detector.media
14.10.2022 14:12
У групі «Інтер» вважають, що політика продажу реклами «1+1 медіа» та Starlight Media обмежує зростання ринку
У групі «Інтер» вважають, що політика продажу реклами «1+1 медіа» та Starlight Media обмежує зростання ринку
Це стосується знижок у відповідь на ексклюзивне розміщення реклами на каналах згаданих медіагруп.

У Inter Media Group вважають, що медіагрупи «1+1 медіа» та Starlight Media запровадили «штраф» для рекламодавців, які бажають співпрацювати з «Інтером». Про це у колонці на «Інтерфакс-Україна» пише Дмитро Дутчин, директор з маркетингу та продажів компанії Space Media, яка продає рекламу на телеканалах Inter Media Group.

Під таким «штрафом» Дмитро має на увазі спеціальні знижки, які пропонує рекламодавцям альянс конкурентів («Преміум ТБ») у відповідь на ексклюзивне розміщення лише в ефірі каналів «1+1 медіа» та Starlight Media.

«З липня 2022 року вони висунули для рекламодавців умову: розміщуйтесь тільки на наших 9 каналах (з жовтня їх стало 11 – додались ще два сторонніх («Сонце» та «24 канал» - ДМ)) і отримаєте знижку. А якщо будете розміщуватись десь на інших каналах (наприклад, на каналах Inter Media Group), то ми позбавляємо вас знижки, так що зростання вашої ціни буде в діапазоні від 14% до 186% в залежності від питомої ваги кількості виходів реклами на інших каналах», - зазначив Дмитро.

Раніше «Інтер» продавав рекламу разом із медіагрупою «Україна» («Твоє ТБ»). Однак канали Ріната Ахметова відмовились від ліцензій і припинили свою роботу.

За словами Дмитра Дутчина, до війни одночасно в середньому протягом тижня в рекламних кампаніях на національному телебаченні рекламувалися близько 200-250 брендів, зараз – в 2-2,5 раза менше, на рівні 100 брендів. Він сподівається на повернення цих брендів, однак вважає, що цьому процесу шкодять «штучно створені обмеження». Тобто політика знижок конкурентів у відповідь на ексклюзивне розміщення на їх каналах.

«В підсумку, на ринку виник суттєвий дисбаланс. На каналах 1+1 Media та SLM заповнюваність рекламних блоків на максимальному рівні складає близько 80-90%**** законодавчої квоти. Можна очікувати, що коли заповнюваність рекламної квоти сягне 100%, почне працювати принцип аукціону: хто заплатив більше, той і отримує ефірний час. Для українського бізнесу на тлі рекордного падіння купівельної спроможності це парадокс. Ті українські виробники, які потроху відновлюються, не можуть змагатись з тими, які почуваються непогано», - звернув увагу Дмитро.

При цьому ефір каналів Inter Media Group заповнений на 10%-20%. «Економіка не може скористатись незаповненими доступними рекламними можливостями через позицію двох гравців ринку», - додає він.

Тому Дмитро Дутчин переконаний, що  позиція конкурентів шкодить не лише розвитку його групи, а й всього рекламного ринку: «Дуже багато наших партнерів незадоволені такою поведінкою Premium TV. Адже у каналів Inter Media Group є своя унікальна аудиторія. А Premium TV фактично запровадили "штраф" на доступ до неї. А від доступу до глядачів каналів Inter Media Group у багатьох рекламодавців залежить зростання обсягів продажів. Виходить, що це "штраф" на відновлення бізнесу: хочеш швидше розвиватись – плати більше. Це парадокс нинішнього стану ринку. Замість того, щоб бути інструментом розвитку, нинішня модель продажу телереклами обмежує його».

Нагадаємо, У 2021 році відбулася зміна конфігурації українського ринку телевізійної реклами. Умовний «альянс» трьох медіагруп — StarLightMedia, «Медіа Група Україна» та Inter Media Group, — який упродовж семи років, із 2013-го, протистояв групі «1+1 медіа», розпався. Натомість медіагрупи домовилися про формат 2х2: StarLightMedia та «1+1 медіа» об’єднались у «Преміум ТБ», а «Медіа Група Україна» та Inter Media Group — у «Твоє ТБ». Однак медіакомпанії Ріната Ахметова вийшли з ринку у липні 2022 року. Бізнесмен пов’язав це з тим, що «антиолігархічний» закон набуває чинності.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY