Біткоїн ринку телереклами: відповідь продавців IPTV/OTT-реклами сейлз-хаусу Ocean Media

Біткоїн ринку телереклами: відповідь продавців IPTV/OTT-реклами сейлз-хаусу Ocean Media

16 Травня 2023
2283
16 Травня 2023
09:00

Біткоїн ринку телереклами: відповідь продавців IPTV/OTT-реклами сейлз-хаусу Ocean Media

2283
Днями «Детектор медіа» опублікував колонку генерального директора Ocean Media Plus Сергія Смелянського, в якій він розкритикував спроби монетизації частини Other TV конкурентами сейлз-хаусу. Публікуємо відповіді на критику його опонентів — агентств M5, MIS та Big Data UA.
Біткоїн ринку телереклами: відповідь продавців IPTV/OTT-реклами сейлз-хаусу Ocean Media
Біткоїн ринку телереклами: відповідь продавців IPTV/OTT-реклами сейлз-хаусу Ocean Media

Сергій Бойко, керівник Big Data UA:

— Я мав сумніви, чи варто щось писати у зв’язку зі згадкою моєї компанії в статті пана Смелянського «Темний бік телевізійного рекламного ринку». Однак оскільки згадка має негативне забарвлення і несе репутаційні ризики для компанії, вирішив написати.

Очевидно, що стаття пана Смелянського є результатом загострення конкурентної боротьби на ринку продажів телереклами. Звинувачуючи конкурентів у недоброякісному представленні даних компанії Big Data UA їхнім клієнтам, пан Смелянський опосередковано звинувачує саму компанію Big Data UA у недостовірності даних (нерепрезентативності).

У зв’язку з цим хочу, по-перше, надати офіційну позицію Незалежної рейтингової агенції Big Data UA:

«Big Data UA як вимірювач телеперегляду винятково в сегменті IPTV/OTT ніколи не стверджував, що дані наших вимірювань стосуються якогось іншого типу прийому телевізійних програм, окрім IPTV/OTT. Понад те, ми наголошували, що займаємось і будемо займатися саме цим сегментом телеперегляду як найбільш перспективним.

Компанія Big Data UA (так само як і будь-який інший оператор телевізійного вимірювання — Nielsen, Kantar, GfK) не несе відповідальності за те, як і кому інтерпретують її дані клієнти компанії.

Big Data UA працює на ринку вимірювань з 2017 року. За весь цей час ми не отримували жодних звинувачень у “наданні нерепрезентативних даних”, у “приховуванні методології чи методики”, тим більше — в некомпетентності. Це при тому, що клієнтами компанії є великі сейлз-хауси та великі рекламні агенції, зокрема й Ocean Media Plus. Тому нам незрозуміла позиція пана Смелянського: навіщо сейлз-хаус, який він очолює, купує в компанії Big Data UA дані, які, за його словами, “формуються через незрозумілі індекси, екстраполяції та припущення”.

Хочемо нагадати, що компанія Big Data UA веде відкриту політику щодо методології свого дослідження та інформації про обчислення показників телеперегляду. Ця інформація міститься у відкритому доступі на сайті компанії, а також у клієнтському модулі програмного забезпечення BigDataRating в меню “Допомога/Методологія” і кожен клієнт має можливість ознайомитися з цією інформацією. Ми також радо надаємо її всім зацікавленим учасникам ринку за запитом.

Тому просимо пана Смелянського докладно й аргументовано описати, які саме моменти в нашій методології дослідження викликають у нього сумніви.

В інакшому випадку ми вимагаємо від нього вибачення та спростування тверджень, що містяться в статті “Темний бік телевізійного рекламного ринку” щодо компанії Big Data UA».

Тепер, по-друге, додам мою особисту позицію. Я дуже радий читати статтю пана Смелянського. Чому? Тому що п’ять років тому, на конференції «Телебачення як бізнес» один із шанованих мною топменеджерів на ринку телевізійної реклами Валерій Варениця назвав вимірювання Big Data UA, які тільки з’явилися на ринку, «біткоїном», який «може стати альтернативною валютою ринку», але «це відбудеться через 10 або більше років», оскільки ОТТ-глядачі тоді становили дуже маленьку частку. Тому сама поява такої, м’яко кажучи, упередженої статті свідчить: питома вага глядачів, які користуються для перегляду ТБ пристроями, підключеними до IPTV/OTT-платформ, уже настільки велика, що на частку диджитал-реклами, яка розміщується для цієї аудиторії, звертають увагу великі сейлз-хауси. Тобто лише за п’ять років вимірювання, яке ми робимо, піднялося у своїй привабливості майже так само, як додала у своїй вартості криптовалюта, що мене дуже тішить.

А от що дратує — так це рівень культури конкурентної боротьби, який застосовується. Хочу нагадати, що ми всі воюємо з загарбниками, які вдерлися до нашої країни, а між собою маємо бути партнерами (конкуренція — це теж партнерство, бо змушує нас бути кращими, швидшими, професійними), а не ворогами, до яких припустимо вживати голослівні, а подекуди просто обурливі вирази чи кліше. Тим більше — у ЗМІ (в електронних медіасервісах, за новим законом). Тож будьмо чемними один до одного та робімо свою справу професійно.

Юрій Слободянюк, керуючий партнер Media International Service:

— По-перше, дякуємо за визнання нашої праці. Ваша реакція — це підтвердження, що ми рухаємось у правильному напрямку. Трохи дивно, що ТБ-селер приділяє так багато уваги іншим інструментам комунікації з користувачем. Проте ця стаття дала чудовий привід нарешті розповісти детальніше про наш продукт і про те, які можливості він дає.

Ми помітили низку неточностей у статті, на які б хотіли звернути увагу:

Згідно з даними Nielsen, на які посилається автор статті, навіть за найширшою аудиторією (4+, міста 50 тис.+) охоплення ICTV2 складає 4,232 млн.

У статті не вказано, на яких «статистичних і зважених параметрах» зроблено ці висновки щодо ефективності розміщення рекламодавців. Запрошуємо всіх рекламодавців долучитися та поділитися своїми враженнями та результатами використання цих ресурсів.

Цей продукт існує на ринку вже кілька років. За цей час ми пройшли великий шлях від трьох каналів і вже на сьогодні пропонуємо для розміщення більш як 40 різних аудиторних каналів: від дитячих до таких, що призначені для людей старшого віку. Але половина користувачів саме в сегменті IPTV/ОТТ — це аудиторія молодше 45 років. Водночас з'явилася можливість розміщення на FAST-каналах найбільших ОТТ-провайдерів. Тому некоректно говорити, що цей продукт «вистрілив» під час повномасштабного вторгнення за відсутності аудиту.

Класний графік, ми з радістю, а головне — завжди з посиланням на джерело (Ocean Media) будемо використовувати ці дані у своїх презентаціях. Цікаво, що їх бачить тільки селер, а іншим гравцям ринку таких даних у панелі Nielsen не видно.

Ми дуже раді за рекламодавців, які отримують такі чудові умови. Сподіваюся, вони перевірять, чи отримали саме таку ціну за баїнгові аудиторії.

Загалом, на будь-який товар є своя ціна. Наприклад, при купівлі гуртом можна взяти тонну яблук по 2 гривні за кг, але не мати змоги вибирати, що саме отримаєш. А можна натомість купити всього 1 кілограм за 20 гривень, але саме тих яблук, що вам потрібно.

Ми як «не лідер ринку» підтримуємо прозорість, зрозумілість і все вище перелічене. Тому також рекомендуємо прямим клієнтам Ocean Media прагматичніше підходити до даних, що показує селер, і отримувати підтвердження від третьої сторони. Бо навряд чи в селера є зацікавленість пропонувати щось інше, крім своїх ресурсів.

Євген Левченко, директор агентства М5:

— Ми вдячні Сергієві Смелянському, завдяки його колонці обізнаність про продукт М5 значно зросла. Але хочемо також звернути увагу, що є певна некоректність — можливо, пов'язана з недостатньою обізнаністю ринку в інструментах Other TV. Тож трохи пояснимо різницю між OTT та IPTV.

Агенція М5 займається продажами реклами на власних плейлистах ОТТ-платформ Megogo та Sweet TV, які ще іноді називають FAST-каналами. Також разом з IT-партнерами ми займаємося розробкою й інших систем монетизації контенту для ОТТ-платформ, про які оголосимо ринку трохи згодом.

Своїм клієнтам ми, крім ОТТ, рекомендуємо й більш традиційні інструменти розміщення для збільшення охоплення. За 2022—2023 роки найбільше реклами наших клієнтів ми розмістили на «Преміум ТБ», далі в YouTube, і вже після цього йдуть канали Stream Media (MIS). Тому ми за ефективні рішення без обмежень для клієнтів.

Фото: Getty Images

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2283
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду