Монетизація, авторські права і «розмивання фокусу»: історія однієї співпраці, що не склалася

Монетизація, авторські права і «розмивання фокусу»: історія однієї співпраці, що не склалася

24 Жовтня 2022
2592
24 Жовтня 2022
09:37

Монетизація, авторські права і «розмивання фокусу»: історія однієї співпраці, що не склалася

2592
Як канал «24» захотів поширювати контент російськомовного марафону іномовлення «FreeДом» і чому з цього нічого не вийшло.
Монетизація, авторські права і «розмивання фокусу»: історія однієї співпраці, що не склалася
Монетизація, авторські права і «розмивання фокусу»: історія однієї співпраці, що не склалася

Марафон іномовлення «FreeДом» називає своєю метою контрпропаганду та донесення правди до російськомовної аудиторії поза Україною. Комерційний канал «24» запропонував поширювати контент марафону на своєму ютуб-каналі, але отримав відмову і звинувачення в порушенні авторських прав. Розбираємося, що сталося і які аргументи сторін.

«FreeДом» — це російськомовний марафон іномовлення, який виходить на каналі з такою самою назвою (до 24 серпня канал мав назву UA чи UATV). Його виробляє редакція «Мультимедійної платформи іномовлення України» («МПІУ»), а також медіагрупи StarlightMedia», «Інтер» і «1+1 media». До липня участь у марафоні також брала медіагрупа «Україна», але вона пішла з ринку.

Виробництво марафону оплачується з державного бюджету. Медіагрупа «Україна» після травневого тендера отримала 48,5 мільйона гривень, «1+1» — 41,9 мільйона гривень, SLM — 41,4 мільйона, а група «Інтер» — майже 33 мільйони. Угоди діють до кінця 2022 року. Втім заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко під час засідання Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики сказав, що по завершенні угод із комерційними медіагрупами «МПІУ» вироблятиме «FreeДом» самотужки. «Детектор медіа» звернувся до «МПІУ» по підтвердження цієї інформації, але поки що не отримав відповіді.

«FreeДом» поширюється через супутник, ОТТ-платформи, а також у ютубі. Ютуб-трансляція особливо важлива з огляду на те, що однією з головних аудиторій «FreeДома» є росіяни, а ютуб поки що не заборонений у Росії. На початку вересня ми побачили, що контент «FreeДома» поширюється на ютуб-каналі «Фабрика новин» — частині проєкту колишнього менеджера медіагрупи «Україна» Ростислава Буняка «Платформа». «“Фабрика новин” співпрацює з різними каналами, медіагрупами та авторами, ми надаємо послуги з монетизації та промо контенту в диджиталі. Ми не виробники контенту, — пояснив тоді “ДМ” Ростислав Буняк. — І контент для “FreeДома” не виробляємо, а тестово з ними співпрацюємо. Багато колег також “ріжуть” ефір “FreeДома”. Але якщо нам удасться вийти на взаємовигідну співпрацю, буде чудово».

Комерційний канал новин «24» також захотів поширювати контент марафону іномовлення на своєму ютуб-каналі. Втім дістав від «МПІУ» відмову. Роман Андрейко, генеральний директор медіахолдингу «Люкс», до якого входить канал «24», вважає, що «МПІУ» вибірково дає приватним компаніям «заробляти на контенті, виробленому державним коштом». Натомість директорка «МПІУ» Юлія Островська каже, що канал «24» «незаконно запозичував» контент іномовлення й порушив авторські права.

Роман Андрейко розповів «Детектору медіа», що побачив статистику переглядів ютуб-каналу «FreeДом» і вирішив запропонувати допомогу в його поширенні. «Я помітив одну тенденцію: сам ютуб-канал “FreeДом” набирає невелику кількість переглядів, але інші ютуб-канали, які розповсюджують його відео, сумарно набрали (як гордо звітував сам “FreeДом”) більше двох мільярдів переглядів. І левову частку цих переглядів приносив ютуб-канал медіагрупи “Україна”. Після того, як цей канал припинив своє існування, я звернувся до керівництва “FreeДомa” з пропозицією, так би мовити, підхопити естафету. Заповнив заявку про партнерство на сайті, зателефонував керівництву підприємства. І був дуже здивований, коли отримав негативну реакцію на  цю пропозицію».

На інфографіці, якою «МПІУ» відзвітувало про успіхи марафону російськомовного іномовлення, перелічені канали медіагруп, які виробляють контент для «FreeДома»:

Ютуб-канал «24» входить у трійку найпопулярніших ютуб-каналів телекомпаній за кількістю переглядів. За словами Романа Андрейка, за ці самі чотири місяці «24» мав два мільярди переглядів на ютубі, а в кінці літа канал був уже «№1 у країні». Він розповідає, що уточнив у розмові з директоркою «МПІУ» Юлією Островською, що не має наміру перемонтовувати відео, а лише розповсюджуватиме його, як це робила «Україна», поки не закрилася. На той час ютуб-канал «України 24» ще не перейменували на «Фабрику новин».

«Я надіслав статистику, показав ті цифри, які набирає наш канал, яке у нас охоплення в Росії та Білорусі — близько 20 % переглядів. Якщо місія “FreeДомa” — справді іномовлення, контрпропаганда, то наш ютуб-канал для цієї мети — ідеальний інструмент. За великим рахунком, це сам “FreeДом” мав би звернутись до нас із проханням поширювати їхнє відео», — каже Роман Андрейко. Він каже, що не розраховував заробити на контенті, а лише допомогти з поширенням. Ба більше, «Люкс» готовий був, залишаючи собі частину зароблених грошей, що компенсували б «використання майданчика і витрати на маркетинг», віддавати решту власникам авторських прав. Отже, каже Роман Андрейко, «державний мовник міг заробити на авторських правах».

Однак керівниця «МПІУ», за словами Андрейка, не погоджувалась на жодні варіанти співпраці, «крім дайджеста за тиждень». «Але хіба від такого формату багато користі? — каже Андрейко. — Я намагався з’ясувати, чому не можна розповсюджувати відео, як це роблять інші канали. Але у листі-відповіді, який я від них отримав, ішлося, що аудиторська компанія, яка консультує їх щодо розвитку ютуб-каналів, не рекомендувала давати відео іншим, бо це, мовляв, розмиватиме фокус уваги з каналу “FreeДомa”».

Андрейко вважає несправедливим, що водночас «МПІУ» дозволяє поширювати контент іномовлення проєкту «Фабрика новин». «Чому він має таке право? Бо він “свій”, а ми “не свої”? Також контент марафону поширює ютуб-канал Одеської кіностудії? Можливо, це просто збіг, бо я не хочу вірити, що це пов’язано з тим, що міністр Олександр Ткаченко колись мав стосунок до кіностудії», — каже гендиректор компанії «Люкс». Нагадаємо, в червні 2020 року Олександр Ткаченко заявив, що продав свої 25 % Одеської кіностудії банкіру Олександру Морозову. На ютуб-каналі кіностудії з’являється різний контент інших виробників, зокрема російських і міжнародних ютуб-проєктів, а також «FreeДома».

«Поширюють цей контент і “родинні” канали — наприклад, “Гроші”, що належить холдингу “1+1 media”, — веде далі Андрейко. — Тобто “родичам” каналів-партнерів теж можна поширювати “FreeДом”? Держава виділила 165 мільйонів гривень на виробництво контенту, близько 60 тисяч гривень за годину. І комерційні компанії, які створюють цей контент за бюджетні гроші для державного каналу, ще й мають право ексклюзивно на ньому заробляти? Мене це дивує, особливо в час війни». Андрейко припускає, що канали, які поширюють контент іномовлення на ютуб-каналах, монетизують його, але не повертають гроші державі.

Коли домовитись із керівництвом «МПІУ» не вдалося, Андрейко написав листа міністрові культури та інформаційної політики, якому підпорядкована платформа. «Я отримав відповідь, що МКІП такими питаннями не займається, і рекомендацію звернутись до керівництва “МПІУ”», — розповідає він.

Звертаючись до МКІП, Андрейко вирішив, як він каже, «тестово» опублікувати кілька відео «FreeДома» на ютуб-каналі «24». За його словами, монетизація для цих відео була відключена. 30–40 % переглядів цих відео припадали на Росію й Білорусь; Андрейко вважає це промовистим доказом, що співпраця між «МПІУ» і його каналом була б виправданою.

Саме це «тестування» у «МПІУ» назвали порушенням авторських прав.

За словами директорки «МПІУ» Юлії Островської, вона отримала від телерадіокомпанії «Люкс» лист із запитом на «нелімітоване використання фрагментів контенту» «FreeДома» на ютуб-каналі «24». Загалом платформа відкрита до співпраці з мовниками в Україні та за її межами. Але оскільки «FreeДом» транслює проєкти, поширення яких на ютубі обмежене, та з огляду на авторські права «МПІУ» запропонувала свої умови співпраці.

Пропонували публікувати «дайджести преміального контенту» і при цьому скеровувати аудиторію з ютуб-каналу «24» на канал «FreeДом» і давати в описах під відео посилання на платформи «МПІУ», а всередині відео — заклики для російської аудиторії підписатись на ютуб-канал «FreeДома».

«МПІУ», за словами Островської, була готова співпрацювати з «Люксом» попри те, що за даними, які надав підприємству Андрейко, «лише 11 % цільової аудиторії ютуб-каналу — з Росії, що не відповідає місії “FreeДома” — просуванню контенту серед російськомовних глядачів за кордоном задля боротьби проти російської пропаганди». Вона припускає, що навіть ті глядачі з Росії, які дивляться ютуб-канал «24», — це українці, а отже не цільова аудиторія іномовлення.

Розповідає Юлія Островська і про консультацію з «офіційним сертифікованим партнером у ютубі», який застеріг від «розмивання аудиторії всередині платформи, від якого ютуб-канал “FreeДома” недоотримає потенціал розвитку та охоплення». За її словами, відповіді на пропозицію від «Люкса» вона не отримала.

Натомість моніторинг зафіксував «39 незаконних запозичень контенту “МПІУ” з порушенням авторських прав». «МПІУ» зажадала від «Люкса» негайно видалити цей контент. За словами Юлії Островської, «МПІУ» навіть пішла назустріч «Люксу», не надіславши страйки, а дозволивши приховати контент і видаляти впродовж місяця, аби одномоментне видалення відео не завдало шкоди ютуб-каналу. Натомість «Люксу» запропонували оформити співпрацю «належним чином».

Юлія Островська каже, що в межах марафону іномовлення виходять проєкти, авторські права на які мають різні компанії. Наприклад, «Настоящее время» («Радіо Свобода»); використання частини контенту регулюється договорами «МПІУ» та інших виробників з інформагенціями чи стоками.

За словами Юлії Островської, співпрацю з «Фабрикою новин» «МПІУ» припинила після місяця публікації відео «FreeДома»: мовляв, там ці ролики набирали багато переглядів, але дивились їх переважно українці. «Тож ми припинили співпрацю, оскільки це не відповідало нашій місії», — каже директорка «МПІУ». «Фабрика новин» отримала заборону на поширення контенту 27 вересня, і з 00:00 28 вересня припинила його публікувати.

Надати повний список партнерів, які публікують контент «FreeДома», «МПІУ» відмовилась, бо боїться, що вони зазнають російських хакерських атак, від яких весь час потерпає сама платформа іномовлення. Також без відповіді залишились наші запитання про монетизацію контенту іномовлення в ютубі: чи отримує «МПІУ» гроші від монетизації свого контенту на ютуб-каналах інших компаній і якщо так, то скільки на цьому заробляє.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2592
Читайте також
19.10.2022 10:00
Ксенія Ілюк
Мар'яна Олійник
Отар Довженко
«Детектор медіа»
3 648
21.09.2022 12:00
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
4 137
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду