Про що мовчали новини в лютому 2021 року

Про що мовчали новини в лютому 2021 року

15 Лютого 2021
5645

Про що мовчали новини в лютому 2021 року

5645
Про що мовчали новини в лютому 2021 року
Про що мовчали новини в лютому 2021 року

Примітка: за 2021 рік — дані за 1–6 лютого; за 2020 рік — дані за 12–17 жовтня, 10–15 серпня18–23 травня17–22 лютого, за 2019 рік — дані за 14–20 жовтня8–14 липня.

1. МАТЕРІАЛИ З ПОРУШЕННЯМИ ПРОФЕСІЙНИХ СТАНДАРТІВ, ЯКІ МОЖУТЬ СВІДЧИТИ ПРО ОЗНАКИ ЗАМОВНОСТІ (ЦЕНЗУРИ)

Загалом протягом звітного тижня в підсумкових випусках щоденних новин досліджуваних телеканалів була така кількість матеріалів суспільно-політичної тематики з порушеннями професійних стандартів, які можуть свідчити про ознаки замовності (цензури):

Порівняно з попереднім моніторингом (за жовтень минулого року) загальна кількість матеріалів суспільно-політичної тематики з ознаками замовності на більшості телеканалів істотно зменшилася. Натомість збільшилася кількість таких матеріалів бізнесової тематики (див. таблицю 2). Трійка лідерів основного антирейтингу залишилася незмінною, при цьому на телеканалах «Україна» й ICTV зменшення кількості матеріалів з ознаками замовності було дуже відчутним, навіть якщо порівнювати з показниками серпня минулого року (показники жовтня 2020 року не є типовими, оскільки в той момент тривала активна передвиборна кампанія на місцевих виборах, що завжди різко збільшує кількість матеріалів з ознаками замовності в новинах комерційних телеканалів). Із показників звітного тижня прикметними є доволі значне зменшення кількості таких матеріалів на СТБ й на «1+1» і деяке збільшення на 5 каналі й на «UA: Першому».

***

На звітному тижні головною політичною темою було закриття телеканалів «112 Україна», NewsOne і ZIK. Більшість каналів («UA: Перший», «1+1», СТБ і ICTV) висвітлювала цю тему нейтрально і збалансовано. Канал «Інтер» у випуску 3 лютого в сюжеті на цю тему віддав абсолютну перевагу нардепам «Опозиційної платформи — За життя»: рішення влади коментували Вадим Рабінович, Юрій Бойко, Нестор Шуфрич і Віктор Медведчук. Баланс думок був імітованим, оскільки представники владної фракції (Євгенія Кравчук і Олександр Корнієнко) коментували не звинувачення від опозиціонерів в нібито наступі влади на демократію і свободу слова, а процедурні моменти. 4 лютого канал незбалансовано повідомляв про те, що «ОПЗЖ» провела з’їзд, на якому вирішила починати процедуру імпічменту Зеленському. Імітувався баланс думок і в звіті «Інтера» з сесії парламенту 5 лютого, коли «ОПЗЖ» заявила про намір розпочати процедуру імпічменту. У цьому сюжеті опонентами «ОПЗЖ» виступали представник «Слуги народу» Данило Гетьманцев, «Європейської солідарності» Ірина Геращенко, Вадим Івченко з «Батьківщини» й Андрій Осадчук із «Голосу». Але всі вони розмірковували про дієвість чи недієвість закону про імпічмент, а прямих відповідей на звинувачення, озвучені Юрієм Бойком, не було. Того ж дня «Інтер» надав слово й одному із співвласників каналу Сергієві Льовочкіну, його звинувачення на адресу влади і промоція «ОПЗЖ» слова у відповідь не дістали. Незбалансовано — але вже на користь влади — тему також висвітлював телеканал «Україна», який 3 лютого наводив лише пряму мову президента Володимира Зеленського й міністра внутрішніх справ Арсена Авакова. А вже 4 лютого — в сюжеті, про реакції на закриття телеканалів незбалансовано надав слово Арсенію Яценюку (титрованому як «двічі прем’єр-міністр»), який вимагав від президента «звільнити  Україну від кума Путіна». На 5 каналі в день самої події слово без балансу надали власнику каналу Петру Порошенку, який розповідав чинній владі, що та має робити з нардепом Тарасом Козаком і з «іншими поплічниками терористів». 5 лютого на цьому ж каналі незбалансовано дають слово екссекретареві РНБО Олександру Турчинову, який розповідає про те, що СБУ начебто розслідувала діяльність Козака ще за часів президентства Порошенка. І того ж дня іронізують над відеозверненням Зеленського з приводу закриття каналів (іронія не є форматом новин). Натомість того ж 5 лютого про відеозвернення президента з порушеннями стандартів балансу думок і відокремлення фактів від думок, але вже на користь влади, повідомляли СТБ, ICTV й «Україна».

Ще однією темою тижня була ситуація з отриманням Україною вакцин від COVID-19 і урядових планів щодо масової вакцинації українців. Попри те, що тема неполітична, на багатьох телеканалах вона стала підставою для матеріалів з ознаками замовності, переважно у звичному «паркетному» вигляді, без балансу думок і з порушеннями інших стандартів.

1 лютого:

Зеленський про отримання Україною вакцин від COVID-19 («UA: Перший»).

3 лютого:

Шмигаль про плани вакцинації («UA: Перший», «Інтер», ICTV, «Україна»).

5 лютого:

Ляшко і Степанов про вакцинацію («UA: Перший», «Інтер», ICTV).

Степанов і Зеленський про постачання вакцин («1+1», СТБ).

Майже в усіх цих матеріалах озвучувалася винятково урядова версія стану справ. Загалом майже всі канали взагалі не досліджували цю неоднозначну тему й не пробували з’ясувати в незалежних експертів, у виробників вакцин і в медичних працівників середньої й нижчої ланки, наскільки насправді ефективно діє український уряд у пошуку вакцин і наскільки реалістичними є озвучувані урядовцями плани масової вакцинації. Єдиний виняток — канал «Інтер», який 5 лютого взяв інтерв’ю в української представниці виробника вакцини Pfizer, яка сказала, що український уряд пізно уклав договори. І того ж дня канал (хай і неповно й більше зі слів політиків) розповідав на прикладі Одеси про неготовність до масової вакцинації на місцях.

Крім того, на каналах протягом звітного тижня були інші «паркетні» матеріали з ознаками замовності:

1 лютого:

Зеленський про підтримку від Байдена проти Росії («1+1»).

Зеленський дав інтерв’ю американським журналістам («Інтер»).

Звіт із погоджувальної ради ВР («Інтер»).

2 лютого:

Звіт із сесії Верховної Ради («Інтер»).

Степанов про зменшення кількості нових хворих на COVID-19 («Інтер», СТБ, ICTV).

4 лютого:

Зеленський і Шмигаль висловили співчуття загиблим у пожежі в Запоріжжі («Інтер»).

Зеленський про пожежу в запорізькій лікарні («Україна»).

Шмигаль про продовження карантину («Україна»).

6 лютого:

Зеленський привітав полярників станції «Академік Вернадський» («1+1», «Інтер», «Україна»).

Загалом протягом звітного тижня найбільш згадуваними з політиків у позитивному контексті були президент Зеленський (у 16 матеріалах на шести телеканалах), міністр охорони здоров’я Степанов (9 матеріалів на п’яти каналах) і прем’єр Шмигаль (7 матеріалів на чотирьох каналах). Серед політичних сил лідером згадувань у позитивному контексті була «Опозиційна платформа — За життя» (в 11 матеріалах на каналі «Інтер»). Лідерами за згадками в негативному контексті цього тижня були чинна влада загалом (у 8 матеріалах на «Інтері») і президент Зеленський (4 матеріали на «Інтері» і 3 — на 5 каналі).

***

На каналі «Інтер», крім згаданих вище матеріалів, були й інші. Крім звітів із засідань парламенту, канал також робив регулярні звіти із сесій Одеських обласної та міської ради (на звітному тижні такі матеріали були в ефірі 2, 3 і 5 лютого), де слово надається винятково представникам «ОПЗЖ» — Вадиму Шкарівському, Віталію Саутьонкову й Віктору Баранському, до яких періодично долучається й нардеп від «ОПЗЖ» Микола Скорик. Крім того, 1 лютого з порушеннями стандартів канал подавав результати соцопитування «Соціального моніторингу», в сюжеті про нові тролейбуси в Києві (2 лютого) в позитивному контексті й без балансу надано слово київському меру Віталію Кличку. 3 лютого — незбалансований і з іншими порушеннями стандартів сюжет про прожитковий мінімум в Україні, де в якості економічного експерта виступає Сергій Каплін. Того ж дня — незбалансований сюжет про мітинг працівників «Укрлендфармінгу» під ВР (тут крім політичної складової є і бізнес-інтереси власників холдингу). У сюжеті 4 лютого міністр Степанов виправдовує уряд в сюжеті про пожежу в Запорізькій лікарні. А 6 лютого Льовочкін критикує співробітництво України з МВФ і піарить «ОПЗЖ».

В усіх згаданих вище матеріалах «Інтера», крім стандарту балансу думок часто грубо порушувався стандарт відокремлення фактів від думок, за рахунок висновків і оцінок журналістів, безпідставних узагальнень і сумнівної образності:

«До речі, є вже реакція від китайських компаній» (1 лютого).

«Володимир Зеленський запевнив, що Китаю контрольний пакет акцій не продадуть» (1 лютого).

«Нардепа Олександра Дубінського таки виключили із фракції «Слуга Народу» (1 лютого).

«А вже завтра народні депутати урочисто відкриють 5-ту сесію Верховної Ради. Плани на неї наполеонівські» (1 лютого).

«І пропозицій безліч. «Слуги Народу» просто сиплять ініціативами» (1 лютого).

«Та поки що це лише пропозиція, а кого точно запросять під купол, так це міністра охорони здоров'я Максима Степанова. Уже в п'ятницю звітуватиме про боротьбу з коронавірусом» (1 лютого).

«Лідерка «Батьківщини» пропонує ударити по цінах старою формулою розрахунків» (1 лютого).

«І з цього ж питання голови парламентських фракцій завтра проведуть переговори з прем'єром Денисом Шмигалем, та, схоже, говоритимуть не лише про вартість комірного» (1 лютого).

«Та вже на першому засіданні стало зрозуміло, що під питанням майбутнє самої коаліції. Як наслідок: голосів за жоден надважливий документ просто може не знайтися» (2 лютого).

«Одразу ж спікер визначає приорітети» (2 лютого).

«Та нардепи зразу вимагають переходити від слів до справи» (2 лютого).

«Попри заклики, на порядкому денному — ні тарифних, ні соціальних питань. Натомість нардепи вирішили запропонувати санкції проти країни у Центральній Америці» (2 лютого).

«Погодження Вітренка міністром енергетики — ця тема в парламенті не вщухає, його призначення можуть винести втретє» (2 лютого).

«Та поки що навіть усних домовленостей не вдається дотриматися, як приклад — сьогоднішня запланована зустріч прем'єра з лідерами фракцій, яка не відбулася через саботаж очільника уряду. А обговорювати мали тарифи та їхнє зниження» (2 лютого).

«Обговорювали тарифи сьогодні і в Одесі» (2 лютого).

«Проєкт підтримали всі політичні фракції. Хоча кожна з них по-своєму інтерпретує це питання. "Опозиційна платформа За життякатегорична» (2 лютого).

«Кияни відтепер їздитимуть із комфортом» (2 лютого).

«Від самого ранку ще у порожній залі "слуги народу" обступили і трибуну, і президіум це таке собі блокування наввипередки, аби його не зробила опозиція. Однак опозиція просить право на виступ, головна тема, звісно, зупинка трьох телеканалів мовлення» (3 лютого).

«Власне послухати журналістів заблокованих телеканалів тепер планують на засіданні комітету з питань свободи слова» (3 лютого).

«Засідання було заплановано на 14-ту годину, однак жодного рішення на ньому ухвалено не було» (3 лютого).

«Про вакцинацію знову говорили на засіданні Кабміну. І знову багато обіцяли без конкретики, бо досі чітко невідомо, коли ж українців почнуть щеплювати. Прем'єр-міністр вкотре заявив, що в лютому» (3 лютого).

«Звучить не дуже оптимістично. І це все — про наш прожитковий мінімум» (3 лютого).

«І на все, про все — лише 2189 гривень» (3 лютого).

«Дивимось, що у нас вийшло по чеку. За все 500 гривень. Цього з натяжкою має вистачити мені одній на тиждень. Я взяла не все, що потрібно. А якщо порахувати за місяць — вийде 2 тисячі гривень. Ось і проїли весь прожитковий мінімум. Про одяг, а тим більше оплату комунальних послуг — взагалі не йдеться» (3 лютого).

«Акцію розпочали символічно» (3 лютого).

«Проблеми у компанії почалися півтора роки тому, коли у Національному антикорупційному бюро зненацька відновили вже закриту за відсутністю складу злочину справу проти одного з акціонерів холдингу. Відтоді підприємство через тиск НАБУ потерпає від обмежень у фінансуванні та закритття кредитних ліній. Через що без роботи залишилися вже 13 тисяч аграріїв» (3 лютого).

«Це рішення підтвердив і апеляційний суд. Однак по факту у ситуації жодних зрушень, а значить і загроза вимушеного закриття і інших компаній залишається» (3 лютого).

«А бюджет втрачає чимало, оскільки податки, які сплачує "Укрлендфармінг" становлять близько 1 % від ВВП України» (3 лютого).

«Підвищення комунальних тарифів та скандальні земельні питання все це про сьогоднішню сесію Одеської міськради» (3 лютого).

«В залі був присутній і народний депутат Микола Скорик» (3 лютого).

«Скандальним видався і блок земельних питань» (3 лютого).

«Категорично проти виступає фракція "Опозиційної платформи — За життя"» (3 лютого).

«Втім до опозиціонерів не дослухалися» (3 лютого).

«"Опозиційна платформа — За життя" поскаржилася: під час цього процесу був порушений принцип пропорційного розподілу квот у комісіях» (3 лютого).

«Після суперечок мер Геннадій Труханов надав доручення розібратись в цьому питанні. Воно, до речі, вже розглядається у суді за позовом самих опозиціонерів» (3 лютого).

«Співчуття родинам загиблих у пожежі висловили президент та прем'єр. Наголосили на необхідності якнайшвидшого розслідування причин трагедії. А також пообіцяли виправляти ситуацію, щоб запобігти такому у майбутньому» (4 лютого).

«Утім вакцинацію уряд планує розпочати вже наступного тижня» (5 лютого).

«Добровільна та безплатна, але поки не для всіх. Вже за тиждень в Україні може розпочатися вакцинація проти ковіду. Принаймні так обіцяють в уряді» (5 лютого).

«Але перед цим вакцину ще мають зареєструвати» (5 лютого).

«Та й цього вистачить, аби імунізувати лише невелику частину населення. Чому так довго і чому так мало доз?» (5 лютого).

«Запустили депутати ще один довгограючий процес» (5 лютого).

«У кулуарах парламенту сьогодні тільки і розмов, що про імпічмент президенту» (5 лютого).

«Та поки в кулуарах точилися дискусії про імпічмент, у залі робота депутатів працювалася доволі мляво, і з найбільш важливого скасували паперові трудові книжки на користь електронних версій» (5 лютого).

«Закриття трьох телеканалів беззаперечна топ-тема цього тижня, звучала і сьогодні» (5 лютого).

«Однак, до Верховного суду вже надійшли позови з оскарженням указу президента» (5 лютого).

«Власне, вони, та інші медики, вакцину отримають першими» (5 лютого).

«Та вочевидь, цього дуже мало для такої великої країни, і досі незрозуміло, коли наш уряд почне самостійно закуповувати вакцину і в кого» (5 лютого).

«Вкрай скептично до цього ставляться й депутати Одеської міськради. Вони переконані: вакцинацію в Україні гальмуватимуть і політичні питання, і корупція» (5 лютого).

«Працюють з Києвом дистанційно, але чітких термінів, щодо чергового траншу не називають» (6 лютого).

«Але для того, щоб сформувався колективний імунітет і навіть у такому натовпі ми відчували себе безпечно, цього недостатньо» (6 лютого).

«Оскільки вакціонуватися треба буде щороку то вже нині треба подумати про довгострокову стратегію закупівлі препаратів. Адже коронавірус з нами не на один рік» (6 лютого).

І в більшості цих матеріалів «Інтера» грубо порушувався стандарт достовірності інформації. Значна кількість фактів і частина суб’єктивних думок подавалася або взагалі без посилань на джерела інформації, або з некоректними посиланнями (повністю невизначеними, розмитими, узагальненими тощо). Крім того, без конкретних посилань подавалися не лише факти, але й значна кількість суб’єктивних думок:

«… Є вже реакція від китайських компаній, там заявили, що тепер примирення між двома сторонами неможливе» (1 лютого).

«Депутати стартують у новий політичний сезон. Уже завтра перегорнуть чергову сторінку законотворчості — відкриють 5-ту пленарну сесію. Обіцяють у наступні півроку менше політиканства» (1 лютого).

«А от у "Голосі" вважають: скоро нічого буде підсилювати» (1 лютого).

«Соціологи запевняють, що за останні кілька місяців картина кардинально змінилася» (1 лютого).

«За даними соціологів, за передчасне волевиявлення виступають понад 50 % опитаних» (1 лютого).

«За даними МОЗ, ми на 34-му місті серед європейських країн за рівнем смертності» (2 лютого).

«Наступні півроку парламентарії обіцяють працювати над тарифами і розвитком економіки» (2 лютого).

«Та нардепи зразу вимагають переходити від слів до справи» (2 лютого).

«Тому вже говорять про розширення коаліції» (2 лютого).

«"Опозиційна платформа — за життя— категорична. Газ для населення, кажуть, має бути дешевий і власного видобудку» (2 лютого).

«Чи не в кожній фракції коментують як рішення Радбезу зокрема, так і долю свободи слова загалом» (3 лютого).

«Те, що монобільшість називає правовим, опозиція вважає політичним» (3 лютого).

«Дізнаватися про своє місце у черзі, кажуть в уряді, можна буде на порталі "COVID-19" або ж у сімейного лікаря» (3 лютого).

«Рахувати прожитковий мінімум по новому пропонують у Міністерстві соціальної політики. Від базової суми чиновники хочуть відв'язати понад півтори сотні позицій» (3 лютого).

«Саме стільки, вважають в уряді, українцю достатньо, щоб прожити цілий місяць» (3 лютого).

«Про це сьогодні заявили аграрії, які в чергове зібралися під стінами Верховної Ради» (3 лютого).

«Парламентарі обіцяють розібратися» (3 лютого).

«Депутати міськради дослухалися, на сесії ухвалили звернення до парламенту та уряду» (3 лютого).

«Депутати політсили не розуміють чому було змінено цільове призначення ділянки та побоюються, що у майбутньому там з'явиться приватна забудова» (3 лютого).

«В опозиції вважають, що персональні санкції проти члена політради Тараса Козака та блокування трьох каналів є нападом на демократію та свободу слова» (4 лютого).

«Про це повідомили в Офісі президента» (5 лютого).

«Принаймні так обіцяють в уряді» (5 лютого).

«Поки в уряді говорять про американську та британські сироватки» (5 лютого).

«В уряді ж заявляють: жодних проблем із поставками сироватки не буде» (5 лютого).

«За даними опитувань, протиковідною вакцинацією скористається майже кожен другий українець. Як переконуватимуть громадян захистити здоров'я своє і оточуючих, у МОЗі поки не кажуть» (5 лютого).

«Імпічментом лякали чи не кожного українського президента, але далі слів справа не доходила, та цього разу процедура реальна, кажуть в опозиції» (5 лютого).

«У монобільшості ж іншої думки» (5 лютого).

«Та от чи знайдуться голоси в парламенті? Депутати сумніваються» (5 лютого).

«У владі наполягають, що рішення про санкції та блокування мовників законнеВ опозиції наполягають — це рішення не відповідає Конституції» (5 лютого).

«З квітня по регіонах мають розгорнути стаціонарні пункти щеплення. Це обіцяють урядовці» (5 лютого).

«Одесити критикують підготовку до вакцинації і згадують, як торік гроші з коронавірусного фонду витратили не на медицину, а на дороги» (5 лютого).

«Вкрай скептично до цього ставляться й депутати Одеської міськради. Вони переконані: вакцинацію в Україні гальмуватимуть і політичні питання, і корупція» (5 лютого).

«Одеські медики кажуть: на першому етапі зможуть робити лише триста ін'єкцій щодня» (5 лютого).

«В опозиції ж переконані: Україна має шукати інші шляхи наповнення бюджету» (6 лютого).

«Як запевняють урядовці, щеплення має початися з середини лютого» (6 лютого).

«Найперше у МОЗ сподіваються на "Ковакс"» (6 лютого).

«Своєї вакцини Україна не має. Відомо про дві розробки від Національної академії наук» (6 лютого).

***

На телеканалі «Україна», крім згаданих вище матеріалів, були 5 матеріалів про заходи Фонду Ахметова (1, 2, 3, 4 і 5 лютого). Крім того 5 лютого — сюжет про онлайнфорум, організований Яценюком. А 6 лютого — матеріал про те, що Зеленський привітав свою дружину з днем народження.

В усіх матеріалах з ознаками замовності крім порушення стандарту балансу думок порушувався також стандарт відокремлення фактів від думок, ведучі й репортери вдавалися до власних висновків і оцінок, припущень і тверджень:

«Всі вони в різні роки отримали допомогу найвідомішого благодійника країни» (1 лютого).

«Індекс свідчить, наскільки середовище сприятливе для виживання та розповсюдження вірусів. А отже, наскільки воно безпечне для людей» (2 лютого).

«Олег Рубан — один із понад 10 експертів, який поділився досвідом завдяки проєкту фонду Ріната Ахметова» (2 лютого).

«Глава держави наголосив: Україна має підтримувати свободу слова, а не пропаганду» (2 лютого).

«Запровадження санкцій проти трьох телеканалів є своєчасним та державницьким рішенням, заявив міністр внутрішніх справ Арсен Аваков» (2 лютого).

«Очільник МВС зазначив, що Міністерство відповідає за внутрішню безпеку» (2 лютого).

«Українців щеплюватимуть лише перевіреними вакцинами від Ковіду, заспокоїв населення під час засідання уряду прем'єр-міністр Денис Шмигаль» (2 лютого).

«Очільник Кабміну запевнив: щепитися від коронавірусу згідно із національним планом вакцинації зможуть усі охочі» (2 лютого).

«У минулому році ДТЕК Донецької електромережі повернуло світло у 42 прифронтових населених пункти. А це 15 тисяч мешканців» (2 лютого).

«Відреагував на пожежу і президент Володимир Зеленський» (3 лютого).

«Свободі слова в Україні нічого не загрожує, запевнив послів країн "великої сімки" президент Володимир Зеленський. Зазначив, телеканали NewsOne, "112 Україна" та ZІК тривалий час поширювали дезінформацію» (4 лютого).

«Саме їхня фракція внесла свого часу в парламент постанову про санкції проти трьох телеканалів» (4 лютого).

«Яценюк же наголошує, що треба боротись із російським впливом і далі» (4 лютого).

«Лідер національного всиновлення — Фонд Ріната Ахметова» (4 лютого).

«Страждання покинутих дітей спонукали її до створення дитячого будинку сімейного типу. Олена Маковецька з Дніпропетровщини опікується сиротами і дає їм другий шанс на нормальне життя. Для цього жінка використовує багато методів у виховання, які надихають хлопців і дівчат розвиватися та ставати кращими» (5 лютого).

«Про це заявив президент Володимир Зеленський у своєму блозі. Звернення навмисно записав російською» (5 лютого).

«Створення комісії із журналістських стандартів, фактчекінг як непорушний принцип роботи ЗМІ, їх прозоре фінансування та оптимізація судових процедур — такий рецепт дотримання свободи слова для усього цивілізованого світу від учасників форуму» (5 лютого).

«Володимир Зеленський зворушливо привітав свою дружину із днем народження» (6 лютого).

У багатьох матеріалах «України» грубо порушувався стандарт достовірності подачі інформації. Як за рахунок подачі фактів взагалі без будь-яких посилань, так і з різного роду псевдопосиланнями. Крім того, були також узагальнені псевдопосилання на авторство суб’єктивних думок:

«Коронавірусна інфекція з нами назавжди, кажуть епідеміологи» (2 лютого).

«На думку епідеміологів, коронавірус найлегше підхопити під час тривалого спілкування у закритому приміщенні» (2 лютого).

«З огляду на світовий досвід, українські епідеміологи радять дотримуватись трьох основних запобіжних заходів у повсякденному житті» (2 лютого).

«А от у фракції "Опозиційна платформа — За життя", до якої належить власник трьох заблокованих каналів, рішення Ради Нацбезпеки називають «наступом на свободу слова» (4 лютого).

«Однопартійці Козака твердять: долю телеканалів мала вирішувати не Рада нацбезпеки, а Рада з питань телебачення та радіомовлення» (4 лютого).

«Обранці, які проти закриття каналів, заявили: оскаржуватимуть блокування у суді. У парламенті ж обіцяють ухвалити занопроєкт про медіа» (4 лютого).

«Про це заявив президент Володимир Зеленський у своєму блозі» (5 лютого).

«За таким принципом і працювали три позбавлених мовлення телеканали, певні учасники форуму» (5 лютого).

«На своїй сторінці в інстаграм опублікував чорно-біле фото Олени Зеленської і вірш, який підписав своїми ініціалами» (5 лютого).

***

На ICTV крім уже згаданих були ще інші. У сюжеті 1 лютого про відкриття в Києві магазину IKEA — в позитивному контексті згадується київський мер Кличко. 4 лютого — той же Кличко і міністр інфраструктури Криклій у сюжеті про транспортну реформу в містах. Того ж дня — незбалансований сюжет про розблокування Верховною Радою приватизаційних аукціонів.

У матеріалах з ознаками замовності на каналі, крім стандарту балансу думок і повноти інформації, грубо порушувався стандарт відокремлення фактів від думок:

«Якщо ви мрієте про якісну міжнародну освіту й вам немає 35-ти, реальний шанс її здобути дає Програма «Всесвітні студії» Фонду Віктора Пінчука» (1 лютого).

«Мрії бути магістром провідного університету планети допомагає втілити грантова програма «Всесвітні студії» Фонду Віктора Пінчука» (1 лютого).

«Перший магазин шведського меблевого гіганта ІКЕА нарешті відкрився в Україні, в Києві. Присутність ІКЕА на ринку України свідчення її відкритості, прозорості, демократії якщо хочете. Мабуть тому шлях ІКЕА в Україні був таким тернистим» (1 лютого).

«Мабуть, не готові були давати великі хабарі» (1 лютого).

«У світі ІКЕА десятиліттями вже мегапопулярна, особливо серед молодих родин, які часто змінюють помешкання і прагнуть до стильного та натурального інтер'єру. Українці дуже довго чекали на ІКЕА, офіційному сайту щойно відкрившись, довелося навіть зробити паузу через величезний наплив замовлень. Тепер в Україні є магазин і це точно ще одна маленька перемога» (1 лютого).

«ІКЕА і Україна йшли до цієї події 15 довгих років. Передусім проблема була, як і зазвичай, із землею, якої біля Києва традиційно нема» (1 лютого).

«Попри важливість події, урочистості довелося обмежити через карантин. Мер компенсував це оголошенням ніби від свого боксерського минулого» (1 лютого).

«Міністр охорони здоров'я сподівається, що хвороба йде у нас на спад, втім радить українцям за перших симптомів робити тести» (2 лютого).

«Понад 700 пацієнтів у важкому стані, але є і хороші новини» (2 лютого).

«Тим часом, Україна активно готується до вакцинації. Перша партія препарату надійде уже цього місяця» (2 лютого).

«Вчені, медики, політики, громадські діячі, бізнесмени уже його трохи зрозуміли, навчились йому протистояти. А люди вже зовсім скоро навчаться з ним жити. Перші змістовні висновки вже роблять провідні мислителі і політики світу» (3 лютого).

«Саме через пандемію цей поважний майданчик думок, прогнозів та застережень переведено тимчасово в онлай формат» (3 лютого).

«Серед найголовніших висновків — теза про перемогу науки над політикою» (3 лютого).

«Онлайн освіта довела свою слабкість та безперспективність» (3 лютого).

«Пандемія лише прискорила великі технологічні прориви» (3 лютого).

«Андрій Гетьман слухав мудрих людей» (3 лютого).

«Ялтинська європейська стратегія» продовжує онлайн-дискусії з провідними світовими політиками, вченими, громадськими діячами. Традиційну зустріч у Києві торік через пандемію перенесли» (3 лютого).

«Наука дала рішення проблеми політикам, але ті належно не скористалися цими знаннями. Тому велика смертність у США та Великобританії» (3 лютого).

«Але криза довела: саме держава рятує своїх громадян» (3 лютого).

«Локдаун зробив це миттєво. І виявилося, комп'ютери не замінять живого спілкування» (3 лютого).

«Хоча планета на локдауні, світ став відкритішим і вразливішим. Тому співпраця і солідарність мають стати головними словами ХХІ століття» (3 лютого).

«В українському парламенті плідний день» (4 лютого).

«Це має не лише розпочати продаж великої кількості держпідприємств, а й створити умови для залучення інвестицій в Україну» (4 лютого).

«Утім поки подробиць умов немає» (4 лютого).

«А вони могли б долучитися до важливого виробництва, потужності і кадри точно є» (4 лютого).

«Відкритим питанням залишаються умови договору та залучення українських виробників до локалізації» (4 лютого).

«Бояться, аби не повторилася ситуація, коли кілька років тому держава обіцяла лише максимальну локалізацію, придбала майже готові локомотиви за кордоном, а наші підприємства задіяли лише на мізерні 7 відсотків» (4 лютого).

«Ця угода стала справжньою зневагою для українських підприємств, їх робітників та інженерів» (4 лютого).

«Нині потужне державне підприємство в процесі приватизації. Тут уже втричі скоротили штат. А величезні виробничі компекси простоюють» (4 лютого).

«І допомогти в цьому якраз і може локалізація» (4 лютого).

«За словами посла України у Франції Вадима Омельченка, угода передбачає локалізацію виробництва, однак жодної конкретики нема» (4 лютого).

«У них відвалюються на ходу двері та колеса, а ще вони раптово можуть спалахнути та і сам їхній вигляд іноді жахає» (4 лютого).

«І така сумна картина ледь не у кожній столичній маршрутці. Та найстрашніше, що невідомо, у якому стані водій, бо у більшості відсутні навіть формальні відмітки медика та механіка» (4 лютого).

«Тобто контролю за станом транспорту і водіїв жодного ані з боку самих перевізників, ані з боку Укртрансбезпеки, бо на весь Київ десять інспекторів, а максимальний штраф сміховинний — 1700 гривень» (4 лютого).

«Вони щодня перевозять майже мільйон пасажирів і щороку це мільярдні доходи власникам "сірого бізнесу" і без жодних податків місту, без квитків, страховки і гарантії безпеки пасажирів і така ситуація у всіх містах. Тож очевидно, що така «транспорта піраміда» всіх влаштовує» (4 лютого).

«Спочатку Максим Степанов переконував обранців у доцільності запроваджених раніше карантинів вихідного дня та локдауну у січні» (5 лютого).

«Ще одна проблема, яку вочевидь доведеться вирішувати, — недовіра українців до щеплення в принципі» (5 лютого).

«Виробників міністр не назвав, лише зазначив, що їх буде декілька» (5 лютого).

«Очільник МОЗу запевнив: до кінця цієї осені всі, хто в групі ризику, а це понад 20 мільйонів українців, отримають вакцини. Та маємо ще одну проблему — не всі наші громадяни готові робити щеплення від цієї страшної хвороби» (5 лютого).

«Зеленський вкотре наголошує: рішення правильне, виважене, покликане захистити суверенітет, незалежність та безпеку України» (5 лютого).

«Глава держави звернувся до українців російською мовою, як він зазначив, мовою, якою особливо останнім часом українцям лили брехню у вуха» (5 лютого).

«Перші роботи з'явилися 2014 і це було символічно» (5 лютого).

«Неабияк надихає її офіс у Києві» (5 лютого).

«Кожен із виробів ніби повертає у минуле. Це і є їхня філософія» (5 лютого).

«Кожна річ наче жива за своєю особливою енергетикою і не дивно, адже більшість створена вручну» (5 лютого).

«Найавторитетніші видання додають вироби Вікторії Якуші до головних трендів року та одна із заповітних мрій дизайнерки, аби її вироби, як у давинину, передавали із покоління в покоління» (5 лютого).

Також порушувався в різні способи стандарт достовірності інформації:

«Організатори вказують, учасник має чітко розуміти, як застосує знання в Україні й по поверненні працюватиме тут щонайменше п'ять років» (1 лютого).

«Щоправда на полицях порівняно з європейськими магазинами значно менше товарів, кажуть покупці. У магазині заспокоюють: багато чого є на складі» (1 лютого).

«Уряд обіцяє уже лютому першу партію вакцини» (3 лютого).

«В останні десятиріччя лунали заклики» (3 лютого).

«Раніше експерти прогнозували подальшу цифровізацію життя» (3 лютого).

«Члени економічного комітету Верховної Ради закликають збільшувати будівництво локомотивів та комплектуючих до них саме на українських підприємствах. Депутати занепокоєні ініціативою Кабміну щодо закупівлі електровозів у французької компанії "Альcтон". За попередньою інформацією, договір планують підписати під час візиту президента Макрона до України» (4 лютого).

«Депутати побоюються, аби вітчизняні машинобудівники не залишилися біля розбитого корита» (4 лютого).

«Тож депутати з економічного комітету парламенту вимагають пояснень від Кабміну» (4 лютого).

«Адже Україна здатна забезпечити локалізацію локомотивів на рівні понад 50 відсотків, кажуть на Дніпровському електровозобудівному заводі» (4 лютого).

«Звісно, галузь машинобудування та парк обладнання треба оновлювати, кажуть фахівці» (4 лютого).

«За підрахунками, 35 відсотків це той мінімум, який уже нині може виготовляти країна на власних машинобудівних заводах як приватних, так і державних» (4 лютого).

«За неофіційною інформацію, контракт на закупівлю електровозів компанії "Альстон" держава планує підписати під час візиту Емманюеля Макрона в Україну» (4 лютого).

«Тож самі підприємці і депутати наголошують: уряд мусить пам'ятати, що збереження кваліфікованих кадрів, тисячі робочих місць та мільйони гривень до бюджету це переваги локалізації підприємств навіть на умовах партнерства з іноземними компаніями» (4 лютого).

«Експерти кажуть, що ідея непогана, але чи зможуть міста собі це дозволити» (4 лютого).

«У КМДА кажуть, що столиця і так активно закуповує автобуси та тролейбуси» (4 лютого).

«Меблі українського бренду "Faina", які, за версією провідних міжнародних дизайнерських видань, назвали одним із трендів 2020 року» (5 лютого).

***

В новинах 5 каналу, крім згаданих вище матеріалів, 1 лютого був незбалансований сюжет про прогнози щодо майбутнього монобільшості. 4 лютого повідомлялося, що партія «Європейська солідарність» висуватиме колишнього політв’язня Сущенка в нардепи, а 6 лютого Порошенко казав про рух України в НАТО.

У всіх згаданих вище матеріалах каналу грубо порушувався стандарт відокремлення фактів від думок, використовувалася оцінкова лексика, робилися висновки:

«Ображений Дубінський, безпорадні луги"» (1 лютого).

«Вже з понеділка під куполом дискусії, бо припускають: якщо скандального нардепа з фракції таки виключать, він поведе за собою ще зо два десятки "слуг"» (1 лютого).

«Лідерка фракції Юлія Тимошенко, хоч не відповіла конкретно, але наголосила: заради країни піде на об'єднання» (1 лютого).

«У коаліцію добре могла б вписатися і група "Довіра". Часто-густо, коли «слуги» не знаходять підтримки в лавах своїх, звертаються до "Довіри" по підмогу» (1 лютого).

«Якщо монобільшість таки розвалиться, створенням коаліції не обійдеться» (1 лютого).

«Про це заявив лідер "Європейської солідарності"» (3 лютого).

«Про це заявив лідер політсили Петро Порошенко» (4 лютого).

«Почав про санкції, а закінчив як завжди. Володимир Зеленський оприлюднив новий відеоблог» (5 лютого).

«Зрештою, не зазначивши жодного прізвища, почав згадувати торговельні марки» (5 лютого).

«Тут варто зауважити, що телевізійної реклами масла "Рошен" не існує в природі. Втім, продукт активно обговорюють користувачі соцмереж. Тепер от і Володимир Зеленський долучився» (5 лютого).

«А щодо агентів російської пропаганди, то останні три дні, з огляду на резонансність події, їх тією чи іншою мірою показують усі загальнонаціональні канали» (5 лютого).

«Ну а тим часом, терористичну діяльність Тараса Козака СБУ почала розслідувати ще за попереднього Президента. Це робили для того, щоби мати усі юридичні підстави для запровадження санкцій. Про це у програмі «Є сенс» на 5-му каналі заявив екс-секретар РНБО Олександр Турчинов. Наголосив, через припинення мовлення каналів Медведчука ще у 2018-му році, п'ятого президента Петра Порошенка почали б звинувачувати у тому, що він намагається поліпшити власні рейтинги» (5 лютого).

Порушення стандарту достовірності подачі інформації:

«У "Слузі народу" уже не виключають, що таким ситуативним партнером може стати "Батьківщина"» (1 лютого).

«Нині ж у кулуарах заговорили: можуть влаштувати демарш після виключення із фракції їхнього лідера Олександра Дубінського» (1 лютого).

«В "Європейській солідарності" ухвалили рішення висунути очільника свого черкаського осередку кандидатом у нардепи» (1 лютого).

***

На СТБ, крім згаданих вище матеріалів, 3 лютого в матеріалі про «Ялтинську європейську стратегію» Пінчука в позитивному контексті згадувався президент Зеленський.

В матеріалах з ознаками замовності на каналі порушувався стандарт відокремлення фактів від думок:

«Тож дівчина набралася впевненості і на магістратуру самотужки вступила до Лондонського столичного університету. Це один із найпрестижніших вишів світу. Платити за таку освіту потрібно було відповідно, тож студентка взялася шукати підтримки» (1 лютого).

«У Лондоні вона вивчила всі тонкощі проведення великих спортивних змагань й одразу на місці пройшла висококласну практику в топових спортивних організаціях» (1 лютого).

«І цінні знання одразу взялася застосовувати в Україні» (1 лютого).

«Останній пункт — особливий, бо він гарантує, що після завершення навчання за кордоном випускник повернеться в Україну для роботи за фахом, щонайменше на 5 років, бо така освітня підтримка — передусім вклад у розвиток України» (1 лютого).

«Ольга пишається, що стала частиною такого масштабного проєкту» (1 лютого).

«Першої цього року традиційної зустрічі впливових світових політиків, економістів та мислителів» (3 лютого).

«Саме коронакриза змусила людство об'єднатися задля спільної мети, зазначив один із найвідоміших сучасних філософів Харарі» (3 лютого).

«Про це заявив Володимир Зеленський у своєму зверненні. Його президент записав російською, аби спростувати, що в Україні російську мову притісняють і щоб заперечити нещодавню брехню про заборону творів Булгакова й Акуніна» (5 лютого).

«Українці матимуть змогу зареєструватися на щеплення за допомогою спеціального сайта, який уже розробляють у Кабміні» (5 лютого).

Також порушувався стандарт достовірності:

«У Фонді Віктора Пінчука кажуть, наполегливість — одна з найважливіших рис для таких кандидатів» (1 лютого).

«У своєму твіттері зазначив, що людство — цитую — має подолати не лише COVID-19, а й своїх внутрішніх демонів» (3 лютого).

***

В новинах каналу «1+1», крім згаданих вище матеріалів, інших не було.

У матеріалах каналу грубо порушувався стандарт відокремлення фактів від думок, використовувалася оцінкова лексика, робилися висновки:

«Також гарант вважає, що Джо Байден має долучитися до нормандського формату перемов» (1 лютого).

«Відбувся одним полоненим, але наразі нормандський формат у стадії стагнації» (1 лютого).

«На камеру хлопчик небагатослівний. Чи то досі не вірить. що його мрія здійснилася, чи життя під обстрілами зробило його таким стриманим» (4 лютого).

«Підтвердження сьогодні отримали одразу від двох компаній» (5 лютого).

«Першу партію, каже, привезуть до України вже в лютому» (5 лютого).

«Їх привітав не лише президент Володимир Зеленський, а й американський Google й розмістив на головній сторінці про визначну дату» (6 лютого).

«Окрім важливих завдань із вивчення кліматичних і геологічних явищ на планеті, тут розташований найпівденніший у світі бар та найпівденніша православна церква — каплиця Святого Володимира» (6 лютого).

«Нову туристичну принаду презентують у розпал сезону на "Буковелі"» (6 лютого).

«Із першого знайомства учинили нову туристичну принаду — шестикрісельний витяг. Адже за якихось три хвилини всі разом опинились на схилі і почали катання» (6 лютого).

«Досі вітчизняні курорти хіба чотиримісними могли похвалитися» (6 лютого).

«Ця канатка новісінька. Ба більше, одна з останніх розробок відомої австрійської фірми» (6 лютого).

«І тепер тут справжній рай, насамперед для лижників-початківців. Адже до нового витяга додаються дві п'ятикілометрові нові траси» (6 лютого).

«І ще один бонус: з нового витяга відкриваються неймовірні краєвиди Чорногірського хребта та Говерли, які раніше хіба що з оглядового майданчика курорту можна було спостерігати» (6 лютого).

Порушення стандарту достовірності подачі інформації:

«Ну і навіть більше, ніж очікували, кажуть. Україна гарантовано очікує 12 мільйонів доз коронавірусних вакцин» (5 лютого).

«Як відзначили в Офісі президента, це уперше в історії глава держави поспілкувався з українськими полярниками в режимі реального часу» (6 лютого).

«Цей витяг такий наразі єдиний в Україні, кажуть працівники "Буковеля"» (6 лютого).

***

На «UA: Першому», крім згаданих вище трьох «паркетних» матеріалів, інших не було. Порушення стандарту відокремлення фактів від думок:

«Україна поки що уклала угоду про постачання китайської вакцини за умови, що її дієвість становитиме щонайменше 70 відсотків» (4 лютого).

Порушення стандарту достовірності:

«Поставки почнуться у лютому, сказано в повідомленні на сайті Офісу президента» (4 лютого).

«Раніше МОЗ повідомляли, що 15 лютого Україна має отримати 117 тисяч доз вакцини Pfizer Biontech за благодійною програмою COVAX» (4 лютого).

  

На звітному тижні матеріалів бізнесової тематики з ознаками замовності було багато на телеканалі ICTV: про відкриття в Києві магазину «IKEA» (1 лютого), згадка про послуги на автозаправках фірми «WOG» в сюжеті про те, що таке «кешбек» (2 лютого), 4 лютого в ефір каналу вийшов матеріал, який просував інтереси потенційних власників Дніпровського електровозобудівного заводу, що його нині держава готує до приватизації. 5 лютого в сюжеті рекламувалися меблі дизайн-студії Вікторії Якуші, а в сюжеті 6 лютого — інтереси української групи фармацевтичних компаній «Лекхім», яка має намір виробляти і продавати антиковідну вакцину. На обох каналах Віктора Пінчука — СТБ і ICTV — 1 лютого розповідалося про те, що Фонд Пінчука видає гранти на навчання за кордоном, а 3 лютого в ефірі каналів були звіти з онлайн-конференції «Ялтинська європейська стратегія» Пінчука. На телеканалі «1+1» два сюжети промотували курорт «Буковель»: про хлопчика, якого туди привезли благочинці (4 лютого) і про те, що на курорті встановили новий витяг (6 лютого). На каналі «Інтер» 3 лютого розповідалося про мітинг працівників агрохолдингу «Укрлендфармінгу» під Верховною Радою, де однобічно критикувалося НАБУ за кримінальне провадження проти акціонера холдингу й обстоювалися вигідні власникам холдингу законодавчі зміни. А на каналі «Україна» 3 лютого розповідали про роботу електриків концерну ДТЕК у прифронтовій зоні.

 

.

 

У матеріалах із порушеннями стандартів, що можуть свідчити про ознаки замовності (цензури), канали порушують такі стандарти:

 

 

2. ЗАМОВЧАННЯ КАНАЛАМИ СУСПІЛЬНО ВАЖЛИВОЇ ІНФОРМАЦІЇ У ЛЮТОМУ 2021-го:

Жоден із каналів не повідомляв про таку подію цієї тематики:

У Києві пікетували телеканал «Інтер» (6 лютого)

Жоден із каналів не повідомляв про такі події цієї тематики:

Кримськотатарський канал ATR заявляє про спроби його знищення урядом (3 лютого)

Росія блокує в Криму три десятки популярних українських сайтів (5 лютого)

Жоден із каналів не повідомляв про такі події цієї тематики:

В ОБСЄ нарахували майже 90 порушень тиші на Донбасі за вихідні (2 лютого)

Бойовики залучають дітей до війни на Донбасі — ОГП (3 лютого)

Бойовики облаштовують позиції біля Кримського — ООС (5 лютого)

Інші прикметні теми і факти, замовчані всіма каналами:

Суд дозволив затримати ексзаступника глави СБУ Нескоромного (4 лютого)

Під Харковом у будинок активістів кинули гранату і спалили два авто (5 лютого)

У 2021 році ціни на газ для населення зростуть на 20 % — прогноз уряду (5 лютого)

В Києві Окружний адмінсуд дозволив побудувати висотку на місці будинку, який є історичною пам’яткою (5 лютого)

Пам’ятник Бандері у Львові облили червоною фарбою (5 лютого)

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5645
Читайте також
15.02.2022 16:00
Детектор медіа
«Детектор медіа»
2 661
07.06.2019 17:20
ГО «Детектор медіа»
«Детектор медіа»
2 265
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду