Про що мовчали новини в жовтні 2021 року

Про що мовчали новини в жовтні 2021 року

9 Листопада 2021
2679

Про що мовчали новини в жовтні 2021 року

2679
Узагальнений моніторинг за 25–30 жовтня 2021 року матеріалів суспільно-політичної тематики з ознаками замовності (або цензури) в теленовинах, а також випадків замовчування важливої для суспільства інформації.
Про що мовчали новини в жовтні 2021 року
Про що мовчали новини в жовтні 2021 року

Примітка: за 2021 рік — дані за 25–30 жовтня, 9–14 серпня10–15 травня1–6 лютого; за 2020 рік — дані за 12–17 жовтня10–15 серпня18–23 травня17–22 лютого, за 2019 рік — дані за 14–20 жовтня8–14 липня.

І ще примітка: Щоденні випуски о 22 годині 5 канал позиціонує як підсумкові (раніше підсумкових випусків у чистому вигляді на каналі не було). При аналізі цих випусків у експертів ДМ виникло питання до форми, яка має як звичні новинні елементи, так і елементи, властиві авторським програмам. За «Методологією моніторингів телевізійних і радійних програм ГО "Детектор медіа"» авторські програми оцінюються інакше, ніж новини (новини —  пункт 2.1 «Методології», авторські підсумкові програми — пункт 2.2). Зрештою експерти вирішили оцінювати ці випуски усе ж за методологією оцінки новин, тому що: 1) В назві випусків заявлено, що це саме новини (повна назва — «Час новин: підсумки з Віталієм Ковачем»). 2) Канал не позиціонує випуски як авторську публіцистичну програма Ковача. 3) У будь-якому разі порушення стандартів балансу думок, оперативності, точності, достовірності і повноти є однаковими як для новин, так і для авторських підсумкових інформаційних програм. Що ж до стандарту відокремлення фактів від думок, в авторській програмі (на відміну від новин) журналіст-автор має право на висловлення власних суб'єктивних думок, але при цьому повинен кожну власну думку чітко авторизувати. У випусках 5 каналу ведучий цього не робить. Тому будь-які його суб'єктивні думки є порушенням стандарту.

1. МАТЕРІАЛИ З ПОРУШЕННЯМИ ПРОФЕСІЙНИХ СТАНДАРТІВ, ЯКІ МОЖУТЬ СВІДЧИТИ ПРО ОЗНАКИ ЗАМОВНОСТІ (ЦЕНЗУРИ)

Загалом протягом звітного тижня в підсумкових випусках щоденних новин досліджуваних телеканалів була така кількість матеріалів суспільно-політичної тематики з порушеннями професійних стандартів, які можуть свідчити про ознаки замовності (цензури):

На звітному тижні жовтня загальна кількість матеріалів з ознаками замовності на каналах була не набагато більшою, ніж у попередньому періоді моніторингу. Трійка «лідерів» залишилася незмінною. Більше, ніж у серпні, було таких матеріалів на каналах «1+1» і СТБ.

***

Традиційних «паркетних» матеріалів на звітному тижні було більше, ніж у серпні.

26 жовтня:

Денис Шмигаль про борги за теплопостачання («UA: Перший»).

Брифінг Ірини Венедіктової і Дениса Монастирського («1+1», «Інтер»).

Віталій Кличко проінспектував київську «швидку» («Інтер»).

Віктор Ляшко про кращу готовність медичної системи (СТБ).

27 жовтня:

Юлія Тимошенко про ситуацію в лікарнях («Інтер»).

Наталія Королевська про підвищення зарплат медикам («Інтер»).

28 жовтня:

Віталій Кличко про запровадження карантину в Києві («1+1», «Інтер», СТБ, «Україна»).

Денис Шмигаль про урядову заборону відмикати подачу газу («1+1», ICTV, «Україна»).

Володимир Зеленський поклав квіти до могили Невідомого солдата в Києві («Інтер», СТБ).

Нардепи від «ОПЗЖ» поклали квіти до могили Невідомого солдата в Києві («Інтер»).

Денис Монастирський побував у Парижі на засіданні групи «Помпіду» («Інтер»).

Петро Порошенко зустрівся з депутатом Європарламенту («Україна»).

29 жовтня:

Володимир Зеленський побував в Одесі («1+1», «Інтер», СТБ, ICTV, «Україна»).

30 жовтня:

Володимир Зеленський побував в Ізмаїлі (ICTV).

Абсолютним лідером по згадуваннях у позитивному контексті в матеріалах з ознаками замовності залишається президент Зеленський — як і в серпні, він фігурував у 14 матеріалах (але вже не на шести, а на п’яти каналах). Натомість дещо зросла кількість позитивних згадок про прем’єра Шмигаля — у 9 матеріалах на шести каналах (у серпні його згадували лише чотири канали в 6 матеріалах). І дуже відчутно зросла кількість позитивних згадувань київського міського голови Кличка. У жовтні це було у 8 матеріалах на п’яти каналах (у серпні Кличка не згадували взагалі, у травні — лише двічі). З установ найбільше позитивних згадок було в Кабінету Міністрів (7 матеріалів на п’яти каналах), лідер серед партій — «Опозиційна платформа — За життя», яка мала 5 позитивних згадок, але лише на «Інтері».

У негативному контексті найчастіше згадувалася чинна влада загалом — 4 матеріали на двох каналах. І 2 негативних згадки мав президент на 5 каналі.

***

На каналі «Інтер», крім наведених вище дев’яти «паркетних» матеріалів, 26 жовтня в сюжеті про скіфське золото були коментарі президента Зеленського і прем’єра Шмигаля в позитивному контексті. Цього ж дня — коментарі прем’єра Шмигаля в сюжеті про проблеми опалення у Кропивницькому.

27 жовтня в сюжеті про фальсифікацію урядового застосунку «Дія» в позитивному контексті згадуються Мінцифри, міністр Михайло Федоров і сам застосунок «Дія». Цього ж дня в ефірі сюжет про можливе створення на столичних Осокорках екопарку, де в позитивному контексті виступають КМДА, перший заступник його голови Микола Поворозник і харківський бізнесмен Олександр Фельдман. І в сюжеті про нестачу кисню в одеській лікарні від міськради коментують два депутата від «ОПЗЖ» Віталій Саутьонков і Віктор Баранський.

29 жовтня — позитивне цитування міністра внутрішніх справ Монастирського в матеріалі про Надію Савченко і її підробний ковідний сертифікат. Цього ж дня — Сергій Каплін (як «представник Федерації профспілок України») розмірковує про необхідність ліквідувати «податкові скрутки». І цього ж дня — матеріал про те, що Королевська провела якийсь форум.

30 жовтня — сюжет про тарифи на тепло, зроблений, за словами ведучої, «на прикладі Одеси». В сюжеті коментують знову депутати міськради Саутьонков і Баранський від «ОПЗЖ».

В усіх згаданих вище матеріалах «Інтера», крім стандарту балансу думок часто грубо порушувався стандарт відокремлення фактів від думок, за рахунок висновків і оцінок журналістів:

«Скільки вони встигли продати українських дітей, Венедіктова не уточнила. Лише зазначила, що за роки незалежності жертвами такої торгівлі стали майже 250 тисяч українців» (26 жовтня).

«Нинішні постачальники кисню посилаються на профілактичну зупинку на виробництвах. Тож коло замкнулося» (27 жовтня).

«Ситуація із дефіцитом лікарів — це проблема не лише Одеси. Вона стосується всієї країни» (27 жовтня).

«Якщо "Дію" не можна зламати, то можна зробити підробну "Дію"» (27 жовтня).

«Коштувала ця "липа" недорого, лише 100 гривень» (27 жовтня).

«Хакер-самоучка наполохав усе Міністерство цифрової трансформації» (27 жовтня).

«Утім міністр цифрової трансформації Михайло Федоров пропонує для умільця інше покарання» (27 жовтня).

«А ще раніше Федоров сам жартома пропонував для IT-шахраїв створити паспорт засудженого. Зламати офіційну "Дію" не спромігся ще ніхто. Міністерство навіть мільйон пропонувало хакерам за злам безпеки, але цього так поки що ніхто й не зробив» (27 жовтня).

«Є вже навіть попередній проєкт майбутнього парку» (27 жовтня).

«У регіоні діють жорсткі карантинні правила і зрозуміло, що підготовка до чергової хвилі пандемії там провалена» (27 жовтня).

«До слова, у центрах щеплень з обіду вже почався ажіотаж» (28 жовтня).

«Роки нацистської окупації України — це чорний період нашої історії, а її наслідками стали мільйони загублених життів, скалічених доль і сотні зруйнованих міст» (28 жовтня).

«Вшанували пам’ять героїв сьогодні і парламентарії — депутати від опозиції разом із ветеранами прийшли із квітами до Вічного вогню на могилі Невідомого солдата у Парку Слави у Києві. Адже подвиг визволителів не можна забувати, щоб не допустити повторення. Та й ціна, яку заплатила кожна українська родина у боротьбі із нацизмом, занадто висока — це мільйони загиблих. І 28 жовтня — День визволення для нашої країни — це дата, яку не можна забути» (28 жовтня).

«Про такий курс оголосив міністр внутрішніх справ Денис Монастирський» (28 жовтня).

«Після десяти років співпраці Україна нарешті стає повноправним членом міжнародної групи боротьби з наркозлочинністю "Помпіду"» (28 жовтня).

«Наші правоохоронці зі свого боку теж мають досвід боротьби з наркотрафіком, запевнив міністр» (28 жовтня).

«І хоча ситуація не критична, і панікувати не варто, як кажуть в МОЗ, та одразу у кількох лікарнях кисневе голодування таки настало» (29 жовтня).

«Це справжнє пекло, і для пацієнтів, і для медиків» (29 жовтня).

«Головні ж ліки проти ковіду — це кисень і його стабільна подача» (29 жовтня).

«Після першої коронавірусної хвилі, підприємство "Черкасиазот" пройшло сертифікацію свого кисню. І зараз стабільно постачає його в медзаклади» (29 жовтня).

«Не сидять склавши руки і на підприємстві "Рівнеазот"» (29 жовтня).

«Тут кисень відвантажують переважно в балони для всіх лікарень області і абсолютно безкоштовно» (29 жовтня).

«Аби допомогти медикам, підприємствам Group DF, довелося в рази збільшити виробництво кисню. І відвантаження в лікарні там не зупинятимуть» (29 жовтня).

«За липовий ковідсертифікат — підозра справжня. Надію Савченко — колишню депутатку та героя України — таки притягнуть до відповідальності» (29 жовтня).

«Вимкнути соцмережі і увімкнути мозок — так емоційно Володимир Зеленський сьогодні закликав людей вакцинуватися» (29 жовтня).

«Із літака — на морвокзал. Саме там основна частина візиту Володимира Зеленського до Одеси» (29 жовтня).

«Починає з приємного: дає імена суднам» (29 жовтня).

«Та плани президента амбітнівідродити цілий флот» (29 жовтня).

«Не обійшли увагою на Конгресі і наболілі питання — тарифи» (29 жовтня).

«Голова президентського Офісу Андрій Єрмак наголосив: влада зробила все, аби втримати зростання тарифів...» (29 жовтня).

«Зеленський укотре закликав місцевих чиновників докласти якнайбільше зусиль і прискорити темпи вакцинації» (29 жовтня).

«Але переговорний майданчик такого рівня — це чудова можливість для нових домовленостей, контактів, двосторонніх зустрічей» (29 жовтня).

«Тарифні головоломки. Ціна опалення для населення залишається не зовсім зрозумілою, з одного боку влада обіцяє її не підвищувати, з іншого — розцінки на місцях все ж таки переглядатимуть» (30 жовтня).

«Кабмін, щоправда обіцяє залишити регіонам гроші від деяких податків, але розраховувати на них можна буде лише з наступного року» (30 жовтня).

І в більшості цих матеріалів «Інтера» грубо порушувався стандарт достовірності інформації. Значна кількість фактів і частина суб’єктивних думок подавалася або взагалі без посилань на джерела інформації, або з некоректними посиланнями (не персоналізованими, узагальненими, розмитими чи повністю на невизначені групи людей):

«В Мінкульті заявили, що у ньому є всі необхідні умови для збереження експозиції» (26 жовтня).

«Натомість у комунальному підприємстві, яке обігріває третину будинків та майже всі бюджетні установи Кропивницького, людей заспокоюють» (26 жовтня).

«В обласному Департаменті охорони здоров'я пояснюють: напередодні ввечері постачальник не привіз у відділення кисень, а запасів не було» (27 жовтня).

«У відділенні на Ядова кисню вистачить до наступного тижня, кажуть посадовці» (27 жовтня).

«Водночас пацієнти ковідних стаціонарів розповідають про ще одну проблему: в лікарнях бракує медиків» (27 жовтня).

«Скликати Раду нацбезпеки та оборони через ситуацію з ковідом. Цього вимагають українські політики» (27 жовтня).

«Бо попри те, що пандемія випробовує країну вже півтора року, люди й досі не можуть розраховувати на чітку та ефективну допомогу, кажуть депутати» (27 жовтня).

«Правоохоронці нагадують: відповідальність несуть і ті, хто підроблюють і ті, хто купують» (27 жовтня).

«А вже 2023 року в компанії планують перші поставки газоводневої суміші комерційним клієнтам» (27 жовтня).

«А розвернутися в Дарницькому районі є де, переконують місцеві та активісти» (27 жовтня).

«Яку суму планують залучити, чиновники кажуть, іще не підрахували» (27 жовтня).

«Опозиція, на тлі погіршення ситуації з ковідом, звернулася до уряду та парламенту з вимогою збільшити фінансування на медицину та підвищити зарплати лікарям та медсестрам» (27 жовтня).

«Тож в МВС хочуть адаптувати європейський підхід» (28 жовтня).

«І хоча ситуація не критична, і панікувати не варто, як кажуть в МОЗ, та одразу у кількох лікарнях кисневе голодування таки настало» (29 жовтня).

«Як написав у фейсбуці міністр внутрішніх справ Денис Монастирський: перед законом рівні усі» (29 жовтня).

«Не обійшли увагою на Конгресі і наболілі питання...» (29 жовтня).

«Не спекулювати просять і на темі коронавірусу» (29 жовтня).

«Це підрахунки Державної податкової служби. Там зауважили, що кожного місяця нечесні підприємці намагаються збрехати у деклараціях, аби сплачувати менше ПДВ» (29 жовтня).

«... З одного боку влада обіцяє її не підвищувати, з іншого — розцінки на місцях все ж таки переглядатимуть» (30 жовтня).

«Днями міська влада справді обіцяє переглянути тарифи, вартість тепла хочуть підняти в півтора — два рази. Щоправда це стосуватиметься лише бюджетних установ а також комерційних та релігійних організацій. Населення, обіцяють, не зачепить» (30 жовтня).

«Кабмін, щоправда, обіцяє залишити регіонам гроші від деяких податків...» (30 жовтня).

29 жовтня в сюжеті про те, що підприємства Group DF виробляють кисень для лікарень, журналіст каже: «Не сидять склавши руки і на підприємстві "Рівнеазот". За рік вони збільшили потужності в десятки разів. Тут кисень відвантажують переважно в балони для всіх лікарень області і абсолютно безкоштовно». З наступного синхрону головного інженера підприємства виходить, що безкоштовно вони постачають не кисень, а надають газові балони тим лікарням, яким їх бракує. В цьому випадку, ймовірно, порушено стандарт точності подачі інформації.

***

На телеканалі «Україна», крім згаданих вище чотирьох «паркетних» матеріалів, було 5 матеріалів про діяльність Фонду Ахметова (по матеріалу щодня, крім 30 жовтня). 29 жовтня був сюжет з незбалансованою критикою урядової політики в енергосекторі.

В усіх матеріалах з ознаками замовності крім порушення стандарту балансу думок порушувався також стандарт відокремлення фактів від думок, ведучі і репортери вдавалися до власних висновків і оцінок, припущень і тверджень:

«Поради від медиків надважливі для людей і завдяки фонду Рината Ахметова тисячі українців дослухаються до фахівців та отримують достовірну інформацію» (26 жовтня).

«Серед найвпливовіших філантропів Європи — і Фонд Ріната Ахметова» (27 жовтня).

«А останнім часом привертає увагу спільноти до конфлікту на Донбасі» (27 жовтня).

«Фонду Ріната Ахметова є чим поділитися із колегами. Адже під час локдауну створив один з найкращих освітніх серіалів для школярів» (27 жовтня).

«До речі, тема наступного форуму EFC, вже у новому 2022 році, — це проблеми в освіті та науці» (27 жовтня).

«Прем’єр зробив обнадійливу заяву і пообіцяв, що газу на опалення в Україні вистачить до весни» (28 жовтня).

«І увага, без ковід-сертифікату або тесту віднині не пустять у метро та інший громадський транспорт. І ось що сказав мер Віталій Кличко» (28 жовтня).

«Ну, і звісно всіх цікавить, хто і як контролюватиме невакцинованих пасажирів у транспорті. Так ось це робитимуть поліцейські» (28 жовтня).

«Якщо у вас таких не буде, вам випишуть адміністративний протокол про порушення карантину і це від 17 до 34 тисяч гривень штрафу. Вакцинуватися точно дешевше» (28 жовтня).

«У відповідь на звернення представників регіонів, компанія "Метінвест" вирішила допомогти медзакладам із киснем» (28 жовтня).

«Нині металургійний холдинг — провідний постачальник кисню в країні» (28 жовтня).

«Зима російського реваншу. Кремль і надалі шантажуватиме Україну зменшенням транзиту газу а ЄС залежності від російських енергоносіїв» (28 жовтня).

«Саме тому Брюссель та Київ мають спільно протистояти тиску Москви, наголосив Петро Порошенко під час зустрічі з головою делегації Європарламенту в Східному партнерстві Андріусом Кобіліусом» (28 жовтня).

«Звітувати про кисень для хворих на ковід закликав місцевих чиновників президент» (29 жовтня).

«А ще Володимир Зеленський нагадав про онлайн-систему, де можна відстежувати наявність вільних ліжок у лікарнях, того ж кисню і кількість вакцини на місцях» (29 жовтня).

«Хоч експерти ще з весни волали про небезпеку» (29 жовтня).

«Найгірше на державних ТЕС» (29 жовтня).

«Вчасно не зробили. Тепер на ТЕС пального на лічені дні, що підвозиться — одразу йде в котли. Тепер інше питання: як заощадити, щоб ми по хатах були зі світлом?» (29 жовтня).

«У приватних генераторів ситуація ліпша, бо й самі добувають вугілля, та всі — в одному човні з державними Центренерго і втриматися на плаву в єдиній на усіх енергосистемі можуть тільки разом. Приватники мусили ініціативу взяти у свої руки. Тепер однією рукою своє вугілля в борг відвантажують державним ТЕС, а іншою купують імпортне паливо на всіх» (29 жовтня).

«Тож аби нам не відключали світло, треба платити за нього ринкову ціну. А ще дочекатися, аби держава сплатила 11 мільярдів гривен, які вже заборгувала, як державним, так і приватним виробникам кіловатів» (29 жовтня).

«Варять сталь та рятують хворих на ковід — металурги працюють на знос, аби щодня безкоштовно доправляти в лікарні життєво необхідний кисень» (30 жовтня).

«Як промисловці допомагають країні не задихнутися» (30 жовтня).

«Саме цю функцію і взяли на себе металурги» (30 жовтня).

І в кількох матеріалах «України» також грубо порушувався стандарт достовірності подачі інформації. Як за рахунок подачі фактів взагалі без будь-яких посилань, так і з різного роду псевдопосиланнями. Крім того, були також узагальнені псевдопосилання на авторство суб’єктивних думок:

«Цифрова трансформація світу неминуча, кажуть представники потужних фондів» (27 жовтня).

«Чи вимикатимуть українцям тепло за борги, сьогодні пояснили в Кабміні» (28 жовтня).

«Для того, щоб Каміла чула навколишній світ та повноцінно розвивалася, потрібен слуховий апарат — запевняють фахівці» (28 жовтня).

«По 80 тонн кисню на день відвантажують заводи компанії «Метінвест» Ріната Ахметова. Медики рахують: його вистачає щонайменше для 8 тисяч пацієнтів» (29 жовтня).

«Не запаслися і ще й спалили залишки, кажуть в уряді» (29 жовтня).

«Та у експертів на це своя думка» (29 жовтня).

«Хоч експерти ще з весни волали про небезпеку» (29 жовтня).

«В уряді воліють скидати усе на світовий ажіотаж» (29 жовтня).

***

На ICTV крім уже згаданих трьох «паркетних», були й інші матеріали з ознаками замовності. 25 жовтня новини каналу повідомляють, що секретар РНБО Олексій Данілов висловлюється за президентську форму правління в Україні — без балансу думок, без вказання джерела інформації і з оцінною лексикою. Того ж дня, в сюжеті про ухилення від сплати податків компанії «БРСМ-нафта» — в позитивному контексті подано нардепа-«слугу» Данилу Гетманцева і позитивно згадується прем’єр-міністр Денис Шмигаль, негативно — Державна податкова служба. У цьому матеріалі грубо порушено баланс думок та інші стандарти.

26 жовтня — позитивна згадка про президента Зеленського в матеріалі про повернення Україні «скіфського золота». Цього ж дня — незбалансований та з порушеннями інших стандартів матеріал про законопроєкт співавторства народного депутата Данили Гетманцева. Згадка в позитивному контексті мера Києва Віталія Кличка і партії «Удар» у матеріалі про те, що Київ потрапив до міжнародних рейтингів міст.

29 жовтня — матеріал про те, що партія «Удар» підготувала антикризовий план.

У матеріалах з ознаками замовності на каналі, крім стандартів балансу думок і повноти інформації, грубо порушувався стандарт відокремлення фактів від думок, переважно за рахунок використання журналістами оцінної лексики:

«Данілов натякнув, що в Україні ще не той рівень усталеною демократії, де б ця форма ефективно спрацювала. Водночас, зазначив, що це його особиста думка» (25 жовтня).

«На що Домбровскіс заявив, що Україна доклала суттєвих зусиль для виконання умов отримання макрофінансової допомоги» (25 жовтня).

«Так емоційно директор консалтингової групи "А-95" Сергій Куюн коментує рейтинг топ-200 найбільших платників податків на ринку пального» (25 жовтня).

«Тут справді є чому дивуватися: майже в однакових умовах мережі АЗС сплачують до державного бюджету абсолютно різні гроші» (25 жовтня).

«"БРСМ-нафта" найбільше здивувала експертів, адже з одного боку в неї з'являється десятки нових АЗС по всій країні, а з іншого вони платять начебто у десятки разів менше податків з літра пального, ніж лідери ринку» (25 жовтня).

«Це не перший скандал навколо АЗС "БРСМ-нафта" (25 жовтня).

«Про це була інформація навіть на сайті компанії» (25 жовтня).

«Посилити боротьбу з нелегальним ринком нафтопродуктів минулого тижня закликав правоохоронців і податківців і прем'єр-міністр» (25 жовтня).

«На рішення суду вже відреагував президент Володимир Зеленський, назвав його довгоочікуваною перемогою. І наголосив, що згодом нам вдасться повернути окупований Крим» (26 жовтня).

«У Верховній Раді вже зареєстрований і нині активно обговорюється законопроєкт про компенсації для підприємств, установ та організацій, співробітники яких призвані або уклали контракт зі Збройними силами» (26 жовтня).

«Торік у серпні лідер партії "Удар" мер Києва Віталій Кличко пообіцяв за 5 років вивести Київ у сотню найкращих міст світу . І ось вже в травні цього року українська столиця посіла 87-ме місце в міжнародному рейтингу міст» (26 жовтня).

«Тарифи на газ та гарячу воду, до кінця опалювального сезону не зростатимуть, запевнив прем'єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду» (28 жовтня).

«Глава держави дуже емоційно закликав українців вакцинуватися. Наголосив: керівники на місцях нині мають сфокусуватися саме на пришвидшенні темпів вакцинації. Також Зеленський вимагає, аби регіони доповіли конкретні цифри щодо наявності кисню в лікарня» (29 жовтня).

«Партія "Удар" Віталія Кличка підготувала свій антикризовий план для подолання наслідків пандемії. Він складається з 12 кроків, які необхідно зробити якнайшвидше, щоб не лише допомогти українським сім'ям та бізнесу подолати кризу, але й сприяти зростанню економіки України» (29 жовтня).

«Президент також відвідав Ізмаїльський палац спорту, спорудження якого тривало 9 років і завершилося завдяки "Великому будівництву"» (30 жовтня).

Також у деяких матеріалах порушувався стандарт достовірності інформації, в тому числі і з псевдопосиланнями на авторство суб’єктивної думки:

«За оцінками експертів, Україна щороку втрачає майже 20 мільярдів гривень від нелегального ринку пального» (25 жовтня).

«Тим часом у мережі виправдовуються: працюють чесно і платять справно податки» (25 жовтня).

«У податковому комітеті парламенту вирішення проблеми з нелегальним ринком пального вважають одним із головних завдань серед усіх підакцизних товарів, кажуть, це питання стратегічне і хоч ситуація поступово покращується — це робота податківців і правоохоронців, які мають усі можливості контролювати ринок, — незадовільна» (25 жовтня).

«А експерти паливного ринку наголошують: це вкрай важливо, аби захистити тих, хто чесно сплачує податки, і покарати тих, хто завдяки чорним схемам не доплачує в бюджет, отже обкрадає кожного з нас» (25 жовтня).

«Допомогти роботодавцям, працівники яких нині захищають Україну, вирішили в парламенті» (26 жовтня).

«А лікарі у ЗМІ повідомляють, що кисню катастрофічно бракує» (29 жовтня).

«В "Ударі" переконані: насамперед потрібно підтримати медиків та збільшити кількість профільних лікарень і ліжок, обладнаних киснем» (29 жовтня).

«Лише поєднання таких продуманих і чітких кроків дасть змогу країні подолати наслідки епідемії коронавірусу. Так вважають в "Ударі (29 жовтня).

***

У новинах каналу «1+1», крім згаданих вище чотирьох «паркетних» матеріалів, 25 жовтня був сюжет про заходи уряду і Офісу президента з подолання епідемії. Тут дії влади оцінюються журналістами позитивно, нема балансу думок, натомість порушено і стандарти достовірності й відокремлення фактів від думок. 30 жовтня — матеріал про те, що на Житомирщині саджали дерева за програмою президента Зеленського.

У матеріалах каналу порушувався стандарт відокремлення фактів від думок, використовувалася оцінна лексика журналістами:

«Наприклад ось у цьому центрі масової вакцинації в Києві з ним уже активно працюють» (25 жовтня).

«Попит на вакцинацію в Україні зростає, відколи області одна за одною почали червоніти. Лише за минулий тиждень медики щепили майже півтора мільйони людей» (25 жовтня).

«На це міністр цифрової трансформації Михайло Федоров відреагував з гумором» (25 жовтня).

«Проблему підроблених документів в Україні активно відстежують у світі» (25 жовтня).

«Венедіктова зазначила про погіршення розкриття злочинів по цих напрямах і закликала колег активізувати розслідування. Також наголосила і на новому типу злочинів, пов'язаних із протидією ковіду, таких як підробка сертифікатів вакцинації» (26 жовтня).

«Тепло має бути навіть в боржників. Уряд заборонив відмикати подачу газу до кінця опалювального сезону. Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання Кабінету міністрів» (28 жовтня).

«Чи не щодня Україна б'є власні антирекорди за кількістю виявлення хворих на ковід. А найстрашніше: зростає кількість померлих. Саме тому президент Володимир Зеленський під час перебування в Одесі агітував людей щеплюватися» (29 жовтня).

«Єдине, що може виправити ситуацію — колективна імунізація від вірусу, впевнений президент» (29 жовтня).

У згаданих матеріалах були також порушення стандарту достовірності подачі інформації:

«Ну а справи щодо підробних ковід-сертифікатів відтепер на особистому контролі Офісу генпрокурора. Карати обіцяють і тих, хто ними торгує, і тих, хто купує фальшиві документи» (25 жовтня).

«Але в уряді кажуть: Україна принаймні відверто про це говорить і намагається проблему вирішити» (25 жовтня).

***

На каналі СТБ крім згаданих чотирьох «паркетних» матеріалів, 26 жовтня було згадування в позитивному контексті президента Зеленського в повідомленні про рішення нідерландського суду щодо «скіфського золота». 29 жовтня в сюжеті про конфлікт між киянами і неназваним забудовником у позитивному контексті представлено КМДА, столичного мера Кличка і його першого заступника Поворозника.

У цих матеріалах, крім порушень стандартів балансу думок і повноти, були порушення стандарту відокремлення фактів від думок:

«Майже сімдесят відсотків ліжок в ковідних лікарнях вже зайняті. Критична ситуація на Донеччині. Там завантаженість шпиталів перевищує дев'яносто відсотків. Не набагато краще у Запорізькій області» (26 жовтня).

«Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко заявив: у країні бракує потужностей і влада почала купувати медичний кисень у Польщі» (26 жовтня).

«У МОЗі вкотре наголошують: вакцинація єдиний надійний спосіб убезпечитися від тяжкої форми ковіду» (26 жовтня).

«На рішення вже відреагував президент Зеленський, він заявив, цитую, "повернемо скіфське золото, а потім і Крим"» (26 жовтня).

«На це вже відреагував і мер Кличко» (29 жовтня).

«А тепер ті, хто мав би стояти на варті закону, розчищають дорогу черговому заїзду техніки» (29 жовтня).

«Володимир Зеленський вимагає, щоб регіони доповіли конкретні цифри щодо наявності кисню в лікарнях» (29 жовтня).

«Під час Конгресу регіональних і місцевих влад в Одесі глава держави наголосив, що в усьому світі ковід б'є рекорди і Україна — не виняток» (29 жовтня).

І порушувався стандарт достовірності:

«У МОЗі вкотре наголошують: вакцинація єдиний надійний спосіб убезпечитися від тяжкої форми ковіду» (26 жовтня).

«Але представники забудовника зізнаються, хочуть звести тут три "свічки" по 24 поверхи» (29 жовтня).

«Щоби припинити сутички, треба розбиратись із забудовником у суді, кажуть правники» (29 жовтня).

«А лікарі повідомляють, що кисню катастрофічно бракує» (29 жовтня).

***

У новинах 5 каналу цього разу «паркетних» матеріалів не було. Натомість були інші матеріали з ознаками ймовірної замовності.

26 жовтня в матеріалі про нестачу кисню в лікарнях із численними порушеннями стандартів розповідалося негативно про МОЗ і його очільників. Цього ж дня був матеріал про те, що «Укренерго» має намір закуповувати електроенергію в Росії та Білорусі. І цього ж дня матеріал про те, що «влада фабрикує справи» проти Петра Порошенка. 29 жовтня в ефірі був незбалансований матеріал про нібито фальшування слідчими Державного бюро розслідувань доказів у справі «Кузні на Рибальському». А 30 жовтня — повністю незбалансований матеріал про те, що ДБР оголосило підозру ексзаступнику міністра оборони Ігорю Халімону. Крім різних порушень стандартів, підозрюваного ведуча називає «зловмисником», що є не лише порушенням стандарту відокремлення фактів від думок, а й порушенням стандарту точності.

У згаданих матеріалах каналу грубо порушувався стандарт відокремлення фактів від думок за рахунок використання оцінної лексики, зокрема лексики урочистого стилю і з численними висновками ведучого й авторів сюжетів:

«А міністр Віктор Ляшко в інтерв'ю "Українській правді" вже похвалився, що оперативно медичний кисень купують у Польщі. Тобто отак не прямо, а опосередковано чиновники визнають, що спочатку створюється проблема, а потім її героїчно долають. Бо враз у країні зупиняється три заводи з виробництва медичного кисню, нас запевняють, що є запаси і ситуація контрольована, але за два дні очільники ковідних лікарень у паніці» (26 жовтня).

«Ні пари з вуст про критичну ситуацію і головний санітарний лікар Ігор Кузін» (26 жовтня).

«У деяких регіонах ситуація критична» (26 жовтня).

«Про перебої з постачанням кисню у другій чернігівській лікарні мовчати не стали» (26 жовтня).

«Неспроможність постачальника привозити необхідні об’єми — головна причина перебоїв із поставками» (26 жовтня).

«Аукціон на імпорт електроенергії з Росії та Білорусі таки відбудеться» (26 жовтня).

«Але в "Укренерго" виявився напоготові резервний план і переможця таки визначать» (26 жовтня).

«Новіков зауважив, що справа про так зване постачання вугілля з окупованих територій була зареєстрована ще в середині літа. Але гучно про неї заявили лише після появи розслідування, яке виявило у президента Зеленського та його оточення з "95-го кварталу" офшорних рахунків та причетності для можливо відмивання грошей "Приватбанку". Адвокат Новіков впевнений, що таких справ підготовлено чимало і на всі випадки життя» (26 жовтня).

«З такими слідчими й ворога не треба. ДБР проводило слідчі дії з відібраними у заводу "Кузні на Рибальському" десантно-штурмовими катерами в межах розслідування сфальшованої справи проти директора підприємства Валерія Шандри та заступника міністра оборони Ігоря павловського» (29 жовтня).

«А коли слідчі повертали корабель, увесь пафос заяви розбили об пірс. Катер повернувся пошкодженим і його довелося рятувати самим же працівникам заводу, бо фахівці зі слідчими могли його просто втопити в бухті. Якщо фахівці мають навички, то не гупають кораблем об пірс, а швартуються як треба» (29 жовтня).

«Це зі свого боку дає підстави говорити про упередженість дій слідчих і самого слідства, яке намагається під обвинувачення підігнати докази» (29 жовтня).

«Проте прізвища зловмисника у Державному бюро розслідувань не повідомили» (30 жовтня).

«Журналіст Юрій Бутусов запевнив, що це Ігор Халімон» (30 жовтня).

Часто також порушувався стандарт достовірності подачі інформації — розмиті посилання на різні установи або їх сайти і посилання на невизначені групи людей:

«До Чернігова, де вчора закінчувався кисень у ковідних відділеннях, його підвезли, повідомили в обласній адміністрації» (26 жовтня).

«Його вистачить на кілька годин — заявили медики у понеділок» (26 жовтня).

«На кілька днів кисню і в Херсоні, повідомляють чиновники» (26 жовтня).

«Лікарі кажуть, що іноді на весь медзаклад залишається кілька балонів, а днями їх доводилося позичати в сусідній дитячій лікарні» (26 жовтня).

«Нині ж коментувати у МОЗ відмовляються» (26 жовтня).

«Як пояснюють у МОЗ, усе через штам "дельта", який швидше доводить пацієнтів до критичного стану» (26 жовтня).

«Про це повідомлено на сайті державної компанії "Укренерго (26 жовтня).

«ДБР відзвітувало, що на борту були висококваліфіковані фахівці, які знають як такий клас суден і керувати й можуть дати експертні висновки про їхню робочу та ходові якості» (29 жовтня).

«За словами керівництва "Кузні", слідчі замінили одну із запчастин, при цьому не залучили фахівців заводу» (29 жовтня).

«Про це йдеться на сайті ДБР» (30 жовтня).

***

На «UA: Першому», крім згаданого вже вище одного «паркетного» матеріалу, інших з ознаками замовності не було.

На звітному тижні найбільше — 4 — таких матеріалів було на «Україні». 28, 29 і 30 жовтня — щодня в ефір виходило по матеріалу про те, що холдинг «Метінвест» власника каналу Ахметова постачає кисень до лікарень. А 29 жовтня був уже згаданий сюжет із критикою урядової політики в енергосекторі. У ньому в позитивному контексті згадується компанія Ахметова «ДТЕК Енерго». На «Інтері» 27 жовтня вийшов в ефір сюжет про участь Регіональної газової компанії Дмитра Фірташа у Міжнародному газовому форумі. 29 жовтня — сюжет про те, що підприємства групи компаній Group DF і холдингу Ostchem співвласника каналу Дмитра Фірташа виробляють кисень для лікарень. На каналі ICTV 25 жовтня в ефір вийшов сюжет негативний стосовно паливної компанії «БРСМ-Нафта» з позитивними згадками про паливні компанії «ОККО» і «Шелл».

У матеріалах із порушеннями стандартів, що можуть свідчити про ознаки замовності (цензури) канали порушують такі стандарти:

2. ЗАМОВЧАННЯ КАНАЛАМИ СУСПІЛЬНО ВАЖЛИВОЇ ІНФОРМАЦІЇ У ЖОВТНІ 2021:

Жоден із каналів не повідомляв про такі події цієї тематики:

На Донеччині місія ОБСЄ зафіксувала 205 порушень «тиші» за добу (27 жовтня).

Росія залякує адвокатів родичів жертв катастрофи МН-17 (28 жовтня).

Місія ОБСЄ зафіксувала на Донбасі 455 порушень за добу (28 жовтня).

Інші прикметні теми, про які не повідомляв жоден із каналів:

США віднесли Україну до переліку країн найвищого ризику у зв’язку з коронавірусом (26 жовтня).

«Європейська солідарність» заявляє про стеження за маєтком Порошенка агентами Зеленського (28 жовтня).

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки підтримці американського народу, наданій через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2679
Читайте також
15.02.2022 16:00
Детектор медіа
«Детектор медіа»
2 643
07.06.2019 17:20
ГО «Детектор медіа»
«Детектор медіа»
2 248
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду