Про що мовчали новини в травні 2020 року

Про що мовчали новини в травні 2020 року

2 Червня 2020
2150

Про що мовчали новини в травні 2020 року

2150
Узагальнений моніторинг за 18–23 травня 2020 року матеріалів суспільно-політичної тематики з ознаками замовності (або цензури) в теленовинах, а також випадків замовчування важливої для суспільства інформації.
Про що мовчали новини в травні 2020 року
Про що мовчали новини в травні 2020 року

Примітка: за 2020 рік — дані за 18-23 травня (на «Інтері» замість підсумкового тижневика 22 травня розібрано випуск новин за 24 травня), 17–22 лютого, за 2019 рік — це дані за 14–20 жовтня8–14 липня27 травня — 2 червня4–10 лютого, за 2018 рік — це дані за 19–25 листопада27 серпня — 1 вересня21–26 травня і 5–10 лютого. За 2017 рік — це дані за 6–12 листопада21–26 серпня та 15–20 травня.

1. Матеріали з порушеннями професійних стандартів, які можуть свідчити про ознаки замовності (цензури)

Загалом протягом звітного тижня в підсумкових випусках щоденних новин досліджуваних телеканалів була така кількість матеріалів суспільно-політичної тематики з порушеннями професійних стандартів, які можуть свідчити про ознаки замовлення (цензури):

Порівняно з попереднім моніторингом (за лютий цього року) загальна кількість матеріалів із ознаками замовлення по всіх каналах значно зменшилася. Особливо відчутним було це зменшення на каналах, які зазвичай подавали в новинах найбільше таких матеріалів і стабільно очолювали антирейтинг, тобто на «Україні», «Інтері» і ICTV. Кількість таких матеріалів на ICTV на звітному тижні настільки зменшилася, що його випередив канал «1+1», хоч на ньому кількість матеріалів з ознаками замовлення залишилася такою ж, як і в попередньому періоді моніторингу. Мінімальною цього разу була також кількість таких матеріалів на каналі СТБ. І знову, як і 2019-го року, на «UA:Першому» подібних матеріалів не було взагалі.

***

Протягом звітного тижня кількість матеріалів з ознаками замовлення «паркетного» характеру була незначною (порівняно з багатьма попередніми періодами моніторингу). Це були переважно репортажі з пресконференції президента Володимира Зеленського 20 травня. Частина каналів зробила ці репортажі незбалансовано і неповно, позитивно щодо Зеленського. Зокрема, уникаючи найгостріших і негативних для Зеленського моментів пресконференції. Частина каналів при тому подавали цю подію збалансовано і повно. Численні матеріали, присвячені питанням коронавірусної епідемії і пов’язаного з нею карантину, де слово надавалося урядовцям (прем’єру Денису Шмигалю, міністру охорони здоров’я Максиму Степанову та деяким іншим) у більшості випадків не мали ознак замовлення, посадовці в них говорили про інформативні речі й чітко у межах своєї компетенції, заяв політичного характеру при цьому не було, але були і винятки.

Протягом звітного тижня були такі «паркетні» матеріали з ознаками замовлення:

18 травня:

Зеленський висловився з приводу роковин депортації кримських татар («1+1», ICTV, «Україна»).

Селекторна нарада у Зеленського щодо запуску пасажирських перевезень («1+1»).

19 травня:

Селекторна нарада у Зеленського щодо епідемії коронавірусу (ICTV).

20 травня:

Звіт з пресконференції Зеленського («Інтер», СТБ, ICTV і «Україна»).

21 травня:

Міністри МВС, МОЗ і міністр Кабміну «інспектували» Чернівецьку область («Інтер», «Україна»).

Зеленський про небезпеку послаблень карантину (ICTV).

Подружжя Зеленських відправилр вишиванки лідерам країн-партнерів («Україна»).

Посольство США в Україні привітало Зеленського з роковинами президентства («Україна»).

22 травня:

Зеленський закликав усіх до безпечного проведення ЗНО («Україна»).

23 травня:

Зеленський провів нараду щодо епідемії («Україна»).

У «паркетних» матеріалах, як бачимо, абсолютним антилідером був канал «Україна», а головним героєм цих матеріалів був президент Зеленський.

***

На телеканалі «Україна», крім згаданих вище «паркетних», були й інші матеріали з явними ознаками замовності. 18 травня – звіт із засідання погоджувальної ради парламенту з повною перевагою і позитивом щодо «Слуги народу». 18 травня роковини депортації кримських татар на каналі чомусь коментував «двічі прем’єр» Арсеній Яценюк. Того ж дня – незбалансований і неповний матеріал про те, що міністерство охорони здоров’я анонсувало роздачу костюмів біологічного захисту українським лікарям. 19 травня сюжет про реакції на інтерв’ю Дмитра Гордона з терористом Гіркіним був повністю спрямований на виправдання Гордона. У ньому було грубо порушено стандарт балансу думок – надано повну перевагу «адвокатам» Гордона, серед яких були політики, близькі до «Опозиційної платформи — За життя» (Віталій Журавський, Леонід Кравчук) або ж з конфліктом інтересів (Ігор Смешко, керівником передвиборчого штабу якого у 2019 році був сам Гордон). До того ж їхні думки подавалися в якості «експертних». Зокрема, Журавський (представлений як «доктор юридичних наук») оцінював інтерв’ю Гордона з Гіркіним з точки зору журналістської етики (не будучи ні журналістом, ні медіаекспертом). З цієї ж точки зору в сюжеті оцінював вчинок Гордона і ексгенпрокурор Давид Сакравелідзе. Крім того, в сюжеті було спотворено заяву СБУ з цього приводу: повністю замовчано ту її частину, в якій спростовуювалися слова Гордона про те, що він брав інтерв’ю з Гіркіним, співпрацюючи з українськими спецслужбами. І цього ж дня в новинах каналу був незбалансований матеріал про те, що «Укравтодор» витратить на ремонт доріг 100 мільярдів гривень, де в позитивному контексті згадувалася «ініційована президентом» національна програма «Велике будівництво». 21 травня був матеріал про те, що міністерський візит у Чернівецьку область мало не «ініціював» Яценюк, який і сам поїхав на Буковину. Цього ж дня в матеріалі, присвяченому критиці «Інтерпайпу», в позитивному плані було подано синхрон представника «Батьківщини» Олексія Кучеренка. 22 травня був матеріал про те, що Яценюк провів форум, організований Фондом Яценюка.

У новинах каналу виходили негативні матеріали про Ігоря Коломойського і про його групу «Приват»: про те, що «Укрнафта» пробачає багатомільйонні борги групі «Приват» Коломойського (18 травня), в США розслідують відмивання Коломойським грошей (19 травня).

Крім того, майже щодня в ефір виходили матеріали про заходи Фонду Ахметова. Цього разу матеріали присвячувалися тому, як Фонд Ахметова допомагає медикам в умовах боротьби з коронавірусною епідемією: надає експрестести тернопільським лікарям (18 травня), апарат штучної вентиляції легенів лікарні в Чернівцях (19 травня), засоби захисту лікарням на Луганщині (20 травня), апарат ШВЛ обласній лікарні Івано-Франківська (21 травня), передає медикам експрес-тести на коронарірус (22 травня). Крім того, протягом звітного тижня на «Україні» була значна кількість матеріалів з ознаками замовлення, які одночасно можна відносити і до політичного замовлення і до бізнесового (оскільки в них паралельно з незбалансованою критикою певних дій влади в економіці обстоювалися бізнес-інтереси підприємств власника каналу Ахметова). Вони згадані нижче в розділі матеріалів з ознаками замовлення бізнесової тематики.

В усіх цих матеріалах «України» крім порушення стандарту балансу думок порушувався також стандарт відокремлення фактів від думок. Ведучі і репортери вдавалися до власних висновків і оцінок, припущень і тверджень:

«Невдовзі парламентарі можуть взятися за проєкт закону про референдум, а сьогодні жваво сперечалися через законопроєкт про подвійне громадянство» (18 травня).

«Різниці між роботою депутатів на карантинних позачергових засіданнях і по поверненні до звичного графіку майже немає» (18 травня).

«Хоча депутати і почали щодня збиратися під куполом, але вільно із журналістами не спілкуються» (18 травня).

«Один із найцікавіших законопроєктів цього тижня - про подвійне громадянство» (18 травня).

«Документ спричинив обурення опозиції» (18 травня).

«Та у фракції більшості заспокоїли: це лише перше читання законопроєкту і до нього можна буде внести правки, а то і взагалі повернути на доопрацювання» (18 травня).

«Президент висловив співчуття і вкотре наголосив про свій намір всіляко підтримувати кримських татар» (18 травня).

«Символом солідарності двох народів стала світлова інсталяція на будівлі президентського офісу» (18 травня).

«Вже нова пам’ять жертв геноциду кримськотатарського народу» (18 травня).

«Він наголосив: сучасна Росія продовжує злочинну справу» (18 травня).

«Перевірити це легко, компанія оприлюднила фінансовий звіт» (18 травня).

«Та вимагати розрахунку керівники товариства не поспішають. Ніби судяться, але потім укладають мирові угоди і дають ще роки на виплату» (18 травня).

«Проте навіть такі шалені борги не зупиняють олігарха вимагати у держави для себе нових поступок» (18 травня).

«Логіка бізнесменів проста - що дешевший ресурс, то менша собівартість продукції і більший прибуток. Та чи справедливо це?» (18 травня).

«Тож, власники феросплавних та сталеплавильних заводів турбуються явно не про нас, а про власний прибуток» (18 травня).

«Ця розмова спричинила резонанс і скандал» (19 травня).

«Одразу за Гордона вступився заступник генпрокурора України Гюндуз Мамедов» (19 травня).

«Вже наступного місяця українські водії зможуть оцінити перші результати» (19 травня).

«Приїхати на Буковину закликав неодноразово двічі прем'єр-міністр Арсеній Яценюк. Він сьогодні також був у Чернівецькій області» (21 травня).

«Реформа Укрзалізниці буксує» (21 травня).

«Не менше за пасажирів залізничної реформи очікують промисловці – їм товар возити треба» (21 травня).

«Завищена вартість перевезення вантажів фактично компенсує наслідки безладу у фінансах «Укрзалізниці» (21 травня).

«Стикають лобами. Штучну війну між тепловими та атомними станціями розпалюють окремі промислові групи. За ринковими розцінками енергію вони купувати не готові. Тому за будь-яку ціну вибивають собі дешеві кіловати» (21 травня).

«Та апетити «Інтерпайпу» до дешевих кіловатів нестримні» (21 травня).

«У листі Зеленські зазначили, що 21-о травня Україна відзначає День вишиванки» (21 травня).

«Цей пристрій сучасний і високотехнологічний. ... Українські медики нову техніку освоїли швидко» (21 травня).

«Нечесні ігри за дешеві кіловати. Окремі промислові групи хочуть купувати електроенергію дешевше ніж вона коштує, тобто в збиток енергетикам» (22 травня).

«Цифри говорять про інше» (22 травня).

«Мова про сотні мільйонів доларів зиску» (22 травня).

«Інтерпайп» минулого року мав більше прибутку, бо ще й на електроенергії та комунальних платежах зекономив» (22 травня).

«На тому й економили промисловці і водночас підігравали російському енергетичному наступу, заганяючи українську енергетику в збитки» (22 травня).

«Через карантин спілкування онлайн, утім від того не менш важливе» (22 травня).

«І цих спроб Кремля не повинні допустити західні партнери України, упевнений екс-спецпредставник США в Україні Курт Волкер, він завжди мав чітку позицію щодо нашої держави» (22 травня).

«Практична відповідальність української влади полягає в тому, щоб рухати реформи вперед і якомога сильніше триматися курсу на ЄС, наголошує двічі прем'єр Арсеній Яценюк» (22 травня).

«Захід підтримав Україну, але і вона повинна реформуватися всередині, і банківський закон та ухвалена земельна реформа на підтвердження тому - Україна виконує свою домашню роботу» (22 травня).

«Ретельно готувати приміщення, де випускники шкіл складатимуть тести, закликав президент на нараді щодо протидії коронавірусу, інакше це загражує спалахом, зазначив Володимир Зеленський» (22 травня).

«Володимир Зеленський наголосив, що скрізь мають бути маски й дезінфектори і закликав урядовців спростити закупівлю засобів захисту перед другою хвилею пандемії» (23 травня).

У багатьох матеріалах «України» грубо порушувався стандарт достовірності подачі інформації. Як за рахунок подачі фактів взагалі без будь-яких посилань, так і з різного роду псевдопосиланнями, а також з посиланнями на інтернет-джерела. Крім того, були також узагальнені псевдопосилання на авторство суб’єктивних думок:

«Документ спричинив обурення опозиції, бо, мовляв, суперечить Конституції» (18 травня).

«Частина депутатів наголошувала і на тому, що цей законопроєкт створює лазівки для скуповування землі іноземцями» (18 травня).

«Та у фракції більшості заспокоїли: це лише перше читання законопроєкту…» (18 травня).

«Експерти кажуть, в «Укрнафті» уже давно господарює не держава, хоча та й тримає більше половини акцій» (18 травня).

«Мирові угоди і судові процеси експерти називають фіктивними» (18 травня).

«У МОЗі кажуть: імпортний захист хоч і дорожчий, ніж український аналог, але надійніший» (18 травня).

«У прокуратурі та СБУ кажуть: розмова з так званим міністром оборони псевдо-республік стане вагомим доказом у суді в Гаазі» (19 травня).

«Відреагували на резонансну подію і у Службі безпеки України. Кажуть, уже аналізують почуте» (19 травня).

«На своїй сторінці у Facebook він зазначив: це світова практика…» (19 травня).

«Американські слідчі вважають, що перед націоналізацією Приватбанку Ігор Коломойський вивів звідти сотні мільйонів доларів» (19 травня).

«Тож послаблювати карантинні обмеження в області ще зарано, переконані міністри» (21 травня).

«Енергетики кажуть: дешевше – хіба задарма» (21 травня).

«Мовляв, грошей промисловцям не вистачає» (22 травня).

«Тож Україна разом із цими країнами мають перегорнути минулу сторінку суперечок і плідніше працювати надалі, впевнені учасники дискусії» (22 травня).

У матеріалі за 21 травня була фактична неточність: «Подарунки отримали президенти та перші леді США, Франції, Канади, Польщі та інших держав», — у Канаді президента нема, є прем’єр-міністр.

***

На каналі «Інтер», крім згаданих вище «паркетних» матеріалів, в новинах виходили традиційні парламентські звіти з засідань погоджувальної ради (18 травня), сесії парламенту (19 і 20 травня). У всіх цих звітах журналісти каналу, як і раніше, особливу приділяли увагу виступам і коментарям представників «Опозиційної платформи — За життя». Основними спікерами з різних питань на звітному тижні виступали нардепи ОПЗЖ Юрій Бойко, Вадим Рабинович, Микола Скорик і Нестор Шуфрич. Канал продовжував штучно створювати у своєї аудиторії картину активності і впливовості фракції ОПЗЖ. Виступи і коментарі представників ОПЗЖ, цитовані в матеріалах каналу, були переважно критичного змісту, слова у відповідь критикованим не надавалося.

Крім цього на каналі продовжують виходити в ефір традиційні матеріали, в яких одноосібно надається слово народній депутатці від ОПЗЖ Наталії Королевській (21 травня про те, що вона провела онлайнзасідання своєї платформи «Жінки за мир») і голові Конфедерації профспілок Сергієві Капліну (20 травня, вимога підвищити прожитковий рівень).

З інших матеріалів: 19 травня ОПЗЖ подається в позитивному контексті в сюжеті про наслідки і причини обвалення житлового будинку в Одесі (коментує депутат облради від ОПЗЖ Віктор Баранський). 19 травня – повністю незбалансований і неповний матеріал про «плівки Деркача». 20 травня – матеріал про те, що нардепи з групи «За майбутнє» створили партію. 23 травня – матеріал про «напад» на офіс ОПЗЖ.

В усіх згаданих вище матеріалах «Інтера», крім стандарту балансу думок часто порушувався стандарт відокремлення фактів від думок за рахунок висновків і оцінок журналістів:

«І поки світ прораховує кроки виходу з карантину в українському парламенті всі обмеження уже зняли» (18 травня).

«Серед пріоритетів на цьому тижні законопроєкт про референдум» (18 травня).

«Але часу залишилось обмаль, бо у депутатів є п'ять пленарних тижнів аби проголосувати за плановані ініціативи» (18 травня).

«У «Слузі народу» хочуть рятувати економіку, та ще й готуються до місцевих виборів» (18 травня).

«Випустити журналістів з коронавірусного ув'язнення депутати планують на початку червня» (18 травня).

«Україно-американський касетний скандал» (19 травня).

«Але своїми силами маленький «Голос» нічого не зробить» (19 травня).

«Та «Слуги народу» більше думають про черговий транш від МВФ, а тому від самого ранку вирішили розблокувати підписання банківського закону» (19 травня).

«Натомість від ще однієї скандальної ініціативи у Раді відмовилися» (19 травня).

«Словом, про все, що накипіло за рік» (20 травня).

«А от щодо вбивства журналіста Павла Шеремета наголошує - якщо затримані не винні - відповідатимуть усі, і сам президент» (20 травня).

«Сьогодні депутатів найбільше хвилювали ці два питання. Тож ухвалення законопроєктів відійшло на другий план. Зате у Верховній Раді запекло сварилися через оприлюднені плівки Деркача» (20 травня).

«А під куполом сьогодні міжполітичні розбірки. І суперечки не через законопроєкти, а через плівки Порошенка» (20 травня).

«Що не питання - то суперечка між соратниками Зеленського та Порошенка» (20 травня).

«Зрештою, помирити всіх могла б слідча комісія» (20 травня).

«Від зради п'ятого президента - до зрад шостого. Ще один привід для депутатів поговорити й покритикувати - річниця президентства Зеленського» (20 травня).

«Монобільшість натомість у звичній захисній позиції» (20 травня).

«Що ж до законотворчої роботи, то про турборежим забули» (20 травня).

«Тож сьогодні туди поїхали три міністри з інспекцією» (21 травня).

«На борту є все необхідне устаткування, навіть апарат ШВЛ» (21 травня).

«У Києві молодики напали на офіс партії «Опозиційна платформа - За життя». Кілька десятків людей у балаклавах та масках атакували приміщення у середмісті столиці» (23 травня).

«І знову незаконні оборудки. Працівники «Львівгазу» вкотре викрили шахраїв» (23 травня).

«Постачання палива на підприємство зупинили ще минулого травня, утім продукцію на заводі таки виготовляли» (23 травня).

«Утім на спиртзаводі намагалися очернити «Львівгаз» через замовний сюжет на телебаченні. Тепер газовики виявили порушників у селі Гранки Кути Миколаївського району. На крадіжці блакитного палива спіймали місцевий вапняний завод, хоча за документами він не працював і газ не споживав цілий рік» (23 травня).

І в більшості цих матеріалів «Інтера» грубо порушувався стандарт достовірності інформації. Значна кількість фактів і частина суб’єктивних думок подавалася або взагалі без посилань на джерела інформації, або з некоректними посиланнями (розмитими, узагальненими тощо). Крім того, без конкретних посилань подавалися не лише факти, але й суб’єктивні думки:

«У «Слузі народу» хочуть рятувати економіку…» (18 травня).

«В опозиції ж пропонують додати до порядку денного кілька законопроєктів» 18 травня).

«А от в «Голосі» згадали й про журналістів» (18 травня).

«У партії «Слуга народу» заявили, що звертатимуться із запитами до правоохоронних органів і чекають негайної реакції від силовиків» (19 травня).

«Натомість опозиція просить владу взятись за економіку і навести лад в медицині» (19 травня).

«Нацбанк цю ідею вже розкритикував» (19 травня).

«Люди розповідають про кричущі порушення правил безпеки забудовником» (19 травня).

«Експерти кажуть, це така схема» (19 травня).

«Чиновники одеської мерії запевняють: неодноразово виїжджали на об'єкт та бачили порушення» (19 травня).

«Нардепи запевняють, об'єдналися, бо не бачать суттєвих змін у країні після обрання нового складу Верховної Ради» (20 травня).

«Переглянути прожитковий мінімум, зарплати та пенсії вимагають у конфедерації профспілок України» (20 травня).

«У профспілках вимагають довести зарплати до стандартів ООН» (20 травня).

«Медики кажуть: від початку епідемії в медзакладі не звільнився жоден співробітник» (21 травня).

«Зокрема, у МОЗ вкотре заявили про намір підвищити зарплати лікарям» (21 травня).

«В «Опозиційній платформі - За життя» виступили із заявою. Політики вважають, що напад на офіс є спробою помститися та залякати за принципову позицію партії в питаннях виконання мінських угод, встановлення миру на Донбасі та неприпустимості зовнішнього управління країною» (23 травня).

«За документами, постачання палива на підприємство зупинили ще минулого травня» (23 травня).

«Тепер перевірка підтвердила…» (23 травня).

«Керівництво «Львівгазу» запевняє, які б не були перешкоди, перевірки споживання природного блакитного палива здійснюватимуть і в подальшому» (23 травня).

***

Попри те, що репортаж із пресконференції президента 20 травня був поданий у новинах каналу «1+1» без ознак замовності, натомість у випуску було два улесливих щодо Зеленського матеріали: в одному з них імітувався аналіз сказаного президентом на пресконференції, другий був повністю присвячений спогадам про те, як рік тому Зеленський вступав на посаду. Обидва були незбалансованими і неповними з точки зору подання ключових фактів, до того ж із великою кількістю улесливих журналістських оцінок на адресу президента. Цього ж дня на каналі так само однобічно подавався сюжет про те, що депутатська група «За майбутнє» створила свою партію. І цього ж дня був матеріал про виїзне засідання Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної політики, де слово надавалося почесному президенту каналу і нардепу від «Слуги народу» Олександру Ткаченку.

23 травня в ефір вийшов матеріал про те, що Мінсоцполітики планує доплати пенсіонерам, яким понад 75 років (у самому ж матеріалі сказано: «коли саме пенсії мають зрости, поки що невідомо», і йдеться не про рішення, а про «ініціативи»).

У матеріалах каналу загалом грубо порушувався стандарт відокремлення фактів від думок:

«Наша Ольга Кошеленко слухала президента дуже уважно. Не просто слухала, розібрала на цитати і порівнювала їх із передвиборчими тезами Зеленського» (20 травня).

«Пам'ятаєте, рік тому тут стояв живий коридор із ЗЕ-виборців, які проводжали новообраного президента на інавгурацію» (20 травня).

«Ця кампанія рік тому була настільки яскрава, що гасла, із якими він ішов на вибори, ми можемо легко пригадати» (20 травня).

«Скажу одразу: життя багато чого поправило. Отже, кінець епохи бідності не настав. Але, як сказав сьогодні Зеленський, завадила світова економічна криза, яка прийшла услід за пандемією коронавірусу і вона лише поглиблюється. Тож, головна битва тут попереду. Кінець епохи корупції. Тут за професіональною оцінкою Володимира Зеленського справи йдуть краще. Адже, за цей рік був лише один гучний довколакорупційний скандал» (20 травня).

«І, до речі, просто під час прес-конференції Зеленський запропонував журналістові який ставив запитання про друзів у владі, обійняти будь-яку посаду в Офісі Президента» (20 травня).

«Там і досі стріляють , але президент підкреслює, Україна ніколи не провокуватиме такі дії і не нападатиме першою» (20 травня).

«І тут теж сюрприз. Сьогодні Зеленський спочатку обмовився про те, що не встигне виконати усі свої обіцянки за одну президентську каденцію» (20 травня).

«Як хлопець із вашого двору, простий, зухвалий, іноді - і те, і інше, на межі. Таким Володимир був на власній інавгурації рік тому» (20 травня).

«До речі, ось так це виглядало у телевізійній трансляції. Ефектна проходка крізь натовп прихильників» (20 травня).

«Під «Боже великий, єдиний» Зеленський помітно розчулився. Чи це не сльози в очах? Якщо у Верховній Раді і були очі, які дивилися на нього із підтримкою, то Зеленський навряд чи міг їх бачити» (20 травня).

«Але і Зеленський підготував для них серію ударів у відповідь. В інавгураційній промові просить увесь силовий блок і уряд написати заяви на звільнення. Урядники помітно змінюються на обличчях» (20 травня).

«І все ж таки був один момент, коли йому аплодувала вся зала стоячи» (20 травня).

«А Зеленський за цей рік став стриманішим» (20 травня).

«І сотні унікальних архівних кіноплівок зберігаються в жахливих умовах, просто нищаться» (20 травня).

«Побачене членів комітету приголомшило» (20 травня).

«Пенсіонери, яким понад 75 років, а таких у нас більше як мільйон, скоро можуть отримати надбавки до пенсії. Таке заявила міністерка соцполітики Марина Лазебна» (23 травня).

Порушення стандарту достовірності подачі інформації:

«Серед присутніх - депутати-мажоритарники із парламентської депутатської групи «За майбутнє». Кажуть, що нарешті вирішили об'єднатись в партію» (20 травня).

«Партійці не вважають себе опозицією і готові допомагати президенту Зеленському передусім кадрами в Кабміні і на місцях. Наразі тут вважають колишнього і нинішнього прем'єрів слабкою ланкою в керівництві країною» (20 травня).

«На їхню думку, відбувається цілеспрямоване знищення національного культурного надбання. Депутати бояться, що унікальні архіви будуть втрачені» (20 травня).

«Розмір доплати планують 500 гривень» (23 травня).

***

На ICTV у матеріалах з ознаками замовлення на каналі, крім стандарту балансу думок і повноти інформації, грубо порушувалися стандарти відокремлення фактів від думок:

«Володимир Зеленський задоволений роботою парламенту» (20 травня).

«Водночас президент визнає, у країні кадровий голод» (20 травня).

«Сьогодні ж президент дав зрозуміти, що його заклик річної давнини просто припинити стріляти стосувався не нас, а кремлівських маріонеток» (20 травня).

«Четвер став своєрідним піком з початку тижня» (21 травня).

«Загалом офіційне пом'якшення обмежень людей розслабило і посіяло певну легковажність, однак слід пам'ятати - вірус із печаткою Кабміну чи підписом прем'єра, нікуди не зникає, а наша безпечність лише додає йому сил. Сьогодні на цьому наголосив і президент Зеленський» (21 травня).

«Лікарі за гарячий домашній обід лише дякують, бо їм у такому стресі про їжу навіть інколи і подумати ніколи» (21 травня).

«Меню щодня різноманітне, страви домашні» (21 травня).

«Медики такій підтримці радіють» (21 травня).

«Цей заклад на передовій боротьби з коронавірусом» (21 травня).

«Лікарі спочатку не вірили, що все безкоштовно, і неймовірно вдячні благодійникам за турботу» (21 травня).

***

На 5-му каналі 19 травня був матеріал про те, що Офіс президента не акредитував журналістів каналу на пресконференцію Зеленського, без балансу думок і з відвертими журналістськими оцінками і висновками як ведучої так і авторки матеріалу:

«Але, на жаль, маємо відмову».

«Прес-конференцію готували, напевно, у турборежимі, тому що у вівторок вранці, тобто сьогодні оголосили акредитацію на захід, який має відбутися завтра».

«І насправді за рік до Володимира Зеленського назбиралося чимало запитань».

«За яким принципом обиралися ЗМІ для нас залишається загадкою».

«І наша редакція і зокрема я, як журналіст вважаємо, що аргумент Офісу президента через карантинні заходи є лише відмовкою і розцінюємо це, як наступ на свободу слова та обмеження роботи журналістів із Офісу президента».

«І цікаво подивитися, кому із журналістів українських ЗМІ завтра пощастить таки поставити питання президентові».

У цьому ж матеріалі в якості твердження висловлюється недоведене припущення: «…з ким президент насправді зустрічався в Омані? Насправді це була зустріч із секретарем Радбезу Російської Федерації Миколою Патрушевим». І недостовірні посилання на джерела («на Банковій заздалегідь повідомили», «пояснили», «як нам стало відомо з соцмереж»).

21 травня в новинах каналу вийшов матеріал, де колишній президент Петро Порошенко «дав чинній владі певні поради» щодо позову України до Росії з приводу конфлікту в Керченській затоці 2018 року.

22 травня в матеріалі про заклик боксера Ломаченка залишити Києво-Печерську Лавру Московському патріархату в негативному контексті і з оцінками згадується президент Зеленський.

***

На СТБ, крім одного згаданого вище «паркетного» матеріалу з ознаками замовлення, інших не було.

***

На UA:Першому на звітному тижні не було жодного матеріалу з ознаками замовлення.

На звітному тижні матеріали з ознаками замовлення бізнесової тематики були на чотирьох каналах.

На «Україні»: Сталеплавильні та феросплавні заводи (Коломойського) хочуть купувати електроенергію (Ахметова) задарма (дослівно цей матеріал подавався двічі – 18 і 19 травня). Про «зелені тарифи» і інтереси концерну власника каналу ДТЕК (19 травня). В матеріалі 21 травня обстоювалися інтереси концерну «Укрметалургпром», натомість критикувалася «Укрзалізниця». І цього ж дня, а також 22 травня різко критикували «Інтерпайп», який не хоче купувати дорогу електроенергію у теплових станцій (Ахметова), але хоче купувати дешевшу в державних АЕС або російську. А в традиційних матеріалах про діяльність Фонду Ахметова йшлося про доправку Фондом до лікарень обладнання та засобів захисту. У цих сюжетах у позитивному контексті згадувався також банк Ахметова ПУМБ (19, 20 і 21 травня).

На ICTV – позитивний матеріал про екологічно чисту продукцію кооперативу «Родинний добробут» (18 травня). У матеріалі 21 травня про те, як бізнеси допомагали лікарям під час епідемії, всю увагу прикуто до мережі ресторанів «Mafia» з численними позитивними оцінками як самого факту допомоги лікарям, так і продукції мережі.

На каналі «1+1» — 23 травня матеріал про те, що зірки шоу-бізнесу Потап і Настя відсвяткували ситцеве весілля.

На «Інтері» 23 травня матеріал про те, що «Львівгаз» (який належить співвласнику «Інтера» Дмитру Фірташу) упіймав на крадіжці газу Вузлівський спиртзавод і вапняний завод у селі Гранки Кути Миколаївського району Львівської області.

У матеріалах з порушеннями стандартів, що можуть свідчити про ознаки замовлення (цензури) канали порушують такі стандарти:

2. Замовчення каналами суспільно-важливої інформації у лютому 2020 року:

Жодний з каналів не повідомляв про такі події цієї тематики:

Окупаційна влада «ЛНР» закриває шахти і відмовилася виплачувати шахтарям багаторічні борги з зарплати (18 травня).

Окупанти обстріляли з мінометів житлові будинки в Красногорівці (20 травня).

Кримського татарина Сейтосманова окупанти етапували до російської колонії (20 травня).

Україна скликає засідання ТКГ через брехливі звинувачення ЗСУ в обстрілах енергетичної інфраструктури на непідконтрольних територіях (20 травня).

Жодний з каналів не повідомляв про такі події цієї тематики:

Єврокомісія: РФ порушує права кримських татар і повинна відкрити доступ в Крим (18 травня).

Євросоюз закликав Росію припинити порушення прав людини в Криму (18 травня).

Євросоюз вимагає від Росії пустити місію ОБСЄ в ОРДЛО на виконання мінських домовленостей (21 травня).

 

Інші прикметні теми і факти, замовчані всіми каналами:

СБУ розслідуватиме можливу держзраду Єрмака і Кучми – нардеп В’ятрович (18 травня).

НАБУ та САП закрили справу щодо самовільного захоплення землі в Пущі-Водиці ексзаступником генпрокурора Кузьміним (19 травня).

Міністр Степанов відхилив усіх фіналістів конкурсу на голову НСЗУ, щоб призначити в.о. без конкурсу (20 травня).

З Альперіна суддя зняв усі зобов’язання (21 травня).

Адвокати Лероса вимагають повернути справу «плівок Єрмака» в НАБУ (21 травня).

Суддя Вовк зобов’язав Офіс генпрокурора відкрити справу щодо втручання Байдена в роботу Шокіна (21 травня).

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці  американського народу, що була надана через проект USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією Internews.  Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації Детектор медіа танеобов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та Internews.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2150
Читайте також
07.06.2019 17:20
ГО «Детектор медіа»
«Детектор медіа»
2 262
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду