В Україні зареєстровано понад півтори сотні каналів: кому вони належать?

В Україні зареєстровано понад півтори сотні каналів: кому вони належать?

20 Серпня 2024
300
20 Серпня 2024
11:00

В Україні зареєстровано понад півтори сотні каналів: кому вони належать?

300
В Україні зареєстровано понад півтори сотні каналів: кому вони належать?
В Україні зареєстровано понад півтори сотні каналів: кому вони належать?

 Процес реєстрації суттєво спростився і здешевшав

Закон «Про медіа» змінив  правила на медіаринку і, зокрема, всю систему ліцензування та реєстрації, яка існувала раніше. Тепер більшість медіа, які не використовують обмежений радіочастотний ресурс, мають не ліцензуватись, а реєструватись.  Це стосується і лінійних медіа аудіовізуальних медіа, тобто  телеканалів. Раніше, коли хтось хотів запустити свій канал, він мав отримати ліцензію. Без неї мовити було неможливо. І це стосувалось не лише обмеженого ефірного  ресурсу, а й інших технологій. Канал без ліцензії не міг, наприклад, увійти до мереж провайдерів. Найчастіше, щоб запустити свій канал і поширювати його різними технологіями, власники отримували супутникову ліцензію. І мали забезпечувати мовлення на супутнику (це досить дорого, приблизно 200–300 тисяч гривень на місяць), навіть якщо пріоритетом було поширення каналу в кабельних мережах. До прикладу, доставка сигналу  за допомогою ІР може коштувати в десятки разів дешевше. Ще один метод, який давав змогу каналу потрапити в ефір, — іноземна реєстрація  чи ліцензія. У деяких європейських країнах зареєструвати канал значно простіше, вже з такою авторизацією мовники заходили на український ринок.

Однак зі вступом у силу нового закону все змінилося. Зареєструвати канал, який не використовує ефірний радіочастотний ресурс, доволі легко, ліцензійний збір невисокий, можливостей для ведення бізнесу без витрат на доставку супутникового сигналу теж вистачає. Саме тому за останній рік зареєструвалось понад півтори сотні телеканалів. Це й нові мовники, і ті, хто вже  на ринку багато років.

«Детектор медіа» розповідає, скільки зараз в Україні зареєстрованих каналів, кому вони належать, які медіаменеджери мають свої групи мовників і, власне, як можна зареєструвати телевізійний канал.

Як зареєструвати канал

Якщо для друкованих та онлайн-медіа реєстрація добровільна  (для друкованих після війни), то лінійні канали реєструються обов’язково. Це стосується й українських мовників, й іноземних, які мають авторизацію не у країнах ЄС. Щоб зареєструватись, необхідно подати заяву в Національну раду з питань телебачення та радіомовлення за визначеною формою  (додаток  1). У ній вказується вид, формат, власник, постачальник послуг тощо. Коли запрацює електронний кабінет, ця процедура буде простішою. Але наразі заяву можна подати або в паперовій, або в електронній формі й надіслати регулятору. Також до заяви додаються: структура власності (для юридичних осіб), паспорт заявника (для фізичних осіб), а для публічних  медіа — підтвердження статусу неприбутковості. Для іноземних медіа також потрібна декларація, яка свідчить про відповідність змісту програм вимогам законодавства України.

Окрім цього необхідно сплатити реєстраційний збір — це сума одного прожиткового мінімуму для працездатних осіб, 3028 грн. Нагадаємо, раніше ліцензійний збір за ліцензію на кабельне мовлення за технологією ОТТ коштував 365–480 тисяч гривень (вартість залежала від встановлених знижок).

Після подачі  всіх  заяв слід чекати, доки Нацрада їх розгляне і внесе це питання в порядок денний. Адже  рішення про реєстрацію члени регулятора ухвалюють лише  на своєму засіданні.

Які канали зареєстровані в Україні 

У реєстрі  Нацради зараз є 168 лінійних каналів. Вони мовлять за технологіями супутникового та інтернет-телебачення (ОТТ та IPTV).  При цьому остання стає більш популярною з огляду на оптимізацію витрат: більшість каналів, які раніше мали супутникові ліцензії, при реєстрації вказували ОТТ та IPTV.  Саме ці канали  мають право транслювати провайдери різних технологій.

У реєстрі присутні п’ять каналів Суспільного мовника, які  транслюються на супутнику: «Перший», «Суспільне Культура», «Суспільне Спорт» та «Суспільне Крим». Нагадаємо, 12 липня  Нацрада скасувала реєстрацію ще одного каналу НСТУ, який мовив на супутнику, — «Суспільне Новини». Компанія вирішила відмовитись від каналу після розширення мовлення на Першому каналі Суспільного.

Також зареєстровані і мовлять на супутнику державні мовники: «Дім», «FreeДом»«Армія TV». Регіональні канали зазвичай мовлять за супутниковою та кабельною технологією. Серед них десятки каналів з власністю місцевих рад і приватні канали. Супутникова технологія залишається актуальною для каналів телемагазинів. У реєстрі присутні «Тюсо», Sonata, «Розпакуй», Milady Television,  «Караван TV», «Наталі», Provence. Телемагазини кілька разів брали участь у конкурсах Нацради і хотіли потрапити в загальнонаціональні цифрові мультиплекси — і МХ-7, і зеонбудівські, однак поки регулятор їх не підтримав.

Також зареєстрували свої канали і великі медіагрупи:

«1+1»: ТЕТ, «1+1 Україна», «Бігуді», «Comedy Central», УНІАН, «2+2», «2+2 Марафон»,  «1+1 Іnternational», «1+1 Марафон», «1+1». Усі вони транслюються на супутнику.

Ще близькі до «1+1», бо група займається їх дистрибуцією, канали Сергія Шефіра Kvartal TV  та Kvartal TV International

Starlight Media: ICTV, ICTV2, «ICTV серіали», Новий  канал, М1, М2, «Оце», «Супермама»,  СТБ, «Твій серіал». Канал серіалів ICTV та «Супермама»  мають реєстрацію на інтернет-мовлення, бо  вони створені саме  для ОТТ-платформ. А решта розповсюджуються на супутнику

«Інтер»: «Інтер», «Інтер+», Zoom, К2, «Мега», «Ентер-фільм», К1, НТН з супутниковою та інтернет-технологією. Група «Інтер» перевела частину каналів з супутника на інтернет-мовлення — певно, задля економії витрат. 

Новоспечена медіагрупа «Ми — Україна» також поширює на супутнику свій канал «Ми — Україна+».

Група нішевих каналів Film.ua: Bolt, «КусКус», «36,6», Filmuadrama,  ProKino, «Дача», «Світло», U trave. Усі вони при реєстрації змінили технологію з супутникової на  інтернет-мовлення (ОТТ/IPTV).

Група каналів провайдера Volia (ОТТ та кабельна технологія): Cine + legend, Cine+Kids, Cine+hit, Cine+, Cine+trailers. Раніше ці канали мали  ліцензію на кабельне мовлення. До вступу в силу закону «Про медіа» провайдери та ОТТ-сервіси здебільшого не ліцензували свої канали. Однак тепер у реєстрі з’явились канали і «Тріолану» (triolan.biz, triolan.info), і Megogo (три канали «Megogo Футбол 1/2/2», «Megogo   Гонг»). Так само  зареєструвались і канали «Київстар ТБ» («Світ навиворіт+»,  «Загублений світ+», «Опер за викликом+»,   «Сімейні мелодрами+», «ЖВЛ+»).

Окрім великих медіагруп свої групи з 3-4 нішевими каналами мають й інші власники. Маленькі медіагрупи реєструють своїх мовників саме за технологіями інтернет-телебачення.

Група каналів Рудольфа Кірноса: 4ever music, EU Music, NIKI Kids, NIKI Junior.

Група каналів Андрія Верхоляка: «#Наше ретро», «Музвар», «#Наше music», Fashiontv.

Група каналів Сальників: «Наука», «Терра», «Фауна», «6 соток», «Трофей», «Фронт».

Група каналів Володимира Петрова: «Ісландія», «Закон TV», «Масон TV», «Медичний».

Окрім цього зареєструвалися 5 канал, 24 канал, Прямий канал,  «Еспресо», «Сонце», Star cinema. Запускають свої канали й інформаційні портали, транслюються вони за технологіями інтернет-телебачення. Наприклад, канал Оbozrevatel, «Апостроф ТВ». Сейлзхаус  Vidzone, який займається персональною рекламою, зареєстрував два свої канали: «Невигадані історії» та «Машина часу».

У реєстрі кілька спортивних каналів. Насамперед, це канал Української футбольної Прем’єр-ліги Upl.tv. До речі, з таким  самим логотипом, лише без крапки, зареєстрований ще один канал, власником якого є Богдан Тимовчак, керівник медіацентру футбольного клубу «Рух».

Також у реєстрі є спортивний канал з Дніпра Divisport. Юридична особа каналу Divisport — ТОВ «Демарт ТВ» — раніше належала Володимиру Дубінському, президенту професійної волейбольної ліги України.

Зареєстровані два релігійні канали («Новий  Християнський», «Надія»), а також кримськотатарські мовники: ATR T, ATR та Lale.

У таблиці детальна інформація про 154 зареєстровані канали та їх власників. 

У таблиці подані  канали станом на 4 липня. З того часу зареєструвалось ще 13 каналів:

12 липня — три лінійні канали: 

  • ТОВ «Телерадіокомпанія Кам’янець-Подільський» (логотип «ТРК К-П»), яке має інформаційний формат і працює 2 години на добу за кабельною цифровою технологією;
  • ТЗОВ «Радіоінформаційний центр «Незалежність» (позивні «мелодія І. Білозіра «Встань з колін, народе мій») зі Львова — це радіостанція інформаційно-просвітницького спрямування, загальний обсяг мовлення якої становить 4 години на тиждень. Технологія мовлення — аналогова проводова (УР-1);
  • фізична особа-підприємець Шкуренко І. В. (логотип та позивні «SUN FM») із Херсона працює цілодобово за технологією інтернет-мовлення (ОТТ). Поширює продукт музичного напряму.

25 липня – один лінійний канал

Комунальне некомерційне підприємство «Телебачення громади» (логотип «стилізована буква Ю, на тлі якої розміщено слово «МиГ») зареєструвалося як лінійне медіа, що мовить без використання радіочастотного спектра.  Технологія мовлення — кабельна аналогова.

  9 серпня — дев’ять лінійних каналів

 Зареєстровані чотири телеканали з Дніпра:

  • ТОВ «Телерадіокомпанія «ІРТ» (логотип «ІРТ») із Дніпра — кабельна цифрова і технологія інтернет-мовлення (IPTV);
  • ТОВ «ТРК «Нова» (логотип «ОТВ») також із Дніпра — кабельна аналогова, кабельна цифрова, інтернет-мовлення (IPTV);
  • ТОВ «Тайм медіа солюшин» (логотип «tvoya para») з Дніпра — технологія інтернет-мовлення (ОТТ, IPTV);
  • КП «Дніпровська міська студія телебачення» Дніпровської міської ради (логотип «Дніпро TV», частково на фоні ромбу темно-бірюзового кольору») — кабельна аналогова та кабельна цифрова технології.

Також громадська організація «Звільнення Криму» зареєструвала кримськотатарський канал ATR, він мовитиме  на супутнику та в ОТТ. ТОВ «Юкрейніан фешн груп» зареєструвала «UA Fashion TV», технологія — інтернет-мовлення (ОТТ).  ТРК «Лан» зі Стрия Львівської області — «Лан-TV», а Приватна багатопрофільна фірма «Дельта» з  Ізмаїла Одеської області — канал  «1Р» (кабельна аналогова технологія мовлення).

Титульне фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
300
Читайте також
08.08.2024 13:12
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
931
16.02.2024 09:32
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
7 209
31.03.2023 14:16
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
7 835
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду