Ольга Захарова: Ахметов відмовляється від ліцензій, бо медіаактиви в теперішньому вигляді нереально зробити прибутковими

Ольга Захарова: Ахметов відмовляється від ліцензій, бо медіаактиви в теперішньому вигляді нереально зробити прибутковими

11 Липня 2022
3299
11 Липня 2022
21:47

Ольга Захарова: Ахметов відмовляється від ліцензій, бо медіаактиви в теперішньому вигляді нереально зробити прибутковими

3299
Під час війни розважальний контент не потрібен, а коли війна закінчиться, медіаринок треба буде будувати з нуля, вважає медіаекспертка.
Ольга Захарова: Ахметов відмовляється від ліцензій, бо медіаактиви в теперішньому вигляді нереально зробити прибутковими
Ольга Захарова: Ахметов відмовляється від ліцензій, бо медіаактиви в теперішньому вигляді нереально зробити прибутковими

Рінат Ахметов оголосив про відмову від ліцензій і припинення роботи онлайн-видань «Медіа Групи Україна», бо в теперішніх умовах медіабізнес не має шансів стати прибутковим. Про це в коментарі «Детектору медіа» сказала колишня директорка зі стратегічного маркетингу «Медіа Групи Україна», медіаекспертка Ольга Захарова.

За її словами, «Медіа Група Україна», «як і будь-які медіа в Україні, що прагнуть працювати за ринковими правилами, мала довгострокову стратегію, кінцева мета якої — вихід на прибуток. Обставини війни зробили цей план нереалістичними». На думку Ольги Захарової, залишати медіаактиви Ахметова в тому вигляді, в якому вони створювались і розвивались, аби трансформувати їх після війни, не має сенсу.

«Монетизація медіаактивів в усьому світі відбувається переважно завдяки розважальному контенту, в якому під час війни немає потреби, й зараз важко прогнозувати, коли цей попит відновиться, — коментує вона. — Якщо додати тренди — вплив інновацій на розвиток сучасних медіа, індивідуалізацію споживання медіаконтенту, появу нових каналів поширення і нових перспективних інтегрованих немедійних напрямків монетизації, стає зрозумілим, що медіаландшафт в Україні після війни зміниться докорінно. Як і багато чого в Україні, наші медіа після війни треба буде не відновлювати, а будувати з нуля з урахуванням нового спільного європейського або навіть глобального ринку, нових бізнес-моделей».

Нагадаємо, 11 липня Рінат Ахметов оголосив про «вимушений крок» — вихід компанії System Capital Management із медійних активів. «Цього тижня Медіа Група Україна відмовиться на користь держави від усіх ефірних і супутникових телевізійних ліцензій наших каналів і від ліцензій наших друкованих медіа в Україні. Ми також припинимо діяльність онлайн-медіа МГУ», – повідомив Ахметов.

За інформацією джерел «Детектора медіа», для багатьох навіть у менеджменті медіахолдингу це рішення стало несподіванкою. Поки що не зрозуміло, як саме буде відбуватися передача ліцензій «на користь держави» і що буде з медіа, які входять до складу групи. Медіахолдинг «Медіа Група Україна» Ріната Ахметова об'єднує канали «Україна», «Україна 24», «Футбол 1/2/3», НЛО TV, мультимедійну платформу «Сьогодні», «Новинну Групу Україна» та інші.

Наприкінці березня «Медіа Група Україна», разом з «1+1 media», Starlight Media та Inter Media Group попросили про фінансову допомогу для подальшого виробництва марафону «Єдині новини».

У березні Forbes повідомив, що Ахметов з початку повномасштабної війни втратив $9,5 млрд, однак зберіг першу сходинку рейтингу найбагатших українців з оцінкою статків у $4,2 млрд. 

29 червня 2022 року президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про створення реєстру олігархів. РНБО підготувала технологічний майданчик для роботи реєстру олігархів на базі системи СОТА. 

Народна депутатка від «Слуги народу» Євгенія Кравчук висловила думку, що рішення Ахметова підтверджує, що медіа були для нього лише інструментом політичного впливу, а не бізнесом.  Радник глави Офісу президента Михайло Подоляк назвав цей крок гідним прикладом виконання закону про деолігархізацію. Юрист Інституту масової інформації Роман Головенко вважає, що деолігархізація — лише привід, а не справжня причина рішення Ріната Ахметова.

11 липня стало відомо, що «Медіа Група Україна» запустила пакет із дев’ятьох українських каналів на польській цифровій платформі Polsat. Раніше «Медіа Група Україна» озвучувала наміри запустити пакети українських каналів у Німеччині, Ірландії та Угорщині, а також запустила пакет на платформі Wirtualna Polska.

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3299
Читайте також
12.07.2022 10:49
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
7 772
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду