Сенсаційна трава. Моніторинг теленовин 2–8 березня 2020 року

Сенсаційна трава. Моніторинг теленовин 2–8 березня 2020 року

13 Березня 2020
2761

Сенсаційна трава. Моніторинг теленовин 2–8 березня 2020 року

2761
Новини про «вбивцю коронавірусу», таємничого героя-рятівника та черги за квітами. Моніторинг новин «Інтера», «1+1», СТБ, ICTV, «України», «UA: Першого», «112» та 5 каналу. Інфографіка.
Сенсаційна трава. Моніторинг теленовин 2–8 березня 2020 року
Сенсаційна трава. Моніторинг теленовин 2–8 березня 2020 року

Якщо найгучнішою темою минулого тижня вам здавалася відставка уряду та зміни в Кабміні, то цей моніторинг може вас здивувати. Безумовно, у випусках побільшало політичних тем: анонси щодо відставки вже колишнього прем’єра Олексія Гончарука, обговорення потенційних змін в уряді, безпосередньо відставка, призначення нового прем’єра, його заяви про постачання води до Криму. Це все в новинах було, але справжні пристрасті розгорталися в позаполітичному полі:

  • український учений вважає, що винайшов ліки від коронавірусу;
  • журналісти розшукали таємничого героя-рятівника, він виявився родичем відомої людини;
  • більшість редакцій вдає, що не знає, що відзначає світ 8 березня.

Політичні перестановки

Протягом цього тижня «Голос» чи не вперше за весь період моніторингу був майже на одному рівні з іншими опозиційними партіями за кількістю згадок. Найбільше висловлювань від народних депутатів цієї партії стосувалися саме зміни уряду.

«112» у парламентські матеріали включав або представників «Слуги народу», або «Опозиційної платформи — За життя». Жодного коментаря від «ОПЗЖ» не дали лише в матеріалах ICTV. Загалом тенденції лишаються сталими: найбільше говорять про «Слуг народу», але більшість фракцій мають змогу потрапити в новини майже всіх каналів.

Найменше згадок було про «Батьківщину». Не говорили з представниками цієї політсили журналісти «1+1» та «112». А от на ICTV вийшов один піарний матеріал із коментарем Юлії Тимошенко щодо референдуму із приводу земельної реформи. Вона звинувачувала команду Зеленського у блокуванні народного волевиявлення. «Опозиціонерка переконана в тому, що лише народ сьогодні здатен зупинити сценарій влади. Вона закликає президента не блокувати референдум», — начитала ведуча Інна Шевченко.

Цього тижня про «Слуг народу» говорили удвічі більше, ніж про решту парламентських фракцій. Такий розрив не є типовим, зазвичай він менший. Пояснити це можна засіданням фракції, на якому вирішувався новий склад уряду. Тоді політики від монобільшості були головними й часто єдиними спікерами по темі. Наприклад, про зустріч президента й експрем’єра на «112» повідомили з посиланням не на Офіс президента чи Кабмін: «Прем'єр зустрівся із президентом і написав заяву про звільнення. Про це заявив нардеп від Слуги народу Олександр Дубінський біля Офісу глави держави. Каже, Володимир Зеленський та Олексій Гончарук побачилися надвечір на Банковій. Після цієї розмови, очільник уряду нібито і вирішив піти у відставку». Так само у включенні на «UA: Першому» всі новини щодо відставки (написання заяви, спростування щодо позову до суду і можливі зміни в силовому блоці) надходили виключно від «Слуг народу» за підсумками засідання фракції. Тож у новинах бракувало верифікації та підтверджень інформації від усіх сторін.

Навпаки, на перший план Олексія Гончарука ставили в новинах СТБ. 2 березня на СТБ повідомили: «Найменше грошей у платіжках за весь опалювальний сезон. Прем'єр Гончарук пообіцяв цього місяця для усіх споживачів комунальних послуг рекордно низькі витрати на комуналку». Підтвердженням цієї тези був лише коментар самого Гончарука. І лише після повідомлення про те, як уряд дбає про бюджети українців, вийшла новина про невдоволення роботою уряду в лавах «Слуги народу».

Ситуацією з відставкою уряду для піару також скористалися на каналі «Україна». Тут включали поради від експрем’єра Арсенія Яценюка та екснародного депутата Олега Ляшка про те, як має працювати новий Кабмін.

Третій тиждень поспіль на «Інтері» систематично піарили Юлію Світличну, яка балотується в народні депутати за 179-м виборчим округом, де вибори заплановані на 15 березня. Про її шалений відрив від решти кандидатів та великі шанси на перемогу говорив в одному з таких сюжетів політкоментатор Вадим Карасьов: «Светличная, бывший губернатор Харьковской области, кстати говоря лицо и молодое, и опытное. Так она в 5 раз опережает, в 5 раз опережает кандидата, который идёт от "Слуги народа"».

Порятунок потопельника — справа рук прокурора

Не лише Генпрокурор завдяки своїй відставці став зіркою новин. Прославився і ще один прокурор. 2 березня на каналі «Україна» та «1+1» розповідали про таємничого рятівника, який витяг із «лютневої крижаної води» людей, що в автівці впали до каналу на Русанівці в Києві. В обох сюжетах схожими фразами говорять і про «таємничого рятувальника», і про «крижану воду», до якої він кинувся «без вагань». Також в обох випадках наголошують, що називатися цей герой не хотів і з журналістами спілкуватися відмовлявся, але раптом зробив виняток і обом каналам дісталися його «ексклюзивні» коментарі.

Рятівником виявився Казбек Тедеєв — прокурор і родич екснародного депутата від тодішньої Партії регіонів, спортсмена Ельбруса Тедеєва. Наступного дня, 3 березня, аналогічні сюжети вийшли на 5 каналі та СТБ. А 6 березня на каналі Ріната Ахметова «Україна» вийшов сюжет про те, як героя запросили на тренування футбольного клубу «Шахтар», власником якого є також Рінат Ахметов. Спортсмени розповідали, як цінують можливість познайомитися з героєм, і вручили йому брендовані сувеніри, які кореспондентка одразу записала до його нових улюблених речей: «Тепер Казбек чекає наступної гри команди, щоб одягнути вже улюблену іменну футболку і вболівати за перемогу "Шахтаря"».

Природно, що медіа цікавляться непересічними героями й намагаються відшукати найдраматичніші подробиці в історіях. Стандарт відокремлення фактів від коментарів, що впливає на рівень емоцій у випусках, лишається найчастіше порушуваним. Прикро, що такі історії якщо й не стають приводом для піару, то принаймні є вищими у пріоритеті редакцій за деякі важливі теми. Наприклад, про атестацію прокурорів, що є етапом реформи прокуратури, протягом тижня вийшло лише два повноцінних сюжети: на «1+1» та СТБ.

Диво-трава проти коронавірусу

Поки весь світ ламає голову над заходами безпеки через коронавірус, поки вчені працюють над створенням та тестуванням вакцини, в Україні, виявляється, уже винайшли ліки від світової загрози: «Щучка дерниста та вейник наземний — це вбивці коронавірусу. Трава росте під нашими ногами в Україні. Просто таку сенсаційну заяву зробив український вчений Олександр Гриневич» — розповів у підводці ведучий.

Усім скептикам кореспондентка Наталя Набокова зауважила: «І це доказова медицина, наголошують вчені». Але це не точно, і про яких саме вчених (крім пана Гриневича) йдеться — теж невідомо. Логічні зв’язки в сюжеті явно порушені. Адже поруч із цитуванням сенсаційної заяви про «вбивцю коронавірусу» виявляється, що пан Гриневич ще чекає на експертизу свого винаходу з Німеччини «і саме там мають точно з'ясувати чи вбивають ліки зі змістом цих трав COVID-19». Глядачам не повідомили, яка саме установа в Німеччині тестуватиме препарат, хоча має значення — чи це клуб фармацевтів-любителів, чи сертифікована за міжнародними стандартами медична лабораторія. Тим часом виявляється: «В українських аптеках суміш вже можна придбати, як противірусний засіб за 300–350 гривень. Термін лікування в середньому 5 діб». Далі із сюжету можна дізнатися, нібито ті самі ліки вбивають віруси герпесу, ГРВІ й навіть ВІЛ. І щоб не було сумнівів, репортерка повідомила: «У самому Китаї наголошують, що рослинні ліки народної медицини полегшують симптоми більшості хворих на коронавірус в епіцентрі епідемій». Симптоми та захворювання, полегшення та лікування в цьому сюжеті виглядають як слова-синоніми, хоча зняття симптомів і лікування хвороби — це різні процеси, в окремих випадках навіть взаємовиключні.

Наприкінці сюжету для солідності наводиться приклад Франції, де також працюють над ліками проти коронавірусу. Завершує сюжет кореспондентка фразою: «Утім, аби ліки виробляли серійно, знадобиться ще кілька місяців, пояснюють фахівці. І ще стільки ж, щоб зрозуміти чи діють нові препарати». Йдеться ще про Францію, чи знову про Україну, які саме фахівці це пояснюють — знову відкриті питання.

Надзвичайні події досі у тренді через коронавірус, але більше про політику цього тижня говорили на «Інтері» та ICTV. Завдяки змінам в уряді політичні теми в сумі обігнали соціальні новини.

Через коронавірус найпопулярнішими регіонами для новин після Києва й Донеччини стали Чернівці та Полтавщина. Новини з Чернівців стосувалися першого офіційно виявленого випадку захворювання в Україні. З Полтавщини розповідали про завершення обсервації евакуйованих із Китаю, а також про приїзд президента, який із ними зустрівся, а заодно й дороги проінспектував.

Попри те, що в новинах стає все менше паркетних новин, до цього формату повернулися у випусках «України» та ICTV, бравурно відзвітувавши, як Володимир Зеленський інспектував ремонт траси Дніпро — Решетилівка та пообіцяв зменшити кількість розбитих доріг в Україні.

Весна іде, красу несе

Ближче до 8 березня у випусках очікувано почали з’являтися матеріали про підготовку до свята та черги за подарунками. Безпосередньо 8 березня аналізувався лише один випуск новин на «Інтері», оскільки він оглядається замість підсумкової програми, що виходить у п’ятницю. Про Міжнародний жіночий день тут не йшлося, хоча сюжет, присвячений 8 березня, у випуску був. Після зведень щодо ситуації з коронавірусом, матеріалів із фронту, розмаїтих міжнародних подій і порад на час Великоднього посту тут усе ж згадали про урочисту дату. Але про неї говорили не в контексті масштабного маршу в Києві, різних заходів у регіонах, дискусії на тему рівності, а лише зі споживацької позиції: «Хтось святкує, а хтось ні. Та попри все 8 березня жінки намагаються причепуритися, а чоловіки — догодити своїм коханим. Чи усім вдається подарувати свято і на скільки схуднуть гаманці, дізнавалися наші кореспонденти».

Міжнародний жіночий день у теленовинах виглядав так:

  • чоловіки катають жінок на шиї (сюжет «1+1» про «святкові» змагання в «Буковелі»);
  • що дарувати до «свята весни та жіночності» («Україна»);
  • чоловіки штурмують магазини в пошуках подарунків, а жінки чепуряться і створюють черги в салонах краси (сюжети «1+1»);
  • військові вітали жінок прифронтових міст (5 канал);
  • найстильніші спортсменки отримали нагороди (повідомлення про це на «112»);
  • в Івано-Франківську провели змагання з автослалому серед жінок («UA: Перший»);
  • українське суспільство далеке від гендерної рівності (сюжети про опитування групи «Рейтинг» на СТБ та ICTV);
  • Журнал «Тime» назвав найвпливовіших жінок століття (повідомлення на ICTV).

Моніторинг здійснюється за підтримки американського народу, наданої через проєкт USAID «Медійна програма в Україні», який виконується міжнародною організацією «Internews». Зміст матеріалів є виключно відповідальністю громадської організації «Детектор медіа» та не обов’язково відображає точку зору USAID, уряду США та «Internews».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2761
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду