Телеканал «Сіті» за осінь продав удвічі більше рекламного часу

25 Грудня 2007
24782
25 Грудня 2007
14:17

Телеканал «Сіті» за осінь продав удвічі більше рекламного часу

24782
Огляд рекламної та спонсорської активності на телебаченні у листопаді.
Телеканал «Сіті» за осінь продав удвічі більше рекламного часу
Рівень заповнення рекламних пауз
Листопад традиційно продовжує сезонну тенденцію зростання рейтингів на телебаченні. Найбільш чутливими до сезонності у телеперегляді є рейтинги великих національних та мультирегіональних каналів, рейтинги невеликих та малих каналів менше піддаються сезонним коливанням. Тож зараз спостерігається зменшення сумарної долі невеликих та малих каналів.
 
Однією з основних телевізійних подій листопада можна вважати проект «Танці з зірками – 3. Ліга чемпіонів» на «1+1». Найпопулярнішим серіалом і надалі залишається «Тетянин день» на «Інтері». Вдалі чоловічі серіали в пізній прайм-тайм «Ліквідація» та «Платина» допомогли «Інтеру» збільшити свою долю ще більше. Чутливий до політичного життя 5 канал дещо здав свої позиції: зменшення інтересу до політичного життя із закінченням виборчого марафону одразу відбилося на його долі.
 
Щодо заповнення рекламних пауз, то особливих змін не відбулося. Рівень проданого рекламного часу залишається високим. Такі канали, як ICTV, Новий, «Первый. Всемирная сеть» та М1 у листопаді заповнили рекламні паузи майже на 100%. Нижче наведено динаміку рівня заповнення рекламних пауз у вересні–листопаді 2007 року.
 

 
Більшість каналів сейлз-хаусу «Інтерреклама» збільшили рівень проданого рекламного часу, на відміну від каналів сейлз-хаусу «Пріоритет», де спостерігається тенденція зменшення заповнення рекламних пауз. Виняток – телеканал «Сіті», який за осінь збільшив рівень проданого рекламного часу вдвічі. Також сильно зросла і заповненість рекламного простору на 5-му каналі – з 50% у вересні до 87% у листопаді.
 
Огляд рекламної активності у листопаді
 
Загальне зростання кількості прямої реклами на телебаченні у листопаді порівняно з жовтнем склав лише 1%. (Тут і надалі під кількістю реклами розуміється кількість рекламних рейтингів, зважених на 30 секунд.) Така ж ситуація була і минулого року: помітне зростання обсягів реклами у вересні та жовтні та сповільнення зростання у листопаді.
 
Хоча обсяг прямої реклами майже не змінився, розподіл обсягів рекламної активності за категоріями зазнав змін. Лідерство повернула собі категорія зв’язку. Друге місце – за категорією лікарських засобів. Далі йдуть категорії кондитерських виробів, косметики та продовольчих товарів.
 
Передноворічне зростання обсягів реклами відбулося в категоріях побутової та аудіо-відео-техніки, продовжує зростати активність категорії фінансів. Також ростуть обсяги реклами засобів масової інформації та розваг.
 
Зменшення активності мало місце у категоріях гігієни, побутової хімії та парфумерії, алкогольних та безалкогольних напоїв. Рекламодавці у категоріях страхування, торгівлі та автотранспорту теж дещо зменшили обсяги реклами на телебаченні в листопаді.
 
Мобільні оператори
 
Рівень обсягів реклами, купленої мобільними операторами, у листопаді зріз на 15% порівняно з жовтнем. Зростання відбулося завдяки двом чинникам: збільшенню рекламної активності компанією МТС та появі «Укртелекому» з оператором Utel на телевізійному рекламному просторі.
 
МТС, що збільшив обсяг реклами на третину порівняно з жовтнем, відновив рівновагу за часткою реклами на телебаченні: МТС та «Київстар» знову займають однакові частки в категорії. В липні та серпні, коли відбувався ребрендінг UMC в МТС, частка цього мобільного оператора була досить високою, на початку осені «Київстар» відповів збільшенням активності, зайнявши майже 60% реклами мобільних операторів на телебаченні.
 

 
«Бі лайн GSM», що у жовтні збільшив обсяг реклами на телебаченні, знову майже зник з екранів у листопаді. Невеликою залишається і частка Life:), хоча в листопаді рекламна активність цього оператора зросла майже вдвічі.
 
Новачок категорії – «Укртелеком» із брендом Utel, який заявив про себе досить великою часткою реклами, з’явившись в ефірі телеканалів із продажем послуг мобільного зв’язку нового покоління: спілкування не лише за допомогою голосу, а й відеозв’язку. Основна ідея теперішньої рекламної кампанії – «Відеозв’язок. Тепер можна бачити»
 
Лікарські засоби
 
Хоча обсяги реклами лікарських засобів дещо зменшились (-6%) у листопаді порівняно з жовтнем, категорія показує зростання активності у 2007 році. Кількість реклами в категорії зросла на 30% у 2007 році порівняно з аналогічним періодом 2006 року.
 
Структура розподілу обсягів реклами в середині категорії не зазнала значних змін. Лідерами залишаються засоби від простуди та грипу. Майже з однаковою активністю в листопаді вийшли такі виробники цієї підкатегорії: GlaxoSmithKline (Coldrex), Novartis («Отривин», «Терафлю»), Berlin Chemie (Флавамед, Falimint), KRKA(Гербіон, Септолете). Зросла також кількість реклами у підкатегорії засобів для лікування порушень обміну речовин. Збільшив свою активність Bayer («Біовіталь», «Супрадин»), з’явилася реклама Ferrosan (Multi-tabs) та Mepha Ltd.(«Вітірон»). Інші підкатегорії зменшили свою активність у листопаді. Кількість реклами гастроентерологічних засобів зменшилася на чверть, засобів від болів у м’язах та суглобах – більш ніж на третину.
 
Найактивнішим рекламодавцем у категорії залишається Ratiopharm, другим за обсягом купленої реклами у листопаді став Berlin Chemie. На третю сходинку піднявся Lek із брендами «Лінекс» та «Персен».
 
Кондитерські вироби
 
Категорія кондитерських виробів продовжує зростати. Зростання обсягів реклами у листопаді порівняно з жовтнем склав 6%. Найбільше зростання показала підкатегорія шоколадних виробів. Майже всі виробники збільшили свою присутність на телебаченні, з помітною вагою з’явилася реклама виробів компанії «Конті», а Mars LLC зменшив свою рекламну активність. Перед новорічними святами з рекламою на телебаченні вийшли більшість відомих виробників шоколадних виробів, нижче на графіку це можна побачити.
 

 
Косметика
 
Зростання в категорії (+14%) відбувся завдяки засобам догляду за шкірою. Саме в цій підкатегорії збільшили обсяги куплених рейтингів компанії L’Oreal (бренд Garnier Skin naturals) та Unilever (Dove). Вагомий внесок у зростання обсягів реклами категорії належить компанії «Калина Концерн» (бренди «Черный жемчуг» та «Чистая линия»).
 
Збільшилась і кількість реклами засобів для догляду за волоссям за рахунок тих самих рекламодавців: L’Oreal та Unilever.
 
Продовольчі товари
 
Після значного зростання у жовтні, у листопаді відбулося зменшення рекламної активності виробників продовольчих товарів (-25%). Так, стало майже вдвічі менше реклами підкатегорій соусів, бакалії та консервованих продуктів. Сильно зменшилась активність бренду «Торчин продукт» від Nestle, фактично припинилась у листопаді рекламна підтримка брендів Knorr (Unilever) та Start! (Бориспільський завод продтоварів), удвічі скоротилась активність «Легко!» Миронівського хлібопродукту.
 
Таке зменшення активності у категорії є закономірним, у попередні роки також відбувалося скорочення обсягів реклами категорії у листопаді, яке продовжувалося й у грудні.
 
Побутова техніка
 
Зростання в категорії відбулося в першу чергу завдяки LG electronics. Ця компанія в декілька разів збільшила свою рекламну активність у листопаді. Також збільшили обсяги своєї реклами і SEB Groupe та Indesit Company. Таке зростання обсягів реклами є сезонним. Нижче на графіку зображено динаміку обсягів реклами в категорії протягом року. Піки рекламної активності у травні–червні пов’язані із сезонністю такого товару, як кондиціонери.
 

 
Разом із побутовою технікою сильне зростання активності показує категорія відео-аудіо-товарів, зокрема, зріс обсяг реклами телевізорів. Лідерство в цій категорії належить Samsung electronics, далі йде Sony та Philips.
 
Щодо інших категорій, то продовжує зростати категорія фінансів, хоча не так стрімко, як у вересні–жовтні, страхування, навпаки, почало зменшувати свою присутність у прямій рекламі на телебаченні. Зросла активність і категорії розваг, зокрема, збільшилася кількість реклами кінотеатрів, точніше анонсів фільмів. Кінотеатри займають понад 35% всієї реклами в категорії розваг. Друга сходинка – за анонсами концертів.
 
Помітно зросла і категорія одягу та взуття. Найбільший внесок у зростання рекламної активності в цій категорії належить виробнику верхнього одягу Columbia Sportswear Company.
 
Огляд спонсорської активності на телебаченні у листопаді
 
Спонсорська активність рекламодавців у листопаді продовжує бути насиченою. У листопаді порівняно з жовтнем обсяг спонсорських проявів на телебаченні зріс на 20% (мається на увазі кількість спонсорської реклами у WGRP, 18+). Зростання кількості спонсорства мало місце на більшості каналів. Винятками стали хіба що телеканали «Україна», «Первый. Всемирная сеть» та 5 канал. Найсуттєвіше зростання, що помітно вплинуло на динаміку спонсорства у листопаді, відбулося на телеканалі «Інтер».
 
Спонсори і надалі зацікавлені у розміщенні своєї реклами у художніх та розважальних передачах, а також у спортивних передачах та новинах.
 

 
У листопаді відбулися невеликі зміни у розподілі спонсорської активності за типологією передач: зріс обсяг спонсорства, розміщеного в художніх та розважальних передачах, зменшився обсяг спонсорської активності в новинах. Дитячі програми цікавлять спонсорів найменше.
 
Найбільш цікавим для спонсорської реклами залишається канал «1+1», другу сходинку традиційно займає «Інтер», далі йдуть СТБ, ICTV та Новий канал.
 
«1+1»
«Танці з зірками – 3. Ліга чемпіонів» зібрала навколо себе найбільше спонсорської активності в листопаді. Спонсорами проекту були алкогольна торгова марка «Золота амфора», магазин побутової техніки «Фокстрот», лікарський засіб «Венітан», журнал «Viva!».
 
Телесеріал «Кадети» й надалі у листопаді виходив за підтримки «Соків України». За їхньої ж підтримки почав виходити і новий серіал «Атлантида». Починаючи з грудня у «Кадетів» з’явився новий спонсор показу – ТМ «Зелена марка» (лікеро-горілчаний завод «Топаз»). Тут виникає запитання стосовно коректності алкогольного спонсора для серіалу, ядро аудиторії якого становить молодіжна, навіть юнацька аудиторія.
 
Мінеральна вода «Куяльник» (від корпорації «Українські мінеральні води») продовжує виступати спонсором шоу «Танці на Льоду. Оксамитовий сезон».
 
Торгова марка Placen Formula (засіб для догляду за волоссям) є спонсором прогнозу погоди на «1+1», що дозволяє їй набирати вагомі рекламні рейтинги.
 
Художні фільми у рубриці «Імперія кіно» й надалі виходять в ефір за підтримки «Союз Віктан», інший алкогольний бренд, «Горілочка» (Золотоношського лікеро-горілчаний завод), підтримує гумор на «1+1», а саме передачу «Криве дзеркало».
 
Спорт на «1+1» теж виходить за підтримки алкогольних виробників: «ТСН. Проспорт» традиційно спонсорує «Хортиця», а трансляції боксу та футболу виходять за підтримки Nemiroff. Спонсорство трансляції боксерських поєдинків виявилося цікавим ще для КІА Motors (автотранспорт) та «Бі лайн» (мобільний зв’язок).
 
Дитяче інтелектуальне змагання «Найрозумніший» («Самый умный») спонсорує кондитерський (не алкогольний) бренд від Ferrero – Kinder Delice.
 
«Інтер»
Канал «Інтер» у листопаді зміг збільшити обсяг спонсорської активності майже вдвічі. Такому зростанню сприяли нові телесеріали у рубриці «Чоловіче кіно», а також проекти «Вечірній квартал» та «Великі українці».
 
Проте найбільше спонсорських балів отримують спонсори рейтингового серіалу «Тетянин день»: ТМ «Винодел» та Placen Formula. Спонсором іншого «жіночого» серіалу, «Багата і кохана», є алкогольна ТМ «Золота амфора». Щодо чоловічих серіалів (у листопаді це «Платина» та «Ліквідація»), то тут спонсор незмінний WOG – мережа автомобільних заправок.
 
Телесеріал «Повернення Турецького» підтримує ТМ «Старий друже», що виступала у листопаді і спонсором деяких художніх фільмів. Також спонсором художніх фільмів є і ТМ «Мерная» від «Княжого граду».
 
Розважальний проект «Вечірній квартал» зібрав чимало спонсорських рейтингів. Основними рекламодавцями тут є ТМ «Таврія» та оператор мобільного зв’язку МТС. Інші гумористичні проекти на «Інтері» підтримує торгова марка «Біленька» – це і «Городок», і трансляції з міжнародного фестивалю гумору «Юрмала-2007».
 
Політичне ток-шоу «Свобода Савіка Шустера» продовжує виходити за підтримки Кредитпромбанку, а «Великі українці» із ведучим Савіком Шустером за підтримки OTP банку.
 
СТБ
Обсяги спонсорської активності на СТБ теж зросли у листопаді. Багато спонсорської активності на каналі припадає на ТМ Nemiroff та страхову компанію «Континент».
 
Як і на «Інтері» та «1+1», найбільше спонсорських рейтингів набирають виробники алкогольної продукції. ТМ «Горілочка» від Золотоноського лікеро-горілчаного заводу підтримує гумористичні передачі на СТБ. Алкогольний бренд AleXX від агропромислової фірми «Таврія» виступив спонсором художніх фільмів, частина фільмів виходила за підтримки Kalganoff від Житомирського лікеро-горілчаного заводу. Ще один бренд із добірки алкогольних спонсорів на СТБ – «Містель» (корпорація «Олімп») підтримує серію документальних передач «Зіркове життя».
 
Друга велика група спонсорів – це виробники лікарських засобів. «Супрадин» (Bayer) є спонсором «Званої вечері», «Ефізол» (Actavis) – спонсором «Битви екстрасенсів». Спонсорами показу погоди є «Бронхіпрет» (Bionorica) та «Левасил» (Brown&Burk Pharmaceutical).
 
Виробників безалкогольних напоїв у спонсорстві на СТБ небагато. Це «чайна» ТМ «Принцеса Нурі» від «Оримі Трейд», вона є спонсором «Званої вечері» та показу художніх фільмів. Крім уже перелічених спонсорів «Званої вечері», спонсорські рейтинги разом із проектом набирає і «Маселко Руна» від «Луцьк Фудз».
 
ICTV
На ICTV також найбільше спонсорства належить алкогольним компаніям. «Автопарк, або Парк автомобільного періоду» підтримує «Хлібний дар» (компанія «Національні алкогольні традиції»). «Горілочка» і на цьому каналі підтримує свій статус «гумористичного спонсора» – «Хвилина слави», «Останній комік» виходять за підтримки цього бренда. «Хвилина слави» має ще одного спонсора серед виробників алкоголю – ТМ «Біленьку». Ще один горілчаний бренд, «Старий друже», що виступає на «Інтері» спонсором детективного серіалу, на ICTV спонсорує схожий за типом серіал «Вулиці розбитих ліхтарів. Менти-6».
 
Серед «пивних» спонсорів на ICTV можна побачити «Балтику» (ВВН) – спонсора проекту «Акули бізнесу».
 
Другу групу спонсорів – виробників лікарських засобів – на ICTV представляють спонсори прогнозів погоди «Анаферон» (Матеріа Медіка) та Placen Formula.
 
Новий канал
Спонсорська структура Нового каналу не відрізняється від вищеописаних. Лідерство, без сумніву, належить алкогольним виробникам. Medoff («Союз Віктан») є спонсором «Камеді клабу», Nemiroff підтримує покази художніх фільмів. Спонсорську рекламу «Хортиці» традиційно можна побачити під час виходу передачі про спорт «Репортер. Спорт».
 
Лікарські засоби «АЦЦ», «Диклак гель» (Hexal Pharma) та «Іммунал» (Lek) є спонсорами прогнозу погоди. Інші медикаменти «Доктор Мом» (Unique Pharmaceutical Laboratories) та Placen Formula розмістили свою спонсорську активність серед художніх фільмів.
 
Щодо інших спонсорів, хочеться зазначити Jacobs (Kraft Foods), що є спонсором ток-шоу «Гості студії», ТМ «Міа» від концерну «Калина» (спонсор «Фабрики зірок»), ТМ «Росинку» (спонсор молодіжного серіалу «Щасливі разом»).
 
Отже, найбільше спонсорської активності на телебаченні проявляють виробники алкогольних напоїв, сезонно зросла кількість спонсорської активності виробників та дистрибуторів лікарських засобів. Активні влітку мобільні оператори наразі займають невелику частку спонсорських рейтингів. Під кінець 2007 року зросла активність категорії фінансів, а от доля спонсорських проявів безалкогольних напоїв протягом року залишалася стабільною.
 

 
Джерело всіх графіків та таблиць – GFK Ukraine.
Олена Гонтар, медіааналітик Cortex, http://www.mediaplanning.com.ua
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
24782
Читайте також
14.08.2009 09:13
Андрей Колесник, для «Детектор медіа»
47 534
11.11.2008 10:41
Марина Коцюба
, для «Детектор медіа»
28 800
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду