Мерські сльози. Моніторинг теленовин 16–21 листопада 2020 року

Мерські сльози. Моніторинг теленовин 16–21 листопада 2020 року

28 Листопада 2020
3976

Мерські сльози. Моніторинг теленовин 16–21 листопада 2020 року

3976
Місцеві вибори для більшості каналів завершилися завчасно. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу. Інфографіка.
Мерські сльози. Моніторинг теленовин 16–21 листопада 2020 року
Мерські сльози. Моніторинг теленовин 16–21 листопада 2020 року

Хоча більшість країни вже думати забула про місцеві вибори, в останній перед другим туром голосування тиждень активізувалися міста, де точилася найзапекліша боротьба за пост мерів — Дніпро та Львів. Підлили оливи також протести проти карантину вихідного дня та дискусії в парламенті щодо його скасування. А річниця Революції гідності не обійшлася без драматичних моментів та політичних спекуляцій.

Останній ривок перед виборами

Про місцеві вибори в національних новинах швидко забули. Лише окремі канали тримали в курсі подій другого туру та підсумків по всій країні. Найактивніше говорили про більші міста, в яких мав відбуватися другий тур місцевих виборів: Львів та Дніпро. Щоправда, про Дніпро змусили говорити також резонансне ДТП та пожежа, в якій загинули діти. Крім того, Дніпро та Львів потрапляли до оглядів про дотримання карантину вихідного дня, зокрема через обурення підприємців новими обмеженнями. Про це йтиметься далі.

Як і попереднього тижня, на «1+1» помітним був блок новин, що критично розповідали про нинішню владу Дніпра. Цього разу критикували центр Дніпра, розповідали про оскарження нібито корупційного рішення мерії щодо обслуговування прибудинкових територій, а також говорили про розтрати під час реконструкції однієї з центральних площ міста. Ці матеріали мають реальні інформаційні приводи, втім тенденційною є точкова увага до негативних приводів саме у Дніпрі. Паралельно на «1+1» вийшов матеріал, який піарив доброчинність опонента чинного міського голови у другому турі — Загіда Краснова. «Хоч якось виправити ситуацію намагаються благодійні фонди і меценати, які своїм коштом ремонтують палати і закуповують обладнання. Наприклад такі необхідні нині апарати штучної вентиляції легень», — йшлося в сюжеті Антона Мачули 17 листопада. У матеріалі є синхрон кандидата в мери Загіда Краснова, титрованого просто меценатом.

 

На ICTV, навпаки, були прихильними до мера Дніпра. «В активі Філатова — оновлення транспортної інфраструктури, житлово-комунальної сфери, підтримка соціально вразливих дніпровців [...] Загалом цієї осені в місті вже відкрили три сучасних відділення соцзахисту і обіцяють: після виборів не зупинятимуться», — йшлося в повідомленні 16 листопада. А 18 листопада в новинах ICTV розповідали про «масштабні реконструкції» та оновлення систем каналізації у Дніпрі.

На «1+1» перед другим туром виборів позитивно згадували чинного мера Львова Андрія Садового: йшлося про прогресивну переробку сміття в місті та очищення води. Ці теми не є новими, а коментарі міського голови не були там необхідні. Втім для львів’ян це могло послужити сигналом, кого варто підтримати на виборах 22 листопада. Також на «1+1» у матеріалі про меморіал загиблим військовим у Черкасах у центрі уваги був міський голова Анатолій Бондаренко, який, утираючи сльози, говорив про важливість вшанування пам’яті захисників. Бондаренко також змагався за свій пост у другому турі виборів. Він балотувався від партії «За майбутнє», яку активно піарили на «1+1» протягом усієї виборчої кампанії. Натомість новинарі каналів, які підтримували опонента чинного мера Черкас Віктора Євпака, в останній тиждень перед другим туром виборів його не згадували.

Тим часом для «Опозиційної платформи  За життя» активна фаза виборів закінчилася. Після програшу в другому турі виборів в Одесі на «Інтері» та «112» поширювали заяви штабу кандидата від «ОПЗЖ» Миколи Скорика зі скаргами на брудні вибори.

ЦВК підбила підсумки місцевих виборів у розрізі партійного представництва на місцях. Збалансовано про це розповіли 18 листопада на «UA: Першому». Виявилося, що найбільше мандатів отримали «Слуга народу», «Батьківщина» та «ОПЗЖ». Попри очевидне зменшення підтримки партії влади, на ICTV та СТБ акцентували, що підтримка «Слуги народу» лишається на високому рівні. На ICTV на підкріплення додали коментар політкоментатора Володимира Фесенка, а на СТБ послалися просто на неназваних аналітиків. А 21 листопада на ICTV окремо відзвітували про високу підтримку партії експрем’єра Володимира Гройсмана.

Хроніки «реваншу»

На 5 каналі помітно підсилили інформаційну підтримку партії свого власника Петра Порошенка — «Європейської солідарності». У новинах каналу протягом тижня Петро Порошенко вчергове критикував виділення грошей із фонду боротьби з коронавірусом на будівництво, Олександр Турчинов розповідав, як має працювати «Укроборонпром», і два дні поспіль повідомляли про нібито проплачені акції під будинком Порошенка для його дискредитації.

Також благодатною темою для висловлювання команди Порошенка стали обшуки в Музеї Революції гідності. Поки більшість каналів 19 листопада доволі стримано розповідали про причини обшуків із коментарями керівника музею, на 5 каналі вийшло два розлогих матеріали. Деталізували, що низку лідерів «Європейської солідарності» викликають на допити як активних учасників Євромайдану. А в сюжеті про безпосередньо обшуки крім директора музею ситуацію коментували нардепи «ЄС» Петро Порошенко та Володимир В’ятрович. На каналі «Україна» 20 листопада з усіх, кого викликали на допит, вирішили поспілкуватися у форматі прямого включення лише з Арсенієм Яценюком — давнім завсідником новин і токшоу цього каналу.

 

На тлі подій, що сприймалися як дискредитація Революції гідності, 21 листопада ICTV, «Україна», «1+1», «Інтер» та «112» поширили «паркетну» новину  привітання Володимира Зеленського з Днем гідності та свободи та його нагадування про здобутки трьох революцій. Про те, чим займався чинний президент під час Євромайдану, воліли не згадувати.

Карантинний спротив

Політика знову переважає в новинах, хоча коронавірус та посилення карантину були топтемами. Втім, про ці проблеми говорили здебільшого в політичному ключі: протести підприємців із вимогами до парламенту, (невдалий) розгляд законопроєкту про скасування локдауну вихідного дня.

У понеділок новинарі активно підбивали підсумки локдауну вихідного дня: які були порушення обмежень, яких збитків завдано підприємцям. Коли ж ішлося про обговорення законопроєкту щодо скасування карантину, в сюжети найчастіше включали коментарі представників «Слуги народу», «Батьківщини» та «Голосу». Тільки на «112» та «Інтері» до коментування цих тем залучали «ОПЗЖ».

Також політики продовжували спекулювати на темах благодійності, пов’язаної з допомогою лікарням. 17 листопада на ICTV поширили обіцянку Петра Порошенка: «Лідер партії "Європейська солідарність", попередній президент Петро Порошенко заявив у Рівному, що його Фонд допоможе лікарням із закупкою кисню». А 19 листопада ICTV звітував, як компанія власника каналу Віктора Пінчука «Інтерпайп» закуповує обладнання для лікарень: «Соціально відповідальний бізнес знову допомагає державі боротися з пандемією». Також на ICTV розповідали, як соціально відповідальний «Інтерпайп» власним коштом вакцинує своїх працівників від грипу.

Смерть від ускладнень, спричинених коронавірусом, новообраного мера Конотопа Олександра Лугового чомусь не стала новиною для низки каналів, які моніторить «Детектор медіа». Про цю трагічну новину згадали у випусках ICTV, «1+1», «UА: Першого» та СТБ. Не всі повідомили також про смерть мерів Борисполя та Новгорода-Сіверського, що може свідчити про незначну увагу центральних каналів до місцевої політики.

ICTV та 5 канал розбиралися, як українська компанія «Біофарма» працює над створенням препарату проти коронавірусу. На відміну від попереднього тижня, коли коментували свою розробку лише представники фармкомпанії, цього разу залучили представників Міністерства охорони здоров’я. На ICTV грішили оптимістичними спрощеннями: «Один український препарат уже довів свою ефективність у клінічних дослідженнях і його навіть включили до протоколу» (ICTV). На 5 каналі зазначили: «Нині препарат іще не включили до протоколів лікування. У групі при МОЗ, яка опікується цим питанням, кажуть, вердикт винесуть найближчими днями». Попри те, що тема важлива і складна, в новинах її подають або у форматі, схожому на джинсу фармкомпанії, або ж ігнорують. Винятком став матеріал 5 каналу за 18 листопада, де більш комплексно розповідали про препарат.

І поки у випусках новин одних каналів розповідають про переповнені під час епідемії коронавірусної хвороби лікарні, в інших хваляться діями олігархів-меценатів, на «1+1» також вийшов медичний спецпроєкт. Він розповідав, як журналістка «ТСН» «зважилася на пластичну операцію зі збільшення грудей» і «пережила» її. Спецпроєкт, що більше нагадує драматичне реаліті-шоу, вийшов під промовистою назвою «Дайте дві».

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews». Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3976
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду