Нацрада зареєструвала «Свідомі. Медіа», «Харків сьогодні», «Літературну Україну» та сім лінійних каналів

Нацрада зареєструвала «Свідомі. Медіа», «Харків сьогодні», «Літературну Україну» та сім лінійних каналів

13 Червня 2024
989
13 Червня 2024
22:47

Нацрада зареєструвала «Свідомі. Медіа», «Харків сьогодні», «Літературну Україну» та сім лінійних каналів

989
А «Армія TV» та SuperNova отримали тимчасові дозволи на мовлення в Запоріжжі.
Нацрада зареєструвала «Свідомі. Медіа», «Харків сьогодні», «Літературну Україну» та сім лінійних каналів
Нацрада зареєструвала «Свідомі. Медіа», «Харків сьогодні», «Літературну Україну» та сім лінійних каналів

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення зареєструвала 44 онлайн-медіа, які подали 22 компанії. Такі рішення регулятор ухвалив на засіданні 13 червня.

Регулятор зареєстрував 20 сайтів, 12 сторінок у соціальних мережах «Фейсбук», «Інстаграм», «Ікс», «Teлеграм», «Вотсап», 4 канали в ютубі, 2 телеграм-канали, 2 інформаційно-аналітичні сайти, 2 портали новин, 1 онлайн-журнал і 1 вебсайт наукового журналу. Зокрема, серед реєстрантів:

  • ТОВ «Професійні видання» з Києва — 5 вебсайтів;
  • львівська ГО «Свідомі. медіа» — вебсайт, канал відеохостингу в ютубі, публічні сторінки в соціальних мережах «Фейсбук», «Інстаграм» (укр. та англ.), «Ікс» (укр. та англ.), «Teлеграм» і «Вотсап». Усі ці медіаресурси мають однакове ім’я — «Свідомі»;
  • ТОВ «Медіагрупа Віда» з Могилева-Подільського Вінницької області — вебсайт, публічні сторінки в соціальних мережах «Фейсбук», «Інстаграм», канал у відеохостингу «Ютуб» під назвою «Віда медіа група»;
  • ГО «Харків сьогодні» — вебсайт, публічні сторінки в соціальних мережах «Фейсбук» та «Інстаграм» з назвою громадської організації;
  • ТОВ «Міська телерадіокомпанія «Чернівці» — вебсайт і канал у відеохостингу «Ютуб» «Чернівці.С4».

Також Нацрада додала до Реєстру суб’єктів у сфері медіа 49 суб’єктів у сфері друкованих медіа. Здебільшого це науково-дослідні установи й університети. Зареєстровано 89 друкованих видань: 41 журнал, 24 газети, 10 збірників, 6 наукових збірників, 3 збірники наукових праць, 2 наукові журнали, 1 міжвідомчий науково-методичний збірник, 1 науковий щорічник, 1 дайджест.

Найбільшу кількість — 27 видань (20 журналів, 7 збірників) вніс до Реєстру Дніпровський національний університет імені Олеся Гончара. Чотири  видання (2 збірники наукових праць, 1 збірник, 1 науковий журнал) зареєстрував Інститут проблем сучасного мистецтва Національної академії мистецтв України з Києва.

Серед зареєстрованих газет — відомі всеукраїнські фахові друковані видання «Літературна Україна» та «Медична газета «Здоров’я України».

Також до Реєстру потрапили сім лінійних медіа, що здійснюють мовлення без використання радіочастотного спектра:

  • ТОВ «Херсон плюс продакшн» (логотип «Херсон ПЛЮС» (комбіноване)). Формат — інформаційно-розважальний, фільмопоказ;
  • ПП Телерадіокомпанії «Простір» (логотип — «стилізоване зображення бювету мінеральних вод курорту Моршин») із Львівської області обрало контент загальної тематики;
  • Київські ТОВ «Рибалка-ТВ» і ТОВ «Ютревел ТБ» та чернівецьке ПП «Віва групс» (логотип «PING») зафіксували формат стиль життя/відпочинок/здоров’я/подорожі;
  • ТОВ «Ауто тіві» (логотип «Перший автомобільний телеканал»), м. Київ, поширює продукт просвітницько-розважального спрямування (про автомобілі й технології, автомотоспорт);
  • ТОВ «Масон ТВ» із Києва (логотипи «Закон ТВ», «Масон ТВ» (комбіноване) та «Медичний») транслюють контент документального й розважального характеру.

Медіа з місцевою територією покриття у своїй діяльності використовуватимуть кабельну аналогову, кабельну цифрову технології. Канали із загальнонаціональною категорією мовлення працюватимуть за технологією інтернет-мовлення (ОТТ, IPTV).

Окрім цього регулятор зареєстрував 11 провайдерів аудіовізуальних сервісів — 10 із місцевим покриттям і один із загальнонаціональним. Після реєстрації їхні послуги будуть доступні:

  • ПП ТРК «Тодор» — Вінницька область;
  • ТОВ «Славтелеком» (м. Слов’янськ) і ТОВ «Телерадіокомпанія «Енергетик» (м. Миколаївка) — Донецька область;
  • фізична особа-підприємець Баланюк А. П., фізична особа-підприємець Баланюк С. О. і ТОВ «Наше ТБ» — Миколаївська область;
  • ПП Телекомпанії «Мережа кабельного телебачення «Діалог» — cелище Слобожанське Харківської області;
  • ПП «РИЧ» — Одеська область;
  • ТОВ «Телерадіокомпанія «ТІМ» — Черкаська область;
  • фізична особа — підприємець Кекіса І. В. — Закарпатська область;
  • ТОВ «Платформа ТВ» з Києва поширюватиме свої послуги на території України.

А чотирьом компаніям Нацрада на їхнє прохання анулювала ліцензії:

  • Ліцензію запорізького ТОВ «Медіагруп Алекс.Юа» (логотип: стилізоване зображення — повернута під кутом велика об’ємна літера А у рамці з підписом латиницею ALEX.UA) регулятор скасовує на підставі отриманих копій звернення ліквідатора й Ухвали Господарського суду Запорізької області від 16.04.2024 у справі № 908/3348/23 щодо ліквідації цього товариства. Компанія цілодобово працювала в Запорізькій області в мережі МХ-5, стандарт DVB-T2 (MPEG-4), на п’яти каналах.
  • Через скрутне фінансове становище й неможливість розпочати мовлення в строки, передбачені ч. 6 ст. 58 Закону України «Про медіа» відмовляється від ліцензії ПП ТРО «Едвансед візуал технологіс маркетинг» (логотип «Файне місто») з Тернополя.
  • ПП «Авіс» (логотип «АВІС»), яке мовило 4 години на добу на 22 ТВК в селищі Макарів Київської області, припиняє свою діяльність у зв’язку з пошкодженням студійного й передавального обладнання під час активної фази бойових дій у Макарівській селищній територіальній громаді.
  • У зв’язку з неможливістю відновити мовлення відмовляється від своєї ліцензії і ТОВ «Телевізійна компанія «Атлант-СВ» (позивні «Радіо Мейдан»). Радіостанція мовила в Києві (10 програма).

Також на засіданні регулятор видав два тимчасових дозволи таким компаніям:

  • Центральна телерадіостудія Міністерства оборони України (логотип «Армія TV») працюватиме на 32 ТВК. Це дасть змогу унеможливити проникнення ворожого сигналу з тимчасово окупованої території Запорізької області на підконтрольну територію регіону.
  • Позивні «Радіо Марія» (підприємство «Радіокомпанія «Супер-нова») звучатимуть на частоті 96,8 МГц.  

Нагадаємо, на попередньому засіданні 30 травня Нацрада зареєструвала 32 онлайн-медіа, канал «6 соток» та 70 друкованих видань.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
989
Читайте також
09.05.2024 16:36
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 147
02.04.2024 10:35
Роман Мельник
«Детектор медіа»
1 371
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду