Перший національний повідомляє мало про події в зоні АТО

Перший національний повідомляє мало про події в зоні АТО

24 Червня 2014
1731

Перший національний повідомляє мало про події в зоні АТО

1731
Зате грубих порушень стандартів інформаційної журналістики в матеріалах новин майже нема. Моніторинг замовчань важливих суспільно-політичних тем Першим національним за тиждень 9 по 15 червня 2014 року
Перший національний повідомляє мало про події в зоні АТО
Перший національний повідомляє мало про події в зоні АТО

ГО «Телекритика» продовжує окремий моніторинг Першого національного. Цей державний телеканал фінансується з державного бюджету України коштом податків громадян. Саме тому вважаємо за необхідне посилити контроль за дотриманням цим мовником професійних стандартів. Особлива увага приділятиметься замовчаним темам.

Моніторинги за тиждень з 2 по 8 червня дивіться тут, з 25 травня по 1 червня –  тут, за 12–18 травня – тут, за 5–11 травня – тут, за 28 квітня – 4 травня – тут, за 21–27 квітня – тут, за 14–20 квітня – тут, 7–13 квітня – тут, 24–30 березня – тут, 17–23 березня – тут, 10–16 березня – тут, 3–9 березня – тут, за 24 лютого – 2 березня 2014 року читайте тут, за 3–9 лютого – тут, за 10–16 лютого – тут, за 17–23 лютого – тут.

Детально про методологію проведення моніторингу дивіться тут.

Узагальнений моніторинг усіх основних загальнонаціональних каналів за травень-2014 дивіться тут.

1. Загальна кількість суспільно-політичних тем, окремих фактів чи думок, важливих для повноцінної й невикривленої інформаційної картини кожного дня, замовчаних Першим національним у підсумкових випусках щоденних новин («Підсумки дня», ефіри щодня з понеділка до суботи о 21:00):

Тиждень

Загальна кількість важливих суспільно-політичних тем

З них замовчано Першим національним

Кількість замовчаних

у % від усіх тем

06.09–06.15

266

140

53%

06.02–06.08

333

170

51%

05.26–06.01

364

158

43%

05.19–05.25

424

215

51%

05.12–05.18

436

234

54%

05.05–11.05

551

292

53%

28.04–04.05

474

218

46%

21.04–27.04

506

304

60%

14.04–20.04

593

346

58%

07.04–13.04

527

315

60%

24.03–30.03

352

217

62%

17.03–23.03

429

255

59%

10.03–16.03

444

286

64%

03.03–09.03

434

287

66%

24.02–02.03

414

306

74%

17.02–23.02

493

414

84%

10.02–16.02

211

191

91%

03.02–09.02

212

185

87%

На звітному тижні червня частка тем, про які Перший національний не повідомляв, залишилася приблизно на тому ж рівні, що й попереднього тижня. Меншою мірою канал висвітлює події, які відбуваються в зоні проведення АТО і в окупованому Криму. Можливо, через брак достовірних джерел інформації в цих місцях. Грубих порушень стандартів інформаційної журналістики в матеріалах новин майже нема, ті, що є, – некритичні.

По днях – про що розповідав і про що не розповідав Перший національний протягом звітного тижня:

9 червня (понеділок) і події неділі 8 червня:

З подій на Донбасі в понеділок канал повідомляв про такі. В Артемівську вночі терористи обстріляли танкову базу. У Донецьку озброєні люди захопили підприємство «Топаз», де виробляють радіотехнічне обладнання. Сепаратисти намагаються вивезти радіолокаційне обладнання інші технічні засоби із заводу «Топаз». У Донецьку фонд сучасного мистецтва «Ізоляція» захопили представники «ДНР». Жителі Маріуполя не дозволили представникам самопроголошеної «ДНР» встановити блокпост. Болотов наказав закрити міжнародний аеропорт «Луганськ».

Не повідомляв канал про такі події в регіоні. Терористи в Торезі обстріляли базу державної гірничо-рятувальної служби, двох людей вбили, двох поранили. Звільнено з полону терористів трьох співробітників Амвросіївського райвідділу міліції. У Сніжному терористи з «ДНР» захопили будівлю Пенсійного фонду. У Сніжне в’їхало три вантажівки з терористами і БТР. В Артемівську терористи розстріляли автомобіль із командиром військової частини. Бойовики на КамАЗах привезли на Донбас близько сотні російських спецназівців – батальйон «Азов». У Донецьку терористи викрали активіста Євромайдану Желнакова. Сили АТО взяли Слов’янськ у щільне кільце, терористи намагаються вирватися. З 8 чоловік екіпажу збитого терористами над Слов’янськом літака вдалося вижити трьом – спікер АТО. У Слов’янську від осколкового поранення загинув 8-річний хлопчик. Терористи в Слов’янську хаотично обстрілюють житлові квартали. Терористи заявляють, що спостерігачі ОБСЄ в Сєвєродонецьку є заручниками. В Луганській області терористи викрали адвоката. Терористи обстріляли пункт пропуску Ізварине в Луганській області, прикордонники відбили атаку.

З подій в інших областях канал не повідомляв про такі. В Одесі відбулося віче пам’яті загиблих 2 травня під час масових заворушень. До Черкаської області прибув автобус із біженцями з Донеччини. Прикордонники в Мелітополі затримали начальника потяга «Сімферополь – Донецьк» за партію контрабандних медикаментів для терористів.

З подій у Криму канал повідомляв про такі. Аксьонов наказав своїм митникам їжу з материка пропускати до Криму без перешкод. Також на окупованій території запроваджують щоденний контроль цін і наявності в магазинах основних продуктів харчування.

З реакцій української влади повідомлялося про такі. Українських військових, захоплених у полон, змусили в присутності озброєних людей дати прес-конференцію – Селезньов. Аваков: усі бойові й патрульні підрозділи міліції візьмуть участь в АТО на сході країни. Волонтери заявляють, що камуфляж та речі, що закуповують благодійники для української армії, до бійців не доходять. МЗС України не визнає парламентських виборів, проведених у Південній Осетії.

З закордонних реакцій на українські події повідомлялося про такі. Повернути Крим Україні вимагають кримські татари Туреччини. Місцева кримськотатарська спільнота не визнає незаконної анексії півострова. П’ятий етап газових переговорів за участі України, Росії та ЄС проходить у Брюсселі. Київ наполягає на зниженні ціни російського газу. Москва – на погашенні боргів за спожите паливо. Прем’єр-міністр Сербії: будівництво газопроводу «Південний потік» у країні йде за планом.

Не повідомлялося про такі реакції. НАТО працює над ґрунтовним пакетом допомоги Україні – Расмуссен. ЄС не готовий прийняти до свого складу Україну – МЗС Франції.

З інших тем повідомлялося про те, що в Миколаєві стався вибух у п’ятиповерхівці.

Не повідомлялося, що у Харкові на віче зібралося півтисячі людей. На Майдані вимагають відсторонення Литвина від виконання обов’язків глави Держприкордонслужби. Майдан на віче вимагає дострокових виборів до ВР (8 червня). Силовики саботують розслідування розстрілу на Майдані – глава ТСК Москаль.

10 червня (вівторок):

З подій на Донбасі у вівторок канал повідомляв про такі. На Донеччині бойовики обстріляли насосну станцію. Загинули двоє працівників – Донецька ОДА. У пункті пропуску «Довжанський» Луганської області бойовики облаштували блокпост – зі зброєю перевіряють усі автомобілі. В. о. голови Луганської ОДА: через «Довжанський» пропустили машини з озброєними російськими громадянами. Прес-секретар прикордонслужби: за міждержавною угодою, коли одна зі сторін закриває кордон, інша має зробити те саме, російську сторону про призупинення роботи пункту «Довжанський» було повідомлено.

Не повідомлялося про такі події в регіоні. На Донбасі терористи викрали проукраїнського активіста Рудого. У Сніжному зростає кількість бойовиків – Донецька ОДА. На Донеччині невідомі підірвали міст на автомобільній трасі поблизу села Галицинівка. У Краматорську в результаті артобстрілу зруйновано цехи двох заводів. У Торезі шахтарів шахти «Прогрес» керівництво примусило віддати одноденний заробіток терористам «ДНР». Полонені, яких у розповсюдженому терористами відеоролику начебто розстрілює Безлер на прізвисько Бєс, живі, але продовжують перебувати в заручниках. Прикордонники затримали українця, який віз із РФ схеми бойового порядку Слов’янська. У Слов’янську терористами зруйновані майже всі АЗС – нема бензину навіть для «швидких». У Слов’янську від осколкових поранень загинули двоє дітей 12 та 6 років. Сили АТО знищили вогневі точки терористів у Слов’янську й Семенівці. Бойовики обстріляли з мінометів аеродром у Луганську, сили АТО відбили атаку. У Луганську терористи грабують підприємства УТОС.

З подій в інших областях повідомлялося таке. Керівництво Івано-Франківської області вирішило не відправляти своїх бійців у зону АТО, поки їм не видадуть бронежилетів. Солдатські сухпайки з США та Європи продавав військовий керівник продовольчого складу на Миколаївщині, його затримала міліція.

Не повідомлялося про такі події. Панахида за загиблими 2 травня відбулася в Одесі. До Львівської області прибули 56 біженців із Луганська і Слов’янська.

Про події, пов’язані з окупацією Криму, повідомлялося таке. У Криму самопроголошена влада готова погасити свій перед Україною у майже 2 мільйони гривень і повернути техніку Північнокримського каналу. У Криму втричі подорожчав проїзд залізницею – квитки продають за міжнародними тарифами Росії. «Укрзалізниця» не підвищувала цін і не змінювала тарифів на сполучення з АРК останнім часом. Окупаційна влада Криму визнає, що на півострові продуктова криза. Міжнародний музичний фестиваль «Джаз Коктебель» переїхав із Криму до Білгород-Дністровського Одеської області.

Не повідомлялося про такі події. Митниці з окупованого Криму перенесли в Херсон. Окупаційна влада Криму планує масово звільняти головних лікарів півострова.

З реакцій української влади цього дня повідомлялося таке. Порошенко доручив організувати безпечний виїзд із зони АТО місцевого населення. Місцева влада має допомогти створити мобільні пункти, де будуть вода, їжа та ліки. Коваль: з початку АТО на сході України загинули 42 воїни, півтори сотні – поранено.

Не повідомлялося про таке. Генпрокуратура оголосила лідерам донецьких сепаратистів підозру в тероризмі. Селезньов: сили АТО допоможуть у безпечній евакуації зі сходу.

З закордонних реакцій були повідомлення про такі. Тристоронні брюссельські переговори по газу між Україною, Росією та ЄС поки що не мають результатів. Лавров: Росія сприятиме діалогу в Україні. Події на сході України він назвав внутрішньою кризою. Радник президента Росії Глазьєв пропонує завдати удар по армії України, поки вона не зміцніла. У доповіді експертів для генсека НАТО йдеться, що повернутися до стратегічного партнерства між Альянсом та Росією неможливо. Нуланд: системи протиракетної оборони США в Україні не буде, країна не давала грошей на Майдан, а США та «Велика сімка» вимагають від Путіна не пускати в Україну бойовиків і не давати їм зброї. Нуланд: у США є додаткові 48 мільйонів доларів для України на  економічну стабілізацію. Директор-розпорядник МВФ Лагард: якщо Україна не впорається з кризою, то розвиток глобальної економіки опиниться під серйозною загрозою.

Не повідомлялося про заяву Нуланд: США справді витратили 5 млрд доларів з 1991 року на допомогу Україні в реформах, розвитку бізнесу, проведенні чесних виборів тощо. Але в Росії на ті ж програми США витратило майже 18 мільярдів.

З інших тем повідомляв канал про такі. Президент призначив Ложкіна главою АП, Цеголка – прес-секретарем. Державним управлінням справами керуватиме колишній радник Черновецького. До штабу командування сухопутними військами деякі народні депутати привезли 145 бронежилетів та шоломів. Вибух у Миколаєві міг спровокувати колишній засуджений, аби приховати вбивство.

Не повідомляв канал про таке. Інфляція в травні уповільнилася до 2,3%. Держстат підтвердив падіння ВВП України в першому кварталі на 1,1%.

11 червня (середа):

У середу Перший національний повідомляв про такі події на Донбасі. Яценюк: до Сніжного та Красного Луча готівку для соцвиплат не везуть через загострення ситуації. Терористи ховають своїх загиблих у канавах поблизу доріг. Дітей із Донецької та Луганської областей вивозять в оздоровчі табори якнайдалі від бойових дій. До міської та дитячої клінік Донецька повертають документи й обладнання. З донецького заводу «Топаз» терористи вивезли всі машини та військовий радіолокаційний комплекс «Мандат». У Слов’янську залишилося не більше як 7000 мирних жителів. У Слов’янську не працюють аптеки і продуктові магазини, є перебої з постачанням води. Екс-нардеп Царьов у Луганську назвався очільником «федеративної республіки Новоросія» і зустрівся з ватажком терористів Болотовим. Царьов агітував українську молодь не йти в армію. Яценюк: в Антрацит Луганської області направлять 30 млн грн, щоб виплатити пенсії та соціальну допомогу.

Не повідомлялося про такі події в регіоні. У Торезі терористи викрали начальника слідчого відділу МВС. Терористи звільнили захоплених у полон міліціонерів із Єнакієвого. Генпрокуратура порушила кримінальну справу стосовно «генерального прокурора ДНР». Озброєні терористи вивезли мера Горлівки в невідомому напрямку. Головний терорист «ДНР» Пушилін безперешкодно перетнув кордон і зустрічався в Москві з Жириновським. У Єнакієвому терористи захопили в заручники 8 міліціонерів і автомобіль ППС. У Дмитрівці на Донеччині терористи взяли під контроль кордон з РФ і захопили будівлю пошти. У Донецьку міліція зареєструвала три випадки викрадення людей терористами. У Донецьку погіршується криміногенна ситуація, у людей відбирають автівки і грабують на вулицях – мер міста. Сепаратисти в Донецьку розграбували благодійний фонд. У Слов’янську припинено підвезення питної води – ДержСЕС. Терористи напали на луганський аеропорт з мінометами, десантники відбили цю атаку.

Про події в інших областях канал повідомляв таке. Чотири позови до Київського окружного суду подали декілька одеситів з приводу розслідування загибелі людей 2 травня. Претензії висуваються Яценюку, Авакову та Турчинову. Бійці Нацгвардії, які повернулися зі сходу країни, пікетували Кабмін з вимогами визнати їх учасниками бойових дій та призначити зарплату. У Києві вболівальники «Динамо» відкрили спеціальний пункт, куди можна принести будь-яку допомогу для бійців АТО.

Про події, пов’язані з окупацією Криму, повідомлялося таке. Нелегітимні депутати парламенту Криму прийняли відставку першого віце-прем’єра Теміргалієва. Окупаційна влада Криму надала місцевим «самооборонцям» статус «народної дружини». У Криму 14 вересня збираються провести вибори до нелегітимного парламенту. «Російська залізниця» підняла ціну на потяги з Криму до материкової України в 7 разів.

Не повідомлялося про такі події. Російські далекобійники погрожують перекрити трасу в Криму через значне подорожчання поромної переправи в Керчі. Жителів Криму окупаційна влада зобов’язала платити високий податок за розміщення туристів. Самопроголошений прем’єр Криму скаржиться, що гуманітарну допомогу розікрали.

Про реакції української влади на події повідомлялося таке. Прес-служба Нацгвардії: всім військовослужбовцям будуть зроблені відповідні записи з указанням населених пунктів, куди вони були передислоковані та де виконували службово-бойові завдання. Укрзалізниця: для переселенців зі сходу України на вокзалах облаштовані кімнати відпочинку. У Брюсселі закінчилися тристоронні переговори. Дійти згоди щодо газового питання Україна та Росія так і не змогли. «Нафтогаз» позиватиметься до Стокгольмського арбітражного суду. Україна відмовилася від знижки на російський газ і наполягає на ціні 286 доларів.

Не повідомлялося про такі реакції. МЗС: Росія продовжує пропускати в Україну бойовиків і зброю. Батальйон «Донбас» створює власне інформаційне агентство на противагу російській пропаганді. Коваль: робиться все можливе, щоб уникати жертв при проведенні АТО. Селезньов: українські військові перевіряють тих, хто виїжджає з зони АТО. Янукович, екс-чиновники СБУ і Міноборони видали РФ секретну інформацію – радник Авакова. Кабмін направить зекономлені на виборах 575 млн грн на потреби армії. На Донеччині й Луганщині не стоїть питання про введення військового стану – Міноборони. На Донбасі не працює 10 лікарень, у Слов’янську та Краматорську ускладнено роботу «швидких» – МОЗ.

Про закордонні реакції цього дня не повідомлялося таке. Єврокомісар Еттінгер назвав прийнятною для України ціну на газ нижче 385 доларів. Лавров у розмові з генсеком ОБСЄ визнав, що Росія надає «гуманітарну допомогу» сепаратистам сходу України. Всесвітньовідомі кінорежисери звернулися до Путіна з закликом гарантувати безпеку режисера Сєнцова. Спікер Держдуми РФ звинуватив Україну в анексії Криму, забувши про результати грудневого референдуму 1991 року.

З інших тем повідомлялося, що нардепа Лозинського, засудженого за полювання на людину, випустили з тюрми «за станом здоров’я». Не повідомлялося, що структури Фірташа спільно з чиновниками Фонду держмайна зривають аукціон із приватизації «Сумихімпром».

12 червня (четвер):

У четвер про події на Донбасі повідомлялося таке. Бойовики з «ДНР» перехопили автобус з дітьми-сиротами зі Сніжного. 16 дітей-сиріт зі Сніжного силоміць вивезли до РФ, ще 9 змогли вирватися на кордоні. Донецька ОДА: дітей зі Сніжного та їхніх вихователів примушували до перетину кордону Росії. Вивезення дітей-сиріт зі Сніжного до Росії кваліфіковано як міжнародне викрадення дітей. Українське МЗС направило Росії ноту – дозвільних документів на вивезення дітей за кордон не було. У Краматорську терористи з «ДНР» забороняють вивезти з дитячого будинку сиріт-інвалідів. Поблизу Сніжного триває бій. Тимчук: у Сніжному перебуває важка військова техніка сусідньої держави. Порошенко провів нараду з керівниками силових відомств щодо подій на Донбасі. Оголошений Генпрокуратурою в розшук екс-нардеп Царьов зустрічався з терористами в Донецьку. У Донецьк Царьова привіз депутат російської Держдуми.

Не повідомляв канал про такі події в регіоні. Уповноважений Президента з прав дитини: дітей зі Сніжного утримують прикордонники Росії. Нацгвардія стверджує, що затримала самопроголошеного «народного мера» Маріуполя. Мер Горлівки з печаткою міськвиконкому в заручниках у терористів. У Краматорську жителі масово полишають місто. Через пошкодження насосної станції населені пункти Донеччини отримують воду двічі на день, у Костянтинівському районі воду підвозять діжками. Сили АТО в Слов’янську знищили вогневу точку снайпера, який обстрілював блокпост. Військові відбили напад терористів на блокпост біля Кременної Луганської області. В Лисичанській міськраді кажуть, що «незалежності» в місті ніхто не проголошував. У Сєвєродонецьку терористи захопили будівлю військкомату. Царьова не можуть заарештувати в Луганську – в. о. губернатора.

Про події в інших областях повідомлялося таке. У Києві мітингувальники штурмували будівлю Держприкордонслужби, вимагаючи відставки її голови. Курсантів Національної академії внутрішніх справ відправили на навчання на тренувальну базу під Києвом. Українській армії можуть прийти на озброєння перші вітчизняні снайперські гвинтівки, розроблені на київському заводі «Маяк».

Не повідомлялося про такі події. До Одеської області з Луганщини виїхали 449 дітей із інтернатів. У Мелітополі Запорізької області СБУ затримала вербувальника «ДНР».

Про події в Криму не повідомлялося таке. У Криму ув’язнені, хворі на СНІД, залишилися без лікування через норми РФ. Міністр освіти: в Криму батьки відмовляються забирати дітей з українських класів. Джемілєв висловив надію, що Порошенко поверне Крим до складу України. Джемілєв: окупантам Криму не вдається схилити Меджліс до співробітництва, вони можуть його заборонити.

Про реакції української влади на події повідомлялося таке. Бійці Нацгвардії отримують статус учасників бойових дій після оформлення необхідних документів – Парубій. Аваков погрожує кримінальною відповідальністю активістам, які блокують будівлю Держприкордонслужби. Пропозиції Порошенка про мирне врегулювання конфлікту на сході України передано до Москви. Порошенко та Путін мали телефонну розмову, де обговорювали кроки, які треба зробити, щоби припинити вогонь на сході України – прес-служба Порошенка.

Не повідомлялося про такі реакції. Порошенко в телефонній розмові заявив Путіну про неприпустимість перетинання кордону України танками з РФ. Порошенко свій перший офіційний візит здійснить до Брюсселя – Дещиця. Декілька російських танків і БТРів перетнули державний кордон з Україною – Аваков. Військові захопили броньований КамАЗ терористів, ідентичні Росія виробляє для своєї армії. Генпрокуратура порушила кримінальну справу проти «генпрокурора ДНР» за підозрою в тероризмі. Управління верховного комісара ООН з питань біженців: свої домівки покинули близько 10 тисяч мешканців Донецької і Луганської областей, більшість із них переїхали до інших регіонів України.

З закордонних реакцій не повідомлялося про таке. Глава «Газпрому» каже, що вже з 16 червня переведуть Україну на передоплату газу. Лавров заявляє, що сепаратисти на сході України готові до припинення вогню, але вимагає від Києва зробити це першими. Група москвичів провела мітинг за незалежність України від «путінської Росії». Росія спрямувала стратегічні бомбардувальники до кордонів НАТО. У Росії порушили кримінальну справу проти української Нацгвардії. Німеччина звинуватила Росію в шпигунстві через конфлікт з Україною.

З інших тем канал повідомляв про такі. Лозинського доправили назад до колонії. Порошенко дав доручення швидше реформувати судову систему. Генпрокуратура оскаржила звільнення Лозинського і проводить розслідування. Лозинського звільнив суддя, який відбирав права в активістів Автомайдану та вів справу загибелі В'ячеслава Чорновола.

Не повідомлялося про такі події. Мін'юст вважає, що суддя, який випустив із в’язниці Лозинського, виніс завідомо неправосудне рішення. «Укрзалізниця» запускає швидкісні потяги вітчизняного виробництва. Генпрокуратура відновила справу про смерть композитора Івасюка.

13 червня (п’ятниця):

Про події на Донбасі цього дня канал повідомляв таке. Міноборони: одна людина загинула, двох поранено внаслідок обстрілу міста Добропілля Донецької області. Терористи видавали себе за вояків Нацгвардії, а обстріли проводили двома установками залпового вогню «Град». Діти-сироти зі Сніжного, яких терористи вивезли до Росії, повертаються в Україну. В Маріуполі завершено спецоперацію АТО: захоплено 40 терористів, опорні пункти взято під контроль. Після звільнення Маріуполя від терористів президент Порошенко доручив Таруті тимчасово перенести в місто роботу ОДА. В. о. голови Луганської ОДА: більш як добу не припиняється бій у районі села Дякового. У Луганській області закрили держреєстр для нотаріусів. Терористи «ЛНР» заявили, що ті підприємства, які відмовляються їм підкорюватися, буде націоналізовано. Близької п’ятої ранку в селі Макаровому за 20 кілометрів від Луганська відбувся бій між захопниками та Нацгвардією.

Не повідомлялося про такі події в регіоні. В Рубіжному терористи викрали зі штрафмайданчика 10 автівок. Лідер терористів «ДНР» Пушилін визнав, що в Москві отримував вказівки від російських політиків. У результаті вибуху автівки терористів біля Донецької ОДА загинуло три людини. Терористи з «ДНР» влаштували стрілянину з терористами «ЛНР» в Луганську, один бойовик загинув.

З подій і інших областях не повідомлялося про те, що на Сумщині СБУ затримала автівку з партією газет сепаратистського змісту.

З подій, пов’язаних із окупацією Криму, не повідомлялося про таке. Мечеть у Сімферополі невідомі закидали «коктейлями Молотова» і обмалювали фашистською символікою. Кримськотатарський Меджліс просить допомоги у ООН і ОБСЄ: в Криму безслідно викрадають людей.

З реакцій української влади повідомлялося про таке. Помічник міністра МВС Геращенко: державний кордон України з Росією повністю перекриють українські силовики. Коломойський запропонував власним коштом збудувати паркан на кордоні з Росією. Яценюк доручив готуватися до відімкнення газу, Україна подає до суду на «Газпром». Яценюк дав додаткове доручення НКРЕ визначити економічно обґрунтовані тарифи на транзит територією України російського газу.

Не повідомлялося про такі реакції. Фільтраційних таборів для переселенців не буде – омбудсмен Лутковська. Україна подала заяву до Європейського суду щодо повернення викрадених Росією дітей-сиріт. Міноборони обіцяє повністю забезпечити бронежилетами сили АТО протягом 10 дній. МВС: гуманітарний коридор для виїзду людей із зони бойових дій може бути прокладено зі Слов’янська в напрямку Красного Лиману на Донеччині.

З закордонних реакцій повідомлялося таке. Міллер: ціна 385 доларів за тисячу кубометрів – остання пропозиція для України. Російські ціни на газ політичного характеру і не мають нічого спільного з ринковою вартістю – заявив на засіданні уряду РФ голова Антимонопольного комітету Росії Артем’єв. Путін почав спростовувати сказане.

Не повідомлялося про такі реакції. Російська омбудсмен не знає, скільки громадян РФ загинуло на Донбасі, каже про «декілька випадків». Генсек НАТО висловив занепокоєння повідомленнями про російські танки в Україні. ЄС виділив Україні 250 млн євро безповоротної допомоги.

З інших тем повідомлялося про таке. Представники «Правого сектору» та «Самооборони Майдану» пікетували Генпрокуратуру, вимагаючи відставки прокурора Києва. У ГПУ оприлюднили список високопосадовців, діяльність яких могла спричинити масові вбивства та порушення прав людини на Майдані: Янукович, Захарченко, Пшонка, Лукаш, Портнов, керівники спецпідрозділу «Беркут», народні депутати від Партії регіонів. Махніцький: встановлено особи 11 підозрюваних, які зухвало викрали активістів Майдану Вербицького та Луценка. Ні гучних святкувань, ні салютів із приводу звільнення Лозинського в Голованівську не було.

Не повідомлялося про такі події. Генпрокуратура не має прямих доказів причетності ФСБ до розстрілу Майдану. Генпрокуратура звернулася до ФБР із проханням експертизи відео з місць розстрілу на Майдані. Чиновники МВС заважають розслідуванню масових убивств на Майдані – Махніцький. Активісти пікетували Адміністрацію Президента, вимагаючи закону про люстрацію.

14 червня (субота):

В суботу з подій на Донбасі канал розповідав про такі. У Маріуполі терористи з засідки обстріляли колону машин прикордонників, 5 загиблих, 7 поранених. У Луганську терористи збили літак Іл-76, загинуло 49 українських військових. Селезньов: коли Іл-76 заходив на посадку до Луганського аеропорту, його трьома пострілами підбили з ПЗРК. Стріляли з відстані кількох кілометрів, тому затримати їх не вдалося. Тимчук: у засідці терористів біля луганського аеропорту знайшли зброю, що стріляла по українському транспортному літаку Іл-76, а також порожні банки з російських консерв. Терористи «ЛНР» взяли на себе відповідальність за збитий український літак. Прокуратура розслідує як теракт справу про збитий військовий літак. Мінрегіонбуд пообіцяв видати квартири сім’ям загиблих у Луганську військовослужбовців.

Не повідомлялося про такі події в регіоні. Українські військові знайшли в залишеній терористами під Добропіллям установці «Град» докази її належності російській армії. В Авдіївці терористи викрали офіцера ЗСУ. Діти зі Сніжного, раніше силою вивезені до Росії, вже під Кривим Рогом. Терорист Безлер приковує військовополонених на дахах у Горлівці «для захисту від ударів авіації». Військові відбили спробу прориву до Харківської області двох автоколон терористів на трасі Слов’янськ – Ізюм. СБУ затримала одного з лідерів маріупольських терористів, який планував втечу до Білорусі. Військові очистили від терористів місто Щастя в Луганській області. Російські прикордонники безпідставно затримали на Луганщині журналістку «Громадського ТБ».

Про події в інших областях повідомлялося таке. Під російським посольством у Києві протестували проти того, що в Україну в’їхали російські танки і що вночі збито літак Іл-76. Пікетники закидали посольство яйцями, облили зеленкою. Під посольством Росії в Києві перевертали дипломатичні авто, в будівлі били вікна. Біля будівлі Адміністрації Президента знайдено і знешкоджено вибуховий пристрій.

Про події, пов’язані з окупацією Криму, повідомлялося таке. У Криму святкують день міста Севастополя. Жителі Криму, вбрані у вишиванки, символічно позбулися російського триколора під посольством Росії в Києві.

Про реакції української влади на події повідомлялося таке. Порошенко: керівництво Антитерористичного центру СБУ не убезпечило літак. Від голови служби Наливайченка президент чекає детального аналізу причин, які призвели до катастрофи, а також кадрових пропозицій щодо відповідальності керівництва Антитерористичного центру. Президент заявив, що сім’ям загиблих виділять по шістсот десять тисяч гривень компенсації. Порошенко оголосив 15 червня днем жалоби по військовослужбовцям, які загинули під час АТО на сході України. Порошенко: українські військові та прикордонники перекрили 248 км українсько-російського кордону. Коваль доповів, що за останню добу в зоні АТО знищено понад двісті п’ятдесят бойовиків. Значна частина з них – громадяни Росії. Міненерго: в Києві готується тристороння зустріч газових переговорів. Міноборони: у військових шпиталях на лікуванні нині перебувають 177 поранених під час АТО.

Не повідомлялися такі теми. СБУ передала до Мін'юсту докази злочинів Компартії. Міноборони: 212 офіцерів Державного космічного агентства звільнено за відмову в мобілізації.

З закордонних реакцій на українські події повідомлялося таке. НАТО оприлюднило супутникові фото, які підтверджують входження російських танків на територію України. У Держдепі США підтвердили, що на Донбасі – російські танки. Представник російського президента в ООН сказав під час виступу на Генасамблеї, що українська сторона порушила в ніч проти тринадцятого червня держкордон Росії. Лавров та Керрі обговорили ситуацію на Сході України телефоном.

Не повідомлялося про таке. Меркель висловилася, що вона шокована збитим на Сході України літаком. Генсек Ради Європи шокований загибеллю українських військових у Луганську. Європейський суд вимагає від Росії пояснень викрадення українських дітей-сиріт до 17 червня. Держдеп США спростував дані щодо застосування Україною фосфорних бомб. В ООН говорили про Росію як про постачальника тероризму – постпред України. Глава МЗС Великобританії назвав «повністю неприйнятними» російські танки в Україні. Баррозу закликав Путіна зупинити потік зброї і бойовиків в Україну.

З інших подій не згадувалися такі. МВС спростовує заяву Генпрокуратури про перешкоджання розслідуванню масових убивств на Майдані. Колишній генпрокурор Пшонка має російське громадянство (14 червня)

Замовчання за окремими тематичними напрямами:

2. Масові акції протесту:

Тиждень

Замовчано тем цієї тематики

06.09–06.15

6

06.02–06.08

4

05.26–06.01

0

05.19–05.25

6

05.12–05.18

1

05.05–11.05

1

28.04–04.05

0

21.04–27.04

6

14.04–20.04

5

07.04–13.04

6

24.03–30.03

3

17.03–23.03

2

10.03–16.03

18

03.03–09.03

19

24.02–02.03

16

17.02–23.02

62

10.02–16.02

16

03.02–09.02

15

Перший національний не повідомляв про такі події цієї тематики:

В Одесі відбулося віче пам’яті загиблих 2 травня під час масових заворушень (8 червня)

У Харкові на Народне віче зібралося півтисячі людей (8 червня)

На Майдані вимагають відсторонення Литвина від виконання обов’язків глави Держприкордонслужби (8 червня)

Майдан на віче вимагає дострокових виборів до ВР (8 червня)

Панахида за загиблими 2 травня відбулася в Одесі (10 червня)

Активісти пікетували Адміністрацію Президента, вимагаючи закону про люстрацію (13 червня)

3. Факти і розслідування злочинів і прорахунків попередньої влади та її сателітів:

Тиждень

Замовчано тем цієї тематики

06.09–06.15

5

06.02–06.08

14

05.26–06.01

7

05.19–05.25

10

05.12–05.18

10

05.05–11.05

0

28.04–04.05

9

21.04–27.04

20

14.04–20.04

15

07.04–13.04

18

24.03–30.03

25

17.03–23.03

21

10.03–16.03

23

03.03–09.03

20

24.02–02.03

41

17.02–23.02

76

10.02–16.02

66

03.02–09.02

50

Перший національний не повідомляв про такі події цієї тематики:

Силовики саботують розслідування розстрілу на Майдані – глава ТСК Москаль (9 червня)

Держстат підтвердив падіння ВВП України в першому кварталі на 1,1% (10 червня)

Генпрокуратура не має прямих доказів причетності ФСБ до розстрілу Майдану (13 червня)

Генпрокуратура звернулася до ФБР із проханням експертизи відео з місць розстрілу на Майдані (13 червня)

Чиновники МВС заважають розслідуванню масових убивств на Майдані – Махніцький (13 червня)

4. Факти порушення свободи слова, перешкоджання журналістській діяльності та фізичного насильства проти журналістів:

Тиждень

Замовчано тем цієї тематики

06.09–06.15

1

06.02–06.08

7

05.26–06.01

4

05.19–05.25

4

05.12–05.18

10

05.05–11.05

13

28.04–04.05

7

21.04–27.04

14

14.04–20.04

6

07.04–13.04

6

24.03–30.03

1

17.03–23.03

3

10.03–16.03

19

03.03–09.03

14

24.02–02.03

6

17.02–23.02

20

10.02–16.02

6

03.02–09.02

4

Перший національний не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

Російські прикордонники безпідставно затримали на Луганщині журналістку «Громадського ТБ» (14 червня)

5. Реакції і дії міжнародної спільноти стосовно українських подій:

Тиждень

Замовчано тем цієї тематики

06.09–06.15

23

06.02–06.08

23

05.26–06.01

28

05.19–05.25

29

05.12–05.18

49

05.05–11.05

58

28.04–04.05

39

21.04–27.04

62

14.04–20.04

79

07.04–13.04

65

24.03–30.03

44

17.03–23.03

76

10.03–16.03

63

03.03–09.03

83

24.02–02.03

66

17.02–23.02

86

10.02–16.02

36

03.02–09.02

31

Перший національний не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

НАТО працює над ґрунтовним пакетом допомоги Україні – Расмуссен (8 червня)

ЄС не готовий прийняти до свого складу Україну – МЗС Франції (8 червня)

Нуланд: США справді витратили 5 млрд доларів з 1991 року на допомогу Україні в реформах, розвитку бізнесу, проведенні чесних виборів тощо. Але в Росії на ті ж програми США витратило майже 18 мільярдів (10 червня)

Єврокомісар Еттінгер назвав прийнятною для України ціну на газ нижче 385 доларів (11 червня)

Лавров у розмові з генсеком ОБСЄ визнав, що Росія надає «гуманітарну допомогу» сепаратистам сходу України (11 червня)

Всесвітньовідомі кінорежисери звернулися до Путіна із закликом гарантувати безпеку режисера Сєнцова (11 червня)

Спікер Держдуми РФ звинуватив Україну в анексії Криму, забувши про результати грудневого референдуму 1991 року (11 червня)

Глава «Газпрому» каже, що вже з 16 червня переведуть Україну на передоплату газу (12 червня)

Лавров заявляє, що сепаратисти на сході України готові до припинення вогню, але вимагає від Києва зробити це першими (12 червня)

Група москвичів провела мітинг за незалежність України від путінської Росії (12 червня)

Росія спрямувала стратегічні бомбардувальники до кордонів НАТО (12 червня)

У Росії порушили кримінальну справу проти української Нацгвардії (12 червня)

Німеччина звинуватила Росію в шпигунстві через конфлікт із Україною (12 червня)

Російська омбудсмен не знає, скільки громадян РФ загинуло на Донбасі, каже про «декілька випадків» (13 червня)

Генсек НАТО висловив занепокоєння повідомленнями про російські танки в Україні (13 червня)

ЄС виділив Україні 250 млн євро безповоротної допомоги (13 червня)

Меркель заявила, що вона шокована збитим на сході України літаком (14 червня)

Генсек Ради Європи шокований загибеллю українських військових у Луганську (14 червня)

Європейський суд вимагає від Росії пояснень викрадення українських дітей-сиріт до 17 червня (14 червня)

Держдеп США спростував дані щодо застосування Україною фосфорних бомб (14 червня)

В ООН говорили про Росію як про постачальника тероризму – постпред України (14 червня)

Глава МЗС Великобританії назвав «повністю неприйнятними» російські танки в Україні (14 червня)

Баррозу закликав Путіна зупинити потік зброї і бойовиків в Україну (14 червня)

6. Події та заяви, пов’язані з анексією Криму, сепаратизмом у південних і східних областях України і пособництвом сепаратизму та прихованій агресії Росії в інших областях:

Тиждень

Замовчано тем цієї тематики

06.09–06.15

97

06.02–06.08

109

05.26–06.01

103

05.19–05.25

146

05.12–05.18

147

05.05–11.05

199

28.04–04.05

150

21.04–27.04

179

14.04–20.04

190

07.04–13.04

125

24.03–30.03

91

17.03–23.03

112

10.03–16.03

127

03.03–09.03

100

24.02–02.03

87

Перший національний не повідомляв про такі події, факти чи заяви з цієї тематики:

Терористи в Торезі обстріляли базу державної гірничо-рятувальної служби, двох людей вбили, двох поранили (8 червня)

Звільнено з полону терористів трьох співробітників Амвросієвського райвідділу міліції (8 червня)

У Сніжному терористи з «ДНР» захопили будівлю Пенсійного фонду (8 червня)

У Сніжне в’їхало три вантажівки з терористами і БТР (8 червня)

В Артемівську терористи розстріляли автомобіль з командиром військової частини (8 червня)

Бойовики на КамАЗах привезли на Донбас близько сотні російських спецназівців – батальйон «Азов» (8 червня)

Терористи заявляють, що спостерігачі ОБСЄ в Сєвєродонецьку є заручниками (8 червня)

Сили АТО взяли Слов’янськ в щільне кільце, терористи намагаються вирватися (8 червня)

З 8 чоловік екіпажу збитого терористами над Слов’янськом літака вдалося вижити трьом – спікер АТО (8 червня)

У Донецьку терористи викрали активіста Євромайдану Желнакова (9 червня)

У Слов’янську від осколкового поранення загинув 8-річний хлопчик (9 червня)

Терористи в Слов’янську хаотично обстрілюють житлові квартали (9 червня)

В Луганській області терористи викрали адвоката (9 червня)

Терористи обстріляли пункт пропуску Ізварине в Луганській області, прикордонники відбили атаку (9 червня)

До Черкаської області прибув автобус з біженцями з Донеччини (8 червня)

Прикордонники в Мелітополі затримали начальника потяга «Сімферополь – Донецьк» за партію контрабандних медикаментів для терористів (9 червня)

На Донбасі терористи викрали проукраїнського активіста Рудого (10 червня)

У Сніжному зростає кількість бойовиків – Донецька ОДА (10 червня)

На Донеччині невідомі підірвали міст на автомобільній трасі поблизу села Галіцинівка (10 червня)

У Краматорську в результаті артобстрілу зруйновано цехи двох заводів (10 червня)

У Торезі шахтарів шахти «Прогрес» керівництво примусило віддати одноденний заробіток терористам «ДНР» (10 червня)

Полонені, яких у розповсюдженому терористами відеоролику начебто розстрілює Безлер на прізвисько Бєс, живі, але продовжують перебувати у заручниках (10 червня)

Прикордонники затримали українця, який віз із РФ схеми бойового порядку Слов’янська (10 червня)

У Слов’янську терористами зруйновані майже всі АЗС – нема бензину навіть для «швидких» (10 червня)

У Слов’янську від осколкових поранень загинули двоє дітей 12 та 6 років (10 червня)

Сили АТО знищили вогневі точки терористів у Слов’янську й Семенівці (10 червня)

Бойовики обстріляли з мінометів аеродром у Луганську, сили АТО відбили атаку (10 червня)

У Луганську терористи грабують підприємства УТОС (10 червня)

До Львівської області прибули 56 біженців із Луганська і Слов’янська (10 червня)

Митниці з окупованого Криму перенесли в Херсон (10 червня)

Окупаційна влада Криму планує масово звільняти головних лікарів півострова (10 червня)

Генпрокуратура оголосила лідерам донецьких сепаратистів підозру в тероризмі (10 червня)

Селезньов: сили АТО допоможуть у безпечній евакуації зі сходу України (10 червня)

У Торезі терористи викрали начальника слідчого відділу МВС (11 червня)

Терористи звільнили захоплених у полон міліціонерів з Єнакієвого (11 червня)

Генпрокуратура порушила кримінальну справу стосовно «генерального прокурора ДНР» (11 червня)

Озброєні терористи вивезли мера Горлівки в невідомому напрямку (11 червня)

Головний терорист «ДНР» Пушилін безперешкодно перетнув кордон і зустрічався в Москві з Жириновським (11 червня)

В Єнакієвому терористи захопили в заручники 8 міліціонерів і автомобіль ППС (11 червня)

У Дмитрівці на Донеччині терористи взяли під контроль кордон з РФ і захопили будівлю пошти (11 червня)

У Донецьку міліція зареєструвала три випадки викрадення людей терористами (11 червня)

У Донецьку погіршується криміногенна ситуація, у людей відбирають автівки і грабують на вулицях – мер міста (11 червня)

Сепаратисти в Донецьку розграбували благодійний фонд (11 червня)

У Слов’янську припинено підвезення питної води – ДержСЕС (11 червня)

Терористи напали на луганський аеропорт з мінометами, десантники відбили цю атаку (11 червня)

Російські далекобійники погрожують перекрити трасу в Криму через значне подорожчання поромної переправи в Керчі (11 червня)

Жителів Криму окупаційна влада зобов’язала платити високий податок за розміщення туристів (11 червня)

Самопроголошений прем’єр Криму скаржиться, що гуманітарну допомогу розікрали (11 червня)

МЗС: Росія продовжує пропускати в Україну бойовиків і зброю (11 червня)

Батальйон «Донбас» створює власне інформаційне агентство на противагу російській пропаганді (11 червня)

Коваль: робиться все можливе, щоб уникати жертв при проведенні АТО (11 червня)

Селезньов: українські військові перевіряють тих, хто виїжджає з зони АТО (11 червня)

Янукович, екс-чиновники СБУ і Міноборони видали РФ секретну інформацію – радник Авакова (11 червня)

Кабмін направить зекономлені на виборах 575 млн грн на потреби армії (11 червня)

На Донеччині й Луганщині не стоїть питання про введення військового стану – Міноборони (11 червня)

На Донбасі не працює 10 лікарень, у Слов’янську та Краматорську ускладнено роботу «швидких» – МОЗ (11 червня)

Уповноважений Президента з прав дитини: дітей зі Сніжного утримують прикордонники Росії (12 червня)

Нацгвардія стверджує, що затримала самопроголошеного «народного мера» Маріуполя (12 червня)

Мер Горлівки з печаткою міськвиконкому в заручниках у терористів (12 червня)

У Краматорську жителі масово полишають місто (12 червня)

Через пошкодження насосної станції населені пункти Донеччини отримують воду двічі на день, у Костянтинівському районі воду підвозять діжками (12 червня)

Сили АТО в Слов’янську знищили вогневу точку снайпера, який обстрілював блокпост (12 червня)

Військові відбили напад терористів на блокпост біля Кременної Луганської області (12 червня)

В Лисичанській міськраді кажуть, що «незалежності» в місті ніхто не проголошував (12 червня)

У Сєвєродонецьку терористи захопили будівлю військкомату (12 червня)

Царьова не можуть заарештувати в Луганську – в. о. губернатора (12 червня)

До Одеської області з Луганщини виїхали 449 дітей з інтернатів (12 червня)

У Мелітополі Запорізької області СБУ затримала вербувальника «ДНР» (12 червня)

У Криму ув’язнені, хворі на СНІД, залишилися без лікування через норми РФ (12 червня)

Міністр освіти: в Криму батьки відмовляються забирати дітей з українських класів (12 червня)

Джемілєв висловив надію, що Порошенко поверне Крим до складу України (12 червня)

Джемілєв: окупантам Криму не вдається схилити Меджліс до співробітництва, вони можуть його заборонити (12 червня)

Порошенко в телефонній розмові заявив Путіну про неприпустимість перетинання кордону України танками з РФ (12 червня)

Порошенко свій перший офіційний візит здійснить до Брюсселя – Дещиця (12 червня)

Декілька російських танків і БТРів перетнули державний кордон з Україною – Аваков (12 червня)

Військові захопили броньований КамАЗ терористів, ідентичні Росія виробляє для своєї армії (12 червня)

Генпрокуратура порушила кримінальну справу проти «генпрокурора ДНР» за підозрою в тероризмі (12 червня)

Управління верховного комісара ООН з питань біженців: свої домівки покинули близько 10 тисяч мешканців Донецької і Луганської областей, більшість із них переїхали до інших регіонів України (12 червня)

Лідер терористів «ДНР» Пушилін визнав, що в Москві отримував вказівки від російських політиків (13 червня)

У результаті вибуху автівки терористів біля Донецької ОДА загинуло 3 людини (13 червня)

Терористи з «ДНР» влаштували перестрілку з терористами «ЛНР» в Луганську, один бойовик загинув (13 червня)

На Сумщині СБУ затримала автівку з партією газет сепаратистського змісту (13 червня)

Мечеть в Сімферополі невідомі закидали «коктейлями Молотова» і обмалювали фашистською символікою (13 червня)

Кримськотатарський Меджліс просить допомоги в ООН і ОБСЄ: в Криму безслідно викрадають людей (13 червня)

Фільтраційних таборів для переселенців не буде – омбудсмен Лутковська (13 червня)

Україна подала заяву до Європейського суду щодо повернення викрадених Росією дітей-сиріт (13 червня)

Міноборони обіцяє повністю забезпечити бронежилетами сили АТО протягом 10 дній (13 червня)

МВС: гуманітарний коридор для виїзду людей із зони бойових дій може бути прокладений з Слов’янська в напрямку Красного Лиману на Донеччині (13 червня)

Українські військові знайшли в залишеній терористами під Добропіллям установці «Град» докази її належності російській армії (14 червня)

В Авдіївці терористи викрали офіцера ЗСУ (14 червня)

Діти зі Сніжного, раніше силою вивезені до Росії, вже під Кривим Рогом (14 червня)

Терорист Безлер приковує військовополонених на дахах у Горлівці «для захисту від ударів авіації» (14 червня)

Військові відбили спробу прориву до Харківської області двох автоколон терористів на трасі Слов’янськ – Ізюм (14 червня)

СБУ затримала одного з лідерів маріупольських терористів, який планував втечу до Білорусі (14 червня)

Військові очистили від терористів місто Щастя в Луганській області (14 червня)

СБУ передала до Мін'юсту докази сепаратистських злочинів Компартії (14 червня)

Міноборони: 212 офіцерів Державного космічного агентства звільнено за відмову від мобілізації (14 червня)

Інші теми, про які Перший національний не повідомляв протягом звітного тижня:

Інфляція в травні уповільнилася до 2,3% (10 червня)

Структури Фірташа спільно з чиновниками Фонду держмайна зривають аукціон із приватизації «Сумихімпром» (11 червня)

Мін'юст вважає, що суддя, який випустив з в’язниці Лозинського, виніс завідомо неправосудне рішення (12 червня)

«Укрзалізниця» запускає швидкісні потяги вітчизняного виробництва (12 червня)

Генпрокуратура відновила справу про смерть композитора Івасюка (12 червня)

МВС спростовує заяву Генпрокуратури про перешкоджання розслідуванню масових убивств на Майдані (14 червня)

Моніторинг здійснено в рамках програми Ради Європи «Впровадження європейських стандартів в українському медійному середовищі».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
Кадр з відео / 1tv.com.ua
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1731
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду