Рада підтримала за основу податкові пільги для культури, кінематографу і готельної сфери

Рада підтримала за основу податкові пільги для культури, кінематографу і готельної сфери

15 Вересня 2020
2388
15 Вересня 2020
15:24

Рада підтримала за основу податкові пільги для культури, кінематографу і готельної сфери

2388
Законопроєкт передбачає податкові канікули для кіновиробництва і кінопрокату.
Рада підтримала за основу податкові пільги для культури, кінематографу і готельної сфери
Рада підтримала за основу податкові пільги для культури, кінематографу і готельної сфери

15 вересня Верховна Рада ухвалила за основу зміни до Податкового кодексу, які передбачають податкові канікули до 1 січня 2025 року для кіновиробництва і кінопрокату, звільнення від оподаткування отримувачів культурних грантів, а також зменшення з 20% до 7% ставки ПДВ для сфери культури та готельної сфери.

За відповідний президентський законопроєкт № 3851 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки культури, туризму та креативних індустрій» в першому читанні проголосували 273 народних депутати.

Законопроєкт передбачає такі зміни до Податкового кодексу України:

  • звільнити підприємства та фізичних осіб від податку за цільові культурні гранти, надані для проєктів і програм у сфері культури та в секторі креативних індустрій;
  • звільнити підприємців від податку за цільові культурні гранти, але за умови їх повного та цільового використання. Водночас на загальних підставах оподатковуватимуться ці гранти, у разі нецільового або неповного використання;
  • запровадити пільгову ставку ПДВ у розмірі 7% для показу вистав, постановок, виступів мистецьких колективів, акторів та артистів, кінопрем'єр, культурно-мистецьких заходів, показу оригіналів музичних творів, демонстрації виставок, проведення екскурсій у музеях, зоопарках та заповідниках, а також їх відвідування;
  • запровадити пільгову ставку ПДВ у розмірі 7% на розповсюдження та показ фільмів, адаптованих в україномовній версії для осіб з порушеннями зору та осіб з порушеннями слуху;
  • запровадити пільгову ставку ПДВ у розмірі 7% на послуги з тимчасового розміщування (проживання), що надаються готелями і подібними засобами тимчасового розміщування;
  • з 1 січня 2023 року до 1 січня 2025 року – тимчасово звільнити від ПДВ операції з розповсюдження та показу національних та іноземних фільмів, дубльованих, озвучених державною мовою на території України, якщо ці фільми адаптовані в україномовній версії для осіб з порушеннями зору та з порушеннями слуху;
  • звільнити від ПДВ ввезення в Україну товарів, що є національною кінематографічною спадщиною;
  • продовжити до 1 січня 2025 року чинне до 1 січня 2023 року звільнення від ПДВ операцій з виробництва національних фільмів та фільмів, створених на території України; з тиражування національних та іноземних фільмів, дубльованих, озвучених державною мовою на території України; з дублювання, озвучення державною мовою іноземних фільмів на території України; зі збереження, відновлення та реставрації національної кінематографічної спадщини.

Міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко, доповідаючи законопроєкт, наголосив, що сферу культури у світі підтримують не тільки прямою допомогою, а й пільгами в оподаткуванні чи пільговими кредитами. За його словами, ставка ПДВ 7% для культурних послуг – це європейська практика, де на цю сферу оподаткування ПДВ становить від 2% до 9%.

Голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев («Слуга народу») повідомив, що йдеться про невеликий обсяг послуг, які підлягають зменшенню оподаткування. Оскільки сфери культури й туризму найбільш уражені кризою, його комітет запропонувати прийняти цей проєкт за основу.

Народний депутат Володимир В’ятрович з «Європейської солідарності» звернув увагу, що в законодавстві немає поняття «культурний грант». Відповідно, незрозуміло, що податківці матимуть на увазі під цим поняттям, а отже, закон неможливо буде застосовувати. Він зауважив, що законопроєкт потрібно суттєво доопрацювати в другому читанні.

У результаті, депутати прийняли проєкт за основу і планують його доопрацювати до другого читання.

Законопроєкт № 3851 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки культури, туризму та креативних індустрій» 15 липня вніс до Верховної Ради як невідкладний президент Володимир Зеленський. 2 вересня його підтримав парламентський Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики.

Нагадаємо, 16 червня Верховна Рада ухвалила, а 13 липня президент підписав закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сфери культури, креативних індустрій, туризму, малого та середнього бізнесу у зв'язку з дією обмежувальних заходів, пов'язаних із поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Цей закон надає можливість мовникам не виконувати програмну концепцію на час карантину, скасовує вимоги про номери ліцензій і дозволів у радіорекламі, встановлює процедуру державної допомоги для підтримки культури, креативних індустрій і туризму, передбачає підтримку Українського культурного фонду для туризму та креативних індустрій, інституційні гранти УКФ для сфери культури, туризму та креативних індустрій, додає форму державної підтримки девелопменту фільмів і серіалів, передбачає гранти Українського інституту книги (у тому числі інституційні) замість державного замовлення, скасовує тимчасові тарифи роялті організацій колективного управління авторськими та суміжними правами, тощо. Детальніше про внесені зміни читайте у матеріалі «Детектор медіа».

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2388
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду