«Слуга народу» досі не відзвітувала про витрати на опитування Зеленського – КВУ

«Слуга народу» досі не відзвітувала про витрати на опитування Зеленського – КВУ

14 Червня 2021
1964
14 Червня 2021
16:19

«Слуга народу» досі не відзвітувала про витрати на опитування Зеленського – КВУ

1964
КВУ: Формальною причиною зволікання є зміни до законодавства, які надали партіям легальну можливість затягувати із подачею звітів до закінчення карантину.
«Слуга народу» досі не відзвітувала про витрати на опитування Зеленського – КВУ
«Слуга народу» досі не відзвітувала про витрати на опитування Зеленського – КВУ

Комітет виборців України повідомив, що партія «Слуга народу» досі не відзвітувала про витрати на опитування президента Володимира Зеленського, яке проводилось волонтерами під час місцевих виборів.

«До прикладу, політична партія "Слуга народу" досі не оприлюднила інформацію про витрати на президентське опитування, проведене в день голосування на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року. У жовтні 2020 р. представники партії "Слуга народу" заявляли, що витрати на опитування будуть відображені у фінансовому звіті партії. Однак, станом на травень 2021 р., такої інформації надано не було», – повідомляє КВУ у Facebook.

Останній звіт, поданий партією «Слуга народу», охоплює період  ІІ кварталу 2020 року (квітень-червень).

Загалом, станом на 14 червня фінансові звіти за перший квартал 2021 року подали лише 57 політичних партій із 365. Зокрема, 85% політсил за останній рік фактично припинили звітувати перед Нацагентством з питань запобігання корупції.

Останній фінзвіт партії «Голос» датований другим кварталом 2020 року, ВО «Батьківщина», «Європейська Солідарність» та «Опозиційна платформа - За життя» подали останні звіти за перший квартал 2020 року.

Формальною причиною зволікання є зміни до Закону «Про політичні партії в Україні», які надали політичним партіям легальну можливість затягувати із подачею фінансових звітів до закінчення в Україні карантину.

25 жовтня 2021 року під час місцевих виборів відбулось всеукраїнське опитування, ініційоване президентом Володимиром Зеленським.

Українців питали про покарання за корупцію, про вільну економічну зону на Донбасі, про скорочення кількості народних депутатів, про легалізацію канабісу в медичних цілях, про Будапештський меморандум. Жодних правових наслідків воно не матиме.

Попередні результати опитування були оприлюднені 26 жовтня 2020 року.

Опитування Зеленського розкритикували правники і соціологи: Комітет виборців України вважає, що опитування суперечить Виборчому кодексу; Коаліція громадських організацій РПР закликала президента відмовитися від проведення опитування.

Опитування президента проводила компанія «Зе Медіа», керівником якої є Володимир Татаренко. Основним видом діяльності компанії є «виробництво кіно- та відеофільмів, телевізійних програм», водночас вона може проводити й опитування («дослідження кон’юнктури ринку та виявлення громадської думки»). Фінансувала опитування партія «Слуга народу» за спонсорський кошт. Координатором президентського опитування став музичний редактор «Кварталу» Артем Гагарін.

У Хмельницкому блогер зафільмував, як кілька разів пройшов опитування на одній із дільниць. За його словами, волонтер навіть заохочував його до цього, щоб «зробити статистику».

Голова правління громадянської мережі «Опора» Ольга Айвазовська заявила, що опитування проводили біля 55% виборчих дільниць. За її словами, результатам опитування не можна довіряти. За даними «Рейтингу», думки опитаних і тих, хто не проігнорував опитування, – здебільшого тотожні.

Як респонденти відповіли на п’ять запитань, читайте тут.  

Скріншот відео: Радіо Свобода 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1964
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду