detector.media
02.10.2020 10:56
Учасники «Чистого неба» хочуть заборонити рекламу на піратських сайтах
Учасники «Чистого неба» хочуть заборонити рекламу на піратських сайтах
Представники рекламних агенцій під час круглого столу висловили небажання співпрацювати з піратськими ресурсами.

Учасники антипіратської ініціативи «Чисте небо» мають намір ініціювати зміни в закон «Про рекламу» для введення заборони на розміщення реклами на ресурсах з нелегальним контентом. Про це йшлося під час круглого столу українського представництва міжнародної асоціації Interactive Advertising Bureau (IAB, Бюро інтерактивної реклами) та «Чистого неба», повідомляє пресслужба ініціативи.

Участь у круглому столі взяли рекламні агенції Amplifi, MGID, Digital Sales House Adpartner, Resolution Media (OMD OM Group), медіагрупа 1+1 media, Getty Images Ukraine та інші. Учасники намагались досягнути домовленостей у питаннях реклами і захисту прав правовласників.

В'ячеслав Мієнко, керівник «Чистого неба», нагадав, що в межах проєкту blacklists.org.ua Українська антипіратська асоціація (УАПА), а також інші правовласники, проводять моніторинг розміщення реклами на сайтах «чорного списку». Таким чином, рекламодавці отримують листи-повідомлення про те, що їхня реклама була розміщена на недобросовісних сайтах. Підставою для відправки рекламодавцям повідомлень є поява їхньої реклами на сайті-порушнику два і більше разів протягом трьох місяців.

Представники рекламних агенцій висловили небажання співпрацювати з піратськими ресурсами. Однак Сергій Денісенкo, гендиректор MGID, і Михайло Іртлач, директор з маркетингу Digital Sales House Adpartner, зауважили, що рекламодавець і сейлзхаус можуть не знати, що на ресурсі розміщено контент нелегально, це виявляється тільки за фактом, після отримання розсилки від blacklists.org.ua.

Юрист компанії Programmatic Media Group заявив, що з точки зору законодавства рекламодавець, розміщуючи рекламу на будь-якому ресурсі, права власника контенту не порушує. Також він зазначив, що на сьогоднішній день закон не дає чітких критеріїв, що означає фінансування піратства.

У результаті обговорення В'ячеслав Мієнко запевнив про готовність «Чистого неба» до діалогу та пропозицій рекламодавців щодо поліпшення сервісу. Завдання ініціативи — інформувати рекламодавців про нелегальні сайти. Що стосується законодавчої норми про фінансування піратства, то, як і будь-яка нова норма, вона повинна бути з часом відпрацьована. Ключове — дотримання принципу follow the money, мета якого — ослаблення фінансування піратів. У цьому контексті пан Мієнко згадав про намір «Чистого неба» ініціювати зміни в закон «Про рекламу», що регулює розміщення реклами на ресурсах з нелегальним контентом.

Вероніка Логвіновська, директор з диджитал-закупівель Amplifi Ukraine, відзначила, що рекламодавцям необхідна єдина методологія відстеження нелегально розміщеного контенту. На її погляд, потрібно працювати і над вдосконаленням сервісу blacklists.org.ua, оскільки є піратські сайти, які не включені в список. Йдеться про захищений правом інтелектуальної власності контент, чиї власники не проводять належний моніторинг.

В'ячеслав Мієнко зазначив, що недавно Всесвітня організація із захисту інтелектуальної власності (ВОІВ) випустила сервіс-аналог blacklists.org.ua — Wipo alert. Це світовий список сайтів, до яких у правовласників є претензії. Україна зробила вже певні кроки в процедурі приєднання до цього сервісу. 23 вересня відбувся завершальний етап — підписання меморандуму між Мінекономіки України, яке є регулятором у сфері захисту інтелектуальної власності, та ВОІВ.

«Тепер у нас є можливість заявляти про порушників уже на міжнародному рівні. Для мене цей факт — підтвердження того, що ми на правильному шляху, а наш сервіс — корисний інструмент», — заявив В’ячеслав Мієнко.

Учасники круглого столу вирішили створити робочу групу при Комітеті стандартів IAB і спільно шукати шляхи розширення технічних можливостей моніторингу, удосконалення його методики, а також виробити ефективний й прийнятний для всіх учасників ринку формат боротьби з крадіжками контенту.

Нагадаємо,  у вересні рекламна мережа Recreativ приєдналася до антипіратської ініціативи «Чисте небо» як асоційований учасник.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY