Апеляційний суд підтвердив скасування 44,5 млн грн штрафу для «Зеонбуду»

Апеляційний суд підтвердив скасування 44,5 млн грн штрафу для «Зеонбуду»

20 Липня 2016
2257
20 Липня 2016
14:09

Апеляційний суд підтвердив скасування 44,5 млн грн штрафу для «Зеонбуду»

2257
20 липня Київський апеляційний господарський суд відмовив Антимонопольному комітету України в задоволенні апеляційної скарги у справі проти монополіста цифрового ефірного телебачення – компанії «Зеонбуд», яка є провайдером чотирьох загальнонаціональних мультиплексів МХ-1, МХ-2, МХ-3, МХ-5.
Апеляційний суд підтвердив скасування 44,5 млн грн штрафу для «Зеонбуду»
Апеляційний суд підтвердив скасування 44,5 млн грн штрафу для «Зеонбуду»

Апеляційний суд залишив у силі рішення Господарського суду міста Києва від 16.05.2016, котрий про скасував рішення АМКУ № 606-р від 03.12.2015 року про накладення на «Зеонбуд» штрафу в розмірі 44 млн 504 тис. 917 грн за зловживання монопольним становищем.

Рішення ухвалила колегія суддів Київського апеляційного господарського суду під головуванням судді Ірини Іоннікової.

Під час судового засідання представники АМКУ пояснили, що, на їхню думку, суд першої інстанції неправильно застосував норми права і вийшов за межі своїх повноважень.

Зокрема, суд почав досліджувати Методику визначення монопольного (домінуючого) становища суб'єктів господарювання на ринку і зазначив, що послуги «Зеонбуду» є взаємозамінними. Але, наголосили представники АМКУ, визначення монопольного (домінуючого) становища – це виключна компетенція Антимонопольного комітету, і його рішення про визнання «Зеонбуду» монополістом, яке було ухвалено ще в грудні 2014 року, ніким не скасовано і чинне.

По-друге, на думку АМКУ, суд так і не дослідив обґрунтованість тарифів «Зеонбуду», і компанія не надала суду обґрунтування тарифів на свої послуги. Представники АМКУ вказали на те, що до тарифу були включені витрати, які не відносяться до собівартості послуг (витрати на відрядження, питну воду, ліки).

За словами представників АМКУ, «Зеонбуд» не навів у суді доказів, що він зазнає значної конкуренції на ринку. Попри заборгованості клієнтів «Зеонбуд» має прибуток, оскільки єдиний на ринку надає подібні послуги.

Представники «Зеонбуду» заперечили проти апеляційної скарги. За їхніми словами, суд першої інстанції визначив, що АМКУ мав провести аналіз конкурентів «Зеонбуду», їхніх цін на послуги та порівняти домінуючий ринок з конкурентним. Проте АМКУ, на переконання «Зеонбуду», не дослідив ринку, не порівняв тарифи на телекомунікаційні послуги з розповсюдження програм у цифровому форматі з тарифами на аналогічні послуги на подібних ринках.

У відповідь представники АМКУ заявили, що відомство не могло дослідити тарифи конкурентів «Зеонбуду», бо той єдиний на ринку надає такі послуги.

На думку «Зеонбуду», суд правомірно визначив порушення Антимонопольним комітетом його ж Методики визначення монопольного (домінуючого) становища суб'єктів господарювання на ринку. «Суд не перебрав повноважень і не визначав меж ринку – він лише вказав на порушення методики», - сказала представниця «Зеонбуду».

Після короткої наради колегія суддів оголосила рішення залишити апеляційну скаргу без задоволення і рішення першої інстанції в силі.

Представники АМКУ в суді не змогли відповісти на запитання «Детектора медіа», чи буде відомство подавати касаційну скаргу. Рішення має прийняти керівництво АМКУ.

Нагадаємо, 23 грудня 2014 року, Антимонопольний комітет визнав «Зеонбуд» монополістом на ринку телекомунікаційних послуг із розповсюдження в цифровому форматі (стандарт DVB-T2, MPEG-4) телевізійних програм. У січні 2015 року АМКУ порушив справу про зловживання провайдером його монопольним становищем.

«Зеонбуд» не погодився зі своїм монопольним статусом, оскаржив у суді рішення відомства і переміг у першій інстанції: 18 березня 2015 року Окружний адміністративний суд міста Києва прийняв рішення на користь «Зеонбуду» та визнав протиправним і скасував розпорядження АМКУ.

АМКУ подав апеляційну скаргу і переміг: 18 червня 2015 року Київський апеляційний адміністративний суд скасував рішення першої інстанції та визнав правомірним розпорядження про визнання «Зеонбуду» монополістом.

«Зеонбуд» одразу подав касаційну скаргу. Розгляд справи кілька разів переносився через неявку представників «Зеонбуду». 7 квітня 2016 року Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) прийняв несподіване рішення на користь «Зеонбуду». ВАСУ погодився з новою позицією провайдера, що спір має вирішуватися в порядку господарського, а не адміністративного судочинства, а тому закрив касаційне провадження та скасував рішення попередніх інстанцій (перше – на користь «Зеонбуду», друге – на користь АМКУ).

Доки розглядалася касація, 3 грудня 2015 року АМКУ ухвалив ще одне рішення, яким оштрафував «Зеонбуд» на суму 44,5 млн грн за зловживання монопольним становищем. На думку відомства, зловживання полягало в тому, що провайдер встановив з вересня 2011 року по жовтень 2014 року такі тарифи на свої телекомунікаційні послуги, які неможливо було би встановити за умов існування значної конкуренції на ринку. Компанія пообіцяла оскаржити це рішення відомства в суді.

У березні 2016 року «Зеонбуд» подав позов проти АМКУ до Господарського суду міста Києва, вимагаючи визнати недійсним рішення відомства про 44,5 млн грн штрафу. Першу інстанцію компанія виграла: 16 травня 2016 року Господарський суд міста Києва задовольнив позов і визнав недійсним рішення АМКУ про зловживання монопольним становищем і штраф 44,5 млн грн.

20 липня 2016 року це рішення підтвердив Київський апеляційний господарський суд.

Детально про хід судових процесів читайте в матеріалі «Детектора медіа» «Антимонопольний комітет проти «Зеонбуду»: енний раунд».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2257
Читайте також
26.01.2017 18:10
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
2 870
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду