Рятівна вертикаль

5 Березня 2010
54525
5 Березня 2010
09:19

Рятівна вертикаль

54525
Від якості нових проектів «1+1» залежатиме, чи приживеться вертикальне програмування на українському телебаченні
Рятівна вертикаль

З наступного тижня телеканал «1+1» розпочинає впроваджувати вертикальне програмування у самий пік-прайм. Однак чи приживеться цей експеримент, і чи надовго таке програмування залишиться в сітці каналу?

 

Революційні рішення

 

Спершу «1+1» повідомив про непередбачуваний вибір днів трансляції для свого нового розважального шоу «Суперзірка» - вівторок і середа. Цей крок майже революційний з огляду на те, що в Україні шоу подібного формату виходять переважно у вихідні та п'ятницю (завдяки вдалим проектам СТБ). Поодинокі спроби поставити розважальне шоу в інший день брали настільки невисокі показники, що не мали жодного шансу залишитись у слотах, близьких до прайму, надовго. Зокрема, восени 2008 року на СТБ вийшла «Суперстар-2008», яка транслювалася щопонеділка о 19.10 до грудня. У результаті такого програмування проект взяв частку 5,21% за 14-49, і з того часу канал використовував цей слот для інших цілей. Зауважмо, що ця «Суперстар» на СТБ була російського виробництва, із власними великими зірковими чи талант-шоу канали поводяться значно обережніше.

 

А тут «Плюси» обирають для власного шоу за дорогим і успішним форматом Popstars, зі своїм розкрученим ведучим Юрієм Горбуновим, кількамісячними всеукраїнськими кастингами і ретельною промокампанією - вівторок та середу. Здавалося б, чому не традиційна субота, як протягом останніх чотирьох років? Бо в суботу відтепер о 20.30 буде «Народна зірка» на ТРК «Україна». Тоді чому б не менш традиційна неділя? Бо в неділю о 20.00 стоїть «Фабрика. Суперфінал» на Новому. Можливо, «1+1» не відчув у собі сил для серйозного контрпрограмування відносно інших шоу вихідних та п'ятниці і не захотів ділити з ними свою потенційну аудиторію? Втім, з іншого боку, канал вирішив сміливо шукати новий підхід для завоювання активної аудиторії і рятувати свої показники від падіння (все-таки за рік «Плюси» впали з другого місця на четверте-п'яте).

 

За словами генерального продюсера ТВі та колишнього керівника телевізійного напрямку «1+1» Сергія Дем'янчука, запуск розважальних шоу у вівторок є американським стандартом. «У США взагалі всі ці пісенно-танцювальні, талант-шоу стартують у вівторок, і я думаю, що канал перейняв саме цей досвід. Приміром, у вівторок на Fox іде American Idol. Там взагалі цікаво, бо у вівторок у них найвищий рівень телевізійного перегляду», - каже пан Дем'янчук.

 

Проте, поставивши «Суперзірку» у вівторок і середу, «1+1» на понеділок запрограмував реаліті-шоу «Міняю жінку» за британським форматом Wife Swap. Цей проект також міг би прикрасити прайм вихідного. Оригінал шоу на британському каналі «4» виходить щонеділі о 20.00. Але й у будні реаліті-шоу не така екзотика, як зіркові проекти. До того ж Wife Swap на телеканалі «Сіті» виходить якраз у будні з вівторка по четвер.

 

Залишився ще прайм четверга і п'ятниці, на які канал поки що поставив художні фільми. Але, швидше за все, це рішення тимчасове, і якщо перші два вертикальні проекти спрацюють, то в ці дні, очевидно, також з'являться нові програми. Або ж у пік-прайм четверга переміститься «Сеанс із Кашпіровським» (нині проект виходить щочетверга о 22.15), який вже має досвід вдалого виходу о 20.15 у п'ятницю. І все-таки не зрозуміло, чому канал не поставив програму в цьому ж слоті в четвер чи ту ж п'ятницю. Можна припустити, що обговорювалося й таке рішення, бо інформацію про сітку цих днів прес-служба не розголошувала до останнього. Поки що кінопоказ позиціонується таким чином : у четвер - жіночі фільми, у п'ятницю - чоловічі.

 

 

Вертикальні елементи

 

Елементи вертикального програмування так чи інакше присутні в сітках більшості каналів, де їх органічно поєднано з основними горизонтальними лінійками. Колись, у часи свого розквіту, «1+1» формував вертикальні лінійки суспільно-політичних шоу («Епіцентр» у понеділок, «Чорним по білому» - у вівторок, «Без табу» - у середу, «Я так думаю» - у четвер) та розважальних програм (вівторок - «Комедійний квартет», середа - «СВшоу», четвер - «Повне мамаду»).

 

У слотах до 20.00 або після 22.00 програмувати по вертикалі намагалися різні канали. На СТБ, приміром, виходить лінійка документальних програм о 19.10: понеділок - «У пошуках істини», вівторок - «Правила життя», середа - «Зіркове життя», четвер - «Моя правда». «Побачивши, що це результативно, ми саме таким чином побудували всю програмну сітку, поєднуючи її з елементами горизонтального програмування», - розповідає ТК Степан Шевелюк, керівник групи перспективного планування програм телеканалу СТБ.

 

ТРК «Україна» також розпочинала «вертикальні спроби» у слоті 21.30 ще у 2008 році: понеділок - світові фільми «Мегахіт щопонеділка», вівторок - російсько-українські телефільми «Наше кіно», у середу виходив футбол, у четвер - «Шоу Вєркі Сердючки», а в п'ятницю - «Шустер live».

 

Проте запустити цей механізм у самий пік-прайм ще не зважувався жоден із українських мовників. По суті, таке рішення минулого сезону прийняв лише російський «Первый канал», який з понеділка по четвер о 20.00 сформував лінійку власних шоу «Чекай на мене», «Давай одружимось», «Модний вирок» та «Судіть самі з Максимом Шевченком». Однак на відміну від «Первого канала», який все ж таки ставив у цей час свої успішні, добре перевірені часом і рейтингами шоу, «1+1» наважився випустити в ефір прем'єри. Таким чином, канал ризикує двічі: спрацювати мають і вертикальне програмування, і самі формати.

 

Ризики

 

На ринку є стійке уявлення, що той, хто запровадить вертикаль першим, програє, бо не зможе протистояти горизонтальним лінійкам всіх інших каналів.

 

«Не хотілося б бути одним воїном в полі, - наголошувала в інтерв'ю ТК керівник програмної дирекції ТРК «Україна» Ірина Курчакова, - складно перейти на вертикаль у будні, коли конкуренція ведеться по горизонталі. Горизонталь зараз є більш правильною формою для отримання лояльності глядача. Вертикаль має з'явитись як новий підхід, новий стиль програмування в принципі. Всі канали намагаються, і ми не виняток, але успішних результатів мало».

 

«Інтер» у пік-прайм продовжить показувати «Обручку», ТРК «Україна» - «Глухар-2», СТБ - «Чужі помилки», Новий канал - «Татусевих дочок»... При цьому більшість цих проектів не закінчаться наступного тижня, відтак «1+1» доведеться відтягувати «пригодованого» глядача, такого, який уже давно підсів на лінійки конкурентів і дивиться з дня в день чи то «Обручку», чи то «Татусевих дочок».

 

Окрім цього, каналу важливо не втратити своєї аудиторії, яка за останні роки звикла бачити на «Плюсах» у цьому слоті горизонтальні серіали. Та й за останні кілька тижнів на каналі дуже непогано виходить трійка серіалів «Історія зечки», «Маргоша» та «Барвіха» (з 20.15 до 23.20).

 

За словами програмного директора ТЕТ Валерія Гросмана, коли вертикальне програмування активно (ще за часів американських інвесторів) впроваджував ICTV, воно викликало різну реакцію у глядачів. «На той час стільки було листів ображених від глядачів, мовляв, що ж ви нам показали одну серію, а тепер нам чекати тиждень. Це був 90-91 рік, я на той час працював у Миколаєві на каналі, який співпрацював з ICTV і ретранслював його. Тому я знаю про ці листи, я їх одержував», - розповідає пан Гросман ТК. Однак тут же додає, що від початку 90-х «глядачі вже мали б трохи звикнути до нерадянського телебачення».

 

Отже, перед «Плюсами», які взялися за складне завдання переламати звичку глядача, є декілька непростих викликів. Чи готовий канал розвивати ці вертикальні слоти, якщо продукт не спрацює в перші тижні? Адже результат сьогоднішнього переходу може з'явитися нескоро, а прайм має приносити високі рейтинги вже сьогодні. І друге питання - чи є в резерві каналу сильний альтернативний продукт на «заміну» в тому випадку, якщо продукт в одному з цих слотів не піде?

 

Плюси вертикалі

 

Якщо «1+1» впорається з викликами, то канал отримає незалежний прайм із «невичерпним» продуктом. Адже і «Міняю жінку», і «Суперзірка» - проекти власного виробництва, канал зможе виробляти їх для власних потреб скільки захоче, робити безліч випусків. Їх не потрібно буде купувати, чекати, поки їх знімуть, підшукувати їм аналогічний продукт на заміну. А вертикальна схема дозволить використовувати цей продукт ще й економно.

 

«До цього все йшло, йшло і прийшло. Тому я вважаю, що це радше закономірні зміни, ніж революційні. До цього логічно підвів ринок: продукту стало значно менше, він став чітко спрямованим на певний тип глядача. А вертикальне програмування - це оптимізація ризиків та витрат», - коментує Сергій Дем'янчук.

 

На думку Дем'янчука, коли нині говорять про ризики вертикалі, то забувають про ризики горизонтального програмування: «Зайшов у прайм якийсь серіал і провалив весь слот. Ось вам і горизонтальне програмування».

 

Проте не всі канали економлять на продукті: група «Інтер», наприклад, взагалі практикувала розміщення успішних серіалів по дві серії. Приміром, «Сватів», які могли б виходити значно довше, «Інтер» за два тижні показав у «спарованому режимі» в горизонтальній лінійці.

 

Про те, що «1+1» може почати економити хороший серіальний продукт, свідчить і його останні рішення щодо вибору місця в сітці для високобюджетного проекту компанії «Централ Партнешип» - «Вольф Мессінг». Серіал виходитиме у неділю о 20.00. Таким чином канал може забезпечити собі стабільний прайм вихідних, замінивши ними телефільми, які йдуть із перемінним успіхом. З іншого боку, цей же серіал може стати горизонтальним резервом для прайму буднів у випадку невдач із «Міняю жінку» та «Суперзіркою». Адже головний ризик «Плюсів» і всього експерименту - якість нових проектів власного виробництва. «Рейтинг насамперед дає продукт, а не тип програмування», - підтверджує Сергій Дем'янчук.

 

Отже, саме від якості «Міняю жінку» та «Суперзірки» залежатиме те, чи приживеться вертикальне програмування на «1+1», чи перейматимуть його інші канали, а чи динамічний та актуальний на сьогодні принцип побудови сітки надовго залишиться лише допоміжним елементом для склеювання горизонтальних лінійок.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
54525
Теги:
Читайте також
29.03.2010 10:48
Наталія Данькова
35 311
12.03.2010 11:08
Наталія Данькова
23 940
25.02.2010 07:43
Наталія Данькова
21 034
15.02.2010 07:21
Наталія Данькова
18 005
07.12.2009 08:13
Наталія Данькова
16 175
30.11.2009 10:23
Наталія Данькова
31 884
23.11.2009 12:02
Наталія Данькова
20 282
28.09.2009 15:16
Наталія Данькова
, Світлана Остапа
46 777
01.09.2009 10:02
Наталія Данькова
, Отар Довженко
33 722
21.08.2009 22:23
Наталія Данькова
36 859
04.08.2009 08:00
Наталія Данькова
25 540
19.06.2009 13:24
Наталія Данькова
14 601
Коментарі
15
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
для nik
5161 дн. тому
Вы видели масштабное промотирование "Нородной зирки"? Тогда вы видели то, чего вообще не было: тут ТРК лоханулись. Аудитория 14-49 - искусственно надуманный казус, и это понимают уже все. Вот 18-55 - это нормально. По пенсионерам мерятся никто не хочет, особенно Интер.
nik.mr
5162 дн. тому
". Вы же не Настя, вы же умнее? Посмотрим на второй - третий эфир, когда начнется голосование зрителей, то да сё." Ну да если премьера с масштабным промотированием столько взяла, то вторая-третья другие цифры возьмет, но только меньшие... " И с Суперзиркой тоже дождемся эфира, а потом уже будем по несуществующей аудитории 14 - 49 измерять провалы. Ок?" Странно привлекательная для рекламодателей аудитория есть, а ТРК Украина ее не воспринимает. Конечно лучше по пенсионерам меряться :)))
розумниця
5162 дн. тому
Дааа...плюсы скотились ниже некуда. На кастингах отбирает Потап, автор песенок в стиле колхозного RnB, примитивно и пошло...Вера Брежнева-певица???это что-то новенькое...хотя что тут удивительного, если знаешь какие "профессионалы" делают это шоу....
Успокойтесь.
5163 дн. тому
Кто судит по первому эфиру? Это только Настя Жук может радостные пресс-релизы рассылать о победном старте. Вы же не Настя, вы же умнее? Посмотрим на второй - третий эфир, когда начнется голосование зрителей, то да сё. И с Суперзиркой тоже дождемся эфира, а потом уже будем по несуществующей аудитории 14 - 49 измерять провалы. Ок?
Залёт
5163 дн. тому
Солдат,... то есть, "Украина", это залёт! Народная звездаа - 5,68% (14-49 50+), 8,47% (18+ 50+). Гасите свечи.... Да, реально не было там на кого смотреть - откровенно второ- и третьесортные "звезды", которых назвать таковыми и язык (даже по украинским меркам) не поворачивается. Кстати, та же участь ждет и Суперзирку с её Потапом... Как этот человек может кого-либо судить и оценивать, если сам поет песенки типа "от сосны иголочку"? О темпора, о морэ!
Зірці
5163 дн. тому
Они не низкие, а супернизкие (говрят, доля 5%!!!). Т.н. "первый эшелон" отказал "Украине", ибо она хотела получить артистов на шару. А это уже давно не катит.
Зирка
5163 дн. тому
Вторая Народная Зирка - это полный провал. Большинство "звезд" - никому не интересные Полякова, Кише, Петя Черный. Это тихий ужас! Неужели в Украине уже закончились яркие музыканты? Или звезды первой величины отказали "Украине"?.. Дождемся рейтинов первого концерта - уверен, они низкие.
Не согласен!
5164 дн. тому
"Народна зирка" на ТРК или "Фабрика" на Новом - это разные форматы, но оба имею в своей основе идею. Первый: мы с самым, что ни на есть народом (разновозрастным, быдловатым, родным) собираемся попеть душой, читай "погорланить за столом после рюмахи". Второй: мы из юных дарований сотворим звезд шоу-бизнеса, огламурим, и будем на них зарабатывать деньги. В "Суперзирке" по ткаченковски, пока, не понятно в чем суть формата: ни народной быдловатости ни рафинированного европейского отбора. Пока не увидим, не поймем.
Познер
5164 дн. тому
Уже всем понятно, по-моему, даже тем, кто работает на проекте, что СУПЕРЗІРКА закінчиться СУПЕРДІРКОЮ. Еще хуже чем провинциальная программа на ТРК "Украина" "Народна зірка". То как непрофессионально проводился кастинг, с режиссерами и продюсерами на уровне "ПУПСИКА" Тины Кароль. То, какие уже пошли ролики с дивными физиями, я так понял, членов жюри. Все это говорит о будущем полном провале. Все справедливо, нельзя такие шоу делать кружком умелые руки. Брежнева и Потап не спасут.
Золушку
5165 дн. тому
Извините, уважаемый Золушок, а куда надо шарики? И кто та особа жанского полу, к которой вы обращаетесь? Неужели, прекрасно заменившая г-на Ткаченко, Ирина Лысенко?! Нам просто интересно.
Золушок
5166 дн. тому
потуги - Себе ролики в мозги подари, а шарики сама знаешь куда. Само СТБ так делало и никого это не смутило, а тут аж до ЗАГЛАВНЫХ букв дошло.
Текущий
5166 дн. тому
И коментаторы как всегда о своем, о женском, с кличечками, хохмочками. Анекдот №27. Междусобойчик.
потуги нанопродюсирования
5166 дн. тому
Сначала мы упоминаем, что " у часи свого розквіту, «1+1» формував вертикальні лінійки суспільно-політичних шоу («Епіцентр» у понеділок, «Чорним по білому» - у вівторок, «Без табу» - у середу, «Я так думаю» - у четвер) та розважальних програм (вівторок - «Комедійний квартет», середа - «СВшоу», четвер - «Повне мамаду»)." ПОТОМ ТОРЖЕСТВЕННО ПИШЕМ, ЧТО ФАФА "ПЕРШИМ ЗАПРОВАДЖУЄ ВЕРТИКАЛЬ". НЕЛОГИЧНЕНЬКО. Первым бул Роднянский и 1+1, а сейчас фафа и фафисты, окупировавшие канал, ПЫТАЮТСЯ выпрыгнуть из штанов, потому что не выдерживают никакой конкуренции с каналами Пинчука. Будет огромным успехом, если наш нанопродюсер в своем отчаянном прыжке допрыгнет хотя бы до пупка СТБ, Нового, Украины. Может ему пружинки к кроссовкам подарить?
svitanki
5166 дн. тому
Цікаві ідеї
Прорыв!
5166 дн. тому
Плюсы лихорадочно искали сериалы, чтобы поставить их после заканчивающихся маргоши, зечки и барвихи. Не нашли. Вот и весь ответ. Теперь фафа делает хорошую мину при плохой игре, типа, "так было задумано". Давай, фафа, реализуй план прорыва! А то скоро в Бухарест ездить будет бессмысленно, и в Женеву тоже.
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду