Про що мовчали новини в жовтні 2020 року

Про що мовчали новини в жовтні 2020 року

25 Жовтня 2020
2115

Про що мовчали новини в жовтні 2020 року

2115
Узагальнений моніторинг за 12–17 жовтня 2020 року матеріалів суспільно-політичної тематики з ознаками замовності (або цензури) в теленовинах, а також випадків замовчування важливої для суспільства інформації.
Про що мовчали новини в жовтні 2020 року
Про що мовчали новини в жовтні 2020 року

Примітка: за 2020 рік — дані за 12–17 жовтня, 10–15 серпня, 18–23 травня, 17–22 лютого, за 2019 рік — дані за 14–20 жовтня, 8–14 липня.

1. МАТЕРІАЛИ З ПОРУШЕННЯМИ ПРОФЕСІЙНИХ СТАНДАРТІВ, ЯКІ МОЖУТЬ СВІДЧИТИ ПРО ОЗНАКИ ЗАМОВНОСТІ (ЦЕНЗУРИ)

Загалом протягом звітного тижня в підсумкових випусках щоденних новин досліджуваних телеканалів була така кількість матеріалів суспільно-політичної тематики з порушеннями професійних стандартів, які можуть свідчити про ознаки замовності (цензури):

Порівняно з попереднім моніторингом (за серпень цього року) загальна кількість матеріалів з ознаками замовності по всіх каналах збільшилася, на деяких дуже відчутно. Як і минулого разу, найбільше таких матеріалів було поміж всіх каналів на «Інтері», причому їх було значно більше, ніж у чотирьох попередніх періодах моніторингу. На другому місці — «Україна», де кількість таких матеріалів залишається приблизно такою ж, як у попередніх періодах. Третє місце — знову за ICTV, причому таких матеріалів значно більше, ніж було в серпні, а тим більше у травні цього року. «1+1» і СТБ теж зробили на звітному тижні більшу кількість матеріалів з ознаками замовності, ніж це було раніше. Незначне збільшення — на 5 каналі. І знову з’явився один подібний матеріал на «UA: Першому».

Результати цього моніторингу свідчать, що значне зростання кількості матеріалів з ознаками замовності відбулося внаслідок передвиборної активності основних політичних сил і їхньої прихованої агітації в ефірах новин комерційних телеканалів.

***

На звітному тижні переважна більшість матеріалів «паркетного» характеру була присвячена словам, пересуванням і діям президента Володимира Зеленського. Його медіаприсутність у суто «паркетному» вигляді на більшості досліджуваних телеканалів продовжує зростати (травень — 17 згадок, серпень — 38, жовтень — 44). За інформаційні приводи до таких повідомлень не в останню чершу правило вигадане президентом «всенародне опитування». Якісно і без ознак замовності про це повідомляли «UA: Перший», 5 канал і частково «Інтер», а от решта каналів робили це некритично, незбалансовано, без необхідних експертних оцінок і належних бекґраундів. Натомість порушуючи ще й стандарти відокремлення фактів від думок і достовірності. Незначна кількість «паркетів» була про Офіс президента (теж у контексті «опитування»), про уряд, спікера парламенту Олександра Разумкова, міністра культури Олександра Ткаченка та першу леді Олену Зеленську. Отже, протягом звітного тижня були такі «паркетні» матеріали з ознаками замовності:

12 жовтня

Зеленський приймав у Києві президента Польщі Дуду («1+1», «Інтер», СТБ, ICTV, «Україна»).

Зеленський говорив про членство України в НАТО у програмі ВВС (про це повідомив канал ICTV, замовчавши при тому, що президент не зміг до ладу відповісти британському ведучому на ряд незручних запитань).

13 жовтня

Зеленський анонсував «всенародне опитування» під час виборів («1+1», «Інтер», СТБ, ICTV, «Україна»).

Звіт із засідання Кабміну («Інтер», ICTV, «Україна»).

Зеленський і Дуда побували в Одесі (ICTV, «Україна»).

14 жовтня

Зеленський озвучив перше запитання свого «опитування» («1+1», «Інтер», СТБ, ICTV, «Україна»).

Зеленський на урочистостях до Дня захисників України («Інтер», СТБ, ICTV, «Україна»).

Зеленський поїхав на Донбас привітати бійців зі святом (ICTV, 5 канал)

Разумков вручив стипендії курсантам («Інтер»).

15 жовтня

Зеленський підписав указ про передачу сільськогосподарських земель громадам («1+1», «Інтер», СТБ, ICTV, «Україна»).

Зеленський озвучив друге запитання на «опитування» (СТБ, ICTV, «Україна»).

В Офісі президента пояснили запитання про вільну економічну зону («Україна»).

У мережу виклали всі 5 запитань Зеленського («Україна»).

Культурні діячі отримають гроші від держави, — Мінкульт (СТБ).

16 жовтня

Зеленський та Ердоган підписали військову угоду («UA: Перший», «1+1», ICTV, «Україна»).

Зеленський озвучив решту запитань на «опитування» (СТБ, ICTV, «Україна»).

17 жовтня

Зеленський та Ердоган підписали військову угоду («Інтер»).

Олена Зеленська презентувала аудіогіди в турецьких музеях («1+1», ICTV).

Окремо можна також відзначити велику кількість (11) «паркетних» матеріалів за участі міністра охорони здоров’я Максима Степанова, де він наче й виступав у межах своєї компетенції, адже в цих матеріалах ішлося про різні аспекти коронавірусної епідемії, але в них міністр (і паралельно депутат до Одеської обласної ради) Степанов незмінно поставав у позитивній тональності. Його пряма мова не містила при цьому принципових новин. Не надавалося у відповідь слова критикам роботи міністерства по протидії епідемії й не наводилися важливі бекґраунди, які були б негативними щодо роботи самого міністра і його відомства:

12 жовтня

Степанов критикує людей, які не вірять у серйозність коронавірусу тощо («1+1», СТБ, «Україна»).

13 жовтня

Степанов про ситуацію із заповненням лікарень хворими на ковід-19 (СТБ, «Інтер»).

15 жовтня

Степанов у сюжеті про порушення карантинних обмежень у Рівному («Інтер»).

Степанов про рекомендації МОЗу («Україна»).

16 жовтня

Степанов про нове карантинне зонування («1+1», СТБ).

17 жовтня

Степанов про збільшення кількості тестів на коронавірус («Інтер»).

18 жовтня

Степанов про розвиток епідемії («Інтер»).

Крім цього на більшості каналів на звітному тижні була велика кількість матеріалів з ознаками замовності про пересування, заяви і штучні інформаційні приводи, створювані представниками різних політичних сил у рамках передвиборної кампанії. Фігурантами цих «паркетних» матеріалів були як кандидати до місцевих органів влади різного рівня, так і лідери політичних партій (як промоція партійного бренду).

Так, канал «1+1» приділяв увагу представникам партії власника канала Коломойського «За майбутнє». 13 жовтня в ефір вийшов матеріал про те, що в Одеському медуніверситеті звільнили проректора, який є кандидатом від партії до Одеської міськради, 14 жовтня — захід партії «За майбутнє» на Миколаївщині, 15 жовтня — в сюжеті про відкриття на Львівщині амбулаторії, збудованої коштом громади, щось коментує нардеп із групи «За майбутнє» Тарас Батенко, а 16 жовтня — в сюжеті про перший аукціон із продажу легально видобутого бурштину коментує лідер партії Ігор Палиця.

На «Інтері» основна увага приділена політичній партії власників телеканалу — «Опозиційній платформі — За життя». Переважно лідерам партії й кандидатам від неї у ключових містах України. Так, чотири рази згадується кандидат від «ОПЗЖ» на посаду київського міського голови Олександр Попов: він критикує столичну владу за закриття амбулаторій (12 жовтня), зустрічається з людьми (13 жовтня), говорить про допомогу пенсіонерам (14 жовтня) і відвідує школу (15 жовтня). Кандидат від партії на посаду міського голови Одеси Микола Скорик згадується тричі: 12 жовтня він разом із Юрієм Бойком приїхав до Одеси, 13 жовтня він викликає мера Одеси Труханова на дебати, а 14 жовтня щось коментує в сюжеті про те, що Московський патріархат спонсорував станцію швидкої допомоги під Одесою. Також тричі згадується членкиня «ОПЗЖ» Наталія Королевська: 14 жовтня вона побувала в Бахмуті, 15 жовтня критикувала уряд і парламент за бездіяльність, а 17 жовтня брала участь в автопробігу Донеччиною, організованому активістами «ОПЗЖ». Лідери політсили також протягом звітного тижня фігурували у трьох матеріалах кожен: 13 жовтня Юрій Бойко звинувачував владу й виборчі комісії в намаганнях не допустити партію до виборів, 17 жовтня вимагав звіту уряду про гроші антиковідного фонду. 14 жовтня був матеріал про те, що завдяки Віктору Медведчуку Росія зняла санкції із трьох неназваних підприємств, 17 жовтня Медведчук в ефірі «Інтера» рекламував російську вакцину проти ковіду-19, а 18 жовтня Бойко і Медведчук в ефірі новин каналу виступали за скасування українських санкцій проти Росії і російських санкцій проти України. Крім усього цього, 12 жовтня в ефірі був матеріал про те, що в Миколаєві опоненти намагаються не допустити «ОПЗЖ» до виборів, 15 жовтня представник партії Андрій Спаський чомусь коментував у сюжеті про аварійний стан харківських будинків, а 17 жовтня інший представник — Віктор Баранський — коментував щось у сюжеті про проблеми з тестуванням на коронавірус в Одесі. 18 жовтня в ефір вийшов матеріал про те, що активісти й «ОПЗЖ» впорядкували парк в Житомирі.

«Інтер» надавав свій ефір і деяким іншим учасникам політичного процесу. Зокрема чинному меру Києва й кандидату на цю посаду Віталію Кличку. Так, 12 жовтня в ефірі каналу Кличко звертався до уряду за додатковими місцями й лікарями для Києва, 13 жовтня інспектував ремонт доріг, 14-го — говорив про газові тарифи, 15-го — про старт опалювального сезону, а 18 жовтня в ефірі «Інтера» був матеріал про те, що брати Клички дали гроші волонтерам на маски для роздачі їх на виборчих дільницях. Представники «Батьківщини» згадувалися протягом звітного тижня в чотирьох матеріалах каналу: Юлія Тимошенко відвідала лікарню у Броварах (12 жовтня), кандидати від «Батьківщини» у столичну міськраду від «Батьківщини» говорили про зарплати лікарів (14 жовтня), кандидат в мери Києва Олексій Кучеренко вимагав аудиту столичного бюджету (17 жовтня), а Алла Шлапак критикувала уряд (18 жовтня). Представники «Європейської солідарності» згадувалися в ефірі «Інтера» двічі: Порошенко вшанував пам'ять загиблих воїнів (14 жовтня), а Володимир В’ятрович подав заяву в Нацполіцію щодо «всенародного опитування» президента Зеленського (17 жовтня). І була одна згадка про партію «Голос», представники якої 15 жовтня в рамках передвиборної кампанії презентували в Ірпіні кінострічку «Іловайськ 2014. Батальйон «Донбас».

На звітному тижні з усіх телеканалів лише «Інтер» давав у ефір сумнівну соціологію. Такі матеріали виходили на каналі тричі (два — 12 жовтня і ще один — 17 жовтня). Презентовані каналом «соціологічні опитування» показували нібито прихильність виборців Донбасу, Дніпра й Одеської області переважно «Опозиційній платформі — За життя» і кандидатам від цієї політичної сили. «Опитування», за твердженням каналу, проводили «аналітичний центр "Соціомодус" і "Українська соціологічна група"». Обидві ці контори не мають жодних ознак реальних соціологічних фірм, активізуються винятково під вибори і пропонують сумнівні «результати соцдосліджень», які публікуються лише у специфічних виданнях (лідерах замовлених матеріалів). За даними Єдиного держреєстру, «Соціомодус» є громадською організацією, зареєстрованою Ігорем Піголенком, який фігурує в базі псевдосоціологів texty.org.ua. «Українська соціологічна група» є товариством з обмеженою відповідальністю зі статутним капіталом у 5 тисяч гривень.

На каналі СТБ два матеріали з ознаками замовності теж були присвячені партії «Голос»: 12 жовтня повідомлялося, що Кіра Рудик одужала від ковіду-19 і говорила про відставку Степанова, а 15 жовтня був матеріал про те, що фракція «Голос» пропонує скасувати поруки для підозрюваних у корупції високопосадовців. Крім того, 13 жовтня в новинах каналу був матеріал про відвідини Мариною Порошенко Інституту раку.

Канал ICTV найбільше уваги й ефірного часу приділив представникам «Батьківщини»: 12 жовтня був звіт про відвідини Юлією Тимошенко лікарні в Броварах, 14 жовтня — про її поїздку на Полтавщину, 16 жовтня Тимошенко в новинах каналу критикувала «опитування» президента. 15 жовтня в сюжеті про дистанційне навчання студентів коментувала інша представниця «Батьківщини» Ольга Марченко. У двох матеріалах — 13 і 15 жовтня — в позитивному контексті фігурував київський очільник Віталій Кличко. І по одному разу в матеріалах позитивно подавалися мер Дніпра Борис Філатов (13 жовтня), депутатка Київради Олеся Пинзеник (теж 13 жовтня), Леонід Ємець із «Європейської солідарності» коментував для сюжету про правильне заповнення бюлетенів (15 жовтня), фракція «Голос» вимагала скасування порук для підозрюваних у корупції (15 жовтня), а мер Одеси Геннадій Труханов повідомляв про повернення проспекту Небесної Сотні імені маршала Жукова (17 жовтня).

На 5 каналі лідер «ЄС» і власник каналу Петро Порошенко критикував уряд за розкрадання антиковідного фонду (13 жовтня) і звинуватичував «Слуг народу», «ОПЗЖ» і «За майбутнє» Коломойського в підриві європейського вибору України (16 жовтня). А 16 жовтня в новинах каналу повідомлялося про зрив засідання бюджетного комітету ВР, де коментував одноосібно представник фракції «ЄС» Олексій Гончаренко.

На каналі «Україна» найбільше уваги приділялося лідерові Радикальної партії Олегу Ляшку (хоча його партійна приналежність на звітному тижні не згадувалася, оскільки нині пан Ляшко балотується в народні депутати на довиборах до Верховної Ради по 208 округу на Чернігівщині). Канал майже щодня (12, 13, 14, 15 і 16 жовтня) відстежував пересування Ляшка по Чернігівщині, а 17 жовтня давав сюжет про те, що один з опонентів Ляшка нібито підкуповує виборців і вдається до чорного піару проти головного «радикала». Крім того, в новинах каналу 12 жовтня Юлія Тимошенко говорила про стратегію держзакупівель захисних засобів для лікарів, а 13 жовтня повідомлялося, що Петро Порошенко одужав від коронавірусу й сам Порошенко в матеріалі казав, що переходжував хвороби на ногах, коли був президентом.

Вище перераховано лише ті матеріали, де брали участь (найчастіше невиправдано з точки зору природи новин і суспільної ваги таких інформацій) явні учасники політичного процесу. Не виключено, що ще якісь матеріали з імовірною промоцією місцевих кандидатів не потрапили до цього моніторингу, оскільки не завжди в матеріалах телеканалів із різних областей могла бути хоч у який спосіб позначеною участь окремих спікерів цих матеріалів у виборчому процесі.

***

На каналі «Інтер», крім згаданих вище «паркетних» і передвиборних матеріалів, у новинах каналу виходили кілька інших матеріалів із ознаками замовності. Так, 13 жовтня був репортаж із відкриття митрополитом Онуфрієм і ексрегіоналом Сергієм Ківаловим нової церкви Московського патріархату на Одещині, а 14 жовтня в сюжеті про святкування Дня захисника в Харкові в позитивному контексті виступала колишня голова ХОДА Юлія Світлична, якій канал постійно приділяє увагу.

В усіх згаданих вище матеріалах «Інтера» крім стандарту балансу думок часто порушувався стандарт відокремлення фактів від думок — за рахунок висновків і оцінок журналістів, безпідставних узагальнень і сумнівної образності:

«Там на економічному форумі мають підписати кілька важливих документів» (12 жовтня).

«У КМДА виділили додаткові гроші на засоби індивідуального захисту для медиків. Це має зменшити поширення коронавірусу серед лікарів» (12 жовтня).

«Після невдалих спроб у Миколаєві опоненти подалися до Одеси» (12 жовтня).

«Списки кандидатів справді довелося поновлювати. Але через те, що голова міськвиборчкому безвідповідально поставилася до зберігання документації» (12 жовтня).

«Медицина не на кожен гаменець, а лікуватися  розкіш» (12 жовтня).

«Те, що хворіти зараз — розкіш, українці знають добре. І на державу сподіватися  марна справа» (12 жовтня).

«А от чому муніципалітет не використовує всі ресурси на користь киян  питання відкрите. І не єдине» (12 жовтня).

«Будівлю, де була амбулаторія, бібліотека та відділення поліції прикрили. Лише через те, що в Київраді не змогли домовитись про постачальника електроенергії» (12 жовтня).

«І це в часи пандемії. Коли підтримка медицини має стати пріоритетом для влади всіх рівнів» (13 жовтня).

«Жорсткий локдаун не на часі. А от в адаптивному карантині будемо жити щонайменше до кінця року» (13 жовтня).

«Тестів на ковід-19 по всій країні роблять замало» (13 жовтня).

«На це скаржаться всі політичні сили, особливо опозиційні» (13 жовтня).

«Мовляв, одесити втомилися від німої влади і хочуть її почути» (13 жовтня).

«Мешканці поскаржилися йому на благоустрій мікрорайону. Серед болючих питань: відсутність дитсадків та шкіл» (13 жовтня).

«Сертифікати їм урочисто вручили на площі перед Верховною Радою, щоправда сума винагороди утаємничена» (14 жовтня).

«Парламентська стипендія — це новація цього року» (14 жовтня).

«Його звели рік тому, і це також була історія боротьби та волі» (14 жовтня).

«Медведчук наголошував на відсутності замовлень на підприємствах і безгрошів'ї працівників» (14 жовтня).

«Обговорити проблеми бізнесу та промисловості Донбасу, а ще знайти шляхи до миру  це головні теми форуму в Бахмуті. Там народні депутати, кандидати та підприємці обговорили проблеми економіки» (14 жовтня).

«Ухвалити законопроект, який має знизити газові тарифи на третину напередодні закликав парламент міський голова Києва та кандидат у мери Віталій Кличко» (14 жовтня).

«Вдарили масовим гулянням по карантину! Незважаючи на коронавірусну щоденну статистику та режим обмежень, у "помаранчевому" Рівному вирішили повеселитися. І це при тому, що в місті росте кількість хворих. Влада навіть відкрила другий фронт проти ковід-19, бо в лікарні просто не було місць! Чи доречні публічні розваги в часи коронавірусу?» (15 жовтня).

«Байкери з шоломами, проте без масок, люди з келихами і без страху» (15 жовтня).

«Святкувало все місто. Гуляннями скористалися й політики і вчергове проагітувати за себе на місцевих виборах. Був там чи не увесь політичний бомонд, багато кандидатів у мери й нинішні очільники області та міста. Звісно, дистанцій і маскового режиму ніхто не дотримувався. Проте не забули записати нове відео про сумнівну статистику» (15 жовтня).

«Такий крок, зазначив президент, був необхідний, аби завершити децентралізацію» (15 жовтня).

«Найзапекліша боротьба між кандидатами відбувається на Донбасі» (15 жовтня).

«І висять ці борги величезним тягарем» (15 жовтня).

«Основні причини дві: необгрунтований тариф НКРЄКП для операторів газорозподільної мережі та спеціальні зобов'язання постачальників газу перед теплокомуненерго та населенням. Газ продавали за ціною, нижчою від ринкової, а це своєю чергою спричинило ще одні борги» (15 жовтня).

«Останні виникли через занижені норми споживання газу населенням без лічильників. У 2014 році, після підвищення тарифів, уряд різко скоротив норми: за шість років — майже втричі. Однак хто буде сплачувати за споживача, який використав більше, ніж три кубометри газу — ні в міністерському рішенні, ні в законі про ринок газу не зазначили. Не вирішили й іншу "боргову" проблему  приведення обсягів газу до стандартних умов. Саме так його рахують і в Європі, і в Україні. Але... не для всіх. НАКу приміром дозволено так рахувати газ, а постачальникам газу, що працюють із населенням, робити це заборонив регулятор» (15 жовтня).

«А це  понад чотири мільярди! Що з ними робити? І як закрити "боргову яму"? Є кілька варіантів» (15 жовтня).

«Тому є альтернатива  просто списати ці борги. Адже в їх основі  законодавчі прогалини ринку газу, а не проблеми з розрахунками постачальників з «Нафтогазом» чи споживачів із постачальниками. Для цього у Раду і внесли відповідний законопроект 3800-1» (15 жовтня).

«У лідерах за добовим приростом хворих традиційно Київ, Одещина, Харківщина та Дніпропетровщина» (17 жовтня).

«Напередодні госпіталізували аж тисячу українців» (17 жовтня).

«Нагальна проблема з ПЛР-тестуванням і в Одесі. З напливом людей тамтешні лабораторії не можуть впоратися. Як наслідок вишиковуються величезні черги  з хворими і потенційно хворими на ковід-19. Чи можна розірвати замкнуте коло і який вихід бачить місцева влада?» (17 жовтня).

«В одеських лікарнях закінчується кисень для ковід-пацієнтів, до того ж медзаклади переповнені хворими на коронавірус» (17 жовтня).

«Однак визнають: лабораторії, які здійснюють ПЛР-тестування,  перевантажені» (17 жовтня).

«Прогнози тим часом невтішні» (17 жовтня).

«Такого навантаження медична система може не витримати» (17 жовтня).

«Відзвітувати про те, куди пішли гроші з "ковідного" фонду закликають український уряд і міжнародні кредитори, зокрема, МВФ, і українська опозиція. А ще  взяти на себе відповідальність за подолання коронакризи» (17 жовтня).

«Зараз триває дискусія щодо російської вакцини. Чи варто її закуповувати Україні? Цей препарат уже зареєстрований у Федерації і ним уже роблять щеплення» (17 жовтня).

«Так активісти "Опозиційної платформи  За життя" заявили про підтримку своєї партії. Все  під гаслами миру та підтримки лікарям, які зараз борються з коронавірусом» (17 жовтня).

«Провести аудит витрачених бюджетних коштів на комуналку та інфраструктуру вимагає кандидат на посаду міського голови Києва від «Батьківщини» Олексій Кучеренко. Чинній владі політик закидає роботу у власних інтересах» (17 жовтня).

«Припинити спроби незаконного впливу на виборців у день голосування закликав правоохоронців народний депутат, та очільник списку від "Європейської солідарності" в Івано-Франківську міськраду Володимир В'ятрович. Політик нарікає на опитування від президента» (17 жовтня).

«Українська соціологічна група» уже кілька тижнів поспіль у кожній області проводить дослідження» (17 жовтня).

«Ковід в Україні не припиняє наступ» (18 жовтня).

«У Житомирі відновили частину Крошенського парку, який 7 років тому перетворили на смітник. Привести до ладу зону відпочинку взялися громадські організації та місцеві депутати від "Опозиційної платформи  За життя (18 жовтня).

«До акції долучився й претендент на крісло мера — Віталій Кличко з братом Володимиром, який вже перерахував волонтерам 100 тисяч гривень» (18 жовтня).

І в більшості цих матеріалів «Інтера» грубо порушувався стандарт достовірності інформації. Значна кількість фактів і частина суб’єктивних думок подавалася або взагалі без посилань на джерела інформації, або з некоректними посиланнями (розмитими, узагальненими тощо). Крім того, без конкретних посилань подавалися не лише факти, але й значна кількість суб’єктивних думок:

«Представники політсили заявляють про політичний тиск та застосування адмінресурсу» (12 жовтня).

«Суть проблеми в тому, впевнені у партії, що "Опозиційна платформа — За життя" має велику підтримку у Миколаєві та області» (12 жовтня).

«А це — наступ на демократичні цінності та закон, упевнені правозахисники» (12 жовтня).

«Медики поскаржилися їй на брак тестів та реагентів. Кажуть, просто безсилі перед вірусом» (13 жовтня).

«У черзі до каси люди скаржаться: ціни на деякі ліки підскочили на третину» (12 жовтня).

«Місць — бракує, тож у Міністерстві охорони здоров'я обіцяють збільшити ліжковий фонд» (13 жовтня).

«За словами людей, місцева влада цю проблему — ігнорує» (13 жовтня).

«Та політики сподіваються, що вона стане традиційною» (13 жовтня).

«Тепер вони знову зможуть постачати свою продукцію на ринок Федерації. Так вирішили сьогодні на нараді з урядом» (14 жовтня).

«У церкві кажуть: під час пандемії благодійникам по всій країні потрібно згуртуватись» (14 жовтня).

«У соцмережах медики застерігають: за тиждень хворих буде стільки, що годі й порахувати» (15 жовтня).

«За порядком мали б стежити поліцейські та Держпродспоживслужба, втім вони заявляють: невдоволених порушенням карантину не було» (15 жовтня).

«Тим часом у політсилі звинувачують владу не лише в політичній, а й соціальній бездіяльності» (15 жовтня).

«Батьки одразу поскаржились на переповнені класи. А вчителі — на мізерну зарплатню» (15 жовтня).

«Постачальники палива та газзбути кажуть про величезні борги на відкритому ринку газу» (15 жовтня).

«Про це щодня повідомляють ЗМІ. Частково таку інформацію підтверджують і волонтери, які допомагають з ушпиталенням людей» (17 жовтня).

«Натомість, в облдержадміністрації запевняють: не все так погано» (17 жовтня).

«В Одеській облраді, тим часом, запитують: що відбуватиметься, коли стрімко зросте кількість хворих на грип та інші сезонні недуги? Мовляв, уже зараз треба думати, як відокремлювати таких пацієнтів, не перевантажуючи ліжко-фонд» (17 жовтня).

«За підрахунками епідеміологів, уже наступного місяця щодня в Україні фіксуватимуть до десяти тисяч нових хворих на коронавірус» (17 жовтня).

«В зоні ризику, повідомляють у МОЗ, літні люди старші за 60» (18 жовтня).

«Запроваджені Україною та Росією взаємні санкції негативно впливають на економіку країн. Так вважають в опозиції» (18 жовтня).

«Наміри влади скоротити витрати на боротьбу з пандемією розкритикували у "Батьківщині"» (18 жовтня).

«У партії занепокоєні, що уряд ухвалює рішення про додаткові соціальні гарантії, а коштів на це не виділяє» (18 жовтня).

***

На телеканалі «Україна», крім згаданих вище «паркетних», було чотири матеріали про Фонд власника каналу Ріната Ахметова.

В усіх матеріалах з ознаками замовності крім порушення стандарту балансу думок порушувався також стандарт відокремлення фактів від думок, ведучі й репортери вдавалися до власних висновків і оцінок, припущень і тверджень:

«Секретні домовленості та демонстрація теплих відносин між Києвом та Варшавою» (12 жовтня).

«Володимир Зеленський заявив: розбіжності в історичних питаннях можна здолати. І пожартував: єдине в чому Україна та Польща можуть сперечатися — це в яких містах проводимти спільні олімпійські ігри» (12 жовтня).

«Та головною темою стала економіка. Уже завтра два президента поїдуть до Одеси спілкуватися із бізнесом» (12 жовтня).

«Усіляко показує, що відносини між країнами потеплішали. То ж із Зеленським Дуда радо позує перед камерами» (12 жовтня).

«І на цей крок Польща пішла попри суперечливі історичні розбіжності, які поновилися у 2017» (12 жовтня).

«Західний сусід відверто називає Росію агресором» (12 жовтня).

«Не запихати ворог на коронавірус антибіотиками, якщо хвороба перебігає у легкій формі, закликав очільник МОЗУ лікарів і навів невтішну статистику» (12 жовтня).

«Тимошенко впевнена, вітчизняні підприємства цілком можуть покрити потреби країни в медичних товарах необхідних для боротьби із ковід-19» (12 жовтня).

«Також експрем'єрка, яка сама нещодавно перехворіла на ковід-19, закликала Верховну Раду вже найближчого засідання мобілізувати додаткові гроші у фонд боротьби із ковід» (12 жовтня).

«Єдине, з чим у їхньому селі справжнісінька біда,немає роботи» (12 жовтня).

«Пригостили молоком від Зорьки і Олега Ляшка, який завжди підтримував заможність та самостійність сільських родин» (12 жовтня).

«До цього президент України закликає польський бізнес» (13 жовтня).

«Анджей Дуда зауважив, що без гарної інфраструктури, зокрема доріг, збільшувати товарообіг складно» (13 жовтня).

«Які важливі заяви пролунали іще, слухала наша Діана Федотова» (13 жовтня).

«Ми справді сподіваємося, що це відбудеться найближчим часом. Але спершу хочу зазначити, що сьогодні був третій день візиту польського президента. Його провели саме в Одесі разом із українським президентом» (13 жовтня).

«Особливу увагу приділили питанням спільної інфраструктури. Почали вже з певних кроків — це підписання документу про співпрацю між портами Гданська та Одеси. Президент зазначив, що лінія кордону немає розділяти країни, а тільки навпаки має об'єднувати їх» (13 жовтня).

«Говорили навіть про співпрацю в енергетиці та авіакосмічній сфері, а також обороні та туризмі» (13 жовтня).

«Так, це дійсно було дуже цікаво» (13 жовтня).

«Про це Володимир Зеленський заявив у своєму зверненні, чим неабияк заінтригував українців» (13 жовтня).

«Це не референдум. Не треба плутати. У світовій практиці широко розповсюджені опитування на виході з дільниці. Тобто, коли ви вже зробили свій вибір. Такі опитування вивчають громадську думку і не мають жодних юридичних наслідків. Саме на цьому наголошено і на сайті Офісу президента України» (13 жовтня).

«В уряді занепокоєні тим, як шириться коронавірус. Отож правила стануть жорсткішими. Скажімо, на масових заходах зможе бути не більше 50 людей. І це у "зеленій" зоні. У "жовтій" не більше 30, а в "помаранчевій" не більше 20. Звісно, з масками і соціальною дистанцією» (13 жовтня).

«Фонд Ріната Ахметова системно займається реабілітацією поранених дітей» (13 жовтня).

«Як заявив сьогодні Володимир Зеленський, Україна прагне припинення війни» (14 жовтня).

«Президент сподівається, тиша на передовій, яка триває 80 днів буде постійною» (14 жовтня).

«Одне запитання з п'яти вже відоме. Поступово відкривається завіса таємниці над опитуванням, які в день місцевих виборів анонсував Володимир Зеленський» (14 жовтня).

«Знижка для багатіїв у збиток нам із вами — платити за світло менше будуть чотири заводи із виробництва сталі. Колишній директор одного з них, а нині депутат Верховної Ради, протягнув поправку до закону» (14 жовтня).

«Платять і за електроенергію, і за її доставку, так званий тариф на передачу» (14 жовтня).

«А от окремим великим заводам, які споживають багато кіловаттів, це не загрожує. На тариф на передачу їм буде знижка, їх у законі прозвали "зеленою електрометалургією"» (14 жовтня).

«Автор цієї поправки Дмитро Кисилевський говорить, що підприємств, які можуть розраховувати на знижку, в Україні аж чотири. На одному з них, до речі, працював і сам депутат — був директором з корпоративних відносин. На інтерв'ю із нами часу не знайшов» (14 жовтня).

«На низькі пенсії скаржаться колишні колгоспники селяни, у більшості жителів села Красносільського на Чернігівщині по кілька десят років стажу, працювали у складних виснажливих умовах, але через малі зарплати в колгоспах нині отримують мізерні пенсії» (14 жовтня).

«І вже є друге запитання для всенародного опитування в день місцевих виборів, який анонсував Володимир Зеленський» (15 жовтня).

«Тож варто створювати нові робочі місця, залучати інвесторів» (15 жовтня).

«Тим часом у мережу виклали саме ті 5 запитань, які поставлять українцям 25 жовтня після голосування на місцевих виборах» (15 жовтня).

«Про це заявив очільник МОЗу і додав, що кожного дня кількість госпіталізованих зростає» (15 жовтня).

«До речі, в Харкові і кілька районів області потрапили до «червоної» карантинної зони» (15 жовтня).

«Гроші від землекористування вкладатимуть у розвиток своїх ОТГ, а от продати землю вони не зможуть, бо це заборонено законом» (15 жовтня).

«Він по-справжньому відчуває людей. 6-річний Стас, який майже не чує через ваду слуху безпомилково розпізнає характер навколишніх і особливо співчуває тим хто опинився у складній ситуації, як і він сам. Вирішити проблему можна за допомогою слухових апаратів» (15 жовтня).

«А ще дитина дуже чуйна. У садочку опікувався хлопчиком який відставав у розвитку» (15 жовтня).

«Важливий крок уже зроблено, та треба запастися терпінням, щоби пройти шлях до повної реабілітації» (15 жовтня).

«На це скаржаться селяни. Окрім цього нарікають, агрофірма засіває цю землю впритул аж до річки Десна» (15 жовтня).

«Є кілька запитань від президента на день виборів більше не таємниця. Володимир Зеленський озвучив три останні і їх теми збіглися з тим зливом інформації з Офісу президента, про які ми вам розповідали» (16 жовтня).

«Так президент закликав інтернет-користувачів ставити свої запитання, які можуть включити до наступних опитувань» (16 жовтня).

«Недофінансована медицина» (16 жовтня).

«А до тамтешньої центральної районної лікарні їздять ще й з довколишніх сіл» (16 жовтня).

«Він стримано привітав президента України за національним звичаєм, але із посмішкою. Як годиться, пофотографувалися і зникли за зачиненими дверима» (16 жовтня).

«Утім зустріч не завершена, попереду багато роботи» (16 жовтня).

«Тож висловився лише політик, проти якого і була спрямована інформаційна атака» (17 жовтня).

У багатьох матеріалах «України» грубо порушувався стандарт достовірності подачі інформації. Як за рахунок подачі фактів взагалі без будь-яких посилань, так і з різного роду псевдопосиланнями, а також з посиланнями на інтернет-джерела. Крім того, були також узагальнені псевдопосилання на авторство суб’єктивних думок:

«Та в Офісі президента зазначають: цей договір — сигнал іншим країнам, що в Україну можна інвестувати» (12 жовтня).

«Саме на цьому наголошено і на сайті Офісу президента України» (13 жовтня).

«Але все вже позаду — написав у себе у фейсбуку Порошенко» (13 жовтня).

«Експерти кажуть, що пільга для одних заводів — то є націнка для решти» (14 жовтня).

«За попередніми підрахунками, знижка — це сто мільйонів гривень тільки за цей рік, і їх заплатять інші виробники» (14 жовтня).

«На більше, мовляв, не заробили. Людей обурює така несправедливість» (14 жовтня).

«Економічна зона на Донбасі відразу після оприлюднення другого запитання роз'яснили в Офісі президента. Регіон, мовляв, стає депресивним, люди залишають власні будинки» (15 жовтня).

«Список поширив один із радників глави Офісу президента» (15 жовтня).

«Ну й от формулювання саме останнього пункту опитування ще обговорюють — каже радник глави Офісу президента, який виклав у мережу усі запитання» (15 жовтня).

«Лікарі попередили: виправити ситуацію можна лише встановивши слухові апарати і якнайшвидше» (15 жовтня).

«Пост у фейсбуку із пропозицією президента зібрав майже три з половиною тисячі коментарів» (16 жовтня).

«Люди бояться — без фінансування медперсонал звільниться» (16 жовтня).

***

На ICTV крім уже згаданих були ще два матеріали з ознаками замовності. 13 жовтня в ефір вийшов незбалансований і з іншими порушеннями стандартів сюжет проти «зелених тарифів» і рішення уряду платити за ними. В матеріалі згадують, що це рішення — на користь монополіста на ринку теплової електроенергетики, але імені Ахметова при цьому не називають. 16 жовтня був також сюжет про те, що «Енергоатом» працює у збиток через неправильні дії уряду.

У матеріалах з ознаками замовності на каналі, крім стандарту балансу думок і повноти інформації, грубо порушувався стандарт відокремлення фактів від думок:

«У фокусі є спірні моменти історії. Обидві країни засудили акти наруги над культурними пам'ятками. Володимир Зеленський заявив: посварити наші країни не вдасться нікому» (12 жовтня).

«Володимир Зеленський нагадав, війна між Україною та Росією теж здавалася фантастикою, в яку ніхто не вірив. Нині членство в НАТО — це важливий сигнал для Москви» (12 жовтня).

«Про це заявила лідерка "Батьківщини" Юлія Тимошенко на зустрічі з лікарями Броварів на Київщині» (12 жовтня).

«Її команда вже підготувала свої пропозиції і передасть Верховній Раді» (12 жовтня).

«Тож керівництву підземки дісталося на горіхи» (13 жовтня).

«Про це заявив прем'єр Денис Шмигаль на позачерговому засідання Кабміну» (13 жовтня).

«Там український лідер закликав польський бізнес активніше інвестувати в нашу економіку і брати участь у приватизації державних підприємств. Глав держави зазначив, що товарообіг між нашими країнами торік становив майже 8 мільярдів доларів. Польща є другим найбільшим у світі ринком для експорту українських товарів. Натомість Анджей Дуда наголосив на важливості поглиблення економічної співпраці, розбудові спільних інфраструктурних проектів. Тож сторони підписали документ про співпрацю між портами Гданська та Одеси» (13 жовтня).

«Президент Володимир Зеленський закликав українців прийти на виборчі дільниці в неділю, 25 жовтня, та відповісти на 5 важливих для кожного запитань» (13 жовтня).

«Жодна українська господиня не купуватиме картоплю по 100 гривень, адже вона точно знає що вартість овоча не перевищує 10–15 гривень. А ось уряд України згодився платити виробникам зеленої електроенергії за тарифами в кілька разів вищими навіть за європейські. І тепер намагається зібрати гроші зі споживачів. Спочатку з українських підприємств, потім з домогосподарств, тобто із нас з вами. До чого це призведе — розбиралися наші експерти» (13 жовтня).

«Криза в економіці поглиблюється, днями нацкомісія з регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг була вимушена погодити проект постанови про підвищення тарифу на передачу електроенергії на 30 відсотків. Це буде уже друге подорожчання тарифу за останні кілька місяців. Адже держава змушена шукати гроші на виплати зеленим генераціям за вкрай невигідною угодою, яку уклав уряд Шмигаля. Якщо рішення буде ухвалено, ціна на передачу електрики зросте ще на 30%, і це вже буде далеко не перше здорожчання. Лише впродовж літа вартість електроенергії зросла на чверть для непобутових споживачів, а за останні 11 місяців аж на 40%» (13 жовтня).

«Така ситуація з енерготарифами ще більше ускладнює і так скрутне становище української промисловості. На додачу до карантину через здорожчання електроенергії вона змушена скорочувати виробництво, закривати підприємства і звільняти робітників. Президент об'єднання підприємств «Укрметалургпром» Олександр Каленков вже не вперше попереджає: від такого здорожчання серйозно постраждає вся промисловість» (13 жовтня).

«Це одна з найголовніших подій у Східній Європі, де обговорюють запровадження розумних технологій в містах» (13 жовтня).

«Тож допомогти людям взялася депутатка Київради Олеся Пинзеник» (13 жовтня).

«Володимир Зеленський загиблих героїв вшанував у центрі столиці біля Михайлівського собору, але основні урочистості відбулися на ганку Маріїнського палацу» (14 жовтня).

«Поки в Офісі президента взялися їх вивчати» (14 жовтня).

«Адже нині Україна не може похвалитися успіхами у боротьбі з корупцією, яка суттєво заважає економічному зростанню держави» (14 жовтня).

«Тим часом від початку доби на фронті зафіксували один ворожий обстріл» (14 жовтня).

«Лідерка партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко сьогодні в Полтавській області зустрілася з підприємцями, які постраждали від карантинних обмежень, та медиками, які нині на передовій боротьби з ковідом» (14 жовтня).

«Юлія Тимошенко наголосила, що ефективну систему охорони здоров'я можна збудувати лише шляхом впровадження в Україні обов'язкового медичного страхування. Водночас вона нагадала про обіцяні президентом та урядом 300% доплати медикам, які лікують людей від ковіду. Ці гроші, переконана голова "Батьківщини", медичні працівники, лікарі, працівники бригад швидкої допомоги повинні отримати гарантовано» (14 жовтня).

«Тим часом Володимир Зеленський сьогодні підписав указ про передачу сільгоспземель із державної до комунальної власності. І зробив це президент на Чернігівщині. Просто під час виступу на форумі "Земля — народу". Глава держави впевнений, що це не лише впровадження земельної реформи, але і ще один крок до відновлення справедливості» (15 жовтня).

«Місцеві перегони є традиційно менш популярними серед виборців. Однак в умовах децентралізації так само важливі, як президентські чи парламентські. Тож цінний кожен голос і кожен бюлетень» (15 жовтня).

«Здається, що це ускладнює процес, але насправді робиться заради прозорості, щоб не партійні боси, а самі виборці визначали, хто саме зі списку потрапить до ради» (15 жовтня).

«Тож краще вивчити кандидатів, прочитати їхню історію та потренуватися заповнювати виборчий документ до 25 жовтня» (15 жовтня).

«Міський голова Віталій Кличко зазначив, на повноцінний запуск системи знадобиться тиждень» (15 жовтня).

«А от щодо всієї країни ситуація не така оптимістична. Проблеми з теплопостачанням можуть відчути 45 населених пунктів» (15 жовтня).

«Список "Нафтогаз" опублікував на сайті, аби мешканці міст та підприємства змогли вчасно відреагувати» (15 жовтня).

«З такою ініціативою виступила партія "Голос", а її депутати вже подали відповідний законопроект до парламенту» (15 жовтня).

«Глави держав спілкувалися віч-на-віч, після чого підписали низку важливих документів» (16 жовтня).

«Юлія Тимошенко підкреслила, що таке опитування є неконституційним» (16 жовтня).

«Юлія Тимошенко запевнила, що буде ініціювати голосування у Верховній Раді про заборону проведення опитування під час виборів і закликала громадян не брати в ньому участі» (16 жовтня).

«У підприємства накопичуються борги, а уряд пропонує атомникам дрібні засоби заробітку. Замість того, аби дбати про інтереси громадян і не змушувати їх переплачувати за використання альтернативних джерел енергії» (16 жовтня).

«Небезпечні експерименти в енергетичній сфері уряду Шмигаля продовжуються. Спочатку Кабмін різко скоротив виробництво найдешевшої атомної енергії, натомість наростив обсяги дорогої теплової, зосередженої у руках приватного монополіста. Тепер пішли далі, вирішили використовувати потужність українських атомних станцій для майнення криптовалюти. Ідею Міненерго, очолюване Ольгою Буславець — ідеологом славнозвісної формули «Роттердам-плюс», виношували з пів року» (16 жовтня).

«А поки "Енергоатому" загрожує дефолт, якщо уряд не почне втілювати стратегічні рішення, які підуть на користь не лише іноземним майнінговим компаніям, а й громадянам України» (16 жовтня).

«Відтепер українською також говорять найбільший палац Туреччини Дома Бахче, тисячолітній Ефес і національний парк Гориме, що в казковій Капакадокії» (17 жовтня).

«Тож окрім того, що мільйони українців, які щороку відвідують Туреччину, можуть долучитися до величної культурної спадщини цієї країни, це ще й популяризує українську мову за кордоном» (17 жовтня).

«Про це на своїй сторінці у фейсбуці переможно повідомив міський голова Одеси Геннадій Труханов» (17 жовтня).

Також порушувався в різні способи стандарт достовірності інформації:

«У "Батьківщині" вимагають, аби держава покривала лікування на не лише тих, хто в лікарнях, а й тих, хто лікується вдома» (12 жовтня).

«Чиновники думають, як не допустити поломки житєво важливої системи» (13 жовтня).

«В Офісі президента уточнили: держава хоче просто почути громадян без інтерпретації посередників, зокрема, експертів та політиків, які десятиліттями дурять людей. На Банковій кажуть, що так працює істинна демократія» (13 жовтня).

«Фахівці ж ринку вважають, що головна причина критичної ситуації — вплив на уряд енергомонополістів» (13 жовтня).

«Тож ймовірно що підвищення вартості електренергії для промисловців буде замало вважають експерти, тож наступний крок — зростання тарифів і для населення» (13 жовтня).

«Тож промисловці закликають уряд думати про збереження економіки та захист мільйонів українців» (13 жовтня).

«Дніпро визнали найкращим українським містом, де запровадили міську електронну систему безпеки» (14 жовтня).

«Але ті бійці, які 2014-го першими пішли боронити Донбас у домовленості з Росією не вірять, кажуть, ворог не раз порушував своє слово і якщо ситуація на фронті загостриться, готові стати до зброї» (14 жовтня).

«Люди ж сподіваються, що в таке визначне свято голова держави їх почує і вимоги опрацюють у парламенті» (14 жовтня).

«На сайті Офісу президента зазначається: таке опитування на відміну від референдуму не матиме прямих юридичних наслідків» (14 жовтня).

«Сьогодні в Офісі президента повідомили, що в людей також хочуть запитати чи скорочувати кількість народних депутатів до 300 і чи легалізувати медичний канабіс. Над п'ятим запитанням ще думають» (15 жовтня).

«Експерти вважають, що умови цієї виборчої кампанії непрості» (15 жовтня).

«Про це повідомляє "Нафтогаз". Адже 63 теплокомуненерго мають перед організацією борги. Список "Нафтогаз" опублікував на сайті, аби мешканці міст та підприємства змогли вчасно відреагувати» (15 жовтня).

«У "Голосі" переконані, що навіть такі поручителі не можуть гарантувати, що фігуранти топрозслідувань будуть дотримуватися всіх вимог закону і не втечуть або ж здійснюватимуть тиск на слідство та суд. Ініціатори законопроекту пропонують запровадити для підозрюваних у корупції чиновників і урядників обов'язкову заставу» (15 жовтня).

«В Офісі президента переконані: така кількість народних обранців відповідатиме новому адміністративно-територіальному устрою» (16 жовтня).

«В Офісі президента переконують: хочуть знати думку українців, аби розуміти як далі діяти на міжнародній арені» (16 жовтня).

«В Офісі президента запевнили: опитування не матиме юридичних наслідків» (16 жовтня).

«Вона також звернулася до президента з вимогою публічно відповісти на питання про те, хто фінансує опитування, яке, за підрахунками партії "Батьківщина", коштуватиме 150 мільйонів гривень» (16 жовтня).

«Ідею атомників зрозуміти можна, зазначають експерти» (16 жовтня).

«Експерти зауважують, до таких дій атомники вдаються, бо хапаються за будь-яку можливість заробити» (16 жовтня).

«Експерти зазначають, що Україна має створювати умови для розвитку власного українського бізнесу» (16 жовтня).

«За словами експертів, компанія "Енергоатом" зараз у шалених боргах» (17 жовтня).

«Про це на своїй сторінці у фейсбуці переможно повідомив міський голова Одеси Геннадій Труханов» (17 жовтня).

У сюжеті про те, як правильно заповнювати бюлетені (15 жовтня), — груба фактична помилка. Сказано: «А от обираючи партію до районної чи обласної ради необхідно прописати ще й номер конкретного кандидата зі списку політсили, який вам імпонує». Насправді можна голосувати лише за партію й не ставити позначок за кандидата — такий бюлетень буде дійсним.

***

В новинах каналу «1+1» крім згаданих вище матеріалів були кілька інших. В одному з них (12 жовтня) розповідалося про наслідки негоди в Дніпрі і стверджувалося, що містяни винять у наслідках потопу міську владу Дніпра. 13 жовтня в ефір вийшов сюжет, який у позитивній тональності подавав необхідність ухвалення парламентом законопроєкту №4098 про акцизи на паливо. 15 жовтня повідомлялося, що головнокомандувач ЗСУ Руслан Хомчак одружився на голові Чернігівської ОДА Ганні Коваленко. В сюжеті 15 жовтня про те, що в Батурині презентували видання «Літопис» Самійла Величка, яке було видане попри повну відсутність підтримки держави доброкоштом, надається коментар колишнього топменеджера і співвласника каналу, нині міністра культури та інформполітики Олександра Ткаченка. В сюжеті 16 жовтня про пікетування КМДА інвесторами банку «Аркада» стверджується, що «пікетувальникам поговорити з головою (Кличком) так і не вдалося», і відповідний синхрон пікетувальниці. При цьому було замовчано, що пікетувальників запрошували до КМДА, але вони самі відмовилися. Крім того, в матеріалі каналу СТБ був цілком змістовний коментар самого Кличка по суті претензій пікетувальників.

У всіх згаданих вище матеріалах каналу грубо порушувався стандарт відокремлення фактів від думок, використовувалася оцінкова лексика, робилися висновки:

«Для цього довелося переселити опікове відділення і скоротити кількість ліжок в інших» (12 жовтня).

«Окрім цього, МОЗ має збільшити кількість ПЛР-тестів із 30 тисяч до 50 тисяч на добу» (12 жовтня).

«Із початку епідемії медики залишаються однією з найвразливіших верств населення» (12 жовтня).

«За кілька годин штучні озера таки зійшли, а самі вулиці комунальники швидко прибрали, от тільки чому місто так тонуло, ніхто із міських чиновників не вийшов коментувати» (12 жовтня).

«Питання до дніпровських чиновників має Сергій Дівєєв» (12 жовтня).

«Відповіді на час ефіру так і не отримали, не з'явилось пояснень і на сайті ради, в той же час пости про досягнення міста та влади там сьогодні активно публікували. Не написав жодного слова у соцмережах про потоп і мер Дніпра» (12 жовтня).

«Володимир Зеленський анонсував п'ять запитань, які хоче поставити виборцям в день голосування 25 жовтня. Які саме — інтрига» (13 жовтня).

«А от експерти вже запідозрили, що Зеленський в такий спосіб змінив порядок денний передвиборної кампанії на користь партії "Слуга народу"» (13 жовтня).

«Напередодні виборів Володимир Зеленський знову максимально скорочує дистанцію з виборцями» (13 жовтня).

«Питання, які планує поставити Зеленський, не стосуватимуться НАТО, ЄС або Донбасу, запевняє перший віце-спікер Руслан Стефанчук» (13 жовтня).

«Черговий скандал у Національному медуніверситеті Одеси. Виконувач обов'язків проректора Олег Тарабрін заявляє, що його звільнили з політичних міркувань. Він підозрює, що це може бути наслідком його критики міністра охорони здоров'я» (13 жовтня).

«Гучні корупційні звинувачення і затримка зарплати. До цього вже звикли в Одеському медуніверситеті за останні три роки, поки тривала боротьба за місто ректора» (13 жовтня).

«Тому аби дізнатися причини звільнення, йдемо до очільника вишу. Але той журналістів уникає» (13 жовтня).

«Бо ще минулого тижня ініціювали по всій Україні збір підписів за відставку очільника МОЗу і сьогодні з цими гаслами навіть пікетували готель, де Володимир Зеленський зустрічався із своїм польським колегою Анджеєм Дудою» (13 жовтня).

«Це унікальне для України устаткування» (13 жовтня).

«Володимир Зеленський, який напередодні анонсував опитування в День місцевих виборів, виголосив перше із запитань» (14 жовтня).

«Про це сьогодні на Миколаївщині говорили учасниці жіночого руху "За майбутнє". Вони вивчають проблеми освітян по всій Україні. Директорка Новобогданівської школи показали їм аварійні вікна і руїни в їдальні. Грошей не вистачає навіть на те, щоб закінчити ремонт, не кажучи вже про гаджети і інтернет» (14 жовтня).

«Земля для людей. Майже два мільйони гектарів сільськогосподарських угідь передали сьогодні громадам» (15 жовтня).

«А вже 26 жовтня після місцевих виборів понад 1400 громад зможуть ними розпоряджатися» (15 жовтня).

«Коли перевіряли скільки сільськогосподарської землі насправді має держава виявили шокуючі цифри» (15 жовтня).

«І сьогодні жителі Малехова урочисто відкрили сучасну амбулаторію, яка обійшлася у 18 мільйонів гривень. До цього у селі був лише маленький медпункт, де могли допомогти далеко не всім охочим» (15 жовтня).

«Головнокомандувач Збройних сил України Руслан Хомчак більше не завидний холостяк» (15 жовтня).

«Повернення історії — національному історико-культурному заповіднику Гетьманська столиця в Батурині презентували першу повну друковану версію літопису Самійла Величка» (15 жовтня).

«Під час його вивчення вчені історики зробили низку важливих відкриттів» (15 жовтня).

«Статистика інфікування українців коронавірусом і далі не тішить» (16 жовтня).

«Президент запросив патріарха до Києва, однак через пандемію коронавірусу це станеться не скоро. Орієнтовно на наступний День незалежності» (16 жовтня).

«Поговорити із головою сьогодні інвесторам так і не вдалося» (16 жовтня).

«Ще страшніша картина у сусідній Рівненщині» (16 жовтня).

«Заговорили солов'їною — вже 5 турецьких музеїв та палаців мають український аудіогід» (17 жовтня).

Порушення стандарту достовірності подачі інформації:

«Чиновники нещодавно відзвітували, ливньовку на узвозі переробили з нуля і вона начебто уже готова до природних катаклізмів» (12 жовтня).

«В Офісі президента запевнили: це не референдум і прямих юридичних наслідків опитування не матиме» (13 жовтня).

«А от експерти вже запідозрили, що Зеленський в такий спосіб змінив порядок денний передвиборної кампанії на користь партії "Слуга народу"» (13 жовтня).

«Політичні експерти сходяться на думці, Зеленський зробив ефектний хід, змішавши карти політичним суперникам на виборах» (13 жовтня).

«Таке опитування точно стане в копійочку, прогнозують експерти, проте у владі обіцяють: жодної бюджетної гривні не витратять, залучать спонсорів та волонтерів, а на дільниці не заходитимуть» (13 жовтня).

«У міністерстві, куди "ТСН" відправили запит, відповіли, що документи на погодження звільнення Олега Тарабріна до них не надходили. Проте у політсилі "За майбутнє", від якої Тарабрін балотується до міськради, вважають, що проректору помстилися за його політичну приналежність» (13 жовтня).

«Нафтовики кажуть, що це дасть можливість остаточно відмовитися від російських реактивів для виробництва бензину і поліпшити якість палива» (13 жовтня).

«Експерти нагадують: українці переплачують за бензин» (13 жовтня).

«У Козелецькій ОТГ розповідають: швидко відчули ефективність передачі. Угіддя почали здавати в оренду через аукціони. Ціни, кажуть, інколи зростали у чотири рази від початкових» (15 жовтня).

«Держава зі свого боку, обіцяють у Держгеокадастрі, працює над двома законопроектами, які допоможуть громадам ще більше» (15 жовтня).

«Втім, визнають, без скандалу під час впровадження земельної реформи, не обійшлося» (15 жовтня).

«Уже зараз, кажуть у Держгеокадастрі, відкрито більше сотні проваджень про можливі порушення під час приватизації» (15 жовтня).

«Відомо, що до одруження пара зустрічалася півроку» (15 жовтня).

«За словами фахівців, повна версія літопису містить багато нових одкровень і змусить по-іншому подивитись на історію України часів гетьманщини» (15 жовтня).

«Книгу надрукували коштом меценатів накладом в 1000 примірників і тепер у Мінкультури думають, як зробити доступною для всіх електронну версію літопису» (15 жовтня).

«Очільник Полтавщини у фейсбуці повідомив, що від понеділка в обласному центрі будуть зачинені школи, кінотеатри та установи соцзахисту» (16 жовтня).

«Тексту документа ще не оприлюднили, однак вже відомо, що сторони розширять військову співпрацю в двадцяти напрямах» (16 жовтня).

«Якщо камінь і далі видобуватимуть такими темпами, у "Волиньприродресурсі" очікують щомісяця заробляти мільйон доларів» (16 жовтня).

«Перші такі аудіогіди, кажуть, в Стамбулі з’явилися торік» (17 жовтня).

15 жовтня — груба неточність: про голову Чернігівської ОДА Ганну Коваленко сказано, що «нині вона є єдиною жінкою-губернаторкою в Україні». В Україні немає губерній, тож не може бути й «губернаторок».

***

На СТБ, крім згаданих вище матеріалів, був незбалансований сюжет на виправдання необхідності підвищення тарифів за тепло (12 жовтня). І незбалансований матеріал про твердження головного санітарного лікаря України Віктора Ляшка, що Україна отримає вакцину від ковіду, щойно її схвалить ВООЗ (16 жовтня).

В матеріалах з ознаками замовності на каналі порушувався стандарт відокремлення фактів від думок:

«Це означає, що там мають бути скасовані планові операції та зачинені розважальні, культурні та спортивні заклади» (12 жовтня).

«Здавалося б, хороша звістка для споживача, але експерти пояснюють, це погана новина для всієї галузі. Дмитро Литвиненко про цю суперечність» (12 жовтня).

«Цій трубі 50 років, стан жахливий, втрати неймовірні, її нарешті міняють» (12 жовтня).

«У новому сезоні практика — тарифи 100 продовжилась, міста не наважуються гнівити центр, ще й вибори і додають зі своїх бюджетів грошей своїм комунальникам» (12 жовтня).

«Зведена в 1926 році і вона не просто виглядає трохи втомлено, вона навіть охоронний номер має як пам'ятка архітектури епохи конструктивізму і цей конструктивізм, звісно, бере участь у опалювальному сезоні 2021 року, так йому і 100 років нема» (12 жовтня).

«Нескладно було прогнозувати: адаптивний карантин по країні подовжать до кінця року» (13 жовтня).

«Про це сьогодні у відеозверненні заявив президент Зеленський» (13 жовтня).

«Таким чином влада прагне дізнатися думку кожного громадянина напряму без інтерпретації експертів чи політики» (13 жовтня).

«Аби більше не наражати онкохворих людей на надебезпеку, лікарі буквально благали зробити ремонт» (13 жовтня).

«Президент Зеленський учора занонсував, сьогодні оголосив, яке перше із 5 запитань поставлять українцям в день місцевих виборів» (14 жовтня).

«У своїй промові президент запевнив, що держава активно працює над посиленням обороноздатності, і серед головних завдань — гідне забезпечення кожного, хто боронить Україну» (14 жовтня).

«Також президент зазначив, що День захисника — це не лише чоловіче свято, адже на передовій понад п'ятнадцять відсотків — жінки. А після столичних урочистостей президент вирушив на Донбас, щоб нагородити воїнів» (14 жовтня).

«При цьому зазначив, що продавати землю закон забороняє і це має вберегти її від розкрадання» (15 жовтня).

«Це одна з причин, чому указ президент підписав саме там» (15 жовтня).

«Якщо топ-чиновника чи народного депутат підозрюють у корупції, то віддати його на порукивсе одно, що відпустити» (15 жовтня).

«Там упевнені, завдяки цьому вдасться створити нові робочі місця, залучити інвестиції та відновити інфраструктуру» (15 жовтня).

«Українські культурні діячі отримують гроші від держави, щоб у непростий для галузі час уникнути скорочень працівників і повернути борги банкам» (15 жовтня).

«Уже надійшло більше тисячі заявок на допомогу» (15 жовтня).

«Крім того, Український культурний фонд уже приймає заявки на підтримку культурних проєктів наступного року» (15 жовтня).

«Повністю "зеленою" залишається тільки Кіровоградщина» (16 жовтня).

«Вже відомі всі 5 питань від президента» (16 жовтня).

«Україна отримає вакцину від ковіду щойно її схвалить ВООЗ, про це заявив головний санітарний лікар Віктор Ляшко» (16 жовтня).

Також порушувався стандарт достовірності — неконкретні й розмиті, а також узагальнені посилання на джерело фактів:

«Про це сьогодні повідомила пресслужба п'ятого президента України. Також сьогодні стало відомо, що від ковіду одужала Кіра Рудик» (12 жовтня).

«У "Київтеплоенерго" певні, тарифи на тепло і гарячу воду не зростуть, лишаться на рівні минулого року» (12 жовтня).

«Здавалося б, хороша звістка для споживача, але експерти пояснюють, це погана новина для всієї галузі» (12 жовтня).

«В "Київтеплоенерго" кажуть, 2021 року ціни лишаються старі» (13 жовтня).

«В Офісі президента зазначили, опитування яке анонсував Зеленський, це не референдум, а отже воно не матиме прямих юридичних наслідків» (13 жовтня).

«Нагадаю, в Офісі президента зазначили — це загальнонаціональне оптування, не референдум, а лише дослідження громадської думки» (14 жовтня).

«Тому поруки для підозрюваних у корупції урядників у фракції "Голос" пропонують скасувати як явище» (15 жовтня).

«В Офісі президента пояснили: створення вільної економічної зони, тобто території, де діє пільгове оподаткування та спрощений державний нагляд за бізнесом, має сприяти відродженню Донбасу» (15 жовтня).

«Там упевнені, завдяки цьому вдасться створити нові робочі місця, залучити інвестиції та відновити інфраструктуру» (15 жовтня).

«Офіс президента підкреслює, що це не референдум, а дослідження громадської думки, яке не має прямих юридичних наслідків» (15 жовтня).

***

На 5-му каналі, крім уже згаданих вище матеріалів, інших не було.

***

На «UA: Першому», крім згаданого вище одного матеріалу, інших не було.

На звітному тижні матеріали з ознаками замовності бізнесової тематики були на трьох каналах. На «Україні» 14 жовтня в ефірі був різко негативний сюжет про заводи «зеленої електрометалургії» і автора поправки до закону Кисилевського. А в матеріалі 16 жовтня про надання Фондом Ахметова апаратів ШВЛ для лікарень у позитивному контексті згадувалися концерни Ахметова «Метінвест» і «ДТЕК», а також комбінат «Азовсталь». На «1+1» сюжет про необхідність ухвалення законопроєкту №4098 про акцизи на паливо лобіював інтереси бізнесу власника каналу Коломойського «Укртатнафту» (13 жовтня). На «Інтері» 15 жовтня був сюжет про необхідність ухвалення законопроєкту 3800-1 по ринку газу.

Оновлено: таблицю 3.1 замінено, оскільки спершу в ній було помилково вказано в жовтні 2020 один позитивний матеріал про владу на каналі «Україна» замість 23.

У матеріалах із порушеннями стандартів, що можуть свідчити про ознаки замовності (цензури), канали порушують такі стандарти:

2. ЗАМОВЧАННЯ КАНАЛАМИ СУСПІЛЬНО ВАЖЛИВОЇ ІНФОРМАЦІЇ У ЖОВТНІ 2020-го:

Жоден із каналів не повідомляв про такі події цієї тематики:

Гірники у Кривому Розі завершили підземний страйк, який тривав майже 50 днів (16 жовтня).

Жоден із каналів не повідомляв про такі події цієї тематики:

Окупанти залишили трьох кримських татар під вартою до січня (13 жовтня)

Інші прикметні теми і факти, замовчані всіма каналами:

Суддя Вовк із Печерського суду наказав Офісу генпрокурора зняти підозру з судді Вовка з ОАСК (12 жовтня).

Суд зобов’язав Офіс генпрокурора закрити справу Злочевського (12 жовтня).

Наглядову раду «Нафтогазу» залишає іноземний фахівець через «саботаж з боку корумпованих сил» (12 жовтня).

Коломойський оскаржує право «Ощадбанку» на 1,3 млрд доларів із Росії за вкрадені кримські активи банку (12 жовтня).

На Луганщині після погроз знищили автівку правозахисниці (13 жовтня).

ЦВК звільнила весь склад Одеської міської ТВК за порушення законодавства (13 жовтня).

У Києві невідомі напали на ветерана війни на Донбасі, він у критичному стані (14 жовтня).

Єрмак та Тищенко подали до суду на Лероса (15 жовтня).

Венедіктова відмовила НАБУ у поновленні справи «Роттердам-плюс» (15 жовтня).

Мовний омбудсмен каже, що в 2020 році кількість фільмів українською зменшилася майже вполовину через брак держпідтримки (16 жовтня).

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

Фото: Lego Creationist / Flickr.com

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2115
Читайте також
15.02.2022 16:00
Детектор медіа
«Детектор медіа»
2 661
09.03.2021 15:10
Іра Рябоштан
«Детектор медіа»
7 980
07.06.2019 17:20
ГО «Детектор медіа»
«Детектор медіа»
2 265
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду