Рада підтримала зниження до 7% ставки ПДВ для культури

Рада підтримала зниження до 7% ставки ПДВ для культури

4 Листопада 2020
2099
4 Листопада 2020
16:36

Рада підтримала зниження до 7% ставки ПДВ для культури

2099
Документ ухвалили з низкою правок.
Рада підтримала зниження до 7% ставки ПДВ для культури
Рада підтримала зниження до 7% ставки ПДВ для культури

Верховна Рада 4 листопада підтримала в другому читанні та в цілому законопроєкт президента Володимира Зеленського, який передбачає зменшення або звільнення від оподаткування проєктів і програм у культурній сфері. За проєкт закону №3851 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки культури, туризму та креативних індустрій» проголосували 293 народних депутати.

До документу внесли шість правок, серед яких – у тексті слова «культурний грант» замінити словами «бюджетний грант».

Законопроєкт пропонує:

  • звільнити підприємства та фізичних осіб від податку за цільові бюджетні гранти, надані для проєктів і програм у сфері культури та в секторі креативних індустрій;
  • звільнити підприємців від податку за цільові бюджетні гранти, але за умови їх повного та цільового використання. Водночас на загальних підставах оподатковуватимуться ці гранти, у разі нецільового або неповного використання;
  • запровадити пільгову ставку ПДВ у розмірі 7% для розширення доступності вистав, постановок, виступів мистецьких колективів, акторів та артистів, кінопрем'єр, культурно-мистецьких заходів, показу оригіналів музичних творів, демонстрації виставок, проведення екскурсій у музеях, зоопарках та заповідниках;
  • запровадити пільгову ставку ПДВ у розмірі 7% на розповсюдження та показ фільмів, адаптованих в україномовній версії інклюзивного призначення та із субтитрами, призначеними для перегляду особами з порушенням зору та з порушенням слуху;
  • з 1 січня 2023 року до 1 січня 2025 року – тимчасово звільнити від ПДВ операції з розповсюдження та показу національних та іноземних фільмів, дубльованих, озвучених державною мовою на території України, якщо ці фільми адаптовані в україномовній версії для осіб з порушеннями зору та з порушеннями слуху;
  • звільнити від ПДВ ввезення в Україну товарів, що є національною кінематографічною спадщиною;
  • продовжити до 1 січня 2025 року звільнення від ПДВ операцій з постачання та виробництва національних фільмів та фільмів, створених на території України; з розповсюдження національних та іноземних фільмів, дубльованих, озвучених державною мовою на території України.

Як писав ДМ, 15 липня 2020 року президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради як невідкладний законопроєкт № 3851 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки культури, туризму та креативних індустрій», який передбачає зменшення або звільнення від оподаткування проєктів і програм у культурній сфері. Він вважає, що законопроєкт сприятиме здешевленню виробництва та розповсюдження продукції у сфері культури та креативних індустрій.

2 вересня 2020 року парламентський Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики більшістю голосів в частині відання підтримав законопроєкт №3851 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо державної підтримки культури, туризму та креативних індустрій» за основу і в цілому.

Верховна Рада 21 липня 2020 року підтримала за основу та в цілому законопроєкт №3060 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо підтримки та підвищення міжнародної конкурентоспроможності галузі відео- та кіно- виробництва», яким звільнила від ПДВ виробників фільмів та відеоконтенту на експорт.

Крім того, до 1 січня 2023 року звільнено від оподаткування ПДВ операції з постачання таких робіт і послуг у сфері кінематографії: виробництво національних фільмів; виготовлення архівних комплектів національних фільмів і фільмів, створених на території України; тиражування національних фільмів та іноземних фільмів, дубльованих або озвучених українською мовою на території України; дублювання, озвучення українською мовою іноземних фільмів на території України; збереження, відновлення та реставрація національної кінематографічної спадщини; демонстрування, розповсюдження, публічне сповіщення національних фільмів та іноземних фільмів, дубльованих або озвучених українською мовою на території України.

Фото: Укрінформ

Команда «Детектора медіа» понад 20 років виконує роль watchdog'a українських медіа. Ми аналізуємо якість контенту і спонукаємо медіагравців дотримуватися професійних та етичних стандартів. Щоб інформація, яку отримуєте ви, була правдивою та повною.

До 22-річчя з дня народження видання ми відновлюємо нашу Спільноту! Це коло активних людей, які хочуть та можуть фінансово підтримати наше видання, долучитися до генерування спільних ідей та отримувати більше ексклюзивної інформації про стан справ в українських медіа.

Мабуть, ще ніколи якісна журналістика не була такою важливою, як сьогодні.
* Знайшовши помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter.
2099
Читайте також
Коментарі
0
оновити
Код:
Ім'я:
Текст:
Долучайтеся до Спільноти «Детектора медіа»!
Ми прагнемо об’єднати тих, хто вміє критично мислити та прагне змінювати український медіапростір на краще. Разом ми сильніші!
Спільнота ДМ
Використовуючи наш сайт ви даєте нам згоду на використання файлів cookie на вашому пристрої.
Даю згоду