Час від часу Перший національний неповно висвітлював розвиток подій в Одесі після заворушень 2 травня

Час від часу Перший національний неповно висвітлював розвиток подій в Одесі після заворушень 2 травня

21 Травня 2014
1737

Час від часу Перший національний неповно висвітлював розвиток подій в Одесі після заворушень 2 травня

1737
Втім, неповнота висвітлень окремих тем не є системною. Моніторинг замовчань важливих суспільно-політичних тем Першим каналом за тиждень 5–11 травня 2014 р.
Час від часу Перший національний неповно висвітлював розвиток подій в Одесі після заворушень 2 травня
Час від часу Перший національний неповно висвітлював розвиток подій в Одесі після заворушень 2 травня

ГО «Телекритика» продовжує окремий моніторинг Першого національного. Цей державний телеканал фінансується з державного бюджету України коштом податків громадян. Саме тому вважаємо за необхідне посилити контроль за дотриманням цим мовником професійних стандартів. Особлива увага приділятиметься замовчаним темам.

Моніторинги за тиждень 28 квітня – 4 травня читайте тут, за 21–27 квітня – тут, за 14–20 квітня – тут, 7–13 квітня – тут, 24–30 березня – тут, 17–23 березня – тут, 10–16 березня – тут, 3–9 березня – тут, за 24 лютого – 2 березня 2014 року читайте тут, за 3–9 лютого – тут, за 10–16 лютого – тут, за 17–23 лютого – тут.

Детально про методологію проведення моніторингу дивіться тут.

Узагальнений моніторинг усіх основних загальнонаціональних каналів за березень-2014 дивіться тут.

1. Загальна кількість суспільно-політичних тем, окремих фактів чи думок, важливих для повноцінної і невикривленої інформаційної картини кожного дня, замовчаних Першим каналом у підсумкових випусках щоденних новин («Підсумки дня», ефіри щодня з понеділка до суботи о 21:00):

Тиждень

Загальна кількість важливих суспільно-політичних тем

З них замовчано Першим каналом

Кількість замовчаних у % від усіх тем

05.05–11.05

551

292

53%

28.04–04.05

474

218

46%

21.04–27.04

506

304

60%

14.04–20.04

593

346

58%

07.04–13.04

527

315

60%

24.03–30.03

352

217

62%

17.03–23.03

429

255

59%

10.03–16.03

444

286

64%

03.03–09.03

434

287

66%

24.02–02.03

414

306

74%

17.02–23.02

493

414

84%

10.02–16.02

211

191

91%

03.02–09.02

212

185

87%

На звітному тижні кількість важливих для повноцінної інформаційної картини дня тем була надзвичайно високою. Перший національний загалом висвітлював найважливіші з них. Відсотковий показник не висвітлених каналом тем близький до показника попереднього тижня (з огляду на значно більшу кількість важливих подій звітного тижня, порівняно з попереднім). Утім, в окремі дні звітного тижня Перший національний дуже неповно висвітлював розвиток подій в Одесі після заворушень 2 травня і важливі події довкола анексії Криму. Зокрема, в четвер, 8 травня, канал взагалі не згадував про численні важливі події в Одесі і в Криму. Також час від часу дуже фрагментарно висвітлював канал і події в Донецькій та Луганській областях. При цьому в інші дні тижня висвітлення каналом подій у цих регіонах було більш повноцінним. Отже, неповнота висвітлення подій в окремих регіонах в окремі дні не може свідчити про системні замовчування.

По днях – про що розповідав і про що не розповідав Перший національний протягом звітного тижня:

5 травня (понеділок) і події неділі 4 травня:

У понеділок Перший національний розповідав про такі події в Одесі. Правоохоронці не допустили штурму ОДА. Під час штурму головного управління внутрішніх справ одеська міліція саботувала свої обов’язки. Оприлюднено відео, де під час пожежі 2 травня в Будинку профспілок одесити, учасники маршу за єдину Україну, рятують проросійських активістів з будівлі, що палає. Сепаратистам продали бази персональних даних прихильників єдності України в Одесі – КВУ (в матеріалі є оцінки: «не всі одесити виявились шляхетними»). У лікарнях Одеси залишаються 78 людей, постраждалих під час масових заворушень, загалом за меддопомогою звернулося 229, загинуло 46 людей – Одеська міськрада.

Не повідомляв канал про такі події. В Одесі кілька тисяч прихильників єдиної України провели ходу з мітингом і підняли над Куликовим полем державний прапор. Одеська міліція пояснила, що випустила 67 учасників заворушень на вимогу мітингувальників. Махніцький обіцяє взяти під особистий контроль розслідування одеської трагедії, а прокуратура Одеси заявляє, що не дозволяла міліції звільняти затриманих сепаратистів. Аваков заявив, що він «розгніваний» звільненням сепаратистів у Одесі, а 42 затриманих етаповано до СІЗО Центральної України. В Одесі сепаратисти висунули до заблокованої міліції нову вимогу: звільнити їхніх спільників з інших ізоляторів тимчасового утримання. В Одесі під час штурму міліції сепаратистами журналісту прострелили ногу, а на журналістку 5-го каналу під час прямого ефіру вчинено напад проросійськи налаштованими людьми. Яценюк доручив Генпрокуратурі розслідувати факти масової загибелі людей в Одесі 2 травня. Одеська міська влада оголосила 2 травня Днем пам’яті. 5 травня ховали перших жертв зіткнень 2 травня. В Одесі скасували позачергову сесію облради. До Одеси прибув спецпідрозділ Нацгвардії для охорони громадського порядку. СБУ оприлюднила список громадян РФ, причетних до бійні в Одесі.

Про події на Донеччині канал розповідав таке. У Слов’янську загинуло четверо військових і один правоохоронець, близько 30 поранено (у матеріалі відсутні посилання на джерела інформації). У Слов’янську терористи повідомляють про 10 загиблих і два десятки поранених. СБУ: виявлено гнізда снайперів у Горлівці, Семенівці та Слов'янську. Є інформація про прибуття близько 150 козаків із Криму до Слов'янська. У Слов’янську в ході АТО 15 терористів поранено. Під Слов’янськом терористи обстріляли мікроавтобус з українськими військовими. МВС: у Слов’янську нападники прикриваються населенням, як живим щитом. Українська авіація знищила бронепотяг терористів під Слов’янськом. У Слов’янську терористи збили ще один вертоліт українських військових. У Слов’янську українського льотчика звільнили з полону терористів. Керівник Нацгвардії: терористи у Слов’янську добре навчені й не слов’янської зовнішності. Донецька ОДА: представники самопроголошеної Донецької республіки прискорюють підготовку до референдуму. Керівник незалежної профспілки гірників Волинець: на Донеччині терористи відкрили полювання на тих, хто публічно висловлював підтримку цілісності України. В Новогродівці Донецької області сепаратисти захопили заручників і катували їх. На Донбасі терористи звільнили трьох заручників, захоплених у Новогродівці. У Новоградівці шахтарів захоплювали люди у формі російської армії, двоє чеченського походження. За даними Волинця, у заручниках у Донецькій ОДА залишається молодий хлопець із Києва. СБУ: шахтарів залякують «Правим сектором», який нібито має намір закидати гранатами стволи шахт, і цим самим підбурюють людей на страйк. Волинець: «Артемівськвугілля» та шахта «Новогродівська» під контролем озброєних терористів. У Донецькій і Луганській областях 100 мобільних груп провели опитування про єдність України. 70% опитаних луганчан та майже 73% донеччан висловилися за територіальну цілісність України (не вказується організатор опитування, загальна кількість опитаних і т. ін., є оцінки: «головна мета акції – показати справжній настрій у регіонах»). Невідомі роззброїли прикордонників на Донеччині: патрульні конвоювали затриманого диверсанта, бойовики зі зброєю напали на них і відбили заарештованого. «Укрзалізниця» почала пускати потяги в об’їзд Слов’янська і Краматорська: 14 пар пасажирських потягів змінили маршрути, два потяги далекого прямування та 29 електричок скасували.

Не повідомляв канал про такі події. Серед терористів у Слов’янську помічено чеченських бойовиків. Неподалік від блок-посту в Слов’янську вибухнула АЗС. У лікарнях Слов’янська закінчуються запаси знеболювальних і перев’язувальних матеріалів. Російська Лента.ру перетворила загиблих під Слов’янськом українських силовиків на жертви серед мирного населення. Український спецназ розгромив під Слов’янськом велике угрупування терористів. Аваков: у Слов’янську біля телевежі бій з 800 терористами, є поранені з обох сторін. Донецькі міліціонери вивісили на міськуправління сепаратистський прапор. У Донецьку сепаратисти захопили військову прокуратуру. Припинено авіасполучення між Донецьком і Москвою. Краматорські сепаратисти викрали депутата міськради і обмінювали його на мішки з піском. Українські війська вийшли з Краматорська, а терористи спалили міські тролейбуси і маршрутки. У Маріуполі розгромили офіс «Батьківщини» і підпалили будівлю «Приватбанку». Сепаратисти штурмували металургійний завод Ахметова в Єнакієвому. У Донецькій області невідомі отруїли і викрали п’ятьох військовослужбовців. АТЦ: у цілому ситуація в Слов’янську і Краматорську під контролем. СБУ: терористи, очолювані Стрілком, мають намір підірвати Карлівське водосховище на Донеччині.

Про події в Луганську Перший національний цього дня не розповідав нічого. Зокрема, про таке: біля захопленої сепаратистами будівлі СБУ відбулася перестрілка, є поранений. Сепаратисти під час штурму збірного пункту поранили військовослужбовця. Луганські сепаратисти звільнили двох раніше захоплених у полон громадських активістів. Сепаратисти вивезли солдат-строковиків із луганського військкомату в невідомому напрямку. РНБО: Нацгвардія відбила штурм військкомату в Луганську. У Луганську сепаратисти разом з Царьовим оголосили «референдум». Луганська облрада ухвалила постанову, якою підтримав дії сепаратистів і вимагає припинення АТО. У Луганську терористи приходять додому до активістів Євромайдану і погрожують розправою.

Про події в інших областях сходу та півдня канал повідомляв лише, що в Херсоні правоохоронці зняли з кримського потягу 36 сепаратистів, які їхали до Одеси.

Не повідомляв про такі події. У Дніпропетровську понад 3 тисячі людей пройшли ходою з гаслами проти агресії Росії. У Сумах внаслідок підпалу на СТО згоріли чотири фури. На Херсонщині четверо невідомих без документів намагалися силою прорватися через український блок-пост. Губернатор Дніпропетровщини ініціює з’їзд місцевих громад сходу і півдня України. Герб України заввишки в 16 поверхів з’явився в Дніпропетровську.

Про події в Криму канал повідомляв у понеділок таке. МВС: у Криму лідер банди «Башмаки» вербує бойовиків для участі в провокаціях на материковій Україні. Джемілєв заявляє про тиск на кримських татар із боку окупаційної влади Криму і спроби розколоти татарську общину. Джемілєв: Меджліс кримських татар може піти у підпілля. Нова кримська влада налаштована заборонити діяльність Меджлісу і арештувати його лідерів. Джємілєв: закони РФ щодо проведення вшанування депортації кримських татар ще більш жорсткіші, ніж за часів Радянського Союзу.

Не повідомляв канал, що прокурор Криму погрожує заборонити кримськотатарський Меджліс, зачитала Чубарову «попередження про екстремізм», але копію документу не надала. Чубаров не виключає можливості свого арешту в найближчі дні. Міносвіти: атестати для кримських випускників надруковано і доставлено на півострів. Кабмін офіційно закрив 27 кримських прикордонних пунктів пропуску. Під час псевдореферендуму в Криму насправді лише 15% голосувало за приєднання до РФ – Рада при президенті Росії з питань прав людини. Путін нагородив понад 300 російських журналістів за «правильне» висвітлення кримських подій.

Про реакції української влади на всі ці події канал повідомляв про таке. Турчинов у телефонній розмові з Меркель пояснив, що АТО йде повільно, щоб уникнути втрат серед мирного населення. Турчинов: влада готова вислухати пропозиції людей на сході країни, але не тих, хто говорить мовою зброї. СБУ: українська контррозвідка перехопила у Чернівецькій області контейнер з ураном, який диверсанти мали переправити і використати на сході або півдні України. В. о. заступника голови АПУ Сенченко: через кордони Луганської і Донецької областей різко зріс потік наркотиків (оцінки: «на іншому боці України прикордонники затримують шалену кількість наркотичних речовин, які останнім часом прямо сиплються на східні кордони»). Прес-служба Держприкордонслужби: сепаратисти вимагають, щоби прикордонники склали зброю, одягнули георгіївські стрічки та перейшли на бік незаконних формувань. Українські прикордонники почали ставити відмітку «відмовлено у в’їзді» в паспортах росіян, яких не пустили в Україну. МЗС, Перебийніс: будь-які ініціативи про перенесення дати президентських виборів спрямовані на дестабілізацію ситуації в Україні. МЗС: вибори 25 травня відбудуться так, як заплановано.

Не повідомляв канал про таке.  Генпрокуратура нагадує українцям про кримінальну відповідальність за співпрацю з терористами. АТО пройде в усіх містах, захоплених терористами, – Парубій. Бійці ліквідованого «Беркуту» беруть участь в АТО на Донбасі – Пашинський. СБУ: диверсанти на сході роздають військовослужбовцям і місцевим жителям отруєну їжу. Турчинов: АТО на сході України триватиме. Турчинов: Росія веде неоголошену війну проти України на сході та півдні.

Про закордонні реакції на українські події Перший національний у понеділок повідомляв таке. Меркель підтримує Україну і готова допомагати. Росія готує звернення до ООН та Ради Європи з пропозицією перенести президентські вибори в Україні на невизначений термін – заступник секретаря Громадської палати Федерації Гриб. Німеччина ініціює другу Женевську конференцію по Україні. Попередні Женевські домовленості були зірвані Росією, – про це офіційно заявили Україна, США та ЄС. Президент Франції: ніщо не повинно перешкодити проведення виборів в Україні 25 травня. Генсек НАТО назвав поведінку Росії стосовно України агресією і визнав, що Альянс змушений буде оборонятися від ворога у разі його наступу. НАТО починає масштабні військові навчання в Естонії неподалік кордону з Росією.

Не повідомляв канал про такі реакції. Канада ввела санкції проти 16 російських банків і компаній. Сенатор Маккейн: США готують Україні військову допомогу на 100 млн доларів. ЄС вітає звільнення спостерігачів ОБСЄ і сподівається, що терористи відпустять й інших заручників. Після трагедії в Одесі ЄС закликав Україну до максимальної стриманості. Звільнений спостерігач ОБСЄ: нам зняли пов’язки з очей і розв’язали руки лише через 10 годин. У Чехії спецслужбою знешкоджено організацію російських неонацистів. Глава МЗС Туреччини планує виступити в Раді Європи з доповіддю про дискримінацію кримських татар. Швейцарія заморозила активи Януковича і його спільників. Путін таємним наказом нагородив понад три сотні журналістів за те, що в Москві називають об’єктивним висвітлюванням подій у Криму.

Про інші події дня канал повідомляв таке. У Раді зареєстровано законопроект про проведення 25 травня всеукраїнського консультативного опитування. 8 і 9 травня «Укртелеком» надає учасникам Великої вітчизняної війни 10 безоплатних хвилин зі стаціонарних телефонів. Навколо Києва виставили 9 блокпостів.

Не повідомляв канал про таке. Активісти Майдану пікетували київську телевежу, вимагаючи від Концерну РРТ повернути в ефір українські канали на сході. УПЦ (Московського патріархату) закликає всі сторони протистояння до миру – Місцеблюститель Онуфрій. Філарет закликав РФ не провокувати нове кровопролиття в Україні. Банки почали призупиняти роботу окремих відділень на сході України. Міські активісти вимагають від глави КМДА прибрати кіоски з вулиць Києва. Україна зможе цьогоріч отримати від МВФ 7,4 млрд доларів. Доходи держбюджету зросли майже на 15 млрд грн. За останній рік негативне ставлення українців до Путіна зросло з 40% до 76% – соцопитування групи «Рейтинг».

6 травня (вівторок):

Про події в Одесі у вівторок Перший національний повідомляв таке. В Одесі затримали начальника обласної міліції Дмитра Фучеджі. Проросійських активістів, затриманих 2 травня, випустили за сприяння колишнього начальника обласної міліції Фучеджі. Новим керівником обласної міліції Одеси став Катеринчук. Главою Одеської ОДА призначено Палицю, Немировського звільнено. Нардеп Курінний: у Будинку профспілок в Одесі співробітники СБУ знайшли ємності з небезпечною хімічною речовиною (оцінки: «після цих подій в Одесі триває зміна влади»). Курінний: СБУ вже відоме ім’я людини, яка привезла отруту до міста.

Не повідомлялося каналом про такі події. Невідомі атакували блок-пости самооборони під Одесою. МВС: встановлено особи 38 загиблих 2 травня в Одесі. До розслідування подій 2 травня в Одесі буде залучено міжнародних експертів. Після подій в Одесі 48 людей пропали безвісти, в моргах міста досі лежать невпізнані тіла.

Про події в Донецькій області повідомлялося таке. Жителі Слов’янська полюють на метал, який залишився від збитого терористами гвинтокрила військово-повітряних сил України. Терористи захопили приміщення Пенсійного фонду і заблокували роботу «Укрпошти»; люди не можуть отримати виплат. Керівник медіагрупи «Інформаційний спротив» повідомив, що бойовики у Слов’янську стягують сили для прориву з оточення. У Слов’янську припинив роботу хлібокомбінат. Міноборони: терористи в Краматорську мінують каналізаційні системи.

Не повідомляв канал про такі події. Через проведення АТО з санаторіїв Слов’янська вивезли пацієнтів-інвалідів. Лідер бойовиків Стрілок заявив, що без допомоги Росії вони не протримаються. Невідомі застрелили мешканку Слов’янська, яка просто вийшла на балкон. Звільнити утриманих у полоні в Слов’янську театрального режисера Юрова та куратора художніх виставок Грищука вимагають діячі культури з усієї Європи. У Донецьку сепаратисти блокують військову частину і військовий ліцей. Звільнений із полону в Донецьку шахтар прибув на лікування до Києва. Невідомі обстріляли будинок головного редактора видання «ОстроВ» у Донецьку. Терористи в Горлівці захопили райвідділ міліції і поранили його начальника. Аваков стверджує, що серед 30 вбитих у ході АТО терористів є люди неслов’янської зовнішності. Протягом останніх днів було знищено близько 30 озброєних сепаратистських бойовиків – Наливайченко. У Донецькій області надрукували 3,2 млн бюлетенів на «референдум». Сепаратисти захопили міськадміністрацію Дебальцевого. Сепаратисти «ДНР» погрожують керівникам міст і районів області – Донецька ОДА. У сепаратистів під час переговорів вдалося забрати тіло закатованого ними мешканця Львівщини. Керівника самооборони Донеччини звільнено з полону терористів, вони його катували.

Про події на Луганщині канал повідомляв таке. Терористи захопили зброю і знищили радіолокаційну станцію. МВС: у Луганській області криміногенна ситуація вийшла з-під контролю. МВС: терористи зупиняють вантажівки, що везуть до області харчі, бензин, і грабують їх.

Про події в інших областях півдня та сходу повідомлялося таке. Завтра в Сумах прощатимуться із заступником командира спецпідрозділу «Альфа» Олександром Онищенком, який загинув від вибуху гранати під Слов’янськом.

Не повідомлялося, що в Миколаєві на базі обласного військкомату почали створення батальйону територіальної оборони. Мобілізовані до армії чоловіки скаржаться на те, що втрачають роботу попри рішення Кабміну. Двоє росіян привселюдно спалили свої паспорти у центрі Львова. Подружжя із Санкт-Петербурга переїхало до України, бо каже, що в Росії потерпало від переслідувань спецслужб. Харківська міськрада: у місті не буде параду на 9 травня.

Про події в Криму не повідомлялося нічого. Зокрема, що Джемілєв оскаржуватиме заборону в’їзду до Криму в Європейському суді з прав людини. Росія має намір посилювати свою військову присутність у Криму – Шойгу. Влада Криму має намір говорити з татарами лише мовою сили – Чубаров. Кримських татар почали штрафувати за участь у зустрічі Джемілєва.

Про реакції української влади на всі ці події канал повідомляв про таке. Наливайченко: мирне населення на сході України не довіряє зусиллям ані правоохоронних органів, ані СБУ, ані місцевій самообороні. Коваль: бойовики, що діють на сході України, добре підготовлені. Військові намагаються не допустити каліцтва і втягування в бойові дії цивільного населення. ВР надала статус учасників бойових дій силовикам, які брали участь в АТО. Парламент звільнив мобілізованих українців від податків і процентів по кредитах. Уряд заплатить відсотки за кредити на час несення служби учасникам АТО. Верховна Рада ухвалила закон про часткову мобілізацію. Дещиця: Україна погодиться на переговори Женева-2, якщо Росія визнає вибори та припинить підтримувати екстремістів. Дещиця: на чотиристоронні переговори Москва не погоджується, а майбутні президентські вибори в Україні не визнає. Парубій: Самооборона Майдану поповнить лави Збройних сил та Національної гвардії.

Не повідомлялося про таке. 9 травня в Києві існує загроза теракту – замглави АП. Фракцію КПУ видалили з закритого засідання ВР через сепаратистські заяви Симоненка. У Києві скасували військовий парад на 9 травня через можливість провокацій сепаратистів.

Про закордонні реакції на українські події повідомляв канал таке. Глава МЗС Німеччини Штайнмайер пропонує п’ять пунктів для врегулювання кризи в Україні та закликає провести другий раунд чотиристоронніх переговорів. Штайнмайер: позицію Москви, що нинішня українська влада нелегітимна, взято до відома. Але не можна говорити про це і одночасно намагатися перешкоджати проведенню виборів, які повинні стати кроком для легітимізації влади. Лавров: Росія наполягає на присутності під час чотиристоронніх переговорів представників сепаратистів зі сходу України. ПАРЄ закликає українців взяти активну участь у виборах, щоб їх не можна було поставити під сумнів. У ПАРЄ заявили про неприпустимість зовнішнього втручання у внутрішні справи України та у виборчий процес.

Не повідомляв канал про такі події. Генсек ООН готовий стати посередником у рішенні української кризи. США виключили Україну зі списку основних світових «піратів» через складну ситуацію країни. США вводять штрафи проти російських банків через Крим. США закликали українську владу розслідувати події в Одесі. Головнокомандувач НАТО в Європі вважає, що Росія не вводитиме війська в Україну. Посли країн ЄС не домовилися щодо додаткових санкцій проти Росії. Ештон: ЄС готовий до нової зустрічі в форматі Україна – США – ЄС – Росія. Конфлікт в Україні може знищити систему безпеки Європи – глава МЗС Німеччини. Світ повинен докласти всіх зусиль, щоб Росія визнала вибори в Україні – прем’єр Японії. Прокуратура Швейцарії підтвердила, що активи Януковича заморожено. Молдова вимагає від РФ пояснень, чому віце-прем’єр Росії їде до Придністров’я без попередження. Росія в однобічному порядку порушила угоду про довіру і безпеку щодо інформування про війська в Калінінградській області – Литва. Більшість росіян вважають захоплення територій колишніх республік СРСР прийнятним – опитування «Левада-центру». Російські мас-медіа фальсифікували загибель вагітної жінки і свідчення лікаря з Одеси.

Про інші події канал цього дня повідомляв про таке. У ВР у закритому режимі виступали і звітували силовики (оцінки: «антитерор на буремному сході та чорна п’ятниця в Одесі»). ВР не підтримала ініціативу з проведення 25 травня консультативного опитування. Виконувачу обов’язків Генпрокурора парламент дозволив позбавляти народних депутатів недоторканності. Царьова, який офіційно виступає за зрив президентських виборів, можуть позбавити мандата (нема посилання на джерело інформації). У Києві відбулася нарада, де обговорювали реформу влади в Україні (оцінки у сюжеті: «саме децентралізація влада і передбачає зменшення кількості чиновників і видатків на них. Додаткові гроші підуть на поліпшення житлово-комунального господарства, медицину та освіту. А ще на створення муніципальної міліції»). Зміни до основного закону про децентралізацію влади подано на вивчення до конституційної комісії. Гройсман: частину загальнонаціональних податків, які сьогодні збираються в Києві, буде залишено на рівні територіальних громад вже в 2015 році. Тарута: федералізація ‒ це переміщення Києва на обласний рівень, тому вона на сьогоднішній день не актуальна. Пам'ять шести мільйонів українців, які загинули у Великій вітчизняній, сьогодні згадували вихованці кадетського корпусу.

Не повідомляв канал про таке. Інфляція протягом місяця прискорилася в 1,5 рази. Жителі Донбасу отримують соцвиплати своєчасно – Мінсоцполітики. 47% виборців готові підтримати Порошенка, 15% – Тимошенко – соцопитування Центру Разумкова. Наливайченко: СБУ стежить за безпекою кандидатів у президенти.

7 травня (середа):

Про події в Одесі Перший національний у середу повідомляв таке. Аваков: відсторонений від виконання обов'язків заступник начальника УМВС Одеської області Фучеджі втік з-під домашнього арешту. Аваков: найімовірніше, Фучеджі виїхав до Придністров'я (є оцінка: «це погана новина від міністра»).

Не повідомляв канал про такі події. СБУ затримала одного з організаторів масових заворушень в Одесі 2 травня. Спецбатальйон міліції «Київ-1» прибув до Одеси і зупинив спробу захоплення ОДА. Новопризначений глава Одеської ОДА обіцяє покарати всіх винних у злочинах 2 травня.

Про події на Донеччині канал повідомляв таке. СБУ: на блокпосту в Слов'янську обміняли трьох співробітників «Альфи» на так званого народного губернатора Донеччини Губарєва та одного з лідерів самооборони Слов'янська Перепичаєнка. Донецька ОДА: у Слов’янську терористи захопили будівлі «Укртелекому», «Укрпошти», Пенсійного фонду, Центру зайнятості і Податкової. МВС: до Слов'янська завозять велику кількість вибухівки і складають її в адмінбудівлях. За даними Міноборони, на блокпостах Слов’янська терористи встановили протитанкові керовані ракетні комплекси «Фагот», головні шляхи у місті заблоковано терористами, школи не працюють. Донеччани сумніваються в чесності та легітимності «референдуму по ДНР» – мер Донецька. «Міністра оборони» «ДНР» затримано за замах на вбивство – Аваков. Разом з ним затримали ще 16 екстремістів. Маріуполь під контролем українських сил – Аваков. За майже місяць АТО загинуло 14 військовослужбовців, 66 дістали поранення (посилання відсутнє, насправді це – заява СБУ). ДНР: підготовка до проведення референдуму 11 травня триває (оцінки у підводці – «заява Путіна заскочила донецьких сепаратистів зненацька. Вони негативно ставляться до перенесення дати референдуму і вважають, що цього робити не варто». І в сюжеті: «Із альтернативою вибору автори (бюлетеню) вирішили не морочити собі голову… Місцеві мешканці таким форматом опитування обурені. Серед питань, винесених на референдум, очікували побачити федералізацію, децентралізацію влади та статус російської мови. Але аж ніяк не створення нової держави. Та й легітимність його проведення донеччанам здається сумнівною… У Росії дають зрозуміти: те, що донеччани незадоволені таким опитуванням, не біда. Адже для Кремля цей референдум – лише прикриття для повторення кримського сценарію на сході»). У Донецькій області дільниці для голосування почали незаконно організовувати у школах (посилання відсутні). Начальник департаменту освіти в Донецькій ОДА: офіційних звернень до департаменту про надання приміщень для голосування не надходило, в разі силового вирішення питання зробити нічого не зможемо. СБУ перехопили телефонну розмову лідера організації «Православний Донбас» Бойцова з керівником руху «Русское единство» Баркашова, де вони обговорюють, як потрібно рахувати голоси.

Не повідомляв канал про такі події в області. У райвиконкомі в Донецьку терористи шукали гроші і розрізали «болгаркою» сейф. Донецька міськрада закликала ВР зупинити проведення АТО і почати переговори з сепаратистами. У Донецьку терористи роздають зброю проросійськи налаштованим мешканцям міста. На Донеччині зник журналіст Рябченко. На Донеччині терористи обстріляли автобус із бійцями спецбатальону «Азов», одного з нападників убито. У Маріуполь увійшли українські танки. Маріупольську міськраду знову захопили терористи, українські військові залишили будівлю. Маріупольську міськраду звільнено, біля неї розбирають барикади сепаратистів. У Торезі бойовики в масках розгромили редакцію газети «Гірник». У Добропіллі на Донеччині завдяки переговорам вдалося звільнити з полону сепаратистів трьох українських військових. На Донеччині майже 40 тисяч учнів не мають змоги ходити до школи.

Про події в інших східних і південних областях повідомляється таке. У Луганську сепаратисти знову захопили облпрокуратуру та окружну виборчу комісію. Під управлінням МВС сепаратисти вимагали зустрічі з новим керівником міліції, щоби потім Науменко присягнув їм на вірність або пішов у відставку (посилання відсутнє).

Не повідомлялося про таке. Начальник луганської міліції пішов на переговори з сепаратистами, які пікетують будівлю МВС. Контррозвідка затримала в Запорізькій області групу диверсантів під керівництвом громадянина РФ. У Хмельницькому невідомі підпалили офіс партії УДАР. СБУ: у Львівській області затримано людей, які перевозили вибухівку й елементи приведення її в дію. До посольства РФ прийшов вантаж із прапорів Росії і георгіївських стрічок, можливі провокації – глава КМДА. У Дніпропетровську заснували фонд допомоги пораненим і сім’ям загиблих військовослужбовців. Коломойський: політика всім набридла, пора повертатися до мирного життя. У Черкасах почали формувати батальйон територіальної оборони.

Про події, пов’язані з Кримом, повідомлялося лише, що Джемілєв став призером престижної польської державної нагороди «Премія солідарності».

Не повідомлялося про такі події. Український підрозділ «Ощадбанку Росії» закрив свої відділення в Криму в зв’язку із забороною НБУ. ЦВК: кримчанам для голосування на виборах президента доведеться мінімум двічі виїхати на материк. Нелегітимний парламент Криму ухвалив закон про кримські вибори. Нелегітимна влада Криму закликає кримчан вдвічі скоротити споживання води. Крим переходить на безготівкові розрахунки в рублях. На материкову Україну вже виїхало понад 7 тисяч кримських біженців. НБУ заборонив банкам працювати в окупованому Криму.

Про реакції української влади на всі ці події канал повідомляв цього дня таке. Яценюк порадив сепаратистам відкласти референдум 11 травня щодо самовизначення Донецької республіки. Яценюк розкритикував заклики Путіна до терористів перенести «референдум» і запропонував натомість не постачати в Україну диверсантів і зброю. Пашинський: українські учасники АТО не входять зараз у Слов'янськ, щоб не допустити жертв серед мирного населення. Яценюк передав 4 із 42 БТРів, які уряд придбав для спецпідрозділу «Омега» Національної гвардії, та вручив військові нагороди й відзнаки. Політолог Карасьов: Путін хоче показати, що Росія не має відношення до сепаратистів, і намагається зберегти можливість діалогу з майбутнім Президентом України. СБУ має докази координації майбутніх результатів опитування з Кремля. Махніцький: прокуратура опротестувала рішення щодо проведення референдуму. Махніцький: за сепаратистські дії відтепер передбачено відповідальність при обтяжливих обставинах аж до довічного позбавлення волі. СБУ: мерам 27 міст півдня і сходу за вчинення сепаратистських дій винесено офіційно застереження. Махніцький: під підозру потрапили одразу 17 банків, які можуть бути причетними до фінансування сепаратистів. Наливайченко: ліквідовано конвертаційні центри, через які надходять гроші терористам; до одного з них причетні Арбузов і Клименко. Наливайченко погрожує донбаським мерам-сепаратистам довічними термінами. Для координації зусиль між громадянами та силовими відомствами створено Народний фронт оборони. Керівник Антитерористичного центру Крутов: дуже важливо підтримати патріотичні прагнення українців. Національна гвардія збирає все більше добровольців. Турчинов запевнив заступника генсека ООН Фелтмана, що президентські вибори в Україні 25 травня відбудуться попри агресію Росії.

Не повідомлялося про таке. МВС: АТО на сході буде продовжуватись. Український МЗС засудив затримання протестувальників за права людини в Москві на Болотній. Україна готова до другого раунду Женеви, – Дещиця. Арбузов подав позов до Печерського суду столиці на СБУ. ЦВК: напади сепаратистів на членів окружкомів у Донецькій та Луганській областях стають систематичними.

Про закордонні реакції на українські події канал повідомляв таке. Путін закликав сепаратистів на сході України перенести референдум до кращих часів (є оцінки: «Кремль робить крок назад»). Путін назвав президентські вибори в Україні «рухом у правильному напрямку». Путін в черговий раз закликав Київ негайно припинити АТО на сході України. Держдума Росії своїх спостерігачів на референдум на сході України вирішила не відправляти. Керрі: жодна цивілізована держава не визнає псевдореферендум про незалежність Донбасу. Керрі переконаний, що Москва намагається втілити кримський сценарій для подальшого розколу суверенної держави. Керрі: проти Росії буде введено нові санкції, якщо вона буде саботувати вибори в Україні. Нуланд: за нестабільністю у східних регіонах України стоїть Росія. Нуланд: нові санкції торкнуться фінансів, енергетики і оборонного сектору Росії. ЄС готує нові санкції проти РФ у разі відсутності деескалації кризи в Україні – Ван Ромпей (є оцінки: «Брюссель запровадить додаткові каральні заходи...»). ЄС збирається відрядити до Києва експертів, які допоможуть у реформуванні системи цивільної безпеки. У раді ЄС та ОБСЄ наполягають на проведенні другого раунду женевських переговорів. За даними Міністерства фінансів США, санкції, застосовані до Росії, призвели до значного відтоку капіталу і звели практично до нуля зростання російського ВВП. Міністерство фінансів США: вартість іноземних кредитів для Москви зросла настільки, що російському уряду довелося наприкінці квітня припинити продаж боргових зобов'язань. Посол Швейцарії в Україні: Ми почули російську та українську позиції і намагалися бути корисними в роботі з деескалації ситуації (є оцінка: «щоб стабілізувати ситуацію в Україні, до посольства Росії приїхали і представники ОБСЄ»).

Не повідомляв канал про такі події. Генсек ООН закликав знайти причини провалу женевських домовленостей. Другого раунду Женеви не планується – глава ОБСЄ. Нуланд: Росія повторює на сході України кримський сценарій. Ештон: ЄС готовий до нових санкцій порти Росії. «Велика сімка» допоможе Україні знизити залежність від російського газу – спільна заява міністрів енергетики G7. Расмуссен: НАТО може ще більше посилити присутність у регіоні через кризу в Україні. Керрі: Україна готова дати більше повноважень своїм сходу та півдню, ніж Росія дає своїм республікам і областям. США не визнають псевдореферендум у Донецьку та Луганську – представниця Держдепу Псакі. Меркель розкритикувала плани Росії провести парад у Криму. МЗС Великобританії: адмінбудівлі на Донбасі захоплює спецназ Росії. Для Великобританії повага до суверенітету України є важливішою за торгівлю з Росією – МЗС країни. МЗС Швеції позитивно оцінив заклик Путіна до сепаратистів відтермінувати «референдум» на Донбасі. Допомога Україні повинна бути продовжена – прем’єр Японії. Глава МЗС Польщі закликав усі сторони припинити збройне протистояння в Україні на час виборів. МВФ перерахував Україні перший транш кредиту на 3,2 млрд доларів. Путін каже, що Росія відвела свої війська від українських кордонів. ОБСЄ розробила «дорожню карту» вирішення кризи в Україні. НАТО та Пентагон не бачать, що Росія відводить свої війська від кордону з Україною.

Про інші події канал повідомляв таке. У Києві росіяни пікетували посольство РФ і засуджували дії Кремля. До Києва прибувають не лише переселенці з Криму. За два тижні покинули свої домівки 300 мешканців зі сходу України та Одеси. Екс-главу Міндоходів Клименка викликають на допит у Генпрокуратуру за зловживання службовим становищем. У «Межигір'ї» переселенці з Криму та сходу України провели акцію протесту з вимогою до влади надати терміново їм житло. Переселенці зайняли будинок обслуги у колишньому маєтку генпрокурора Пшонки. У Києві презентували друге видання книги-реквієму «Небесна сотня».

Не повідомляв канал про такі події. «Лікарі без кордонів» передали медикаменти для поранених учасників АТО. Золотовалютні резерви НБУ скоротилися на 860 млн доларів. Бійці Нацгвардії взяли під охорону столичну телевежу. МВФ переказав Києву перший транш позики у розмірі понад 3 мільярди доларів. Речник УПЦ (МП) Коваленко: церква за єдність України, дій розкольників та сепаратистів не підтримує.

8 травня (четвер):

У четвер про події в Одесі Перший національний не розповідав нічого. Водночас там відбувалося чимало важливих подій, зокрема, таких: глава Одеської ОДА заборонив на 9 травня використовувати в області іноземні прапори. В Одесі Євромайдан скасував усі свої масові заходи до 12 травня задля миру в місті. МВС: серед організаторів заворушень 2 травня в Одесі були колишні міліціонери. Затриманий ще один організатор заворушень в Одесі, депутат міськради. МВС затримало ще двох організаторів заворушень в Одесі 2 травня. СБУ знешкодила в Одесі злочинну групу, яку підозрюють у фінансуванні сепаратизму.

Про події на Донеччині канал розповідав цього дня таке. Волонтера фонду «Відкритий діалог» Лефтер відпустили на волю після трьох тижнів полону. Шахтарі, звільнені з полону сепаратистів у Донецьку, розповіли про нелюдські катування, що в Донецькій ОДА господарюють росіяни та чеченці, що на Донбасі із сепаратистами заодно місцеві депутати та правоохоронці, які видають терористам патріотів. Шахтарів бойовики обміняли на своїх поплічників. У Донецьку і Луганську не відкладатимуть незаконного референдуму.

Не розповідав канал про таке. У Слов’янську було обстріляно блок-пост підрозділу АТО. Губернатор Тарута розповів, що сепаратистський рух «Оплот» «забезпечує порядок» у Донецьку. Донецька облрада вимагає від ВР негайно припинити АТО. У Донецьку сепаратисти пограбували окружком. Самопроголошений губернатор Донецька Губарєв, якого лише вчора випустили з-під арешту, закликає брати нових заручників. Радикали знову захопили міськраду Маріуполя, силовики залишили будівлю. У Маріуполі сепаратисти розгромили штаб Порошенка. Терористи поранили начальника ДАІ Маріуполя. Навколо Маріуполя українські силовики встановили 10 блок-постів. Сепаратисти захопили міськраду Авдіївки Донецької області. СБУ запобігла перерахуванню 32 млн грн терористам на Донеччині російською стороною. У Костянтинівці Донецької області сепаратисти заблокували редакцію місцевої газети і радять журналістам «їхати подалі з міста». У Макіївці сепаратисти викрали довірену особу кандидата в президенти Тягнибока. Терористи в Горлівці захопили цистерну з дизельним пальним. У Донецькій області під мінометний обстріл потрапила група військовослужбовців української армії, є важкопоранені. Більш як півсотні шкіл на Донеччині не працюють через сепаратистів, інтернати і дитбудинки не отримують для дітей їжі.

Канал нічого не розповідав цього дня про події в Луганській області. Зокрема про таке. На Луганщині близько 40 терористів вчинили напад на пропускний пункт Ізварине і підпалили його. Луганські прикордонники затримали трьох сепаратистів із пропусками «Народного ополчення Донбасу». У Луганській області у спаленому автомобілі знайдено труп проукраїнського активіста, напередодні викраденого терористами. Генпрокуратура просить суд заборонити Луганській облраді проводити референдум 11 травня. Терористи заблокували прокуратуру Сєвєродонецька Луганської області. На Луганщині директору школи, яка відмовилася проводити незаконний референдум, сепаратисти погрожують розправою. Подарунок Жириновського у луганських сепаратистів: військовий джип «Тигр» російського виробництва вночі з боями прорвався через український кордон.

Про події в інших областях канал розповідав лише те, що в Полтавській області застрелено чоловіка, який вклинився у міліцейський конвой, що перевозив затриманих сепаратистів.

Не розповідав про такі події. У Харкові суд звільнив під заставу підозрюваного в організації масових заворушень Апухтіна. На Харківщині знайшли обгоріле тіло керівника «Просвіти» з Красного Лиману Донеччини. Ізраїльські лікарі повернули мера Харкова до активного життя: він керує місто телефоном з лікарні. У Чернівцях скасовано всі масові заходи до Дня Перемоги через можливі провокації. У Кіровоградській області на блок-посту затримали п’ятьох озброєних людей. «Укрзалізниця» через дії бойовиків скасувала деякі зупинки міжнародних потягів. У Миколаєві затримали терористів, які готували вибухи під час покладання квітів ветеранами 9 травня. Прокурор Києва закликав міліцію «без вагань» застосовувати зброю проти терористів 9 травня. На Київщині самооборонівці патрулюють вулиці і будують блок-пости проти провокаторів. У Житомирі вперше за роки незалежності України вшановували воїнів УПА. Референдуму щодо приєднання Донецької та Луганської областей до Дніпропетровщини проведуть 11 травня, як альтернативу до оголошеного сепаратистами референдуму на Донеччині.

З подій, пов’язаних із анексією Криму, канал не повідомляв, що Мінпромторг Росії пропонує ввести в Криму продуктові талони, а Україна будує пункт обліку подачі води до Криму.

Про реакції української влади канал розповідав про таке. Наливайченко: СБУ докладає максимум зусиль, щоб не допустити провокацій 9 травня. Аваков: 9 травня додаткові сили правоохоронців будуть спрямовані в місця, де найбільша ймовірність протистоянь. Яценюк закликав утриматися від участі у масових акціях 9 травня, які вороги можуть використати проти України. Голова Донецької обладміністрації Тарута: відділення від України стане для Донбасу катастрофою. Наливайченко: підготовка до незаконного референдуму триває, але правоохоронці робитимуть усе, щоб припинити фінансування таких псевдоопитувань.

Не розповідав канал про такі події. Державна пенітенціарна служба заявляє про заплановане на завтра блокування радикалами колонії на Харківщині. Україна відмовилася визнавати названий Газпормом борг у 3,5 млрд доларів. У Міноборони спростовують захоплення терористами військкомату в Донецьку. Турчинов: із озброєними злочинцями, які вбивають людей, діалог не ведуть. Сепаратисти, які не здійснювали тяжких злочинів, можуть бути амністованими, – Яценюк. МЗС назвало заяви Путіна про Україну фарсом. Український МЗС сумнівається в щирості бажання Росії налагодити ситуацію на сході України. НБУ позбавив ліцензій два кримських банка. Українська розвідка спростовує російські заяви, що в АТО на сході України беруть участь іноземні військові. У Києві посилено охорону стратегічних об’єктів – КМДА. АТО продовжуватиметься незалежно від рішень про проведення «референдуму» – Парубій. В РНБО назвали «нікчемною» заяву Путіна про перенос псевдореферендуму сепаратистів.

З закордонних реакцій на події в Україні канал розповідав про таке. НАТО: доказів відведення російських військ від українських кордонів нема (є оцінки у підводці: «Великобританія, США, Польща, НАТО з обережністю поставилися до тверджень Володимира Путіна про те, що Росія відвела свої війська від українських кордонів»). Туск радить із обережністю ставитися до висловлювань Путіна. Практичне підтвердження слів може бути роззброєння сепаратистів, але цього й досі немає. Генсек НАТО: в Альянсі нічого не знають про відведення військ сусідньої держави від українських кордонів. Штайнмаєр: Німеччина закликає Росію не втручатися у внутрішні справи України і дати можливість спокійно та демократично провести вибори (оцінки; «ініціативи Путіна щодо перенесення плебісциту схвалюють, хоча й дуже обережно в Німеччині»). Хейг: уздовж українського кордону сконцентровані численні військові сили Росії (оцінка: «скептичнішою у своїх оцінках голова МЗС Великої Британії»). Міноборони Росії: перебування на кордоні 15-тисячної української армії не сприяє деескалації напруги в регіоні. Росія провела навчання, в яких взяли участь ракетні війська, артилерія, авіація та система ППО.

Не розповідав канал про такі закордонні події. Расмуссен: НАТО не очікує нової світової війни. Генсек НАТО звинувачує Росію в лицемірстві, коли та порівнює події лютого в Києві з діями сепаратистів на сході України. США скасували торговельні пільги для Росії. США чекають від Путіна переходу від заяв до дій. ЄС назве дату підписання економічної частини асоціації з Україною після виборів. ЄС вітає заяви Путіна по Україні, але хоче, щоб після слів настали реальні дії. Президент Чехії відмовився прийти на прийом до російського посольства в честь Дня перемоги. Нові санкції проти Росії ЄС може ввести 12 травня. Німеччина застерігає Путіна від участі у військовому параді в Криму. Росія вводить передоплату за поставлений Україні газ.

З інших тем канал повідомляв, що 10 людей, які втекли з небезпечних регіонів, перебралася до будиночка, де колись жила обслуга колишнього генпрокурора. Однак місцева адміністрація уже просить біженців залишити приватну власність.

Не повідомляв канал про таке. До України почала надходити допомога НАТО передислокованим із Криму військовим. Лідер Незалежної профспілки гірників: Путіну потрібні на Донбасі 9 мільйонів рабів. Українці перерахували ЗСУ майже 120 млн грн пожертв. «Укрзалізниця» відмінила ще 4 потяга на сході України. Суд знизив екс-ректору Мельнику розмір застави в 50 разів. Концерн «Стірол» призупиняє виробництво через ситуацію в східному регіоні. Підприємство «Азот» у Сєвєродонецьку призупинило роботу. ЦВК: через напади терористів своєчасно не cтворено дільничні виборчі комісії у 13 округах Донецької та Луганської областей.

9 травня (п’ятниця):

З подій в Одесі і Одеській області у п’ятницю Перший національний не розповідав, що в одеському Будинку профспілок проросійські мітингувальники виламали встановлені міліцією огорожі, а в Ізмаїлі Одеської області невідомі з вогнепальної зброї тяжко поранили депутата міськради.

Про події в Донецькій області канал розповідав про таке. МВС: у Маріуполі після зіткнень між учасниками АТО з терористами загинуло 20 бойовиків, 4 взято в полон. Серед правоохоронців один загиблий, 5 поранених. Міноборони: поранено 8 військових. У Маріуполі близько 60 терористів спробували захопити будівлю МВС. У Маріуполь увійшли танки з українськими прапорами. Будівля міськвідділу міліції Маріуполя згоріла повністю, працівники, щоби врятуватися, вистрибували з вікон. Керівника маріупольської міліції Андрущука терористи викрали і вивезли у невідомому напрямку. У Маріуполі горіла будівля міськради. У приміщенні місцевого маріупольського театру засіли терористи і відстрілюються. Сепаратисти у Маріуполі захопили український танк. Терористи в Маріуполі познущалися з тіла загиблого командира Дніпропетровської бригади – викололи очі й відрізали вуха. Депутат міськради Маріуполя: бойовики підірвали водонапірну вежу, місто може залишитися без води. До Маріуполя направляється підмога сепаратистам із Краматорська та Слов’янська – депутат міськради. Надвечір спецпідрозділ «Азов», який відбив атаку на відділок міліції, вийшов із міста. У Донецьку сепаратисти штурмували з гранатометами і кулеметами санаторій, де розташувалися бійці ВВ України. Українські військові, які перебували в санаторії, здали зброю нападникам і на автобусах залишили територію. У Донецьку біля меморіалу визволителям Донбасу ветерани стояли впереміш із озброєними бойовиками. У Донецьку сепаратисти мало не побили диригента оркестру МВС за виконання державного гімну України (є оцінки і узагальнення: «але раптом з'явилась група сепаратистів. Вирішили, що наче в шинку можуть замовляти музику. Захотіли гімн Росії… Ветерани чи не єдині, хто не побоюючись за своє життя могли висловити власну думку щодо самозваної Донецької республіки»). Бойовики, які тримають захоплену Донецьку ОДА, пройшли парадом. Їх охороняли люди, озброєні автоматами.

Не розповідав канал про такі події. У Слов’янську 12-річний хлопчик був поранений із вогнепальної зброї; бойовики взяли в полон журналістів каналу ICTV і забрали в них техніку; сепаратисти провели нечисленний мітинг під пам'ятником Леніну, де виступав самопроголошений губернатор Донеччини Губарєв. Відправлена у відставку мер Слов'янська Штепа була присутня на мітингу і закликала йти на псевдореферендум 11 травня. У Донецьку бойовики напали на чергову частину виправної колонії. Під Костянтинівкою Донецької області сепаратисти на блок-посту застрелили священника. Сепаратисти обіцяють закидати вибухівкою шахту в Макіївці. Там же в Макіївці терористи захопили місцеву телекомпанію «Юніон». У Костянтинівці Донецької області терористи захопили редакцію газети «Провінція». У Дружківці Донецької області сепаратисти обстріляли будинок активіста «Просвіти».

Про події в інших областях канал розповідав про таке. Терористи в Луганській області розстріляли подружжя і тяжко поранили дитину. «Референдум» у Харкові 11 травня не відбудеться, оскільки сепаратисти не зуміли «домовитися» між собою. У Харкові проросійські активісти пронесли багатометрову георгіївську стрічку. На півтори тисячі мітингувальників було 5 тисяч правоохоронців. У Миколаєві, Дніпропетровську і Харкові затримали 25 осіб, яких підозрюють у намірах організувати диверсії. У Львові згадували загиблих без червоних прапорів. У Львові російського консул не прийшов вшанувати пам'ять загиблих разом з ветеранами. Утім кошик з квітами від амбасади прислали. У Полтаві через напружену ситуації в країні скасували святковий концерт та феєрверк. Велетенський синьо-жовтий прапор завдовжки 23 метри пронесли вулицями Полтави.

Не повідомлялося про таке. СБУ затримала двох росіян, яких ФСБ Росії спрямувала до Луганської області для організації масових заворушень. У Луганській області створюються загони допомоги українським прикордонникам. В Сєвєродонецьку Луганської області провайдер відімкнув дев’ять українських телеканалів через погрози від сепаратистів. У Лисичанську відімкнули мовлення «1+1». Кернес заявляє, що замах на нього має політичний мотив. У Запорізькій області в ході спецоперації СБУ і УБОЗ затримано 11 сепаратистів зі зброєю.

З подій в Криму Перший національний розповідав, що Путін просто з параду в Москві подався до окупованого Севастополя. Не розповідав, що кримських татар масово викликають на допити.

З реакцій української влади канал розповідав про таке. Яценюк: Росія повинна зупинитися, перестати підтримувати терористів, які вбивають мирних громадян в Україні. Яценюк: Україна готова до загальнонаціонального діалогу. МЗС: візит Володимира Путіна до Криму – чергова провокація Росії, російський президент свідомо іде на подальше загострення у відносинах із Києвом. Єдиний серед живих в Україні бойових генералів генерал-майор Лукін каже, що не пробачить Путіну слів, що війну Радянський Союз міг виграти і без України.

Не повідомляв канал про таке. Яценюк не вірить заявам Путіна і очікує на провокації. Шлях до діалогу з Росією є можливим, якщо вона відізве своїх диверсантів – Яценюк. МЗС: провокації на кордоні вчиняються з відома російської влади. Нацгвардія показала журналістам трофейну зброю, яка є лише на озброєнні російської армії, як доказ присутності росіян на Донбасі.

З закордонних реакцій на українські події канал повідомляв про такі. Меркель: Німеччина і ЄС ніколи не змиряться з російською анексією Криму (є оцінки: «залізна леді Німеччини наголосила»). Генсек НАТО назвав «недоречним» візит Путіна до анексованого Криму. ЄС обіцяє нові санкції проти російських компаній.

Не повідомляв канал про таке. Спільна заява Кемерона і Меркель: про заяви Путіна слід судити по деескалації на сході України. ЄС спростив отримання шенгенських віз укарїнцям. Польща спростила візовий режим для українців.

З інших тем дня канал повідомляв про такі. Генпрокуратура відкрила справу проти Калетніка й Олійника за голосування руками за диктаторські закони 16 січня. Філарет назвав Москву агресором по відношенню до України. Службу на пам'ять про загиблих у Другій світовій відправив Патріарх київський і всієї України Філарет. У Києві відмовилися від військових парадів та святкової ходи. У Києві внаслідок пожежі в тунелі телевежі припинено мовлення кількох телеканалів і радіостанцій. Заступник секретаря РНБО Сюмар: одна з версій причин пожежі в кабельному колекторі поблизу столичної телевежі – теракт. Прокуратура Шевченківського району кваліфікувала як диверсію пожежу в кабельній шахті Київського телецентру.

Не повідомлялося про такі події. У Києві на станції метро Арсенальна правоохоронці затримали двох чоловіків з саморобною вибухівкою. Святкування 9 травня в Києві проходить без порушень – міліція. У центрі Києва затримали дві автівки зі зброєю.

10 травня (субота):

У суботу про події в Одесі канал повідомляв таке. На Куликовому полі зібрався мітинг для вшанування пам’яті загиблим. Новий губернатор Одещини Палиця ініціював створення комісії, яка буде проводити незалежне розслідування подій 2 травня. Генпрокуратура збирається оскаржити звільнення з-під варти екс-начальника одеської міліції Нетребського, який випустив із СІЗО затриманих. Печерський райсуд Києва проігнорував вимоги слідчих і звільнив Нетребського під заставу у 60 тисяч гривень.

Про події в Донецькій області в суботу Перший національний повідомляв таке. В Донецьку нелегітимний голова ЦВК самопроголошеної республіки заявив: рішення референдуму не означатиме, що ДНР стане незалежною державою і приєднається до Росії, «це опитування громадської думки». Поблизу Слов’янська правоохоронці затримали терористів зі 100 тисячами вже заповнених бюлетенів для «референдуму». Самопроголошений мер Слов’янська заявив, що не координує своїх дій з Донецьком. У полоні в Слов’янську досі перебувають до півсотні людей, до яких не допускають лікарів (у матеріалі відсутні посилання на джерела інформації). В Маріуполі – день жалоби. За офіційною інформацією, там вчора загинуло семеро людей, 39 поранено (посилання на джерела інформації відсутнє). У Маріуполі всю ніч лунали постріли, відбувається мародерство. Сили Нацгвардії вийшли з Маріуполя. У Маріуполі з території військової частини сепаратисти викрали БТР і підігнали до міськради. Попри те, що поряд житлові будинки, вони намагалися підпалити БТР зі снарядами всередині. Двічі за добу палала міськрада Маріуполя. Інформацію про підрив водонапірної вежі спростували у міськводоканалі. Транспорт у Маріуполі практично не ходить, у центрі дороги перекриті перекинутими автомобілями. Міноборони: в Маріуполі вбито двоє військовослужбовців, поранено вісім. Аваков: у Маріуполі снайпер стріляв із даху лікарні по мирних людях. У Маріуполі сепаратисти вбили начальника ДАІ Саєнка. Сепаратистам не вдається провести референдум у закладах освіти, тому вони спробують створити виборчкоми у приміщеннях райадміністрацій. Рекомендація Центрвиборчкому – ігнорувати нелегітимне опитування у східних регіонах (є оцінки у підводці: «залякування, переслідування інакодумців, погрози фізичної розправи, загроза захоплення шкіл, тиск з боку керівників окремих підприємств – у такій атмосфері триває підготовка до так званого референдуму на Донбасі»). Терористи готуються захопити 80 шкіл у Донецьку для проведення «референдуму» – Донецька ОДА. Тарута: активісти руху «Оплот» взялися допомагати офіційній владі захищати будівлю Донецької міськради, телеканалу «Донбас» і телевежі.

Не повідомляв канал про таке. Сепаратисти в Донецьку напали на офіс «Червоного хреста» і захопили 7 заручників. Лікарні Слов’янська і Краматорська терміново потребують медикаментів. У Слов’янську силовики відбили атаку сепаратистів на телевежу. Донецькі сепаратисти «достроково» розпочали «референдум». Терористи пообіцяли зірвати президентські вибори на Донбасі. У Макіївці терористи розстріляли реанімобіль, у якому перевозили пораненого активіста.

Про події в інших східних і південних областях канал повідомляв таке. Голова луганського осередку КВУ Свєтіков сумнівається, що незаконний референдум обслуговуватимуть комісії, сформовані для президентських виборів. Турчинов тимчасово призначив на посаду голови Луганської ОДА Веригіну, яка раніше працювала першим заступником голови. У Харкові неподалік пам’ятника Леніну правоохоронці знайшли прикопану торбу з 21 пляшкою «коктейлів Молотова». У Дніпропетровську оголошено черговий призов добровольців з усієї України до батальйону територіальної оборони.

Не повідомляв канал про те, що в Свердловську Луганської області сепаратисти захопили підприємство під свій «штаб».

Про події в Криму канал повідомляв таке. У Росії набув чинності закон, згідно з яким заклики і дії до сепаратизму караються ув’язненням на три роки. На сепаратистів полюватимуть і в Криму. Кримчани, які здають житло в оренду, сплачуватимуть податок за кожен квадратний метр щомісяця від 12 до 20 рублів, а це від 4 до 6,5 гривень. Українці Криму, які не погодилися на отримання російського громадянства, збережуть свої земельні наділи.

Не повідомлялося, що Україна встановлює на Північно-Кримському каналі спеціальні лічильники води.

Канал не повідомляв про деякі реакції української влади на події. Зокрема, Турчинов: влада готова амністувати тих людей на сході, які нікого не вбивали; влада готова до переговорів з представниками сходу, але не з терористами. Парубій: російські війська можуть увійти на територію України щодня і щоночі.

Про закордонні реакції канал повідомляв таке. Речниця Держдепу Псакі: Кремль повинен змусити сепаратистів вгамуватися, скласти зброю та звільнити захоплені адміністративні будівлі. ОБСЄ засуджує насильство в Маріуполі. Меркель і Олланд вважають незаконним сепаратистський «референдум» і погрожують новими санкціями Росії у разі, якщо та не припинить заважати проведенню президентських виборів в Україні. Румунія не пропустила літак російського віце-прем’єра Рогозіна, який намагався вилетіти з Придністров’я до Москви. НАТО: російські війська і досі біля українських кордонів. Пентагон вкотре закликав Кремль відвести війська. Кібератака на МЗС Бельгії: засланий Москвою вірус скопіював інформацію та документи, пов’язані з українською кризою. Глава МЗС Швеції: окупований Крим повинен бути закритий для бізнесу. Польща спростила візовий режим з Україною.

Не повідомляв канал про такі події. НАТО: Кремль повинен утриматися від провокування проросійських сил у Молдові. Президент Польщі вимагає від Німеччини посилити тиск на Росію. Туск: в ЄС вважають заклик Путіна до перенесення «референдуму» політичною грою. Туск закликав Росію не заважати виборам в Україні. Театральні діячі Росії просять звільнити своїх колег із сепаратистського полону в Слов’янську.

З інших тем канал повідомляв про такі. Міноборони: українці вже зібрали для армії понад 119 мільйонів гривень, які підуть на закупівлю амуніції. Відкрито кілька кримінальних справ за фактом стрілянини на Рівненщині неподалік копалень по видобутку бурштину. Для свідчень до рівненської міліції викликали народного депутата Продивуса, візитівки якого знайшли на місці перестрілки.

Замовчання за окремими тематичними напрямами:

2. Масові акції протесту:

Тиждень

Замовчано тем цієї тематики

05.05–11.05

1

28.04–04.05

0

21.04–27.04

6

14.04–20.04

5

07.04–13.04

6

24.03–30.03

3

17.03–23.03

2

10.03–16.03

18

03.03–09.03

19

24.02–02.03

16

17.02–23.02

62

10.02–16.02

16

03.02–09.02

15

Перший національний не повідомляв про такі події цієї тематики:

Активісти Майдану пікетували київську телевежу, вимагаючи від Концерну РРТ повернути в ефір українські канали на сході (4 травня)

3. Факти і розслідування злочинів і прорахунків попередньої влади і її сателітів:

(дані двох таблиць з попередніх тижнів – щодо злочинів проти життя і свобод громадян і щодо економічних злочинів – об’єднано в одну таблицю)

Тиждень

Замовчано тем цієї тематики

05.05–11.05

0

28.04–04.05

9

21.04–27.04

20

14.04–20.04

15

07.04–13.04

18

24.03–30.03

25

17.03–23.03

21

10.03–16.03

23

03.03–09.03

20

24.02–02.03

41

17.02–23.02

76

10.02–16.02

66

03.02–09.02

50

4. Факти порушення свободи слова, перешкоджання журналістській діяльності і фізичного насильства проти журналістів:

Тиждень

Замовчано тем цієї тематики

05.05–11.05

13

28.04–04.05

7

21.04–27.04

14

14.04–20.04

6

07.04–13.04

6

24.03–30.03

1

17.03–23.03

3

10.03–16.03

19

03.03–09.03

14

24.02–02.03

6

17.02–23.02

20

10.02–16.02

6

03.02–09.02

4

Перший національний не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

В Одесі під час штурму міліції сепаратистами журналісту прострелили ногу (4 травня)

В Одесі на журналістку 5-го каналу під час прямого ефіру вчинено напад проросійськими людьми (5 травня)

Російська «Лента.ру» перетворила загиблих під Слов’янськом українських силовиків на жертви серед мирного населення (5 травня)

Невідомі обстріляли будинок головного редактора видання «ОстроВ» у Донецьку (6 травня)

Російські мас-медіа фальсифікували загибель вагітної жінки і свідчення лікаря з Одеси (6 травня)

На Донеччині зник журналіст Рябченко (7 травня)

У Торезі бойовики в масках розгромили редакцію газети «Гірник» (7 травня)

У Слов’янську бойовики взяли в полон журналістів каналу ICTV і забрали у них техніку (9 травня)

У Макіївці терористи захопили місцеву телекомпанію «Юніон» (9 травня)

У Костянтинівці Донецької області терористи захопили редакцію газети «Провінція» (9 травня)

В Сєвєродонецьку Луганської області провайдер відімкнув дев’ять українських телеканалів через погрози від сепаратистів (9 травня)

У Лисичанську відімкнули мовлення «1+1» (9 травня)

У Слов’янську силовики відбили атаку сепаратистів на телевежу (10 травня)

5. Реакції і дії міжнародної спільноти стосовно українських подій:

Тиждень

Замовчано тем цієї тематики

05.05–11.05

58

28.04–04.05

39

21.04–27.04

62

14.04–20.04

79

07.04–13.04

65

24.03–30.03

44

17.03–23.03

76

10.03–16.03

63

03.03–09.03

83

24.02–02.03

66

17.02–23.02

86

10.02–16.02

36

03.02–09.02

31

Перший національний не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

Путін нагородив понад 300 російських журналістів за «правильне» висвітлення кримських подій (5 травня)

Канада ввела санкції проти 16 російських банків і компаній (4 травня)

Сенатор Маккейн: США готують Україні військову допомогу на 100 млн доларів (4 травня)

ЄС вітає звільнення спостерігачів ОБСЄ і сподівається, що терористи відпустять й інших заручників (4 травня)

Після трагедії в Одесі ЄС закликав Україну до максимальної стриманості (4 травня)

Звільнений спостерігач ОБСЄ: нам зняли пов’язки з очей і розв’язали руки лише через 10 годин (4 травня)

У Чехії спецслужбою знешкоджено організацію російських неонацистів (5 травня)

Глава МЗС Туреччини планує виступити в Раді Європи з доповіддю про дискримінацію кримських татар (5 травня)

Швейцарія заморозила активи Януковича і його спільників (5 травня)

Генсек ООН готовий стати посередником у рішенні української кризи (6 травня)

США виключили Україну зі списку основних світових «піратів» через складну ситуацію країни (6 травня)

США вводять штрафи проти російських банків через Крим (6 травня)

США закликали українську владу розслідувати події в Одесі (6 травня)

Головнокомандувач НАТО в Європі вважає, що Росія не вводитиме війська в Україну (6 травня)

Посли країн ЄС не домовилися щодо додаткових санкцій проти Росії (6 травня)

Ештон: ЄС готовий до нової зустрічі в форматі Україна – США – ЄС – Росія (6 травня)

Конфлікт в Україні може знищити систему безпеки Європи – глава МЗС Німеччини (6 травня)

Світ повинен докласти всіх зусиль, щоб Росія визнала вибори в Україні – прем’єр Японії (6 травня)

Прокуратура Швейцарії підтвердила, що активи Януковича заморожено (6 травня)

Молдова вимагає від РФ пояснень, чому віце-прем’єр Росії їде до Придністров’я без попередження (6 травня)

Росія в однобічному порядку порушила угоду про довіру і безпеку щодо інформування про війська в Калінінградській області – Литва (6 травня)

Більшість росіян вважають захоплення територій колишніх республік СРСР прийнятним – опитування «Левада-центру» (6 травня)

Генсек ООН закликав знайти причини провалу женевських домовленостей (7 травня)

Другого раунду Женеви не планується – глава ОБСЄ (7 травня)

Нуланд: Росія повторює на сході України кримський сценарій (7 травня)

Ештон: ЄС готовий до нових санкцій порти Росії (7 травня)

«Велика сімка» допоможе Україні знизити залежність від російського газу – спільна заява міністрів енергетики G7 (7 травня)

Расмуссен: НАТО може ще більше посилити присутність в регіоні через кризу в Україні (7 травня)

Керрі: Україна готова дати більше повноважень своїм Сходу та Півдню, ніж Росія дає своїм республікам і областям (7 травня)

США не визнають псевдореферендум у Донецьку та Луганську – представниця Держдепу Псакі (7 травня)

Меркель розкритикувала плани Росії провести парад в Криму (7 травня)

МЗС Великобританії: адмінбудівлі на Донбасі захоплює спецназ Росії (7 травня)

Для Великобританії повага до суверенітету України є важливішою за торгівлю з Росією – МЗС країни (7 травня)

МЗС Швеції позитивно оцінив заклик Путіна до сепаратистів відтермінувати «референдум» на Донбасі (7 травня)

Допомога Україні повинна бути продовжена – прем’єр Японії (7 травня)

Глава МЗС Польщі закликав усі сторони припинити збройне протистояння в Україні на час виборів (7 травня)

МВФ перерахував Україні перший транш кредиту на 3,2 млрд доларів (7 травня)

Путін каже, що Росія відвела свої війська від українських кордонів (7 травня)

ОБСЄ розробила «дорожню карту» вирішення кризи в Україні (7 травня)

НАТО та Пентагон не бачать, що Росія відводить свої війська від кордону з Україною (7 травня)

Расмуссен: НАТО не очікує нової світової війни (8 травня)

Генсек НАТО звинувачує Росію в лицемірстві, коли та порівнює події лютого в Києві з діями сепаратистів на Сході України (8 травня)

США відмінили торговельні пільги для Росії (8 травня)

США чекають від Путіна переходу від заяв до дій (8 травня)

ЄС назве дату підписання економічної частини асоціації з Україною після виборів (8 травня)

ЄС вітає заяви Путіна по Україні, але хоче, щоб після слів настали реальні дії (8 травня)

Президент Чехії відмовився прийти на прийом до російського посольства в честь Дня перемоги (8 травня)

Нові санкції проти Росії ЄС може ввести 12 травня (8 травня)

Німеччина застерігає Путіна від участі у військовому параді в Криму (8 травня)

Росія вводить передоплату за поставлений Україні газ (8 травня)

Спільна заява Кемерона і Меркель: про заяви Путіна слід судити по деескалації на сході України (9 травня)

ЄС спростив отримання шенгенських віз українцям (9 травня)

НАТО: Кремль повинен утриматися від провокування проросійських сил у Молдові (10 травня)

Президент Польщі вимагає від Німеччини посилити тиск на Росію (10 травня)

Туск: в ЄС вважають заклик Путіна до перенесення «референдуму» політичною грою (10 травня)

Туск закликав Росію не заважати виборам в Україні (10 травня)

Театральні діячі Росії просять звільнити своїх колег з сепаратистського полону в Слов’янську (10 травня)

6. Події та заяви, пов’язані з анексією Криму та сепаратизмом у південних і східних областях України:

Тиждень

Замовчано тем цієї тематики

05.05–11.05

199

28.04–04.05

150

21.04–27.04

179

14.04–20.04

190

07.04–13.04

125

24.03–30.03

91

17.03–23.03

112

10.03–16.03

127

03.03–09.03

100

24.02–02.03

87

Перший національний не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

В Одесі кілька тисяч прихильників єдиної України провели ходу з мітингом і підняли над Куликовим полем державний прапор (4 травня)

Махніцький обіцяє взяти під особистий контроль розслідування одеської трагедії (4 травня)

Прокуратура Одеси заявляє, що не дозволяла міліції звільняти затриманих сепаратистів (4 травня)

Аваков заявив про те, що він «розгніваний» звільненням сепаратистів у Одесі (4 травня)

В Одесі сепаратисти висунули до заблокованої міліції нову вимогу: звільнити своїх спільників з інших ізоляторів тимчасового утримання (4 травня)

Одеська міліція пояснила, що випустила 67 учасників заворушень на вимогу мітингувальників (4 травня)

Яценюк доручив Генпрокуратурі розслідувати факти масової загибелі людей в Одесі 2 травня (4 травня)

Донецькі міліціонери вивісили на міськуправління сепаратистський прапор (4 травня)

У Донецьку сепаратисти захопили військову прокуратуру (4 травня)

Краматорські сепаратисти викрали депутата міськради і обмінювали його на мішки з піском (4 травня)

Українські війська вийшли з Краматорська (4 травня)

Терористи в Краматорську спалили міські тролейбуси і маршрутки (4 травня)

У Маріуполі розгромили офіс «Батьківщини» (4 травня)

В Маріуполі підпалили будівлю «Приватбанку» (4 травня)

Сепаратисти штурмували металургійний завод Ахметова в Єнакієвому (4 травня)

У Луганську біля захопленої сепаратистами будівлі СБУ відбулася перестрілка, є поранений (4 травня)

У Луганську сепаратисти під час штурму збірного пункту поранили військовослужбовця (4 травня)

Луганські сепаратисти звільнили двох раніше захоплених в полон громадських активістів (4 травня)

Сепаратисти вивезли солдат-строковиків із луганського військкомату в невідомому напрямку (4 травня)

РНБО: Нацгвардія відбила штурм військкомату в Луганську (4 травня)

У Дніпропетровську понад 3 тисячі людей пройшли ходою з гаслами проти агресії Росії (4 травня)

У Сумах внаслідок підпалу на СТО згоріли чотири фури (4 травня)

Прокурор Криму погрожує заборонити кримськотатарський Меджліс (4 травня)

Прокурор Криму зачитала Чубарову «попередження про екстремізм», але копію документу не надала (4 травня)

Аваков: 42 затриманих у Одесі сепаратиста етаповані до СІЗО центральної України (5 травня)

Одеська міська влада оголосила 2 травня Днем пам’яті (5 травня)

В Одесі ховали жертв зіткнень 2 травня (5 травня)

У Одесі скасували позачергову сесію облради (5 травня)

До Одеси прибув спецпідрозділ Нацгвардії для охорони громадського порядку (5 травня)

СБУ оприлюднила список громадян РФ, причетних до бійні в Одесі (5 травня)

Серед терористів у Слов’янську помічено чеченських бойовиків (5 травня)

Неподалік від блок-посту в Слов’янську вибухнула АЗС (5 травня)

У лікарнях Слов’янська закінчуються запаси знеболювальних і перев’язувальних матеріалів (5 травня)

Український спецназ розгромив під Слов’янськом велике угрупування терористів (5 травня)

Аваков: у Слов’янську бій з 800 терористами, є поранені з обох сторін (5 квітня)

У Слов’янську почався бій біля телевежі (5 травня)

Припинено авіасполучення між Донецьком і Москвою (5 травня)

У Донецькій області невідомі отруїли і викрали п’ятьох військовослужбовців (5 травня)

АТЦ: у цілому ситуація в Слов’янську і Краматорську під контролем (5 квітня)

СБУ: терористи, очолювані Стрілком, мають намір підірвати Карлівське водосховище на Донеччині (5 травня)

У Луганську сепаратисти разом з Царьовим оголосили «референдум» (5 травня)

Луганська облрада ухвалила постанову, якою підтримав дії сепаратистів і вимагає припинення АТО (5 травня)

У Луганську терористи приходять додому до активістів Євромайдану і погрожують розправою (5 травня)

На Херсонщині четверо невідомих без документів намагалися силою прорватися через український блок-пост (5 травня)

Губернатор Дніпропетровщини ініціює з’їзд місцевих громад сходу і півдня України (5 травня)

Герб України заввишки в 16 поверхів з’явився в Дніпропетровську (5 травня)

Чубаров не виключає свого можливого арешту в найближчі дні (5 травня)

Міносвіти: атестати для кримських випускників надруковано і доставлено на півострів (5 травня)

Кабмін офіційно закрив 27 кримських прикордонних пунктів пропуску (5 травня)

Під час псевдореферендуму в Криму насправді лише 15% голосувало за приєднання до РФ – Рада при президенті Росії з питань прав людини (5 травня)

Генпрокуратура нагадує українцям про кримінальну відповідальність за співпрацю з терористами (4 травня)

АТО пройде в усіх містах, захоплених терористами – Парубій (4 травня)

Бійці ліквідованого «Беркуту» беруть участь в АТО на Донбасі – Пашинський (5 травня)

СБУ: диверсанти на сході роздають військовослужбовцям і місцевим жителям отруєну їжу (5 травня)

Турчинов: АТО на сході України триватиме (5 травня)

Турчинов: Росія веде неоголошену війну проти України на сході та півдні (5 травня)

Невідомі атакували блок-пости самооборони під Одесою (6 травня)

МВС: встановлено особи 38 загиблих 2 травня в Одесі (6 травня)

До розслідування подій 2 травня в Одесі буде залучено міжнародних експертів (6 травня)

Після подій в Одесі 48 людей пропали безвісти, в моргах міста досі лежать невпізнані тіла (6 травня)

Через проведення АТО з санаторіїв Слов’янська вивезли пацієнтів-інвалідів (6 травня)

Лідер бойовиків Стрілок заявив, що без допомоги Росії вони не протримаються (6 травня)

Невідомі застрелили мешканку Слов’янська, яка просто вийшла на балкон (6 травня)

Звільнити утриманих в полоні в Слов’янську театрального режисера Юрова та куратора художніх виставок Грищука вимагають діячі культури з усієї Європи (6 травня)

У Донецьку сепаратисти блокують військову частину і військовий ліцей (6 травня)

Звільнений з полону в Донецьку шахтар прибув на лікування до Києва (6 травня)

Терористи в Горлівці захопили райвідділ міліції і поранили його начальника (6 травня)

Аваков стверджує, що серед 30 вбитих у ході АТО терористів є люди неслов’янської зовнішності (6 травня)

Протягом останніх днів було знищено близько 30 озброєних сепаратистських бойовиків – Наливайченко (6 травня)

У Донецькій області надрукували 3,2 млн бюлетенів на «референдум» (6 травня)

Сепаратисти захопили міськадміністрацію Дебальцево (6 травня)

Сепаратисти «ДНР» погрожують керівникам міст і районів області – Донецька ОДА (6 травня)

У сепаратистів під час переговорів вдалося забрати тіло закатованого ними мешканця Львівщини (6 травня)

Главу самооборони Донеччини звільнено з полону терористів, вони його катували (6 травня)

У Миколаєві на базі обласного військкомату почали створення батальйону територіальної оборони (6 травня)

Мобілізовані до армії чоловіки скаржаться на те, що втрачають роботу попри рішення Кабміну (6 травня)

Двоє росіян привселюдно спалили свої паспорти у центрі Львова. Подружжя із Санкт-Петербурга переїхало до України, бо каже, що в Росії потерпало від переслідувань спецслужб (6 травня)

Харківська міськрада: у місті не буде параду на 9 травня (6 травня)

Джемілєв оскаржуватиме заборону в’їзду до Криму в Європейському суді з прав людини (6 травня)

Росія має намір посилювати свою військову присутність у Криму – Шойгу (6 травня)

Влада Криму має намір говорити з татарами лише мовою сили – Чубаров (6 травня)

Кримських татар почали штрафувати за участь в зустрічі Джемілєва (6 травня)

СБУ затримала одного з організаторів масових заворушень в Одесі 2 травня (7 травня)

Спецбатальйон міліції «Київ-1» прибув до Одеси і зупинив спробу захоплення ОДА (7 травня)

Новопризначений глава Одеської ОДА обіцяє покарати всіх винних у злочинах 2 травня (7 травня)

У райвиконкомі в Донецьку терористи шукали гроші і розрізали «болгаркою» сейф (7 травня)

Донецька міськрада закликала ВР зупинити проведення АТО і почати переговори з сепаратистами (7 травня)

У Донецьку терористи роздають зброю проросійськи налаштованим мешканцям міста (7 травня)

На Донеччині терористи обстріляли автобус з бійцями спецбатальону «Азов», одного з нападників убито (7 травня)

У Маріуполь увійшли українські танки (7 травня)

Маріупольську міськраду знову захопили терористи, українські військові залишили будівлю (7 травня)

Маріупольська міськрада звільнена, біля неї розбирають барикади сепаратистів (7 травня)

У Добропіллі на Донеччині завдяки переговорам вдалося звільнити з полону сепаратистів трьох українських військових (7 травня)

На Донеччині майже 40 тисяч учнів не мають змоги ходити до школи (7 травня)

Начальник луганської міліції пішов на переговори з сепаратистами, які пікетують будівлю МВС (7 травня)

Контррозвідка затримала в Запорізькій області групу диверсантів під керівництвом громадянина РФ (7 травня)

У Хмельницькому невідомі підпалили офіс партії УДАР (7 травня)

СБУ: у Львівській області затримано людей, які перевозили вибухівку й елементи приведення її в дію (7 травня)

До посольства РФ прийшов вантаж з прапорів Росії і георгіївських стрічок, можливі провокації – глава КМДА (7 травня)

У Дніпропетровську заснували фонд допомоги пораненим і сім’ям загиблих військовослужбовців (7 травня)

Коломойський: політика всім набридла, пора повертатися до мирного життя (7 травня)

У Черкасах почали формувати батальйон територіальної оборони (7 травня)

Український підрозділ «Ощадбанку Росії» закрив свої відділення в Криму в зв’язку із забороною НБУ (7 травня)

ЦВК: кримчанам для голосування на виборах президента доведеться мінімум двічі виїхати на материк (7 травня)

Нелегітимний парламент Криму ухвалив закон про кримські вибори (7 травня)

Нелегітимна влада Криму закликає кримчан вдвічі скоротити споживання води (7 травня)

Крим переходить на безготівкові розрахунки в рублях (7 травня)

На материкову Україну вже виїхало понад 7 тисяч кримських біженців (7 травня)

НБУ заборонив банкам працювати в окупованому Криму (7 травня)

МВС: АТО на сході буде продовжуватись (7 травня)

Український МЗС засудив затримання протестувальників за права людини в Москві на Болотній (7 травня)

Україна готова до другого раунду Женеви – Дещиця (7 травня)

Арбузов подав позов до Печерського суду столиці на СБУ (7 травня)

ЦВК: напади сепаратистів на членів окружкомів у Донецькій та Луганській областях стають систематичними (7 травня)

Глава Одеської ОДА заборонив на 9 травня використовувати в області іноземні прапори (8 травня)

В Одесі Євромайдан відмінив усі свої масові заходи до 12 травня задля миру в місті (8 травня)

МВС: серед організаторів заворушень 2 травня в Одесі були колишні міліціонери (8 травня)

Затриманий ще один організатор заворушень в Одесі, депутат міськради (8 травня)

МВС затримало ще двох організаторів заворушень в Одесі 2 травня (8 травня)

СБУ знешкодила в Одесі злочинну групу, яку підозрюють у фінансуванні сепаратизму (8 травня)

У Слов’янську було обстріляно блок-пост підрозділу АТО (8 травня)

Губернатор Тарута розповів, що сепаратистський рух «Оплот» «забезпечує порядок» у Донецьку (8 травня)

Донецька облрада вимагає від ВР негайно припинити АТО (8 травня)

У Донецьку сепаратисти пограбували окружком (8 травня)

Самопроголошений губернатор Донецька Губарєв, якого лише вчора випустили з-під арешту, закликає брати нових заручників (8 травня)

Радикали знову захопили міськраду Маріуполя, силовики залишили будівлю (8 травня)

У Маріуполі сепаратисти розгромили штаб Порошенка (8 травня)

Терористи поранили начальника ДАІ Маріуполя (8 травня)

Навколо Маріуполя українські силовики встановили 10 блок-постів (8 травня)

Сепаратисти захопили міськраду Авдіївки Донецької області (8 травня)

СБУ запобігла перерахуванню 32 млн грн терористам на Донеччині російською стороною (8 травня)

У Костянтинівці Донецької області сепаратисти заблокували редакцію місцевої газети і радять журналістам «їхати подалі з міста» (8 травня)

У Макіївці сепаратисти викрали довірену особу кандидата в президенти Тягнибока (8 травня)

Терористи в Горлівці захопили цистерну з дизельним пальним (8 травня)

У Донецькій області під мінометний обстріл потрапила група військовослужбовців української армії, є важкопоранені (8 травня)

Більш як півсотні шкіл на Донеччині не працюють через сепаратистів, інтернати і дитбудинки не отримують для дітей їжі (8 травня)

На Луганщині близько 40 терористів вчинили напад на пропускний пункт Ізварине і підпалили його (8 травня)

Луганські прикордонники затримали трьох сепаратистів з пропусками «Народного ополчення Донбасу» (8 травня)

У Луганській області у спаленому автомобілі знайдено труп проукраїнського активіста, напередодні викраденого терористами (8 травня)

Генпрокуратура просить суд заборонити Луганській облраді проводити референдум 11 травня (8 травня)

Терористи заблокували прокуратуру Сєвєродонецька Луганської області (8 травня)

На Луганщині директору школи, яка відмовилася проводити незаконний референдум, сепаратисти погрожують розправою (8 травня)

Подарунок Жириновського у Луганських сепаратистів. Військовий джип «Тигр» російського виробництва вночі з боями прорвався через український кордон (8 травня)

У Харкові суд звільнив під заставу підозрюваного в організації масових заворушень Апухтіна (8 травня)

На Харківщині знайшли обгоріле тіло керівника «Просвіти» з Красного Лиману Донеччини (8 травня)

Ізраїльські лікарі повернули мера Харкова до активного життя. Він керує місто телефоном з лікарні (8 травня)

У Чернівцях відмінено всі масові заходи до Дня Перемоги через можливі провокації (8 травня)

У Кіровоградській області на блок-посту затримали п’ятьох озброєних людей (8 травня)

«Укрзалізниця» через дії бойовиків відмінила деякі зупинки міжнародних потягів (8 травня)

У Миколаєві затримали терористів, які готували вибухи під час покладання квітів ветеранами 9 травня (8 травня)

Прокурор Києва закликав міліцію «без вагань» застосовувати зброю проти терористів 9 травня (8 травня)

На Київщині самооборонівці патрулюють вулиці і будують блок-пости проти провокаторів (8 травня)

У Житомирі вперше за роки незалежності України вшановували воїнів УПА (8 травня)

Референдуму щодо приєднання Донецької та Луганської областей до Дніпропетровщини проведуть 11 травня, як альтернативу до оголошеного сепаратистами референдуму на Донеччині (8 травня)

Мінпромторг Росії пропонує ввести в Криму продуктові талони (8 травня)

Україна будує пункт обліку подачі води до Криму (8 травня)

Державна пенітенціарна служба заявляє про заплановане на завтра блокування радикалами колонії на Харківщині (8 травня)

Україна відмовилася визнавати названий Газпормом борг у 3,5 млрд доларів (8 травня)

У Міноборони спростовують захоплення терористами військкомату в Донецьку (8 травня)

Турчинов: з озброєними злочинцями, які вбивають людей, діалог не ведуть (8 травня)

Сепаратисти, які не здійснювали тяжких злочинів, можуть бути амністованими – Яценюк (8 травня)

МЗС назвало заяви Путіна про Україну фарсом (8 травня)

Український МЗС сумнівається в щирості бажання Росії налагодити ситуацію на сході України (8 травня)

НБУ позбавив ліцензій два кримських банка (8 травня)

Українська розвідка спростовує російські заяви, що в АТО на сході України беруть участь іноземні військові (8 травня)

У Києві посилено охорону стратегічних об’єктів – КМДА (8 травня)

АТО продовжуватиметься незалежно від рішень про проведення «референдуму» – Парубій (8 травня)

В РНБО назвали «нікчемною» заяву Путіна про перенос псевдореферендуму сепаратистів (8 травня)

Лідер Незалежної профспілки гірників: Путіну потрібні на Донбасі 9 мільйонів рабів (8 травня)

У одеському Будинку профспілок виламали встановлені міліцією огорожі (9 травня)

В Ізмаїлі Одеської області невідомі з вогнепальної зброї тяжко поранили депутата міськради (9 травня)

У Слов’янську 12-річний хлопчик був поранений з вогнепальної зброї (9 травня)

У Слов'янську сепаратисти провели нечисленний мітинг під пам'ятником Леніну, де виступав самопроголошений губернатор Донеччини Губарєв.

Відправлена у відставку мер Слов'янська Штепа була присутня на мітингу і закликала йти на псевдореферендум 11 травня.

У Донецьку бойовики напали на чергову частину виправної колонії (9 травня)

Під Костянтинівкою Донецької області сепаратисти на блок-посту застрелили священника (9 травня)

Сепаратисти обіцяють закидати вибухівкою шахту в Макіївці (9 травня)

У Дружківці Донецької області сепаратисти обстріляли будинок активіста «Просвіти» (9 травня)

СБУ затримала двох росіян, яких ФСБ Росії спрямувала до Луганської області для організації масових заворушень (9 травня)

У Луганській області створюються загони допомоги українським прикордонникам (9 травня)

Кернес заявляє, що замах на нього має політичний мотив (9 травня)

У Запорізькій області в ході спецоперації СБУ і УБОЗ затримано 11 сепаратистів зі зброєю (9 травня)

У Криму татар масово викликають на допити (9 травня)

Яценюк не вірить заявам Путіна і очікує на провокації (9 травня)

Шлях до діалогу з Росією є можливим, якщо вона відкличе своїх диверсантів – Яценюк (9 травня)

МЗС: провокації на кордоні вчиняються з відома російської влади (9 травня)

Нацгвардія показала журналістам трофейну зброю, яка є лише на озброєнні російської армії, як доказ присутності росіян на Донбасі (9 травня)

Сепаратисти в Донецьку напали на офіс «Червоного хреста» і захопили 7 заручників (10 травня)

Лікарні Слов’янська і Краматорська терміново потребують медикаментів (10 травня)

Донецькі сепаратисти «достроково» розпочали «референдум» (10 травня)

Терористи пообіцяли зірвати президентські вибори на Донбасі (10 травня)

У Макіївці терористи розстріляли реанімобіль, у якому перевозили пораненого активіста (10 травня)

У Свердловську Луганської області сепаратисти захопили підприємство під свій «штаб» (10 травня)

Турчинов: влада готова амністувати тих людей на Сході, які нікого не вбивали (10 травня)

Турчинов: влада готова до переговорів з представниками Сходу, але не з терористами (10 травня)

Парубій: російські війська можуть увійти на територію України щодня і щоночі (10 травня)

Україна встановлює на Північно-Кримському каналі спеціальні лічильники води (10 травня)

Інші теми, про які Перший національний не повідомляв протягом звітного тижня:

УПЦ (Московського патріархату) закликає всі сторони протистояння до миру – Місцеблюститель Онуфрій (4 травня)

Філарет закликав РФ не провокувати нове кровопролиття в Україні (4 травня)

Банки почали призупиняти роботу окремих відділень на сході України (5 травня)

Міські активісти вимагають від глави КМДА прибрати кіоски з вулиць Києва (5 травня)

Україна зможе цьогоріч отримати від МВФ 7,4 млрд доларів (5 квітня)

Доходи держбюджету зросли майже на 15 млрд грн (5 травня)

За останній рік негативне ставлення українців до Путіна зросло з 40% до 76% – соцопитування групи «Рейтинг» (5 травня)

9 травня в Києві існує загроза теракту – замглави АП (6 травня)

Фракцію КПУ видалили з закритого засідання ВР через сепаратистські заяви Симоненка (6 травня)

У Києві відмінили військовий парад на 9 травня через можливість провокацій сепаратистів (6 травня)

Інфляція протягом місяця прискорилася в 1,5 рази (6 травня)

47% виборців готові підтримати Порошенка, 15% – Тимошенко – соцопитування Центру Разумкова (6 травня)

Наливайченко: СБУ стежить за безпекою кандидатів у президенти (6 травня)

«Лікарі без кордонів» передали медикаменти для поранених учасників АТО (7 травня)

Золотовалютні резерви НБУ скоротилися на 860 млн доларів (7 травня)

Бійці Нацгвардії взяли під охорону столичну телевежу(7 травня)

МВФ переказав Києву перший транш позики у розмірі понад 3 мільярди доларів (7 травня)

Речник УПЦ (МП) Коваленко: церква за єдність України, дії розкольників та сепаратистів не підтримує (7 травня)

До України почала надходити допомога НАТО передислокованим з Криму військовим (8 травня)

Українці перерахували ЗСУ майже 120 млн грн пожертв (8 травня)

Суд знизив екс-ректору Мельнику розмір застави в 50 разів (8 травня)

Концерн «Стірол» призупиняє виробництво через ситуацію в східному регіоні (8 травня)

Підприємство «Азот» у Сєвєродонецьку призупинило роботу (8 травня)

ЦВК: xерез напади терористів своєчасно не cтворені дільничні виборчі комісії у 13 округах Донецької та Луганської областей (8 травня)

Турчинов і Яценюк ініціюють загальнонаціональне обговорення децентралізації (9 травня)

У Києві на станції метро Арсенальна правоохоронці затримали двох чоловіків з саморобною вибухівкою (9 травня)

Святкування 9 травня в Києві проходить без порушень – міліція (9 травня)

У центрі Києва затримали дві автівки зі зброєю (9 травня)

Моніторинг здійснено в рамках програми Ради Європи «Впровадження європейських стандартів в українському медійному середовищі».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Кадр з відео / 1tv.com.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1737
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду