Вищий адмінсуд скасував усі судові рішення у спорі «Зеонбуду» з Антимонопольним комітетом

Вищий адмінсуд скасував усі судові рішення у спорі «Зеонбуду» з Антимонопольним комітетом

20 Квітня 2016
3135
20 Квітня 2016
17:37

Вищий адмінсуд скасував усі судові рішення у спорі «Зеонбуду» з Антимонопольним комітетом

3135
ВАСУ погодився із «Зеонбудом», що його спір з АМКУ має розглядати господарський суд
Вищий адмінсуд скасував усі судові рішення у спорі «Зеонбуду» з Антимонопольним комітетом
Вищий адмінсуд скасував усі судові рішення у спорі «Зеонбуду» з Антимонопольним комітетом

7 квітня Вищий адміністративний суд України (ВАСУ) скасував рішення попередніх інстанцій у справі за позовом провайдера цифрового ефірного телебачення ТОВ «Зеонбуд» проти Антимонопольного комітету України (АМКУ) щодо монопольного статусу «Зеонбуду».

Як сказано в тексті судової ухвали, 6 квітня «Зеонбуд» подав клопотання про скасування рішень судів першої й апеляційної інстанцій та закриття провадження у справі у зв'язку з тим, що цей спір не підлягає розгляду в порядку адміністративного судочинства.

ВАСУ погодився з тим, що спір має вирішуватися в порядку господарського, а не адміністративного судочинства. Відтак, ВАСУ задовольнив клопотання «Зеонбуду» про закриття касаційного провадження та частково задовольнив касаційну скаргу «Зеонбуду» і скасував рішення попередніх інстанцій (перше – на користь «Зеонбуду», друге – на користь АМКУ).

Тим часом «Зеонбуд» уже подав позов проти АМКУ до Господарського суду міста Києва, вимагаючи визнати недійсним рішення відомства про монопольний статус «Зеонбуду». 18 березня суд порушив провадження у справі. Перше судове засідання відбулося 11 квітня.

Нагадаємо, що 23 грудня 2014 року Антимонопольний комітет України визнав ТОВ «Зеонбуд» монополістом на ринку телекомунікаційних послуг із розповсюдження в цифровому форматі (стандарт DVB-T2, MPEG-4) телевізійних програм. Також у січні 2015 року АМКУ порушив справу проти «Зеонбуду» про зловживання монопольним становищем.

«Зеонбуд» не погодився зі своїм монопольним статусом та оскаржив у суді рішення АМКУ. 18 березня 2015 року Окружний адміністративний суд міста Києва прийняв рішення на користь «Зеонбуду» та визнав протиправним і скасував розпорядження АМКУ.

АМКУ подав апеляційну скаргу. 18 червня 2015 року Київський апеляційний адміністративний суд скасував рішення першої інстанції та визнав правомірним розпорядження АМКУ стосовно визнання «Зеонбуду» монополістом.

«Зеонбуд» одразу подав касаційну скаргу на постанову Київського апеляційного адміністративного суду. Касаційне провадження у справі було відкрито ще 3 липня 2015 року, відтоді тривали підготовчі дії по призначенню справи до розгляду. 25 лютого і 17 березня 2016 року розгляд справи переносився через неявку представників «Зеонбуду».

Тим часом 3 грудня 2015 року АМКУ оштрафував «Зеонбуд» за зловживання монопольним становищем на суму 44 млн грн. Компанія пообіцяла оскаржити це рішення відомства в суді, але поки що справа в суді не розглядалася.

9 лютого голова Антимонопольного комітету України Юрій Терентьєв повідомив, що «Зеонбуд» так і не сплатив накладений на нього штраф. Водночас у відомства немає інформації, що його рішення було оскаржено в суді.

Водночас пан Терентьєв також заявив, що «Зеонбуд» привів свої тарифи до рівня, що відповідає умовам значної конкуренції, й учасники ринку вважають їх прийнятними.

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
3135
Читайте також
26.01.2017 18:10
Мар'яна Закусило
«Детектор медіа»
2 869
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду