Перший національний традиційно незбалансовано подає «офіційну» тематику

Перший національний традиційно незбалансовано подає «офіційну» тематику

30 Березня 2014
1803

Перший національний традиційно незбалансовано подає «офіційну» тематику

1803
І уникає критичних до влади тем. Моніторинг замовчань важливих суспільно-політичних тем Першим каналом за тиждень 10 - 16 березня 2014
Перший національний традиційно незбалансовано подає «офіційну» тематику
Перший національний традиційно незбалансовано подає «офіційну» тематику

ГО «Телекритика» продовжує окремий моніторинг Першого національного. Цей державний телеканал фінансується з державного бюджету України коштом податків громадян. Саме тому вважаємо за необхідне посилити контроль за дотриманням цим каналом професійних стандартів. Особлива увага приділятиметься замовчаним темам.

Моніторинги за тиждень, 3-9 березня - тут, за  24 лютого – 2 березня 2014 р. читайте тут, за 3–9 лютого  ̶  тут, за 10–16 лютого – тут, за 17–23 лютого – тут.

Детально про методологію проведення моніторингу дивіться тут.

Узагальнений моніторинг усіх загальнонаціональних каналів за січень можна прочитати тут.

1. Загальна кількість суспільно-політичних тем, окремих фактів чи думок, важливих для повноцінної і невикривленої інформаційної картини кожного дня, замовчаних Першим каналом у підсумкових випусках щоденних новин («Підсумки дня», ефіри щодня з понеділка до суботи о 21:00):

На звітному тижні березня всі попередні тенденції залишалися сталими. Загалом Перший канал висвітлює основні теми, хоч і не завжди достатньо повно та збалансовано. Хоча при цьому в тематиці, пов’язаній з широкомасштабною і різноплановою агресією Росії проти України, канал повідомляє про вибіркові події, можливо, через надзвичайно велику кількість подій загалом. «Офіційну» тематику канал подає традиційно незбалансовано, обмежуючись заявами чи діями владних установ чи ключових посадовців. Тематику, пов’язану з критикою їхніх дій, канал, як і раніше оминає. Крім того, канал оминає увагою більшість подій і заяв, пов’язаних зі злочинами попередньої влади, зокрема, взагалі не приділяє уваги економічним свідченням злочинів чи неефективності попередньої влади.

По днях – про що розповідав і про що не розповідав Перший канал протягом другого тижня березня:

10 березня (понеділок) і події неділі 9 березня:

У понеділок Перший канал повідомляє про такі події в Криму. В Бахчисараї раніше викрадений командир здав російським окупантам свій автобат. У Сімферополі росіяни захопили військовий госпіталь. Там же у Сімферополі невідомі викрали трьох активістів кримського Євромайдану. На блок-посту в Армянську зникли київські журналісти і активісти, які їхали в Крим. Сотня автомобілів з російськими солдатами рухалася до материкової частини України. Росіяни намагалися захопити зенітно-ракетну частину в селищі Чорноморське і штурмують аеродром в селі Новофедорівка. Повідомляється також, що в Сімферополі невідомі ходять по квартирах під приводом уточнення списків виборців, забирають чи рвуть українські паспорти городян. Перший канал повідомляє про автопробіг Автомайдану Сходом України на підтримку миру і територіальної цілісності країни. І про те, що колону автопробігу в Чонгарі сепаратисти до Криму не пропустили, обстріляли і поранили з травматичної зброї одного з активістів.

Водночас канал не повідомляв про те, що окупанти взяли під контроль військовий аеродром в Джанкої і продовжували блокування Бельбекського аеродрому; замінували дамбу близ селища Рюмшино; облаштовують блок-пости на Перекопському перешийку; захопили погранзаставу в селищі Чорноморське. Не повідомляв канал про те, що в Сімферополі бойовики обстріляли з автоматів автівку з київськими активістами, в Севастополі знеструмили штаб ВМСУ. У Сімферополі повісили бігборди, які пропонують кримчанам «вибір» між Росією та «нацизмом»; нелегітимна влада Криму заблокувала рахунки українських військових, а на вокзалі в Сімферополі «дружинники» обшукують речі приїжджих. Не повідомляв канал пояснення польського консулу в Севастополі, що консульство довелося евакуювати через численні погрози сепаратистів. Не повідомляв канал про те, що бойовики на блок-посту на в’їзді до Криму обікрали журналіста «Главкому», а кабельним операторам Криму погрожували зброєю, щоб вони відімкнули українські канали. Не повідомляв Перший канал і про те, що в Сімферополі люди провели пікет на підтримку кримськотатарського телеканалу АТR і проти цензури самопроголошеною владою. Не повідомляв про те, що представниця ОБСЄ Міятович заявила про жорстку цензуру, яку запроваджує нелегітимна кримська влада. Не повідомляв канал і про те, що в Сімферополі півтисячі людей протестували проти референдуму і путінської окупації Криму.

Крім того, з подій довкола кримського конфлікту повідомляються заяви міністра закордонних справ про те, що Україна готова дати Криму більшу автономію, що Україна прихильна до мирного врегулювання конфлікту і що Україна не розглядає денонсацію угод про базування Чорноморського флоту Росії в Криму. Повідомляється, що прем'єр Яценюк поклав усю відповідальність за події в Криму на владу Росії. Міністр фінансів України прогнозує хаос в економіці Криму після введення там російського рубля. Повідомляє Перший канал про припинення мовлення українських телеканалів у Криму. Повідомляється також про те, що самопроголошений прем'єр Криму каже про те, що 80% кримчан хочуть до Росії, натомість наводяться опитування Фонду демініціативи, за якими таких кримчан лише 41%. Повідомляється про збільшення кількості біженців з Криму – за останню добу на материк виїхало 265 кримчан, переважно кримських татар. Держприкордонслужба повідомляє, що в Україну не пустили за добу майже 350 росіян – потенційних провокаторів. Наводиться заява представника президента в АРК Куніцина, що для розпуску парламенту автономії є всі підстави. Повідомляє канал про збільшення російських військ у Криму і на східних кордонах України, що росіяни почали стягувати до Севастополя пересувні ракетні комплекси.

Перший канал не повідомляв про заяву генпрокурора, що будь-які дії по референдуму в Криму є незаконними і тягнуть за собою відповідальність; про заяву Куніцина, що Константинов і Аксьонов не приймають ніяких самостійних рішень, з ними нема сенсу вести переговори; про заяву голови Бахчисарайської РДА, що туристичний сезон в Криму зірвано. Не повідомляв про те, що Мінфін продовжував надсилати до Криму гроші, а Держприкордонслужба повідомила про збільшення потоку біженців з Криму на материкову Україну.

З закордонних реакцій і дій щодо подій в Україні канал повідомляє про заяву Генсека Ради Європи про підтримку цілісності України і вимогу мирно вирішувати питання захисту нацменшин і про звернення РЄ до Венеціанської комісії стосовно легітимності кримського референдуму. Повідомляє Перший канал і заяви міністра ЗС Росії Лаврова, що Росію не влаштовують пропозиції США для врегулювання ситуації в Криму, в Кремлі не вважають себе стороною конфлікту і водночас не хочуть визнавати нового українського керівництва. Повідомляє Перший канал про те, що США відрядила до Польщі на навчання 12 винищувачів і 300 солдат. Що Німеччина і Великобританія пригрозили Путіну санкціями, якщо той визнає кримський референдум.

З закордонних реакцій Перший канал цього дня не повідомляв про заяви посла США про підтримку будь-якого демократично обраного президента України, і про те, що будь-яке збільшення автономії Криму має проходити через чіткий, прозорий конституційний процес, а не під дулами автоматів. Не повідомлялося, що Туреччина готова брати участь в міжнародній контактній групі по Україні; Австрія поверне Україні гроші чиновників-втікачів; ЄС може призупинити співробітництво з Росією по «Південному потоку». Не повідомлялося про офіційну заяву США, що вони вважають неприйнятними погрози спостерігачам ОБСЄ і закликали Росію дати їм безперешкодний проїзд до Криму. Не повідомлялося, що Швейцарія заблокувала рахунки 9 українців, зокрема синів Януковича, Пшонки і Азарова, а також рахунки Курченка, а Назарбаєв сказав Путіну і Меркель, що Казахстан виступає за мирне врегулювання кризи в Україні на основі збереження суверенітету.

З інших подій цього дня Перший канал повідомляє про допит і затримання Генпрокуратурою Добкіна; про те, що в Сумах «самооборонівцями» було знайдено цілий склад «чорної бухгалтерії», вивезеної з Межигір’я.; про початок роботи експертів ФБР з розслідування злочинів попередньої української влади.

Перший канал не повідомляв, що в Кіровограді відбулася хода за територіальну цілісність України, у Харкові відбулася 10-тисячна хода проти війни, а одесити масово виконали гімн України на Потьомкінських сходах. Міністр фінансів Шлапак цього дня заявив, що попередній уряд свідомо брехав українцям і обіцяв нереальні соцстандарти. Не розповідав Перший канал цього дня про недільні події в Луганську, де сепаратисти захопили ОДА і силою змусили губернатора написати заяву про відставку. Там же бойовики захопили телекомпанію «ІРТА». У Донецьку за відділення області від України мітингували росіяни, оскільки спалили як «бандерівський» клубний прапор ФК «Шахтар».

11 березня (вівторок):

У вівторок Перший канал повідомляє про такі кримські події. Російські війська посилили свої позиції на Перекопі 22 артилерійськими установками, в Джанкої розгорнута система залпового вогню «Град», автоколони окупантів рухаються на північ Криму, МЗС повідомляє, що в Криму 19 тисяч російських військових. Повідомляються пояснення в.о.міноборони Тенюха, чому українські військові в Криму не чинять збройного опору окупантам. Без балансу думок, зокрема, не повідомляється про те, що кримські військові скаржаться на відсутність чітких команд з Києва. Повідомлення Турчинова щодо рішення РНБО про створення Національної гвардії. Повідомляється про ухвалу кримським парламентом документу про «суверенітет Криму». Що Меджліс продовжить бойкотування референдуму. Повідомляється також про мітинг у Сімферополі проти окупації і про те, що кримський архієпископ Климент закликав Європу захистити кримчан від окупації.

Повідомляє канал про те, що ВР ухвалила рішення, яким скасувала кримський референдум, і ще одне – зі зверненням до країн гарантів безпеки України за Будапештським меморандумом. Повідомляється, що МЗС передала Росії чергову ноту протесту щодо незаконного переміщення на територію України військ. Повідомляється про те, що офіційний Кремль визнав рішення ВРК правомірними.

Не повідомляв канал про те, що викрадених на блок-посту на в’їзді до Криму журналістів і активістів відпустили після доби допитів та катувань, що бойовики Аксьонова захопили будівлю Кримської дирекції залізничних перевезень, а російські військові штурмували українську частину на мисі Тарханкут.

Не повідомляв канал, що Яценюк вже майже тиждень не міг зв’язатися ні з Путіним, ні з Медведєвим; Генпрокуратура оскаржила «декларацію про незалежність» Криму; Сімферопольський аеропорт переставприймати авіарейси з Києва і Стамбула, рейси з Москви при цьому приймає.

Про події в інших регіонах Перший канал повідомляє, що Львів продовжує приймати на поселення біженців з Криму. Що уряд в повному обсязі продовжує фінансувати соціальні виплати в Криму. Що СБУ затримала в Луганську депутата Клінчаєва, який планував збройні захоплення установ, а в Донецьку – представника російських спецслужб, який організовував проросійські заворушення в регіоні. Перший канал повідомляє про мітинги в Києві під посольствами Росії – проти агресії, і європейських держав – за негайні санкції щодо Росії. З порушенням балансу думок повідомляє про домашній арешт Добкіна і реакцію на це його соратника Кернеса. Про перегляд справи двох «дніпропетровських терористів» і про те, що суд випустив їх з-під арешту. Про те, що жертв зимових масових протестів стало 102.

Не повідомляв канал про те, що луганська міліція почала розслідування нападу проросійських екстремістів на тележурналістів каналів «НТН» і «Україна» під ОДА.

З закордонних реакцій і дій щодо України Перший канал повідомляв про те, що прем’єр Польщі Туск сказав, що санкції ЄС проти Росії запровадять з 17 березня, це підтвердив міністр закордонних справ Німеччини. Президент Казахстану заявив про готовність сприяти мирному врегулюванню кризи.

Не повідомляв канал про те, шо Євросоюз почав вводити в однобічному порядку зону вільної торгівлі з Україною; Фюле заявив, що після угоди про асоціацію ЄС повинен надати Україні перспективу членства; генсек ООН закликав світове співтовариство допомогти Україні; Керрі відклав візит до Росії і проведе переговори з Лавровим по Україні, коли отримає докази готовності Росії до діалогу; голова ОБСЄ назвав референдум у Криму незаконним і виключив участь у ньому спостерігачів організації. Не повідомлялося про рішення Всесвітнього банку надати Україні 3 млрд. доларів.

Повідомляє канал про брифінг Януковича в Ростові. В якості балансу до повідомлення дає думку Герман, що вважати балансом думок не можна. При цьому замовчує канал, зокрема, реакцію Генпрокуратури, яка розцінила виступ Януковича як провокацію на підтримку сепаратистських настроїв і розпалювання національної ворожнечі.

З інших подій не повідомляв канал про те, що «регіонали» зареєстрували в ВР законопроект про перенесення президентських виборів на грудень 2014 рік; Яценюк заявив, що в останні роки в Україні попередньою владою здійснювалася диверсія з підриву оборони країни; виступ Януковича в Ростові прискорив падіння індексів Московської біржі; Одеський НПЗ віддали російському банку за борги Курченка, а Харківська облрада заявила, що компанія Курченка не заплатила за придбаний нею стадіон «Металліст». Не повідомлялося, що борг бюджетникам у лютому зріс на 14%, а зростання ВВП України в 2013 році становило 0%.

12 березня (середа):

У середу Перший канал повідомляє про такі події в Криму. Росіяни захопили пост радіотехнічної розвідки в Оленівці. Повідомляється про те, що військові автобату в Бахчисараї відмовилися присягатися нелегітимній кримській владі.

Повідомляється, що Путін в телефонній розмові з Джемільовим не спростував наявність російських військ у Криму. Заявив, що «татар у конфлікт втягнули бандерівці», а Україна зі складу СССР вийшла «не зовсім законно». Інформацію про цю розмову канал подає вкрай незбалансовано, цитуються лише думки Путіна. Канал повідомляє, що нелегітимна кримська влада має намір фінансувати проведення референдуму з українських бюджетних грошей, виділених на зарплати військовим і пенсії кримчанам. Повідомляється, що Інститут масової інформації зафіксував понад 60 випадків перешкоджання журналістській діяльності в Криму. Повідомляється про катування звільнених напередодні журналістів і активістів, розказані їхніми родичами. Про зникнення одного з лідерів сімферопольського Євромайдану.

Не повідомляв Перший канал про те, що в Бахчисараї російські війська грабували цього дня українську військову частину, відімкнули апаратуру контролю за повітряним простором, замінували і обтягли колючим дротом «кордон» в Херсонській області. Не повідомлялося, що українські військові зенітно-ракетного полку в Євпаторії вирішили не виконувати ультиматуму росіян про складення зброї, що кримськотатарська редакція ДТРК «Крим» оголосила бойкот політиці телекомпанії, яку кримський парламент того дня незаконно перепідпорядкував собі.

З інших подій, пов’язаних з українсько-російським конфліктом повідомляє канал таке. Секретар РНБО заявляе про небезепеку широкомасштабного російського вторгнення на територію України і про повну бойову готовність української армії. Повідомляється, що Росія продовжує стягувати війська і технік удо українських кордонів. Повідомляється про затримання розвідувальної групи російських військових на Херсонщині. Повідомляється, що Росія дозволила Україні здійснити спостережний політ над прикордонними територіями. Повідомляється про повторну заяву першим віце-прем'єром Яремою про невизнання Україною кримського референдуму. СБУ вважає, що призначений нелегітимною владою керівником спецслужби в Криму Зима причетний до масових вбивств людей в Києві.

Не повідомляв канал про те, що МЗС вручив ноту Росії в зв’язку з її схваленням «декларації про незалежність Криму» і назвав це демонстрацією Росією подвійних стандартів. Не подавав канал заяву Джемільов, що російська армія може в будь-який момент спровокувати кровопролиття в Криму, і заяву Чубарова, що кримські татари будуть відкрито бойкотувати референдум. Не повідомлялося, що 70 кримських татар отримали цього дня прихисток у Хмельницькій області, а в Херсонській області готувалися приймати кримських біженців. Не повідомлялося, що МАУ відмінила рейси на Сімферополь, в Криму почали дорожчати основні продукти.

З подій в інших регіонах Перший канал повідомляє таке. В Харкові проросійські сепаратисти збираються провести в неділю власний референдум, а міська влада домагається через суд заборонити недільний проросійський мітинг. Про позапланові тактичні навчання ЗСУ на Миколаївщині.

Не повідомляв канал про те, що в Івано-Франківську люди заблокували вхід до управління МВС та перекрили дорогу, протестуючи проти нового очільника обласного МВС; в Одесі активісти пікетували російське генконсульство, протестуючи проти російської пропаганди; СБУ повідомила, що Росія направлятиме в Донецьку область диверсійні групи, а пасажирів харківського метро по гучномовцю закликали на мітинг в підтримку Кернеса.

З закордонних реакцій і дій щодо України канал повідомляє таке. «Велика сімка» вимагає від Росії припинити анексію Криму і не підтримувати незаконний референдум, попереджає, що не визнаватиме його результатів. Баррозу каже, що Брюсель планує наступного тижня виділити Україні невідкладну допомогу в розмірі 1,6 млрд.євро. Меркель каже, що ЄС може запровадити другий пакет санкцій проти Росії. Повідомляється, що Білорусь пропонує Росії розмістити у себе до 15 військових літаків. І про те, що Московський суд заочно заарештував лідера «Правого сектору» Яроша.

Не повідомляв канал таке. Про заяву НАТО, що в Криму діють російські війська. Про те, що Фюле назвав дії Росії серйозною загрозою стабільності кордонів у Європі. Про те, що Франція не визнала «незалежності» Криму. Японія закликала Росію до діалогу з українською владою; МЗС Киргизстану засудив заклики Януковича, апосол Грузії заявив про цілковиту солідарність своєї країни з Україною та категоричне засудження агресивних дій Росії.

З інших подій Перший канал повідомляє про те, що МВС почне процедуру екстрадиції Януковича, щойно він з'явиться у списку Інтерполу.

Не повідомляв Перший канал, що на Майдані відспівали найстарішого з «Небесної сотні», Юрій Луценко заявив про неприйнятність «політики партійного дерибану», ВВ-шники під Генпрокуратурою вимагали звільнити прапорщика, якого підозрюють в знущаннях над Гаврилюком, міністр культури України закликав творчу еліту Росії утриматися від участі в пропагандистських акціях свого уряду. Не повідомляв Перший канал про те, що цього дня було оприлюднено відео з камер спостереження «Межигір’я», яке підтверджує, що Янукович зібрався тікати ще 19 лютого.

13 березня (четвер):

У четвер Перший канал розповідає про такі події в Криму. У Сімферополі сепаратисти штурмували базу паливно-мастильних матеріалів, там же вони захопили в заручники французького журналіста і примусили його стерти відзнятий ним матеріал. Знову було обстріляно з землі патрульний літак прикордонників близ Армянська. Командування внутрішніх військ Криму повідомило про появу на півострові провокаторів, перевдягнутих у форму ВВ. Кримчани протестували в Сімферополі проти російської агресії, проти рефендуму і проти вимкнення в Криму українських телеканалів. Повідомляє канал про відеозвернення командування авіачастини в Бельбеку до Києва з вимогою чітких команд і про заяву Тенюха, що це відеозвернення є застереженням для росіян.

Повідомляється про початок широкомасштабних російських військових навчань на кордонах з Україною. МЗС також повідомляє про те, що до Криму Росія продовжує стягувати військові кораблі та іншу техніку через Керченську поромну переправу. Повідомляється заява Турчинова, що ЗСУ приведені в повну бойову готовність, але влада вживає всіх заходів, щоб розв’язати конфлікт мирним шляхом, що українська влада не визнає результатів неконституційного референдуму.

Канал не повідомляв про те, що росіяни затопили в Донузлаві четвертий корабель, а МЗС вручило ноту Росії через затоплені кораблі. Не повідомляється, що російські солдати проникли на територію радіопередавального центру в Зеленогорську, «самооборона» Криму займалася мародерством в українській військовій частині в Бахчисараї, а в Сімферополі після антивоєнного мітингу викрали активіста. В Ялті сепаратисти побили учасників мітингу за єдність України і журналістів, які висвітлювали акцію; «люди Аксьонова» захопили Феодосійську нафтоперевалочну базу, нелегітимний кримський уряд хоче віддати видобуток нафти і газу на півострові російському «Газпрому», а спікер Констатинтинов заявив, що «Артек» кримська влада націоналізує. Не повідомляв Перший канал, що самопроголошений уряд Криму заблокував депозити кримчан і обмежив зняття готівки до 300 гривень. Помічника генсека ООН з прав людини сепаратисти не пропустили в Крим. Джемільов не довіряє «привабливим» пропозиціям незаконної влади Криму татарам: «вони з крайніх шовіністів раптом перетворилися на ідеальних демократів».

З закордонних реакцій і дій стосовно подій в Україні Перший канал повідомляє про таке. Заява Меркель, яка назвала військові дії Росії в Криму однозначним порушенням міжнародного права і пообіцяла Росії нове коло санкцій. Резолюція Європарламенту з засудженням дій Росії в Криму, підтримкою територіальної цілісності України і з визнанням кримського референдуму незаконним. Заява Путіна, що криза в Україні виникла не з вини Росії, «Москву у неї втягнули». Повідомляється про початок засідання Ради безпеки ООН, де має виступити український прем’єр. Це було неоперативно, тому що на момент випуску Яценюк в ООН уже виступив і сказав, зокрема, що Росія має план по повній окупації України. Про підтримку Обамою нового уряду України і погрози Росії санкціями на зустрічі американського президента з українським прем'єром. Про те, що США прискорять надання Україні фінансової допомоги і повідомлення Яценюка, що мільярд доларів уже надійшов Україні від МВФ.

Не повідомляв Перший канал про заяви держсекретаря США і глави британського МЗС стосовно санкцій до РФ у разі проведення кримського рефендуму. Не повідомлялося про те, що ОЕСР призупинила процес входження Росії до організації, що ОБСЄ заявило про докази присутності російських військ у Криму. Не повідомлялося, що ОБСЄ вирішило направити на президентські вибори в Україну тисячу спостерігачів; що США в зв’язку з ситуацією в Україні вперше за 24 роки вирішило продати нафту зі стратегічного запасу і продовжили перебування авіаносця «Джордж Буш» в Середземному морі через події в Криму.

З подій в регіонах Перший канал повідомляє про напад проросійських сил на учасників акції за єдність України в Донецьку. Канал повідомляє про те, що внаслідок цієї сутички є один загиблий і 10 поранених. Розповідається про те, що в Миколаєві люди збирають речі і їжу для військових у Криму.

Не повідомляв канал про спільну заяву політичних сил Донбасу до Путіна зупинитися і не втручатися у внутрішні справи України, про те, що Харківська облрада вирішила не обговорювати статус російської мови і федералізацію України, що МВС попередив про небезпеку масових провокацій під час анонсованих на вихідні проросійських мітингів у південно-східних регіонах, а МЗС повідомив, що Україна не може виконати спостережний політ над територією РФ через висунуті російською стороною нереальні умови.

З інших подій Перший канал повідомляє, що ВР створила Національну гвардію і обрала чотирьох суддів Конституційного Суду. І що КС цього дня вже розпочав розгляд справи про законність проведення загальнокримського референдуму. Що фракція Партії регіонів у ВР оголосила бойкот всім голосуванням за ініціативи нової влади. Повідомляє канал про затримання у Відні українського олігарха Фірташа на вимогу ФБР. Що документи на екстрадицію Януковича вже на розгляді в Інтерполі. Що Генпрокуратура вже встановила осіб, причетних до втечі еск-президента. Повідомляється, що УПЦ Київського патріархату засудила дії Росії в Криму і заявляє про переслідування парафіян церкви на півострові. Повідомляється про звернення Держкомтелерадіо до телеканалів з проханням обмежити показ російських програм і серіалів.

Не повідомляв Перший канал про перші спроби «регіоналів» відтермінувати вибори президента на кінець року і зустрічну заяву Турчинова, що для цього нема жодних підстав. Не повідомляв канал, що Генпрокуратура дала доручення МВС і СБУ затримати екс-главу АП Клюєва; ВР прийняла зміни до закону про вибори президента і ухвалила звернення до ООН про підтвердження євроінтеграційного курсу України. Не повідомлялося, що Україна відмовилася проводити позачергове засідання СНД; «Самооборона Майдану» попередила про появу самозваних сотників і цілих підрозділів і про це ж сказав секретар РНБО. Не повідомлялося, що МВС відпустило затриманих за збройний напад на «Укрбізнесбанк» в центрі Києва; померли ще двоє активістів Майдану; росіяни закрили українську версію газети «КоммерсантЪ» через статтю про українсько-російські відносини на першій шпальті; ФСБ затримало, допитувало і депортувало з Абхазії знімальну групу «1+1».

14 березня (п’ятниця):

У п’ятницю Перший канал повідомляє про такі події в Донецьку. МВС затримало шістьох бойовиків, знає, хто вбивця мирного мітингувальника і розшукує його. Генпрокуратура розслідує дії міської влади, яка звела на одній площі опонентів. Міська рада Донецька звертається до суду, щоб заборонити проведення мітингів у найближчі вихідні. Повідомляється про реакцію МЗС Росії на донецькі сутички і те, що український МЗС назвав цю заяву цинічною та безвідповідальною.

Не повідомляв канал про те, що на цей день було відомо вже про двох загиблих напередодні, що ввечері п’ятниці проросійські сепаратисти штурмували адмінсуд у Донецьку, що донецький губернатор сказав, що заява МЗС Росії викривляє те, що відбулося насправді в Донецьку.

З подій у Криму і пов’язаних з ними Перший канал повідомляє про такі. Конституційний Суд визнав проведення референдуму неконституційним. Близько 40 тисяч кримчан утворили живий ланцюг, як символ єдності України, протестуючи проти приєднання Криму до РФ. Повідомляється про заяви самопроголошеного прем'єра півострова про те, що Крим буде не незалежним, а буде в складі Росії. Повідомляється про штурм російськими військовими української частини в Севастополі. Про те, шо до Криму росіяни продовжують звозити війська і озброєння, зокрема крупнокаліберну артилерію. Канал повідомляє про прес-конференцію звільнених з кримського полону активістів Євромайдану, які розповіли про катування і допити.

Не повідомляв канал про те, що цього дня окупанти викрали начальника військового госпіталю в Сімферополі; захопили Кримську дирекцію Укрзалізниці; намагалися штурмом взяти підрозділ Служби зовнішньої розвідки в Алушті. Не повідомляв канал, що цього дня в Криму було викрадено трьох активістів Автомайдану, які допомагали українським військовим, у тому числі Гриценка-молодшого; що півтисячі кримських татар мітингували в Сімферополі проти референдуму; що кримська влада відімкнула ефір українських радіостанцій, запускаючи замість них заклики прийти на референдум. Також не повідомляв канал про те, що українські прикордонники біля Чонгару затримали солдата з чеченської військової частини; Джемільов закликав ООН і НАТО ввести до Криму миротворців до того, як кримчан почнуть вбивати; українські генерали-ветерани закликали Путіна негайно вивести російські війська з України. Не повідомляв канал, що самопроголошений прем’єр Криму публічно підтвердив, що на півострові є російські війська.

З закордонних реакцій і дій стосовно України повідомляється про безрезультатні переговори Керрі з Лавровим і про слова Лаврова, що до недільного референдуму РФ не ухвалюватиме рішень. Повідомляється також, що Україна веде консультації з США і НАТО про надання військово-технічної допомоги.

Не повідомляв канал, що Європейський суд з прав людини зобов’язав РФ утриматися від війни з Україною; Японія звинуватила Росію в порушенні статуту ООН; усі країни – партнери НАТО, крім Росії, назвали незаконним майбутній кримський референдум. Не повідомлялися і заяви помічника генсека ООН з прав людини, який після відвідин України і кримського полону заявив, що в материковій Україні нема порушень прав людини, які б потребували військового втручання іншої країни і що на Сході України нема утисків прав російськомовного населення.

З подій в інших регіонах повідомляється, що Росія продовжує стягувати війська і техніку до східних кордонів України. Про те, що на Чернігівщині ЗСУ проводять свої навчання. Повідомляється, що в Харкові силовики переведені у посилений режим роботи, бо очікують на провокації. Повідомляється також про те, що Міноборони створило «гарячу лінію» для допомоги ЗСУ.

Не повідомляв Перший канал цього дня про те, що півтисячі «самооборонців» відправилися на перші збори до Національної гвардії; що на Житомирщині прикордонники затримали озброєного росіянина; що навчання ЗСУ проходили і в Харківській області; що СБУ затримала в Луганську «народного губернатора» Харитонова. Не повідомляв канал про те, що в Києві за меддопомогою звернулося ще 25 учасників акцій, 16 з них було госпіталізовано, колишні заступник міністра МВС і командувач ВВ були оголошені Генпрокуратурою в розшук, а в Києві невідомі побили рабина.

15 березня (субота):

У суботу Перший канал розповідав про такі події, пов’язані з Кримом. Російський десант висадився на Херсонщині і захопив газорозподільчу станцію на Арабатській стрілці, цьому завадили українські військові. Вітчизняний МЗС відреагував, назвавши цю висадку вторгненням на материкову частину України. Повідомляєтся, що кримські банки остаточно припинили видавати готівку і що в Криму почалися перебої з харчами. На в’їзді до Криму – величезні черги машин в обидва боки через ретельні перевірки на кримському блокпосту.

Не повідомляв канал про те, що російські снайпери провели розвідку місцевості навколо української військової частини в Сімферополі; що у Севастополі з храму викрали греко-католицького священника; що Меджліс виступив зі зверненням на підтримку єдності України і з засудженням агресії Росії; що у Криму в «день тиші» проросійську агітацію до референдуму не знято.

Про події в Донецьку Перший канал цього дня повідомляє, що сепаратисти штурмували будівлю СБУ і взяли в облогу облміліцію. Місцевий суд дозволив проведення проросійських мітингів, відхиливши відповідне подання міської влади. Повідомляють, що одного з сепаратистів, який брав участь у п’ятничній сутичці, бачили 5 років тому в заворушеннях у Латвії.

З подій в інших регіонах канал повідомляє про те, що в Луганську суд заборонив проведення сепаратистських мітингів. Повідомляє про звернення губернатора Одещини до містян не мітингувати через загрозу провокацій. Повідомляють про нічну стрілянину, яку затіяли сепаратисти з «Оплоту» в Харкові, штурмуючи представників «Правого сектору» в офісі «Просвіти», про двох загиблих і п'ятьох поранених у цій сутичці. Про те, що про сутичку заздалегідь знали російські журналісти з каналу «Россия 24». Про те, що губернатор Харківщини назвав цю сутичку спланованою провокацією з боку проросійських активістів. І спростування від «Правого сектору», що вони спровокували цю сутичку. Повідомляється також про заяву російського МЗС з цього приводу і відповіді на цю заяву МЗС Украни.

Не повіомляв канал, що СБУ порушила справу проти організаторів сепаратистського віче-референдуму в Харкові, там же суд заборонив проводити віче-референдум, а в Дніпропетровську пройшло два потужних мітинга на підтримку єдності України.

З повідомлень про закордонні реакції і дії на каналі цього дня були такі. Росія заблокувала резолюцію Радбезу ООН щодо України. Повідомляється також про заяву представниці США в ООН, що ветувавши резолюцію РБ ООН по Україні, Росія поставила себе за рамки міжнародних норм. Повідомляється, що ОБСЄ вирішила не посилати своїх спостерігачів на нелегітимний референдум. Американський Конгрес стурбований переміщенням військ українською територією, сказав у Києві Маккейн. На його думку, Україні треба надати військову допомогу. Повідомляється про рішення Венеціанської комісії щодо незаконності кримського референдуму. У московському аеропорту «Шереметьєво» затримали 40 українців без пояснення причин і про реакцію вітчизняного МЗС на цю подію. Повідомляється також про численні мітинги в Росії проти війни з Україною.

Не повідомляв канал про те, що Білий дім пообіцяв швидко відреагувати санкціями проти Росії в разі проведення референдуму в Криму; що США залишили у Середземному морі авіаносець «Джордж Буш»; генсек НАТО закликав Росію дати шанс діалогу для врегулювання ситуації в Україні. Не повідомляв канал, про готовність ЄС підписати угоду про асоціацію з Україною 21 березня.

З інших подій дня канал повідомляє, що парламент розпустив Верховну Раду Криму. Повідомляється про антивоєнний мітинг під російським посольством в Києві. І про кількатисячний мітинг на Майдані за мир і неподільність України. Про смерть від ран ще одного євромайданівця. Про те, що в Києві знесли металевий паркан навколо Адміністрації президента. Про випуск в Академії внутрішніх справ. Про те, що РНБО організувала гарячу лінію для підтримки українських військових.

Канал не повідомляв, що майданівські сотні в суботу блокували канал «Інтер», вимагаючи відставки керівництва каналу і вибачень перед українцями за брехню; за добу прикордонники не пропустили до України майже 500 росіян – потенційних провокаторів; євангельські церкви засудили агресію щодо України і закликали до молитви за мир, а понад 40 тисяч українців записалося в військоматах для участі в Національній гвардії.

Замовчання за окремими тематичними напрямами

2. Масові акції протесту (включно – проти залишків попередньої влади і персоналій, проти дій нової влади, проти окупації України Росією):

Перший канал не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

У Сімферополі півтисячі людей протестували проти референдуму і путінської окупації Криму (9 березня)

У Кіровограді відбулася хода за територіальну цілісність України (9 березня)

У Харкові відбулася 10-тисячна хода проти війни (9 березня)

Одесити масово виконали гімн України на Потьомкінських сходах (9 березня)

В Івано-Франківську люди заблокували вхід до управління МВС та перекрили дорогу, протестуючи проти нового очільника обласного МВС (12 березня)

Півтисячі кримських татар мітингують в Сімферополі проти референдуму (14 березня)

У Дніпропетровську збирають слов’янське віче, щоб засудити агресію Путіна (14 березня)

У Харкові люди пікетують генконсульство Росії (14 березня)

У Черкасах мітингувальники створили «живу карту» України (15 березня)

У Дніпропетровську пройшло два потужних мітинга на підтримку єдності України (15 березня)

3. Факти і розслідування злочинів попередньої влади або місцевих її послідовників, найнятих ними кримінальних елементів, сепаратистів і російських військових проти особистої свободи, здоров’я та життя громадян України, цілісності їхнього майна:

Перший канал не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

24 важкопоранених майданівців лікуватимуть у Німеччині (11 березня)

Викрадених на блок-посту журналістів і активістів відпустили після допитів та катувань (11 березня)

На Майдані відспівали найстарішого з «Небесної сотні», 83-річного Наконечного, який напередодні помер у лікарні, так і не прийшовши до тями (12 березня)

Генпрокуратура стверджує, що встановлено особи «тітушок», які нападали на київський Майдан, і особи тих, хто їх наймав (13 березня)

Генпрокуратура перевіряє всіх правоохоронців, які були на Майдані 20 лютого, на причетність до розстрілів людей (13 березня)

Справа проти Кернеса за статтею про викрадення людей відкрита через історію з побиттям автомайданівців – Генпрокуратура (13 березня)

У Києві з 18 лютого до лікарів звернулася 1265 учасників акцій протесту (13 березня)

Син найстарішого загиблого з «Небесної сотні» побоявся приїхати з Росії на похорон батька (13 березня)

Померли ще двоє активістів Майдану (13 березня)

У Києві за меддопомогою звернулося ще 25 учасників акцій, 16 з них госпіталізовано (14 березня)

Колишні заступник міністра МВС і командувач ВВ оголошені в розшук за участь в організації масових репресій – Генпрокуратура (14 березня)

4. Факти і розслідування економічних злочинів і прорахунків попередньої влади та пов’язаних з ними подій чи наслідків:

Перший канал не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

Міністр фінансів Шлапак: попередній уряд свідомо брехав українцям і обіцяв нереальні соцстандарти (10 березня)

Одеський НПЗ віддали російському банку за борги Курченка (11 березня)

В лютому заборгованість з зарплати бюджетникам зросла на 14% (11 березня)

Компанія Курченка не заплатила за придбаний нею стадіон «Металліст» - Харківська облрада (11 березня)

Зростання ВВП України в 2013 році становило 0% (11 березня)

Мінфін пропонує забирати власність олігархів-утікачів через суд (12 березня)

Генпрокуратура перевіряє фірми Курченка на предмет відмивання державних грошей (13 березня)

Українські металурги закінчили 2013 рік зі збитками у 12 млрд. грн (14 березня)

Нафтогаз України закінчив 2013 рік зі збитком у 12,5 млрд. грн (14 березня)

5. Факти порушення свободи слова, перешкоджання журналістській діяльності і фізичного насильства проти журналістів:

Перший канал не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

Бойовики на блок-посту на в’їзді до Криму обікрали журналіста «Главкому» (9 березня)

Представниця ОБСЄ Міятович заявила про жорстку цензуру, яку запроваджує нелегітимна кримська влада (9 березня)

Нелегітимний віце-прем’єр Криму заявив, що українські канали в Криму не транслюються «через технічні неполадки» (8 березня)

Кабельним операторам Криму погрожували зброєю, вони відімкнули українські канали (10 березня)

«Воля» відімкнула 12 українських телеканалів у Севастополі на вимогу самопроголошеного мера (10 березня)

У Сімферополі люди провели пікет на підтримку кримськотатарського телеканалу АТR і проти цензури самопроголошеною владою (10 березня)

У Луганську бойовики захопили телекомпанію «ІРТА» (10 березня)

Луганська міліція почала розслідування нападу проросійських екстремістів на тележурналістів каналів «НТН» і «Україна» під ОДА (11 березня)

Кримськотатарська редакція ДТРК «Крим» оголосила бойкот політиці телекомпанії (12 березня)

Перепідпорядкування ДТРК «Крим» кримському парламенту є черговим свідченням інформаційної агресії Росії – Держкомтелерадіо (12 березня)

Росіяни закрили українську версію газети «КоммерсантЪ» через статтю про українсько-російські відносини на першій шпальті (13 березня)

Після багатогодинного допиту з Абхазії депортували знімальну групу «1+1» (13 березня)

Донецький прокурор пообіцяв особисто контролювати розкриття злочинів проти журналістів на території області (13 березня)

Ситуація з порушенням прав журналістів у Криму погіршилася – медіапрофспілка (13 березня)

Кримська влада відмикає ефір українських радіостанцій, запускаючи замість них заклики прийти на референдум (14 березня)

Amnesty International звинувачує Росію в цензурі напередодні референдуму в Криму (15 березня)

Майданівські сотні блокують канал «Інтер», вимагаючи відставки керівництва каналу і вибачень перед українцями за брехню (15 березня)

6. Реакції і дії міжнародної спільноти стосовно українських подій:

Перший канал не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

Посол США вітає витримку українських військових у Криму (10 березня)

США не визнають жодних результатів кримського референдуму – посол (10 березня)

США підтримають будь-якого демократично обраного президента України – посол (10 березня)

Будь-яке збільшення автономії Криму має проходити через чіткий, прозорий конституційний процес, а не під дулами автоматів – посол США (10 березня)

Туреччина готова брати участь в міжнародній контактній групі по Україні (9 березня)

Австрія поверне Україні гроші чиновників-втікачів (10 березня)

Через події в Криму ЄС може призупинити співробітництво з Росією по «Південному потоку» (10 березня)

Країни Бенілюкс підтримують територіальну цілісність України – глава МЗС Нідерландів (10 березня)

США вважають неприйнятними погрози спостерігачам ОБСЄ і закликали Росію дати їм безперешкодний проїзд до Криму (10 березня)

Швейцарія заблокувала рахунки 9 українців, зокрема синів Януковича, Пшонки і Азарова, а також рахунки Курченка (10 березня)

Назарбаєв сказав Путіну і Меркель, що Казахстан виступає за мирне врегулювання кризи в Україні на основі збереження суверенітету (10 березня)

Кримський референдум є загрозою всьому Євросоюзу – офіційна позиція Брюсселя (11 березня)

Євросоюз вводить в однобічному порядку зону вільної торгівлі з Україною (11 березня)

Після угоди про асоціацію ЄС повинен надати Україні перспективу членства – Фюле (11 березня)

Генсек ООН закликав світове співтовариство допомогти Україні (11 березня)

Керрі відклав візит до Росії і проведе переговори з Лавровим по Україні, коли отримає докази готовності Росії до діалогу – держдеп США (11 березня)

Референдум у Криму є незаконним – голова ОБСЄ (11 березня)

Голова ОБСЄ виключає участь спостерігачів організації на неконституційному референдумі в Криму (11 березня)

Туск заявив, що Україна може підписати асоціацію з ЄС вже наприкінці березня (11 березня)

Туск назвав заяви Януковича пропагандою, на якій трималися найгірші режими (11 березня)

Всесвітній банк дасть Україні 3 млрд. доларів (11 березня)

Китайський посол в Україні підтвердив незмінність позиції з підтримки територіальної цілісності України (11 березня)

ЄС наступного тижня займеться питанням нових санкцій проти Росії – Меркель (12 березня)

НАТО: в Криму діють російські війська (12 березня)

Обама заявляє про неприйнятність кримського референдуму (12 березня)

Президент Польщі: потенційного агресора Путіна треба стримати на початковому етапі (12 березня)

Фюле назвав дії Росії серйозною загрозою стабільності кордонів у Європі (12 березня)

Представниця ОБСЄ Міятович вважає відімкнення без законних підстав російських телеканалів в Україні цензурою (12 березня)

Франція не визнає «незалежності» Криму (12 березня)

Глава МЗС Швеції назвав «дивною» інформацію про те, що Кремль ставить під питання законність отримання Україною незалежності (12 березня)

Японія закликає Росію до діалогу з українською владою (12 березня)

МЗС Киргизстану засудив заклики Януковича (12 березня)

Посол Грузії заявив про цілковиту солідарність своєї країни з Україною та категоричне засудження агресивних дій Росії (12 березня)

Якщо референдум у Криму відбудеться, проти Росії застосують санкції – Керрі (13 березня)

Глава британського МЗС попередив Росію про можливість нових санкцій, якщо кримський референдум відбудеться (13 березня)

ОЕСР призупинила процес входження Росії до організації (13 березня)

ЄБРР збільшив кількість грантів на підтримку малих та середніх підприємств в Україні (13 березня)

ОБСЄ має докази, що Крим окупували російські війська (13 березня)

ОБСЄ направить на президентські вибори в Україну тисячу спостерігачів (13 березня)

США в зв’язку з ситуацією в Україні вперше за 24 роки продадуть нафту зі стратегічного запасу (13 березня)

Міністр іноземних справ Швеції висловив здивування словами Путіна про «не зовсім законну» незалежність України (13 березня)

На дипломатичне вирішення кризи в Криму надії майже нема – глава МЗС Німеччини (13 березня)

США продовжать перебування авіаносця «Джордж Буш» в Середземному морі через події в Криму (13 березня)

Європейський суд з прав людини зобов’язав РФ утриматися від війни з Україною (14 березня)

Обама висловив сподівання на дипломатичне розв’язання кримського питання (14 березня)

Японія звинуватила Росію в порушенні статуту ООН (14 березня)

Канада готова виділити Україні 220 млн. доларів фінансової допомоги (14 березня)

Росія повинна дистанціюватися від кримського референдуму і не використовувати його результати для анексії Криму – посол Великобританії в ООН (14 березня)

Референдум у Криму підірве міжнародні зусилля з пошуку мирного врегулювання ситуації в Україні – Расмуссен (14 березня)

Усі країни – партнери НАТО, крім Росії, назвали незаконним майбутній кримський референдум (14 березня)

Пакет американської допомоги буде збільшено на 600 млн. доларів – Яценюк (14 березня)

В Україні нема порушень прав людини, які б потребували військового втручання іншої країни – помічник генсека ООН (14 березня)

Помічник генсека ООН з прав людини вважає, що на сході України нема утисків прав російськомовного населення (14 березня)

Білорусь заявила, що не буде проти виходу України з СНД (14 березня)

Північна Корея підтримала російське вторгнення до Криму (13 березня)

США в понеділок дадуть відповідь на незаконний референдум – Білий дім (15 березня)

США залишають у Середземному морі авіаносець «Джордж Буш» (15 березня)

Генсек НАТО закликав Росію дати шанс діалогу для врегулювання ситуації в Україні (15 березня)

ЄС готовий підписати угоду про асоціацію з Україною 21 березня (15 березня)

Глава британського МЗС вважає, що ЄС пора застосовувати жорсткіші санкції щодо Росії (15 березня)

Президент Франції заявив, що не вважає легітимним референдум у Криму (15 березня)

ОБСЄ не має наміру спостерігати за ходом незаконного референдуму в Криму (15 березня)

7. Події та заяви, пов’язані з аннексією Криму та спробами дестабілізації в південно-східних областях України:

Перший канал не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики (частина західних та українських реакцій не дублюється з попередніх розділів):

Окупанти взяли під контроль військовий аеродром в Джанкої (9 березня)

Ракетний крейсер «Москва» наблизився до материкової частини України (9 березня)

Окупанти продовжують блокувати аеродром Бельбек (9 березня)

Російські окупанти замінували дамбу близ селища Рюмшино (9 березня)

Російські військові облаштовують блок-пости на Перекопському перешийку (9 березня)

Російські військові захопили погранзаставу в селищі Чорноморське (9 березня)

У Сімферополі бойовики обстріляли з автоматів автівку з київськими активістами (9 березня)

У Севастополі знеструмили штаб ВМСУ (10 березня)

У Сімферополі повісили бігборди, які пропонують кримчанам «вибір» між Росією та «нацизмом» (9 березня)

Нелегітимна влада Криму заблокувала рахунки українських військових (9 березня)

На вокзалі в Сімферополі «дружинники» обшукують речі приїжджих (10 березня)

Польський консул в Севастополі пояснив, що консульство довелося евакуювати через численні погрози сепаратистів (10 березня)

Дещиця: невиконання Росією Будапештського меморандуму може призвести до посилення ядерних озброєнь інших держав (10 березня)

Будь-які дії по референдуму в Криму є незаконними і тягнуть за собою відповідальність – Махніцький (10 березня)

Константинов і Аксьонов не приймають ніяких самостійних рішень, з ними нема сенсу вести переговори – Куніцин (10 березня)

Туристичний сезон в Криму зірвано – глава Бахчисарайської РДА (10 березня)

Комітет виборців України офіційно не спостерігатиме за кримським референдумом (10 березня)

Мінфін продовжує надсилати до Криму гроші (10 березня)

Держприкордонслужба повідомляє про збільшення потоку біженців з Криму на материкову Україну (10 березня)

У Луганську сепаратисти захопили ОДА і силою змусили губернатора написати заяву про відставку (9 березня)

Луганський губернатор сказав, що заяву писав під тиском, насправді продовжує виконувати свої обов’язки (9 березня)

У Донецьку за відділення області від України мітингували росіяни, оскільки спалили як «бандерівський» клубний прапор ФК «Шахтар» (9 березня)

Українські військові в Криму скаржаться на відсутність чітких наказів з Києва (11 березня)

Бойовики Аксьонова захопили будівлю Кримської дирекції залізничних перевезень (11 березня)

Російські військові штурмують українську частину на мисі Тарханкут (11 березня)

Яценюк вже майже тиждень не може зв’язатися ні з Путіним, ні з Медведєвим (11 березня)

Генпрокуратура оскаржила «декларацію про незалежність» Криму (11 березня)

Нелегітимна влада Криму намагається підкуповувати українських військових (11 березня)

Держкомтелерадіо заявляє про інформаційну агресію Росії в Криму (11 березня)

Крим з початку року отримав з держбюджету 633 млн грн дотацій і субвенцій (11 березня)

Сімферопольський аеропорт перестає приймати авіарейси з Києва і Стамбула, з Москви приймає (11 березня)

У Криму на спеціальному сайті до референдуму в інтернет-голосуванні проголосувало 102% аудиторії (11 березня)

В Донецькій області «кримський сценарій» не має перспективи – губернатор (11 березня)

У Бахчисараї російські війська грабують українську військову частину (12 березня)

В Криму російські військові відімкнули апаратуру контролю за повітряним простором (12 березня)

Російські окупанти замінували і обтягли колючим дротом «кордон» в Херсонській області (12 березня)

Військові зенітно-ракетного полку в Євпаторії вирішили не виконувати ультиматуму росіян про складення зброї (12 березня)

Крим – був і залишається дотаційним регіоном – міністр фінансів (12 березня)

МЗС вручив ноту Росії в зв’язку з її схваленням «декларації про незалежність Криму» (12 березня)

Росія демонструє подвійні стандарти, визнавши «декларацію про незалежність Криму» - МЗС України (12 березня)

Джемільов заявляє, що російська армія може в будь-який момент спровокувати кровопролиття в Криму (12 березня)

Кримські татари будуть відкрито бойкотувати референдум – Чубаров (12 березня)

70 кримських татар отримали прихисток у Хмельницькій області (12 березня)

У Херсонській області готуються приймати кримських біженців (12 березня)

МАУ відмінила рейси на Сімферополь (12 березня)

У Криму дорожчають основні продукти (12 березня)

Україна не буде починати військову операцію в Криму – Турчинов (12 березня)

Київ не збирається запрошувати міжнародних спостерігачів на референдум у Криму, але наполягає на допуску місії ОБСЄ на півострів (12 березня)

В Одесі активісти пікетували російське генконсульство, протестуючи проти російської пропаганди (12 березня)

СБУ: Росія направлятиме в Донецьку область диверсійні групи (12 березня)

Пасажирів харківського метро по гучномовцю закликають на мітинг в підтримку Кернеса (12 березня)

Росіяни затопили в Донузлаві четвертий корабель (13 березня)

МЗС вручив ноту Росії через затоплені росіянами в Донузлаві кораблі (13 березня)

«Самооборона» Криму займається мародерством в українській військовій частині в Бахчисараї (13 березня)

Російські солдати проникли на територію радіопередавального центру в Зеленогорську (13 березня)

У Сімферополі після антивоєнного мітингу викрали активіста (13 березня)

В Ялті сепаратисти побили учасників мітингу за єдність України і журналістів, які висвітлювали акцію (13 березня)

«Люди Аксьонова» захопили Феодосійську нафтоперевалочну базу (13 березня)

Констатинтинов заявляє, що «Артек» кримська влада націоналізує (13 березня)

Самопроголошений уряд Криму заблокував депозити кримчан і обмежив зняття готівки до 300 гривень (13 березня)

Нелегітимний кримський уряд хоче віддати видобуток нафти і газу на півострові російському «Газпрому» (13 березня)

Генпрокуратура розслідує зраду екс-командувача ВМСУ Березовського (13 березня)

Помічника генсека ООН з прав людини сепаратисти не пропустили в Крим (13 березня)

У Росії є сценарій з захоплення всієї України – Яценюк (13 березня)

Поведінка Росії стосовно України підриває глобальну безпеку в світі – Яценюк (13 березня)

Ситуацію в Криму контролює не парламент автономії, а керівництво Південного військового округу Росії – Турчинов (13 березня)

Міжнародна ізоляція Криму призведе до руйнування економіки півострова – Турчинов (13 березня)

Джемільов не довіряє «привабливим» пропозиціям незаконної влади Криму татарам: «вони з крайніх шовіністів раптом перетворилися на ідеальних демократів» (13 березня)

МЗС: Україна не може виконати спостережний політ над територією РФ через висунуті російською стороною нереальних умов (13 березня)

Політичні сили Донбасу в спільній заяві просять Путіна зупинитися і не втручатися у внутрішні справи України (13 березня)

Харківська облрада не обговорюватиме статус російської мови і федералізацію України (13 березня)

Проведення віче-референдуму з питання федералізації Харківської області є незаконним – прокурор Харкова (13 березня)

Губернатор Дніпропетровщини: сепаратизм в Україні не пройшов (13 березня)

Бізнес Дніпропетровщини почне працювати за новими правилами гри – губернатор (13 березня)

МВС попереджає про небезпеку масових провокацій під час анонсованих на вихідні проросійських мітингів у південно-східних регіонах (13 березня)

Проросійські сепаратисти штурмують адмінсуд у Донецьку (14 березня)

Заява МЗС Росії викривляє те, що відбулося насправді в Донецьку – губернатор (14 березня)

Після бійні в Донецьку УДАР вимагає звільнити начальника міліції області за бездіяльність (14 березня)

Загиблих у Донецьку вже двоє (14 березня)

Окупанти викрали начальника військового госпіталю в Сімферополі (14 березня)

Південна залізниця звернулася до Генпрокуратури в зв’язку з силовим захопленням своєї Кримської дирекції (14 березня)

Війська РФ везуть на північ Криму системи залпового вогню «Ураган» і пушки великого калібру (14 березня)

В Алушті окупанти намагалися штурмом взяти підрозділ Служби зовнішньої розвідки (14 березня)

У Криму викрадено трьох активістів Автомайдану, які допомагали українським військовим, у тому числі Гриценка-молодшого (14 березня)

Затриманий на Херсонщині росіянин є співробітником військової розвідки – СБУ (14 березня)

На Житомирщині прикордонники затримали озброєного росіянина (14 березня)

У Харківській області проходять тактичні навчання – Міноборони (14 березня)

Харківський губернатор закликав утриматися від масових акцій через загрозу терактів (14 березня)

Коломойський власним коштом забезпечив військові частини Південного оперативного командування бензином (14 березня)

СБУ затримала в Луганську «народного губернатора» Харитонова (14 березня)

Яценюк: Росія відмовляється розглядати будь-які плани з врегулювання кризи (14 березня)

Українські прикордонники біля Чонгару затримали солдата з чеченської військової частини (14 березня)

Джемільов: ООН або НАТО повинні ввести до Криму миротворців до того, як кримчан почнуть вбивати (14 березня)

Війна з Україною буде початком кінця Росії і призведе до розпаду РФ – Джемільов (14 березня)

Турчинов указом зупинив дію «декларації про незалежність Криму» (14 березня)

Військ НАТО в Криму не буде – глава Місії України при НАТО (14 березня)

Ректори України назвали брехнею російські заяви про обмеження прав російськомовних абітурієнтів Криму (14 березня)

Кубанських козаків почали звозити до Криму ще до повалення Януковича (14 березня)

Українські генерали-ветерани закликають Путіна негайно вивести російські війська з України (14 березня)

Суми готові надати притулок біженцям з Криму (14 березня)

Турчинов: Росія не дала жодного сигналу про можливість мирного врегулювання кризи (14 березня)

Самопроголошений прем’єр Криму публічно підтвердив, що на півострові є російські війська (14 березня)

Суд відмінив постанову ВР Криму про перепідпорядкування силовиків автономії (14 березня)

Тиск на кримчан під час проведення референдуму є неприпустимим – заява Меджлісу (14 березня)

Самопроголошена влада Криму недопуском міжнародних спостерігачів підтверджує нелегітимність референдуму – Мінюст (14 березня)

Банківські установи в Криму повністю забезпечені готівковою гривнею – НБУ (14 березня)

Ніяких правових наслідків кримський референдум не матиме ні для України, ні для світу, ані для Росії – міністр юстиції України (14 березня)

Держагенція з водних ресурсів України підтверджує, що Крим отримуватиме з материкової України воду безперебійно (14 березня)

Російські снайпери провели розвідку місцевості навколо української військової частини в Сімферополі (15 березня)

У Севастополі з храму викрали греко-католицького священника (15 березня)

З Сімферополя до півночі Криму переміщується велика колона російської військової техніки (15 березня)

Меджліс виступив зі зверненням на підтримку єдності України і з засудженням агресії Росії (15 березня)

Відновлення прав кримськотатарського народу повинно здійснюватися в складі суверенної України – звернення Меджлісу (15 березня)

Чубаров назвав референдум «клоунадою під прикриттям озброєних солдат» і підтвердив, що татари не братимуть у ній участі (15 березня)

Кримські татари обіцяють фіксувати всі правопорушення на «референдумі» (15 березня)

У Криму в «день тиші» проросійську агітацію до референдуму не знято (15 березня)

ЦВК заявляє, що АРК не мала можливості забезпечити проведення реального волевиявлення кримчан (15 березня)

Формулювання питань на нелегітимному референдуму в Криму має маніпулятивний характер – ЦВК (15 березня)

Російський міністр економіки уточнив, що обіцяні Криму Москвою 5 млрд. – це не реальні гроші, а інвестиції, «які прийдуть до Криму» (15 березня)

Українська армія провела навчання на Миколаївщині (15 березня)

За добу прикордонники не пропустили до України майже 500 росіян – потенційних провокаторів (15 березня)

Голова Донецької облради закликав жителів міста відмовитися від мітингів (15 березня)

СБУ порушила справу проти організаторів сепаратистського віче-референдуму в Харкові (15 березня)

Суд заборонив проводити в Харкові віче-референдум (15 березня)

Інші теми, про які Перший канал не повідомляв протягом звітного тижня:

Кличко: референдуму на Сході вимагають «політичні тітушки» з Росії (9 березня)

Судові слухання проти сепаратистів повинні бути відкриті для громадськості та ЗМІ – Наливайченко (9 березня)

Уряд планує скоротити витрати на утримання міліції, прокуратури і СБУ (10 березня)

Генпрокуратура розцінила виступ Януковича як провокацію на підтримку сепаратистських настроїв і розпалювання національної ворожнечі (11 березня)

«Регіонали» зареєстрували в ВР законопроект про перенесення президентських виборів на грудень 2014 (11 березня)

Яценюк заявив, що в останні роки в Україні попередньою владою здійснювалася диверсія з підриву оборони країни (11 березня)

Виступ Януковича в Ростові прискорив падіння індексів Московської біржі (11 березня)

Луценко заявив про неприйнятність «політики партійного дерибану» (12 березня)

«Воля» припинила мовлення трьох російських телеканалів (12 березня)

Омбудсмен: Україна програє інформаційну війну Росії (12 березня)

ВВ-шники під Генпрокуратурою вимагали звільнити прапорщика, якого підозрюють в знущаннях над Гаврилюком (12 березня)

Генпрокуратура України попереджає Слідчий комітет РФ про неприпустимість втручання у внутрішні справи України – заява (12 березня)

Харківська облрада не прийматиме протизаконних рішень про референдум по федералізації – заява (12 березня)

Міністр культури України закликав творчу еліту Росії утриматися від участі в пропагандистських акціях свого уряду (12 березня)

Оприлюднено відео з камер спостереження «Межигір’я”, яке підтверджує, що Янукович зібрався тікати ще 19 лютого (12 березня)

Київський суд переніс розгляд апеляції Пукача на 28 квітня і водночас зробив процес закритим для преси (12 березня)

Росія проводить сплановану кампанію на зрив президентських виборів в Україні 25 травня – Парубій (12 березня)

Кравчук: виходячи з заяви Путіна, він сам є «не зовсім законним президентом не зовсім законної Росії» (13 березня)

Ніяких підстав для перенесення виборів президента нема, вони відбудуться 25 травня – Турчинов (13 березня)

Генпрокуратура дала доручення МВС і СБУ затримати Клюєва (13 березня)

ВР прийняла зміни до закону про вибори президента (13 березня)

Понад 70% українців не довіряють російським ЗМІ – соцопитування Центру Разумкова (13 березня)

Більше двох третин українців позитивно сприйняли усунення від влади Януковича – опитування Центру Разумкова (13 березня)

ВР ухвалила звернення до ООН про підтвердження євроінтеграційного курсу України (13 березня)

Яценюк: Україна наступного тижня підпише політичну частину угоди з ЄС (13 березня)

Львівська музична академія позбавила Башмета звання почесного професора за підтримку агресії Путіна в Україні (13 березня)

В Національній опері України скасували концерт російського піаніста Мацуєва через велику кількість листів обурення підтримкою тим дій Путіна щодо України (13 березня)

МЗС України висловило «розчарування антиукраїнською істерією» російських діячів мистецтва (13 березня)

Україна відмовляється проводити позачергове засідання СНД (13 березня)

«Самооборона Майдану» попереджає про появу самозваних сотників і цілих підрозділів (13 березня)

Секретар РНБО каже про велику кількість мародерів, які прикриваються Самообороною Майдану (13 березня)

МВС відпустило затриманих за збройний напад на «Укрбізнесбанк» в центрі Києва (13 березня)

Російський фондовий ринок обвалився до 5-річного мінімуму через події в Криму (14 березня)

«Батьківщина» зареєструвала в ВР законопроект про денонсацію Угоди про створення СНД (14 березня)

Кримінальні справи проти Власенка закрито за відсутністю складу злочину – Генпрокуратура (14 березня)

«Лікарі без кордонів» готові оперативно розгорнути польові шпиталі в Україні в разі війни (14 березня)

У Києві невідомі побили рабина (14 березня)

Ряд російських діячів культури та мистецтва написали альтернативного відкритого листа з засудженням військової інтервенції Росії в Криму і антиукраїнської кампанії в російських ЗМІ (14 березня)

Півтисячі «самооборонців» відправилися на перші збори до Національної гвардії (14 березня)

Нардеп Томенко сказав, що голосування ВР про розпуск парламенту Криму показало, хто з депутатів насправді підтримує Путіна і війну проти України (15 березня)

Секретар РНБО відмовився від депутатського мандату (15 березня)

МЗС назвав затримання 40 громадян України в московському аеропорті «Шереметьєво» «елементом антиукраїнської істерії» (15 березня)

Генпрокуратура перевірить причетність екс-керівництва Міноборони і Генштабу ЗСУ до зниження бойової готовності військ (15 березня)

Євангельські церкви засудили агресію щодо України і закликали до молитви за мир (15 березня)

Кличко закликав жителів Сходу та Півдня України утриматися від участі в мітингах на підтримку Росії (15 березня)

Турчинов звернувся до кримчан з закликом бойкотувати незаконний референдум (15 березня)

Понад 40 тисяч українців записалося в військоматах для участі в Національній гвардії – Міноборони (15 березня)

Моніторинг здійснено в рамках програми Ради Європи «Впровадження європейських стандартів в українському медійному середовищі».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Кадр з відео / 1tv.com.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1803
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду