Профільний комітет Ради підтримав проєкт змін до Бюджетного кодексу, що стосуються Суспільного мовника

Профільний комітет Ради підтримав проєкт змін до Бюджетного кодексу, що стосуються Суспільного мовника

19 Жовтня 2023
658
19 Жовтня 2023
10:20

Профільний комітет Ради підтримав проєкт змін до Бюджетного кодексу, що стосуються Суспільного мовника

658
Запропоновані зміни до закону дадуть можливість Суспільному мовнику сплачувати минулі зобов’язання або авансувати наступні витрати з поточних коштів.
Профільний комітет Ради підтримав проєкт змін до Бюджетного кодексу, що стосуються Суспільного мовника
Профільний комітет Ради підтримав проєкт змін до Бюджетного кодексу, що стосуються Суспільного мовника

Члени парламентського комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики на черговому засіданні 17 жовтня 2023 року рекомендували Верховній Раді прийняти за основу та в цілому проєкт закону №10098 «Про внесення змін до прикінцевих та перехідних положень Бюджетного кодексу України» щодо особливостей виконання зобов’язань, що виникли в попередніх бюджетних періодах. Пропонована зміна дасть можливість АТ «Національна суспільна телерадіокомпанія України» сплачувати минулі зобов’язання або авансувати наступні витрати з поточних коштів.

Проєкт Закону про внесення змін до прикінцевих та перехідних положень Бюджетного кодексу України щодо особливостей виконання зобов’язань, що виникли в попередніх бюджетних періодах ініціювали народні депутати Микита Потураєв, Олександр Корнієнко, Євгенія Кравчук.

Законопроєктом запропоновано внести зміни до Розділу VI Бюджетного кодексу України, доповнивши Прикінцеві та перехідні положення новим пунктом 59 такого змісту: «Дозволити акціонерному товариству “Національна суспільна телерадіокомпанія України”, як виняток з положень статей 23, 47, 48, 49, 51, 112, використовувати бюджетні асигнування поточного року в межах бюджетних призначень поточного бюджетного періоду на погашення заборгованості, яка виникла у минулих бюджетних роках, за умови реєстрації відповідного бюджетного зобов’язання та бюджетного фінансового зобов’язання у органах Казначейства у встановленому порядку у минулих бюджетних періодах».

У пояснювальній записці проєкту зазначено, що його реалізація убезпечить АТ «НСТУ» від майбутніх потенційних ризиків виникнення штучних боргів за виробництво соціально значущих проєктів. Запропоновані зміни дозволять АТ «НСТУ» забезпечити суспільство України якісним, різноманітним, новітнім аудіовізуальним продуктом, зокрема культурно-мистецькими, навчально-пізнавальними, розважальними, спортивними програмами, програмами для дітей та молоді, людей з обмеженими фізичними можливостями, національних меншин, інших соціальних груп та іншими затребуваними інформаційними продуктами, яких немає на комерційному ринку.

Виробничий цикл великих та міжнародних проєктів на створення аудіовізуального продукту (програми, фільми, аудіовізуальні твори) становить більше одного календарного року, тобто понад бюджетний період. Відповідно, для того, щоб якісно їх планувати, а також гарантувати партнерам виконання зобов’язань перед ними, АТ «НСТУ» як провайдер суспільних аудіовізуальних медіасервісів, що фінансується з держбюджету, потребує змін до законодавства, які зможуть запобігти кризовим ситуаціям у співпраці з партнерами. «Через наявні обмеження кризові ситуації з партнерами уже мали місце в попередні роки. Так, в грудні 2022 року Головним управлінням Державної казначейської служби України у м. Києві не було проведено платежі за вироблення фіналу Національного конкурсу «Євробачення», виготовлення документальної стрічки до 300-річчя з дня народження Григорія Сковороди та по інших договорах (загальна сума — 28 255 433,14 грн)», — ідеться в обґрунтуванні проєкту.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
658
Читайте також
09.11.2023 13:51
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
1 084
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду