Перший національний найчастіше мовчав про злочини попередньої влади (моніторинг за 10–16 лютого)

Перший національний найчастіше мовчав про злочини попередньої влади (моніторинг за 10–16 лютого)

8 Березня 2014
2230

Перший національний найчастіше мовчав про злочини попередньої влади (моніторинг за 10–16 лютого)

2230
Інформаційна картина дня цього каналу була спотворена через незбалансованість недостовірність інформації. Моніторинг замовчань важливих суспільно-політичних тем Першим національним за тиждень 10–16 лютого 2014.
Перший національний найчастіше мовчав про злочини попередньої влади (моніторинг за 10–16 лютого)
Перший національний найчастіше мовчав про злочини попередньої влади (моніторинг за 10–16 лютого)

Моніторинг замовчань важливих суспільно-політичних тем Першим національним за тиждень 10 – 16 лютого 2014

Моніторинг за 3–9 лютого читайте тут.

Детально про методологію проведення моніторингу дивіться тут.

Узагальнений моніторинг усіх загальнонаціональних каналів за січень можна прочитати тут.

Загалом протягом другого тижня лютого Перший національний, як і раніше, істотно викривляв інформаційну картину кожного дня за рахунок незбалансованості подачі як фактів, так і коментарів; як по окремих темах, так і в цілому. В переважній більшості матеріалів грубо порушувалися стандарти балансу думок (слово надавалося ньюзмейкерам або людям, які виступають із позицій влади, слово у відповідь представникам опозиції або прихильникам євромайдану не надавалося, не надавалося слово й експертам у темах, де експертна оцінка була вкрай важливою), відокремлення фактів від думок (переважно використанням оцінкової лексики, хоча подекуди й висновками журналістів), достовірності подачі інформації (розмиті джерела інформації або й повна відсутність зазначення джерел).

1. Загальна кількість суспільно-політичних тем, окремих фактів чи заяв, важливих для повноцінної й невикривленої інформаційної картини кожного дня, замовчаних Першим національним у підсумкових випусках щоденних новин («Підсумки дня», ефіри щодня з понеділка до суботи о 21:00):

Про що розповідав і про що не розповідав Перший національний протягом звітного тижня:

10 лютого (понеділок) і події неділі 9 лютого:

У неділю відбулися численні масові акції, починаючи з «ювілейного» десятого віче на київському Майдані, яке зібрало близько 50 тисяч людей, у Сумах близько 600 учасників Народного віче виступило проти федералізації України, близько 2 тисяч одеських активістів провели марш під гаслом «Одеса – європейське місто», у Луцьку на Народному віче люди вимагали відставки голови ОДА, харківські євромайданівці після віче пікетували місцевий канал, протестуючи проти брехні журналістів про події в місті й країні, учасники автомайдану пікетували будинок в. о. міністра фінансів Колобова, вимагаючи від того: «Не кради!», житомирські автомайданівці пікетували будинок губернатора й передали йому намордник у відповідь на заяву, що він «загризе кожного», хто приїде під його будинок, міліція перешкодила активістам Коаліції учасників Помаранчевої революції встановити намети біля Лук’янівського СІЗО на знак протесту проти утримання там євромайданівців. Про все це Перший національний у підсумковому випуску новин в понеділок не повідомляв.

У понеділок Перший національний не повідомляв про слова нардепа Дерев’янка, який сказав, що прокуратура почала масово перекваліфіковувати справи проти автомайданівців із «хуліганства» на «участь у масових заворушеннях». Не повідомлялося також про інцидент під Житомиром, де ДАІ завернула мікроавтобус, який віз ліки для євромайдану в Київ. Цього ж дня стало відомо, що КМДА не зверталася 30 листопада до правоохоронців із проханням розігнати Майдан – про це Перший національний також не повідомив своїм глядачам.

Не повідомляв Перший національний і важливих заяв лідерів опозиції й ватажків євромайдану. Зокрема Кличка, про те, що Янукович погрожує йому ув’язненням, і про те, що Кличко викликає Януковича на публічні дебати на Майдані. Заклик Луценка спільно організовувати «Східний Майдан» і заклики опозиції вступати в лави Самооборони, тому що саме її найбільше бояться у Януковича. Заклик Тягнибока пікетувати парламент із вимогою повернення до Конституції 2004 року. Слова Турчинова про те, що в Януковича силовики розглядали введення надзвичайного стану і силового розгону Майдану (9 лютого).

Не казав Перший національний, що Адміністрація президента вже підготувала два варіанти указу про розпуск ВР, щоб перешкодити поверненню до Конституції 2004 року й переформатуванню більшості парламенту. Також не згадувалося, що комендант будівлі КМДА спростував заяву МВС про напади бійців Самооборони на громадян на Хрещатику. Щоправда, Перший національний не повідомляв і про саму заяву МВС.

Не повідомлялося на каналі про те, що Генсек Ради Європи вимагає створення комісії, яка спостерігатиме за розслідуванням останніх подій в Україні. Цього ж дня Комісар Ради Європи з прав людини назвав неприпустимим використання українською міліцією загонів тітушок, крім того заявив, що в Україні термін «амністія» використовується до активістів юридично неправильно, оскільки амністію застосовують до тих, чия провина є доведеною.

Не повідомляв Перший національний про те, що нестабільність гривні вже призвела до подорожчання ліків, що нафтотрейдери відкритим листом виступили проти нових правил продажу валюти, введених НБУ, вважаючи, що ті дестабілізують ринок нафтопродуктів, а експерт Центру соціально-політичних досліджень вважає нові правила купівлі валюти, встановлені НБУ, створюють ідеальні умови для «чорного» ринку.

Натомість у випуску були такі теми.

Про заяву Рибака про те, що робота над новою Конституцією гальмується з вини опозиції. І такий самий заклик заступника глави АП Портнова. Усе це без належного бекґраунду й без слова представників опозиції у відповідь. А водночас, представники опозиції, які коментували цю тему в понеділок, кажуть, що влада має на вибір два варіанти законопроекту від «Батьківщини» й від УДАРу, розбіжності є непринциповими.

Повідомлялося з посиланням на МВС «нові подробиці» зникнення Булатова, зокрема, що той нібито «придбав ноутбук за 28 тисяч гривень, розрахувався карткою, на яку надходили пожертви для євромайдану. Через 2 дні після зникнення активіста, – кажуть у міліції, – цією ж карткою розрахувались в інтернет-магазині за завантаження музики».

Зрозуміло, без слова у відповідь. Повідомлялося недостовірно (взагалі без посилань на джерело інформації), що Булатов «хоче перебратись до батьків в Німеччину». При цьому було замовчано, що сам Булатов цю дезинформацію цього ж дня спростував. Крім того, журналісти Першого не кажуть, що Булатов цього дня подякував майдану за підтримку й пообіцяв після лікування повернутися до боротьби за Україну. Натомість дають синхрон представника МВС Татарова з нагадуванням про те, що євромайданівці мають звільнити адмінбудівлі до 17 лютого. Також без балансу думок. При цьому замовчують, що в Черкасах апеляційний суд залишив під арештом чотирьох активістів, і те, що заарештовані заявляли в суді про катування в міліції, де з них тортурами вибивали зізнання. І про те, що у Вінниці активісти пікетували обласний відділок МВС, вимагаючи припинити переслідування євромайданівців. Не повідомляв при цьому Перший національний і того, що «Правий сектор» закликав майдан до мобілізації, оскільки влада не виконує більшості умов перемир’я. Крім того, замовчують заяву свободівця Левченка, який спростував інформацію про намір «Свободи» звільнити Український дім.

Перший національний повідомляє про те, що у Брюсселі міністри закордонних справ країн ЄС обговорювали події в Україні, але при цьому не повідомляє заяву Хейга, що український уряд повинен поважати права опозиції і мас-медіа, заяву Більдта, що переговори між владою та опозицією мають поновитися, та позицію Ештон щодо того, що конституційна реформа є ключем до подолання політичної кризи в Україні.

Перший національний повідомляє, що глава КМДА Макеєнко пропонує повести «всеукраїнський суботник» на Хрещатику. При цьому замовчують, що той же Макеєнко пообіцяв протестувальникам відкликати позов КМДА про заборону акцій протесту в центрі столиці і пообіцяв відновити в Києві райради.

Повідомляє, що правоохоронці Волині порушили кримінальну справу проти автомайданівців, які заблокували автівку ДАІ. Без балансу думок і недостовірно.

Розповідає про концерт для силовиків, що його влаштували на Грушевського євромайданівці. Цей матеріал було подано нейтрально.

11 лютого (вівторок):

Цього дня Перший національний не повідомляв своїм глядачам про такі важливі суспільно-політичні події і заяви.

Про плани силовиків встановити особливий пропускний режим у центрі Києва. Про те, що Апеляційний суд Києва звільнив під домашній арешт шістьох учасників автомайдану, але залишив під арештом ще п’ятьох, суд пікетували при цьому кількасот євромайданівців, а міліція намагалася допитувати в реанімації пораненого від вибуху в Будинку профспілок. Про заяву прокуратури Київської області, що вона відпустить з-під арешту 18 автомайданівців лише тоді, коли мітингувальники звільнять всі адмінбудівлі і розблокують усі вулиці й площі по всій країні. І про те, що МВС відкрила справу проти керівника полтавської «Свободи» за захоплення будівлі ОДА. Ще Перший національний не повідомляв про те, що в кримських тролейбусах почали крутити ролики з фото і персональними даними місцевих євромайданівців, називаючи їх «ворогами Криму».

Не повідомляв Перший національний і про такі заяви й рішення опозиціонерів чи ватажків протестувальників: Кличко згоден на теледебати, запропоновані йому Януковичем, але лише в разі подання останнім заяви про відставку з посади президента, Яценюк стверджує, що серед опозиціонерів нема суперечностей у питанні щодо повернення Конституції 2004 року, і закликає ухвалити її текст без поправок. Не повідомляється у випуску Першого національного про заяву голови тимчасової слідчої комісії ВР Москаля, що висновок МВС про смерть Вербицького начебто від переохолодження не відповідає характеру його травм. Замовчується заява Ради ВО «Майдан» про те, що мітингувальники звільнять адмінбудівлі лише після звільнення всіх затриманих активістів.

Нема розповіді про те, що комендант майдану Парубій своїм наказом визначив принципи організації Самооборони майдану; що в захопленій протестувальниками Полтавській облраді відімкнули світло і воду, що перший заступник голови Тернопільської ОДА написав заяву про звільнення на вимогу місцевого євромайдану, а Вінницький суд відмовився виганяти мітингувальників з будівлі ОДА.

Натомість у випуску новин Першого національного цього дня були такі теми.

Незбалансована заява МЗС про те, що висновки Ради ЄС міністерством «взято до уваги» з синхроном речника міністерства. Повідомлення про те, що до Києва приїхав єврокомісар Фюле. Без подробиць.

Натомість Перший не повідомляє про декілька інших важливих заяв і ухвал міжнародної спільноти. Зокрема про те, що НАТО закликало українських політиків зробити вибір на користь майбутнього, Конгрес США ухвалив резолюцію, якою закликав українську владу поважати права людей, які протестують заради демократичного майбутнього своєї країни, польський МЗС заявив, що нова влада й нова конституція поверне рівновагу в Україні, а чеський, – що Євросоюз готовий до санкцій проти українських чиновників. Це ж підтвердив і віце-президент європарламенту, сказавши, що ЄС може ввести санкції проти українських чиновників до кінця лютого. І цього ж дня єврокомісар із прав людини закликав ВР ухвалити закон, який передбачає ідентифікаційні номери для «Беркуту». Крім того, Перший не повідомив про те, що ЄС каже про можливість виділення Україні 20 мільярдів євро допомоги.

Незмістовне повідомлення про те, що Янукович «доручив керівникам Тернопільської та Одеської держадміністрацій активніше залучати інвестиції для розвитку економіки». Так само надається слово в. о. міністра АПК Присяжнюку, який каже, що «завдання, які президент поставив перед аграріями, виконано». В. о. міністра охорони здоров’я Богатирьова каже, що МОЗ розширив список ліків для гіпертоніків «за доступними цінами». А Міносвіти закликає батьків пояснювати дітям, що відбувається в державі. Всі ці «паркетні» повідомлення подано без балансу думок і без належної повноти інформації, частина – без достовірних посилань.

Перший національний подає сюжет про те, що «триває» реєстрація абітурієнтів на ЗНО. І повідомляє про мистецький проект Університету імені Грінченка. Решта повідомлень випуску стосуються «авіатерориста» й сочинської Олімпіади.

12 лютого (середа):

Цього дня Перший національний не повідомляв своїм глядачам про такі події і теми.

У Черкасах під арештом суд залишив 17 активістів, затриманих за штурм ОДА, за створення у Львівській області загонів Самооборони завели кримінальну справу, МВС відкрило кримінальну справу проти пікетувальників, які напередодні протестували проти затримання самооборонців, що здали до міліції крадія пожертв на майдані, а трьох підозрюваних у побитті журналістки Чорновол випустили з СІЗО.

Тимошенко викликала Януковича на дебати.

Сервіс You Tube заблокував канал українського МВС «за неодноразові грубі порушення правил» сайту, Amnesty International почала глобальну кампанію проти безкарності української міліції, а шахту Ахметова в США пікетували тамтешні українці.

На Інститутській мітингувальники створювали нову лінію барикад і посилювали будматеріалами старі барикади зі снігу. Про все це Перший національний не повідомляв, а розповідав у випуску новин про таке.

У Кременчуці міліція й Генпрокуратура розслідують вбивство судді. Одна з версій вбивства – через професійну діяльність При цьому журналісти Першого національного загострюють увагу саме на тому, що загиблий, зокрема, обирав запобіжний захід двом місцевим євромайданівцям за штурм місцевої райадміністріції. В рамках теми також повідомляється, що Янукович закликав ВР посилити гарантії безпеки суддів та членів їх сімей. Без необхідного бекґраунду і без балансу думок.

Перший національний незбалансовано і неповно повідомляє про закриття за амністією кримінальних справ проти Попова, Сівковича і Коряка, причетних до побиття студентів 30 листопада. При цьому не дають правового бекґраунду, зокрема того ж дня озвученого правозахисниками, що держава не має права амністувати державних чиновників, оскільки таким чином держава знімає з себе відповідальність за дотримання законності й правопорядку.

Канал дає чергове нагадування Генпрокуратури про те, що до 17 лютого всі адмінбудівлі й вулиці мають бути звільнені протестувальниками. Що не є новиною. І подається без дотримання балансу думок.

Повідомляється про зустріч Януковича і Фюле, але без реального змісту їхньої розмови. При цьому замовчано, що перед цим Фюле зустрічався з лідерами опозиції.

Матеріал про те, що на Всеукраїнському форумі обласних рад запропонували створити двопалатний парламент. Без балансу думок, без необхідного бекґраунду, без належної достовірності і без згадки про те, що цей форум, організований владою, бойкотували облради західних областей і Київ.

Незбалансоване повідомлення про те, що Арбузов закликав українців зберігати заощадження в гривні. Тема, якщо же її подавати, потребувала експертного коментаря і думок простих українців, чого Перший національний не подає.

Повідомляється про обіцянку Королевської, що пенсії виплачуються за графіком. Тема важлива, але подається лише синхроном самої Королевської, балансу думок Перший національний не дотримується. Присяжнюк каже про ціни на добрива. Незбалансовано й неповно. Заява голови Нацкомфінпослуг про обговорення в уряді законопроекту на захист прав інвесторів у сфері будівництва. Подано без балансу думок і бекґраунду, так, що взагалі суть цього законопроекту залишається незрозумілою. Грищенко про важливість доступного інтернету на нараді з питань розвитку ІТ-освіти в Україні. Без балансу думок, без належної повноти інформації. Всі ці матеріали мають чіткі ознаки замовлення.

13 лютого (четвер):

Цього дня Перший національний не розповідав про те, що адвокати автомайданівців, випущених із СІЗО під домашній арешт, подаватимуть позов до Європейського суду за катування підзахисних, а відпущені цього дня з СІЗО під домашній арешт 20 в’язнів Грушевського в подробицях розповідали журналістам про звірячі катування міліцією. Не згадує, що майже 500 людям не дали приєднатися як «третій стороні» до позову проти Захарченка за розгін студентів 30 листопада. І промовчав про заяву прес-служби МВС про те, що причетний до розгону євромайдану глава МВС Києва Коряк у зв’язку з амністією може повернутися на роботу з відпустки.

Не повідомляв Перший національний про те, що лідери опозиції назвали провокацією вимоги влади про звільнення адмінбудівель як умови звільнення заручників, що «Батьківщина» назвала закриття справ проти Попова й Сівковича підготовкою силового сценарію, що Турчинов сказав про готовність опозиції сформувати Кабмін за умови повернення до Конституції 2004 року.

Не розповідав про формування в Києві й Чернігові нічних патрулів Самооборони проти безчинств тітушок в умовах повної бездіяльності міліції. Не казав про те, що футбольні ультраси оголосили перемир’я по всій країні у зв’язку з політичними подіями.

Натомість Перший національний у четвер розповідав про таке.

Давав пропозицію Януковича проголосити день народження Шевченка «днем національного примирення». Без бекґраунду і балансу думок, проте з узагальненнями: «учасники наради підтримали президента». Давав матеріал про те що «своє бачення економічного та суспільного розвитку країни озвучив Президент Віктор Янукович в інтерв'ю журналісту Віталію Коротичу». Повідомляв про проведення «другого раунду» переговорів між Януковичем і Фюле. При цьому не було повноти інформації і балансу думок. Не згадали на Першому два коментарі Фюле після переговорів: що лише реформи є умовою надання фінансової допомоги Україні, і про те, що він вважає неприйнятним, коли постраждалих мітингувальників до лікарень доправляє міліція, назвавши це залякуванням. Крім того, не повідомляє, що Фюле цього дня відвідав у лікарнях поранених із обох таборів – і євромайданівців, і беркутівців.

Повідомляє, що МЗС закликав радника російського посольства в Києві не втручатися у внутрішні справи України. Пояснюється, що «напередодні він висловив думку, що останні три місяці Україна неформально розвивається як федерація. Воробйова запросили в МЗС і наголосили на неприпустимості оцінок, які ставлять під сумнів державний устрій, визначений Конституцією. Російський дипломат визнав некоректність своїх висловлювань».

Повідомляє про малочисельний пікет посольства США «представниками організації «Вірне козацтво». Без бекґраунду про те, що це за «організація». Без балансу думок.

Надає слово Симоненку, який каже, що комуністи готові запропонувати власний проект змін Конституції. Без балансу думок і без належної повноти інформації.

Повідомляє, що поїзди «Хюндай» зняли з експлуатації через тріщини кузова. Лише з посиланням на представника «Укрзалізниці».

Надає слово Клименку, який каже про плани зі скорочення кількості податків. Без балансу думок, без належної повноти інформації, зокрема бекґраундів.

Дає думку представника Мінекономрозвитку про те, що гнучкий курс гривні піде на користь економіці. Без озвучення думок опонентів, без необхідних у такій темі експертних оцінок і бекґраундів. З порушенням стандарту достовірності подачі інформації.

Повідомляє про те, що в Києві відбувся форум воїнів-інтернаціоналістів з приводу 25-ї річниці виведення радянських військ із Афганістану. Є коментар генерала Громова, який командував тоді армією, нема коментарів рядових афганців, але чомусь є коментар Наталії Королевської.

14 лютого (п’ятниця):

Цього дня Перший національний у випуску новин не згадував взагалі про такі події.

З лікарні швидкої допомоги в Києві намагалися силоміць викинути недолікованих автомайданівців, щоб термін лікування не перевищив того, який означає травми середнього ступеню важкості, крім того адміністрація лікарні під тиском силовиків зробила спробу сфальсифікувати документи автомайданівців, побитих «Беркутом». Не повідомляв Перший національний про те, що Булатов заявив: невідомі погрожують розправою його родині, в Донецьку тітушки з георгіївськими стрічками вчинили напад на євромайданівців, викликана міліція затримала євромайданівців і одного журналіста, а в Горлівці тітушки під прикриттям міліції напали на активістів донецького євромайдану. У Дніпропетровську на відпущених під домашній арешт євромайданівцях усю ніч спрацьовували електронні браслети.

Нічого не було сказано на Першому національному про те, що Пенсійний фонд, попри обіцянки Королевської, виділяє на пенсії ледь третину грошей, пенсіонери стоять у великих чергах до ощадкас і все одно не можуть отримати пенсії.

Не повідомлялося на Першому про те, що Тимошенко готова обговорити з Януковичем гарантії його безпеки після відставки.

Не повідомлялося про те, що ООН спрямувала матеріали про дії українських силовиків до Ради безпеки і Комітету з прав людини (14 лютого).

Натомість у п’ятницю Перший національний розповідав про такі події.

Про заяву Пшонки, що Генпрокуратура вже звільнила з-під арешту всіх активістів євромайдану. Без балансу думок і бекґраунду. При цьому замовчано, що в законі про амністію йшлося не про зміну запобіжного заходу, а про закриття кримінальних справ. Пшонка натомість каже, що кримінальні справи закриватимуть лише після повного розблокування мітингувальниками адмінбудівель і вулиць. Не повідомляє Перший національний про те, що сотні самооборонців цього дня пікетували Генпрокуратуру проти подвійних стандартів – випускаючи з-під арешту одних, ГПУ продовжує порушувати нові кримінальні справи. Не повідомляв Перший національний і про те, що опозиція вимагає від силовиків звільнити з-під варти в тому числі поранених активістів, яких тримають у закритих («міліцейських») боксах лікарень. Повідомляють про те, що Рада майдану пообіцяла частково розблокувати вулицю Грушевського.

Як і в четвер, повідомляється про те, що «своє бачення подальшого розвитку подій в країні президент Віктор Янукович розповів в інтерв’ю відомому журналісту Віталію Коротичу». Що не є новиною, але дало підставу навести незмістовний декларативний синхрон Януковича. Повідомляється про покладання Януковичем квітів до меморіального комплексу загиблих воїнів-афганців. Дається синхрон Януковича, слово самим воїнам-афганцям не надається.

Повідомляється про те, що 35 українських шахт під’єднали до системи безпеки. З синхроном голови Держгірпромнагляду, без пояснення суті роботи системи і без коментарів представників шахт.

15 лютого (субота):

Цього дня Перший національний не повідомляв про багатотисячне народне віче у Вінниці й велопробіг на підтримку євромайдану в Харкові.

Не повідомляв про те, що селяни під Києвом знайшли понівечене тіло євромайданівця, в Запоріжжі вбили і спалили в автівці активіста автомайдану, в Криму тітушки побили американця за те, що його друзі підтримують євромайдан, а в Одесі на форумі євромайданів заявлено, що з-під арешту відпущено не всіх затриманих, четверо активістів залишаються за ґратами, попри заяви ГПУ.

Не повідомляв про заявлений майданом намір «мирного наступу» на ВР 18 лютого і про рішення Ради майдану не розходитися з Майдану та Хрещатика.

Замовчав те, що на розгляд Сенату США було винесено проект резолюції з персональними санкціями щодо українських високопосадовців.

Перший національний цього дня розповідає про те, що євромайданівці готуються звільнити будівлю КМДА. Не кажуть, що свободівці відмовляються це робити.

Решта матеріалів цього дня – нарис про воїнів-афганців, розповідь про впровадження енергоощадних технологій на Дніпропетровщині, про Стрітення, про події сочинської Олімпіади та про інші події за кордоном.

Замовчання за окремими тематичними напрямами:

2. Масові акції протесту проти попередньої влади в різних містах України:

Перший національний не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

Ювілейне десяте віче на Майдані зібрало близько 50 тисяч людей (9 лютого)

У Сумах близько 600 учасників Народного віче виступило проти федералізації України (9 лютого)

Близько 2 тисяч одеських активістів провели марш під гаслом «Одеса – європейське місто» (9 лютого)

У Луцьку на Народному віче люди вимагали відставки голови ОДА (9 лютого)

Харківські євромайданівці після віче пікетували місцевий канал, протестуючи проти брехні журналістів про події в місті і країні (9 лютого)

Учасники автомайдану пікетували будинок в. о. міністра фінансів Колобова, вимагаючи від того: «Не кради!» (9 лютого)

Житомирські автомайданівці пікетували будинок губернатора і передали йому намордник у відповідь на заяву, що він «загризе кожного», хто приїде під його будинок (9 лютого)

Міліція перешкодила активістам Коаліції учасників Помаранчевої революції встановити намети біля Лук’янівського СІЗО на знак протесту проти утримання там євромайданівців (9 лютого)

Люди на майдані масовим відкриттям парасольок підтримали російський опозиційний канал «Дождь» (9 лютого)

У Вінниці активісти пікетували обласний відділок МВС, вимагаючи припинити переслідування євромайданівців (10 лютого)

Самооборона пікетувала столичний суд Подільського району, де обирали запобіжний захід чотирьом самооборонцям, яких звинуватили в побитті крадія зі скриньки пожертв на майдані (11 лютого)

Сотні євромайданівців пікетували Апеляційний суд Києва, який залишив під арештом п’ятьох активістів (11 лютого)

У Сумах люди повирізали собі «вікна» у великому банері з Януковичем, який висить на фасаді їхнього будинку (13 лютого)

Луганські євромайданівці пікетували місцеве СБУ, вимагаючи відкриття кримінальних справ проти «Донських козаків» за заклик до Путіна ввести війська в Україну (14 лютого)

У Вінниці відбулося багатотисячне народне віче (15 лютого)

У Харкові пройшов велопробіг на підтримку євромайдану (15 лютого)

3. Факти і розслідування злочинів попередньої влади проти особистої свободи, здоров’я та життя громадян, цілісності їхнього майна:

Перший національний не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

Нардеп Дерев’янко каже, що прокуратура почала масово перекваліфіковувати справи проти автомайданівців із «хуліганства» на «участь у масових заворушеннях» (9 лютого)

Під Житомиром ДАІ завернула мікроавтобус, який віз ліки для євромайдану в Київ (10 лютого)

На Волині місцева влада погрожує відімкненнями води, світла і газу жителям сіл за підтримку євромайдану (10 лютого)

КМДА не зверталася 30 листопада до правоохоронців із проханням розігнати майдан – відповідь на депутатський запит (10 лютого)

У Черкасах апеляційний суд залишив під арештом чотирьох активістів, попри відсутність доказів їхньої провини (10 лютого)

Заарештовані черкаські активісти заявляють у суді про катування в міліції, де з них тортурами вибивали зізнання (10 лютого)ї

У Рівному спалили автівку активіста євромайдану (10 лютого)

На розгляд Кабміну силовики передали документ, яким планується встановити особливий пропускний режим у центрі Києва (11 лютого)

Апеляційний суд Києва звільнив під домашній арешт шістьох учасників автомайдану (11 лютого)

Міліція намагалася допитувати в реанімації пораненого від вибуху в Будинку профспілок (11 лютого)

Прокуратура Київської області каже, що відпустить з-під арешту 18 автомайданівців лише тоді, коли мітингувальники звільнять всі адмінбудівлі й розблокують усі вулиці й площі по всій країні (11 лютого)

МВС відкрила справу проти керівника полтавської «Свободи» за захоплення будівлі ОДА (11 лютого)

Суд відмовив Тимошенко в задоволенні скарги на керівництво Качанівської колонії, яке відмовляє їй в пом’якшенні режиму утримання (11 лютого)

Самооборона майдану заявляє, що знайшла в житловому будинку на Грушевського вибухові матеріали, подібні тому, який спрацював у Будинку профспілок (11 лютого)

У кримських тролейбусах крутять ролики з фото і персональними даними місцевих євромайданівців, називаючи їх «ворогами Криму» (11 лютого)

Автомайданівці, звільнені під домашній арешт, розповіли про подробиці свого катування силовиками і про те, що силовики при затриманні вкрали у них гроші й мобільні телефони (11 лютого)

Правозахисники вважають нелегітимною амністію Сівковича й Попова, причетних до побиття студентів на Майдані 30 листопада (12 лютого)

МВС відкрило кримінальну справу проти пікетувальників, які напередодні протестували проти затримання самооборонців, що здали до міліції крадія пожертв на майдані (12 лютого)

Трьох підозрюваних у побитті журналістки Чорновол випустили з СІЗО (12 лютого)

У Черкасах під арештом суд залишив 17 активістів, затриманих за штурм ОДА (12 лютого)

За створення у Львівській області загонів самооборони завели кримінальну справу (12 лютого)

Платні парківки Києва почали відмовлятися ставити на ніч автівки зі львівськими номерами через підпали (12 лютого)

Ще п’ятьох активістів євромайдану звільнили під домашній арешт (13 лютого)

Майже 500 людям не дали приєднатися як «третій стороні» до позову проти Захарченка за розгін 30 листопада (13 лютого)

Причетний до розгону євромайдану глава МВС Києва Коряк у зв’язку з амністією може повернутися на роботу з відпустки – прес-служба МВС (13 лютого)

В Одесі відкрили кримінальну справу за спалення на мітингу портретів Берії, Захарченка й Пшонки (13 лютого)

Адвокати автомайданівців, випущених із СІЗО під домашній арешт, подаватимуть позов до Європейського суду за катування підзахисних (13 лютого)

Відпущені з СІЗО під домашній арешт 20 в’язнів Грушевського повідомляють про катування міліцією (13 лютого)

З лікарні швидкої допомоги намагалися силоміць викинути недолікованих автомайданівців, щоб термін лікування не перевищив того, який означає травми середнього ступеню важкості (14 лютого)

В лікарні швидкої допомоги адміністрація під тиском силовиків зробила спробу сфальсифікувати документи автомайданівців, побитих «Беркутом» (14 лютого)

Булатов заявляє, що невідомі погрожують розправою його родині (14 лютого)

У Донецьку тітушки з георгіївськими стрічками вчинили напад на євромайданівців, викликана міліція затримала євромайданівців і одного журналіста (14 лютого)

У Горлівці тітушки під прикриттям міліції напали на активістів донецького євромайдану (13 лютого)

В Києві спалили ще два авто (14 лютого)

У Дніпропетровську на відпущених під домашній арешт євромайданівцях всю ніч спрацьовували електронні браслети, міліція нічого вдіяти не може (14 лютого)

Селяни під Києвом знайшли понівечене тіло євромайданівця (15 лютого)

В Одесі на форумі євромайданів заявлено, що з-під арешту відпущено не всіх затриманих, четверо активістів залишаються за ґратами, попри заяви ГПУ (15 лютого)

У Криму тітушки побили американця за те, що його друзі підтримують євромайдан (15 лютого)

У Запоріжжі вбили і спалили в автівці активіста автомайдану (15 лютого)

4. Факти і розслідування економічних злочинів і прорахунків попередньої влади та пов’язаних з ними подій чи наслідків:

Перший національний не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

За 2013 рік частка іноземного капіталу в банківській системі України скоротилася на 5% (10 лютого)

Нестабільність гривні призвела до подорожчання ліків (10 лютого)

Нафтотрейдери відкритим листом виступили проти нових правил продажу валюти, введених НБУ, вважаючи, що ті дестабілізують ринок нафтопродуктів (10 лютого)

Експерт Центру соціально-політичних досліджень вважає нові правила купівлі валюти, встановлені НБУ, створюють ідеальні умови для «чорного» ринку  (10 лютого)

За ремонт труб КМДА має намір віддати ахметівському «Київенерго» об’єкти комунальної власності (10 лютого)

Бюджетом 2014 року на медицину передбачено лише 60 млн грн (11 лютого)

З бюджету Криму чиновники витратили чверть мільйона гривень на 30-секундний відеоролик до 1800-річчя Судака (12 лютого)

Голова Асоціації українських банків: НБУ повинен був протягом трьох останніх років проводити поступову девальвацію гривні, а не підтримувати штучно курс за рахунок накопичення зовнішніх боргів і скорочення золотовалютних резервів (12 лютого)

«Укрзалізниця» тимчасово зняла з експлуатації потяги «Хюндай» для технічних оглядів (12 лютого)

Депозити населення скоротилися вперше за два останніх роки (12 лютого)

Нацкомісія з енергетики видала ліцензію на перепродаж 240 млн кубів газу на рік невідомій посередницькій компанії (13 лютого)

Видобуток коксувального вугілля в Україні знизився до мінімуму за весь час незалежності (14 лютого)

Споживчі настрої українців досягли трирічного мінімуму (14 лютого)

Уряд звільнив «Укроборонпром» від обов’язкового проведення тендерів при держзакупівлях (14 лютого)

Агентство Fitch услід за суверенним знизило рейтинги 13 українських банків (14 лютого)

Приплив прямих іноземних інвестицій в Україну в 2013 році скоротився вдвічі (14 лютого)

Пенсійний фонд, попри обіцянки Королевської, виділяє на пенсії ледь третину грошей, пенсіонери стоять у великих чергах (14 лютого)

Агентство Fitch понизило рейтинги Києва, Харкова і Одеської області (15 лютого)

5. Заяви і дії представників опозиції та громадських ватажків євромайдану:

Перший національний не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

Парубій каже, що Самооборона майдану – це позапартійна структура, яку вдалося відстояти від «приватизації» партійцями (9 лютого)

Кличко заявляє, що Янукович погрожує йому ув’язненням (9 лютого)

Кличко викликає Януковича на публічні дебати на Майдані (9 лютого)

Луценко закликає спільно організовувати «Східний Майдан» (9 лютого)

Тягнибок закликає майдан пікетувати парламент з вимогою повернення до Конституції 2004 року (9 лютого)

Яценюк каже, що золотовалютних резервів НБУ вистачить лише на 2 місяці (9 лютого)

Опозиція закликає всіх вступати в лави Самооборони, тому що саме її найбільше бояться у Януковича (9 лютого)

Турчинов каже, що у Януковича силовики розглядали введення надзвичайного стану і силового розгону майдану (9 лютого)

Булатов подякував майдану за підтримку й пообіцяв після лікування повернутися до боротьби за Україну (9 лютого)

«Правий сектор» закликав майдан до мобілізації, оскільки влада не виконує більшості умов перемир’я (9 лютого)

Свободівець Левченко спростовує інформацію про намір «Свободи» звільнити Український дім (9 лютого)

Булатов спростовує дезинформацію, поширену рядом медіа, про те, що він збирається шукати притулку в Німеччині (10 лютого)

Влада має на вибір два варіанти законопроекту про зміну Конституції – від «Батьківщини» і від УДАРу, розбіжності є непринциповими (10 лютого)

Кличко згоден на теледебати, запропоновані йому Януковичем, але лише в разі подання останнім заяви про відставку з посади президента (11 лютого)

Яценюк стверджує, що серед опозиціонерів нема суперечностей у питанні щодо повернення Конституції 2004 року (11 лютого)

Яценюк закликає ухвалити текст Конституції 2004 року без поправок (11 лютого)

Булатов каже, що поки що не може повернутися в Україну через хворобу і кримінальне переслідування на Батьківщині (11 лютого)

Голова тимчасової слідчої комісії ВР Москаль заявив, що висновок МВС про смерть Вербицького начебто від переохолодження не відповідає характеру його травм (11 лютого)

Мітингувальники звільнять адмінбудівлі лише після звільнення всіх затриманих активістів – заява Ради ВО «Майдан» (11 лютого)

Турчинов вважає, що до облиття його і Яценюка зеленкою в Харкові причетна харківська влада (12 лютого)

Тимошенко викликала Януковича на дебати (12 лютого)

Лідери опозиції назвали провокацією вимоги влади про звільнення адмінбудівель як умови звільнення заручників (13 лютого)

Турчинов: Опозиція готова сформувати Кабмін за умови повернення до Конституції 2004 року (13 лютого)

УДАР не буде входити до складу коаліційного уряду – Кличко (13 лютого)

Кличко висловив сподівання, що Янукович після зустрічі з Фюле погодиться на перезавантаження влади (13 лютого)

Луценко заявляє, що в парламенті скуповують голоси за прем’єрство Арбузова (13 лютого)

Нардеп від «Батьківщини» просить СБУ і ГПУ вивчити заклики Добкіна про федералізацію України (13 лютого)

«Батьківщина» назвала закриття справ проти Попова й Сівковича підготовкою силового сценарію (13 лютого)

В «Правому секторі» кажуть, що російське ФСБ готує в Україні серію терактів (13 лютого)

Тимошенко закликала опозицію сформувати альтернативний Кабмін – «уряд майдану» (13 лютого)

Тимошенко готова обговорити з Януковичем гарантії його безпеки після відставки (14 лютого)

«Правий сектор» сформував політраду і готовий приєднатися до консультацій про врегулювання ситуації (14 лютого)

«Правий сектор» заявив про готовність звільнити вулицю Грушевського (14 лютого)

Опозиція вимагає від силовиків звільнити затриманих активістів, яких тримають під вартою в закритих боксах лікарень (14 лютого)

Самооборона майдану планує блокувати урядовий квартал 18 лютого (14 лютого)

Комендант Кубів: Мирний наступ майдану на ВР 18 лютого має допомогти депутатам ухвалити правильні рішення по виходу з кризи (15 лютого)

Яценюк називає завданням парламенту наступного тижня відмінити диктаторські повноваження президента (15 лютого)

Люди продовжуватимуть перебувати на майдані – рішення Ради майдану (15 лютого)

Тимошенко каже, що гроші, надані Януковичу Заходом, підуть на посилення диктатури в Україні (15 лютого)

Тимошенко спростувала чутки про її таємну зустріч із Клюєвим (15 лютого)

6. Факти порушення свободи слова, перешкоджання журналістській діяльності й фізичного насильства проти журналістів:

Перший національний не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

Суд заборонив журналістам знімати розгляд скарги Тимошенко (11 лютого)

Апеляційний суд Києва заборонив знімати розгляд справ авто- і євромайданівців із перегляду запобіжних заходів (11 лютого)

Україна залишається у другій сотні світового рейтингу з дотримання свободи слова (12 лютого)

В Одесі депутатка-регіоналка показала непристойний жест журналістам, які побачили, що вона голосує за сусіда (13 лютого)

7. Реакції і дії міжнародної спільноти стосовно українських подій:

Перший національний не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

Пораненого від вибуху в Будинку профспілок взяла на лікування Польща (9 лютого)

Комісар Ради Європи з прав людини вважає неприпустимим використання українською міліцією загонів тітушок (10 лютого)

Комісар Ради Європи з прав людини каже, що в Україні термін «амністія» використовується до активістів юридично неправильно, оскільки амністію застосовують до тих, чия провина є доведеною (10 лютого)

Генсек Ради Європи вимагає створення комісії, яка спостерігатиме за розслідуванням останніх подій в Україні  (10 лютого)

Ештон вважає конституційну реформу ключем до подолання політичної кризи в Україні (10 лютого)

Генсек Ради Європи вимагає створення комісії, яка спостерігатиме за розслідуванням останніх подій в Україні (10 лютого)

Більдт каже, що переговори між владою та опозицією мають поновитися (10 лютого)

Хейг: Український уряд повинен поважати права опозиції і мас-медіа (10 лютого)

Саакашвілі каже, що Російська імперія припинить своє існування завдяки українському євромайдану (10 лютого)

Human Rights Watch закликає українську владу пустити в країну депортованого російського правозахисника і бути відкритою до критики порушень прав людини (10 лютого)

У Києві відбулося засідання Міжпарламентської асамблеї Україна – НАТО (10 лютого)

Ештон каже, що ЄС поки не визначилася в тому, який підхід – тиску чи підтримки – обрати стосовно української влади (11 лютого)

Віце-президент Європарламенту каже, що ЄС може ввести санкції проти українських чиновників до кінця лютого (11 лютого)

Нова влада і нова конституція поверне рівновагу в Україні – Рада міністрів ЄС (11 лютого)

ЄС визнав, що асоціація не стане крапкою у відносинах з Україною – польський МЗС (11 лютого)

Євросоюз готовий до санкцій проти українських чиновників – МЗС Чехії (11 лютого)

НАТО закликало українських політиків зробити вибір на користь майбутнього (11 лютого)

Єврокомісар з прав людини закликав ВР ухвалити закон, який передбачає ідентифікаційні номери для «Беркуту» (10 лютого)

Конгрес США ухвалив резолюцію, якою закликав українську владу поважати права людей, які протестують заради демократичного майбутнього своєї країни (11 лютого)

ЄС каже про можливість виділення Україні 20 мільярдів євро допомоги (11 лютого)

Перед зустріччю з Януковичем Фюле зустрівся з лідерами опозиції (12 лютого)

Amnesty International почала глобальну кампанію проти безкарності української міліції (12 лютого)

Сервіс You Tube заблокував канал українського МВС «за неодноразові грубі порушення правил» сайту (12 лютого)

Шахту Ахметова в США пікетували тамтешні українці (12 лютого)

Фюле вважає неприйнятним, коли постраждалих мітингувальників до лікарень доправляє міліція, назвавши це залякуванням (13 лютого)

Фюле назвав реформи умовою надання фінансової допомоги Україні (13 лютого)

Чехія готова надати медичну допомогу постраждалим євромайданівцям (13 лютого)

Дві третини росіян схвалили силовий розгін акцій протесту в Києві – опитування ВЦІОМ (13 лютого)

Росія більше втручається у внутрішні справи України, ніж Захід – МЗС Польщі (14 лютого)

Посол США: атмосфера страху в Україні відлякує інвестиції (14 лютого)

ООН спрямувала матеріали про дії українських силовиків до Ради безпеки і Комітету з прав людини (14 лютого)

МЗС Швеції: Росія примушує Україну до вступу в Митний союз (14 лютого)

На розгляд Сенату США винесено проект резолюції з персональними санкціями щодо українських високопосадовців (15 лютого)

Українці Відня провели благодійний концерт класичної й української народної музики, збираючи гроші для потреб євромайдану (15 лютого)

Інші теми, про які Перший національний не повідомляв протягом звітного тижня:

Макеєнко пообіцяв протестувальникам відкликати позов КМДА про заборону акцій протесту в центрі столиці і пообіцяв відновити в Києві райради (10 лютого)

Російського правозахисника, експерта Московської Гельсинської групи СБУ не пустила в Україну (9 лютого)

Облрада Вінниччини заявляє про збитки в 2 млн грн від захоплення ОДА (10 лютого)

В Полтаві суд зобов’язав євромайданівців звільнити будівлю облради (10 лютого)

Севастопольська міськдержадміністрація закликала громадян не переслідувати учасників євромайданів (10 лютого)

Донецький губернатор виступив проти федералізації України, тому що вона загрожує країні втратою незалежності (10 лютого)

Адміністрація президента вже підготувала два варіанти указу про розпуск ВР, щоб перешкодити поверненню до Конституції 2004 року і переформатуванню більшості парламенту (10 лютого)

Комендант будівлі КМДА спростовує заяви МВС про напади бійців Самооборони на громадян на Хрещатику (10 лютого)

Громадська комісія з розслідувань порушень прав людини вимагає від ВР ратифікувати статут Міжнародного кримінального суду в Гаазі (10 лютого)

Комендант Парубій своїм наказом визначив принципи організації Самооборони майдану (11 лютого)

В захопленій протестувальниками Полтавській облраді відімкнули світло і воду (11 лютого)

Смертність українців вдвічі перевищує європейські показники (11 лютого)

Кучма вважає, що ситуацію з майданом слід було вирішувати давно і не силою, а переговорами (11 лютого)

Психологічна служба майдану починає спеціальні заняття для тих, хто потребує психологічної допомоги (11 лютого)

Перший заступник голови Тернопільської ОДА написав заяву про звільнення на вимогу місцевого євромайдану (11 лютого)

Вінницький суд відмовився виганяти мітингувальників з будівлі ОДА (10 лютого)

Західні області і Київ бойкотували форум облрад у Криму, організований владою (12 лютого)

Донські козаки Луганщини написали листа Путіну з проханням про військове втручання в Україну (12 лютого)

На Інститутській мітингувальники створюють нову лінію барикад (12 лютого)

Регіонал Царьов закликає в. о. прем’єра Арбузова виділити додатково внутрішнім військам понад 800 млн грн (12 лютого)

Протягом останнього місяця суди призупинили понад 260 рішень Народних рад (12 лютого)

У Чернігові учасники Самооборони почали патрулювати вулиці міста від тітушок (13 лютого)

У трьох районах Києва створили Громадську варту, яка патрулює вулиці вночі (13 лютого)

Футбольні ультраси оголосили перемир’я по всій країні в зв’язку з політичними подіями (13 лютого)

У Хмельницькому суд дав один рік умовно сину депутата, який нетверезий на смерть збив на переході пішохода (13 лютого)

Добкін закликає надати беркутівцям статус учасників бойових дій (13 лютого)

Протестувальники у Львові частково розблокували частину ВВ, щоб долучити солдатів до патрулювання міста (13 лютого)

Група інтелектуалів «Першого грудня» передала спікеру ВР проект нового суспільного договору для подолання кризи (14 січня)

Кіровоградські активісти впіймали даівців на вживанні наркотиків під час служби (14 лютого)

Члени Самооборони врятувала регіонала Чечетова від розгніваних мітингувальників на Грушевського (14 лютого)

Генпрокуратура назвала незаконними масові страйки (14 лютого)

Майданівські афганці прогнали від монументу загиблим представників «Українського вибору» Медведчука, вважаючи, що ті «піаряться на крові» (15 лютого)

Найняті люди знову намагалися розібрати барикаду біля ЦУМу, Самооборона не дала їм цього зробити (15 лютого)

У Полтаві «замінували» будівлю, де планував виступити Кличко (15 лютого)

Моніторинг здійснено в рамках програми Ради Європи "Впровадження європейських стандартів в українському медійному середовищі"

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Фото: 1tv.com.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2230
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду