У групі «Інтер» вважають, що політика продажу реклами «1+1 медіа» та Starlight Media обмежує зростання ринку

У групі «Інтер» вважають, що політика продажу реклами «1+1 медіа» та Starlight Media обмежує зростання ринку

14 Жовтня 2022
2128
14 Жовтня 2022
14:12

У групі «Інтер» вважають, що політика продажу реклами «1+1 медіа» та Starlight Media обмежує зростання ринку

2128
Це стосується знижок у відповідь на ексклюзивне розміщення реклами на каналах згаданих медіагруп.
У групі «Інтер» вважають, що політика продажу реклами «1+1 медіа» та Starlight Media обмежує зростання ринку
У групі «Інтер» вважають, що політика продажу реклами «1+1 медіа» та Starlight Media обмежує зростання ринку

У Inter Media Group вважають, що медіагрупи «1+1 медіа» та Starlight Media запровадили «штраф» для рекламодавців, які бажають співпрацювати з «Інтером». Про це у колонці на «Інтерфакс-Україна» пише Дмитро Дутчин, директор з маркетингу та продажів компанії Space Media, яка продає рекламу на телеканалах Inter Media Group.

Під таким «штрафом» Дмитро має на увазі спеціальні знижки, які пропонує рекламодавцям альянс конкурентів («Преміум ТБ») у відповідь на ексклюзивне розміщення лише в ефірі каналів «1+1 медіа» та Starlight Media.

«З липня 2022 року вони висунули для рекламодавців умову: розміщуйтесь тільки на наших 9 каналах (з жовтня їх стало 11 – додались ще два сторонніх («Сонце» та «24 канал» - ДМ)) і отримаєте знижку. А якщо будете розміщуватись десь на інших каналах (наприклад, на каналах Inter Media Group), то ми позбавляємо вас знижки, так що зростання вашої ціни буде в діапазоні від 14% до 186% в залежності від питомої ваги кількості виходів реклами на інших каналах», - зазначив Дмитро.

Раніше «Інтер» продавав рекламу разом із медіагрупою «Україна» («Твоє ТБ»). Однак канали Ріната Ахметова відмовились від ліцензій і припинили свою роботу.

За словами Дмитра Дутчина, до війни одночасно в середньому протягом тижня в рекламних кампаніях на національному телебаченні рекламувалися близько 200-250 брендів, зараз – в 2-2,5 раза менше, на рівні 100 брендів. Він сподівається на повернення цих брендів, однак вважає, що цьому процесу шкодять «штучно створені обмеження». Тобто політика знижок конкурентів у відповідь на ексклюзивне розміщення на їх каналах.

«В підсумку, на ринку виник суттєвий дисбаланс. На каналах 1+1 Media та SLM заповнюваність рекламних блоків на максимальному рівні складає близько 80-90%**** законодавчої квоти. Можна очікувати, що коли заповнюваність рекламної квоти сягне 100%, почне працювати принцип аукціону: хто заплатив більше, той і отримує ефірний час. Для українського бізнесу на тлі рекордного падіння купівельної спроможності це парадокс. Ті українські виробники, які потроху відновлюються, не можуть змагатись з тими, які почуваються непогано», - звернув увагу Дмитро.

При цьому ефір каналів Inter Media Group заповнений на 10%-20%. «Економіка не може скористатись незаповненими доступними рекламними можливостями через позицію двох гравців ринку», - додає він.

Тому Дмитро Дутчин переконаний, що  позиція конкурентів шкодить не лише розвитку його групи, а й всього рекламного ринку: «Дуже багато наших партнерів незадоволені такою поведінкою Premium TV. Адже у каналів Inter Media Group є своя унікальна аудиторія. А Premium TV фактично запровадили "штраф" на доступ до неї. А від доступу до глядачів каналів Inter Media Group у багатьох рекламодавців залежить зростання обсягів продажів. Виходить, що це "штраф" на відновлення бізнесу: хочеш швидше розвиватись – плати більше. Це парадокс нинішнього стану ринку. Замість того, щоб бути інструментом розвитку, нинішня модель продажу телереклами обмежує його».

Нагадаємо, У 2021 році відбулася зміна конфігурації українського ринку телевізійної реклами. Умовний «альянс» трьох медіагруп — StarLightMedia, «Медіа Група Україна» та Inter Media Group, — який упродовж семи років, із 2013-го, протистояв групі «1+1 медіа», розпався. Натомість медіагрупи домовилися про формат 2х2: StarLightMedia та «1+1 медіа» об’єднались у «Преміум ТБ», а «Медіа Група Україна» та Inter Media Group — у «Твоє ТБ». Однак медіакомпанії Ріната Ахметова вийшли з ринку у липні 2022 року. Бізнесмен пов’язав це з тим, що «антиолігархічний» закон набуває чинності.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2128
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду