Сезон ліків почався

19 Жовтня 2007
18269
19 Жовтня 2007
08:24

Сезон ліків почався

18269
Огляд рекламної та спонсорської активності на телебаченні у вересні.
Сезон ліків почався
Початок нового сезону на більшості телеканалів відзначається зростанням рейтингів після літнього затишшя та збільшенням бюджетів, що рекламодавці витрачають на телебаченні.
 
Рівень заповнення рекламних пауз
 
 
 
У вересні фактично на всіх каналах сейлз-хаусів «Інтер-реклама» та «Стиль С» дещо зменшився рівень наповненості рекламних пауз, тимчасом як канали інших сейлз-хаусів змогли втримати або й збільшити рівень проданого рекламного часу. Майже на всіх каналах цікава ситуація виникла на останньому тижні вересня, коли рівень наповненості рекламних пауз зменшився на 5-15 пунктів.
 
 
Огляд рекламної активності у вересні
Якщо у попередні роки зростання обсягів прямої реклами на телебаченні у вересні порівняно з серпнем складало близько 15-20%, то цього року такого зростання не відбулося – рекламодавці купили рейтингів лише на 5% більше. Проте сумарний обсяг реклами на телебаченні у 2007 році порівняно з аналогічним періодом 2006-го все-таки зріс, і на даний момент це зростання становить 8%. (Тут і надалі під обсягом реклами розуміється кількість рекламних рейтингів, зважених на 30 секунд.)
 
Категорія зв’язку знову повернулася на перше місце, тут обсяг реклами збільшився на 15% у порівнянні з серпнем. Категорія гігієни залишається на другому місці, незважаючи на те, що порівняно з серпнем обсяг реклами в цій категорії скоротився на третину. Зате майже вдвічі виросла кількість реклами товарів категорії косметики. Ця категорія піднялась одразу на третє місце. Зменшились обсяги реклами в категоріях алкогольних напоїв та побутової хімії, проте вони поки займають четверте та п’яте місця відповідно.
 
Серед інших великих категорій збільшили кількість куплених рекламних рейтингів виробники кондитерських виробів, безалкогольних напоїв та медикаментів. Також зростання спостерігається у категоріях фінансів, автотранспорту, реклами і маркетингу та страхування. А от категорії парфумерії та торгівлі свої обсяги реклами у вересні зменшили.
 
Чи можна говорити про сезонність у розміщенні реклами на телебаченні і якщо так, то за якими категоріями?
 
Чітко виділяється сезонність у розміщенні реклами медикаментів: найбільше реклами лікарських засобів – у жовтні та листопаді, зростання кількості реклами у категорії починається ще у вересні, що бачимо й цього року.
 
Сезонною можна назвати і категорію продовольчих товарів, з чіткими піками рекламної активності навесні та восени. Проте цьогорічний вересень не показав традиційного сильного зростання активності рекламодавців. Схожа сезонність розміщення реклами на телебаченні є також у категорії кондитерських виробів (весняні та осінні піки активності – див. графік). Вересень 2007-го показав очікуване сезонне зростання рекламної активності виробників кондитерських виробів.
 
 
Категорія парфумерії активізується у літній період, а також перед новорічними святами та перед 8 березня. Тому вересневий спад у категорії теж можна охарактеризувати як сезонний. Щодо інших великих категорій, зокрема категорій зв’язку, алкоголю, косметики, гігієни та побутової хімії про сезонність у розміщенні реклами говорити не випадає.
 
Зв’язок
Серед операторів мобільного зв’язку найбільше реклами у вересні розмістила компанія «Київстар». Більш як наполовину це була реклама бренду Djuice, що відібрав у МТС статус найбільш рекламованого бренду місяця. Причиною для збільшення витрат на рекламну підтримку бренду майже втричі стала зміна логотипу та філософії. Оновлений бренд Djuice оператор «Київстар» презентував на початку вересня, тепер новий логотип Djuice – це символ «магніту, що притягує та акумулює все найцікавіше».
 
МТС, після масштабної рекламної кампанії на телебаченні у серпні, у вересні зменшив кількість своїх роликів, проте рекламну активність бренду все одно можна назвати високою. Загалом, два основних оператори, «Київстар» та МТС (UMC), увесь час намагаються займати рівну частку реклами на телебаченні всередині своєї категорії. Як «Київстар», так і МТС (UMC) не припиняли свою рекламну активність на телебаченні від початку року.
 
Такої ж стратегії неперервного розміщення реклами дотримується і мобільний оператор Life :). Щоправда, в порівнянні з лідерами в цій категорії обсяги реклами на телебаченні бренду Life :) в кілька разів менші. Реклама бренду «Бі Лайн» також була помітно присутньою в телеефірі з початку року. Проте наприкінці літа компанія вирішила зробити двомісячну перерву і майже весь серпень та вересень роликів «Бі Лайна» на телебаченні не було. В останній тиждень вересня з невеликим обсягом реклами «Бі Лайн» знову з’явився в ефірі телеканалів.
 
 
 
Гігієна
Зменшення у категорії відбулося здебільшого за рахунок великих гравців: Colgate, Unilever, Gillete зменшили свої рекламні бюджети, а Beiesdorf та Schwarzkopf взагалі припинили у вересні рекламну активність на телебаченні.
 
Косметика
Повернення у вересні на рекламний ринок такого гравця, як L’Oreal призвело до стрімкого зростання обсягу реклами в цій категорії. Після двомісячної перерви всередині літа L’Oreal знову вийшов на телеекрани з рекламою майже всіх своїх брендів (Garnier, Elseve, Fructis, Maybelline), причому з великими рекламними вагами. Компанія L’Oreal зайняла перше місце в категорії, відтіснивши на друге місце уже звичного лідера P&G.
 
Концерн «Калина» («Черный жемчуг», «Бархатные ручки») також після літньої перерви відновив рекламу своїх брендів у вересні та посів третє місце у категорії. Зі схожими обсягами реклами концерн виходив і в лютому та березні цього року.
 
Алкогольні напої
Основними рекламодавцями (94% обсягу реклами в категорії) залишаються пивні бренди. Майже усі виробники у вересні найбільше уваги приділили рекламі своїх основних брендів. Лідером за кількістю реклами залишається компанія BBH, котра ще збільшила обсяг реклами на телебаченні й активно підтримувала аж сім своїх брендів. Левова частка рекламного бюджету припадає на два бренди: це основний, «Славутич», та новий – Fosters. Другим у цій категорії йде SunInterbrew, його реклами було на 40% менше, ніж реклами BBH. Реклама брендів «Чернігівське» та «Чернігівське біле» склала більше половини всієї реклами компанії. Щодо виробників міцних алкогольних напоїв, то у вересні можна було побачити рекламу торгової марки Nemiroff від Немирівського лікеро-горілчаного заводу та брендів Prime, «Біленька» та «Олімп» від корпорації «Олімп».
 
Побутова хімія
Компанія Reckitt Benckiser у вересні з першого місця у категорії опустилася аж на третє, зменшивши підтримку усіх своїх брендів. Проте найпомітнішим було потрійне зменшення підтримки основного бренду Vanish. На перше місце в категорії вийшла компанія P&G, запустивши у вересні рекламу нового продукту Dreft, спеціального засобу для делікатного прання. Друге та четверте місце посідають, відповідно, Schwarzkopf&Henkel та Unilever.
 
Фінанси
У вересні порівняно з серпнем обсяг реклами в категорії фінансів зріс більш ніж у 5 разів. Минулого року в категорії теж спостерігалося сильне зростання рекламної активності у жовтні – грудні. Основними рекламодавцями у 2006 році були «Райфайзен Банк Аваль» та «Надра», що якраз в жовтні – грудні проводили ребрендинги. Так, Аваль внаслідок зміни акціонерів компанії ставав «Райффайзен Банком Аваль», а «Надра», бажаючи стати ближчим до українського споживача, працював над позитивним іміджем компанії. У листопаді та грудні 2006 року з’явилась і реклама «OTP банку», який щойно прийшов на український ринок.
 
Цьогорічне зростання у категорії пов’язане із зовсім іншими рекламодавцями. Це «Дельта-банк», що, починаючи з 2006 року, час від часу двомісячними рекламними кампаніями нагадує про себе потенційним клієнтам. Розпочав наприкінці серпня свою кампанію «більше, ніж банк» – «VAB банк», що входить у фінансову групу «VAB Group». «Укрсиббанк», що вийшов навесні 2007-го з рекламою споживчих кредитів та кредитів на житло, після літньої перерви знову з’явився в ефірі телеканалів.
 
Загалом, за підсумками вересня у п’ятірку найбільших рекламодавців потрапили P&G, «Київстар GSM», Unilever, BBH та L’Oreal. Сумарний обсяг їх реклами становить близько третини всієї телевізійної реклами вересня.
 
Огляд спонсорської активності на телебаченні у вересні
Обсяги спонсорської активності у вересні порівняно з серпнем зросли на 13%, хоча частка спонсорства у загальному обсязі реклами на телебаченні дещо зменшилась і становила 10%.
 
Найпривабливішим для спонсорів, як і в попередні місяці, залишається канал «1+1».
 
 
Проте інші канали теж почали розміщувати більше спонсорства – як за рахунок збільшення активності брендів, що вже виступали у ролі спонсорів, так і за рахунок появи нових рекламодавців. Так, на третину порівняно з серпнем збільшилася кількість спонсорської реклами на «Інтері» та вдвічі зріс обсяг спонсорства на ICTV.
 
Змінилися основні спонсори на «1+1». У вересні закінчився спонсорський проект «Київстару» «Твоя історія. Твоє майбутнє», що приносив каналу значну частину спонсорства. Натомість збільшилася кількість спонсорської реклами алкогольних напоїв. Це Medoff – традиційний спонсор художніх фільмів, Nemiroff – теж традиційний спонсор боксерських поєдинків. Вина «Коблево» з’явилися в анонсах телесеріалів. Також на «1+1» можна було побачити спонсорські заставки «активного бренду в активний час» – «ТМ Цельсій». Новим спонсором на каналі у вересні були «Соки України» (т/с «Кадети»).
 
На «Інтері» розпочалося досить багато нових спонсорських кампаній. Лідером залишається мережа автомобільних заправок WOG – спонсор чоловічих серіалів «Повернення Турецького», «Кодекс честі – 3», «Смерш».
 
Активним спонсором у вересні став «Кредитпромбанк», що у розпал виборчої кампанії став спонсором «Свободи Савіка Шустера». Новою була роль спонсора художніх фільмів для лікеро-горілчаного заводу Prime. Інша торгова марка – «Українка» – розпочала у вересні спонсорську підтримку документальних фільмів. Також спонсорські рейтинги на «Інтері» у вересні набирали бренди Tchibo, Carlsberg та «Біленька».
 
На ICTV, як і на «Інтері», теж з’явилися нові спонсори. Це горілчаний бренд «Столетов» – спонсор художніх фільмів, косметичний бренд Doliva – спонсор жіночого серіалу «Бальзаківський вік, або Всі чоловіки сво…», видання «Факти і коментарі» – спонсор показів художніх та документальних фільмів, фільтри для води «Бар’єр» – спонсор прогнозу погоди.
 
Щодо розподілу спонсорської активності за категоріями, то лідерами у спонсорській рекламі є, звичайно, виробники алкогольних напоїв. Обсяги спонсорської реклами в цій категорії у вересні зросли на 30% і становлять більше третини всього спонсорства на телебаченні. Крім уже перелічених виробників алкогольних напоїв, ще слід згадати бренд «Хортиця», що є спонсором багатьох спортивних новин та програм на різних каналах.
 
 
У жовтні беззаперечними лідерами у спонсорській рекламі залишатимуться виробники алкогольних напоїв. Активними стануть і виробники лікарських засобів, що часто виступають спонсорами прогнозів погоди та програм про здоров’я.
 
Джерело всіх графіків та таблиць – GFKUkraine, Markdata.
 
Олена Гонтар, медіааналітик Cortex, http://www.mediaplanning.com.ua
Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
18269
Читайте також
14.08.2009 09:13
Андрей Колесник, для «Детектор медіа»
47 541
11.11.2008 10:41
Марина Коцюба
, для «Детектор медіа»
28 810
01.09.2008 11:07
Александра Бурд, Евгения Даниленко, 24.ua
8 277
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду