Перший національний швидко «переорієнтувався» після зміни влади

Перший національний швидко «переорієнтувався» після зміни влади

17 Березня 2014
1951

Перший національний швидко «переорієнтувався» після зміни влади

1951
Телеканал замовчував велику кількість тем, пов’язаних зі стрімкими відставками вчорашніх чиновників. Проте щодо протистояння зовнішньому агресору замовчаних ключових тем було менше. Моніторинг замовчань важливих суспільно-політичних тем Першим національним за тиждень 24 лютого – 2 березня 2014 р.
Перший національний швидко «переорієнтувався» після зміни влади
Перший національний швидко «переорієнтувався» після зміни влади

ГО «Телекритика» продовжує окремий моніторинг Першого національного. Цей державний телеканал фінансується з державного бюджету України коштом податків громадян. Саме тому вважаємо за необхідне посилити контроль за дотриманням цим каналом професійних стандартів. Особлива увага приділятиметься замовчаним темам.

Моніторинги за 3–9 лютого читайте тут, за 10–16 лютого – тут, за 1723 лютого  тут.

Детально про методологію проведення моніторингу дивіться тут.

Узагальнений моніторинг усіх загальнонаціональних каналів за січень можна прочитати тут.

1. Загальна кількість суспільно-політичних тем, окремих фактів чи заяв, важливих для повноцінної невикривленої інформаційної картини кожного дня, замовчаних Першим національним у підсумкових випусках щоденних новин («Підсумки дня», ефіри щодня з понеділка до суботи о 21:00):

Загалом протягом звітного тижня лютого Перший національний значно зменшив кількість замовчань важливих тем. Очевидно, це було пов’язано з відсутністю звичних механізмів державної цензури в період часткового падіння попередньої влади. Четвертий тиждень лютого починався першими кроками зі встановлення нової влади. Вчорашня опозиція стає владою, на першому етапі громадські рухи ще не ідентифікуються як безумовні опоненти влади. Вчорашня влада поступово займає опозиційну нішу. Перший національний «переорієнтувався» доволі швидко. Тепер у його матеріалах переважають думки нових посадовців і стандарт балансу думок уже починає порушуватися на їхню користь, хоча на замовчаннях це поки що відчутно не позначається, – через розгубленість учорашніх провладних політиків, більшість яких цього тижня свідомо уникали публічних дій та виступів. Утім, Перший національний замовчує велику кількість тем, пов’язаних зі стрімкими відставками вчорашніх чиновників і виходами з учорашньої партії влади. Так само Перший національний замовчує чимало тем, які є свідченнями злочинів попередньої влади. Із середини тижня головною темою стає початок російської збройної агресії в Криму, яка відбувається паралельно з провокаціями в великих містах сходу та півдня України. Щодо протистояння зовнішньому агресору Перший національний мінімально замовчує ключові теми.

За днями – про що розповідав і про що не розповідав Перший національний протягом третього тижня лютого:

24 лютого (понеділок) і події неділі 23 лютого:

Перший національний повідомляє про рішення парламенту цього дня. Зокрема, згадано про обрання Махніцького Генпрокурором, Наливайченка очільником СБУ й Кубіва очільником Нацбанку. Згадано про звільнення суддів Конституційного Суду, які голосували у 2010 році за розширення повноважень Януковича (тут помилково стверджується, що ВР звільнила з посад 7 суддів, хоча звільнено було 5, а ще по двох – із «президентської» квоти – ВР запропонувала це зробити в. о. президента). Повідомляють про звільнення Радою кількох одіозних міністрів – Табачника, Богатирьової, Королевської та Кожари. А також про те, що регіонали заявили про перехід в опозицію. Не повідомлялося в матеріалі про те, що ВР призначила Турчинова в. о. президента. Крім того, не повідомлялося, що ВР повернула собі повноваження з призначення і звільнення суддів, скасувала мовний закон Колесніченка й повернула Межигір’я у державну власність.

Окремим матеріалом Перший національний повідомляє про звільнення парламентом 23 політичних в’язнів, у тому числі «васильківських терористів».

Повідомлення про старт виборчої президентської кампанії з 25 лютого, на яку Верховна Рада виділила 2 млрд грн. Синхрон глави ЦВК Охендовського про те, що всі лідери вчорашньої опозиції зможуть взяти в ній участь.

Повідомляється, що Аваков заявив про оголошення Януковича в розшук, а також припущення Тягнибока про те, що Януковича може евакуювати Чорноморський флот Росії.

Перший національний надає слово регіоналці Герман, яка каже, що не зречеться Януковича. І виправдовує дії екс-президента. Подано без балансу думок. Не повідомляється дотично про те, що фракція регіоналів у ВР поклала відповідальність за події в Україні на Януковича і його найближче оточення. А Партія регіонів звинуватила свого почесного голову Януковича в зрадництві України. Замовчується, що Київська міська організація ПР засудила діяльність представників партії в уряді, харківський мер Кернес вважає, що Янукович уже не є президентом України. І що екс-спікер ВР Рибак спростував заяву Януковича про своє побиття.

Крім того, не повідомлялися факти, пов’язані зі спробою втечі високопосадовців із України, зокрема, що охорона Пшонки й Клименка стріляла в прикордонників, а охорона Януковича намагалася їх підкупити. Не показував Перший національний і відео з камер спостереження, як вантажівками й вертольотами вивозять речі Януковича з Межигір’я.

Подається заява російського прем’єра Медведєва про нелегітимність нової української влади. Подається заява російського МЗС про «екстремістів, які зазіхнули на владу в Україні» і про загрозу росіянам та російськомовним. У якості часткового балансу наводиться думка речника українського МЗС про те, що загроз росіянам в Україні немає. З реакцій західних країн Перший національний повідомляє лише що ЄС визнав легітимність нової влади, Ван Ромпей сказав про готовність Євросоюзу підписати з Україною угоду про асоціацію. Не повідомляє канал про інші важливі реакції, зокрема про визнання легітимності нової української влади Китаєм, Польщею і США, про застереження Росії Америкою від втручання у внутрішні справи України. Замовчується те, що генсек ООН закликав уникнути розколу України. Замовчується те, що про готовність серйозної фінансової допомоги Україні заявили Євросоюз, МВФ, Німеччина і Великобританія. Водночас не було повідомлено про відкликання Росією свого посла з України.

Перший національний повідомляє про те, що Тимошенко поїде на лікування до Німеччини, з нагадуванням, що вона не заявляла про намір балотуватися в президенти.

Коротко повідомляється про відставку 13 губернаторів в Україні. І про те, що Донецький губернатор висловив готовність співпрацювати з новою владою. Не повідомляється про численні відставки мерів міст, про складання повноважень декількома головами облрад, про те, що в частині регіонів облради повернули собі повноваження, раніше делеговані облдержадміністраціям, а міськрада Дніпропетровська перейменувала площу Леніна на площу Героїв Майдану, в Запоріжжі активісти вигнали губернатора з ОДА.

Перший національний також не повідомляв про інші події в регіонах, які були важливими для повноцінної інформаційної картини дня, зокрема, що учасники організованого Меджлісом мітингу вимагали дострокових виборів у Криму і притягнення до відповідальності чиновників за сепаратизм, в Одесі під мерією відбулася сутичка «Правого сектору» й антимайдану, євромайданівський мітинг в Луганську обстріляли тітушки, троє поранених; у Житомирі невідомі напали на патруль активістів і правоохоронців, двоє поранених; у Донецькій області тітушки вчинили напад на прихильників майдану. Не повідомляється, що в багатьох містах продовжувався демонтаж пам’ятників Леніну.

Розгорнутий матеріал про те, що Добкін відмовився писати заяву про відставку, якої від нього вимагали мітингувальники під Харківською ОДА. Не повідомляється, що напередодні тітушки штурмували  Харківську ОДА, і на двох автівках в’їхали в натовп мітингувальників-євромайданівців, є поранені.

Про те, що мітингувальники в Севастополі вимагали від міськдержадміністрації визнати обраного на мітингу мером громадянина Росії Чалого. Незбалансовано, дається лише пряма мова Чалого.

Повідомляється про те, що львів’яни повертають міліцейську зброю, захоплену 19 лютого.

Коротко повідомляється про те, що на вулиці Інститутській розпочалися слідчі дії за фактом масового розстрілу євромайданівців снайперами. Не повідомляється, що, за даними нового генпрокурора, попередній склад МВС не вів розслідувань жодного вбивства активістів майдану.

Репортаж про продовження вшанування пам’яті загиблих на Майдані та в інших місцях боїв у Києві.

Повідомляється про те, що три українських православних церкви готові розпочати діалог про об’єднання і створення єдиної помісної церкви. Матеріал подається лише з посиланнями і прямою мовою представника Московського патріархату, Київський патріархат і УАПЦ не згадуються. Подано так, начебто ініціатива належала саме УПЦ (МП).

Крім того, Перший національний цього дня не повідомляв про те, що студенти змусили Москаленка піти з посади ректора Національного медуніверситету; у справі про викрадення Луценка і Вербицького затримано двох чиновників МВС; у кабінеті відставленого губернатора Житомирщини знайшли списки місцевих активістів майдану; журналісти знайшли документи, в яких Пшонка просив Януковича ввести надзвичайний стан; стало відомо, що начальник Генштабу Ільїн відразу ж після призначення 20 лютого віддав накази на використання озброєних військових проти майдану.

Не повідомляв Перший національний і такого: Парубій заявив, що не дасть Макеєнку знести барикади; «Правий сектор» назвав українським ворогом не російський народ, а імперіалістичну Москву; Руслана звинуватила нову владу в кулуарних домовленостях; Коло народної довіри майдану запропонувало створити орган контролю за діяльністю політиків; автомайдан заявив про намір стежити за новою владою, а громадська організація дипломатів «Майдан закордонних справ» заявляє, що останні 4 роки зовнішня політика України проводилася виключно на догоду інтересів вузького кола осіб з вищого керівництва держави.

Не повідомлялася інформація, оприлюднена того дня, що спецслужби планували відімкнення 5-го каналу, ТВі, «1+1», «24», «Еспресо» під час розгону євромайдану, а телеканал «1+1» заявив про погрози й напади на своїх журналістів.

Не повідомляв Перший національний про те, що починалося спільне патрулювання міліції та активістів, що невідомі взяли штурмом будинок Симоненка в Київській області.

25 лютого (вівторок):

Перший національний дає репортаж із Сімферополя про проросійський мітинг під парламентом Криму. В сюжеті коментували різні аспекти ситуації проросійський активіст, спікер кримського парламенту Константинов і депутат Держдуми РФ Слуцький. Аргументи, які вони наводять, потребували конкретних слів у відповідь і якісних бекґраундів, чого в сюжеті не було. Частково баланс думок було дотримано закликом прем’єра Могильова «перестати займатися популістськими гаслами» і словами голови Меджлісу Чубарова про те, що татари своє майбутнє бачать у складі незалежної України.

Наводяться без фактажу, балансу думок слова Турчинова про відсіч сепаратизму.

Однобоко повідомляється, що Росія спрощує процедуру видачі російських паспортів жителям сходу і півдня України, і синхрон спікера Держдуми РФ, в якому він звинувачує Україну в «произволе и насилии» і закликає до рішень «у правовому полі», інакше пророкує нову хвилю політичної кризи. Цю думку ведуча Першого національного оцінила як «зважену позицію».

Наводиться малозрозумілий синхрон нардепа Куніцина про те, що треба вести переговори. При цьому його названо «українським дипломатом».

Із західних реакцій Перший згадує, що депутат ЄП Брок «просить українських політиків вгамувати емоції і навести у державі лад. Бо надто прискіпливе полювання на прихильників попередньої влади може стати приводом для втручання Москви». І заклик Баррозу «працювати разом з ЄС, щоб гарантувати об’єднану Україну». Не згадується, що ООН цього дня виступила з заявою про підтримку єдності й територіальної цілісності України, за мирне врегулювання ситуації в Криму висловилися всі 57 членів ОБСЄ, міністр закордонних справ Польщі нагадав Росії, що вона є гарантом територіальної цілісності України, а Саакашвілі попередив Україну про окупаційні плани Путіна. Крім того, Перший не повідомляв заяви речника Білого дому, що США не вважає Януковича легітимним президентом і що США нададуть Україні фінансову допомогу.

Повідомляють про заяву Генпрокурора про офіційне оголошення в розшук Януковича. Без подробиць.

Повідомляють, що ВР звернулася до Гаазького суду з заявою притягти до відповідальності високопосадовців, винних у злочинах проти людяності, і що суд відповів: Україна досі не належить до його юрисдикції й суд не розглядає персоналії, а розглядає події. В сюжеті з ВР ідеться про прогнози щодо персоналій у майбутньому уряді і згадується, що Рада призначила вибори в Києві на 25 травня.

У сюжеті про старт президентської виборчої кампанії згадується про трьох політиків, які так чи інакше озвучили свій намір балотуватися – Кличка, Добкіна і Ляшка. Повідомляється, що за роботою ЦВК висловили готовність наглядати «Правий сектор» і «Спільна справа». Але не згадується що ці дві організації вимагають замінити склад ЦВК і виборче законодавство.

Повідомляється, що Коло довіри майдану виставило свої вимоги до персоналій майбутніх урядовців. Не згадується, що Яценюк підтримав ідею не брати в уряд тих, хто був у владі після 2010 року.

Повідомляється, що долар цього дня на міжбанку зріс до 9,85 грн. Є коментар глави НБУ про наявність плану перших кроків зі стабілізації гривні. Згадується, що ЄС розглядає можливість надання Україні коротко- та довгострокових кредитів.

Завершується випуск сюжетом про те, що автомайданівці разом із селянами розібрали огорожу незаконно приватизованих мисливських угідь на Київщині. Про те, кому належали ці угіддя, в сюжеті не сказано.

Цього дня Перший національний не повідомляв і про інші прикметні події, зокрема про те, що на Львівщині демонтували пам’ятник Кутузову; до лікарень Києва за добу госпіталізовано ще 42 поранених у сутичках; вночі відбулося зіткнення між прихильниками і противниками євромайдану, двох євромайданівців було поранено. Замовчано, що Китай позивався до міжнародного суду проти України через невиконання контракту з постачання зерна на 3 млрд доларів; що в Януковича в Межигір’ї знайшли вкрадений першодрук Федорова та інші пам’ятки історії. Не повідомлялося, що голова Нацради з питань телебачення і його заступниця подали у відставку; Черкаська облрада висловила недовіру губернатору, а того оголосили в розшук; що у відставку подали мер Сум і всі його заступники. Не згадується, що лікарі майдану разом із судмедекспертами почали фіксувати ушкодження поранених на майдані для слідства; що афганська сотня майдану взялася захищати базу і гуртожиток київського «Беркуту» від можливих провокацій.

26 лютого (середа):

Перший матеріал середи – про обговорення кандидатур нового уряду на майдані. В матеріалі чітко не згадується, що обговорення кандидатур Радою майдану відбулося кулуарно і що велику кількість кандидатур майдан зустрів негативними реакціями.

Далі Перший національний розповідає про протистояння двох мітингів у Сімферополі. Тут за коментарями перевага надається проросійськи налаштованим учасникам подій (на синхрон Чубарова – синхрони Аксьонова, Константинова і проросійської мітингувальниці).

Тему Криму продовжує канал матеріалом, у якому подається заява голови Ради Федерації Росії про те, що «Москва не втручатиметься у справи Києва», заява російського сенатора Маргелова про екстремізм майдану, відповідь українського МЗС на такі звинувачення, повідомлення про військові маневри росіян біля кордонів України, заява генсека НАТО про підтримку територіальної цілісності України, заява держсекретаря США на цю тему. За темою не повідомляється, що Кучма, Кравчук і Ющенко спільно заявили, що Росія втручається в політичне життя Криму. Не згадується, що українські генерали просять політичних лідерів терміново скликати РНБО для врегулювання ситуації в Криму. Не згадується заява українських олімпійців за єдність країни. Не згадується, що Генпрокуратура відкрила кримінальну справу за фактом сепаратизму в Криму.

З різних заяв західних політиків не згадується, що Фюле назвав три пріоритети для нової влади в Україні: конституційна реформа, новий уряд і вільні вибори,

Сікорський сказав, що Янукович сам відмовився від влади в Україні, а МЗС Польщі заявило, що ЄС може підписати угоду про асоціацію з Україною після виборів президента.

Про події в Харкові Перший національний розповідає незбалансовано, весь сюжет присвячений тому, як мер міста Кернес зумів переконати проросійських мітингувальників зняти прапор Росії біля мерії.

Перший національний повідомляє про те, що Януковича і Захарченка оголошено в міжнародний розшук. І про те, що у причетності до масових убивств у Києві Генпрокуратура підозрює також Клюєва, Пшонку, Якименка та інших. Наводить заяви Махніцького, Авакова і Голомші. З інших розслідувань не повідомлялося на Першому національному про те, що виконавців викрадення Луценка і вбивства Вербицького, за словами Авакова, було затримано; так само за тортури над активістом Гаврилюком Генпрокуратура затримала одного беркутівця. Не повідомляв Перший національний і оприлюднені цього дня омбудсменом дані про те, що під час масових акцій протесту силовики затримували і били дітей: 15 було поранено, 60 затримувалися. Цього ж дня було оприлюднене відео і розповідь активіста Гаврилюка про те, що 18 лютого тітушки в Маріїнському парку обезголовлювали майданівців і знімали скальпи. Перший національний про це не повідомляє.

Повідомляється про ліквідацію «Беркуту». Не повідомляється, що у Севастополі «Беркут» розформовувати відмовилися.

Подаються заяви Турчинова і Кубіва з приводу готовності до відновлення співпраці з МВФ. Нема балансу думок і необхідних бекґраундів.

Повідомляється, що біля Верховної Ради самооборонці знесли залізну огорожу, виконуючи попереднє рішення народних депутатів.

Повідомляється, що львів’яни цього дня говорили російською, а донеччани, одесити та луганчани – українською задля єднання країни.

З інших подій Перший національний не повідомляв про таке. Активісти цього дня блокували Міністерство культури, на Сумщині й Одещині продовжували зносити пам’ятники Леніну. В Київській області невідомі викрали активіста майдану, під Черніговом невідомі обстріляли автівку активіста Дорожнього контролю, а МОЗ оприлюднив дані, за якими кількість поранених у сутичках у центрі Києва досягла 780 людей. Не повідомляв канал того, що резерви Нацбанку України становили лише 15 млрд доларів, а державний борг у січні зріс до 73,2 млрд доларів.

Не повідомлялося Першим національним також що «Правий сектор» заявив про початок співпраці з профспілками України; Самооборона майдану закликала активістів патрулювати вулиці без кийків і масок; цього ж дня невідомі, представляючись самообороною, намагалися захопити аеропорт «Бориспіль» і прокуратуру Оболонського району Києва; УДАР виступив із заявою, що проголосує за новий уряд, але не входитиме до його складу. Цього ж дня голова Вінницької облради і губернатор Харківщини подали у відставку; на Закарпатті депутати заборонили діяльність «Українського вибору» Медведчука. Не повідомляє Перший національний і про те, що цього дня було звільнено всіх обласних прокурорів.

Не повідомляє Перший національний і про рекордне падіння гривні – курс цього дня склав 10,5 грн за долар. Не повідомляється, що в Тячівському офісі Партії регіонів активісти знайшли печатки виборчих комісій.

27 лютого (четвер):

Перший національний повідомляє про обрання нового уряду. Численні журналістські оцінки на кшталт: «Його затвердили так дружно, як жодного з колишніх Прем’єрів. А він, не відкладаючи в довгу шухляду, заявив: починати уряд під його головуванням буде з вкрай непопулярних рішень». Формально баланс думок дотримано. Не згадується, що під новий уряд у Раді було створено парламентську коаліцію з 250 депутатів. Не згадується, що Яценюк заявив, що складає депутатський мандат і не балотуватиметься в президенти. Не згадується, що засідання парламенту пікетували євромайданівці, які принесли під парламент шини з вимогою негайної люстрації влади. Не згадуються озвучені Яценюком із трибуни парламенту цифри: що попередня влада вивела в офшори близько 70 млрд доларів, а на єдиному казначейському рахунку залишила лише 4,3 млн.грн.

Далі сюжет про перше засідання новоствореного Кабміну. Згадується, що Яценюк доручив ввести в Кабміні жорстку систему контролю витрат, що новий Кабмін не скасовуватиме пенсійну реформу.

Повідомляється, що Парубій був призначений секретарем РНБО.

Далі Перший національний повідомляє, що ВР Криму призначила прем’єром Аксьонова. При цьому замовчується, що кворуму це голосування не мало. Розповідає канал про збройне захоплення парламентської будівлі проросійськими бойовиками, що ті влаштували стрілянину, кинули в журналістів світлошумову гранату, що прокуратура відкрила кримінальну справу за фактом захоплення ВР, що на Сімферополь їхали російські БТРи. Розповідає про проросійський мітинг, який зібрався під ВРК по обіді, й про приїзд делегації Держдуми Росії. Дає канал реакцію на події лідера Меджлісу Чубарова. Далі канал повідомляє, що Турчинов «дав доручення усім силовим структурам, які мають захищати громадян півострова» і призначив Куніцина представником президента в АРК. Канал також дає нарізку думок народних депутатів із приводу ситуації в Криму. Канал не повідомляє, зокрема, про те, що ЦВК заявив про відсутність юридичної бази для проведення кримського референдуму, що Україна вимагає від Росії негайних консультацій із приводу ситуації в Криму, що Яценюк закликав Росію, США і Великобританію гарантувати територіальну цілісність України, голова РНБО Парубій вважає, що провокації в Криму влаштовують російські спецслужби; не повідомляє й про заяву «Правого сектору», що його члени не мають наміру їхати до Криму. Не повідомляє Перший національний про напади на знімальні групи каналів «1+1» та «Інтер» у Криму.

Із-поміж закордонних реакцій на події у Криму Перший національний повідомляє про заяви офіційної Москви і про передислокацію військ до кордонів із Україною, яку російські офіційні особи виправдовують. Із реакцій західних країн та організацій Перший національний повідомляє про резолюцію ЄС, у якій Росії, США та Великобританії нагадують Будапештську угоду, заяви міністрів закордонних справ Польщі й Литви, канцлера Німеччини, генсека НАТО. Не згадує канал того, що на підтримку територіальної цілісності України і з відповідними закликами до Росії виступили цього дня Єврокомісія та Комітет міністрів РЕ, із заявами виступили Білий дім США, прем’єр Великобританії, МЗС Туреччини і Франції.

Повідомляє Перший національний про те, що лідер «Правого сектору» зустрівся з послом Ізраїлю й запевнив того, що його організація виступає проти антисемітизму, шовінізму і ксенофобії в Україні.

Повідомляється про доручення Турчинова профільному комітету ВР розробити новий закон про мови.

Повідомляється про заяву Януковича, в якій він називає себе чинним президентом. Не повідомляється, що цю заяву поширювала прес-служба Кремля, що Тігіпко, Бондаренко та інші знакові регіонали не вважають Януковича президентом, що УДАР назвав заяву Януковича частиною російської інформаційної війни проти України. Не повідомляється також, що Білий дім США цього дня чітко висловився: Янукович уже не є президентом України.

Крім того Перший національний не повідомляв цього дня про те, що, за даними МОЗ, кількість поранених у Києві досягла 855 людей, загиблих – 82 людини, що силове придушення мирних акцій протесту в Україні стало один із головних об’єктів критики в доповіді держдепу США з прав людини за 2013 рік.

Не повідомляв канал про заяву нового міністра фінансів про намір негайно переглянути держбюджет і зробити його реалістичним, «яким би хворобливим» той не був; що в січні середня зарплата в Україні скоротилася на 13%; що Федерація роботодавців України стверджує: хабарі коштували бюджету 160 млрд грн на рік і сукупний зовнішній борг України досяг 140 млрд доларів.

Не повідомляв Перший національний також про те, що декілька громадських організацій майдану поставили Турчинову ультиматум із ухвали закону про люстрацію, зміну складу ЦВК і призначення на осінь перевиборів ВР, що Богомолець відмовилася від посади віце-прем’єра, що євромайдан Закарпаття протестує проти призначення керівником МВС області одіозного офіцера, що «Правий сектор» заявляє про небезпеку повторення «кримського сценарію» в Дніпропетровську, а група «1 грудня» пропонує створити Раду народної довіри для контролю за діяльністю влади.

Не повідомлялося також про те, що у відставку цього дня подали губернатор та прокурор Дніпропетровщини, головою Київської облради обрано ударівця Бабенка, Всеукраїнська рада церков виступила з заявою про визнання легітимності й про підтримку нової влади.

28 лютого (п’ятниця):

У п’ятницю Перший національний повідомляє про те, що Рада безпеки ООН збирається на екстрену нараду «з приводу ситуації в Україні» (хоча точніше було б «у Криму»). Необхідних бекґраундів у повідомленні немає. Повідомляється про звернення ВР до підписантів Будапештського меморандуму, так само без бекґраунду і без коментарів. Не повідомляється про спільну заяву Баррозу і Яценюка щодо цілісності України, про те, що Британія висловила готовність підтримати позицію України на Раді безпеки ООН, що Моніторинговий комітет ПАРЄ підтримує територіальну цілісність України, а Вашингтон чекає пояснень щодо ситуації в Криму і закликає Росію до стриманості – заява представника Білого дому.

Безпосередньо з подій у Криму повідомляється таке: доручення Генконсульству РФ у Сімферополі терміново видати паспорти кримським беркутівцям; блокування росіянами аеродрому Бельбек, аеропорту в Сімферополі і прикордонного пункту в Севастополі (нібито «щоб ніхто не захопив зброю», без коментарів у відповідь); приліт 10 бойових вертольотів із Росії до Криму; блокування українських кораблів прикордонників російським ракетним катером і скасування авіарейсів із Туреччини (не повідомляється при цьому про скасування також двох вечірніх рейсів із Києва). Повідомляється, що понад 20 тисяч етнічних росіян і російськомовних громадян України в петиції заявили Путіну, що не потребують від нього захисту своїх інтересів. Повідомляється про обрання парламентом Криму уряду, наводиться реакція Чубарова про незаконність цього рішення, повідомляється, що на це засідання ВР АРК не пустили українських журналістів. Повідомляється, що державну ТРК «Крим» захопили озброєні люди. Повідомляється, що секретар РНБО вважає події в Криму справою рук російських спецслужб.

З кримських і пов’язаних із ними подій Перший національний не повідомляв про таке. Незаконно до Криму прилетіло 13 літаків із російськими десантниками; цього ж дня окупантами було захоплено та відімкнено вузли зв’язку «Укртелекому» в Криму; захоплено держпідприємство «Кримаерорух», при цьому Чорноморський флот відхрестився від причетності до блокування аеродрому в Севастополі. Не повідомляв Перший національний про те, що МЗС України висловив протест у зв’язку з діями росіян у Криму; українські дипломати вимагали від ЄС і НАТО зупинити агресію Росії в Криму; МВС України оцінив події в Криму як збройне вторгнення Росії; Турчинов сказав, що Росія розігрує в Криму абхазький сценарій, а Куніцин, – що відбувається збройне вторгнення Росії. Не повідомлялося, що МЗС Литви викликало посла РФ для надання роз’яснень із приводу Криму; МЗС Білорусі висловився за територіальну цілісність України, а діаспора чеченців в Україні відповіла Кадирову, що ніяких загроз вони не відчувають.

Перший національний розповідає, що Генпрокуратура почала процедуру екстрадиції Януковича з РФ. І розлого наводить те, що розповідав сам Янукович на прес-конференції в Ростові-на-Дону. Без бекґраундів і без реального балансу думок, не рахуючи заяви Сікорського про те, що екс-президенту варто подумати, що розповідати в міжнародному суді, і двох коротких емоційних думок людей на Майдані. Не згадується про те, що заяву Януковича стосовно відповідальності Заходу і ЄС за дестабілізацію ситуації в Україні глава МЗС Чехії розцінив як повний абсурд, а МЗС Польщі нагадав, що відповідальність за невиконання угоди від 21 лютого лежить на Януковичі. Крім того, Перший національний не розповідає своїм глядачам, що Швейцарія заблокувала банківські рахунки 20 українських високопосадовців і членів сім’ї Януковича, в Женеві почали розслідування стосовно Януковича і його сина, а Австрія заморозила рахунки 18 українських високопосадовців. Не повідомляється й про те, що Генпрокуратура цього дня оприлюднила список високопосадовців, яких слід негайно затримати.

Далі Перший національний розповідає про поминальну ходу від Михайлівської площі до Майдану. І про те, що медслужба майдану готує звернення до міжнародних судів щодо геноциду, який здійснювала влада. І про заклик Богомолець до поранених не боятися йти на лікування в лікарні. Не згадуються дані МОЗ, за якими на цей день кількість поранених у сутичках у центрі Києва зросла до 876.

Перший національний повідомляє про те, що справу Тимошенко по ЄЕСУ цього дня було закрито судом. Без балансу думок і достатнього бекґраунду. Повідомляє, що Кличко підтвердив свій намір брати участь у президентських виборах. Про те, що парламентарі урізали собі пільги. І сюжет про те, що НБУ «шукає винних у стрибку курсу долара».

Крім усього іншого Перший національний цього дня не повідомляв про таке. Ультраси київського «Динамо» штурмували ФФУ, вимагаючи відставки Конькова, суд заарештував силовика, підозрюваного в знущаннях над Гаврилюком. «Правий сектор» заявив, що не підтримує провокаційних і злочинних дій, які дестабілізують процеси нормального життя в Україні, й називає провокацією інформацію про формування збройних загонів для відправлення до Криму. МВФ цього дня заявив, що не бачить в Україні причин для паніки, а ЄС, – що готовий надати Україні гроші на модернізацію ГТС. Не повідомляв Перший національний про затвердження складу РНБО, звільнення начальника Генштабу Ільїна і призначення нового. Не повідомляв канал про те, що парламент висловив недовіру Нацраді з питань телебачення, ліквідував Міндоходів. Не повідомлялася заява Яценюка про можливість підвищення тарифів на газ для населення й розпорядження НБУ контролювати сумнівні валютні операції. Не сказав канал про заяву Куніцина, що Турчинов ветує мовний закон, і Кубіва, що в Нацбанку досить грошей для розрахунків із кредиторами.

1 березня (субота):

Перший національний повідомляє про рішення Ради Федерації РФ щодо введення військ до Криму. І про заяви Турчинова в телефонній розмові з головою Держдуми РФ.

Про події в Криму. Повідомляється, що референдум самопроголошена влада перенесла на 30 березня; що ВРК і Радмін оточені кулеметниками, самопризначений прем’єр сказав, що це російські військові, про яких він попросив Путіна; міліцію півострова очолив керівник кримського «Беркуту»; 9 беркутівців отримали російське громадянство. Повідомляється також про те, що росіяни блокували Севастопольський загін морської охорони; жителі Балаклави живим щитом захищають українських військових у місцевій частині; Чубаров закликав мешканців Криму не піддаватися на провокації.

Не повідомляє Перший національний про такі події в Криму: в Євпаторії російські військові намагалися захопити зенітно-ракетну частину ЗСУ; захопили Кіровський військовий аеродром; корабель ЧФ Росії доправив у Севастополь ще близько 700 російських спецназівців; морські піхотинці України впіймали в Феодосії російського військового зі зброєю при спробі проникнення до військової частини; повітряний простір над аеропортом Сімферополя закрито.

Перший національний повідомляє, що «Правий сектор» оголосив термінову мобілізацію. В сюжеті про засідання Кабміну подаються заяви Яценюка, що російські війська в Криму – це провокація, і вимога до Росії вивести війська. Повідомляється, що російські міністри не йдуть на контакти з українськими колегами. Повідомляється про ноту протесту МЗС, що дії РФ порушують низку міжнародних та двосторонніх угод. Заява МЗС, що РФ відмовляється брати участь у переговорах у рамках Будапештського меморандуму. І згадка (з запізненням на добу) про прибуття до Криму літаків та гелікоптерів із військовослужбовцями.

Із заяв і дій української влади не повідомляється, що в. о. президента Турчинов наказав привести ЗСУ в повну бойову готовність, видав указ про незаконність обрання прем’єром Криму Аксьонова, закликав Путіна негайно припинити провокації і відкликати війська з Криму, назвав дії Росії неприхованою воєнною агресією за «абхазьким сценарієм». Не згадується заява РНБО, що українські війська приведено в повну бойову готовність.

Далі Перший національний повідомляє про західні реакції на події довкола Криму, зокрема про те, що в Нью-Йорку починається екстрене засідання Радбезу ООН з питання російського військового вторгнення в Україну. Згадується, що на вчорашньому засіданні РБ підтримала територіальну цілісність та суверенітет України. Повідомляється про відповідні заяви президента Європарламенту, канцлера Німеччини і президента США, зокрема про ймовірні санкції проти Росії і про можливість скасування саміту «Великої вісімки» в Сочі. Повідомляється також про заяву міністра закордонних справ Туреччини про повагу до територіальної цілісності України. Не повідомляє Перший національний, що НАТО закликало Росію поважати суверенітет та територіальну цілісність України; Ештон закликала Росію не вводити в Україну війська; Великобританія виступила проти введення російських військ в Україну; заяви Туска і Більдта, МЗС Литви, Латвії та Словаччини і заяви президента Литви.

Перший національний розповідає про сутички в Харкові, спровоковані проросійськими силами. Згадується про понад сто поранених, переважно проукраїнських активістів. Канал розповідає про проросійські заколоти в Донецьку, Миколаєві та Дніпропетровську. Зокрема, про невдалу спробу штурму ОДА в Донецьку приїжджими з Росії та проросійською «народною самообороною Донбасу», представлену Губарєвим. Повідомляють про те, що Одеська облрада відмовилася підтримувати сепаратистів.

Не повідомляв цього дня Перший національний ще про такі події. Про мітинги в Херсоні й Черкасах на підтримку єдності України. Про те, що кількість загиблих під час протестів у Києві зросла до 94 людей. Про те, що представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Міятович висловила занепокоєння ситуацією зі свободою слова в Криму.

Про те, що Кличко вимагав денонсувати угоду з Росією про Чорноморський флот, очолюваний ним УДАР закликав українців по всьому світу пікетувати посольства РФ, а «Свобода» закликала до введення військового стану і негайної мобілізації.

Замовчання за окремими тематичними напрямами:

2. Масові акції протесту проти попередньої влади, проти сепаратизму і за територіальну цілісність в різних містах України:

Перший національний не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

У Житомирі активісти захопили офіс Партії регіонів (23 лютого)

На Вінниччині люди зайшли на територію маєтку регіонала Калетніка (23 лютого)

Учасники організованого Меджлісом мітингу вимагали дострокових виборів у Криму і притягнення до відповідальності чиновників за сепаратизм (23 лютого)

У Кіровограді демонтують пам’ятник Кірову й перейменують однойменну площу – рішення віче (23 лютого)

В Одесі під мерією відбулася сутичка «Правого сектору» й антимайдану (24 лютого)

Студенти примусили Москаленка піти з посади ректора Національного медуніверситету (24 лютого)

У Чопі повалили пам’ятник Леніну (24 лютого)

Одеська область позбавляється пам’ятників Леніну (24 лютого)

У Дніпропетровській області знесли 8 пам’ятників Леніну (24 лютого)

На Львівщині демонтували пам’ятник Кутузову (25 лютого)

Активісти блокують Міністерство культури (26 лютого)

На Сумщині й Одещині продовжили зносити пам’ятники Леніну (26 лютого)

Євромайданівці принесли на пікет під парламент шини з вимогою негайної люстрації влади (27 лютого)

Ультраси київського «Динамо» штурмували ФФУ, вимагаючи відставки Конькова (28 лютого)

У Херсоні паралельно мітингували євромайданівці і прибічники Росії, сутичок не було (1 березня)

У Черкасах пройшла акція «Черкаси і Крим разом!» (1 березня)

3. Факти і розслідування злочинів попередньої влади, найнятих ними кримінальних елементів і сепаратистів проти особистої свободи, здоров’я та життя громадян, цілісності їхнього майна:

Перший національний не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

МВС Захарченка не вело розслідувань жодного вбивства активістів майдану – Генпрокурор (24 лютого)

У Житомирі невідомі напали на патруль активістів і правоохоронців, двоє поранених (23 лютого)

У Донецьку невідомі розгромили офіс партії УДАР (23 лютого)

Лікарі «швидкої» надавали допомогу 622 пораненим учасникам акцій протесту в Києві – КМДА (24 лютого)

У справі про викрадення Луценка і Вербицького затримано двох чиновників МВС – Махніцький (24 лютого)

У кабінеті відставленого губернатора Житомирщини знайшли списки місцевих активістів майдану (24 лютого)

Начальник Генштабу Ільїн відразу ж після призначення 20 лютого віддав накази на використання озброєних військових проти майдану (24 лютого)

Журналісти знайшли документи, в яких Пшонка просив Януковича ввести надзвичайний стан (24 лютого)

Адвокат Смалій після звільнення розповів, що в Лук’янівському СІЗО його тримали в блоці «смертників» (24 лютого)

До лікарень Києва за добу госпіталізовано ще 42 поранених в сутичках (25 лютого)

Вночі відбулося зіткнення між прихильниками й противниками євромайдану, двоє євромайданівців поранено (25 лютого)

Лікарі майдану разом із судмедекспертами почали фіксувати ушкодження поранених на майдані для слідства (25 лютого)

За тортури над активістом Гаврилюком Генпрокуратура затримала одного беркутівця (26 лютого)

В Київській області невідомі викрали активіста майдану (26 лютого)

Виконавців викрадення Луценка й Вербицького затримано – Аваков (26 лютого)

Під час масових акцій протесту силовики затримували і били дітей: 15 було поранено, 60 затримувалися – дані омбудсмена (26 лютого)

Під Черніговом невідомі обстріляли автівку активіста Дорожнього контролю (26 лютого)

Кількість поранених в сутичках в центрі Києва досягла 780 людей – МОЗ (26 лютого)

Оприлюднено відео й розповідь активіста Гаврилюка про те, що 18 лютого тітушки в Маріїнському парку обезголовлювали майданівців і знімали скальпи (26 лютого)

Кількість поранених у Києві досягла 855 людей, загинуло 82 людини – МОЗ (27 лютого)

Силове придушення мирних акцій протесту в Україні – один із головних об’єктів критики в доповіді Держдепу США з прав людини за 2013 рік (27 лютого)

Кількість поранених у сутичках у центрі Києва зросла до 876 – МОЗ (28 лютого)

Суд заарештував силовика, підозрюваного в знущаннях над Гаврилюком (28 лютого)

Кількість загиблих під час протестів у Києві зросла до 94 людей – МОЗ (1 березня)

4. Факти і розслідування економічних злочинів і прорахунків попередньої влади та пов’язаних з ними подій чи наслідків:

Перший національний не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

Маєток Пшонки – в золоті і стразах, в кабінеті – мощі святих (23 лютого)

Харківський футбольний клуб «Металіст», свого часу перекуплений Курченком, може припинити існування (23 лютого)

У Межигір’ї журналісти вивчають чорну бухгалтерію Януковича з мільярдними цифрами (23 лютого)

У Криму відкрили доступ до мису Айя, де Януковичу будували Межигір’я-2 (24 лютого)

Мітингувальники заблокували на виїзді з НБУ автівку з документами, які намагалися вивезти невідомі (24 лютого)

Підприємство «Мотор Січ» за 2013 рік на третину скоротило прибутки (24 лютого)

Держбюджет України розграбований, Україна доведена до банкрутства – Яценюк (24 лютого)

Китай подає на Україну до міжнародного суду за невиконання контракту з постачання зерна на 3 млрд доларів (25 лютого)

Резерви Нацбанку України становлять 15 млрд доларів (26 лютого)

Державний борг України в січні зріс до 73,2 млрд доларів (26 лютого)

Яценюк заявляє, що попередня влада вивела в офшори близько 70 млрд доларів (27 лютого)

На єдиному казначейському рахунку попередня влада залишила 4,3 млн грн – Яценюк (27 лютого)

Міністр фінансів Шлапак каже, що держбюджет переглянуть найближчим часом на реалістичний, «яким би хворобливим» той не був (27 лютого)

У січні середня зарплата в Україні скоротилася на 13% (27 лютого)

Федерація роботодавців України стверджує, що хабарі коштували бюджету 160 млрд грн на рік (27 лютого)

Сукупний зовнішній борг України досяг 140 млрд доларів (27 лютого)

«Донецькоблгаз» за 2013 рік збільшив збиток у 80 разів (28 лютого)

5. Заяви і дії представників опозиції та громадських ватажків євромайдану:

Перший національний не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

Парубій заявив, що не дасть Макеєнку знести барикади (23 лютого)

Тимошенко спростувала інформацію про її зустріч з Януковичем (23 лютого)

«Правий сектор» заявляє, що українським ворогом є не російський народ, а імперіалістична Москва (23 лютого)

Аваков закликає припинити мародерство в Межигір’ї (23 лютого)

МВС узгоджує свої дії з Парубієм і Самообороною майдану – Аваков (24 лютого)

Турчинов готовий подати у відставку відразу ж після формування парламентської коаліції (23 лютого)

Турчинов каже, що Україна повинна повернутися на шлях євроінтеграції, чесні вибори президента підтвердять європейський вибір (23 лютого)

Новий уряд повинен складатися з технократів – Кличко (24 лютого)

Аваков пообіцяв соцзахист і допомогу сім’ям загиблих правоохоронців (23 лютого)

Руслана звинуватила нову владу в кулуарних домовленостях (24 лютого)

Коло народної довіри майдану пропонує створити орган контролю за діяльністю політиків (24 лютого)

Автомайдан має намір стежити за новою владою – Поярков (24 лютого)

Громадська організація дипломатів «Майдан закордонних справ» заявляє, що останні 4 роки зовнішня політика України проводилася виключно на догоду інтересів вузького кола осіб з вищого керівництва держави (24 лютого)

«Правий сектор» і «Спільна справа» вимагають замінити склад ЦВК і виборче законодавство (25 лютого)

Яценюк підтримав ідею не брати в уряд тих, хто був у владі після 2010 року (25 лютого)

Булатов повернувся до України (25 лютого)

«Правий сектор» заявляє, що не має відношення до тиску на сім’ї силовиків (25 лютого)

«Правий сектор» заявляє про початок співпраці з профспілками України (26 лютого)

Самооборона майдану закликає активістів патрулювати вулиці без кийків і масок (26 лютого)

Аваков пообіцяв реформувати ВВ і ДАІ (26 лютого)

Турчинов звільнив Клюєва і Портнова з Адміністрації президента (26 лютого)

УДАР проголосує за новий уряд, але не входитиме до його складу – заява (26 лютого)

Яценюк заявив, що складає депутатський мандат і не балотуватиметься в президенти (27 лютого)

УДАР назвав заяву Януковича частиною російської інформаційної війни проти України, Рада євромайдану в Дніпропетровську вимагає від влади погоджувати кадрові рішення (27 лютого)

Нова влада не принижуватиме ні освітніх, ні релігійних прав нацменшин – Тягнибок (27 лютого)

Декілька громадських організацій майдану поставили Турчинову ультиматум з ухвали закону про люстрацію, зміну складу ЦВК і призначення на осінь перевиборів ВР (27 лютого)

Україна повинна закликати Європу і США заморозити рахунки Януковича і його сім’ї – Кличко (27 лютого)

Богомолець відмовилася від посади віце-прем’єра (27 лютого)

Євромайдан Закарпаття протестує проти призначення керівником МВС області одіозного офіцера (27 лютого)

«Правий сектор» заявляє про небезпеку повторення «кримського сценарію» в Дніпропетровську (27 лютого)

Група «1 грудня» пропонує створити Раду народної довіри для контролю за діяльністю влади (27 лютого)

«Правий сектор» не підтримує провокаційних і злочинних дій, які дестабілізують процеси нормального життя в Україні – Ярош (28 лютого)

«Правий сектор» називає провокацією інформацію про формування збройних загонів для відправлення до Криму (28 лютого)

6. Факти порушення свободи слова, перешкоджання журналістській діяльності й фізичного насильства проти журналістів:

Перший національний не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

Спецслужби планували відімкнення 5-го каналу, ТВі, «1+1», «24», «Еспресо» під час розгону євромайдану (24 лютого)

Телеканал «1+1» заявляє про погрози і напади на своїх журналістів (24 лютого)

Голова Нацради з питань телебачення і його заступниця подали у відставку (25 лютого)

Знімальній групі «1+1» на блокпосту в Криму заборонили знімати люди зі зброєю (27 лютого)

На знімальну групу «Інтера» під Севастополем вчинено напад (27 лютого)

Представник ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Міятович занепокоєна ситуацією зі свободою слова в Криму (1 березня)

7. Реакції і дії міжнародної спільноти стосовно українських подій:

Перший національний не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

МВФ готовий надати Україні фінансову допомогу (23 лютого)

НАТО привітало невтручання армії в протистояння в Україні (23 лютого)

Державного перевороту в Україні не було – посол США (23 лютого)

Усі винні в застосуванні сили до українців повинні бути покарані – посол США (23 лютого)

Президент Польщі помолився за загиблих українців (23 лютого)

Німеччина закликала ЄС попередити банкрутство України (23 лютого)

США – Росії: військове втручання в Україну було б серйозною помилкою (24 лютого)

Президент Польщі закликає підтвердити легітимність української влади за допомогою виборів (23 лютого)

Генсек ООН вимагає уникнути розколу України (24 лютого)

ЄС готовий дати Україні 20 млрд євро після формування нового уряду (24 лютого)

ЄС повинен терміново підтримати Україну для збереження її територіальної цілісності – заява Кокса і Квасьнєвського (24 лютого)

Польща більше не вважає Януковича президентом (24 лютого)

Великобританія готова надати Україні підтримку через програми МВФ (24 лютого)

Чехія готова прийняти на лікування поранених майданівців (24 лютого)

Китай заявив, що поважає вибір українського народу (24 лютого)

ООН підтримує єдність і територіальну цілісність України – заява (25 лютого)

Саакашвілі попередив Україну про окупаційні плани Путіна (25 лютого)

Усі 57 країн – членів ОБСЄ висловили підтримку мирного врегулювання ситуації в Криму (25 лютого)

США нададуть Україні фінансову допомогу – Білий дім (25 лютого)

США не вважають Януковича легітимним президентом – речник Білого дому (25 лютого)

ЄБРР позитивно оцінив призначення Кубіва главою НБУ (25 лютого)

Міністр закордонних справ Польщі нагадав Росії, що вона є гарантом територіальної цілісності України (25 лютого)

Фюле назвав три пріоритети для нової влади в Україні: конституційна реформа, новий уряд і вільні вибори (26 лютого)

Сікорський каже, що Янукович сам відмовився від влади в Україні (26 лютого)

ЄС може підписати угоду про асоціацію з Україною після виборів президента – МЗС Польщі (26 лютого)

ЄС підтримує територіальну цілісність України – Єврокомісія (27 лютого)

Комітет міністрів Ради Європи закликає Росію поважати територіальну цілісність України (27 лютого)

Білий дім закликає поважати територіальну цілісність України – заява (27 лютого)

Прем’єр Великобританії закликає Росію поважати територіальну цілісність України (27 лютого)

МЗС Туреччини виступає за територіальну цілісність України (27 лютого)

Можливе військове вторгнення Росії до України було б помилкою – держсекретар США (27 лютого)

МЗС Франції закликає до стабілізації обстановки в Криму (27 лютого)

Янукович вже не є президентом України – Білий дім (27 лютого)

ЄС висловився за надання Україні перспективи членства в організації (27 лютого)

Уряд Яценюка повинен здійснити непопулярні, але потрібні реформи – президент Європарламенту (27 лютого)

США можуть надати України кредит на 1 млрд доларів (27 лютого)

Швейцарський уряд пообіцяв заблокувати рахунки Януковича (27 лютого)

Мільярдер Сорос закликав ЄС організувати «план Маршалла» для України (27 лютого)

Глава МЗС Польщі вважає помилкою скасування мовного закону в Україні (27 лютого)

Грузія готова співпрацювати з новим урядом України (27 лютого)

Прем’єр Латвії привітала новий уряд України (27 лютого)

Президент Литви привітала призначення Яценюка прем’єром (27 лютого)

Британія готова підтримати позицію України на Раді безпеки ООН (28 лютого)

Моніторинговий комітет ПАРЄ підтримує територіальну цілісність України (28 лютого)

Вашингтон чекає пояснень щодо ситуації в Криму і закликає Росію до стриманості – представник Білого дому (28 лютого)

МЗС Литви викликало посла РФ для надання роз’яснень з приводу Криму (28 лютого)

МЗС Білорусі висловився за територіальну цілісність України (28 лютого)

Швейцарія заблокувала банківські рахунки 20 українських високопосадовців і членів сім’ї Януковича (28 лютого)

В Женеві почали розслідування стосовно Януковича і його сина (28 лютого)

Австрія заморозила рахунки 18 українських високопосадовців (28 лютого)

Заяву Януковича стосовно відповідальності Заходу і ЄС за дестабілізацію ситуації в Україні глава МЗС Чехії розцінив як повний абсурд (28 лютого)

МЗС Польщі нагадав, що відповідальність за невиконання угоди від 21 лютого лежить на Януковичі (28 лютого)

МВФ не бачить в Україні причин для паніки (28 лютого)

ЄС готовий надати Україні гроші на модернізацію ГТС (28 лютого)

США підтримують Україну в проведенні реформ – Байден (28 лютого)

Країни Вишеградської четвірки зацікавлені в стабільній і процвітаючій Україні – глава МЗС Угорщини (28 лютого)

НАТО закликає Росію поважати суверенітет та територіальну цілісність України (1 березня)

Ештон закликала Росію не вводити в Україну війська (1 березня)

Великобританія виступає проти введення російських військ в Україну і засуджує будь-яку агресію (1 березня)

Європа і світ не миритимуться з актами агресії – Туск (1 березня)

Росія хоче створити на території Криму маріонеткову проросійську державу – Більдт (1 березня)

Росія повинна терміново повернути війська в Криму до баз постійної дислокації – Більдт (1 березня)

МЗС Литви та Латвії висловили занепокоєння можливим порушенням територіальної цілісності України (1 березня)

Президент Литви виступає за територіальну цілісність України (1 березня)

Глава МЗС Словаччини висловився за діалог для розв’язання ситуації в Криму (1 березня)

Міністр оборони Естонії закликав до санкцій проти російських політиків і чиновників за рішеня про використання армії на території України (1 березня)

8. Дії і заяви РФ і проросійських активістів, пов’язані з анексією Криму та спробами дестабілізації в південно-східних областях України, реакції в Україні й світі на ці події (частина західних та українських реакцій не дублюється з попередніх розділів):

Перший національний не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

Росія відкликала посла з України (23 лютого)

У Харкові проросійськи налаштовані люди штурмують ОДА, де закрилися майданівці (23 лютого)

Євромайданівський мітинг в Луганську обстріляли проросійські активісти, троє поранених (23 лютого)

У Харкові проросійські активісти в’їхали в натовп євромайданівських мітингувальників на двох автівках, є поранені (23 лютого)

У Керчі мітингувальники зірвали український прапор на мерії і повісили російський (23 лютого)

У Донецькій області проросійські молодики вчинили напад на прихильників майдану (23 лютого)

Представник України в ООН закликав не брехати про начебто державний переворот в Україні (25 лютого)

«Свобода» просить МВС і ГПУ припинити діяльність проросійських бойовиків у Одесі (25 лютого)

Тягнибок обіцяє жителям Криму, що їхні мовні права порушені не будуть (26 лютого)

Українські генерали просять політичних лідерів терміново скликати РНБО для врегулювання ситуації в Криму (26 лютого)

У Севастополі відмовилися розформовувати «Беркут» (26 лютого)

Українські олімпійці виступили за єдність країни (26 лютого)

Генпрокуратура відкрила кримінальну справу за фактом сепаратизму в Криму (26 лютого)

Рішення про призначення Аксьонова і референдум кримський парламент ухвалював без кворуму (27 лютого)

Для проведення референдуму в Криму нема юридичної бази – ЦВК (27 лютого)

Україна вимагає від Росії негайних консультацій з приводу ситуації в Криму (27 лютого)

Турчинов: захоплення парламенту АРК розцінюватиметься як злочин проти України (27 лютого)

Парубій вважає, що провокації в Криму влаштовують російські спецслужби (27 лютого)

«Правий сектор» заявляє, що його активісти не мають наміру їхати до Криму (27 лютого)

Яценюк закликав Росію, США і Великобританію гарантувати територіальну цілісність України (27 лютого)

МЗС привітав резолюцію Європарламенту з підтримки територіальної цілісності України (27 лютого)

Криза в Криму може вирішитися через діалог і цілісність України – спільна заява Баррозу і Яценюка (28 лютого)

Аеропорт Сімферополя скасував у п’ятницю два вечірніх рейси з Києва (28 лютого)

За законами України місцевий референдум є неможливим – глава Ради суддів (27 лютого)

Турчинов: Росія розігрує в Криму абхазький сценарій (28 лютого)

Україна ініціює проведення позачергового засідання глав МЗС СНД (28 лютого)

13 літаків із російськими десантниками прибули до Криму – Куніцин (28 лютого)

МЗС України висловив протест у зв’язку з діями росіян у Криму (28 лютого)

Вузли зв’язку «Укртелекому» захоплено й відімкнуто в Криму (28 лютого)

Українські дипломати вимагають від ЄС і НАТО зупинити агресію Росії в Криму (28 лютого)

Кличко закликає російських політиків не втручатися в ситуацію в Криму (28 лютого)

Армія робитиме «адекватні дії» в разі прямої агресії від Росії в Криму – РНБО (28 лютого)

Росіяни Криму звернулися до Путіна з проханням не вводити війська до України (28 лютого)

МВС Росії запрошує на роботу колишніх українських беркутівців (28 лютого)

Російські військові захопили держпідприємство «Кримаерорух» (28 лютого)

Чорноморський флот відхрестився від причетності до блокування аеродрому в Севастополі (28 лютого)

Куніцин застеріг керівництво Криму від подальших провокацій (28 лютого)

МВС України оцінює події в Криму як збройне вторгнення Росії (28 лютого)

Меджліс покладає надії на гарантів української державності (28 лютого)

Діаспора чеченців в Україні відповіла Кадирову, що ніяких загроз вони не відчувають (28 лютого)

Куніцин: У Криму відбувається збройне вторгнення Росії (28 лютого)

Агресивно налаштований проросійський натовп не пропустив Порошенка до Кримського парламенту (28 лютого)

В Євпаторії російські військові намагалися захопити зенітно-ракетну частину ЗСУ (1 березня)

Росіяни захопили Кіровський військовий аеродром (1 березня)

Корабель ЧФ Росії доправив у Севастополь ще близько 700 російських спецназівців (1 березня)

Морські піхотинці України впіймали в Феодосії російського військового зі зброєю при спробі проникнення до військової частини (1 березня)

Повітряний простір над аеропортом Сімферополя закрито (1 березня)

Турчинов наказав привести ЗСУ в повну бойову готовність (1 березня)

Турчинов видав указ про незаконність обрання прем’єром Криму Аксьонова (1 березня)

Турчинов закликав Путіна негайно припинити провокації і відкликати війська з Криму (1 березня)

Турчинов: Росія почала проти України неприховану воєнну агресію, реалізує абхазький сценарій (1 березня)

РНБО: Війська приведено в повну бойову готовність (1 березня)

Кличко вимагає денонсувати угоду з Росією про Чорноморський флот (1 березня)

УДАР закликає українців по всьому світу пікетувати посольства РФ (1 березня)

«Свобода» закликала до введення військового стану і негайної мобілізації (1 березня)

Інші теми, про які Перший національний не повідомляв протягом звітного тижня:

Парламент повернув собі повноваження з призначення і звільнення суддів (23 лютого)

Парламент ввів мораторій на ліквідацію закладів охорони здоров’я (23 лютого)

ВР скасувала мовний закон Колесніченка (23 лютого)

ВР повернула Межигір’я у державну власність (23 лютого)

Рішення ВР України необхідно виконувати – прем’єр Криму Могильов (23 лютого)

Кіровоградська облрада відкликала повноваження, делеговані облдержадміністрації (23 лютого)

Відповідальність за події в Україні лежить на Януковичі і його найближчому оточенні – заява фракції Партії регіонів (23 лютого)

Партія регіонів звинуватила свого почесного голову Януковича в зрадництві України (23 лютого)

Київська міська організація ПР засудила діяльність представників партії в уряді (23 лютого)

Рибак спростував заяву Януковича про своє побиття (23 лютого)

Кернес вважає, що Янукович вже не є президентом України (23 лютого)

Наливайченко: Охорона Пшонки і Клименка стріляла в прикордонників, коли ті попросили паспорти (23 лютого)

Охорона Януковича намагалася підкупити прикордонників, щоб ті випустили з країни Януковича (23 лютого)

Опубліковано відео з камер спостереження, як вантажівками й вертольотами вивозили речі Януковича з Межигір’я (23 лютого)

Кожара зник разом із фінансовою документацією МЗС (23 лютого)

Мера Ужгорода відправили у відставку (24 лютого)

Голова Миколаївської облради склав повноваження (24 лютого)

Мер Ялти подав у відставку (24 лютого)

Глава Севастополя подав у відставку і вийшов з Партії регіонів (24 лютого)

Ректори дніпропетровських вишів вийшли з Партії регіонів (24 лютого)

Міськрада Дніпропетровська перейменувала площу Леніна на площу Героїв Майдану (23 лютого)

Самооборона сайдану зупинила автомобілі Тимошенко і Яценюка і взяла з політиків обіцянки (23 лютого)

Самооборона охороняє Києво-Печерську лавру (23 лютого)

ДАІ патрулює дороги спільно з активістами (23 лютого)

Невідомі взяли штурмом будинок Симоненка в Київській області (24 лютого)

Під час найбільших сутичок в Києві донька Тимошенко відпочивала в розкішному готелі Риму (24 лютого)

Проти лідера харківського «Оплоту» відкрили кримінальну справу – Аваков (24 лютого)

На Буковині міліція здала кров для поранених (24 лютого)

«Беркут» просив у львів’ян пробачення на колінах (24 лютого)

Черкаська облрада висловила недовіру губернатору, той подав у відставку (25 лютого)

Черкаського екс-губернатора оголосили в розшук (25 лютого)

Мер Сум і всі його заступники подали у відставку (25 лютого)

У Януковича в Межигір’ї знайшли вкрадений першодрук Федорова й інші пам’ятки історії (25 лютого)

Інваліди просять не допускати члена «Батьківщини» Денисову в уряд (25 лютого)

З Києва втекли 35 озброєних беркутівців – Аваков (25 лютого)

Афганська сотня майдану взялася захищати базу і гуртожиток київського «Беркуту» від можливих провокацій (25 лютого)

Кучма, Кравчук і Ющенко заявляють, що Росія втручається в політичне життя Криму (26 лютого)

Прокурор Житомирської області подав у відставку (26 лютого)

Голова Вінницької облради подав у відставку (26 лютого)

Добкін подав у відставку (26 лютого)

На Закарпатті заборонили діяльність «Українського вибору» Медведчука (26 лютого)

Антилопи з Межигір’я належали заповіднику Асканія-Нова (26 лютого)

Звільнено обласних прокурорів (26 лютого)

В Тячівському офісі регіоналів знайшли печатки виборчих комісій (26 лютого)

У Раді створено парламентську коаліцію з 250 депутатів (27 лютого)

УДАР назвав заяву Януковича частиною російської інформаційної війни проти України (27 лютого)

Повідомлення від імені Януковича, що він вважає себе президентом, поширювала прес-служба Кремля (27 лютого)

Тігіпко не вважає Януковича президентом (27 лютого)

Ярема: Через корумпованість міліції важко проводити затримання осіб, які вчинили злочини проти народу (27 лютого)

Глава Дніпропетровської ОДА подав у відставку (27 лютого)

Прокурор Дніпропетровської області подала у відставку (27 лютого)

Головою Київської облради обрано ударівця Бабенка (27 лютого)

Всеукраїнська рада церков виступила з заявою про визнання легітимності й про підтримку нової влади (27 лютого)

ВР призначила дострокові вибори в 22 містах, зокрема в Чернівцях, Херсоні, Миколаєві й Одесі (27 лютого)

Глава НБУ заявляє, що ситуація в банківській системі під контролем (27 лютого)

Концерт групи «Океан Ельзи» в Петербурзі скасовано російською стороною (27 лютого)

Яценюк гарантує Януковичу «абсолютну безпеку в тюремній камері» (28 лютого)

МЗС: Янукович винен у невиконанні угоди про врегулювання кризи (28 лютого)

Генпрокуратура оприлюднила список високопосадовців, яких слід негайно затримати (28 лютого)

Турчинов затвердив склад РНБО і призначив нового начальника Генштабу (28 лютого)

Турчинов звільнив начальника Генштабу Ільїна (28 лютого)

Парламент висловив недовіру Нацраді з питань телебачення (28 лютого)

ВР ліквідувала Міндоходів (28 лютого)

Яценюк каже про можливість підвищення тарифів на газ для населення (28 лютого)

Яценюк зобов’язав НБУ контролювати сумнівні валютні операції (28 лютого)

Куніцин: Турчинов ветує мовний закон (28 лютого)

Кубів: У Нацбанку досить грошей для розрахунків з кредиторами (28 лютого)

Невідомі намагалися захопити Солом’янську РДА в Києві (28 лютого)

Білорусь услід за Росією заборонила ввезення свинини з України (28 лютого)

Ультраси київського «Динамо» заявляють про непричетність до захоплення Будинку футболу (1 березня)

Кабмін ухвалив постанову про жорстку економію бюджетних грошей (1 березня)

Моніторинг здійснено в рамках програми Ради Європи «Впровадження європейських стандартів в українському медійному середовищі».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Кадр з відео / 1tv.com.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1951
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду