Опоненти Зеленського повелися на «шум-тарарам». Моніторинг теленовин 12–18 жовтня 2020 року

Опоненти Зеленського повелися на «шум-тарарам». Моніторинг теленовин 12–18 жовтня 2020 року

24 Жовтня 2020
1597

Опоненти Зеленського повелися на «шум-тарарам». Моніторинг теленовин 12–18 жовтня 2020 року

1597
Президент забезпечив собі максимальну присутність у новинах із мінімумом незручних тем. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5-го каналу. Інфографіка.
Опоненти Зеленського повелися на «шум-тарарам». Моніторинг теленовин 12–18 жовтня 2020 року
Опоненти Зеленського повелися на «шум-тарарам». Моніторинг теленовин 12–18 жовтня 2020 року

Стратегія з президентським опитуванням стала справді вигідною для Зеленського та його команди. Опоненти витрачали час і ресурси на обговорення нав’язаного їм порядку денного, про що й попереджали політичні та медійні експерти, критикуючи доцільність опитування. Невигідні для влади теми відійшли на другий план. Так, Зеленському не вдалося виграти хард-ток із Стівеном Сакуром, його продовжують критикувати за нецільові витрати з антикоронавірусного фонду, до того ж негативним для нього інфоприводом стало самоспалення ветерана в Києві. Та ці теми у випусках теленовин перекрикували обговореннями затії президента, якому «важлива думка народу».

Інтрига від Зеленського

Протягом тижня Зеленського згадували у 69 матеріалах праймових теленовин восьми каналів. Але матеріалів, що мають виражені ознаки замовності, мінімум. Тобто для активної присутності президента у новинах були справді суспільно важливі приводи.

Передусім це його 5 запитань. Вони, як казки Шахерезади, мали, ймовірно, тримати інтригу й забезпечувати цікавість медіа до опитування. Так і сталося, але «злив» списку запитань прискорив цей процес.

13 жовтня Зеленський лише анонсував опитування. Коротко й без аналізу про це сказали ICTV, «Україна» та СТБ. Така ж тенденція спостерігалася й у наступні дні — ці канали лише переповідали зміст запитань, лишаючи за дужками оцінку самої процедури. Решта каналів все ж доклала зусиль, щоби проаналізувати різні аспекти опитування.

Найактивніше обговорювали тему на 5 каналі — у трьох матеріалах за тиждень. 13 жовтня включили до матеріалу коментарі експертів із виборчого процесу, опонентів та соратників Зеленського, а також реакції соцмереж. Через день, коли список питань уже був відомий, пройшлися по їхньому змісту: «Жодного слова про коронавірус, натомість про вільну економічну зону на Донбасі. Саме це вважає Володимир Зеленський, ми активно обговорюємо на кухнях, а нашою думку не цікавляться і оголошують друге запитання, на яке закликає відповісти в день виборів», — підвела до сюжету ведуча Яна Конотоп. На початку сюжету поставили пояснення з Офісу президента, що опитування проводитимуть не на дільницях і не за кошти бюджету. А далі більшість сюжету становлять критичні відгуки експертів та журналістів. Наступного дня вийшов іще один критичний матеріал на 5 каналі щодо доцільності такого опитування. Акцент зробили на його незаконності та необізнаності людей у термінах, зокрема, щодо вільної економічної зони та Будапештського меморандуму.

Другим за активністю був «Інтер», де вийшло два сюжети з розбором президентського опитування. Тут також ставили під сумнів законність його проведення, долучали коментарі експертів — координаторки «Опори» Ольги Айвазовської та двічі давали коментар політкоментатора Володимира Фесенка. Усі коментатори акцентували, що опитування може вплинути на настрої виборців. Схожі думки лунали у сюжетах на «112» та «UA: Першому», на Суспільному також цікавилися, хто заплатить за опитування. На «1+1» політичні експерти застерігали, що опитування впливатиме на мобілізацію окремих груп виборців. Але настрій сюжету за 13 жовтня не критичний, а інтригуючий: «не референдум», «які питання  інтрига», «експерти сходяться  Зеленський зробив ефектний хід», «у владі обіцяють: жодної бюджетної гривні не витратять». Гострі кути тут згладжують, хоч і не приховують.

 

Для свого піару цю тему в теленовинах використала тільки Юлія Тимошенко. На ICTV 16 жовтня озвучили її заяву з критикою опитування: «Всі ці питання вже з'ясовані і вже визначені в суспільстві, але весь цей шум, тарарам, всі ці інформаційні приводи, опитування в день голосування, організовані заради одного питання  це питання легалізації наркотиків в Україні».

За тиждень до виборів політичні теми в новинах були представлені на одному рівні із соціальними. Людських історій більше на «Україні», «1+1» та «UA: Першому», а політика переважає на «Інтері», ICTV, «112» та 5 каналі.

Святковий піар

Нейтрально-позитивних приводів з’являтися у новинах для Зеленського було ще кілька. 12–13 жовтня він зустрічався із польським президентом Анджеєм Дудою. 16–17 жовтня телеканали висвітлювали поїздку до Туреччини. На ICTV та «1+1» піарили ініціативу першої леді українізувати екскурсії в музеях. До повідомлень увійшов синхрон Олени Зеленської про стратегічно важливе партнерство України та Туреччини.

Зеленського згадували, розповідаючи про відзначення Дня захисників 14 жовтня. Адже зранку президент із дружиною у Києві вшанували загиблих військових та правоохоронців, а потім Зеленський зустрівся з військовими на Донбасі. Такі повідомлення були здебільшого нейтральними. Не втримався тільки канал «Україна», де в першу чергу запевнили в намірах президента підтримувати армію.

Президент майже не піарився на святі захисників, але приводом скористалися інші політики. Що цікаво, такі матеріали з ознаками замовності з’являлися лише на проросійських каналах. На «Інтері» вийшов сюжет про урочистості в Харкові, де нагадали, що кандидат у мери від Блоку Юлії Світличної Ігор Черняк волонтерить з 2014 року, а сама Світлична на посаді голови облдержадміністрації сприяла створенню монумента, біля якого тепер проходять ушанування захисників. Також на «Інтері» повідомили, що пам’ять загиблих воїнів вшанувала родина Порошенків, при цьому нагадали: «П'ятий президент України Петро Порошенко, власне, той, хто шість років тому й переніс святкування Дня захисника на Покрову». На «112» розповіли, що загиблих у боротьбі за Україну вшанував Ілля Кива з представниками організації «Патріоти — За життя».

Додаткові вихідні, схоже, вплинули й на кількість матеріалів з ознаками замовності в інтересах власника каналу «Україна» Ріната Ахметова. Якщо у попередні тижні його присутність у праймових випусках становила щонайменше 5-6 сюжетів на тиждень (тобто кожен будній день), то цього тижня — незвичні лише чотири сюжети про благодійність фонду Ахметова. «Вихідними» від таких сюжетів з ознаками замовності стали вихідні 14 жовтня та субота 17 жовтня.

Частково замовчаною темою стало самоспалення ветерана Миколи Микитенка. Від часу, коли про подію стало відомо, і до прощання з загиблим на Майдані 17 жовтня про це розповідали лише 5 канал, «1+1» та «UA: Перший». Судячи зі сторінки Микитенка у фейсбуку, це був крок відчаю, про політичні мотиви його вчинку потім говорили його донька та представники руху «Відсіч». Проте більшість центральних каналів вирішила не висвітлювати цю подію у праймових випусках новин.

На виборчому фронті без змін

Місцеві вибори хоч були і постійно присутні в новинах центральних телеканалів, але не були центральною темою. Про це свідчить і тематичне наповнення випусків, і мляве представлення популярних політичних сил у новинах.

У передостанній тиждень перед виборами дещо активніше в новинах стали з’являтися представники «Європейської солідарності» та «Батьківщини». Петро Порошенко розповідав, як поборов коронавірусну хворобу, його однопартійці критикували нецільові витрати з коронавірусного фонду. Але про місцевих кандидатів говорили дуже мало. Серед лідерів виборчих списків партії, яких згадували, Марина Порошенко на СТБ, яка долучилася до урочистого відкриття нового відділення в Інституті раку, Володимир В’ятрович, який потрапив до виборчого піар-дайджесту на «Інтері», та нейтральна згадка на «UA: Першому» про покращення стану постраждалого від нападу Володимира Балуха, який очолює виборчий список «ЄС» до Київської обласної ради.

У позитивних новинах про «Батьківщину» найактивнішою була також лідерка партії Юлія Тимошенко, а не місцеві кандидати. Вона критикувала видатки з коронавірусного фонду та президентське опитування. Серед місцевих кандидатів згадувалися тільки київські — кандидатка до Київради Алла Шлапак та претендент на посаду мера столиці Олексій Кучеренко.

У новинах стали активніше розповідати про зафіксовані порушення виборчих правил і законів, нагадувати про правила голосування та заповнення виборчих бюлетенів. А «UA: Перший» розбирав досьє кандидатів у мери міст: Харкова, Львова, Одеси, Миколаєва, Черкас і Полтави. До речі, почитати про кандидатів можна на сайті Суспільного.

Про місцеві вибори у новинах центральних каналів розповідають нерівномірно. Природно, що більше уваги дістається великим містам, а також окремим порушенням.

Уже не перший тиждень порівняно частіше, ніж зазвичай, у новинах з’являється Чернігівщина. Секрет простий: третину цих матеріалів забезпечує канал «Україна», де щодня розповідають про зустрічі кандидата у нардепи Олега Ляшка, який агітує за себе на 208-му окрузі. Детальніше про висвітлення виборчої кампанії читайте в огляді «Детектор виборів».

Виготовлення цього моніторингового звіту стало можливим завдяки фінансовій підтримці Агентства США з міжнародного розвитку (USAID), наданій через проєкт «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Ця програма зміцнює українські медіа та розширює доступ до якісної інформації. Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

Моніторинг проведено відповідно до методології, розробленої експертами ГО «Детектор медіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1597
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду