«Детектор телерейтингів»: хто посунув «1+1» на третє місце?

«Детектор телерейтингів»: хто посунув «1+1» на третє місце?

17 Грудня 2021
5767
17 Грудня 2021
12:00

«Детектор телерейтингів»: хто посунув «1+1» на третє місце?

5767
Ренесанс старих форматів на СТБ та ICTV, «Свати», які рятують «Плюси» після завершення «Моєї улюбленої Страшко», посилення «України 24» та зниження рекламної активності.
«Детектор телерейтингів»: хто посунув «1+1» на третє місце?
«Детектор телерейтингів»: хто посунув «1+1» на третє місце?

Листопад був не такий щедрий на прем’єри, як попередні місяці. Ключові новинки вийшли на каналах «великої шістки». Так, СТБ нарешті показав свою другу «Кріпосну», «1+1» — новий комедійний серіал про собаку «Джек і Лондон», «Інтер» поставив у сітку американський юридичний серіал «Гарна дружина», а ICTV відродив «Хто хоче стати мільйонером?». Саме останньому дістались лаври лідера місяця. Також у листопаді скоротили свою активність деякі рекламодавці, серед них Roshen.

В огляді ми аналізуємо та ранжуємо канали переважно за комерційною аудиторією «18–54, 50 тисяч+» (глядачі віком 18–54 років, мешканці міст із населенням понад 50 тисяч). Інформаційні та суспільні канали ми додатково розглядаємо за аудиторією «18+, вся Україна» (глядачі, старші за 18 років, по всій Україні). Зростання або зниження частки формується на основі порівняння з попереднім місяцем (наприклад, у березневому огляді порівнюємо з лютим 2021 року). Топи найкращих трансляцій каналів формуються за «18–54, 50 тисяч+» (крім «UA: Першого», чий топ сформовано за «18+, вся Україна»).

Тижні листопада: 44-й тиждень (1–7 листопада), 45-й (8–14 листопада), 46-й (15–21 листопада), 47-й (22–28 листопада), 48-й (29–30 листопада).

Дані для аналізу надало рекламне агентство Vizeum Ukraine. Додатково при аналізі сіток мовлення першої шістки каналів в огляді використано дані консалтингової компанії MRM щодо праймових лінійок, оприлюднені на сайті Media Business Reports.

 

Тенденції листопада

18–54

У листопаді «1+1», який лідирував із початку сезону, поступився ICTV та СТБ. Канал посів скромне третє місце в загальному топі за комерційною аудиторією (18–54, 50 тисяч+). Окрім «Плюсів», цього місяця падіння спіткало і Новий канал. А от найдужче зросли цифри каналів «Плюсплюс» та НТН. «Україна» трохи наростила частку і їй вдалося випередити в загальному рейтингу Новий. Власне, показово, що в обох каналів схожі показники за 18–54, адже насправді їхня аудиторія не вписується в ці вікові рамки: глядачі «України» старші, а в Нового — молодші.

18+

За 18+ схожі тенденції: падіння «1+1», зростання НТН. Але при цьому НТН продовжує випереджати «Україну 24», яка планомірно нарощує цифри й утримує восьме місце за старшою аудиторією.

СТБ відтягує аудиторію «України», Новий канал став ближчим до чоловіків, ICTV витримує гендерний баланс.

Українці, які дивляться телевізор, певно, дуже скучили за шоу «Україна має талант», бо воно вже другий місяць поспіль очолює топ найрейтинговіших трансляцій. У листопаді здебільшого дивилися шоу: «Дизель шоу», «Маску», «Холостячку», «Супермаму». У топі — жодного серіалу. Підсумкові «Факти» й «ТСН» мають однаковий рейтинг. Також дивилися футбольний матч за участю збірної України на однойменному каналі.

ICTV

Головною прем’єрою ICTV в листопаді стало шоу «Хто хоче стати мільйонером?» із ведучим Станіславом Бокланом, яке канал позиціонував як подарунок глядачам до Нового року. В ефір воно вийшло 29 листопада о 20:20 і взяло частку 11,75 %. Це вище за середню частку каналу, яка в листопаді становила 9,47 %. Тож відродження старих форматів, яке є ключовою тенденцією у світі, актуальне для України. Адже сам формат існує вже понад 20 років, він був популярним на початку 2000-х. В Україні формат адаптував «1+1» у 2000–2005 роках. Ведучими в різний час були Данило Яневський, Анатолій Борсюк та Остап Ступка. Також схожа програма виходила на «Інтері» в 2011 році — «Мільйонер — гаряче крісло». Її вів Володимир Зеленський.

Серед інших змін у сітці — прем’єра серіалу «Юрчишини-2», яка вийшла у слоті о 22.30 і знизила його частку до 5,9 %. За тиждень цей слот канал знову рятував «Псом», який узяв 13,4 %. А «Юрчишини» перекочували на годину пізніше.

Найрейтинговіші програми — стабільно «Дизель шоу», «Факти» та «Пес».

 

СТБ

Першу частину листопада СТБ був на злеті, а далі його цифри почали поволі знижуватись. Третій сезон «Кріпосної» вийшов після «Некермованого кохання» і дещо підвищив частку слоту. У топі серіал далеко не на першій позиції, й він не взяв частки понад 20 %, як перший сезон кілька років тому. Прем’єра вийшла у слоті о 20.15. А по її завершенню знизила частку слоту ще одна новинка — серіал «Рідна мачуха».

Безумовним успіхом для каналу є шоу «Україна має талант». Також СТБ продовжує вирізнятись успішними реаліті. Наприклад, «Супермама» з високими показниками утримує лінійку о 19.00, а двадцять перший сезон «Битви екстрасенсів» досі дивляться. У топі також «Холостячка», «Один за всіх» і «Таємниці ДНК».

«1+1»

Головною подією для «Плюсів» у листопаді стало завершення серіалу «Моя улюблена Страшко», який виходив у ключовому слоті о 20.45. Цю проблему канал розв’язав універсальним рецептом і поставив о цій порі «Сватів», які перед цим три тижні поспіль успішно виходили о 21.45. «Свати» частку знизили, але утримали на рівні 8,9–9,8 %. Цей проєкт, які «Пес» для ICTV, є універсальним контентом «1+1», який працює в будь-якому слоті. Однак «Плюси» підготували на цей рік ще й інші свої комедії, зокрема серіал про собаку «Джек і Лондон», який зняв продакшен Sfera Film на замовлення «1+1» у партнерстві з медіасервісом Megogo та «Київстар ТБ». Його цифри були майже на рівні «Сватів».

Продовжував канал і показувати українські фільми у пізніх слотах. Так, телепрем'єра драми «Погані дороги» Наталки Ворожбит 26 листопада о 23:00–01:45 взяла лише 6 %.

А найрейтинговішими програмами каналу стали новини.

«Україна»

Футбол, «Маска», соціальне шоу та телесеріали — такою «Україну» бачили глядачі в листопаді. Канал трохи підвищив свою частку, але міцно закріпився на нижчих щаблях топшістки. У цьому сезоні «Україна» віддалилась від лідерів за комерційною аудиторією. Також поволі втрачає цифри за старшою — 18+, де її поки що нікому не вдалось наздогнати.

У праймовому слоті о 21.00 канал продовжував показувати серіал «Місце під сонцем». Після його завершення нова прем’єра — «Грім серед ясного неба» — підвищила частку слоту із 7 % до 9,8 %, а за старшою аудиторією — до 16,9 %. Однак після нього повтор серіалу «Серце матері» вже не був таким вдалим.

Нарощує показники і шоу «Маска»: в листопаді воно мало показник ледь не вдвічі вищий за середню частку. І очолює топ футбол — матч за участі збірної України.

Новий канал

Новий у листопаді потроху падав. У топі кінопоказ і незамінне «Хто зверху?» — найпопулярніший проєкт каналу в лінійці о 19.00. «Пекельна кухня», яка також виходить у цій лінійці, мала частку на рівні 6–7,5 %. Десь на цьому ж рівні йдуть «Діти проти зірок», а частка «Ексів» нижча.

Через конкуренцію з іншими каналами в листопаді впала частка кінослотів о 21.00 та 23.15.

Із фільмів глядачів зацікавили «Аквамен», «Земля майбутнього», «Скарби нації» та «Месники».

«Інтер»

У листопаді показники каналу змінились несуттєво. До новин, докудрам та соціального токшоу канал додав експерименти. Тепер о 23.50 «Інтер» показує американський серіал «Гарна дружина». Звісно, для аудиторії каналу цей продукт незвичний, і він поки що має цифри, нижчі за середні показники каналу. Також у п’ятницю о 21.00 продовжує виходити кінопоказ із часткою 2–3,5 %.

Очолює топ «Стосується кожного». Крім докудрам і новин, до переліку найрейтинговіших продуктів «Інтера» увійшов серіал «Ні кроку назад», який канал зазвичай показує 9 травня.

Суспільне

Головною подією «UA: Першого» в листопаді став біатлон. Втім він розпочався лише наприкінці місяця, тому зростання частки Суспільного протягом листопада — мінімальне. Біатлон зазвичай привертає увагу глядачів каналу і зміщує ядро у бік чоловіків.

Окрім біатлону, на перших позиціях топу вже не фільми про звірят, а новини й соціальне токшоу «По-людськи».

Інформаційні канали

«Україна 24» продовжує доводити всім, що саме вона №1 серед інформаційних каналів. У листопаді канал Ахметова суттєво наростив частку і збільшив розрив із каналом «Наш». Нагадаємо, саме в цей час розгортається протистояння між Зеленським та Ахметовим у телеефірі. Також покращились показники Прямого, «Еспресо», «24 каналу» та УНІАН. До речі, останній незабаром очікує подальше зростання частки, адже саме УНІАНу дісталося місце в цифровому мультиплексі й ліцензія, яка раніше належала М2.

Топ рекламодавців і заповнюваність рекламних блоків на каналах

У листопаді рекламна активність скоротилася на 3 %. Заповнюваність рекламних блоків, як і минулого місяця, на рівні 99 %. Однак при цьому вона підтягнулась до 100 % на «Твоє ТБ» («Медіа Групи Україна» та Inter Media Group), а на «Преміум ТБ» (StarLightMedia та «1+1 медіа»)  залишилась 99 %. А це на 11 відсоткових пунктів перевищує показник листопада 2020 року.

За словами  дослідниці агентства Vizeum Ukraine Ольги Кулініч, серед топрекламодавців «Преміум ТБ» найбільше зростала в порівнянні з аналогічним періодом минулого року фарма. А саме:

- «Дарниця» (за рахунок неактивних торік «Дваце» та «Парацетамол Дарниця»);

- і «Про-фарма (за рахунок неактивних торік «Флу-Ацил Рино», «Холоплант-Тау», «Панцикор», «Неофлорум», «ДіСіЗет», Mercana та Tamipul).

А найбільшим скороченням активності відзначився Roshen.

Частка «Твоє ТБ» від усього розпроданого інвентарю з 28 % зросла до 29 %. «Лакталіс Україна» демонструє найбільше скорочення активності в порівнянні з аналогічним періодом минулого року. А найбільшим зростанням активності відзначився Київський вітамінний завод (за рахунок «Квадевіт», «Магнікор», «Аскорбінка» та «Корвалмент»).

 

Інфографіку для «Детектора медіа» розробила Ольга Кулініч, дослідниця Vizeum Ukraine. Дані телепанелі належать ІТК; дослідник — Nielsen; моніторинг — «Комунікаційний альянс». Дані наведено для аудиторій 18+, 18–54, вибірки «Вся Україна» та «50 тисяч+» за показниками rat % і shr %. Дані Overnight. Детальніше по показниках — у глосарії ІТК. 

 

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
5767
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду