних висновків і оцінок, припущень і безпідставних узагальнень, лексики урочистого стилю тощо:

«Голова Верховної Ради відкрив завісу над таємними інструкціями для народних депутатів» (31 січня).

«Якщо Рада не зможе зібратися, а провести онлайн-засідання буде неможливо через вимкнення інтернету та мобільного зв'язку, депутати знатимуть що робити, запевнив Руслан Стефанчук» (31 січня).

«Україна запасається вугіллям. Щоправда, лише на приватних ТЕЦ. ... Утім його й досі бракує на державних ТЕС» (31 січня).

«Старі злочини поліція досі не розкрила, за сьогоднішнім фактом проводять слідчі дії та розмірковують, як кваліфікувати справу» (1 лютого).

«Замість інвестнянь — маски-шоу і податковий пресинг» (1 лютого).

«Що шукають, нібито податкові порушення уявні» (1 лютого).

«І це при тому, що “Метінвест” — один із найбільших платників податків в Україні» (1 лютого).

«Компанія веде бізнес прозоро, в полі закону, і до цього закликає і силовиків» (1 лютого).

«Міжнародна мережа медичних компаній, логістичний оператор, мережа супермаркетів уже заявили про подібний тиск» (1 лютого).

«Ну і від десерту — до основної страви, а точніше — до основної теми дня» (1 лютого).

«Іще один важливий візит на підтримку України» (2 лютого).

«Україна і Туреччина домовляються про вільну торгівлю. Тоді будуть нові робочі місця і більше грошей у бюджетах обох країн» (2 лютого).

«Цього документу українські промисловці чекали 12 років» (2 лютого).

«І знову до резонансної ДТП з нардепом Трухіним, яка наробила галасу на всю країну. На розслідування журналістів “Української правди” у монобільшості відреагували швидше, ніж на саму аварію у серпні» (2 лютого).

«Лідер фракції “Слуга народу” Давид Арахамія заявив: Трухіну не місце у фракції і в партії» (2 лютого).

«Ну а зранку голова партії Олена Шуляк повідомила: Трухіна з партії вже спровадили» (2 лютого).

«Справа Трухіна стане новим тестом для правоохоронної системи. Адже пів року слідство буксувало, а в “Слузі народу” до сьогодні виправдовували свого однопартійця. Тепер зам'яти справу вже не вдасться» (2 лютого).

«У справі депутата від “Слуги народу” Трухіна правоохоронні органи нині кивають один на одного» (2 лютого).

«Олії до вогню додає прокуратура. Там терміново відкрили кримінальне провадження про хабар, який Трухін пропонував поліцейському на місці ДТП. Але зробили це за п'ять місяців після аварії. І лише тоді, як журналісти оприлюднили відео з нагрудної камери поліцейського» (2 лютого).

«Що робили у МВС, ДБР та в прокуратурі майже пів року? Чому оприлюднене відео не взяли до уваги раніше?» (2 лютого).

«Справді, так мало бути, але правоохоронна система спрацювала б інакше, якби це не був народний депутат та ще й з провладної партії» (2 лютого).

«Сьогодні приховати правду про ДТП уже неможливо. Питання: чому весь цей час Трухін казав неправду, а правоохоронці відмовчувалися. Тепер правоохоронна система гарячково шукає винного. Як це трапляється в таких ситуаціях, крайнім можуть призначити рядового поліцейського, який наважився заявити про злочин» (2 лютого).

«Чергова гастроль силовиків. ... У компанії з автоматниками висунули претензії» (2 лютого).

«Службовці різних відомств за сценарієм, якому б позаздрили автори серіалів, з'являються на прохідних і беруться до обшуків» (2 лютого).

«Бо податківцям пред'явити нічого, запевняє адвокат» (2 лютого).

«Тож влада взялася кошмарити бізнес» (2 лютого).

«У скрутний час родину переселенців підтримав фонд Ріната Ахметова, який попередив гуманітарну катастрофу на Донбасі, врятувавши 3,5 мільйона постраждалих через конфлікт» (2 лютого).

«Громадський діяч Дмитро Співак оголосив, що створив власне об'єднання громадський рух «Правда Дмитра Співака» (2 лютого).

«Інвестиції в усе це шалені — 33 мільйони доларів» (3 лютого).

«Фонд Ріната Ахметова допомагає таким діткам уже не перший рік» (3 лютого).

«За ініціативи Олени Зеленської у світі запущено уже більше тридцяти україномовних аудіогідів. І найбільше в музеях та пам'ятках саме Туреччини, адже ця країна — лідерка туристичних уподобань українців» (3 лютого).

«Міністр внутрішніх справ Денис Монастирський після дводенної паузи відреагував на скандальне відео з нардепом Олександром Трухіним» (4 лютого).

«Тож саме в таких випадках компанії і роблять планові ремонти для посилення мережі. І вони до віялових вимкнень жодного відношення не мають» (4 лютого).

«Енергокомпанії подбали про запаси вугілля для теплоелектростанцій» (4 лютого).

«Організував його фонд Ріната Ахметова спільно із журналом Vogue та за підтримки “ЦУМ. Київ”. Проєкт історії продовження програми національної програми національного масштабу» (4 лютого).

«Головне — об'єднати усі патріотичні політсили заради захисту країни. Пропозицію вже підтримали очільники “Європейської солідарності”, “Голосу” та «Батьківщини», які взяли участь у з’їзді» (4 лютого).

І в кількох матеріалах «України» також грубо порушувався стандарт достовірності подачі інформації. Як за рахунок подачі фактів взагалі без будь-яких посилань, так і з різного роду псевдопосиланнями. Крім того, були також узагальнені псевдопосилання на авторство суб’єктивних думок:

«Паливо, що його минулого місяця доправили морем зі США та Колумбії, дало змогу майже удвічі збільшити запаси — заявляють у компаніїДТЕК”» (31 січня).

«Коли дипломати говорять — гармати мовчать, певні учасники міжнародного круглого столу, організованого Фондом Віктора Пінчука» (31 січня).

«Усі учасники дискусії певні, нинішній конфлікт значно більше, ніж просто атака росіян на Україну» (31 січня).

«Це про демократію та мир у світі, і Путін не очікував такої згуртованості від країн Заходу і такої потужної військової допомоги Україні, певні дипломати» (31 січня).

«Дипломатичні розмови, рішучість країн Заходу, військова допомога Україні — усе це в купі допоможе відійти від ескалації конфлікту і зупинить Путіна від планів атакувати Україну, певні посли та військові» (31 січня).

«Обшуки проводять із численними порушеннями, заявляють у компанії» (1 лютого).

«І це зовсім не сприяє розвитку економіки та відлякує інвесторів, твердять підприємці» (1 лютого).

«За підрахунками економістів, обсяг двосторонньої торгівлі збільшиться приблизно на третину» (2 лютого).

«Тим часом народні депутати хочуть зібрати позачергове засідання і заслухати звіт міністра внутрішніх справ і директора ДБР по справі Трухіна» (2 лютого).

«В «Слузі народу» до сьогодні виправдовували свого однопартійця» (2 лютого).

«Опозиція вимагає звільнити міністра внутрішніх справ» (2 лютого).

«В Міністерстві внутрішніх справ кажуть, що слідство веде Державне бюро розслідувань. В ДБР навпаки. Мовляв, МВС не передало усіх матеріалів справи» (2 лютого).

«У ДБР уже повідомили, що допитували копа» (2 лютого).

«Експерти-криміналісти розказують, як саме слідчі могли підтвердити або спростувати цю версію» (2 лютого).

«В опозиційній партії вже вимагають звільнення міністра внутрішніх справ та створення спеціальної слідчої комісії щодо справи Трухіна» (2 лютого).

«До такого визначення вдаються у галузевій організації «Укрметалургпромі», мовляв, їм жадають накинути податків заднім числом» (2 лютого).

«І сплатили усе до копійки, запевняють у «Метінвесті» (2 лютого).

«У «Метінвесті» кажуть: через несправедливі звинувачення позиватимуться у суді» (2 лютого).

«Фахівці, які працюють із психологічною травмою війни наголошують: так організм реагує на пережитий стрес» (2 лютого).

«Та й нині, кажуть енергетики, таких вагомих причин, а отже і потреби ощадити кіловати немає» (4 лютого).

«Тож тепер проблем зі світлом тут не буде, обіцяють енергетики» (4 лютого).

«Про це президент України повідомив у твітері» (5 лютого).

***

У новинах 5 каналу крім уже згаданих трьох «паркетних», були й інші матеріали з ознаками ймовірної замовності. 31 січня — матеріал про брифінг МВС щодо ймовірної організації масових заворушень. Незбалансований (нема позиції підозрюваних), неточний (підозрюваних називають «зловмисниками») і з іншими порушеннями стандартів. Цього ж дня був незбалансований матеріал з реакціями ведучого на п’ятничну пресконференцію Володимира Зеленського. І цього ж дня — незбалансований матеріал про те, що Петро Порошенко не співпрацюватиме зі слідством.

2 лютого в двох матеріалах про оприлюднення відео нардепа Трухіна після ДТП було грубо порушено майже всі стандарти інформаційної журналістики і представлено чинну владу загалом і окремих її представників у різко негативній тональності. Так само в матеріалі про пікетування активістами телеканалу «Наш» було, зокрема, грубо порушено стандарт балансу думок, крім того і в журналістських текстах, і в синхронах учасників пікету звучали незбалансовані звинувачення на адресу чинної влади загалом і особисто президента Зеленського. В усіх цих матеріалах — численні висновки і оцінки і ведучого, і їх авторів.

3 лютого в ефірі був незбалансований матеріал про те, що «Європейська солідарність» ініціює позачергове засідання парламенту і вимагає відставки керівника ДБР. Цього ж дня — матеріал з міркуваннями ведучого з приводу того, хто має піти у відставку в зв’язку з історією з Трухіним. І ще один незбалансований матеріал — про те, що Київрада проголосувала за відновлення районних рад у столиці.

4 лютого — незбалансований і з іншими порушеннями матеріал про акцію протесту в Кам’янському проти нардепа Трухіна і чинної влади.

У згаданих матеріалах каналу грубо порушувався стандарт відокремлення фактів від думок за рахунок використання оцінної лексики, зокрема лексики урочистого стилю і з численними оцінками і висновками ведучого й авторів сюжетів:

«Сьогоднішні день мав закінчитися грандіозним побоїщем» (31 січня).

«Ним виявився доволі одіозний чоловік, особистість, пенсіонер, полковник поліції Юрій Голубан. ... Неоднозначна постать. І от тепер він спливає в історії з підготовкою кривавого мітингу» (31 січня).

«Зловмисники хотіли влаштувати масові заворушення у столиці. На понеділкову акцію протесту на Банковій планували зібрати до 5 тисяч людей. 1,5 тисячі з них так звані «тітушки», які мали провокувати правоохоронців» (31 січня).

«Очільник МВС переконаний: така акція не мала нічого спільного з мирними протестами» (31 січня).

«Володимир Зеленський, як на мене, доволі недипломатично закидав партнерам, а це США та всі країни НАТО разом із керівництвом Альянсу, нагнітання ситуації. ... Дорікав, що надмірна увага до наших проблем заважає бізнесу» (31 січня).

«От журналісти це послухали і — бабах!війнуло холодком від цих заголовків» (31 січня).

«Або як ставитимуться до України і її проблем, якщо наш гарант не може бути стриманим і дипломатичним у словах та заявах» (31 січня).

«Якщо згадати, як “слуги” розслідували “вагнергейт”, то вже зараз можна спрогнозувати, кому шитимуть бездіяльність. Ні, не Януковичу і не його посіпакам, ні, не Аксьонову і депутатам Верховної Ради Криму, не зрадникам контрадміралам, військовим, есбеушникам, міліції та іншим прокурорським Наташам”. Там уже підозри за державну зраду давно написані і навіть окремі заочні вироки винесено. Тут задум іншийприв’язати того ж виконувача обов'язків президента Олександра Турчинова, який під час окупації в 2014 році був спікером парламенту після втечі Януковича та всіх топпосадовців, взяв на себе керування державою, прив’язати інших посадовців та депутатів, як мінімум до втрати Криму, а як максимум — назвати їх державними зрадниками» (1 лютого).

«Провладна фракція дуже схвально зустріла запропоновані новації, а от в опозиції жартують, що нарешті Зеленський почав виконувати перший пункт програми Порошенка, який називається «армія». А якщо без жартів, то у цього указу є як свої переваги, так і недоліки» (1 лютого).

«Перед двотижневим карантином депутати таки один раз зібралися — відкрити сьому сесію, утім налаштовані не так працювати, бо і голосів бракує, і в порядку денному жодного важливого питання, як слухати важливого гостя із Банкової — президента України» (1 лютого).

«Від слова — до діла, просто на трибуні президент підписує указ про зміцнення обороноздатності країни» (1 лютого).

«Ініціатива президента відразу об’єднала та обурила опозицію, яка одностайно визнала указ популізмом, бо за те, щоби збільшити кількість армії бодай на одного військового чи підвищити зарплату бодай на гривню, має проголосувати парламент» (1 лютого).

«Цьогоріч військові будуть ще на голодному пайку» (1 лютого).

«Про це заявив секретар РНБО Олексій Данілов в інтерв’ю “Асошіейтед прес”. Він зазначив, що біля України зосереджено близько 120 тисяч російських військових» (1 лютого).

«Не скандал, скандалище. Інтернет-видання “Українська правда” підірвало бомбу під “слугами” загалом і депутатом Трухіним зокрема. Цей державний діяч у вузьких депутатських колах називався як “бухгалтер фракції”. Нібито саме Трухін роздавав чорну зарплату у конвертах» (2 лютого).

«А ще Олександр Трухін у серпні став учасником резонансного ДТП на Бориспільській трасі» (2 лютого).

«“Поважна ж причина — повертався з Полтави, де з місцевим керівництвом відзначав День прапора. Але Трухін сказав, що в усьому винен інший водій, а він, мовляв, як пасажир спав позаду» (2 лютого).

«ДБР розпочало слідство, але так і не змогло установити, хто ж насправді був за кермом» (2 лютого).

«А от відео із нагрудних камер поліцейських, які прибули на місце аварії, кудись зникло, і у ДБР просто не вистачило сил це відео знайти. Але знайшли журналісти “Української правди”» (2 лютого).

«І вмить все закрутилося» (2 лютого).

«А от звідки взялися 150 тисяч доларів готівкою, які були у машині, чомусь ніхто не говорить. Гроші люблять тишу» (2 лютого).

«А Трухіна вже зранку одноосібним рішенням звільняють із партії, ще й хочуть «слуги» скликати позачергове засідання Ради, аби обговорити останні скандали із депутатами, проти яких порушено кримінальні справи» (2 лютого).

«І всі, до речі, або “слуги”, або вихідці із “слуг народу”. І от ця ситуація із Трухіним вкотре поставила купу запитань: хто його покривав, чому його покривали? Журналісти, які оприлюднили скандальне відео, стверджують: очільник МВС бачив цей запис за кілька днів після інциденту. То міністр не доповів президенту чи вирішили мовчати разом? Нинішні заяви Арахамії про нам соромно могли спрацювати тоді, в серпні, гарячим слідом після аварії. Але зараз до влади та правоохоронців запитань куди більше» (2 лютого).

«“Наш” — не наш, а їхній телеканал, який належить екснардепу Євгену Мураєву, нині фактично єдиний мовник, який активно поширює кремлівські гасла в український телевізійний простір. І хоча британська розвідка ще кілька тижнів тому заявила, що Москва всерйоз може розглядати самого Мураєва як потенційного проросійського лідера України у разі подальшого розхитування ситуації, ніякого блискавичного засідання РНБО ми не дочекалися» (2 лютого).

«Але, якщо із цим досі згодні на Банковій, то далеко не такої думки небайдужі громадяни» (2 лютого).

«Сама акція була мирною, єдине що, вже на самому, наприкінці цієї акції учасники протесту вирішили трошки додати вогню, маю на увазі трошки підпалили фаєри, і ще перед цим запалили смітник з фотографією, якраз таки, Євгена Мураєва, але це було на самому прикінці, а відтак сама акція була доволі спокійною» (2 лютого).

«Тут зібралося близько двох сотень осіб, може трошки більше» (2 лютого).

«Вона вже набрала понад 25 тисяч підписів, але жодної відповіді від президента Сергій Стерненко та і всі учасники сьогоднішньої акції не почули. Попри те, що сьогодні вже 13-й день відтоді, як петиція набрала вже необхідну кількість підписів» (2 лютого).

«І повернемося до скандальної теми з депутатом Трухіним. Леся Головата готова розповісти історію, яка струснула “Слуг народу”» (2 лютого).

«Майже пів року ДБР розслідує справу про ДТП депутата Олександра Трухіна. Це все, що треба знати про незалежність та ефективність органу, який має розкривати злочини топпосадовців. Тому замість слідчих важливі докази знаходять журналісти» (2 лютого).

«Про те, що кермував автівкою, яка спричинила аварію, саме Олександр Трухін, копам повідомив свідок, а стан усіх, хто сидів в “ауді”, визначили і без перевірки на драгері» (2 лютого).

«Готовий був витягнути зі спортивної сумки в багажнику сто п'ятдесят тисяч, імовірно доларів» (2 лютого).

«Того ж дня інформацію про ДТП за участю Трухіна опублікували десятки видань, а потім, начебто за гроші, почали видаляти. Сам нардеп прокоментував аварію лише на початку вересня» (2 лютого).

«А про відео з камер копів ні сном, ні духом не відали» (2 лютого).

«Слуги» відреагували на розслідування “Української правди” блискавично» (2 лютого).

«Олександр Трухін — член одного із найважливіших комітетів парламенту — бюджетного» (2 лютого).

«Опозиція хоче почути звіт правоохоронних органів про розслідування резонансних справ, фігурантами яких є “слуги народу”» (3 лютого).

«Сам Трухін також сказав, що піде геть, якщо цього захоче команда та обставини. От команда уже все сказала. Але геть не настає» (3 лютого).

«Але сам Монастирський уперто мовчить з цього приводу. Ну і питання виникають до керівника ДБР Олексія Сухачова» (3 лютого).

«Так міський голова Віталій Кличко намагається відстояти свої позиції у війні з Офісом президента, який не полишає спроб позбутися Кличка як голови КМДА» (3 лютого).

«Про це заявив п’ятий Президент, лідер “Європейської солідарності” під час з’їзду партії “УДАР”» (4 лютого).

У більшості з цих матеріалів також порушувався стандарт достовірності подачі інформації — це були розмиті посилання на різні установи або їхні сайти і посилання на невизначені групи людей:

«У Міністерстві внутрішніх справ заявляють: заарештували у Києві організатора, який відповідав за проведення мітингу» (31 січня).

«Це план двох українців, яких затримали напередодні, звітують в МВС» (31 січня).

«Про це повідомила низка ЗМІ із посиланням на джерела у правоохоронних органах» (31 січня).

«В опозиції жартують, що нарешті Зеленський почав виконувати перший пункт програми Порошенка» (1 лютого).

«Ініціатива президента відразу об’єднала та обурила опозицію, яка одностайно визнала указ популізмом» (1 лютого).

«Активісти обурені, що за 8 років після початку війни ми досі можемо почути заяви про громадянський конфлікт з вуст телеведучих чи гостей каналу “Наш”» (2 лютого).

«За офіційною версією, відео, яке допомогло би встановити водія-винуватця, катма, бо камери на Бориспільській трасі наприкінці серпня демонтували через ремонт» (2 лютого).

«Окрім цього, його називають чорним касиром “Слуг”» (2 лютого).

«Натомість опозиція саме главу держави звинувачує в тому, що правоохоронним органам, кого наздоганяти, а кого покривати, вказують із Банкової» (2 лютого).

«Чекати опозиція не готова, тож ініціюють позачергове. Силовиків вимагають звільнити, а Трухіна позбавити депутатського мандату» (2 лютого).

«Там тільки пресслужба поліції сказала, що дзвінків не було міністру» (3 лютого).

«Понад дві сотні людей вимагали, аби депутат не соромив виборців та добровільно здав мандат народного обранця. Бо кажуть, жодної передвиборної обіцянки, які давав два роки тому, так і не виконав» (4 лютого).

«Нині виборці пропонують обранцю якнайшвидше, цитую, «бігти до лісу» (4 лютого).

***

На ICTV крім уже згаданих трьох «паркетних», були й інші матеріали з ознаками замовності. 31 січня матеріал про брифінг МВС, у якому підозрюваних називають «зловмисниками» (оцінка і неточність) і викладено все лише за версією правоохоронців (порушення балансу думок). Того ж дня — незбалансований матеріал про те, що Київська облрада досі не ухвалила річний бюджет області. І того ж дня — матеріал про те, що міністр цифрової трансформації Михайло Федоров перевіряв інтернет на харківській трасі.

2 лютого — матеріал про те, що Володимир Кличко записався до тероборони Києва з представленням у позитивному контексті Віталія Кличка. Того ж дня в матеріалі про оприлюднення відео нардепа Трухіна після ДТП основну увагу приділено реакціям партії «Слуга народу», генпрокурорки Венедіктової і президента Зеленського, які подано з порушеннями майже всіх стандартів інформаційного мовлення, зокрема і стандарту точності. Так, стверджується: «Скандал зчинив такий резонанс, що парламент готовий провести позачергове засідання і розглянути гучні кримінальні провадження, в яких фігурують депутати різних політичних сил». Парламент не готовий до цього, «слуги» на той момент лише почали збирати підписи за таке засідання. І цього ж дня — сюжет про Фонд Леоніда Кучми.

4 лютого — матеріал про договір з Туреччиною про вільну торгівлю з великою кількістю порушень усіх основних стандартів. Цього ж дня — незбалансований матеріал про з’їзд партії «УДАР».

5 лютого — матеріал про те, що міністр охорони здоров’я Віктор Ляшко з’їздив до Одеси.

У матеріалах з ознаками замовності на каналі, крім стандартів балансу думок і повноти інформації, грубо порушувався стандарт відокремлення фактів від думок, переважно за рахунок використання журналістами оцінної лексики:

«Кілька раундів дипломатичних переговорів поки не дали відчутного результату» (31 січня).

«Він беззаперечно є вагомим фактором для Кремля і чинником, який можливо змусить Росію обрати шлях мирного врегулювання» (31 січня).

«Спікер також повідомив, що нині партнери підтримують Україну не лише матеріально і військово, а й на рівні парламентів і закликав депутатів активніше долучатись до такої співпраці» (31 січня).

«Вона закликала активізувати парламентську дипломатію для того, щоб парламенти дружніх нам країн Європи і світу прийняли окремі постанови про підтримку Україні» (31 січня).

«А от підтримка нашим захисникам і захисницям, яку найшвидше мають надати Верховна Рада і уряд — це майже 3 мільярди гривень для територіальної оборони і додаткові гроші на підвищення виплат військовим» (31 січня).

«Про це сьогодні на брифінгу заявив очільник МВС Денис Монастирський» (31 січня).

«До акції планували залучити майже п'ять тисяч людей, третина з них “тітушки”, які мали провокувати і підбурювати інших до бійок, палити фаєри та шини» (31 січня).

«На відео чоловіки ретельно обговорюють план дій» (31 січня).

«Двом напередодні затриманим організаторам уже повідомили про підозру» (31 січня).

«Київська область досі без бюджету. Це загрожує регулярним виплатам зарплат усім бюджетникам, заявляють в обладміністрації столичного регіону» (31 січня).

«Без виплат залишаться і пільговики, попереджає очільник Київщини Василь Володін. І закликає депутатів облради негайно скликати сесію» (31 січня).

«Володимир Зеленський насамперед закликав усіх — і політичні сили, і гілки влади, і українців — до єдності» (1 лютого).

«Президент оптимістично заявив: попри різноманітні інформаційні кампанії, які ведуться проти України, наша фінансова система стабільна» (1 лютого).

«Найменш оптимістично президент Зеленський сприймає підтримку міжнародних партнерів проти російської агресії » (1 лютого).

«Не менш важлива оборона нашої держави і для її посилення потрібно оновлюватися, збільшувати наше військо. Тож просто на трибуні парламенту президент підписав указ про поступовий перехід на професійну армію та відмову від призову через 2 роки» (1 лютого).

«Подбають і про житло для воїнів, і про оплату, яка зросте втричі, запевнив Верховний головнокомандувач» (1 лютого).

«Такий оптимізм президента опозиція не оцінила» (1 лютого).

«Прийшов підтримати брата і Віталій Кличко» (2 лютого).

«Десятки журналістів прийшли, аби подивитися, як до територіальної оборони Києва записується чемпіон світу з боксу Володимир Кличко. Робив це він під наглядом свого брата Віталія» (2 лютого).

«Працівник рекрутингового центру звісно добре знає легендарних братів, але все чітко за правилами» (2 лютого).

«Міська влада робить все необхідне, щоб охочі долучитися до захисту столиці могли швидко пройти всі бюрократичні перепони, запевнив Віталій Кличко» (2 лютого).

«У фракції “Слуга народу” вже почали збір підписів за це» (2 лютого).

«Після оприлюднення скандального відео реакція не забарилася» (2 лютого).

«Олександра Трухіна, який найімовірніше напідпитку спричинив аварію, керівництво “Слуги народу” вже пообіцяло виключити із фракції і із партії» (2 лютого).

«Президент Зеленський повністю підтримав рішення партійного керівництва про виключення такого депутата і наголосив, що всі мають бути рівними перед законом» (2 лютого).

«Інвестиціями підтримує обдарованих юнаків і дівчат уже 20 років президентський Фонд Леоніда Кучми» (2 лютого).

«Для амбітної і прогресивної молоді президентські стипендії — це не лише стимул, а й підтвердження правильності обраного шляху» (2 лютого).

«За роки роботи президентського Фонду Леоніда Кучми його іменні стипендії отримали 800 молодих українських учених, інженерів, чиї винаходи та розробки нині змінюють світ» (2 лютого).

«Під оплески Зеленського і пильним поглядом Ердогана угода про вільну торгівлю між Україною та Туреччиною підписана» (4 лютого).

«В уряді налаштовані оптимістично і очікують, що за п'ять років наш товарообіг зросте з нинішніх 7,5 до 10 мільярдів доларів. А ще це пожвавить економіку і додасть 2 відсотки зростання до ВВП. Адже понад 10 тисяч товарів продаватимуть і купуватимуть без мит» (4 лютого).

«Переговори про безбар’єрну торгівлю тривали понад 12 років і були геть не простими. Адже обидві держави намагалися захистити свого виробника, аби досягти взаємовигідного компромісу, а не домінування. Були побоювання практично в усіх галузей: від аграрної і металургії — головний експортний потенціал країни — і до легпрому, харчової, кондитерської та деревообробної галузей» (4 лютого).

«Заступник міністра економіки України Тарас Качка запевняє: під час складних перемовин таки вдалося відстояти національні інтереси. Навіть там, де це здавалося майже неможливим» (4 лютого).

«Вдалося також відстояти і експортне мито на вивезення українського металобрухту і цим задоволені українські металурги. Адже з вторсировиною ситуація в нас критична. Є поступки і щодо мит на експорт металопродукції. І хоч вони не прийняті повністю, але компромісу досягнуто» (4 лютого).

«Окрім того, ми нарешті почнемо продавати не тільки сировину, а й товари з доданою вартістю» (4 лютого).

«Скликати національний форум єдності в час загострення російської агресії закликав лідер партії “УДАР” і очільник столиці Віталій Кличко сьогодні на з’їзді своєї політсили» (4 лютого).

«Кличко наголосив: у такий критичний момент важливо облишити всі суперечки й думати лише про майбутнє країни, бо питання безпеки першочергове» (4 лютого).

«“УДАР” наполягає на скликанні національного форуму єдності України» (4 лютого).

«В “УДАРі” вже напрацювали 15 невідкладних кроків для стабілізації соціально-економічної ситуації в Україні за ключовими напрямами» (4 лютого).

«Якщо ви прагнете навчатися в топовому виші світу, і вам до 35, мрія реальна завдяки програмі “Всесвітні студії” Віктора Пінчука» (4 лютого).

«Можливість тут здобути освіту ближча та реальніша завдяки програмі “Всесвітні студії”» (4 лютого).

«Та якщо серце лежить до інших напрямків, шанс перемогти все одно є» (4 лютого).

«Цей список щороку лише збільшується» (4 лютого).

«Про це заявив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко під час робочої поїздки на Одещині» (5 лютого).

«Ляшко наголосив: кошти лікарня отримає найближчим часом» (5 лютого).

Такожу частині цих матеріалів порушувався стандарт достовірності інформації, в тому числі й з псевдопосиланнями на авторство суб’єктивної думки:

«Експерти всерйоз говорять про три можливі напрямки нападу на Україну» (31 січня).

«Це і масові фейкові замінування, і кібератаки на органи влади, і серія провокацій, які, за даними МВС, готували у великих містах» (31 січня).

«Ще є час для дипломатії, вважають учасники круглого столу» (31 січня).

«За даними правоохоронців, це мало статися сьогодні під Офісом президента та біля Верховної Ради» (31 січня).

«За даними правоохоронців, театралізованим протестом ймовірно керували з Росії» (31 січня).

«Тоді запропонували ухвалити так званий бюджет утримання, аби забезпечити зарплатами бюджетників, а вже згодом розглянути і ухвалити видатки на розвиток, будівництво чи ремонти. Домовились, що сесія мала розглянути документ 27 січня» (31 січня).

«Такий оптимізм президента опозиція не оцінила. Там вже помітили протиріччя у підписаному законі» (1 лютого).

«У Європейській солідарності одразу запропонували свій варіант» (1 лютого).

«У вітчизняному МЗС закликають світову спільноту ще більше тиснути на Москву» (2 лютого).

«МВС після розголосу заявляє, що слідство передали в Державне бюро розслідувань і жодних розмов Трухіна з міністром Монастирським не було» (2 лютого).

«Дії правоохоронців на місці аварії, які відмовилися брати хабар і відпустили депутата, оцінили позитивно» (2 лютого).

«А Державне бюро розслідувань запевняє, що опублікованого відео вони не мали» (2 лютого).

«Згодом з’явилася інформація, що за кермом був не Трухін, і справа затихла» (2 лютого).

«В уряді документ називають історичним та прогнозують щорічно додаткові 2,2 відсотка до ВВП країни і 2,6 відсотка до доходів домогосподарств» (4 лютого).

«Тому полегшений доступ на турецький ринок все ж матиме позитивний економічний ефект, сподіваються в Укрметалургпромі”» (4 лютого).

«Водночас у Федерації роботодавців України застерігають від ймовірних ризиків. ... Тож сподіваються, що український уряд зверне увагу на вразливі галузі і підтримає їх, як це роблять наші сусіди» (4 лютого).

«В економічному блоці уряду нагадують, що 12 років Мінекономіки погоджувало кожну позицію, кожну товарну групу, аби захистити вітчизняного виробника. І переконані, що зона вільної торгівлі з таким серйозним партнером, як Туреччина, принесе Україні набагато більше користі, аніж проблем» (4 лютого).

«Ударівці пропонують стабілізувати гривню» (4 лютого).

***

У новинах каналу «1+1», крім згаданого вище одного «паркетного» матеріалу, 31 січня в матеріалі про брифінг МВС із приводу затримання нібито організаторів масових заворушень порушено майже всі стандарти інформаційної журналістики, і зокрема стандарт балансу думок (нема позиції підозрюваних, усе подано винятково зі слів правоохоронців) і стандарту точності: затриманих правоохоронцями підозрюваних названо «групою осіб, які планували масові заворушення в столиці» і «затримано організатора провокації в Києві і його помічника». Крім того, стандарт точності порушено і в такому твердженні ведучої: «Масові заворушення мали відбутися в центрі столиці, зокрема, під Офісом президента, а в лютому ще в 4 обласних центрах, що межують з Російською Федерацією» (за словами міністра Монастирського це були Сумська, Чернігівська, Полтавська і Черкаська області — остання не є прикордонною).

1 лютого в звіті із сесії Верховної Ради позитивно подається підписання указу щодо армії президентом Зеленським. Зокрема, неточно стверджується, що «нардепи і урядовці дізналися, що їм доведеться впродовж трьох років збільшити наполовину чисельність війська, а з 2024-го скасувати призов, зробивши армію цілковито професійною». Натомість не сказано, що президент своїм указом вийшов за межі своїх повноважень. Наведене твердження відповідало би реальності, якби президент подав до Верховної Ради відповідні законопроєкти. У цьому ж матеріалі — піар депутатської групи «За майбутнє», наближеної до власника каналу Ігоря Коломойського. Того ж дня — матеріал про те, що депутати групи «За майбутнє» збираються (!) зареєструвати законопроєкт. І цього ж дня в матеріалі про те, що Київська область не має річного бюджету, знову коментують представники партії «За майбутнє». Цього ж дня матеріал про те, що суд відправив під арешт підозрюваних у масових заворушеннях. Як і в попередньому матеріалі, тут все подається винятково за версією поліції, позицію підозрюваних, озвучену в ході судового засідання, не згадано.

2 лютого — незбалансований матеріал, у якому міністерка з питань реінтеграції окупованих територій Ірина Верещук коментує створення західними країнами фонду допомоги Україні.

3 лютого в матеріалі про наслідки вибуху будинку в Кропивницькому в позитивному контексті згадується президент Зеленський. Цього ж дня в матеріалі про відновлення Київрадою районних рад у столиці явну перевагу надано думкам депутатів (міських і народних) від «Слуги народу», які критикують рішення міськради і однобічно звинувачують керівництво міста, зокрема, в «узурпації влади».

У цих матеріалах також порушувався стандарт відокремлення фактів від думок, використовувалася оцінна лексика і робилися висновки журналістами:

«Причому була заготовлена і бутафорська кров, і псевдомедики, які начебто надавали допомогу потерпілим» (31 січня).

«Акцент на спецефектах. Президент Зеленський вкотре використовує своє ноу-хауробити законотворцям сюрприз та підписувати указ про чергову революційну зміну просто у залі, на очах у здивованої публіки» (1 лютого).

«Тож вже найближчим часом проєкт закону буде надісланий в Раду» (1 лютого).

«Масові криваві протести біля Офісу президента» (1 лютого).

«Вперше за 17 років до України приїхав прем’єр-міністр Нідерландів. І це знаковий візит» (2 лютого).

«Однак прем’єр Нідерландів заявив, його країна допомагатиме відбивати кібератаки на Україну, помагатиме економічно і готова до санкцій щодо Росії» (2 лютого).

«Ситуацію з відновлення будинку взяв під контроль і президент» (3 лютого).

«Парламентарії прийшли застерегти колег аби вони схаменулися, бо столичні обранці прагнуть повернути назад районні ради» (3 лютого).

«Віталій Кличко визнає: нові органи засновують вимушено» (3 лютого).

«Людей було небагато — переважно дизайнери і блогери» (5 лютого).

«Він, своєю чергою, подарував Вірі одну зі своїх найвідоміших пісень» (5 лютого).

У частині згаданих матеріалів були також порушення стандарту достовірності подачі інформації:

«Причому була заготовлена і бутафорська кров, і псевдомедики, які начебто надавали допомогу потерпілим, повідомляють в МВС» (31 січня).

«Якщо ж раптом Росія піде у наступ, мають стати до роботи за спеціальним регламентом, запевняють керівники Ради» (1 лютого).

«Автори законопроєкту — депутати групи “За майбутнє”. Вони кажуть, що надихалися польським і європейським досвідом» (1 лютого).

«Автори законопроєкту вважають, що після запровадження таких правил в усьому Євросоюзі вітчизняні виробники стануть неконкурентоспроможними і почнуть програвати ринки» (1 лютого).

«За даними Нацполіції, група осіб на чолі з Голубаном готувала провокації з підпалюванням шин, бійками з правоохоронцями з використанням піротехніки, димових шашок і вогнегасників» (1 лютого).

«Народні депутати кажуть, що так робити не можна» (3 лютого).

«В соцмережі можна знайти чимало відео і фото з цієї події» (5 лютого).

***

На каналі СТБ, крім згаданого одного «паркетного» матеріалу, 31 січня був незбалансований і з порушеннями інших стандартів матеріал про брифінг МВС з приводу затримання нібито організаторів масових заворушень. Позиції підозрюваних у матеріалі не було представлено, все викладено лише за версією правоохоронців, підозрюваних називають «організаторами заворушень». 3 лютого в матеріалі про наслідки вибуху будинку в Кропивницькому згадується про те, що Офіс президента допомагає постраждалим, а заступник глави Офісу дав доручення засклити вікна (що не є компетенцією канцелярії президента). 4 лютого в ефірі був незбалансований матеріал про з’їзд партії «УДАР».

У цих матеріалах, крім порушень стандартів балансу думок і повноти, були порушення стандарту відокремлення фактів від думок (журналістські оцінки):

«На відео чоловіки ретельно обговорюють план дій» (31 січня).

«Нині про це заявив Володимир Зеленський, відкриваючи сьому сесію Верховної Ради. Прямісінько під час виступу він підписав указ про зміцнення обороноздатності держави та підвищення привабливості військової служби» (1 лютого).

«Партія Кличка вже готується до парламентських виборів. Мер столиці провів з’їзд “УДАРу”, де закликав вітчизняних політиків облишити суперечки й об’єднатися заради безпекових питань. Віталій Кличко заявив, що Москва розтоптала мінські угоди своїми діями на Донбасі» (4 лютого). 

«“УДАР” наполягає на скликанні національного форуму єдності України» (4 лютого).

«Водночас, закликав демократичні сили об'єднатися заради спільних цілей» (4 лютого).

І кілька разів порушувався стандарт достовірності — узагальненими посиланнями на структури і інституції або на невизначені групи людей:

«Поліція сьогодні заявила: попередила заколот у столиці та затримала організаторів» (31 січня).

«У поліції оприлюднили фрагмент перемовин між організаторами заворушень» (31 січня).

«Правоохоронці припускають, що найімовірніше акцією керували з Росії» (31 січня).

«Що це за інтенсивна модель несення служби, в Офісі президента поки що не уточнюють, кажуть, вона у процесі розробки» (1 лютого).

«Ситуацію взяли на контроль в Офісі президента» (3 лютого).

«Рятувальники певнять: опорні конструкції в будинку не пошкоджені. Тож мешканцям дозволять повернутися додому найближчими днями. Однак постраждалі кажуть: деякі квартири зруйновані вщент» (3 лютого).

***

На «UA: Першому» матеріалів з ознаками замовності на звітному тижні лютого не було.

Таблиця 2. Кількість матеріалів бізнесової тематики з ознаками замовності:

На звітному тижні найбільше таких матеріалів (7) було на «Україні», більшість із них була пов’язана з бізнесовими структурами власника каналу Ахметова. Так, 31 січня був матеріал про те, що вугілля в країні вистачає лише на теплостанціях концерну «ДТЕК». Того ж дня у випуску згадувався круглий стіл, організований Фондом Пінчука. 1 і 2 лютого були незбалансовані сюжети про обшуки на підприємствах «Метінвесту», де концерн подавався в позитивній тональності. 3 лютого був сюжет, що компанія «ДТЕК» інвестує у відкриття американського університету в Києві, 4 лютого, що концерн «ДТЕК» заперечує чутки щодо віялових відімкнень електрики, а 4 лютого в сюжеті про діяльність Фонду Ахметова в позитивному контексті згадувалися журнал «Vogue» і ще один бізнес Ахметова — київський «ЦУМ». На каналі ICTV було 4 матеріали: два з них були присвячені заходам Фонду власника каналу Пінчука (31 січня і 4 лютого), 1 лютого в ефірі був відверто рекламний сюжет про переваги гірськолижного курорту в Водяниках, а в «аналітичному» матеріалі 4 лютого щодо українсько-турецької угоди про вільну торгівлю обстоювалися бізнес-інтереси концерну «Укрметалургпром». На «Інтері» матеріал 31 січня було присвячено круглому столу Фонду Пінчука, а 3 лютого в ефір вийшов сюжет про те, що заводи власника каналу Дмитра Фірташа постачають кисень до лікарень. На «1+1» 5 лютого в ефір вийшов матеріал про святкування дня народження «ексвіагри» Віри Брежнєвої з Костянтином Меладзе. На СТБ 4 лютого вийшов сюжет про стипендії Фонду Пінчука.

Таблиця 3.1. Кількість матеріалів із порушеннями за основними лініями: ПОЗИТИВНІ ПРО ВЛАДУ:

Таблиця 3.2. Кількість матеріалів із порушеннями за основними лініями: НЕГАТИВНІ ПРО ВЛАДУ:

Примітка: під поняттям «влада» розуміються як окремі інститути влади (ВР, ОП, Кабмін, окремі міністерства, обласні чи місцеві органи влади тощо), так і окремі персоналії, які уособлюють цю владу, посідаючи певні владні посади.

Таблиця 3.3. Кількість матеріалів із порушеннями за основними лініями: ПОЗИТИВНІ ПРО ОПОЗИЦІЮ:

Таблиця 3.4. Кількість матеріалів із порушеннями за основними лініями: НЕГАТИВНІ ПРО ОПОЗИЦІЮ:

Примітка: коли йдеться про опозицію, маються на увазі будь-які політичні сили чи політики, які на цей час чітко декларують свою опозиційність чинній владі. Незалежно від їхніх мотивів і бекґраундів.

У матеріалах із порушеннями стандартів, що можуть свідчити про ознаки замовності (цензури), канали порушують такі стандарти:

Таблиця 4.1. Порушення стандарту БАЛАНСУ ДУМОК:

 

Таблиця 4.2. Порушення стандарту ПОВНОТИ інформації: 

 

Таблиця 4.3. Порушення стандарту ВІДОКРЕМЛЕННЯ ФАКТІВ ВІД ДУМОК:

 

Таблиця 4.4. Порушення стандарту ДОСТОВІРНОСТІ подачі інформації:

Таблиця 4.5. Порушення стандарту ТОЧНОСТІ подачі інформації:

2. ЗАМОВЧАННЯ КАНАЛАМИ СУСПІЛЬНО ВАЖЛИВОЇ ІНФОРМАЦІЇ У ЛЮТОМУ 2022-го:

Примітка: за 2022 рік — дані за 31 січня — 5 лютого, за 2021 рік — дані за 25–30 жовтня9–14 серпня10–15 травня1–6 лютого; за 2020 рік — дані за 12–17 жовтня10–15 серпня18–23 травня17–22 лютого, за 2019 рік — дані за 14–20 жовтня8–14 липня.


Таблиця 5. Загальна кількість замовчань важливих тем, думок, фактів або бекґраундів:

Таблиця 6. Кількість замовчань каналами інформації про різноманітні масові акції протесту:

Жоден із каналів не повідомляв про такі події цієї тематики:

Активісти пікетували Кабмін, вимагаючи виконання закону про мову на телебаченні (1 лютого).

Приватні підприємці пікетували Раду (1 лютого).

Влада Харкова рекомендує скасувати «Марш єдності» 5 лютого. Активісти відмовляються (2 лютого).

Студенти Могилянки збирають страйком проти рішення МОНу не затверджувати вибори очільника вишу (2 лютого). 

Таблиця 7. Кількість замовчань каналами інформації, пов’язаної з наступом на свободу слова:  

Таблиця 8. Кількість замовчань каналами інформації, пов’язаної з військовими та іншими злочинами російських окупантів та їхніх сателітів в Україні:

Жоден із каналів не повідомляв про такі події цієї тематики:

Адвокат каже, що ФСБ, не маючи реальних доказів проти Джелялова, використовує «таємних свідків» (31 січня).

Окупанти стягують на передову снайперів та ПТРК — розвідка (1 лютого).

Українець Сінченко оголосив голодування в полоні в окупантів (1 лютого).

Місія ОБСЄ на Донбасі нарахувала за добу 340 порушень перемир’я (2 лютого).

У Росії кримським татарам Ялкабову і Сейдаметову прокуратура просить дати 16 і 19 років тюрми (3 лютого).

Російський суд відмовив у клопотаннях захисту кримського татарина Еюпова, якому загрожує 20 років тюрми (3 лютого).

Окупанти на сході обстріляли безпілотник ОБСЄ (4 лютого).

Росія завезла в ОРДЛО військову техніку, озброєння і пальне — розвідка (4 лютого).

В ОРДЛО зафіксували понад 200 одиниць техніки окупантів за межами зберігання (4 лютого).

ОБСЄ виявила в окупованих районах сучасні російські системи радіоелетронної боротьби (4 лютого).

В окупованому Криму українця залишили у в’язниці на 12 років за «шпигунство» (4 лютого).

Таблиця 9: Заяви і дії міжнародної спільноти з приводу подій в Україні:

Жоден із каналів не повідомляв про такі події цієї тематики:

Японія планує рішучі дії у випадку нападу РФ на Україну — посол (31 січня).

Посольства Швеції, Японії та Греції не планують евакуювати персонал з України (31 січня).

США закликали Росію до негайної деескалації та відведення військ від України (1 лютого).

Іспанія не планує евакуацію своїх дипломатів з України (1 лютого).

До Києва прибули 30 вантажівок медичної гуманітарної допомоги від Польщі (1 лютого).

МВФ підтримає країни, які постраждають у разі відключення Росії від SWIFT (2 лютого).

Путін не має жодного права вето на членство України в НАТО — Пентагон (2 лютого).

США попередили Білорусь про наслідки за сприяння агресії Росії проти України (3 лютого).

Польща висунула Джемілєва на Нобелівську премію миру (4 лютого).

Квін: Світ скептично сприйме будь-які заяви Росії про наступ України (3 лютого).

США закликають Японію долучитися до санкцій проти РФ в разі її вторгнення в Україну (5 лютого).

Росія планує встановити маріонетковий режим у завойованій Україні — «Більд» (5 лютого).

Квін звернулася до членів комісії з обрання керівництва САП, щоб ті припинили слухати корупціонерів (5 лютого).

США і союзники готові швидко реагувати на загострення з боку Росії — Держдеп (5 лютого).

Інші прикметні теми, про які не повідомляв жоден із каналів:

Судді Чаусу змінили домашній арешт на заставу в 700 тисяч гривень (1 лютого).

ВР не змогла підтримати вихід України з Антитерористичного центру СНД (1 лютого).

Депутат від «Слуги народу» Кузьміних проігнорував три виклики на допит в прокуратуру (1 лютого).

ДБР викликає на допит голову партії «Голос» Кіру Рудик (2 лютого).

Конкурсна комісія втретє не змогла затвердити керівника САП (3 лютого).

УКУ засудив дії МОН щодо невизнання виборів ректора Могилянки (3 лютого).

За рік кількість боргів українців зросла на 29% (3 лютого).

Кількість матеріалів, де згадка про фігуранта є ПОЗИТИВНОЮ:

Кількість матеріалів, де згадка про фігуранта є НЕГАТИВНОЮ:

 

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), що була надана через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews. Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2659
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду