Керівник Big Data щодо різкого падіння рейтингів Нового каналу: На мою думку, це технічна проблема

Керівник Big Data щодо різкого падіння рейтингів Нового каналу: На мою думку, це технічна проблема

15 Вересня 2022
1570
15 Вересня 2022
17:00

Керівник Big Data щодо різкого падіння рейтингів Нового каналу: На мою думку, це технічна проблема

1570
Сергій Бойко: До вересня таких проблем не було, – це можуть бути і ненавмисні речі, наприклад, платформа може загубити сигнал каналу.
Керівник Big Data щодо різкого падіння рейтингів Нового каналу: На мою думку, це технічна проблема
Керівник Big Data щодо різкого падіння рейтингів Нового каналу: На мою думку, це технічна проблема

Керівник Big Data UA Сергій Бойко в інтерв’ю «Детектору медіа» висловив думку, що різке падіння рейтингів Нового каналу пов’язане з технічними проблемами.

Останні кілька місяців серед користувачів інтернет-телебачення на перших позиціях перегляду був Новий канал. Однак на початку вересня його показники різко впали, а на лідерську позицію вийшов «1+1». 

Медіадослідник Орест Білоскурський припустив, що Новий упав із першого на восьме місце серед користувачів Big Data саме через те, що «програми зняті за російського керування» і тому не сподобалися глядачам.

Однак із нового сезону в ефірі Нового виходить лише дві прем’єрні програми на тиждень: «Пара на мільйон» (у понеділок у праймі прем’єра, зранку в п’ятницю повтор) та «Аферисти в сітях» (субота). Решта трансляцій — кінопоказ. Перша програма — реаліті з україномовними ведучими, хоча учасники шоу здебільшого говорять російською. Друга програма — вже сьомий сезон проєкту, який показує канал. Ці дві програми навряд чи могли так кардинально вплинути на показники Нового.

Раніше Бойко повідомив, що 7 вересня відбулось падіння рейтингів мовника через збій, однак зауважимо, падіння тривало і в наступні дні.  

«На мою думку, це технічна проблема. Дві програми не можуть викликати такого суттєвого падіння. 7 вересня ми помітили, що в певні проміжки часу є нульові показники Нового каналу. Але це неможливо, якщо канал доступний у системі і його можна переглядати. Ми ж бачили, що нульові показники були впродовж 5 годин. Технічну підтримку платформі надають представники компанії "Київстар", а вони незаангажовані. Ми хочемо знайти проблему й виправити її. Після того, як ми з’ясуємо, що відбулося 7 вересня, ми так само відстежимо й інші дні. Треба зрозуміти, чи не змінювався id каналів. Платформа може в такий спосіб впливати на перегляд окремих каналів. Наприклад, платформа Megogo свого часу посварилась із певними футбольними каналами, однак не виключила їх, а змінила id й перемістила в інше місце», – каже Бойко.

Наразі Big Data перевіряє всі логи і чанки (лог — це файл, який фактично містить команду для кінцевого пристрою споживача від платформи, чанк містить відео з id споживача), та перебуває у постійному контакті з «Київстаром», щоби перевірити всі дані, які були впродовж вересня.

«До вересня таких проблем не було. Це можуть бути і ненавмисні речі: платформа може загубити сигнал каналу. Наприклад, якщо якийсь канал недоступний для споживачів, він не має переглядів. Це наша здогадка, яку ми намагаємося перевірити».

Бойко додав, що такі ситуації, як зараз із показниками Нового каналу, були і раніше.

Нагадаємо, після початку великої війни Індустріальний телевізійний комітет призупинив телевізійні вимірювання, ринок залишився без звичного панельного телевізійного дослідження.

У цих умовах зростає цікавість до альтернативних методів вимірювань, які, хоч і не є цілком репрезентативними для всеукраїнської аудиторії, можуть допомогти скласти враження про глядацькі преференції. Зокрема дані перегляду онлайн-телебачення — ОТТ та IPTV.

Фото надане Сергієм Бойком

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1570
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду