Перший національний демонструє позитивну динаміку

Перший національний демонструє позитивну динаміку

13 Червня 2014
2422

Перший національний демонструє позитивну динаміку

2422
Кількість замовчаних тем зменшилася, і як і кількість порушень стандартів. Моніторинг замовчань важливих суспільно-політичних тем Першим національним за тиждень із 25 травня по 1 червня 2014
Перший національний демонструє позитивну динаміку
Перший національний демонструє позитивну динаміку

ГО «Телекритика» продовжує окремий моніторинг Першого національного. Цей державний телеканал фінансується з державного бюджету України коштом податків громадян. Саме тому вважаємо за необхідне посилити контроль за дотриманням цим мовником професійних стандартів. Особлива увага приділятиметься замовчаним темам.

Моніторинги за тиждень 12–18 травня дивіться тут, за 5–11 травня – тут, за 28 квітня – 4 травня – тут, за 21–27 квітня – тут, за 14–20 квітня – тут, 7–13 квітня – тут, 24–30 березня – тут, 17–23 березня – тут, 10–16 березня – тут, 3–9 березня – тут, за 24 лютого – 2 березня 2014 року читайте тут, за 3–9 лютого – тут, за 10–16 лютого – тут, за 17–23 лютого – тут.

Детально про методологію проведення моніторингу дивіться тут.

Узагальнений моніторинг усіх основних загальнонаціональних каналів за травень-2014 дивіться тут.

1. Загальна кількість суспільно-політичних тем, окремих фактів чи думок, важливих для повноцінної й невикривленої інформаційної картини кожного дня, замовчаних Першим національним у підсумкових випусках щоденних новин («Підсумки дня», ефіри щодня з понеділка до суботи о 21:00):

Тиждень

Загальна кількість важливих суспільно-політичних тем

З них замовчано Першим каналом

Кількість замовчаних
у % від всіх тем

26.05– 01.06

364

158

43%

19.05–25.05

424

215

51%

12.05–18.05

436

234

54%

05.05–11.05

551

292

53%

28.04–04.05

474

218

46%

21.04–27.04

506

304

60%

14.04–20.04

593

346

58%

07.04–13.04

527

315

60%

24.03–30.03

352

217

62%

17.03–23.03

429

255

59%

10.03–16.03

444

286

64%

03.03–09.03

434

287

66%

24.02–02.03

414

306

74%

17.02–23.02

493

414

84%

10.02–16.02

211

191

91%

03.02–09.02

212

185

87%

На звітному тижні кількість тем, про які Перший національний не повідомляв, знову зменшилася, продовжуючи позитивну тенденцію. Зменшилася й кількість значних порушень стандартів інформаційної журналістики. Загалом за окремими тематичними напрямами канал майже повністю подавав інформацію за основними подіями, які складали інформаційну картину дня.

По днях – про що розповідав і про що не розповідав Перший національний протягом звітного тижня:

26 травня (понеділок) і події неділі 25травня:

У понеділок Перший національний повідомляв про такі події на Донбасі. В Донецькому аеропорту триває бій, українські десантники зачищають територію від терористів, використовується авіація. Прес-офіцер АТО: терористам надійшла підмога – на автомобілях швидкої допомоги прибули чеченські бойовики. Керівництво Донецького аеропорту скасувало всі авіарейси, евакуювало пасажирів і весь персонал. Донецький вокзал обстріляли терористи – пасажирів евакуювали. В Донецьку біля вокзалу терористи з автомата розстріляли паркувальника. Біля донецького вокзалу поранено двох людей. У Донецьку частина терористів ховається по домівках мирних жителів. У Донецьку українські військові евакуювали відвідувачів торговельного комплексу. Мер Донецька просить жителів міста не виходити з дому. З боку Горлівки та Красноармійська в Донецьк не пропускають автотранспорт. Донецька обладміністрація: в місті багато постраждалих, швидкі не встигають забирати поранених. Біля залізничного вокзалу чергова жертва – цього разу загинула випадкова перехожа. У Київському районі Донецька скасовано заняття в деяких школах. Українські силовики затримали 14 терористів, які намагалися зірвати вибори в Новоайдарському районі Луганській області. Міноборони: у Новоайдарському районі поранено трьох військових, знищено двох бойовиків, поранень зазнали два місцеві мешканці.

Не повідомляв канал про такі події в регіоні. У Горлівці сепаратисти захопили протестантську церкву. В Горлівці терористи захопили будівлю райвиконкому. Батальйони «Україна» й «Азов» ліквідували базу терористів на дачі Януковича на Донбасі. Двох журналістів «ЛайфНьюз» депортували до Росії. Тимчук спростовує слова Кадирова про його участь у звільненні журналістів «ЛайфНьюз». У Донецьку терористи викрали трьох членів окружкому. Під Слов’янськом поранено французького журналіста, загинув італійський журналіст. Слов’янськ і Краматорськ через дії терористів залишилися без 9,5 млн грн виплат за захищеними статтями. Терористи обстріляли села Іванівка й Андріївка коло Слов’янська. У Слов’янську звільнили з полону в. о. начальника міської міліції. Губернатор Луганщини ініціює розпуск облради. Серед затриманих терористів ЛНР виявився настоятель храму Московського патріархату. На Луганщині на блок-посту терористи взяли в заручники двох місцевих журналістів. «ЛНР» спростувала своє об’єднання з «ДНР» у «Новоросію».

З подій, пов’язаних із окупацією Криму, канал повідомляв про таке. Окупаційна влада Криму заборонила вивозити продукти за межі півострова. Директор Інституту водних проблем і меліорації Ромащенко: понад 80% води приходить у Крим із материка. Ромащенко: якщо зменшити об’єми води і площі зрошення, то поступово повернуться процеси опустелювання, характерні для степового Криму. Науковці: запасів питної води в Криму для населення та комунального господарства лишилося щонайбільше на півроку.

Не повідомляв канал про такі події. Москва передала управління надрами Криму нелегітимній владі півострова. Джемілєв заявив, що у складі Росії туристичний Крим буде збитковим.

Із реакцій і дій української влади канал повідомляв про такі. СБУ ліквідувало канал постачання зброї та вибухівки терористам, організований екс-головою СБУ Олександром Якименком. Світовий банк підписав із Кабміном кредитну угоду на майже 1,5 мільярда доларів. Інвестиції буде спрямовано на підвищення якості державних послуг.

Не повідомляв канал про таке. Після виборів АТО буде продовжено – Ярема. МЗС назвав візит Медведєва до Криму в день виборів провокацією. МЗС проігнорує заяву Януковича щодо виборів Президента.

З закордонних реакцій на українські події канал на повідомляв про таке. Європарламент закликає Росію визнати результати виборів Президента України. ОБСЄ засуджує дії терористів, які позбавили Донбас права голосу. Більдт привітав Порошенка як нового Президента України.

З подій і заяв, пов’язаних із виборами, які відбулися напередодні, канал повідомив про таке. ЦВК: вибори Президента відбулися, другий тур виборів не знадобиться, Президента вже обрано. ЦВК почала приймати протоколи з мокрими печатками. За попередніми даними тервиборчкому лідер перегонів у Києві – Кличко. В Одесі переможцями себе вважають і ударівець Гурвіц, і колишній регіонал Труханов. У місті відбувається мітинг за чесний підрахунок. У Миколаєві перемагає колишній регіонал і нинішній в. о. міського голови Гранатуров. У трьох містах попередньо перемагають представники «Батьківщини»: у Херсоні – Миколаєнко, в Сумах – Лисенко, а в Чернівцях – Каспрук. У Черкасах, за даними КВУ, лідирує колишній мер Одарич. ЦВК: попри те, що членів комісій на багатьох дільницях під час нинішніх виборів було менше, підрахунок відбувається за графіком (у матеріалі були оцінки: «І члени комісії, і виборці зазначають: ексцесів не помітили, зловживань з боку представників різних кандидатів і сумнозвісних "каруселей" не було»). КВУ: на більшості дільниць вибори відбулися без істотних порушень. Спостерігачі ОБСЄ, ЄС, ПАРЄ та НАТО в спільній заяві: вибори Президента в Україні відбулися за європейськими стандартами. Порошенко: передусім важливий мир на сході України, відродження армії та правоохоронних органів. Порошенко планує повернути Крим до складу України. Порошенко заявляє, що залишить Яценюка прем’єром. Порошенко не виключає, що його перший закордонний візит у якості Президента буде до Польщі. Порошенко каже, що готовий продати свій бізнес, крім 5-го каналу. Турчинов: нинішні вибори Президента стали кроком до європейської України. Лавров: Кремль готовий до діалогу з новою українською владою, але без посередників. Меркель: Німеччина вітає український вибір і сподівається, що Росія виконає обіцянку співпрацювати з новообраним президентом. Меркель: Україні важливо провести конституційну реформу і парламентські вибори. Обама: вибори відбулися, а Вашингтон співпрацюватиме з новим Президентом. Обама: українці прагнуть жити в демократичній країні і обирати керівництво без зовнішнього втручання. Генсек Кабміну Японії: ми будемо всебічно підтримувати нового українського Президента в проведенні політичних та економічних реформ.

Не повідомлялося про такі події, пов’язані з виборами. Порошенко виступає за дострокові парламентські вибори в 2014 році. Тимошенко визнала вибори. Партія регіонів визнала, що вибори відбулися. В Одесі знайшли чотири сумки з заповненими бюлетенями за Труханова на міських виборах. СБУ затримала в Києві людей, які намагалися зламати сервер ЦВК. За результатами трьох екзит-полів у першому турі перемагає Порошенко. Президентські вибори в Україні обвалили світові ціни на нафту.

З інших подій канал повідомляв про такі. Самооборона Майдану облила екс-очільника КМДА Попова йодом і водою після засідання Печерського суду у справі розгону Євромайдану. Грібаускайте вдруге стала президентом Литви. Грузія святкує День незалежності.

Не повідомляв канал про те, що збитки українських підприємств у першому кварталі року склали понад 129 млрд грн.

27 травня (вівторок):

З подій на Донбасі у вівторок Перший національний повідомляв про таке. У Горлівці сепаратисти нібито стратили двох керівників місцевої міліції. Інформацію уточнюють. ОБСЄ не має зв’язку з чотирма своїми спостерігачами. Бойовики з донецького аеропорту відступили в приватний сектор, там відстрілювались, ховаючись за спинами мирного населення. Мер Донецька: серед поранених внаслідок АТО терористів є жителі Грозного, Гудермеса і Москви. Мер Донецька: у Донецьку за добу загинуло 43 людини. З них вісім – мешканці Донецька. Особи 18 не встановлено. У Донецьку терористи підпалили палац спорту «Дружба». Колесніков обурений підпалом спортивного комплексу і пообіцяв відновити його до 1 вересня. У Донецьку терористи почали вриватися до шкіл, дітей евакуюють. Мер Донецька: є інформація про тимчасове перемир’я між бойовиками і силами антитерористичної операції. У керівництві АТО не підтверджують інформацію про перемир’я. В одному з моргів Донецька знаходиться більше 30 тіл терористів. Керівництво АТО висунуло ультиматум терористам у Донецьку: або вони складають зброю і здаються, або їх знищать із високоточної зброї. Мер Донецька спростував чутки, нібито сили АТО будуть зачищати Донецьк, і просить місцевих жителів довіряти лише офіційній інформації. Мер Донецька заперечив інформацію російських ЗМІ, що донеччани змушені будуть покинути свої домівки впродовж трьох годин. Лідер самопроголошеної ЛНР Болотов назвав лідера самопроголошеної ДНР Пушиліна зрадником і оголосив його персоною нон-ґрата. Прес-офіцер АТО: сепаратисти почали здавати один одного, передаючи інформацію українським силовикам. Луганський департамент освіти відправив школярів дочасно на канікули через загрозливу ситуацію в регіоні. У Луганській області буде змінено розклад іспитів для випускників.

Не повідомляв канал про такі події в регіоні. У Донецькій області терористи замінували залізницю. МВС: в одній зі шкіл Донецька ховаються близько 40 терористів. Бійці батальйону «Схід» у Донецьку визнали себе кадирівцями. У Донецьку терористи викрали директора профтехучилища. У Донецьку ліквідовано не менш як 200 терористів – прес-офіцер АТО. Терористи кажуть про 35 загиблих бойовиків під час АТО в Донецьку. В Донецьку терористи обстріляли «швидку». Лідер терористів у Слов’янську Пономарьов пропонує місцевим жителям евакуюватися в Росію. Під Червоноармійськом Луганської області терористи розстріляли вантажівки м’ясокомбінату, вбили двох людей і двох поранили. У Луганську терористи жорстоко побили журналіста Бондаренка. Губернатор Луганщини звинуватила депутатів облради в пособництві терористам. Під Новоайдаром Луганської області терористи обстріляли рейсовий автобус і автомобіль, є загиблі. На Луганщині авіаударом знищено тренувальний табір терористів. У Луганській області на прикордонному пункті Бірюково частина терористів прорвалася через російсько-український кордон.

З подій в інших областях повідомлялося про таке. У Дніпропетровську створили всеукраїнський благодійний фонд, який надає допомогу військовим та міліціонерам, що постраждали внаслідок бойових дій. Керівництво благодійного фонду збирається подати законопроект на розгляд Верховної Ради, щоб така допомога не оподатковувалась. У Хмельницькому сформували спецбатальйон територіальної оборони, який стежитиме за правопорядком і буде підпорядковуватися Міноборони. У Запоріжжі прощалися з полеглим бійцем батальйону «Донбас». У Закарпатській області СБУ перекрила нелегальний канал постачання зброї.

Не повідомлялося, що у Луцьку близько 3 тисяч людей прийшли попрощатися з військовими, вбитими під Волновахою.

З реакцій і дій української влади канал повідомляв про такі. Міносвіти: вступна кампанія в Україні стартує на 10 днів пізніше через події на сході. Міносвіти: випускники Криму, Луганської та Донецької областей можуть складати ЗНО на Харківщині. Для абітурієнтів сходу змінено дати ЗНО – з 1 до 15 липня. Яценюк: Україна готова розрахуватися за використане паливо, якщо буде домовленість про оптимальну ціну на газ. Інакше – Стокгольмський суд. Яценюк: вести переговори з Кремлем про ціну на газ готові, але до них мають долучитися міжнародні партнери. Яценюк: Москва відібрала в Криму більш як два мільярди кубів газу («Чорноморнафтогаз»), і це є крадіжка. Врегулювати суперечку із «Газпромом» «Нафтогазу» допомагатиме норвезька компанія Wikborg, Rein & Co (посилання на джерела інформації відсутні).

Не повідомляв канал про такі реакції. МЗС вручив ноту Росії у зв’язку з черговим проривом російських терористів через український кордон. МЗС закликає Росію вплинути на терористів, щоб ті звільнили членів місії ОБСЄ. МЗС: Україна готова до діалогу з Москвою, щойно Росія припинить агресію. МЗС: терористів в Україну скеровують спецслужби Росії. МВС: за час АТО на сході країни загинуло 5 бійців Нацгвардії. Ярема: АТО триватиме до повного знищення бойовиків.

З закордонних реакцій канал повідомляв цього дня про такі. Генсек НАТО припустив, що Росія може відвести частину військ від українського кордону. Чеський МЗС високо оцінив вибори в Україні, які, попри нестабільність, вдалося провести. МЗС Естонії: готові підтримувати економічні й політичні реформи України. МЗС РФ: питання візиту Порошенка до Росії не розглядається. Московський Патріарх Кирил надіслав вітальну телеграму, в якій висловив сподівання, що владні повноваження новий Президент використає на благо людей, а кровопролиття припиниться. Грібаускайте: ЄС має намір підписати Угоду про асоціацію з Україною вже 27 червня. Міллер: якщо Україна не сплатить боргу за газ до 28 травня і не внесе передплати за червень, постачання газу перекриють. Польща допомагає постраждалим на Майдані.

Не повідомляв канал про таке. Депутат Держдуми РФ Пономарьов: Ярош і «Правий сектор» існують лише в пропаганді російських ЗМІ. Більшість російських ЗМІ опублікували як нову заяву Парубія двомісячної давнини про можливий вихід України з СНД. Меркель привітала Порошенка з перемогою. Керрі від імені США привітав українців з історичними виборами. Обама телефоном привітав Петра Порошенка з високим результатом на виборах Президента. Путін закликає Київ негайно припинити АТО на сході України.

З інших тем канал повідомляв цього дня про такі. Кличко просить майданівців звільнити Київраду, другим кроком буде звільнення Майдану від барикад. Труханов склав присягу перед депутатами Одеської міськради на позачерговій сесії. Заступник голови ЦВК Усенко-Чорна порадила російському журналісту не займатися дешевими маніпуляціями (в матеріалі є оцінки: «Заступник голови ЦВК Жанна Усенко-Чорна втерла носа російському журналістові»). Українська ракета успішно вивела на орбіту європейський супутник. ЦВК: опрацьовано понад 98% бюлетенів, лідирує Петро Порошенко – в нього понад 54%. Лідером перегонів за посаду київського мера залишається Віталій Кличко. До Київради проходять вісім партій.

Не повідомляв канал про таке. МВС відмовилося від виготовлення документів у концерні ЄДАПС. МВС почало кримінальне провадження щодо концерну ЄДАПС. МВС звільнило 12 тисяч кримських правоохоронців за зраду. СБУ: сервер ЦВК атакували хакери з території Росії.

28 травня (середа):

З подій на Донбасі канал повідомляв у середу про такі. Терористи перевозять зброю на викрадених машинах «швидкої». Силовики АТО знешкодили дві групи терористів, вилучили реактивний вогнемет і гранатомети. Тимчук: серед затриманих бойовиків є кавказець, а серед убитих – серби, громадяни Росії з Інгушетії, Чечні та Дагестану, Абхазії. Біля Донецького аеропорту поновилося збройне протистояння. В Донецьку проходила колона бронетехніки терористів із російськими триколорами, на деяких були навіть зенітні установки. Центром Донецька пройшла колона шахтарів, які вимагали припинення АТО. За даними одного з протестувальників, який побажав не називатися, ходу проплачено сином Януковича. Бойовики «ДНР» примусово евакуювали працівників обласного управління ДСНС і підвезли до будівлі бетонні блоки, укріплюючи споруду. Мер Донецька: чотирьох заручників, представників виборчих комісій, звільнено, один залишається в полоні. Прес-офіцер АТО: терористи далі застосовують тактику ведення бою з населених пунктів, але українські військові не відкривають вогню по мирних мешканцях. Терористи обстрілюють житлові квартали в Слов’янську, є поранені серед мирних жителів (оцінки: «терористи у путінських традиціях заявляють про захист мирного населення»). Речник УПЦ МП: батюшці, який керував одним із угрупувань «ЛНР», заборонено душпастирську діяльність, його також можуть відлучити від церкви.

Не повідомляв канал про такі події в регіоні. Терористи оголосили «комендантську годину» в Донецькій області. В Артемівську й Харцизьку розібрали барикади сепаратистів навколо міськрад – Донецька ОДА. Терористи безуспішно намагалися захопити в заручники сім’ї бійців батальйону «Донбас» – командир батальйону. Терористи з мінометів і стрілецької зброї обстріляли військову частину в Донецьку. Викраденого польського священика в Донецьку звільнили з полону бойовиків. У Луганську терористи штурмують частину Нацгвардії, є втрати з обох боків. У Рубіжному на Луганщині терористи обстріляли житлові квартали.

Про події в інших областях канал повідомляв про таке. В Одесі СБУ затримала 8 українців при спробі виїхати до Москви в тренувальний табір бойовиків. На Миколаївщині вояки й рятувальники вчилися гасити пожежу у сховищах із пальним для АТО.

Не повідомляв канал про те, що в Харкові затримано ватажка краматорської банди терористів на прізвисько Псих.

З подій у Криму канал не повідомляв про такі. «Ощадбанк» оцінив свої збитки від окупації Криму в 9 млрд грн. Росіяни забракували вино найбільшого кримського винороба. Продаж залізничних квитків до Криму «Укрзалізниця» поновила, але придбати їх можна лише до 15 червня.

З реакцій української влади на події канал повідомляв про такі. МЗС: членів місії ОБСЄ утримують терористи, йде робота з їх звільнення. Держприкордонслужба: Україна посилить східні кордони з Росією. Микола Литвин не бачить необхідності закривати державні кордони. Держземагентство збирає інформацію про земельні ділянки, які можна було б видати сім’ям військовослужбовцям, які беруть участь в АТО на сході України. Продан: Україна почне платити «Газпрому» після того, як домовляться про тимчасову ціну на блакитне паливо. Міністр енергетики Новак: новий раунд газових перемовин у форматі Росія ‒ Україна ‒ ЄС відбудеться 30 травня.

Не повідомляв канал про таке. Порошенко в інтерв’ю Washimgton Post каже, що Україні потрібна пряма військова допомога у вигляді ленд-лізу. Посольство України вимагає пустити консула до викраденого ФСБ українського режисера Сенцова. АТЦ повідомляє про посилення кордону з РФ, щоб перешкодити вантажівкам із бойовиками потрапляти в Україну.

З закордонних реакцій канал повідомляв про такі. НАТО: Росія таки відвела частину військ від українського кордону, але вони можуть повернутися дуже швидко. Десятки тисяч військовиків залишаються. Кадиров: чеченські бойовики в Україні не воюють. Якщо в зоні конфлікту хтось бачив чеченця, то це його особиста справа. Єврокомісар із питань енергетики Оттінгер: перш ніж говорити про нову ціну на газ, Україні варто зробити перший крок – сплатити половину боргу. Оттінгер: нинішня ціна на газ для України неприйнятно висока. Путін: Росія може й не переводити Україну на передоплату газу, але для цього потрібно виконати домовленості в Берліні. Міллер: на початку червня борг України за газ перевищить 5 мільярдів доларів. Меркель: жодна країна не має права зазіхати на територію іншої. Речниця Держдепартаменту США: Україна має право на антитерористичну операцію. Псакі: Вашингтон відчуває руку Москви в діях бойовиків на сході України. Росія готова до діалогу з новою владою України – спікер Ради Федерації Матвієнко. ЄС узгодив програму надання фінансової допомоги Україні. Сума – півтора мільярда євро. У Києві розпочала роботу нова консультаційна місія МВФ. Єврокомісія: Україна успішно завершила першу фазу підготовки до безвізового режиму з ЄС. Варшава визнає українські вибори демократичними і сподівається, що Порошенко зможе реалізувати програму, яку він запропонував співвітчизникам. Сікорський: Україні треба наново довести, що вона не припуститься помилок старої влади, прибрати корупційні схеми; якщо нова команда спробує скористатися ними, то можна буде забути про членство в ЄС. Сікорський: уже найближчим часом між ЄС та Україною візи скасують. Бальцерович: необхідно створити команду професіоналів, зменшити прихований вплив влади на економіку та розвивати малий бізнес.

Не повідомляв канал про таке. Олланд запросив Порошенка на святкування 70-річчя висадки союзників у Нормандії. Лідери ЄС у спільній заяві висловили очікування, що Росія співпрацюватиме з новим Президентом України. Баррозу привітав готовність Порошенка до діалогу з Росією. Росія знову відмовила Україні в проведенні спостережного польоту над своєю територією. Путін нагородив орденами журналістів «ЛайфНьюз», які допомагали терористам. Лукашенко привітав Порошенка з перемогою на виборах і сказав, що Білорусь зацікавлена в сильній Україні. Елизавета друга та Обама відмовилися від зустрічі з Путіним під час святкувань у Нормандії.

З інших тем дня канал повідомляв про такі. Речник УПЦ МП Коваленко розповів про тиск попередньої влади на митрополита Володимира. Від нинішньої влади церковники чекають на об’єктивне розслідування справи Генпрокуратури про усунення Володимира від управління. ЦВК встановила остаточні результати виборів у закордонному окрузі. Лідер голосування поза межами України – Порошенко. ЦВК: частина членів окружних комісій з Луганщини й Донецької області прибули до Києва у супроводі озброєного конвою МВС. Опозиція Абхазії заявила, що бере керівництво невизнаною республікою до своїх рук, і зажадала відставки ниніншніх президента й уряду. Прокуратура Києва відкрила кримінальні справи проти Портнова й Лукаш. Винесено судовий вирок беркутівцям, які знущалися над активістом Майдану Гаврилюком. Майдан розходитися не збирається.

Не повідомляв канал про такі події. Порошенко пропонує підписати економічну частину угоди з ЄС відразу ж після інавгурації. Україна більш як вдвічі скоротила дефіцит держбюджету. Середня зарплата в Україні зросла на 40 гривень. Кілька бійців Нацгвардії розірвали контракт, мотивуючи це тим, що їх не влаштовує амуніція, яку їм видають, або ж її взагалі не видають.

29 травня (четвер):

Про події на Донбасі в четвер Перший національний повідомляв таке. Селезньов: керівники ДНР збиралися вивозити автобусами дітей. Тимчук: якщо Росія перестане надсилати в Україну бойовиків і підживлювати їх грошима і зброєю, в регіоні антиукраїнських сил не залишиться. У Донецьку до заблокованої сепаратистами ОДА на КамАЗах приїхали бойовики батальйону «Восток» і забрали тих, хто був усередині. Терористи збили український гелікоптер із переносного зенітно-ракетного комплексу. Нацгвардія каже про 12 загиблих у збитому терористами під Слов’янськом вертольоті, один військовий вижив. Селезньов спростував заяву самопроголошеного мера Слов'янська Пономарьова про те, що нібито тіла загиблих військових у терористів. Нацгвардія заявляє про ліквідацію бойовиків, які обстріляли вертоліт під Слов’янськом. Штаб АТО: сьогодні в Слов’янську йде не спецоперація, а розбірки між терористами. На Луганщині терористи знищили склад зі зброєю Нацгвардії.

Не повідомляв канал про такі події. В Донецькій області за останні три тижні поранено сімох дітей – Донецька ОДА. На Донбасі через терористів на 10–12% скоротився видобуток вугілля. На Донбасі через воєнні дії зупинено 60% підприємств. Терористи відпустили двох міліціонерів, захоплених у Горлівці – МВС. У Донецьку й Маріуполі масово евакуюються мирні жителі. В Донецьку терористи відпустили голову окружкому після 5 днів полону в підвалі СБУ. У Донецьку терористи викрали «швидку». В Донецьку продовжують бути закритими 14 шкіл і дві лікарні – міськрада. Українські військові збили під Донецьком російський безпілотник. В аеропорту Донецька українські силовики знайшли зброю з РФ, залишену бойовиками – Аваков. Міліція не перешкоджала терористам грабувати донецький супермаркет.

З подій в інших регіонах повідомлялося, що на Харківщині поблизу міста Ізюма терористи обстріляли українських військових. Один із українських силовиків загинув, трьох поранено.

Не повідомлялося таке. СБУ затримала диверсантів, які готували в Одесі вибухи. Українських терористів тренують російські спецслужби – слова затриманого на Харківщині диверсанта.

Про події щодо Криму повідомлялося таке. Росія засудила до штрафів учасників зустрічі Джемілєва на в'їзді до Криму. СБУ передала Меджлісу архівні документи про депортацію татар із Криму.

Не повідомлялося, що в Криму зникли два проукраїнських активіста Українського дому. Не повідомлялося про заяву Джемілєва, що новопризначений «віце-прем’єр» Криму має судимість за крадіжку в 1,5 млн грн.

З реакцій української влади повідомлялося про таке. Міноборони: українські військові робитимуть усе можливе, щоб убезпечити мирних людей. МВС: загін Стрєлкова-Гіркіна намагався втекти зі Слов'янська, однак російські прикордонники бойовиків з України не пропустили. Яценюк: якщо Росія «вийде з гри», ситуація на сході України вирішиться за тиждень-два. Яценюка: спільне завдання України та ЄС – посилити енергетичну незалежність і мати рівні правила гри з Росією. МЗС: спостерігачі ОБСЄ живі й здорові, йдуть переговори про їх звільнення. МЗС: Україна, Литва та Польща створять спільну військову бригаду. Постпред України в ООН: мир в Україні буде, якщо російська сторона припинить надсилати професійних найманців, щоб дестабілізувати ситуацію. Український МЗС заяву Пєскова назвав пропагандою.

Не повідомлялося про такі реакції й дії. Міносвіти рекомендує вчителям на Донбасі атестувати учнів за річними оцінками. Росії рано чи пізно доведеться відповісти за підтримку тероризму в Україні – Петренко. В цілому український кордон перетнули 4,5 тисячі бойовиків із Росії – батальйон «Азов». Міноборони: в нас нема жодної зайвої людини, щоб робити ротацію. Другий батальйон Нацгвардії відправляється в зону АТО.

З закордонних реакцій канал повідомляв про такі. Постпред Росії в ООН розкритикував вибори в Україні й висунув вимогу припинити АТО на сході. Росія направить Донбасу допомогу – речник президента РФ Пєсков. Росія, Білорусь та Казахстан об’єдналися в Євразійський економічний союз. Російська мова стала обов'язковою дисципліною в усіх сирійських школах.

Не повідомляв канал про такі реакції. Радбез ООН засудив дії бойовиків на сході України. Французький фрегат і розвідувальний корабель увійшли в Чорне море.

З інших подій повідомлялося про такі. ЦВК опрацювала 100% електронних протоколів. Лідер президентських виборів – Порошенко. Питання щодо виходу УДАРу із коаліції на сьогоднішній день не обговорюється – нардеп Розенко (є оцінки і брак посилань: «...в самому парламенті ходять чутки: дочасні вибори може спровокувати і сама коаліція своїм розпадом. Кажуть, першими покинути лави більшості збираються ударівці»). Регіонали припускають, що можуть об’єднатись з «Батьківщиною». У «Батьківщині» заявляють, що ані регіоналів, ані комуністів поруч із собою бачити не хочуть (є оцінки, відсутність посилань: «...всі сходяться в одному: парламент розпускати не можна, допоки не закінчиться АТО і не буде змінено виборче законодавство»). Інавгурацію нового Президента відзначать на головній площі країни на згадку про Майдан – розпорядження в. о. глави держави. Нове укриття над ЧАЕС здорожчає на третину. Щоб завершити будівництво, треба ще півмільярда євро – ЄБРР. На Хмельниччині дітям хворим на фенілкетонурію чиновники не виділяють грошей. Звіту про пожертви для родин «Небесної сотні» вимагають сотники Майдану.

Не повідомлялося про такі події. МВС оголосило Арбузова в розшук. Калетнік вийшла з фракції КПУ, за регламентом ВР фракцію має бути ліквідовано. З 1 червня тариф на електроенергію для населення підвищиться від 10 до 40% залежно від обсягів споживання.

30 травня (п’ятниця):

З подій на Донбасі цього дня канал розповідав про те, що дві сотні дітей, яких сепаратисти напередодні посадили в автобуси і вивезли зі Слов’янська, знайшлися у санаторії Форосу (в матеріалі є оцінки й немає посилань: «Практично добу нічого не було відомо про долю майже 200 дітей. Це тримало в напрузі всю країну… Російські ЗМІ поширили чутки, що автобуси обстріляли бійці українських сил АТО»).

Не повідомляв канал про такі події в регіоні. У Харцизьку терористи захопили військомат. Силовики затримали чотирьох терористів «ДНР» з розвідувальною апаратурою. В Горлівці бойовики намагаються захопити зброю у Калінінській виправній колонії. У пограбованому терористами гіпермаркеті Донецька знайдено 5 загиблих мирних громадян. Силовики перешкодили терористам прорватися зі Слов’янська в бік Красного Лиману. Бойовики обстрілюють житлові квартали Слов’янська. ОБСЄ спростовує заяви терористів про звільнення спостерігачів із полону в Луганську. Терористи взяли в облогу відділ Держприкордонслужби «Станично-Луганський».

З подій в інших областях канал повідомляв про такі. Черги вишикувалися біля обласної лікарні імені Мечникова в Дніпропетровську, щоби здати кров для військових. На Івано-Франківщині оголошено триденний траур по гвардійцях, які загинули в збитому під Слов’янськом гелікоптері.

З подій у Криму канал не повідомляв про заяву МЗС, що на півострові відбувається насильницька русифікація.

З реакцій української влади канал повідомляв цього дня про такі. Міноборони: терористи планують в Слов’янську підірвати контейнери з хімікатами і звинуватити в цьому українських силовиків. Коваль: за півтора місяця загинуло понад 20 військових, серед них два повітряні екіпажі. Коваль: за час АТО від сепаратистів очищено південь і захід Донецької області, а також північ Луганської області. Керівник батальйону добровольців «Донбас» Семенченко припускає, що війна на Донбасі може затягнутися на місяці чи навіть роки. МВС: Аваков спростував твердження Болотова, що українські силовики пропонували провести переговори в Києві. Силовики готові допомогти жителям Донбасу виїхати із зони проведення АТО. Яценюк: сплата боргу за газ дає Україні можливість звернутися до Стокгольмського арбітражного суду. Парубій: нам потрібна підтримка з високоточною зброєю, яка допоможе нам більш ефективно проводити антитерористичні заходи. Міносвіти дозволило змінювати місце та форму атестації школярів Луганщини та Донеччини.

Не повідомляв канал про таке. МВС: українських силовиків забезпечать найсучаснішими бронежилетами і касками. Аваков звільнив 13 даішників за відмову їхати в зону АТО. За останні два дні загинули вісім бійців Нацгвардії. Прикордонники затримали на кордоні з РФ дві «газелі», набиті зброєю. Держприкордонслужба дозволяє вивозити до Росії трупи терористів. Понад три десятки трун із тілами бойовиків, убитих під час звільнення Донецького аеропорту, рухається тепер у напрямку РФ. В. о. міністра оборони обіцяє, що молодих строковиків не відправлятимуть у зону проведення АТО. Коваль зустрівся з матерями й дружинами солдат АТО. Порошенко: злочини ворогів українського народу не залишаться безкарними. Генштаб готовий повернути українських миротворців для участі в АТО, рішення має приймати Верховна Рада та Президент.

Про закордонні реакції канал повідомляв таке. Еттінгер: Україна частково розрахувалася за спожитий російський газ – переказала майже 786 мільйонів доларів. Голова комітету Держдуми з енергетики Грачов: якщо Україна розрахується за газ, можна буде говорити про нову ціну – 380 доларів за тисячу кубів. ФРН з 1 липня скасовує для українців сплату за національні довгострокові візи. Пентагон: Росія відвела більшу частину своїх військ від українського кордону. Заявку Росії на участь у конференції з пинать ПРО відхилили. Держсекретар США Керрі бачить небезпеку в проникненні в Україну кадировців. Представниця ОБСЄ Міятович: ЗМІ в зоні конфлікту змушені закриватися або займаються пропагандою. Це суттєво обмежує свободу слова. НАТО має нарощувати міць у Європі й підтримувати Україну, – заявив на сесії ПАРЄ литовський прем’єр Буткявічус.

Не повідомляв канал про таке. НАТО переглядає відносини з РФ, але за продаж «Містралів» відповідає Франція – Расмуссен. Єврокомісар з питань енергетики вважає, що газ для України повинен коштувати не дорожче 390 доларів. Росія має намір базувати французькі «Містралі» на Чорноморському флоті. МВС: дітей зі Слов’янська справді вивезено з зони бойових дій. ФСБ називає затриманого режисера Сенцова «диверсантом із “Правого сектору”». Фюле виступив за прийняття України до ЄС. Великобританія сподівається, що Порошенко відновить мир і безпеку в Україні. США закликали Францію продати «Містралі» НАТО, а не Росії.

З інших подій дня канал повідомляв про такі. Останній дзвоник пролунав у всіх українських школах. У Києві Міст закоханих став синьо-жовтим.

Не повідомляв канал про таке. Проти Рената Кузьміна порушено кримінальну справу. Кількість прихильників вступу до ЄС в Україні значно зросла і на 20% перевищує симпатиків Митного союзу – соцопитування КМІС. Турчинов вимагає перерахунку голосів на виборах до Київради, ЦВК каже, що не має на це права.

31 травня (субота):

У суботу з подій на Донбасі канал розповідав таке. Губернатор Донецької області Тарута виїхав з регіону і перебуває в Києві. Його прес-секретар відмовляється від коментарів. Бойовики викрали з колонії в Горлівці понад 70 автоматів і звільнили ув’язненого. Терористи двічі намагалися захопити аеропорт Донецька. За останню добу в Донецьку госпіталізовано декілька мирних громадян із вогнепальними та осколковими пораненнями. Бойовики в Слов’янську вночі обстрілювали українські блок-пости з мінометів. У Слов’янську сили АТО знищили артустановку НОНА, з якої вели обстріл терористи. При цьому бойовики стверджували, що по мирних мешканцях стріляють українські військові. Луганські прикордонники відбили атаку терористів на посту Дяково, четверо прикордонників поранено. На допомогу військовим у Дяково було направлено резерви від мотоманеврених груп та літак Су-27. Напередодні прикордонники також відбили напад на відділ прикордонної служби Станично-Луганська.

Не повідомляв канал про такі події. В Донецьку на мітингу терористи намагалися формувати жіночі загони для блокування українських військових. На трасі Ізюм – Слов'янськ бойовики заклали саморобний вибуховий пристрій, але його знешкодили українські сапери. Терористи замінували місцевість навколо прикордонного пункту Дяково, штаб АТО не реагує. У Нацгвардії спростовують причетність своїх бійців до мародерства в селищі Сватове Луганської області. В Антрациті бойовики викрали даішника й вимагають за нього мільйон гривень. Терористи заявили, що «закривають» телеканал «ІРТА» в Луганську.

З подій в інших областях канал повідомляв про те, що у Львові попрощалися з генерал-майором, бійцем Національної гвардії Сергієм Кульчицьким, який загинув у гелікоптері під Слов’янськом. Не повідомляв канал, що батальйон «Дніпро» здав кров для поранених на Донбасі.

З подій у Криму канал повідомив, що з 1 червня Крим повністю переходить на російський рубль. Не повідомив канал, що в Сімферополі зник ще один проукраїнський активіст, який розшукував двох зниклих напередодні.

З реакцій української влади канал повідомляв таке. У керівництві АТО кажуть: наразі терористи не дуже довіряють своїм очільникам. МВС створило новий батальйон особливого призначення під назвою «Миротворець». СБУ оголосило в розшук екс-міністра доходів і зборів Олександра Клименка.

Не повідомляв канал про такі реакції. Прикордонники спростовують затримання автобусу з дітьми на кордоні з Росією. Міноборони відправило на Донбас мобільний шпиталь. Генпрокуратура перевіряє причетність депутатів і партій до сепаратизму. Прес-служба Нацгвардії: невідомі злочинці, перевдягнені бійцями Нацгвардії, тероризують місцеве населення і мародерствують на Луганщині.

З закордонних реакцій повідомлялося про такі. Кадиров: вихідці з Чечні на сході України є, але їх дуже мало – лише 14. Посол США в Україні Пайєтт: в Україну незабаром прибудуть представники Пентагону на чолі з заступником міністра оборони США.

Не повідомляв канал про те, що НАТО засудило «очевидну і неспростовну» агресію Росії проти України.

З інших подій дня канал повідомляв про такі. На Майдані запалили покришки на знак протесту проти намагань згорнути наметове містечко і прибрати барикади. Комунальники розібрали барикаду на Грушевського.

Не повідомляв канал про таке. Заарештовано трьох співробітників «Беркуту», які розстрілювали майданівців. Порошенко виступає за перерахунок голосів на виборах Київради, де були порушення. На деяких київських дільницях відбувається перерахунок голосів до столичної мерії за заявою партії «Демократичний альянс».

Замовчання за окремими тематичними напрямами:

2. Масові акції протесту:

Тиждень

Замовчано тем цієї тематики

05.26–06.01

0

05.19–05.25

6

05.12–05.18

1

05.05–11.05

1

28.04–04.05

0

21.04–27.04

6

14.04–20.04

5

07.04–13.04

6

24.03–30.03

3

17.03–23.03

2

10.03–16.03

18

03.03–09.03

19

24.02–02.03

16

17.02–23.02

62

10.02–16.02

16

03.02–09.02

15

3. Факти і розслідування злочинів і прорахунків попередньої влади і її сателітів:

Тиждень

Замовчано тем цієї тематики

05.26–06.01

7

05.19–05.25

10

05.12–05.18

10

05.05–11.05

0

28.04–04.05

9

21.04–27.04

20

14.04–20.04

15

07.04–13.04

18

24.03–30.03

25

17.03–23.03

21

10.03–16.03

23

03.03–09.03

20

24.02–02.03

41

17.02–23.02

76

10.02–16.02

66

03.02–09.02

50

Перший національний не повідомляв про такі події цієї тематики:

Збитки українських підприємств у першому кварталі року склали понад 129 млрд грн (26 травня)

МВС відмовилося від виготовлення документів у концерні ЄДАПС (27 травня)

МВС почало кримінальне провадження щодо концерну ЄДАПС (27 травня)

МВС звільнило 12 тисяч кримських правоохоронців за зраду (27 травня)

МВС оголосило Арбузова в розшук (29 травня)

Проти Рената Кузьміна порушили кримінальну справу (30 травня)

Заарештовано трьох співробітників «Беркуту», які розстрілювали майданівців (31 травня)

4. Факти порушення свободи слова, перешкоджання журналістській діяльності і фізичного насильства проти журналістів:

Тиждень

Замовчано тем цієї тематики

05.26–06.01

4

05.19–05.25

4

05.12–05.18

10

05.05–11.05

13

28.04–04.05

7

21.04–27.04

14

14.04–20.04

6

07.04–13.04

6

24.03–30.03

1

17.03–23.03

3

10.03–16.03

19

03.03–09.03

14

24.02–02.03

6

17.02–23.02

20

10.02–16.02

6

03.02–09.02

4

Перший національний не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

Під Слов’янськом поранено французького журналіста, загинув італійський журналіст (25 травня)

На Луганщині на блок-посту терористи взяли в заручники двох місцевих журналістів (26 травня)

У Луганську терористи жорстоко побили журналіста Бондаренка (27 травня)

Терористи заявили, що «закривають» телеканал «ІРТА» в Луганську (31 травня)

5. Реакції і дії міжнародної спільноти стосовно українських подій:

Тиждень

Замовчано тем цієї тематики

05.26–06.01

28

05.19–05.25

29

05.12–05.18

49

05.05–11.05

58

28.04–04.05

39

21.04–27.04

62

14.04–20.04

79

07.04–13.04

65

24.03–30.03

44

17.03–23.03

76

10.03–16.03

63

03.03–09.03

83

24.02–02.03

66

17.02–23.02

86

10.02–16.02

36

03.02–09.02

31

Перший національний не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

Європарламент закликає Росію визнати результати виборів президента України (25 травня)

ОБСЄ засуджує дії терористів, які позбавили Донбас права голосу (26 травня)

Більдт поздоровив Порошенка як нового президента України (26 травня)

Депутат Держдуми РФ Пономарьов: Ярош і «Правий сектор» існують лише в пропаганді російських ЗМІ (27 травня)

Більшість російських ЗМІ опублікували як нову заяву Парубія двомісячної давнини про можливий вихід України з СНД (27 травня)

Меркель привітала Порошенка з перемогою (27 травня)

Керрі від імені США поздоровив українців з історичними виборами (27 травня)

Обама телефоном привітав Петра Порошенка з високим результатом на виборам Президента (27 травня)

Путін закликає Київ негайно припинити АТО на сході України (27 травня)

Олланд запросив Порошенка на святкування 70-річчя висадки союзників у Нормандії (28 травня)

Лідери ЄС в спільній заяві висловили очікування, що Росія співпрацюватиме з новим президентом України (28 травня)

Баррозу привітав готовність Порошенка до діалогу з Росією (28 травня)

Росія знову відмовила Україні в проведенні спостережного польоту над своєю територією (28 травня)

Путін нагородив орденами журналістів «ЛайфНьюз», які допомагали терористам (28 травня)

Лукашенко привітав Порошенка з перемогою на виборах і сказав, що Білорусь зацікавлена в сильній Україні (28 травня)

Елизавета друга та Обама відмовилися від зустрічі з Путіним під час святкувань у Нормандії (28 травня)

Радбез ООН засудив дії бойовиків на сході України (29 травня)

Французький фрегат і розвідувальний корабель увійшли в Чорне море (29 травня)

НАТО переглядає відносини з РФ, але за продаж «Містралів» відповідає Франція – Расмуссен (30 травня)

Єврокомісар з питань енергетики вважає, що газ для України повинен коштувати не дорожче 390 доларів (30 травня)

Росія має намір базувати французькі «Містралі» на Чорноморському флоті (30 травня)

МВС: дітей зі Слов’янська справді вивезено з зони бойових дій (30 травня)

ФСБ називає затриманого режисера Сенцова «диверсантом із “Правого сектору”» (30 травня)

Фюле виступив за прийняття України до ЄС (30 травня)

Великобританія сподівається, що Порошенко відновить мир і безпеку в Україні (30 травня)

США закликали Францію продати «Містралі» НАТО, а не Росії (30 травня)

НАТО засудило «очевидну і неспростовну» агресію Росії проти України (31 травня)

6. Події та заяви, пов’язані з анексією Криму, сепаратизмом у південних і східних областях України і пособництвом сепаратизму та прихованій агресії Росії в інших областях:

Тиждень

Замовчано тем цієї тематики

05.26–06.01

103

05.19–05.25

146

05.12–05.18

147

05.05–11.05

199

28.04–04.05

150

21.04–27.04

179

14.04–20.04

190

07.04–13.04

125

24.03–30.03

91

17.03–23.03

112

10.03–16.03

127

03.03–09.03

100

24.02–02.03

87

Перший національний не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

У Горлівці сепаратисти захопили протестантську церкву (25 травня)

Губернатор Луганщини ініціює розпуск облради (25 травня)

Після виборів АТО буде продовжено – Ярема (25 травня)

МЗС назвав візит Медведєва до Криму в день виборів провокацією (25 травня)

У Горлівці терористи захопили будівлю райвиконкому (26 травня)

Батальйони «Україна» і «Азов» ліквідували базу терористів на дачі Януковича на Донбасі (26 травня)

Двох журналістів «ЛайфНьюз» депортували до Росії (26 травня)

Тимчук спростовує слова Кадирова про його участь у звільненні журналістів «ЛайфНьюз» (26 травня)

У Донецьку терористи викрали трьох членів окружкому (26 травня)

Слов’янськ і Краматорськ через дії терористів залишилися без 9,5 млн грн виплат за захищеними статтями (26 травня)

Терористи обстріляли села Іванівка й Андріївка коло Слов’янська (26 травня)

У Слов’янську звільнили з полону в. о. начальника міської міліції (26 травня)

Серед затриманих терористів «ЛНР» виявився настоятель храму Московського патріархату (26 травня)

«ЛНР» спростувала своє об’єднання з «ДНР» у «Новоросію» (26 травня)

Москва передала управління надрами Криму нелегітимній владі півострова (26 травня)

У складі Росії туристичний Крим буде збитковим – Джемілєв (26 травня)

У Донецькій області терористи замінували залізницю (27 травня)

МВС: в одній зі шкіл Донецька ховаються близько 40 терористів (27 травня)

Бійці батальйону «Схід» у Донецьку визнали себе кадирівцями (27 травня)

У Донецьку терористи викрали директора профтехучилища (27 травня)

У Донецьку ліквідовано не менш як 200 терористів – прес-офіцер АТО (27 травня)

Терористи кажуть про 35 загиблих бойовиків під час АТО в Донецьку (27 травня)

У Донецьку терористи обстріляли «швидку» (27 травня)

Лідер терористів у Слов’янську Пономарьов пропонує місцевим жителям евакуюватися в Росію (27 травня)

Під Червоноармійськом Луганської області терористи розстріляли вантажівки м’ясокомбінату, вбили двох людей і двох поранили (27 травня)

Губернатор Луганщини звинуватила депутатів облради в пособництві терористам (27 травня)

Під Новоайдаром Луганської області терористи обстріляли рейсовий автобус і автомобіль, є загиблі (27 травня)

На Луганщині авіаударом знищено тренувальний табір терористів (27 травня)

У Луганській області на прикордонному пункті Бірюково частина терористів прорвалася через російсько-український кордон (27 травня)

МЗС вручив ноту Росії в зв’язку з черговим проривом російських терористів через український кордон (27 травня)

МЗС закликає Росію вплинути на терористів, щоб ті звільнили членів місії ОБСЄ (27 травня)

МЗС: Україна готова до діалогу з Москвою, щойно Росія припинить агресію (27 травня)

МЗС: терористів в Україну направляють спецслужби Росії (27 травня)

МВС: за час АТО на сході країни загинуло 5 бійців Нацгвардії (27 травня)

Ярема: АТО продовжуватиметься до повного знищення бойовиків (27 травня)

Терористи оголосили «комендантську годину» в Донецькій області (28 травня)

В Артемівську й Харцизьку розібрали барикади сепаратистів навколо міськрад – Донецька ОДА (28 травня)

Терористи безуспішно намагалися захопити в заручники сім’ї бійців батальйону «Донбас» – командир батальйону (28 травня)

Терористи з мінометів і стрілецької зброї обстріляли військову частину в Донецьку (28 травня)

Викраденого польського священника в Донецьку звільнили з полону бойовиків (28 травня)

В Луганську терористи штурмують частину Нацгвардії, є втрати з обох боків (28 травня)

У Рубіжному на Луганщині терористи обстріляли житлові квартали (28 травня)

У Харкові затримано ватажка краматорської банди терористів на прізвисько Псих (28 травня)

«Ощадбанк» оцінив свої збитки від окупації Криму в 9 млрд грн. (28 травня)

Росіяни забракували вино найбільшого кримського винороба (28 травня)

Продаж залізничних квитків до Криму «Укрзалізниця» поновила, але придбати їх можна лише до 15 червня (28 травня)

Порошенко в інтерв’ю Washimgton Post каже, що Україні потрібна пряма військова допомога у вигляді ленд-лізу (28 травня)

Посольство України вимагає пустити консула до викраденого ФСБ українського режисера Сенцова (28 травня)

АТЦ повідомляє про посилення кордону з РФ, щоб перешкодити вантажівкам із бойовиками потрапляти в Україну (28 травня)

Кілька бійців Нацгвардії розірвали контракт, мотивуючи це тим, що їх не влаштовує амуніція, яку їм видають, або ж її взагалі не видають (28 травня)

У Донецькій області за останні три тижні поранено сімох дітей – Донецька ОДА (29 травня)

На Донбасі через терористів на 10‒12% скоротився видобуток вугілля (29 травня)

На Донбасі через воєнні дії зупинено 60% підприємств (29 травня)

Терористи відпустили двох міліціонерів, захоплених у Горлівці –МВС (29 травня)

У Донецьку й Маріуполі масово евакуюються мирні жителі (29 травня)

У Донецьку терористи відпустили голову окружкому після 5 днів полону в підвалі СБУ (29 травня)

У Донецьку терористи викрали «швидку» (29 травня)

У Донецьку продовжують бути закритими 14 шкіл і дві лікарні – міськрада (29 травня)

Українські військові збили під Донецьком російський безпілотник (29 травня)

В аеропорту Донецька українські силовики знайшли зброю з РФ, залишену бойовиками – Аваков (29 травня)

Міліція не перешкоджала терористам грабувати донецький супермаркет (29 травня)

СБУ затримала диверсантів, які готували в Одесі вибухи (29 травня)

Українських терористів тренують російські спецслужби – слова затриманого на Харківщині диверсанта (29 травня)

Новопризначений «віце-прем’єр» Криму має судимість за крадіжку в 1,5 млн грн – Джемілєв (29 травня)

У Криму зникли два проукраїнських активіста Українського дому (29 травня)

Міносвіти рекомендує вчителям на Донбасі атестувати учнів за річними оцінками (29 травня)

Росії рано чи пізно доведеться відповісти за підтримку тероризму в Україні – Петренко (29 травня)

У цілому український кордон перетнули 4,5 тисячі бойовиків з Росії – батальйон «Азов» (29 травня)

Міноборони: у нас нема жодної зайвої людини, щоб робити ротацію (29 травня)

Другий батальйон Нацгвардії відправляється в зону АТО (29 травня)

У Харцизьку терористи захопили військомат (30 травня)

Силовики затримали чотирьох терористів «ДНР» з розвідувальною апаратурою (30 травня)

У Горлівці бойовики намагаються захопити зброю у Калінінській виправній колонії (30 травня)

У пограбованому терористами гіпермаркеті Донецька знайдено 5 загиблих мирних громадян (30 травня)

Силовики перешкодили терористам прорватися зі Слов’янська в бік Красного Лиману (30 травня)

Бойовики обстрілюють житлові квартали Слов’янська (30 травня)

ОБСЄ спростовує заяви терористів про звільнення спостерігачів з полону в Луганську (30 травня)

Терористи взяли в облогу відділ Держприкордонслужби «Станично-Луганський» (30 травня)

МЗС: у Криму відбувається насильницька русифікація (30 травня)

МВС: українських силовиків забезпечать найсучаснішими бронежилетами і касками (30 травня)

Аваков звільнив 13 даішників за відмову їхати в зону АТО (30 травня)

За останні два дні загинули вісім бійців Нацгвардії (30 травня)

Прикордонники затримали на кордоні з РФ дві «газелі» набиті зброєю (30 травня)

Держприкордонслужба дозволяє вивозити до Росії трупи терористів (30 травня)

Понад три десятки трун з тілами бойовиків, убитих під час звільнення Донецького аеропорту, рухається тепер у напрямку РФ (30 травня)

В. о. міністра оборони обіцяє, що молодих строковиків не відправлятимуть в зону проведення АТО (30 травня)

Коваль зустрівся з матерями і дружинами солдат АТО (30 травня)

Порошенко: злочини ворогів українського народу не залишаться безкарними (30 травня)

Генштаб готовий повернути українських миротворців для участі в АТО, рішення має приймати парламент і президент (30 травня)

В Донецьку на мітингу терористи намагалися формувати жіночі загони для блокування українських військових (31 травня)

На трасі Ізюм ‒ Слов'янськ бойовики заклали саморобний вибуховий пристрій, але його знешкодили українські сапери (31 травня)

Терористи замінували місцевість навколо прикордонного пункту Дяково, штаб АТО не реагує (31 травня)

У Нацгвардії спростовують причетність своїх бійців до мародерства в селищі Сватове Луганської області (31 травня)

В Антрациті бойовики викрали даішника й вимагають за нього мільйон гривень (31 травня)

У Сімферополі пропав ще один проукраїнський активіст, який розшукував двох зниклих напередодні (31 травня)

Прикордонники спростовують затримання автобусу з дітьми на кордоні з Росією (30 травня)

Міноборони відправило на Донбас мобільний шпиталь (30 травня)

Генпрокуратура перевіряє причетність депутатів і партій до сепаратизму (30 травня)

Прес-служба Нацгвардії: невідомі злочинці, перевдягнені бійцями Нацгвардії, тероризують місцеве населення і мародерствують на Луганщині (30 травня)

Інші теми, про які Перший національний не повідомляв протягом звітного тижня:

Порошенко виступає за дострокові парламентські вибори в 2014 році (25 травня)

Тимошенко визнала вибори (25 травня)

В Одесі знайшли чотири сумки з заповненими бюлетенями за Труханова на міських виборах (25 травня)

СБУ затримала в Києві людей, які намагалися зламати сервер ЦВК (25 травня)

За результатами трьох екзит-полів в першому турі перемагає Порошенко (25 травня)

МЗС проігнорує заяву Януковича по виборах Президента (26 травня)

Партія регіонів визнала, що вибори відбулися (26 травня)

Президентські вибори в Україні обвалили світові ціни на нафту (26 травня)

У Луцьку близько 3 тисяч людей прийшли попрощатися з військовими, вбитими під Волновахою (27 травня)

СБУ: сервер ЦВК атакували хакери з території Росії (27 травня)

Порошенко пропонує підписати економічну частину угоди з ЄС відразу ж після інавгурації (28 травня)

Україна більш як вдвічі скоротила дефіцит держбюджету (28 травня)

Середня зарплата в Україні зросла на 40 гривень (28 травня)

Калетнік вийшла з фракції КПУ, за регламентом ВР фракцію має бути ліквідовано (29 травня)

З 1 червня тариф на електроенергію для населення підвищиться від 10 до 40 %, в залежності від обсягів споживання (29 травня)

Кількість прихильників вступу до ЄС в Україні значно зросла і на 20% перевищує симпатиків Митного союзу – соцопитування КМІС (30 травня)

Турчинов вимагає перерахунку голосів на виборах до Київради, ЦВК каже, що не має на це права (30 травня)

Батальйон «Дніпро» здав кров для поранених на Донбасі (31 травня)

Порошенко виступає за перерахунок голосів на виборах Київради, де були порушення (31 травня)

На деяких київських дільницях відбувається перерахунок голосів до столичної мерії за заявою партії «Демократичний Альянс» (31 травня)

Моніторинг здійснено в рамках програми Ради Європи «Впровадження європейських стандартів в українському медійному середовищі».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: 1tv.com.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2422
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду