Програмування диктують літні жінки

9 Жовтня 2007
27032
9 Жовтня 2007
15:44

Програмування диктують літні жінки

27032
Глядачам імпонують розважальні, музичні, соціально-політичні програми каналу «1+1», на «Інтері» вони дивляться серіали та художні фільми: порівняння аудиторій «Інтера» та «1+1».
Програмування диктують літні жінки

Стартував новий телевізійний сезон, який телеканали традиційно розпочали з косметичного оновлення та запровадження нових програмних стратегій. Так, старт нового сезону на «Інтері» розпочався зміною логотипу та промо-кампанією в зовнішній рекламі та пресі. Серед новинок цього сезону на «Інтері» – програма «Свобода Савіка Шустера», що стартувала 24 серпня, а також серіали «Багата та кохана» і «Повернення Турецького».

 

«Плюси» розпочали новий сезон під гаслом «Сезон великих подій» зі спрямуванням на розважальний контент каналу. Успішні проекти «Караоке на майдані» та «Шанс», що в минулому сезоні транслювалися на «Інтері», зараз можна побачити на «1+1». Також канал анонсував продовження проекту «Танці з зірками» у форматі міжнародного танцювального конкурсу, а спортивні події на каналі поповнять трансляції матчів Ліги чемпіонів. Крім того, з вересня канал відновив показ рейтингового серіалу «Кадети».

 

У новий сезон канали ввійшли з наступними показниками:

«Інтер», «перша кнопка»: 96% технічного покриття по Україні, на серпень по аудиторії 18+ частка 25%, по аудиторії 14-49 – частка 19%;

«1+1», «друга кнопка»: 95% технічного покриття по Україні, на серпень по аудиторії 18+ частка 14%, по аудиторії 14-49 – частка 13%.

 

Аналіз аудиторій каналів ми розпочали з вивчення їх профілю за віком та статтю. Так, профіль аудиторії «Інтера» зміщений у бік людей літнього віку. Близько 40% жінок старших 55-ти дивляться здебільшого цей канал.

 

 

Велика частка людей пенсійного віку – основна проблема каналу «Інтер», адже незважаючи на високі рейтинги, афініті каналу є низьким для цільових аудиторій багатьох виробників.

 

Аудиторія каналу «1+1» молодша, і хоча за комерційною аудиторією 14-49 «Плюси» продовжують програвати «Інтеру», за частку серед молодіжних аудиторій (дівчата і хлопці до 25-ти років) «1+1» конкурує з «Інтером» упевнено, особливо у вихідні дні (див. графік). Зазначимо, що дівчата 4-14 – особлива аудиторія каналу «1+1». Часто саме цьому каналові вони віддають перевагу, обираючи його для перегляду мультфільмів, телесеріалів та розважальних програм. Найактивніші з них у серпні бачили близько 15% усіх подій на каналі (тут і надалі мається на увазі відсоток від загальної тривалості програм), в середньому проводячи на «1+1» близько 2-х години 40 хвилин на день. Для порівняння: на телеканалі «Інтер» найактивніші глядачі в цій аудиторії бачили не більше 10% подій каналу і проводили в середньому 1 годину 35 хвилин на день, переглядаючи програми «Інтера».

 

Проте «Інтеру» не бракує лояльних глядачів. Адже найбільш віддані серед них бачили від 30-ти до 40% усіх подій на каналі за місяць. Це відповідає 12-м годинам телеперегляду мало не щодня. Для порівняння: найактивніші глядачі «1+1» бачили всього до 20% подій на каналі.

 

Для кращого розуміння того, хто ж таки дивиться «Інтер» та «Плюси», розглянемо так званих важких глядачів обох каналів. До них ми віднесли 20% глядачів із найбільшим середнім часом перегляду каналів. Так, до «важких» глядачів «Інтера» належать люди, що дивляться цей канал більше 30-ти годин на місяць, а «важкими» глядачами «Плюсів» вважаються ті, хто дивився канал більше 17-ти годин на місяць. Нижче проілюстровано статево-вікову структуру глядачів цих груп.

 

 

Якщо статева структура «важких» глядачів обох каналів схожа, то у віковій структурі перевага людей, старших за 55, серед «важких» глядачів «Інтера» очевидна. Цікава статистика: половина жінок за 55 років і близько 40% чоловіків за 55 дивляться телеканал «Інтер» майже щодня.

 

Які програми цікавлять глядачів на «Інтері», а що з більшим інтересом вони дивляться на «1+1»? Аналіз лояльності глядачів до каналів дав такий результат.

 

Глядачам імпонують розважальні, музичні, соціально-політичні програми каналу «1+1», в той час як лояльність до «Інтера» більша, коли мова йде про серіали та художні фільми. Цікавим є той факт, що глядачі лояльніші до щоденних новин на «Інтері», а от спортивні новини вони дивляться на «Плюсах». Не дивно, що найлояльнішими глядачами обох каналів є жінки літнього віку – вони дивляться все: від дитячих до політичних програм.

 

 

Джерело всіх таблиць – GFK Ukraine, Cortex

 

Олена Гонтар, медіааналітик Cortex

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
У зв'язку зі зміною назви громадської організації «Телекритика» на «Детектор медіа» в 2016 році, в архівних матеріалах сайтів, видавцем яких є організація, назва також змінена
для «Детектор медіа»
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
27032
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду