Заява Ахметова може бути спрямована проти антиолігархічного закону – медіаюрист

Заява Ахметова може бути спрямована проти антиолігархічного закону – медіаюрист

11 Липня 2022
1732
11 Липня 2022
20:38

Заява Ахметова може бути спрямована проти антиолігархічного закону – медіаюрист

1732
«Держава напряму ліцензій не приймає», – нагадує Роман Головенко.
Заява Ахметова може бути спрямована проти антиолігархічного закону – медіаюрист
Заява Ахметова може бути спрямована проти антиолігархічного закону – медіаюрист

Наступним кроком після заяви бізнесмена Ріната Ахметова про передачу ліцензій медіа державі може бути їх закриття. Про це йдеться в коментарі юриста Інституту масової інформації Романа Головенка щодо заяви Ріната Ахметова про відмову на користь держави від усіх ефірних і супутникових телевізійних ліцензій каналів, від свідоцтв друкованих медіа в Україні та припинення роботи онлайн-медіа.

«Ліцензію не можна просто так віддати державі, держава напряму ліцензій на баланс не приймає, адже їх вона видає приватним суб'єктам. Ліцензію можна здати, тоді радіочастоти просто буде заново виставлено на конкурс, і їх може отримати інше медіа, – каже Роман Головенко. – Таким чином, канали Ахметова просто втратять прив'язку до ліцензій, і що буде з цими редакціями – не зрозуміло. Інша справа – передача корпоративних прав медійних компаній, але про це в заяві не йдеться. Поки виглядає на те, що власник планує їх закрити», – сказав юрист.

Також він додав: «Ця заява виглядає швидше як наїзд на антиолігархічний закон. Не виключено, що це може бути привід, а не справжня причина заяви».

Нагадаємо, радник голови Офісу президента Михайло Подоляк, навпаки, вважає, що SCM подала гідний приклад виконання закону про деолігархізацію.

Як стало відомо сьогодні, Рінат Ахметов заявив, що його рішення продиктоване набранням чинності законом «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну та політичну вагу в суспільному житті (олігархів)».

Медіахолдинг «Медіа Група Україна» Ріната Ахметова об'єднує канали «Україна», «Україна 24», «Футбол 1/2/3», НЛО TV, мультимедійну платформу «Сьогодні», «Новинну Групу Україна» та інші.

29 червня 2022 року президент України Володимир Зеленський ввів у дію рішення РНБО про створення реєстру олігархів. РНБО підготувала технологічний майданчик для роботи реєстру олігархів на базі системи СОТА.

Фото з сайту «Українська Галицька партія»

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
1732
Читайте також
12.07.2022 10:49
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
7 729
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду