Нацрада відмовила в реєстрації друкованого медіа «Укрзалізниці»

Нацрада відмовила в реєстрації друкованого медіа «Укрзалізниці»

21 Березня 2024
845
21 Березня 2024
12:22

Нацрада відмовила в реєстрації друкованого медіа «Укрзалізниці»

845
Відповідно до закону «Про медіа» держава не може реєструвати медіа.
Нацрада відмовила в реєстрації друкованого медіа «Укрзалізниці»
Нацрада відмовила в реєстрації друкованого медіа «Укрзалізниці»

Національна рада з питань телебачення та радіомовлення відмовилась реєструвати журнал «Залізничний транспорт України» АТ «Укрзалізниця» суб’єктом у сфері друкованих медіа. Таке рішення регулятор ухвалив на засіданні 21 березня.

Журнал видає філія «Науково-дослідний та конструкторсько-технологічний інститут залізничного транспорту», власником є акціонерне товариство «Укрзалізниця».

За словами членів Нацради, відповідно до положень закону «Про медіа» державні компанії не можуть реєструвати медіа. А сама філія, яка видає журнал, не є юридичною особою.

Представник медіа «Укрзалізниці» з цим не погоджувався, посилався на виключення закону, коли наукові установи можуть бути засновниками медіа. У Науково-дослідному та конструкторсько-технологічному інституті залізничного транспорту, за його словами, працює тисяча співробітників.  Однак члени Нацради Олег Черниш та Олександр Бурмагін кілька разів нагадали, що філія не є юридичною особою.

«Якщо будуть зміни до закону, або ваша наукова установа стане юридичною особою, тоді ми вас зареєструємо», — сказав Олександр Черниш.

Члени регулятора проголосували за відмову в реєстрації і порадили представникам журналу ініціювати звернення до Кабінету Міністрів України, щоб вирішити це питання.

Нагадаємо, друковані медіа відповідно до нового закону мають право на добровільну реєстрацію. Однак на період воєнного стану вона обов’язкова. Це якраз передбачено в особливих умовах, пов’язаних із діями держави-агресорки. Реєструватися друковані медіа будуть ще впродовж п’яти років після того, як парламент скасує воєнний стан. Преса реєструється в Нацраді найбільш активно, на кожному засіданні є десь із пів сотні видань. Адже у профільному законі «Про медіа» був передбачений річний термін для друкованих медіа, інформаційний агентств і провайдерів, які раніше працювали на підставі ліцензій та свідоцтв, для того, щоб зареєструватися в Національній раді з питань телебачення та радіомовлення. Після 31 березня 2024 року для цих медіа реєстрація стане платною.

Скриншот відео: Національна рада / ютуб

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
845
Читайте також
07.03.2024 20:52
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 151
29.02.2024 15:22
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 196
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду